FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 6 november 2013

Akkoord politieke integratie FARC

De Colombiaanse regering en de FARC zijn het eens geworden over de integratie van de rebellenbeweging in de Colombiaanse politiek. De rebellen hebben beloofd hun wapens neer te leggen en voortaan als politieke partij op te treden, verklaarden de beide kampen woensdag.

Onderhandelaars van de twee kampen sloten woensdag in de Cubaanse hoofdstad Havana, waar het vredesoverleg plaatsvindt, een 'fundamenteel' deelakkoord. Er zou overeenstemming zijn over het recht op het voeren van oppositie en de invoering van 'speciale kieskringen'. Die moeten ervoor zorgen dat, zodra de vrede is getekend, politieke en maatschappelijke organisaties die niet hebben deelgenomen aan de verkiezingen toch kunnen plaatsnemen in het parlement.

De bekering van de guerrillero's tot het democratische proces is een cruciale stap in het slepende vredesproces. Tijdens een vorige onderhandelingsronde wisten de regering en de rebellen het al wel eens te worden over de hervorming van het grondbezit, een ander heikel punt. Binnenkort buigen de onderhandelaars zich over de drugskwestie.

De deelakkoorden over de landhervorming en de politieke integratie van de FARC zijn de belangrijkste doorbraak sinds de jaren tachtig, zegt de voormalige onderhandelaar Hector Riveros. ''Twee van de lastigste obstakels zijn gepasseerd'', aldus Riveros. ''Het proces heeft zes onderdelen, waarvan het zesde de uitvoering van de eerste vijf is. We hebben er al twee achter de rug, dus we zitten al op veertig procent.''

Ook parlementariër Ivan Cepeda is lovend. Er is nog veel werk te verzetten, maar het tussenakkoord is 'een geweldige overwinning voor de vrede', zei hij. ''Dit bewijst dat de onderhandelaars niet op het strand daiquiri's drinken.''


Het Nederlandse Farc-lid Tanja Nijmeijer, speciaal voor de fans

Reïntegratiehulp voor Syriëgangers

Nederlandse jihadstrijders die zijn teruggekeerd uit Syrië krijgen hulp en begeleiding om te re-integreren. Ze zijn na terugkeer niet direct opgepakt en vervolgd. Steden en veiligheidsdiensten hopen met de aanpak te voorkomen dat de Syriëgangers verder radicaliseren, meldt het televisieprogramma Eenvandaag woensdag na onderzoek.

Naar schatting ongeveer twintig jihadgangers zijn inmiddels teruggekeerd uit Syrië, vooral in de regio Den Haag. Meerdere bronnen zouden tegen Eenvandaag hebben bevestigd dat is gekozen voor een bestuurlijk traject van hulp en begeleiding. Dat houdt onder meer in dat gemeenten de jongeren helpen bij het vinden van een baan of opleiding. Onder meer in Delft zou worden geprobeerd de terugkeer van een groep Syriëgangers in goede banen te leiden.

Op de achtergrond zouden politie en justitie wel onderzoeken of er strafbare feiten zijn gepleegd, maar dat zou lastig te bewijzen zijn. Politie en veiligheidsdiensten houden de jongeren wel in de gaten, maar de aanpak is vooral gericht op re-integratie.

Het dreigingsniveau werd in maart verhoogd van beperkt naar substantieel, het op een na hoogste niveau. Dat kwam omdat volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding door een toegenomen aantal jihadreizigers naar Syrië de kans op een aanslag in Nederland was toegenomen.


Reïntegratiehulp voor Syriëgangers (Eenvandaag)

Google moet orgie FIA-baas blokkeren

Google moet alle beelden van een orgie waarbij voormalig FIA-baas Max Mosley betrokken was wissen uit zijn zoekresultaten. Dat heeft een Franse rechter woensdag bepaald. Google gaat tegen de uitspraak in beroep.

De inmiddels opgedoekte Britse schandaalkrant News of the World (NotW) plaatste in 2008 een video op zijn website waarin Mosley te zien was met een groep prostituees. Mosley heeft toegegeven dat hij in de video te zien was, maar meende dat NotW zijn privacy had geschonden. Mosley spande een rechtszaak aan tegen de tabloid, die hij won. Beelden van de op het oog rond een nazi-thema georganiseerde orgie zijn echter nog altijd op het internet te vinden.

Google moet de beelden nu verbannen uit zijn zoekresultaten. Doet het bedrijf dit niet, dan kan het een boete van duizend euro tegemoet zien voor elke zoekopdracht waarin het beeld verschijnt. Google zei dat de rechter met het vonnis feitelijk vraagt een 'censuurmachine' te bouwen en gaat tegen de uitspraak in beroep.

Cameron belt Poetin over Greenpeace-schip

De Britse premier David Cameron heeft het bij de Russische president Vladimir Poetin opgenomen voor de gevangen bemanning van de Arctic Sunrise. Zes van de dertig door Rusland opgepakte opvarenden van het Greenpeace-schip zijn Brit.

Cameron belde dinsdag met Poetin en vroeg hem volgens het Britse persbureau PA om een 'onmiddellijk, eerlijk en proportioneel optreden' van de Russische rechterlijke macht in de Arctic Sunrise-zaak. ''Poetin begreep Camerons zorgen en beloofde hem op de hoogte te houden'', zei een woordvoerder van de premier woensdag.

Nederland, de vlaggenstaat van de Arctic Sunrise, heeft het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg gevraagd Rusland op te dragen het schip vrij te geven en de bemanning vrij te laten. Op 22 november doet het tribunaal uitspraak.

De Arctic Sunrise werd op 19 september, volgens de Nederlanders op onrechtmatige gronden, in de Barentszzee door de Russische kustwacht geënterd en opgebracht. De opvarenden, die even zich even daarvoor ongeoorloofd toegang tot het booreiland verschaften, zijn zoals iedereen die dat gedaan zou hebben gearresteerd en zitten sindsdien in Rusland in hechtenis te klagen over het slechte voedsel en gebrek aan uitzicht.

[CL] Uitslagen Groepen E t/m H (06/11/2013)

Voor de groepen E tot en met H stonden de vierde wedstrijd uit de groepsfase van de Champions League op het programma. Ajax won vanavond thuis met 1-0 van Celtic. In dit bericht staan de uitslagen, standen doelpuntenmakers, rode kaarten en eventuele andere bijzonderheden. Gisteren kwamen de groepen A tot en met D in actie.

Groep E

Chelsea (Eng) - Schalke 04 (Dui) 3-0
31' Eto'o 1-0
54' Eto'o 2-0
83' Ba 3-0

FC Basel (Zwi) - Steaua Boekarest (Roe) 1-1
17' Piovaccari 0-1
90' Sio 1-1

Stand

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Chelsea 4 3 0 1 9 11-2
2 Schalke 04 4 2 0 2 6 4-6
3 FC Basel 4 1 2 1 5 4-4
4 Steaua Boekarest 4 0 2 2 2 2-9


Programma 26 november

FC Basel (Zwi) - Chelsea (Eng)
Steaua Boekarest (Roe) - Schalke 04 (Dui)


Groep F

Borussia Dortmund (Dui) - Arsenal (Eng) 0-1
62' Ramsey 0-1

Napoli (Ita) - Olympique Marseille (Fra) 3-2
10' A.Ayew 0-1
22' Inler 1-1
24' Higuaín 2-1
64' Thauvin 2-2
75' Higuaín 3-2

Stand

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Arsenal 4 3 0 1 9 6-3
2 Napoli 4 3 0 1 9 7-6
3 Borussia Dortmund 4 2 0 2 6 6-4
4 Olympique Marseille 4 0 0 4 0 4-10


Programma 26 november

Borussia Dortmund (Dui) - Napoli (Ita)
Arsenal (Eng) - Olympique Marseille (Fra)


Groep G

Zenit St. Petersburg (Rus) - FC Porto (Por) 1-1
23' González 0-1
28' Hulk 1-1

Atletico Madrid (Spa) - Austria Wien (Oos) 4-0
11' Miranda 1-0
25' García 2-0
45' Filipe 3-0
82' Diego Costa 4-0

Stand

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Atlético Madrid * 4 4 0 0 12 12-2
2 Zenit St. Petersburg 4 1 2 1 5 3-4
3 FC Porto 4 1 1 2 4 3-4
4 Austria Wien 4 0 1 3 1 0-8


Programma 26 november

Zenit St. Petersburg (Rus) - Atletico Madrid (Spa)
FC Porto (Por) - Austria Wien (Oos)


Groep H

FC Barcelona (Spa) - AC Milan (Ita) 3-1
30' Messi (pen) 1-0
40' Busquets 2-0
45' Piqué (e.d.) 2-1
83' Messi 3-1

AFC Ajax (NED) - Celtic (Sco) 1-0
 51' Schöne 1-0

Stand

# Club Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Barcelona * 4 3 1 0 10 9-2
2 AC Milan 4 1 2 1 5 5-5
3 Ajax 4 1 1 2 4 3-7
4 Celtic 4 1 0 3 3 2-5


Programma 26 november

AFC Ajax (NED) - FC Barcelona (Spa)
Celtic (Sco) - AC Milan (Ita)

* = door naar volgende ronde

Nicolette Kluijver gaat commercieel

Nicolette Kluijver stapt over van BNN naar RTL 5. Dat meldt RTL woensdag. De 29-jarige presentatrice, die met ingang van 1 januari aan RTL 5 verbonden is, gaat vanaf komend voorjaar voor diverse programma's aan de slag, waaronder Adam zkt Eva.

In het najaar wordt Kluijver de nieuwe co-presentatrice van Dennis Weening bij Expeditie Robinson. De presentatrice is sinds 2006 verbonden aan jongerenzender BNN, waar zij onder meer de programma's Spuiten en Slikken en Vier Handen op een Buik presenteerde, plus de reisprogramma's 3 op Reis en Weg met BNN.

Kluijver laat weten blij te zijn met haar nieuwe baan. "Ik ben heel blij met de kans die RTL 5 mij geeft om mij door te ontwikkelen en nieuwe stappen te maken."

Zenderdirecteur bij RTL 5 Paul Cormont stelt dat de presentatrice 'perfect' past bij RTL 5. "Ze is jong en toch heel ervaren. Behalve dat ze veel gevoel voor humor heeft, heeft ze ook oog voor relevante zaken in onze doelgroep, die ze vanuit BNN goed kent. Dat ze scherp en eigenzinnig is, past heel goed bij onze programmering."

'Arafat is vermoord'

In de resten van PLO-leider Yasser Arafat is een niveau van radioactief polonium gevonden dat achttien keer hoger is dan normaal. Dat zeggen Zwitserse onderzoekers die testen op de overblijfselen hebben uitgevoerd, meldt Al Jazeera, die het rapport van het Zwitserse laboratorium in handen heeft. De wetenschappers stellen met tot 83 procent zekerheid te kunnen zeggen dat Arafat is vergiftigd met de radioactieve isotoop.

Arafat overleed in 2004 in een ziekenhuis in Frankrijk, maar de doodsoorzaak is nooit vastgesteld. Veel Palestijnen verdenken Israël ervan Arafat te hebben vergiftigd, een claim die door Israël wordt ontkend. Vorig jaar ontdekte een Zwitsers laboratorium sporen van polonium-210 op kledingstukken die Arafats weduwe beschikbaar had gesteld. Zij heeft dinsdag een kopie van het rapport ontvangen. In het rapport staat alleen wat Arafat het leven heeft gekost, niet of hij opzettelijk is vergiftigd of hoe dat dan zou zijn gebeurd.

Polonium vervalt snel. Sommige deskundigen waarschuwen daarom dat er te veel tijd verstreken kan zijn om eenduidige conclusies te trekken.

PvdA akkoord met aanschaf JSF

De PvdA stemt in met de aanschaf van de Joint Strike Fighter (JSF). "Ik heb voldoende garanties om de volgende stap namens de PvdA te kunnen zetten", zei PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink woensdagavond tegen het einde van een urenlang debat in de Tweede Kamer.

Eerder op de dag zei Eijsink nog dat 'het stoplicht op oranje stond'. Ze wilde op vijf punten nadere toezeggingen van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (PvdA). Daarbij ging het onder meer om de werkgelegenheid, het aantal toestellen dat kan worden gekocht en de geluidsoverlast.

Laat op de avond, na de beantwoording van Hennis, zei Eijsink dat haar vragen naar tevredenheid waren beantwoord. Daarom gaat haar fractie akkoord met de aanschaf van 37 JSF-toestellen voor 4,5 miljard euro. Wel wil Eijsink dat goed in de gaten wordt gehouden dat de geluidsoverlast voor omwonenden van de JSF-bases niet zal toenemen.

