Kaartverkoop voor Winterspelen Sochi valt tegen

Frank (franklop)

De kaartverkoop voor de Olympische Winterspelen van Sochi valt tegen. Ruim drie weken voor de Spelen zijn er nog honderdduizenden onverkochte kaartjes. Uit een door persbureau AP gezien IOC-document blijkt dat er 1,1 miljoen kaartjes zijn, waarvan er nog zo'n driehonderdduizend beschikbaar zijn.

Vorige week maakte de organisatie van Sochi 2014 bekend dat zeventig procent van de tickets aan de man was gebracht, dus een kleine dertig procent is nog beschikbaar. Buitenlandse toeristen zouden wegblijven vanwege onder meer de dreiging van terrorisme, dure vluchten en hotels en het gedoe om een visum te krijgen.

Volgens het Noorse IOC-lid Gerhard Heiberg, het hoofd van de marketingcommissie van de olympische beweging, hebben de Russen het aantal kaartjes bij de wedstrijden in het bergcluster om veiligheidsredenen al gehalveerd. In de bergen worden de sneeuwonderdelen en het bobsleeën gehouden.

De laatste Spelen ging de kaartverkoop erg goed. In 2010 had Vancouver 1,54 miljoen kaarten beschikbaar. Daarvan werd 97 procent verkocht. Ook bij de Zomerspelen in Londen werden 97 procent van de 8,5 miljoen beschikbare kaartjes aan de man gebracht.

Het hoofd van het organisatiecomité Dmitri Tsjernysjenko maakt zich geen zorgen. Hij vewacht ruim tweehonderdduizend bezoekers op de Spelen. Driekwart daarvan komt uit Rusland. De Winterspelen hebben twee verkoopkantoren, in Moskou en Sochi. Binnenkort komt daar nog een derde bij. "We verwachten een sterke lastminutevraag."