Thuisbezorgd.nl wijst restaurants op alcoholregels

Redactie

Thuisbezorgd.nl gaat de restaurants die zijn aangesloten bij de bestelwebsite actiever wijzen op de nieuwe alcoholregels. Als er alcoholische dranken worden besteld bij online maaltijden moet altijd naar identificatie worden gevraagd, stelt het bedrijf dinsdag in een reactie op een rapport van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

"We zijn geschrokken over de uitkomst van dit onderzoek", stelt directeur Jitse Groen in een verklaring. "De meeste bezorgrestaurants in Nederland zijn aangesloten op onze dienst. Wij zullen daarom bekijken of Thuisbezorgd.nl een rol kan spelen in het tegengaan van alcohol onder de 18."

De bestelwebsite verspreidt dinsdag een instructiebrief aan elk aangesloten bezorgrestaurant in Nederland. Daarnaast wil het bedrijf binnenkort bij elke bestelling van alcohol een extra waarschuwing aan het restaurant meezenden.

De bezorging is een verantwoordelijkheid van de restaurants en daarmee ook de controle op leeftijd, benadrukt Groen. "Wij kunnen helaas alleen de bezorgrestaurants informeren, het is uiteindelijk aan de rijksoverheid te handhaven", zegt hij.

Uit het dinsdag gepubliceerde rapport staat dat bij de verkoop van alcohol door webshops vrijwel nooit gevraagd wordt naar de leeftijd van de klant. Het ministerie liet voor het onderzoek 15-jarigen alcohol via internet kopen. Bij geen van de vijftig pogingen werd er gecontroleerd.

Sinds 1 januari is de leeftijdsgrens voor het kopen van alcohol opgeschoven van 16 naar 18 jaar.