Verschillende oppositiepartijen verweten Eijsink een toneelstuk te hebben opgevoerd. "Ik heb vanochtend al voorspeld dat de PvdA zou gaan instemmen", memoreerde GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik. "Dit voelde als een slechte film waarvan je de afloop al weet", zei ook CDA-Kamerlid Raymond Knops.

De uitkomst van het Kamerdebat betekent het einde van een jarenlange discussie over het al of niet aanschaffen van het zeer omstreden jachtvliegtuig, waarbij de PvdA geregeld van standpunt wisselde.

Asieladvocaten staken maandag

Ook asieladvocaten leggen maandag het werk neer. Dat heeft de Vereniging Asieladvocaten en -Juristen Nederland (VAJN) woensdag laten weten. Dinsdag meldde de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten al dat zeker 150 strafrechtadvocaten maandag staken tegen bezuinigingsplannen van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD).

De VAJN stelt dat 'de zoveelste bezuiniging op de gesubsidieerde rechtshulp' ertoe zal leiden dat vreemdelingen en asielzoekers geen toegang meer krijgen tot de rechter. De bruto vergoedingen die de advocaten krijgen voor bijvoorbeeld bezwaarprocedures tegen de weigering van een verblijfsvergunning of visum worden met 75 procent gekort.

Volgens de vereniging wordt van de asieladvocaten verwacht dat ze ver onder de kostprijs gaan werken. "Advocaten kunnen zich dat niet veroorloven, er moet immers belasting, kantoorkosten en personeel betaald worden. Wij zullen ons dus op andere rechtsgebieden moeten gaan richten."

De kwaliteit van de asielprocedure zal daardoor drastisch verslechteren, waarschuwt de vereniging. Dat zal volgens de VAJN leiden tot veel meer tweede aanvragen en tot meer procedures bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

De asieladvocaten werken maandag niet op het aanmeldcentrum op Schiphol, maar gaan er een manifestatie houden. Ook advocaten die werken op de aanmeldcentra Ter Apel, Zevenaar en Den Bosch roept de VAJN op niet te verschijnen. Ook moeten ze volgens de vereniging niet naar hoorzittingen van de Immigratie- en Naturalisatiedienst en zittingen bij de rechtbanken gaan.

[CL] Uitslag Ajax - Celtic

Ajax heeft de kans overwintering in Europees voetbal vanavond in leven gehouden. In eigen huis werd het Schotse Celtic met 1-0 verslagen.

Doordat de uitwedstrijd door Ajax met 2-1 werd verloren was deze wedstrijd cruciaal geworden. In de eerste helft hadden de Amsterdammers het beste van het spel, maar werd er nauwelijks gevaar gesticht. De beste mogelijkheid was voor Siem de Jong, die voor het eerst sinds lange tijd als diepste spits was opgesteld. Na een voorzet van Van Rhijn belandde zijn kopbal in de handen van keeper Forster. Schøne was er vlak voor rust dichtbij, maar kreeg na een voorzet van Serero net niet zijn voet tegen de bal.

Vlak na de rust was er een grote mogelijkheid voor Celtic. Kayal kreeg alle ruimte om te schieten maar schrok daar kennelijk zo van dat hij de bal hoog over schoot. Een minuut later was het aan de andere kant wel raak. Een aanval over veel schijven werd uiteindelijk afgerond door Lasse Schøne. Celtic moest daarna op jacht naar de gelijkmaker maar had ook moeite tot kansen te komen. De beste was nog voor Stokes, maar Cillessen stond op de goede plek.

In de slotfase was Ajax zelfs nog dicht bij de 2-0, maar Denswil kopte uit een hoekschop op de paal. 


Ajax-speler Kolbeinn Sigthorsson in duel met Celtic FC-speler Mikael Lustig (Foto: Pro Shots)

AFC Ajax

1 - 0

Celtic

 51' Schøne    
 
 Gele kaart: Klaassen, Denswil, (AFC Ajax), Samaras, Izaguirre, (Celtic)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 51.908
Arbiter: Aytekin (Dui)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
v. Rhijn
Veltman
Denswil
Boilesen
Klaassen (Poulsen/82)
Blind
Serero (Fischer/72)
Schøne
S. de Jong
Sigthórsson (v.d. Hoorn/89)
  Forster
Lustig
Ambrose
v. Dijk
Izaguirre
Stokes (Boerrigter/73)
Kayal (Ledley/77)
Mulgrew
Commons (Pukki/81)
Forrest
Samaras

'Publiceren documenten Snowden terreurdaad'

Het publiceren van documenten die zijn gelekt door de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden kan een terreurdaad zijn. Dat heeft de advocaat laten weten die namens de Britse staat de arrestatie van de partner van 'spionagejournalist' Glenn Greenwald verdedigt.

De partner, David Miranda, werd in augustus aangehouden op de Londense luchthaven Heathrow. De autoriteiten namen hem onder meer zijn laptop, mobiele telefoon en geheugenkaarten af omdat die documenten van Snowden bevatten.

Miranda's vriend Greenwald is een van de journalisten die op basis van de informatie van Snowden schrijft over spionagepraktijken door de Amerikaanse geheime dienst NSA en de Britse dienst GCHQ.

'Publiceren documenten Snowden terreurdaad'
'Publiceren documenten Snowden terreurdaad' (Foto: ANP)

Armstrong schaamt zich voor link met kanker

De ontmaskerde wielrenner Lance Armstrong schaamt zich voor zijn uitspraken waarin hij zijn gewonnen strijd tegen kanker heeft gebruikt om zichzelf van doping vrij te pleiten. "Ik zou dat heel graag veranderen, maar ik kan dat helaas niet", liet de gevallen sportheld woensdag in het eerste deel van een interview op cyclingnews.com weten.

Armstrong zei ooit onder meer: "ik heb de dood in de ogen gekeken en ik gebruik geen verboden middelen." De Amerikaan beseft nu dat hij met dat soort uitlatingen met name de kankerpatiënten en hun familieleden heeft bedrogen. "Daar is geen excuus voor."

Armstrong won de strijd tegen teelbalkanker en veroverde daarna onder meer zeven keer de eindzege in de Tour de France. Hij bekende begin dit jaar lange tijd op grote schaal doping te hebben gebruikt. Hij is levenslang geschorst en raakte onder meer al zijn titels in de Ronde van Frankrijk kwijt.

Armstrong schaamt zich voor link met kanker
Armstrong schaamt zich voor link met kanker (Foto: ANP)

Bellaart vertrekt als coach Laren

Joost Bellaart is niet langer coach van de hockeyers van Laren. De voormalige bondscoach van Oranje en de Noord-Hollanders gaan na anderhalf jaar uit elkaar. Die beslissing is in onderling overleg genomen, meldt Laren woensdag in een verklaring. Na tien wedstrijden staat de ploeg laatste in de Hoofdklasse met een punt.

De selectie van Laren is dit jaar flink verjongd. Na de slechte start wil de clubleiding extra tijd en energie in het team stoppen om het gewenste niveau te bereiken. Door andere werkzaamheden kon Bellaart niet aan die wens voldoen. Hij wordt vervangen door Bert Bunnik. Hans Streeder blijft aan als trainer.

Bunnik had eerder onder meer Pakistan, Spanje, Bloemendaal en de vrouwen van Laren onder zijn hoede. Daarnaast was de oud-speler nog technisch directeur bij hockeybond KNHB. Bellaart blijft op commercieel gebied wel werkzaamheden voor Laren uitvoeren.

Homobrief valt slecht in Rusland

De opmerkingen van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) over Russische homo's die lijden onder de antihomowet vormen een nieuwe poging om Rusland te vernederen. Daar zinspeelde voorzitter van de Russische parlementscommissie voor families, vrouwen en kinderen Elena Mizoelina op, meldt het Russische persbureau RIA Novosti woensdag.

Dinsdag schreef Timmermans aan de Tweede Kamer dat Russische homo's die lijden onder de nieuwe wet die 'homopropaganda' verbiedt asiel kunnen krijgen in Nederland. De minister stelde in de brief dat uit een nieuw ambtsbericht blijkt dat de positie van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LGBT's) in Rusland 'op diverse terreinen onder druk' staat.

De situatie van homo's wordt 'uiteraard meegewogen' bij de beoordeling van asielverzoeken, liet Timmermans weten. "Bij de beoordeling van asielverzoeken geldt bijvoorbeeld dat een onmenselijke behandeling moet worden beschouwd als een ernstige schending van de grondrechten", aldus Timmermans.

Verschillende Russische parlementsleden achten het volgens RIA Novosti onwaarschijnlijk dat Russen massaal naar Nederland vluchten om er asiel aan te vragen. "Deze aankondiging is meer dan vreemd. Maar de minister en de Nederlandse regering kunnen doen wat ze willen op hun eigen grondgebied", aldus Mizoelina.

Mizoelina was een van de ontwerpers van de antihomowet. Het Kremlin blijft erbij dat de wet uitsluitend is gericht op het beschermen van kinderen en niet discriminerend is tegen homo's of probeert te voorkomen dat volwassenen een keuze maken rond hun geaardheid.

Peugeot keert mogelijk terug in Dakarrally

Peugeot overweegt voor 2015 een terugkeer in de Dakarrally, zo weet het Franse AFP te melden. Het Franse bedrijf won tussen 1987 en 1990 de fameuze rally viermaal. Toen vormde deelname aan Pikes Peak Hill Climb de opmaat naar de successen en ook ditmaal zou dit het geval kunnen zijn.

Peugeot trok zich begin vorig jaar terug uit de 24 uur van Le Mans vanwege economische omstandigheden en dat op een moment dat ze Audi het vuur aan de schenen legden. Herbezinning op het autosportprogramma kwam en dit jaar verpulverde Sébastien Loeb met de 208 T16 het klimrecord op Pikes Peak.

Waarschijnlijk smaakt dit naar meer en willen de Fransen in Dakar de resultaten van de 205 T16 (1987 en 1988) en de 405 T16 (1989 en 1990) evenaren. De naam van veelvoudig Dakar-winnaar Stephane Peterhansel wordt genoemd bij Peugeot en ook de naam van Loeb wordt nu verbonden aan de zwaarste rally ter wereld. De negenvoudig rallywereldkampioen heeft eerder al aangegeven dat hij een avontuur in de woestijn wel ziet zitten.

Met dank aan Alexxxxx voor de tip

Schultz: bezuinigingen vallen mee

Het valt wel mee met de bezuinigingen op de aanleg van wegen en spoorwegen. De afgelopen vijftien jaar is in totaal maar een miljard euro gekort op het infrafonds, betoogde minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) woensdagavond tijdens de begrotingsbehandeling van haar departement.

De bewindsvrouw reageerde op de harde kritiek van Sander de Rouwe (CDA) die dinsdag al tekeer ging tegen de grote bezuinigingen op asfalt. De afgelopen jaren is daar acht miljard euro op gekort. De pinautomaat van dit kabinet staat op het ministerie van Schultz en haar begroting wordt 'leeggegeten', sneerde hij.

Schultz erkende dat bij het lenteakkoord en bij het aantreden van het tweede kabinet-Rutte in totaal acht miljard euro is bezuinigd. Maar daar staat tegenover dat er in de vorige kabinetsperiode zeven miljard euro bij is gekomen. "Per saldo is er de afgelopen vijftien jaar één miljard euro afgegaan van het bestaande kader", zei de minister, die niet uitsloot dat er na deze kabinetsperiode weer geld bij komt.

Het kabinet gaat daarom door met investeringen in de bereikbaarheid van Nederland, zei Schultz. Tot 2028 is daar gemiddeld zo'n tien miljard euro per jaar voor beschikbaar. De Blankenburgtunnel wordt gewoon aangelegd en de verbreding van de wegen rond Amsterdam en een nieuw veiligheidssysteem voor het spoor gaan ook door. "We gaan het allemaal doen."

Dat betekent niet dat er geen vuiltje aan de lucht is. "Jazeker. Ik ga niet alle ambities halen", aldus Schultz. Door de bezuinigingen is het niet mogelijk om alle projecten uit te voeren. Daarom moet zij 'alle zeilen bijzetten' om op andere manieren haar bereikbaarheidsdoelstellingen te halen. Wel wordt getracht om vanwege de crisis zo veel mogelijk investeringen naar voren te halen, om zo de economie een impuls te geven.

Tegelijkertijd leidt de huidige tijd, waarin vooral de steden groeien, tot andere mobiliteitsvraagstukken. Alle problemen met bereikbaarheid in de stad zijn niet meer op te lossen met meer infrastructuur, zei de minister. Schultz wil daarom met een 'nieuwe bril' kijken naar bereikbaarheid, met daarbij oog voor 'innovatieve oplossingen'. Dan gaat het onder meer om de toepassing van nieuwe technologie in de auto en het openbaar vervoer.

