Bokskampioen Klitsjko geweigerd door Janoekovitsj

De Oekraïense president Viktor Janoekovitsj heeft dinsdag geweigerd oppositieleider Vitali Klitsjko te ontvangen. De bokskampioen was naar het kantoor van de president gekomen om te praten over een oplossing voor de politieke crisis die is uitgelopen op felle botsingen tussen demonstranten en de politie.

De crisis begon twee maanden geleden toen Janoekovitsj afzag van een associatieakkoord met de Europese Unie en in plaats daarvan de banden aanhaalde met Rusland dat hem grote financiële steun beloofde. De protesten zijn een nieuwe fase ingegaan nadat Janoekovitsj vorige week wetten doordrukte die het demonstratierecht aan banden leggen. Omdat de regering hun eisen naast zich neerlegt en de oppositie niet in staat blijkt een samenhangend plan op te stellen en één leider naar voren te schuiven, leveren radicale betogers sinds zondag slag met de oproerpolitie.

"Er is een revolutie gaande in Oekraïne", zei Petro Denkovets, een 34-jarige ondernemer. "Welke revolutie voltrekt zich vreedzaam? Iedere partij toont haar kracht. De regering haar troepen, wij onze onbevreesdheid."

In een poging de crisis te bezweren toog Klitsjko dinsdag naar het kantoor van Janoekovitsj, waar hij slechts diens medewerkers te spreken kreeg, die door Janoekovitsj zijn aangesteld om met de oppositie te praten. De president was bezet, zo kreeg Klitsjko te horen.

"Het centrum van Kiev staat al twee dagen in brand. De president zit twee straten verderop en hoort het niet", reageerde Klitsjko teleurgesteld.

Ondanks zware sneeuwval en vorst bleven enkele duizenden demonstranten op de been, voor rijen gehelmde oproeragenten die zich achter metalen schilden verscholen. IJspegels hingen aan de karkassen van uitgebrande autobussen; de grond lag bezaaid met brokken plaveisel, terwijl uit luidsprekers een populair protestlied over de menigte schalde.

De betogers wisten 's nachts stand te houden, zelfs toen de politie enkele van hun barricades opruimde. De gevechten luwden dinsdagochtend enigszins, nadat orthodoxe priesters beide kampen tot kalmte had gemaand. Toch hadden na de botsingen bijna vijftienhonderd betogers medische verzorging nodig, zei het hoofd van het medisch team van de demonstranten, Oleg Moesi.

Oppositieleider Arseni Jatsenjoek, die eerder gewelddadig protest veroordeelde, zei dat de situatie is veranderd. "Mensen hebben het recht van vreedzaam naar niet vreedzaam protest over te schakelen omdat de autoriteiten doof zijn voor de mensen", zei hij. Ook oud-premier Joelia Timosjenko deed vanuit de gevangenis een oproep aan de Oekraïners om de barricaden op te gaan. "Er is geen andere manier voor de mensen om met de maffia om te gaan. Degenen die aan het front staan voor Oekraïne zijn helden!", liet zij in een verklaring weten.

Tijdens de rellen van maandagavond zei Klitsjko dat regeringsgezinde groepen jonge mensen hadden ingehuurd om winkelruiten in te gooien en auto's in brand te steken, om de autoriteiten een excuus te geven voor het uitroepen van de staat van beleg. Betogers joegen de relschoppers op, namen hen gevangenen en voelden hen aan de tand. De gevangenen werden door de straten gevoerd en gedwongen excuses aan te bieden.

Ondertussen heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov westerse politici ervan beticht de protesten aan te zwengelen door zich onder de betogers te mengen. "Wij zouden liever zien dat onze Europese collega's, althans sommige van hen, zich niet zo onceremonieel gedragen in verband met de crisis in Oekraïne. Het is gewoon ongepast en het is daardoor dat de gemoederen verhit raken."