Aartsbisdom Chicago plaatste pedopriesters over

Katholieke priesters die zich schuldig maakten aan seksueel misbruik van kinderen werden in het aartsbisdom Chicago van parochie naar parochie overgeplaatst zonder dat de kerk aan het publiek iets losliet over hun verleden. De pedofiele priesters werden soms op therapie of training gestuurd, maar verder met rust gelaten als ze maar berouw toonden. Dat blijkt uit stukken die dinsdag zijn vrijgegeven als onderdeel van schikkingen tussen de advocaten van het aartsbisdom en van de slachtoffers.

De documenten hebben betrekking op maar dertig van de minstens 65 gevallen waarin volgens het aartsbisdom de klachten over misbruik gegrond waren. Ze beslaan een periode van tientallen jaren. Uit de stukken komt naar voren dat het overplaatsen van de pedofiele priesters vaak gebeurde met instemming van de toenmalige kardinalen John Cody en Joseph Bernardin. Het aartsbisdom Chicago is een van de grootste en prominentste in de Verenigde Staten.

In een verklaring erkende het aartsbisdom dinsdag dat 'tientallen jaren geleden soms besluiten zijn genomen die nu moeilijk zijn te rechtvaardigen'. Ook stelt het dat de manier waarop de samenleving met misbruik omgaat is geëvolueerd.

Volgens het aartsbisdom deden de meeste gevallen die in de stukken worden genoemd zich voor 1988 voor en geen enkele na 1996. Alle zaken zijn uiteindelijk bij de autoriteiten gemeld.

"De Kerk en haar leiders hebben herhaaldelijk toegegeven dat zij wilden dat zij meer hadden gedaan en ook sneller, maar werken er nu hard aan om het vertrouwen te herwinnen, om aan slachtoffers en hun gezinnen tegemoet te komen en te verzekeren dat alle kinderen en jongeren beschermd worden."

Een van de slachtoffers, Angel Santiago, zei op een persconferentie te hopen dat meer slachtoffers de moed kunnen opbrengen om zich te melden. "Wij zijn nu een heel leger", zei hij.