"Ik ben overtuigd dat een trendbreuk nodig is als het gaat om de bereikbaarheidsopgave", zei Schultz. Het moet voortaan gaan om een combinatie van de aanleg van nieuwe infrastructuur met andere slimme oplossingen voor het openbaar vervoer, de fiets en vervoer over het water. "Het gaat de reiziger om efficiënt vervoer van a naar b."

VN vraagt om vrede tijdens Olympische Spelen

De Algemene Vergadering Verenigde Naties heeft woensdag een symbolische resolutie aangenomen waarin landen worden opgeroepen om geen oorlog te voeren tijdens de Olympische- en Paralympische Spelen in Sochi volgend jaar. De VN nemen sinds 1993 vaker soortgelijke resoluties aan. De Olympische Spelen vinden plaats van 7 tot en met 23 februari, de Paralympics zijn een maand later.

Het verzoek van de VN om een wapenstilstand had in het verleden vaak niet het gewenste resultaat. Zo voerden Rusland en Georgië tijdens de Spelen van 2008 in Beijing nog oorlog om Zuid-Ossetië. In de door Rusland gesteunde resolutie wordt overigens met geen woord gerept over de omstreden antihomowetgeving in het land.

Villas-Boas kwaad op critici na blessure Lloris

Trainer Andre Villas-Boas van Tottenham Hotspur heeft teruggeslagen naar aanleiding van de kritiek die de club kreeg voor de manier waarop is omgesprongen met Hugo Lloris. Volgens Villas-Boas zijn de personen die het besluit hekelen om de doelman niet te wisselen ondanks dat hij even buiten bewustzijn raakte 'incompetent'.

Lloris verloor zondag in de 78e minuut het bewustzijn na een botsing met Romelu Lukaku van Everton. Na een lange blessurebehandeling speelde de Fransman het duel uit. Naast Villas-Boas kregen met name de teamarts en de fysiotherapeut van Tottenham er vanwege die beslissing van langs.

"Ik vind het heel teleurstellend dat het handelen van twee mensen, die bovendien het leven van Muamba hebben gered, zo in twijfel wordt getrokken door incompetente personen zonder ook maar enige kennis op het veld of van het moment" begon Villas-Boas zijn relaas. "Dat is heel ernstig en teleurstellend."

Teamarts Shabaaz Mughal en fysiotherapeut Geoff Scott speelden een grote rol bij de reanimatie van Fabrice Muamba. De oud-speler van Bolton Wanderers kreeg vorig jaar een hartaanval tijdens een duel tegen de Spurs.

Ook Lukaku ontsnapte niet aan de toorn van de Portugees. "Hij is een fantastische speler, maar ik denk dat hij over Lloris heen had kunnen springen." Dat onder anderen het hoofd van de medische staf van de FIFA kritiek had, viel verkeerd bij Villas-Boas. "Mijn medische staf heeft de richtlijnen die gelden in de Premier League gevolgd."

Mogelijk staat Lloris donderdag alweer onder de lat bij de Londense club. In de Europa League is Sheriff Tiraspol de tegenstander.

Kazachstan zwaar gestraft voor doping

De internationale gewichthefbond IWF heeft Kazachstan een boete van 370 duizend euro opgelegd omdat negen gewichtheffers van het land dit jaar zijn betrapt op dopinggebruik. Alle positieve sporters hebben een schorsing van twee jaar gekregen.

Kazachse gewichtheffers mogen niet meedoen aan wedstrijden totdat het bedrag is voldaan. Als dat niet binnen zes maanden gebeurt, riskeert de nationale bond bovendien een schorsing van vier jaar. Alleen bij Armenië en Oekraïne waren dit jaar ook meer dan drie dopinggevallen.

Jol moet Riether drie duels missen

Trainer Martin Jol moet het bij Fulham drie duels zonder verdediger Sascha Riether stellen. De Duitser is geschorst, omdat hij zaterdag tijdens het treffen met Manchester United op de enkel van Adnan Januzaj ging staan. Hij mist de ontmoetingen met Liverpool, Swansea City en stadgenoot West Ham United.

De overtreding van de 30-jarige Riether werd zaterdag niet waargenomen door de arbitrage. Aan de hand van videobeelden legde de Engelse voetbalbond de rechtsback alsnog een straf op. De ploeg van doelman Maarten Stekelenburg ging in eigen huis met 3-1 onderuit tegen Manchester United.

Utrecht tekent bezwaar aan tegen KNVB

FC Utrecht voelt niets voor een bekerwedstrijd in de middaguren. De club heeft officieel bezwaar aangetekend tegen een besluit van de KNVB.

Omdat de actie van 3FM Serious Request op woensdagavond 18 december van start gaat in Leeuwarden, is er onvoldoende politie beschikbaar voor het bekerduel tussen SC Cambuur en FC Utrecht. De KNVB besloot woensdagmiddag om de bewuste wedstrijd te verplaatsen naar 15:30 uur, op dezelfde dag.

Daarmee gaat Utrecht dus niet akkoord, zo valt te lezen op de officiële clubsite. "Op basis van de reglementen van de KNVB heeft FC Utrecht bezwaar gemaakt", zo schrijft de club.

De Domstedelingen willen de wedstrijd op neutraal terrein afwerken. "Volgens deze reglementen is het denkbaar dat de wedstrijd op woensdagavond 18 december op neutraal terrein wordt afgewerkt. FC Utrecht doet er alles aan om zijn supporters op een normaal tijdstip naar deze belangrijke wedstrijd in de achtste finales van de KNVB beker te kunnen laten gaan."

Darth Vader neemt stad over

Afgelopen maandag heeft Darth Vader zichzelf uitgeroepen als burgemeester van de Oekraïense stad Odessa. Vergezeld van een kader stormtroopers en meester Yoda als diplomatieke vertegenwoordiger toog de Sith-lord in een draagstoel naar het plaatselijke gemeentehuis. Daar sprak Darth Vader een verbaasde menigte toe, en kondigde hij aan dat hij per decreet van Keizer Palpatine vanaf 11.00 uur plaatselijke tijd het bestuur van de stad overnam en een claim legde op het salaris van de burgemeester en bijkomende bonussen.

De actie was georganiseerd door de Oekraïense InternetPartij en is een reactie op het aftreden van burgemeester Alexey Kostusev afgelopen week. Darth Vader en entourage werd de toegang tot de raadszaal geweigerd door het opgetrommelde beveiligingspersoneel. De gemeenteraad was op dat moment bijeen om het ontslag van Kostusev formeel te accepteren. De raadszitting werd na 5 minuten beëindigd, gevolgd door een oproep om vooral niet op Darth Vader te stemmen.

Vertegenwoordiger Albert Bayzhanov kwam vervolgens naar buiten om Darth Vader weg te sturen, maar dat mocht niet baten. Ten overstaan van de pers wilde Darth Vader nog kwijt dat Bayzhanov en zijn mederaadsleden hun eed aan de Dark Side of the Force schijnbaar vergeten waren en dat de stemming van die dag een aantasting van de keizerlijke macht was, iets dat niet zonder gevolgen zou zijn.

Filmpjes en foto's zijn te vinden in de bron, net als de achtergronden. Veel succes met vertalen!

Arrestaties bij politiecharges op de Dam

De politie heeft woensdagavond op de Dam in Amsterdam meerdere charges uitgevoerd om voetbalsupporters uiteen te drijven. Er zijn tien tot vijftien mensen opgepakt, meldt een politiewoordvoerder.

De charges werden uitgevoerd omdat 'mensen zich begonnen te misdragen', aldus de zegsman. Wat ze precies deden, wilde hij niet zeggen. Van welke club de arrestanten supporter zijn, weet de woordvoerder niet.

Berichten dat tijdens de charges met stenen naar agenten is gegooid, kon de woordvoerder niet bevestigen. Vooralsnog is niets bekend over gewonden.

De politie staat woensdag in Amsterdam op scherp vanwege mogelijke confrontaties tussen supporters van Ajax en Celtic. Ook is een noodbevel van de gemeente van kracht in verband met de mogelijke aanwezigheid van aanhangers van het Duitse St. Pauli, Dinamo Zagreb uit Kroatië en Anderlecht uit België. Supporters van die clubs kunnen daardoor direct de stad worden uitgezet.

Berlusconi voelt zich 'als jood onder Hitler'

De kinderen van Silvio Berlusconi maken door wat joodse gezinnen tijdens Hitlers bewind in Duitsland overkwam. Die klacht van de Italiaanse oud-premier heeft woensdag in Italië tot grote opschudding geleid. Politici en joodse leiders betichten Berlusconi ervan met die vergelijking de Holocaust te bagatelliseren.

De afgelopen zomer voor belastingfraude veroordeelde mediamagnaat heeft tal van rechtszaken aan zijn broek en ziet zijn invloed tanen. Berlusconi is zich naar eigen zeggen van geen kwaad bewust. Hij doet de gerechtelijke vervolging steevast af als een complot van zijn tegenstanders om hem de macht te ontnemen en het zwijgen op te leggen.

Berlusconi deed de gewraakte uitlatingen in het nieuwe boek van de Italiaanse journalist Bruno Vespa, waarvan woensdag een voorpublicatie verscheen. Op een vraag van Vespa of de kinderen-Berlusconi hun vader hebben voorgesteld uit Italië te vertrekken hief de geplaagde miljardair een klaagzang aan. Zijn kinderen 'voelen zich als joodse gezinnen in Duitsland onder het Hitlerbewind', zei hij. Maar zij blijven hun 'vervolgde' vader steunen.

De joodse gemeenschap is verontwaardigd over Berlusconi's uitspraken. De oud-premier joeg hen al eerder tegen zich in het harnas door zich lovend uit te laten over de fascistische dictator Benito Mussolini.

Het Volk van de Vrijheid, Berlusconi's partij, trekt over de ophef de schouders op. Links zou de rel opstoken om er politieke munt uit te slaan.

De Italiaanse senaat beslist op 27 november of Berlusconi van het parlement wordt uitgesloten. Vorige maand verloor Italiës voormalige sterke man al zijn senaatszetel. Het royement kan hem lelijk opbreken omdat hij daarmee zijn parlementaire onschendbaarheid kwijtraakt die hem in het verleden vaak beschermde tegen gerechtelijke vervolging.

Kamp belooft speciale JSF-vertegenwoordiger

Een speciale vertegenwoordiger gaat zich hardmaken voor de orders die het bedrijfsleven moet krijgen in het JSF-project. Dat zegde minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) de Tweede Kamer woensdag toe in het debat over de Joint Strike Fighter. Als het aan Kamp ligt gaat deze vertegenwoordiger al binnen drie weken aan de slag.

De impuls voor het Nederlandse bedrijfsleven is een van de belangrijke overwegingen om mee te doen aan het JSF-project. Dit kan de Nederlandse industrie tot en met 2065 tot dertig miljard euro opleveren, hield Kamp de Kamer voor. Hij zegde toe de Kamer geregeld op de hoogte te houden van de opdrachten die het bedrijfsleven ontvangt.

De JSF levert Nederland 110 duizend tot 140 duizend arbeidsjaren op. "Maar dit moet in de praktijk natuurlijk nog wel allemaal waargemaakt worden", voegde hij daar aan toe.

Ook wat betreft de kosten kunnen geen garanties gegeven worden, zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) in het debat. Maar de 4,5 miljard euro die is uitgetrokken voor de vervanging van de F-16 blijft staan, garandeerde hij.

Willems: "We zijn er voor elkaar"

De recente reeks teleurstellende resultaten is zorgwekkend voor PSV. Jetro Willems houdt echter vertrouwen in zijn team. Volgens de talentvolle linksback van de Eindhovenaren ontbreekt het PSV aan geluk. "Het zit niet altijd mee de laatste weken", zo tekende het Eindhovens Dagblad op uit zijn mond.

"Net als wij niet scoren, scoort de tegenstander. We doen heel erg ons best. De sfeer is goed, we durven elkaar aan te kijken en eerlijk tegenover elkaar te zijn. We zijn er voor elkaar en dat is op dit moment het belangrijkste." Als PSV donderdagavond in eigen huis wint van Dinamo Zagreb, is de knock-outfase nabij. "Als we van Dinamo winnen, doen we goede zaken ja. Ook krijgen we dan vertrouwen voor de volgende wedstrijden."

Al-Qaeda: wij vermoordden Franse journalisten

Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM) beweert achter de moord, zaterdag, op twee Franse journalisten in het noorden van Mali te zitten. Militanten die zeggen lid te zijn van AQIM, hebben de moord op de Fransen althans woensdag opgeëist. De bewering moet nog worden onderzocht. AQIM is de groepering die ook de Nederlander Sjaak Rijke sinds 2011 gevangen houdt.

Ze eisten de aanslag op via een nieuwssite in Mauritanië, Sahara Medias. Op het kantoor van die organisatie komen vaker verklaringen binnen van islamistische militanten uit buurland Mali.

