Turkse premier wijst EU-kritiek af

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft zich dinsdag in Brussel geweerd tegen kritiek dat Ankara zich niet aan democratische waarden zou houden. Erdogan was in Brussel voor overleg met de leiders van de EU-instellingen.

Erdogan kreeg van voorzitters José Manuel Barroso van de Europese Commissie en Herman Van Rompuy van de Europese Raad te horen dat Turkije als kandidaat-lid van de EU de rechtsstaat moet naleven. Zij reageerden daarmee op de recente golf ontslagen bij politie en justitie in Turkije.

Volgens Ankara gaat het daarbij om een complot door aanhangers van de islamitische Gulen-sekte die in het staatsapparaat zouden zijn geïnfiltreerd. Maar critici zeggen dat Erdogan onderzoeken naar corruptie in regeringskringen wil tegenhouden.

"Ik ben voor de scheiding der machten, maar het is een probleem als de rechterlijke macht haar invloed op een niet-onafhankelijke wijze gebruikt", zei Erdogan op een gezamenlijke persconferentie met Barroso en Van Rompuy. De rechters moeten zich aan hun mandaat en bevoegdheden houden, aldus Erdogan, die klaagde over 'desinformatie' door mensen die Turkije in een kwaad daglicht willen stellen.

De crisis in Ankara wierp een schaduw over Erdogans bezoek aan Brussel, zijn eerste in vijf jaar tijd. En dat terwijl de afgelopen maanden weer vooruitgang werd geboekt in de onderhandelingen over Turkijes EU-lidmaatschap. Die begonnen in 2005, maar lagen vervolgens ruim drie jaar stil.

Brussel en Ankara praten nu over een versoepeling van het visumbeleid, maar dan moet Turkije wel doorgaan met hervormingen, aldus Barroso. Van zijn kant wil Ankara van Brussel een duidelijk tijdpad voor de lopende onderhandelingen over toetreding.

Barroso en Van Rompuy onderstreepten het belang van Turkije als partner in handel en energiezaken. Ze dankten Erdogan voor de Turkse opvang van Syrische vluchtelingen en voor de steun aan EU-hulpverleners die vanuit Turkije opereren.