Iran stuurt marineschepen naar Atlantische Oceaan

Harry

Twee Iraanse marineschepen zijn dinsdag vertrokken naar de Atlantische Oceaan. Het is de eerste missie van de Iraanse marine in het gebied. Dat heeft de Iraanse staatstelevisie bekendgemaakt. Iran wil met de missie laten zien dat het in staat is om ook buiten het Midden-Oosten zijn invloed te doen gelden.

De torpedojager Sanbalan en het helikoptervliegdekschip Khark zijn dinsdag vertrokken uit de haven van Bandar Abbas voor de drie maanden durende reis. "De oorlogsbodems hebben tot taak scheepvaartroutes te beveiligen en nieuw personeel op te leiden", aldus de Iraanse admiraal Habibollah Sayyari. Aan boord van de schepen zijn naast de reguliere bemanning ongeveer dertig kadetten.

Iran heeft geregeld schepen naar de Golf van Aden en de Afrikaanse Oostkust gestuurd om daar te patrouilleren en koopvaardijschepen te beschermen tegen piraten. Ook zijn er de afgelopen jaren schepen naar Syrische wateren gestuurd. In 2012 maakte Teheran bekend dat het binnen enkele jaren schepen in de internationale wateren voor de Amerikaanse kust wil hebben.