Meer specifiek zou de claim afkomstig zijn van strijders die loyaal zijn aan ene Abdelkrim al-Targui, een commandant van AQIM.

Bravely Default gameplaytrailer

Bravely Default, een RPG van Square Enix, die een jaar geleden al uitkwam in Japan, komt 6 december uit voor Nintendo 3DS en Nintendo wil alvast wat gameplay laten zien door middel van een trailer. Gewoon kijken dus.

Bravely Default wordt gezien als de spirituele opvolger van Final Fantasy: The 4 Heroes of Light. Het is een turnbased RPG dat onder andere combo's en een jobsysteem heeft. Het spel maakt gebruik van cutscenes en heeft meerdere eindes. De personages zijn ontworpen door Akihiko Yoshida, bekend van vele Final Fantasy-titels.

FOK!auto: winterbanden

Het is alweer herfst en nog zo’n anderhalve maand en dan zitten we weer in het winterse seizoen. Twee seizoenen die vrijwel altijd gepaard gaan met regen, ijzel en als we geluk hebben kunnen we zelfs genieten van sneeuw. Daarom vandaag een FOK!auto artikel over de (on)zin van winterbanden.

Een winterband herken je aan het symbool van een sneeuwvlok, welke te vinden is op de zijkant van de band. Dit symbool mag alleen gebruikt worden als er aan de minimale eisen op sneeuw is voldaan. Deze eisen bestaan in Europa uit slechts een remtest.

Sneeuwvloksymbool
Sneeuwvloksymbool

In sommige landen is de winterband inmiddels verplicht, maar in Nederland is dit niet zo. Verzekerings- en leasemaatschappijen en overheidsinstanties raden je echter aan om op winterbanden te rijden. Dit heeft overigens geen gevolgen voor schade-uitkeringen in Nederland.

Maar wat is nou precies een winterband?
Een winterband is in tegenstelling tot een doorsneeband (ook wel all season- of zomerband genoemd) gemaakt van een zachtere rubbersoort die flexibel blijft bij temperaturen onder 7 °C en heeft daarnaast ook een ander profiel. Het profiel van een winterband bestaat uit veel meer, grovere en diepere profielblokken waarin minuscule insneden, ook wel lamellen genoemd, zijn gemaakt. Deze zorgen er voor dat zaken zoals water en sneeuw beter afgevoerd worden en dat het profiel niet vol komt te zitten met sneeuw. Tijdens het rijden ‘bijten’ de lamellen zich dus als het ware vast in het wegdek wat zorgt voor meer grip. Daarnaast heb je ook nog verschillende soorten geplaatste lamellen op een winterband zitten waardoor je meer houvast hebt tijdens het remmen en optrekken, wat te danken is aan de dwars geplaatste en je hebt meer stabiliteit tijdens het rijden van bochten, wat weer te danken is aan de verticaal geplaatste en de zogeheten zigzag-lamellen.

Doordat het bandoppervlak uit meerdere kleine stukken bestaat en doordat de band zo flexibel is en blijft door de zachtere rubbersoort, heeft de band veel meer aangrijpingspunten op het wegdek en daardoor meer contact met de ondergrond wat ook zorgt voor meer grip, ook als deze ondergrond veel oneffenheden bevat.

Verschil in bandenprofiel bij oneffenheden
Verschil in bandenprofiel bij oneffenheden

Ook al is de wettelijk vereiste profieldiepte 1.6 mm, wordt er minstens 4 mm profieldiepte aangeraden bij winterbanden, anders is het voordeel ten opzichte van een doorsneeband nihil. Een nieuwe winterband wordt met profieldieptes tussen de 7 en 9 mm geleverd.

Winterbanden het hele jaar door?
Je zou je kunnen afvragen waarom je niet altijd met winterbanden zou rijden, gezien de vele voordelen die eraan vast kleven, maar in de zomer heb je juist meer nadelen dan voordelen. Zo is de remweg in de zomer juist een stuk langer, de wegligging is minder goed en de banden slijten aanmerkelijk sneller bij hogere temperaturen wat weer resulteert in het sneller moeten vervangen van je banden.

Daarom is het verstandig om twee setjes wielen te hebben; een set stalen velgen met winterbanden voor in de winter en dan je mooie nette velgen met all season- of zomerbanden voor in de rest van het jaar. Als je geen plek hebt om een set wielen op te slaan, zijn er genoeg garagebedrijven en bandenspecialisten die ze gratis of tegen een geringe vergoeding voor je willen opslaan.

(Foto: Novum)
(Foto: Novum)

Maar hebben die winterbanden nou echt zin?
Kort gezegd: Ja.
Dit betekent echter niet dat je als automobilist niet voorzichtiger moet rijden in winterse omstandigheden. Een winterband kun je beter zien als hulpmiddel, zoals bijvoorbeeld Traction Control of ESP dat ook is. Het zal bijvoorbeeld niet altijd kunnen voorkomen dat je in een bocht gaat glijden als je deze bocht met een snelheid neemt die je normaal ook zou rijden onder normale omstandigheden, maar het verkleint de kans op glijden echter wel.  

Van der Vaart terug op training HSV

Rafael van der Vaart kan dit weekeinde waarschijnlijk gewoon in actie komen voor Hamburger SV. De 30-jarige aanvoerder van de Duitse club was geveld door een maag-darminfectie, maar stond woensdag alweer op het trainingsveld. HSV neemt het zaterdag op tegen Bayer Leverkusen.

De ploeg van coach Bert van Marwijk staat na elf speelronden op de veertiende plaats in de Bundesliga. Leverkusen is de nummer drie van de ranglijst.

[WTF] Nadal sluit jaar af als nummer één

Rafael Nadal sluit het seizoen af als nummer één van de wereld. De Spanjaard won bij de ATP World Tour Finals in Londen met 7-6 (5) en 7-6 (6) van Stanislas Wawrinka en heeft nu genoeg punten verzameld om Novak Djokovic op de ranglijst achter zich te houden. Nadal plaatst zich dankzij zijn overwinning bovendien voor de halve finale van het eindejaarstoernooi.

Nadal sloot het jaar twee keer eerder af als nummer één van de wereld. Hij deed dat in 2008 en 2010. De voorbije twee jaar voerde Djokovic aan het eind van het seizoen de wereldranglijst aan.

Wawrinka stelde alles in het werk om het Nadal zo moeilijk mogelijk te maken. Zowel in de eerste als de tweede set kwam hij terug van een break achterstand. In de tiebreak ging het echter telkens mis voor de Zwitser, die in het tweede bedrijf een setpoint onbenut liet. Wawrinka strijdt samen met Tomas Berdych en David Ferrer om de tweede plaats in groep A.

Echtgenoot: geen contact met Pussy Riot-lid

De echtgenoot van het gedetineerde Pussy Riot-lid Nadezjda Tolokonnikova heeft al meer dan twee weken geen contact met zijn vrouw gehad. Tolokonnikova werd overgeplaatst naar een andere gevangenis en sindsdien is het Pjotr Verzilov niet gelukt met haar in contact te komen.

Tolokonnikova zit een gevangenisstraf van twee jaar uit voor een protest tegen president Vladimir Poetin. In september ging ze in hongerstaking uit protest tegen haar leefomstandigheden in de gevangenis en kwam in het ziekenhuis terecht. De gevangenisdirecteur zei vorige week dat ze naar een ander strafkamp is overgeplaatst.

Verzilov zei woensdag tegen persbureau AP dat hij de afgelopen zeventien dagen geen contact heeft gehad met zijn echtgenote. Ook zei hij dat 'de autoriteiten er alles aan doen om te voorkomen dat ze met wie dan ook contact legt'.

FOK!filmtip van de dag: Iron Man 2 (2010)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 Iron Man 2

Vanavond is het even lastig kiezen wat betreft de FOK!filmtip van de dag. Zo hadden we kunnen kiezen voor het sterke biografische drama The Last King of Scotland, dat om 20.30 uur te zien is op RTL8. De FOK!filmtip van de dag gaat vandaag naar de voorloper van de film, die hoogstwaarschijnlijk de bestbezochte bioscoopfilm van 2013 gaat worden. Op RTL7 is het vanavond superhelden-avond en deze wordt om 20.30 uur geopend met Iron Man 2.

Iron Man 2 2

Iron Man 2 speelt zo'n half jaar na de eerste film af. De wereld weet dat Tony Stark (Robert Downey Jr.) Iron Man is en dat heeft zijn voor- en nadelen. Het Amerikaanse leger wil graag gebruik maken van de technologie van Stark, maar deze weigert daar aan mee te werken, omdat hij bang is dat de kennis in verkeerde handen valt. Samen met Peper Potts (Gwyneth Paltrow) en James Rhode (Don Cheadle) gaat Tony de strijd aan met nieuwe, duistere en gevaarlijke machten. Dat gaat goed totdat de uiterst gevaarlijke Rus Ivan Vanko a.k.a. 'Whiplash' (Mickey Rourke) opduikt.

Iron Man 2 3

Met een budget van zo’n 140 miljoen dollar haalde de eerste Iron Man-film in 2008 in de bioscopen al zo’n 572 miljoen dollar binnen. Het was dan ook weinig verrassend dat er vervolg zou komen. De film, gebaseerd op de gelijknamige stripserie van Marvel Comics, werd geregisseerd door Jon Favreau, die ook in de film te zien is als Happy Hogan. Iron Man 2 werd gemaakt met een budget van 200 miljoen dollar en zou wereldwijd zo'n 624 miljoen dollar in het kassalaatje brengen. Mocht je na deze explosieve actie nog zin hebben aan meer spektakel uit de Marvel-stal, dan is om 23.00 uur op dezelfde zender X2 nog te zien.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

'Burgemeester Toronto moet weg'

Leden van het stadsbestuur van Toronto willen dat de locoburgemeester van de Canadese stad burgemeester Rob Ford 'op waardige wijze' het stadhuis uitwerkt. Ford gaf dinsdag toe crack cocaïne te hebben gerookt, na maanden van ontkenning. Aan aftreden wil hij echter niet denken.

Gemeenteraadslid James Pasternak zei woensdag dat er een einde moet komen aan de controverse rondom Fords persoon. Hij heeft locoburgemeester Norm Kelly gevraagd nogmaals met Ford in gesprek te gaan.

In mei kwamen er al berichten naar buiten dat Ford crack had gerookt en dat zijn drugsgebruik was gefilmd. De politie maakte vorige week bekend een exemplaar van de video in handen te hebben. Ford gaf dinsdag toe dat hij een jaar geleden in een dronken bui 'waarschijnlijk' crack heeft gerookt.

"Deze fouten zullen niet meer voorkomen", zei Ford, die zich in een verklaring voor de pers 'zeer beschaamd' toonde. Maar 'ik ben gekozen om een klus te doen en ik ben voornemens dat te blijven doen'. Ford verklaarde dat de kiezers in 2014 over zijn politieke lot kunnen beslissen.

'Lady Gaga geeft concert in de ruimte'

Lady Gaga wordt de eerste artiest die een concert geeft in de ruimte. De 27-jarige zangeres klimt begin 2015 aan boord van een ruimteveer en brengt tijdens de reis een van haar nummers ten gehore, zeggen bronnen tegen het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly.

"Ze moet een maand zangtraining doen vanwege de atmosfeer", zegt een van hen. De zangeres heeft al voorbereidingen getroffen. "Gaga heeft een belachelijk dure verzekeringspolis afgesloten", voegt een andere bron toe.

Gaga's opmerkelijke optreden vindt plaats tijdens Zero G Colony, een festival in New Mexico waarbij entertainment wordt gecombineerd met de nieuwste technologieën. Het ruimteveer waarin Gaga optreedt is van Virgin-eigenaar Richard Branson. De zakenman probeert al enige tijd commerciële ruimtereizen van de grond te krijgen.

Branson wil zogeheten suborbitale ruimtevluchten aanbieden. Daarbij wordt wel de ruimte bereikt, maar geen omloop rond de aarde uitgevoerd. De vluchten duren een paar uur, met enkele minuten gewichtloosheid.

Zivkovic zet hoog in: "Real Madrid of zo"

De verrichtingen van Richairo Zivkovic worden nauwlettend in de gaten gehouden door scouts van topclubs verspreid over Europa. De talentvolle aanvaller van FC Groningen is zich terdege bewust van zijn potentieel, en durft te dromen van een loopbaan in de Europese top.

Gevraagd naar zijn toekomstbeeld zet Zivkovic hoog in. "Eerst wil ik een basisplaats bij FC Groningen afdwingen. En later? Ik wil bij een grote topclub spelen, Real Madrid of zo", zo vertrouwt hij Voetbal International toe. "Dat is gewoon een doel. Zo hoog mogelijk eindigen, alles uit mezelf halen."

