Vooral provincies rekenen op meer inkomsten

Lagere overheden hebben voor dit jaar met 12,8 miljard euro 2,1 procent meer inkomsten begroot dan vorig jaar. De opbrengst stijgt het sterkst bij provincies, door het wegvallen van de vrijstellingen op de motorrijtuigenbelasting op milieuvriendelijke auto's. Bij gemeenten is de stijging in jaren juist niet zo laag geweest.

Uit dinsdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de begrotingen blijkt dat de provincies dit jaar anderhalf miljard euro aan opcenten motorrijtuigenbelasting verwachten te innen. Dat is 4,7 procent meer dan in 2013. Waterschappen verwachten 2,6 miljard euro binnen te halen, een stijging van 2,8 procent.

Veruit het grootste deel van de lokale heffingen wordt geïnd door gemeenten. De verwachte opbrengst ligt dit jaar 1,4 procent hoger dan vorig jaar, op 8,7 miljard euro. Met uitzondering van 2006 is de stijging in de afgelopen 25 jaar niet zo klein geweest, schrijft het het CBS. In 2006 werd de onroerendezaakbelasting (ozb) voor gebruikers van woningen afgeschaft, waardoor de opbrengsten uit heffingen voor gemeenten toen fors daalden.

De belangrijkste heffing voor gemeenten is de ozb. Gemeenten verwachten dat deze heffing 3,4 procent meer gaat opleveren. Vorig jaar werd nog 5,4 procent meer binnengehaald. Aan reinigingsheffingen verwachten de gemeenten 1,4 procent minder binnen te halen en ook uit bouwvergunningen wordt met een min van 10,5 procent flink minder inkomsten verwacht.

Voorzitter van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten Annemarie Jorritsma heeft recent gepleit voor ruimere mogelijkheden voor gemeenten om zelf belastingen te heffen. "In ons land is het zo geregeld dat de gemeenten het grootste deel van het budget van het rijk krijgen en slechts ongeveer tien procent via eigen belastingen verwerven. Dat is natuurlijk veel te weinig om je risico's te kunnen dragen. Zeker nu de risico's met de decentralisaties voor de gemeenten alleen maar groter worden."