Afgelopen weekend mocht Zivkovic voor het eerst in de basis aantreden bij de Groningse hoofdmacht. Hij deed dat onder het toeziend oog van een bataljon aan scouts, waaronder een afvaardiging van FC Barcelona. Dat bevestigde algemeen directeur Hans Nijland eerder.

Vraagtekens bij deelname inburgeringscursussen

Kamerleden stellen vraagtekens bij het aantal nieuwkomers in Nederland dat een inburgeringsexamen aflegt. Aanleiding is onderzoek van de Groene Amsterdammer, waaruit woensdag blijkt dat van slechts twaalf procent van de nieuwe inburgeraars bekend is dat ze een goedgekeurde inburgeringscursus volgen.

Gemeenten zijn sinds begin dit jaar niet langer verantwoordelijk voor de organisatie en financiering van inburgeringscursussen voor nieuwkomers van buiten de Europese Unie en Turkije. Inburgeraars moeten die nu zelf regelen en betalen.

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) houdt bij wie een lening afsluit voor zijn inburgering. Van de 7803 inburgeraars deden tot nu toe 923 dat. Hoe de rest de inburgering betaalt is onbekend.

D66 wil weten of de nieuwe wet wel werkt. "Als overheid hebben we bepaald dat nieuwkomers moeten inburgeren. Maar nu lijkt een hele groep van de radar te zijn verdwenen", reageert Kamerlid Steven van Weyenberg in het opinieweekblad. "DUO is verantwoordelijk, en zij lijken niet het overzicht te hebben dat de gemeenten voorheen hadden."

Parlementariër Jasper van Dijk (SP) wil een grotere rol voor de overheid. "Deze cijfers laten zien dat de inburgering versloft. De overheid moet veel meer de regie nemen." Keklik Yücel (PvdA) kondigt Kamervragen aan. De VVD vindt dat gemeenten meer overzicht moeten hebben. "Dat gemeenten niet op de hoogte zijn van de vorderingen van nieuwe inburgeraars is in strijd met het regeerakkoord."

Het CDA wijst er bij monde van Pieter Heerma op dat mensen ook zonder lening een inburgeringscursus kunnen volgen.

Amsterdam op scherp om Ajax - Celtic

De politie staat woensdag in Amsterdam op scherp in verband met mogelijke confrontaties tussen supporters van Ajax en Celtic. Dat laat een woordvoerder van de politie weten. Tevens is er een noodbevel van de gemeente van kracht in verband met de mogelijke aanwezigheid van aanhangers van het Duitse St. Pauli, Dinamo Zagreb uit Kroatië en Anderlecht uit België. Supporters van die clubs kunnen daardoor direct de stad worden uitgezet.

Ajax en Celtic spelen woensdagavond tegen elkaar in de Champions League. Veel supporters van de Schotse club hebben dat aangegrepen voor een trip naar Amsterdam. Woensdagmiddag verzamelden zich al zeker 1500 aanhangers op de Dam. De politie is aanwezig om een oogje in het zeil te houden. Ook zijn agenten op 24 paarden aan het surveilleren.

Ondanks dat veel supporters al behoorlijk onder invloed zijn, zijn er voor zover bekend nog geen opstootjes of andere problemen geweest. Dinsdagavond ging het wel mis in een bar in Amsterdam waar een groep Celtic-supporters werd aangevallen door aanhangers van Ajax. Naar verluidt werden negen Ajacieden aangehouden.

Celtic waarschuwt naar aanleiding van het incident zijn supporters woensdag op de clubsite om extra voorzichtig te zijn tijdens hun bezoek aan Amsterdam.

Berichten dat er ook aanhangers van PSV van plan zijn om de orde te verstoren in de hoofdstad, kon de woordvoerder niet bevestigen. De club uit Eindhoven speelt donderdag tegen Zagreb.

De politie heeft geen extra maatregelen genomen in verband met de aanwezigheid van koningin Máxima op de Amsterdamse beurs in verband met het honderdjarig bestaan van het pand van de effectenbeurs. Ook reikt koning Willem-Alexander de Erasmusprijs in het paleis op de Dam uit aan Jürgen Habermas. Volgens de woordvoerder worden zij goed beveiligd.

Loopbaan Bouma lijkt einde te naderen

De loopbaan van Wilfred Bouma kende veel hoogtepunten, maar dreigt als een nachtkaars uit te gaan. De voormalige international is transfervrij sinds PSV besloot zijn aflopende verbintenis niet te verlengen, en slaagde er sindsdien niet in om een nieuwe werkgever te vinden.

Vooralsnog houdt hij zijn conditie op peil met individuele trainingen. Het einde van zijn loopbaan lonkt. "Zoals het er nu uitziet stop ik, maar je weet het nooit", zo vertrouwde hij Voetbal International toe. In het verleden stond Bouma onder contract bij Aston Villa, en een nieuw buitenlands avontuur geniet zijn voorkeur.

Mocht er geen nieuwe club op zijn pad komen, dan kan hij terecht bij PSV, in een rol als stagiair binnen de jeugdopleiding. "Daar kom ik later op terug bij PSV. In elk geval is het mooi te weten dat de mogelijkheid er is."

Europese Commissie niet vies van genmaïs

De Europese Commissie wil de teelt van genetisch gemodificeerde maïs in de Europese Unie toestaan. Het gaat om insectenresistente en herbicide-tolerante maïs van het type 1507. Tegen het besluit is veel weerstand van milieugroepen, die de maïs als een gevaar bestempelen.

Het is nu aan de lidstaten, die onderling verdeeld zijn over genetisch gemodificeerde producten, om zich over de genmaïs te buigen. Op zijn vroegst volgende maand wordt van hen een beslissing verwacht.

De EU heeft strenge richtlijnen voor toelating van genetisch gemodificeerde producten en het informeren van consumenten over dit soort voedsel.

Kamer tegen nucleaire taak voor JSF

Een Kamermeerderheid is tegen een zogenoemde 'nucleaire taak' voor de Joint Strike Fighter (JSF). In het debat over de krijgsmacht spraken woensdag de PvdA, SP, CDA, D66 en GroenLinks uit dat het gevechtsvliegtuig niet met kernwapens mag vliegen. De F-16 mag dat wel.

Het gaat hierbij om de verouderde Amerikaanse kernwapens die op de Brabantse vliegbasis Volkel liggen opgeslagen. Het kabinet heeft dit publieke geheim nooit bevestigd. Oud-premiers Dries van Agt en Ruud Lubbers zeiden onlangs dat daar kernwapens liggen opgeslagen.

JSF (Foto: Novum)
JSF (Foto: Novum)

Fabrikant mag veiligheid Fyra onderzoeken

AnsaldoBreda mag onderzoek doen naar de veiligheid van de Fyra V250-treinen. De rechtbank in Utrecht heeft de Italiaanse fabrikant toestemming gegeven voor een voorlopig deskundigenonderzoek naar de deugdelijkheid van de spaghettiboemels, zo is woensdag bekendgemaakt.

Deze zomer ving de fabrikant in een kort geding nog bot bij de rechter met het verzoek om onafhankelijke experts de 'deugdelijkheid' van de treinen onder de loep te laten nemen. De drie eerdere technische rapporten die leidden tot het einde van de Fyra waren volgens de advocaat van AnsaldoBreda niet onafhankelijk. Daarop begonnen de Italianen een civiele procedure om alsnog zo'n onderzoek te krijgen, ditmaal wel met succes.

De NS en de Belgische NMBS vinden zo'n onderzoek niet nodig. Het te laat leveren van de treinstellen en het ontbreken van toestemming om de treinen toe te staan op het spoor is volgens deze spoorbedrijven al voldoende om van de koopovereenkomst af te kunnen.

"De rechtbank stelt echter voorop dat een verzoek tot het houden van een voorlopig deskundigenonderzoek, als het aan de wettelijke vereisten voldoet, in principe wordt toegestaan", zo staat te lezen in een verklaring van de rechtbank. Daarnaast vindt de rechter 'het bepaald niet uitgesloten' dat de gebreken van de trein en hoe daarmee is omgegaan een rol kunnen gaan spelen in de juridische procedures die al lopen of nog gaan lopen.

Omdat het een complex geschil betreft, heeft de rechtbank een rechter-commissaris benoemd die het onderzoek gaat begeleiden. Onder zijn leiding wordt bepaald welke deskundigen aan de slag gaan en wat de onderzoeksvragen zijn. Hierover vindt vermoedelijk in december nog een nadere zitting plaats.

De NS en NMBS besloten deze zomer om het contract met de Fyra op te zeggen, na grote problemen na de ingebruikname in de winter. Sindsdien zijn AnsaldoBreda en de NS verwikkeld in verschillende juridische procedures. De Italianen bestrijden dat de trein onveilig is. De Tweede Kamer houdt een parlementaire enquête over het debacle.

Wegroestende spaghettiboemel (Foto: Novum)
Wegroestende spaghettiboemel (Foto: Novum)

FOK! album top 100 2013 bekend

De jaarlijkse FOK! album top 100 allertijden is weer samengesteld. De muziekliefhebbers van het FOK!forum hebben ook in 2013 weer massaal lijstjes samengesteld, waar uiteindelijk door user ranja een top 100 uit is samengesteld.

In 2013 staat het album Funeral van The Arcade Fire uit 2004 wederom op de eerste plaats. Unknown Pleasures van Joy Division (uit 1979) en Wish You Were Here van Pink Floyd (uit 1975) maken de top 3 compleet. De volledige lijst is in het album top 100-topic op het FOK!forum terug te vinden.

De top 100 is samengesteld uit de lijstjes van 58 stemmers. Van hen hebben 36 stemmers een top 100 ingeleverd, 7 stemmers een top 50 en 5 stemmers een top 25. De overige stemmers hebben afwijkende aantallen albums genomineerd.

In 2012 ging de eer ook al naar het album Funeral van The Arcade Fire. De plaat werd toen gevolgd door de albums Dark side of the moon van Pink Floyd en OK Computer van Radiohead.

Leger helpt bij verwijderen ontspoorde wagon Borne

Het leger gaat helpen de goederenwagon die woensdagochtend ontspoorde in het Twentse Borne van het spoor te tillen. Dat meldt spoorbeheerder ProRail woensdagmiddag. De wagon weegt veertigduizend kilo.

Het verwijderen van de wagon is een eerste van een hele lijst met herstelwerkzaamheden. Zesduizend dwarsliggers, een flink aantal kabels, leidingen en veiligheidsinstallaties zijn over een lengte van vier kilometer defect door de ontsporing.

ProRail denkt de klus in 4,5 dag uit te kunnen voeren. Normaal is voor het aanleggen van een compleet nieuw stuk spoor anderhalf jaar aan voorbereiding nodig. Tot maandag is vanwege de werkzaamheden geen treinverkeer mogelijk tussen Almelo en Hengelo. De rechtbank Overijssel waarschuwt mensen die naar de rechtbank in Almelo willen komen hier rekening mee te houden.

Cavendish heeft kritiek op dopingstrijd in tennis

Wielrenner Mark Cavendish van Omega Pharma-Quick Step heeft in zijn nieuwe autobiografie 'At Speed' kritiek op de dopingstrijd in het tennis. "Ik ben gefrustreerd door het verschil tussen het wielrennen en de andere sporten", meldt een fragment uit het boek dat vandaag gepubliceerd werd in de Britse krant The Telegraph.

"Neem nu tennis. Vijf jaar na de Internationale Wielerunie (UCI) heeft de Internationale Tennisfederatie (ITF) in 2013 eindelijk het biologisch paspoort ingesteld", alsdus de 28-jarige Brit. "In 2011 werd in het tennis een indrukwekkend totaal van 21 bloedcontroles buiten competitie uitgevoerd, tegenover 4613 in het wielrennen. En dan hoor je Andre Agassi zeggen dat de tenniswereld altijd vooropgaat in de dopingstrijd."

"Marion Bartoli beweert dat er geen doping is in het tennis. Hoe kan ze zo zeker zijn van haar zaak, als je weet dat Lance Armstrong honderden controles heeft omzeild", gaat Cavendish verder. "Het probleem met uitlatingen als die van Agassi en Bartoli is dat ze het idee bevestigen dat wielrennen vol is van doping en dat andere sporten clean zijn."

"In 2011 werd de UCI het eerste sportbestuurslichaam dat alle injecties bande, zelfs bij legale producten. Het verschil met andere sporten werd opnieuw duidelijk toen ik Tim Henman hoorde zeggen dat tennisspelers van vijfsetters herstellen dankzij een infuus. Voor ons is dat absoluut verboden", stelt de Britse renner. 

Zweedse filmhuizen keuren films op feminisme

Vier Zweedse filmhuizen hebben een keuring in het leven geroepen om films te beoordelen op hun feministische gehalte. De 'A-keuring' wordt gegeven aan films die de zogenoemde Bechdel-toets doorstaan. Hiervoor moet de film minstens één scène bevatten waarin minimaal twee vrouwen over iets anders praten dan over een man.

"De films uit de reeksen van The Lord of the Rings en Star Wars en op een na alle Harry Potter-films doorstaan deze toets niet, net als Pulp Fiction of zelfs The Social Network", zegt Ellen Tejle, directeur van arthousebioscoop Bio Rio in Stockholm, een van de initiatiefnemers van de Bechdel-toets.

De initiatiefnemers willen met de Bechdel-toets aantonen hoe weinig films werkelijk een geëmancipeerd beeld van vrouwen laten zien. Volgens Tejle hebben de meeste bioscoopgangers positief gereageerd op de toets, en waren ze verrast door de resultaten.

Tejle benadrukt dat de keuring op zichzelf weinig zegt over de kwaliteit van de film. "Het is alleen opvallend dat vrouwelijke personages zelden hun eigen boontjes doppen als zich een moeilijke situatie aandient", zegt ze. "Het doel van de toets is om meer vrouwelijke verhalen en perspectieven in de bioscoop te krijgen."

Uiteraard kent de Bechdel-toest ook criticasters. "Als de initiatiefnemers een ander soort films willen zien, moeten ze die zelf maken en niet naar andere makers wijzen", zegt arts Tanja Bergkvist. Zij publiceert al jaren over de volgens haar overspannen genderkwestie in Zweden.

Daarnaast wordt de A-keuring door velen bekritiseerd omdat deze niets zou zeggen over de gelijkheid van de seksen in een film. Een gunstige A-keuring wil dus niet zeggen dat de film feminisme bevordert.

In Zweden woedt al enkele jaren een verhitte publieke discussie over gelijkheid tussen de seksen. Sinds 2010 bestaat er het project Equalisters, dat het aantal vrouwelijke deskundigen in tv-programma's wil vergroten.

'Audities Star Wars in Groot-Brittannië'

De makers van de nieuwe Star Wars-film gaan audities houden in Londen, Dublin en Glasgow. Dat schrijft de BBC. De audities zijn officieel voor een nieuwe Disney-film, maar de Britse zender denkt zeker te weten dat het hier om Star Wars: Episode VII gaat.

Feitelijk is elke Star Wars-film officieel een Disney-film. Disney kocht vorig jaar oktober alle rechten rondom Star Wars-films voor ruim vier miljard dollar van Star Wars-bedenker George Lucas.

De twee rollen die nog ingevuld moeten worden, zijn die van een bijdehand tienermeisje dat als wees is opgegroeid en voor zichzelf kan opkomen, en een intelligente man van in de twintig. Deze personages lijken erg op de beschrijvingen van twee personages die eerder dit jaar uitlekten. De makers van de verder nog titelloze Star Wars: Episode VII houden de lippen stijf op elkaar over het plot en de personages.

De opnames van Star Wars: Episode VII gaan volgend voorjaar van start onder leiding van regisseur J.J. Abrams. Net als de vorige films is Pinewood Studios in Londen een van de voornaamste locaties. De film moet in 2015 in de bioscoop verschijnen.


'Audities Star Wars in Groot-Brittannië' (Foto: Novum)

Kamer verwacht resultaat Filmtop nog voor Cannes

Over het kabinetsvoorstel om de Nederlandse filmsector met twintig miljoen euro te steunen moet nog voor het filmfestival van Cannes in mei een beslissing worden genomen. Daarover waren enkele Kamerleden het woensdag eens met minister van Cultuur Jet Bussemaker (PvdA) en staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD).

In Den Haag vond een algemeen overleg plaats over het kabinetsvoorstel van vrijdag om de Nederlandse filmsector te ondersteunen. Via een cash rebate, een soort subsidie, van twintig miljoen euro moet de filmsector weer een gelijk speelveld krijgen met het buitenland, waar dergelijke regelingen al jaren bestaan.

Het is duidelijk dat alle betrokken partijen vaart willen maken met de besluitvorming, zodat de regeling zo snel mogelijk in werking kan treden. Zoals al eerder aangegeven, moeten de details nog met de filmsector worden afgestemd.

Een van de discussiepunten is welke rol het Nederlands Filmfonds bij de uitvoering moet spelen. De organisatie moet mede bepalen welke filmprojecten in aanmerking komen voor de subsidie. VVD-Kamerlid Arno Rutte is er echter niet gerust op dat de organisatie volledig onpartijdig kan blijven. Het Nederlands Filmfonds moet volgens hem wel op artistiek gebied adviseren, maar geen uitvoerende partij worden van de zakelijke regeling.

Ook blijft onduidelijk wanneer een filmproducent de subsidie kan aanvragen. Omdat niet meer dan twintig miljoen beschikbaar is, bestaat de kans dat producenten die later in het jaar subsidie aanvragen, achter het net vissen. Dat kan niet de bedoeling zijn, vinden de betrokkenen.

Daarnaast moet worden bepaald of de declaratie geldt over het jaar waarin de film werd gemaakt, of over het jaar waarin de kosten worden gedeclareerd. Aangezien filmproducties vaak jaren in beslag nemen, bestaat hier doorgaans een verschil tussen.

Het kabinet kijkt nu ook naar de filmsector zelf. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat de filmsector zijn handje ophoudt en verwacht dat de politiek de problemen oplost. Zo vindt Bussemaker dat bijvoorbeeld bioscoopeigenaren hun verantwoordelijkheid moeten nemen. Als voorbeeld noemt ze de prijs van bioscoopkaartjes, waarover sinds enkele jaren het lagere belastingtarief van zes procent geldt. Dat voordeel verdwijnt nu geheel in de zakken van de bioscopen, maar zou ook deels ten goede kunnen komen aan de filmmakers, stelt ze voor.

Jans rekent erop dat groep intact blijft

PEC Zwolle baart dit seizoen opzien door verrassend goed verzorgd positiespel te koppelen aan resultaten. Ook afgelopen weekend was het raak. In Eindhoven hield de formatie van Ron Jans PSV knap op een gelijkspel (1-1). "Na afloop heerste het gevoel van een overwinning", zegt Jans tegenover Voetbal International.

"Dat heeft vooral te maken met de manier waarop we uit bij PSV hebben gespeeld. Vooral in de eerste helft speelden we een fase heel goed voetbal, waarbij PSV veel moeite had om de bal te krijgen. Het positiespel dat we lieten zien, bevestigt opnieuw dat we op de goede weg zijn. We liet het eerder al zien in de Amsterdam ArenA (2-1 nederlaag, red.) en nu in het Philips Stadion. Dat is knap."

Over de toekomst maakt Jans zich geen zorgen. Door hun goede spel zijn diverse spelers van PEC op de radar van grotere clubs verschenen. "Iedereen binnen de club is hartstikke druk bezig om het succes te continueren en mooie volgende stappen te maken. Daarom ben ik ook niet bang voor de winterstop. Mocht er iemand vertrekken, dan hebben we ons huiswerk gedaan en zal het worden opgevangen. Maar op dit moment reken ik erop dat de groep tot het einde van het seizoen bij elkaar blijft."

Aankomende zondag staat een ontmoeting met FC Twente op de rol. "FC Twente is favoriet, ik beschouw hen toch als een kampioenskandidaat, hoewel dat dit seizoen niet zoveel meer zegt. Ik verwacht een mooi duel, tussen twee ploegen die willen voetballen. Tegen AZ werd ons dat belemmerd, zij hadden zich goed op ons spel ingesteld, waardoor we moeite hadden om kansen te creëren. Dat lukte bij PSV wel, dat geeft vertrouwen voor komende zondag. Twee ploegen vol jong talent, ik kijk er naar uit."

Rusland ontkent gesprekken met Taliban

De gezant van de Russische president Vladimir Poetin in Afghanistan voert geen gesprekken met de Taliban over het lot van Pavel Petrenko, een Russische piloot die eerder dit jaar gevangen werd genomen door de Taliban. Dat heeft het Russische ministerie van buitenlandse zaken woensdag laten weten. De Taliban zeiden vorige week met de Russen in gesprek te zijn.

Petrenko werd in april gevangengenomen nadat hij een noodlanding had gemaakt in Afghanistan. De Taliban zeiden vorige week in Qatar overleg te voeren over Petrenko met de Russische gezant Zamir Kaboelov. Het ministerie zei dat Kaboelov 'geen gesprekken voert met de Taliban in Qatar', maar liet in het midden of Kaboelov eerder wel met de Taliban heeft gesproken of dat de gesprekken gevoerd worden door iemand anders of op een andere locatie.

Sijsling goed van start in Bratislava

Igor Sijsling heeft de tweede ronde van het challengertoernooi in Bratislava bereikt. De Amsterdammer, als derde geplaatst, versloeg op het Slowaakse hardcourt de Oostenrijker Dominic Thiem met 6-3 en 6-4. In beide sets had hij aan één break voldoende.

Sijsling is de enige Nederlandse deelnemer in Bratislava. In de volgende ronde stuit hij op Ricardas Berankis uit Litouwen.

Tegenstander AZ met veertien man naar Alkmaar

Shakhter Karagandy zal donderdag met een uiterst dunne selectie aantreden tegen AZ. De club geeft prioriteit aan de bekerfinale in eigen land. De tegenstander van AZ in de Europa League heeft komende zondag de bekerfinale van Kazachstan op het programma staan.

FK Taraz is daarin de tegenstander en die wedstrijd krijgt voorrang van de technische staf en clubleiding. Dit betekent dat de club met een zeer smalle selectie naar Alkmaar afreist. Onder meer topschutter Andrei Finonchenko, keeper Alexander Mokin en middenvelder Aldin Dzidic zijn er volgens RTV Noord-Holland niet bij in het AFAS Stadion.

Karagandy staat momenteel op de derde plek in groep L van de Europa League en verzamelde tot op heden twee punten. Als de club de Kazachstaanse beker wint, is de ploeg ook volgend seizoen zeker van Europees voetbal.

Blatter wil play-offs WK afschaffen

FIFA-voorzitter Sepp Blatter vindt de huidige opzet voor de WK-kwalificatie een doorn in het oog. De Zwitser wil de barragewedstrijden afschaffen. Blatter vindt dat de play-offs met een WK-ticket als inzet geen goede zaak.

"Deze play-offs zorgen voor een groot drama bij de teams die het niet halen", laat de bestuurder weten op de officiële website van de FIFA. "Het is goed voor televisie, maar ik denk dat het beter is als iedereen aan het einde van de kwalificatie weet waar een land aan toe is. Het systeem moet worden aangepast", aldus Blatter. "Nu weten veel landen nog niet of ze naar het WK gaan."

De play-offs in Europa hebben in ieder geval voor een interessante confrontatie tussen Zweden en Portugal, oftewel Zlatan Ibrahimovic versus Cristiano Ronaldo gezorgd. Dat betekent wel dat één van deze spelers zal ontbreken op het WK in Brazilië.

Park nog lange tijd afwezig bij PSV

Ji-Sing Park maakt voorlopig nog niet zijn rentree bij PSV. De Zuid-Koreaan is nog altijd geblesseerd aan zijn voet. Park liep in het duel met AZ een flinke blessure op aan zijn voet, na een tackle van Viktor Elm.

Scheidsrechter Björn Kuipers floot niet voor de charge en ook de aanklager betaald voetbal liet de actie nadien voor wat het was. "Ik ben niet boos op mijn tegenspeler, maar wel op de scheidsrechter, die niet floot. Misschien mis ik hierdoor wel twee maanden", laat Park weten aan De Telegraaf.

De middenvelder was bij PSV een van de aanjagers tijdens de goede start van het seizoen. Inmiddels werkt Park aan zijn revalidatie en loopt hij in een geplastificeerde laars rond op De Herdgang. "Dat is bedoeld om mijn voet te ontlasten", zegt de oud-speler van Manchester United en Queens Park Rangers.

Het is nog niet duidelijk wanneer Park zijn rentree kan maken bij PSV. Volgens de ochtendkrant is de Zuid-Koreaan misschien wel tot aan de winterstop uitgeschakeld.

Colorado stemt voor 'wiettaks'

Wie vanaf januari cannabis koopt in de Amerikaanse staat Colorado, betaalt daar ook belasting over. Een grote meerderheid van de kiezers heeft ingestemd met een 'wiettaks': 65 procent stemde dinsdag tijdens een referendum voor de maatregel.

Er wordt in totaal 25 procent aan belastingen en accijns geheven over marihuana. Die mag vanaf 1 januari voor recreatief gebruik worden verkocht aan mensen boven de 21 jaar. Dat is het gevolg van een eerder referendum, waarin de bevolking bepaalde dat het gebruik en bezit van cannabis niet meer strafbaar moet zijn. Lokale overheden mogen nog een extra verkoopbelasting heffen. In Denver komt er bijvoorbeeld nog 3,5 procent bovenop.

Met de belastingopbrengst wordt de regulering van de wiethandel betaald. Ook gaat een aanzienlijk deel van de miljoenen dollars naar het onderwijs in de staat.

De VS verkeert momenteel in een bizarre situatie. In diverse staten is het recreatief gebruik, bezit en verkoop van marihuana gelegaliseerd, maar op federaal niveau zijn deze zaken nog steeds strafbaar. Wel heeft Obama gezegd dat het opsporen van mensen die recreatief marihuana gebruiken geen prioriteit is voor de federale opsporingsdiensten.

Medailleregen houdt niet op voor Katinka Hosszu

De Hongaarse Katinka Hosszu gaat maar door in de World Cup wedstrijden zwemmen op de kortebaan. Tijdens de tweede dag van de wedstrijd in Singapore heeft Hosszu wederom drie goud en één zilver uit het water weten te vissen nadat de Hongaarse gisteren ook al twee gouden en een zilveren medaille pakte. Daarmee komt de teller in totaal uit op 33 medailles in het wereldbekercircuit. Met al deze medailles inclusief de wereldrecords die Hosszu behaalde aan het begin van dit circuit staat haar totale prijzengeld inmiddels boven de 200.000 euro.

Katinka Hosszu

Katinka Hosszu (foto: Pro Shots)

Hosszu pakte vandaag het goud op de 400m wisselslag in 4:27.70. Slechts een half uur later mocht Hosszu zich opmaken voor de 100m rugslag en won die ook in 57.04. Kort daarop pakte ze ook nog het zilver op de 200m vlinderslag in 2:04.69. Wederom maar een half uur later stond de 24-jarige Hongaarse alweer voor de start van de 100m wisselslag, die ze ook won in 58.29.

In afwezigheid van Ranomi Kromowidjojo werd de 100m vrijeslag gezwommen. De finale werd hier niet minder om. Cate Campbell pakte de winst in een snelle tijd van 51.67. Inge Dekker werd zesde in de finale met een tijd van 53.72.

Op de 50m vlinderslag behaalde Dekker een vierde plaats. In 25.87 eindigde Dekker net zes honderdste achter de Australische Emma McKeon. Sarah Sjöström won in 25,34.  

Bij de heren was er voor Nederland alleen Jasper van Mierlo die de finales had bereikt. Van Mierlo werd achtste op de 50 vrij in 21.80. 

Michael Caine speelt butler van Samuel L. Jackson

Michael Caine gaat de butler van Samuel L. Jackson spelen in de dramatische komedie Harry and the Butler. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter vandaag.

De film gaat over een reparateur van achtbaantjes die ook een verleden heeft als jazzvirtuoos en nu in een verbouwde treinwagon woont, gespeeld door Jackson. Als hij onverwachts een enorme smak geld erft, besluit hij in een dronken bui een verlopen Engelse butler in te huren.

Harry and the Butler staat onder regie van George C. Wolfe, die eerder Nights in Rodanthe maakte met Richard Gere en Diane Lane in de hoofdrollen. Ook heeft hij zijn sporen verdiend in het theater, met Tony Awards voor het toneelstuk Angels in America: Millennium Approaches en de musical Bring in 'da Noise/Bring in 'da Funk.

De opnames moeten volgend voorjaar van start gaan in Louisiana. Wanneer Harry and the Butler uitkomt, is nog niet bekend.


Michael Caine speelt butler van Samuel L. Jackson (Foto: Novum)

Acteurs Soof zingen in videoclip VanVelzen

In de videoclip van 'The Blessed Days' van VanVelzen zijn enkele opvallende personen te zien. Acteurs Lies Visschedijk en Fedja van Huêt en danschoreograaf Dan Karaty zingen mee in het nummer, de titelsong van de Nederlandse komedie Soof. Dat laat distributeur Independent Films vandaag weten.

"Na 39 jaar eindelijk in een videoclip", reageert Visschedijk verheugd. VanVelzen laat weten dat de clip een dikke knipoog is naar de jaren tachtig. "Wie zijn klassiekers kent, ziet zelfs verwijzingen naar de videoclip van When the Going Gets Tough van Billy Ocean, een klassieke jaren tachtig hit."

Lies Visschedijk speelt Soof, een vrouw van 40 die alles heeft wat ze ooit wilde: drie leuke kinderen, een klein cateringbedrijfje, een heerlijk huis en haar lieve man Kasper, gespeeld door Fedja van Huêt. Als Soof tijdens een etentje choreograaf Jim, het acteerdebuut van danser en choreograaf Dan Karaty, tegen het lijf loopt en de verbouwing van Soofs tuinhuis tot professionele keuken zijn tol eist, dringt de vraag zich langzaam op of Kasper nog wel de man is waar Soof ooit voor viel.

De film van regisseuse Antoinette Beumer verschijnt 12 december in de bioscoop.


Acteurs Soof zingen in videoclip VanVelzen (Foto: Novum)

Burgemeester vangt bot in pedo-zaak

De gemeente Veenendaal en burgemeester Wouter Kolff kunnen een in die gemeente teruggekeerde pedoseksueel geen extra maatregelen opleggen. De man heeft zijn straf uitgezeten en is nog bezig met het nakomen van aanvullende maatregelen die de strafrechter hem oplegde. Zo controleert de reclassering hem en is hij verplicht in therapie.

Dat heeft de civiele rechter in Utrecht woensdagmiddag uitgesproken in een zaak die Kolff had aangespannen. De burgemeester vond dat het woongenot van de buurt waarin de man woont, in het geding is en wilde daarom 11 aanvullende afspraken met de pedoseksueel maken. De man weigerde dat en staat daarmee in zijn recht, aldus de rechter in Utrecht.

Hiermee beperkt de rechter de burgemeester in zijn mogelijkheden zijn overige burgers, en vooral de kinderen in zijn gemeente, te beschermen.

Koningspaar dineert met Poetin

Tijdens hun bezoek aan Rusland dineren koning Willem-Alexander en koningin Máxima vrijdagavond met Vladimir Poetin. De Russische president ontvangt hen daarvoor in het Kremlin, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag. Het programma is nu pas bekendgemaakt.

Willem-Alexander en Máxima bezoeken Rusland in het kader van het Nederland-Ruslandjaar. Vrijdag maakte premier Mark Rutte (VVD) duidelijk dat Willem-Alexander daarom geen gevoelige zaken gaat bespreken. Zo laat de koning zich niet uit over de situatie van de gevangen Greenpeace-activisten.

Een van de gevangen Nederlandse activisten, Faiza Oulahsen, had de koning daar in een brief om gevraagd. "Ze zijn er om de vriendschap met Rusland te onderstrepen", zei Rutte. Hij zei dat het aan de meereizende minister van Buitenlandse Zaken is om politieke gesprekken te voeren. Het is niet bekend of Frans Timmermans (PvdA) van plan is over de activisten te praten. Woensdag werd duidelijk dat een droomboek voor Poetin van de Gaykrant en COC Nederland ook niet door de koning wordt meegenomen.

Het koningspaar is zaterdag aanwezig bij de opening van een bijeenkomst van Nederlandse en Russische bedrijfsleiders. De bijeenkomst wordt geopend door de Russische vicepremier Arkady Dvorkovitsj en minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA). Zij en minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zijn al enkele dagen met een bedrijvendelegatie in Rusland.

Na de bijeenkomst bezoeken Willem-Alexander en Máxima een expositie in het Tretyakov Museum. Bij de tentoonstelling wordt een vergelijking gemaakt tussen de Russische en de Nederlandse romantische schilderkunst. Het koninklijk bezoek wordt afgesloten met een concert van het Nederlandse Koninklijk Concertgebouworkest in het Tchaikovsky Conservatorium. Het orkest maakt een wereldtournee vanwege zijn 125-jarig bestaan.

Oorringen zijn racistisch

Tijdens de intocht van Sinterklaas en zijn Zwarte Pieten te Amsterdam mogen de Zwarte Pieten  geen oorringen dragen. Dat heeft de organisatie van de intocht inmiddels besloten naar aanleiding van het gequinsygario van een groep mensen die erop uit zijn een kinderfeest voor altijd te verpesten.

De organisatie zegt hiermee in te willen spelen op de voortdurende discussie over Zwarte Piet. Waarom de organisatie Zwarte Piet geen gouden oorringen gunt, en of dat te maken heeft met het misgunnen van gouden sieraden voor Zwarte Pieten is niet bekendgemaakt. Wel wilde de woordvoerder graag anoniem blijven.

Tijdens de intocht zullen zo'n 700 - gelukkig nog steeds Zwarte - Pieten meelopen.

Plasterk zwijgt over Nine Eyes

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) kan niet zeggen of Nederland behoort tot de Nine Eyes, een groep landen die nauw samenwerken met de Amerikaanse geheime dienst NSA. "Ik moet me houden aan de wet. In het openbaar kan ik geen mededelingen doen", zei Plasterk woensdag in een debat met de Tweede Kamer. (dat is code voor 'ja' - red).

Plasterk bevestigde dat de Nederlandse inlichtingendiensten samenwerken met onder andere de Amerikaanse en Britse diensten. "Maar ik kan niet bevestigen welke classificaties de Amerikanen aan de samenwerking met welke landen geven. Dit is ook niet het soort informatie dat wordt gedeeld. Er worden geen kaartjes rondgestuurd dat je lid bent van de Nine Eyes."

Deze week werd via The New York Times en The Guardian bekend dat Nederland behoort tot de Nine Eyes, samen met Frankrijk, Denemarken en Noorwegen. De nauwste samenwerking is er tussen de Five Eyes: de VS, Groot-Brittannië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Een deel van de Tweede Kamer wil weten of dit waar is en of het betekent dat de inlichtingendienst AIVD betrokken is bij de afluisterpraktijken van de NSA.

Sabia genomineerd voor 'Dom Bontje'

Sabia Engizek, de vriendin van Rafael van der Vaart, is door Bont voor Dieren genomineerd voor de titel Dom Bontje. Engizek draagt volgens de dierenrechtenorganisatie, die jaarlijks een verkiezing houdt, konijnen- en wasbeerbont.

Naast Engizek zijn onder anderen Gerard Joling, Patty Brard en ontwerpersduo Viktor & Rolf genomineerd. Zij hebben van Bont voor Dieren allemaal een brief gekregen met informatie over 'het dierenleed dat achter bont schuilt'.

In eerste instantie waren ook andere BN'ers genomineerd, maar enkelen kwamen tot inkeer na het lezen van de brief van Bont voor Dieren. Onder hen presentatrice Tess Milne. "Ik vind het erg hoe er met dieren om wordt gegaan om het bont te verkrijgen dat mensen als fashion item dragen", zegt ze in een verklaring. "We moeten bewuster worden van het proces dat de dieren moeten doorstaan."

Mensen kunnen tot en met 31 december stemmen. Begin januari wordt de winnaar bekendgemaakt.

Vervroegd bekerduel zet kwaad bloed bij Utrecht

FC Utrecht heeft kwaad gereageerd op de beslissing om het bekerduel tegen SC Cambuur al om 15.30 uur te laten spelen. "Wij kunnen niet leven met dit tijdstip", is directeur Wilco van Schaik duidelijk op de clubwebsite. "Ik baal hiervan. Onze supporters moeten een dag vrij nemen om deze belangrijke wedstrijd bij te wonen."

De wedstrijd wordt woensdag 18 december 's middags gespeeld omdat 's avonds het Glazen Huis van 3FM in Leeuwarden wordt geopend. De burgemeester van de Friese stad denkt niet voldoende agenten te hebben voor beide evenementen en verbood een avondwedstrijd.

Spelen op dinsdag of donderdag bleek door de programma's van beide clubs in de competitie niet mogelijk. "Ook de directie van Cambuur heeft mij laten weten liever 's avonds te spelen. Maar ook zij zijn machteloos." Utrecht bood nog aan de wedstrijd in de Galgenwaard te laten spelen. "Maar dat is volgens de reglementen van de KNVB niet toegestaan."

Van Schaik concludeert dat zijn club met 'de rug tegen de muur staat'. "We proberen voor de supporters alsnog een goede oplossing te bewerkstelligen. FC Utrecht zal het bekerduel in Leeuwarden onder protest spelen."

Gestoorden bedreigen zeurpieten

Een quinsygario (jankzak) die op een openbaar debat over de door elke Nederlander geliefde Zwarte Piet zou komen melden dat Nederland zwaar racistisch is, is door onbekende idioten bedreigd. Of het hierbij gaat om mensen die het prachtige kinderfeest niet willen verpesten en dit op compleet onacceptabele wijze duidelijk maken, of dat het gaat om een publiciteitsstunt valt natuurlijk niet te verifiëren.

Twee sprekers in het bewuste 'debat' zien zich hierdoor genoodzaakt af te zien van fysieke aanwezigheid op deze debat-avond. De bedreigingen aan het adres van de spreker, wellicht vanwege haar openbare stellingname tegen het zogenaamde 'racistische' karakter van de rol van zwarte piet in het Sinterklaasfeest.

De organisatie en de sprekers zijn net zo zwaar geschokt door deze laffe dreigementen als kinderen en ouders in heel Nederland door de laffe beschuldigingen van racisme, maar weigeren, net als de laf beschuldigde Sintvierders en Zwarte Pieten, hieraan toe te geven.

Het is ongelofelijk dat anno 2013 kritiek op wat door velen wordt ervaren als een racistisch onderdeel van het Sinterklaasfeest dit soort vreselijke bedreigingen tot gevolg heeft. Het lijkt Mississippi 1963 wel.” overdrijft de organisatie die nog net geen holocaustvergelijking maakt.

De organisatie heeft een compromis gevonden tussen de veiligheid van de sprekers en het belang van het kunnen uitdragen van hun mening, die men zelf duidelijk belangrijker vindt dan de mening van meer dan 90% van de Nederlandse bevolking. Er is besloten om deelname van de sprekers te verzorgen via een videostream.

Onder de sprekers bevinden zich een onderzoeker bij het Instituut voor Cultureelwetenschappelijk Onderzoek aan de faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht, een non-profit-collectief van feministen in Amsterdam, basisorganisatie Doorbraak en een stichting voor erkenning van het Nederlandse koloniale en slavernijverleden.

flirtpiet (Foto: Danny Roodbol)
Keihard racistisch dit! (Foto: Danny Roodbol)

[Upd] Call of Duty: Ghosts verscheept 1 miljard dollar

Activision meldt dat Call of Duty: Ghosts de eerste dag meer dan een miljard dollar aan games naar de winkels heeft verscheept voor de release gisteren.

Update: Het oorspronkelijke bericht uit de bron had het eerst over 'verkocht', maar dat blijkt verkeerd te zijn. Voor alle fans: wees gerust, Grand Theft Auto V heeft de records nog.

Het spel staat al op nummer 1 op Xbox Live, volgens Microsoft, met gemiddelde speelsessies die langer zijn dan Call of Duty: Black Ops 2 of Call of Duty: Modern Warfare 3 in dezelfde tijdsperiode. Er waren 15.000 winkels in de wereld open om de game meteen na middernacht te verkopen.

"Call of Duty is veruit de grootste consolefranchise van deze generatie", aldus CEO Bobby Kotick in een voorbereide verklaring. "Meer mensen hebben Call of Duty dit jaar gespeeld dan ooit tevoren, met meer dan 4.000.000.000 uren aan gameplay. In de laatste twaalf maanden heeft Call of Duty: Black Ops 2, inclusief digitale content meer inkomsten gegenereerd dan welk spel dan ook in een jaar. Al is het nog te vroeg voor cijfers voor Call of Duty: Ghosts, het komt uit in een tijd waarin de franchise populairder is dan ooit."

Call of Duty: Ghosts is sinds gisteren te koop voor pc, PlayStation 3, Wii U en Xbox 360. Later deze maand komen de next-gen-versies uit voor Xbox One en PlayStation 4.

Call of Duty: Ghosts-multiplayer preview (Foto: Activision)

'VS moeten afluistergegevens wissen'

De Verenigde Staten moeten de gegevens verwijderen die illegaal in Nederland zijn verzameld. Het kabinet moet daar bij de Amerikaanse overheid op aandringen, vindt coalitiepartij PvdA. Dat bleek woensdag tijdens een Kamerdebat over het afluisterschandaal.

"Nederland moet eisen dat de gegevens die ten onrechte zijn binnengehengeld ook weer worden verwijderd", zei PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt. Het kabinet moet verder 'krachtig laten horen' dat het illegaal afluisteren onacceptabel is. Recourt zei verder dat hij 'zeer verontwaardigd is' over de afluisterpraktijken. "Zo gaan bondgenoten niet met elkaar om."

Recourt wilde echter geen steun geven aan een voorstel van D66 om een parlementair vooronderzoek in te stellen. Ook ziet hij niets in het plan van de SP om klokkenluider Edward Snowden naar Nederland te halen of hem via een videoverbinding te spreken. De PvdA wil afwachten wat voor onthullingen er over Nederland komen.

[Upd] Goederentrein ontspoord bij Borne

Tussen Hengelo en Almelo is woensdagochtend een goederentrein ontspoord. Een wagon van de trein, die zand en grind vervoerde, is naast het spoor beland, meldt ProRail. Er zijn geen gewonden gevallen.

Op het traject rijden momenteel helemaal geen treinen. Reizigers lopen meer dan een uur vertraging op, meldt de NS.

Het incident heeft ook gevolgen voor het wegverkeer. In de gemeente Borne, waar het ongeluk gebeurde, zijn alle spoorwegovergangen dicht, laat de Twentse gemeente weten. Hoe het ongeluk kon gebeuren is nog niet duidelijk.

Update 14.42 uur
De schade aan het spoor is volgens ProRail groot: Over een afstand van 4 kilometer moeten 6000 dwarsliggers worden vervangen. Ook zijn er bekabeling en onderdelen van het seinstelsel beschadigd. ProRail verwacht tot maandagochtend nodig te hebben om het spoor te herstellen. Tot die tijd kunnen er over het traject bij Borne geen treinen rijden.

Er wordt nog bekeken of er een speciale werktrein kan worden ingezet die grotendeels automatisch dwarsliggers kan vervangen. Binnenlandse reizigers kunnen omrijden via Zutphen of met vervangend busvervoer reizen, internationaal treinverkeer wordt omgeleid via Arnhem en Duisburg.

Supertyfoon op weg naar Filipijnen

De Filipijnen kunnen zich gaan opmaken voor de zwaarste orkaan van dit jaar. De supertyfoon Haiyan teistert op dit moment de Palau eilandengroep in de Stille Oceaan en zal daarna doortrekken als zware orkaan van de vijfde categorie richting de Filipijnen. 

De orkaan heeft op dit moment windsnelheden van 250 km/u en zal naar verwachting nog in kracht toenemen. Het pad zal tot op het laatst onzeker blijven maar het lijkt erop dat vooral het midden van de Filipijnen de zwaarste klappen te verduren gaan krijgen. Er wordt in zeer korte tijd een enorme hoeveelheid regen verwacht, en ook de krachtige wind zal vermoedelijk een groot probleem gaan vormen.

De Filipijnen worden jaarlijks getroffen door meerdere orkanen, maar Haiyan is tot nu toe de krachtigste en tevens gevaarlijkste van 2013. Wat hem extra gevaarlijk maakt is het feit dat een kleinere tyfoon deze week al enorme bakken water op het land heeft gedumpt waardoor de grond zwaar verzadigd is. Die orkaan trekt inmiddels richting China maar de grootte, kracht en uitwerking van Haiyan op het drassige midden van de Filipijnen laat zich lastig voorspellen. 

De meeste orkanen treffen het noorden van het eiland bij Luzon, maar deze lijkt meer naar het midden te gaan en ook Manila kan zich opmaken voor Haiyan. De komende twee dagen zal duidelijk worden hoe krachtig de orkaan daadwerkelijk wordt voor ze vrijdag met volle kracht op het land zal inbeuken.

'Nederlander varieert weinig in keuken'

Nederlandse gezinnen variëren maar weinig in de keuken. Gedurende de week verschijnt overwegend een Hollandse pot op tafel met aardappelen, groenten en een stuk vlees. Dat blijkt woensdag uit onderzoek van een groentefabrikant naar de eetgewoonten van Nederlanders.

Aan inspiratie en variatie ontbreekt het bij veel koks. Zo hebben de meeste mensen zo'n een tot drie recepten die continu rouleren. Zestig procent van de gezinnen eet minstens drie keer per week traditioneel Hollandse pot.

De aardappelen met groente en vlees verschijnen meestal van maandag tot donderdag op het bord. Maandag is daarbij de meest populaire dag. Vanaf vrijdag laten Nederlanders de teugels vieren, aldus de groentefabrikant, HAK. Veel mensen hebben dan geen zin meer om te koken en kiezen voor iets makkelijks. Op zaterdag, de p-dag volgens Hak, eet een groot deel van de Nederlanders pizza, patat en pannenkoeken.

'Nijmegen meest verstopte stad'

In geen enkele Nederlandse stad staan automobilisten zo vaak vast in het verkeer als in Nijmegen. Door files duurt een autorit daar gemiddeld twintig procent langer, concludeert TomTom uit gegevens die via navigatiesystemen zijn verzameld.

Eerder dit jaar voerde Groningen de lijst nog aan. Daar is de situatie iets verbeterd, de stad staat nu op de tweede plaats. In de top 5 volgen verder Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Rotterdam heeft de zwaarste avondspits, daar duurt een reis gemiddeld 54 procent langer dan wanneer het verkeer vrij kan doorstromen.

Nijmegen weet dat het wegennetwerk in en rond de stad kwetsbaar is, schrijft de gemeente in een reactie. De kwetsbaarheid zou komen doordat het noorden maar een toegangsweg heeft in de vorm van een stadsbrug over de Waal. Daar komt bij dat de A50 bij Nijmegen een van de meest filegevoelige wegen van Nederland is. De stad wijst erop dat de afgelopen jaren honderden miljoenen in betere infrastructuur zijn gestoken.

Zo komt er een tweede stadsbrug, die eind deze maand klaar is. Het werk aan die brug heeft wel bijgedragen aan de verkeershinder. De gemeente verwacht dat de brug veel verlichting brengt. Ook de verbreding van de A50 zal zijn effect hebben op de drukte rond Nijmegen, denkt de gemeente.

Alleen het aanleggen van meer wegen is volgens de gemeente geen oplossing. Daarom wordt ook gewerkt aan een goed openbaar vervoer en snelfietspaden.

Wereldwijd gezien voert Moskou net als vorig jaar de lijst van TomTom aan. De situatie is met een procentpunt verbeterd, maar een rit duurt daar door files gemiddeld 65 procent langer dan het geval zou zijn bij lege wegen. In de avondspits loopt dit op tot 133 procent. In de wereldwijde top 5 volgen verder Istanbul, Rio de Janeiro, Warschau en Palermo.

Vervolgfilms nazipersiflage Iron Sky in de maak

De satirische sciencefictionfilm Iron Sky waarin nazi's voet op de maan zetten krijgt een vervolg. Als het aan de makers ligt, komen er twee vervolgfilms, een tv-serie, games en merchandise. Dat schrijft het Amerikaanse filmtijdschrift Variety.

De Finse producent Tero Kaukomaa hoopt de tweede film in 2016 klaar te hebben. "Het wordt een combinatie van The X-Files en Mad Men", zegt hij. "We willen dat de fans de film online tegen betaling kunnen bekijken."

Iron Sky uit 2012 werd mede gefinancierd door een crowdfundingcampagne die ruim een miljoen dollar ophaalde. De film drijft op het idee dat nazi's in 1945 naar de donkere kant van de maan zijn gevlucht om op krachten te komen. Na bestudering van de situatie op aarde, starten ze in 2018 een Derde Wereldoorlog.

Het team achter de Fins/Duits/Australische productie wil voor het maken van de vervolgfilms opnieuw geld ophalen bij de fans. Het tweede deel, Iron Sky: The Coming Race moet vijftien miljoen dollar gaan kosten. De films en de geplande tv-serie gaan over de inmenging van de maannazi's in de Koude Oorlog.


Vervolgfilms nazipersiflage Iron Sky in de maak (Foto: Novum)

Duitse regering wil informatie over roofkunstschat

De Duitse regering wil informatie vrijgeven over een groot aantal kunstwerken dat onlangs in een appartement in München werd ontdekt. Een deel van de werken zou tijdens de Tweede Wereldoorlog door de nazi's in beslag zijn genomen. Dat betekent dat er waarschijnlijk rechthebbenden zijn die aanspraak op de eigendomsrechten moeten kunnen maken.

Justitie onderzoekt de zaak, maar heeft in het kader daarvan zelfs nog geen gedeeltelijke lijst gepubliceerd van de meer dan veertienhonderd gevonden kunstwerken. Joodse organisaties in Duitsland hameren juist op openheid, zodat nabestaanden van Holocaust-slachtoffers en andere rechtmatige eigenaren van de schilderijen zich kunnen melden. Ook de regering is om deze reden voorstander van vrijgave van de informatie.

Volgespoten condoom sloopt autoruit

Een Chinees uit Jiande deed gisteren een bizarre ontdekking. De voorruit van zijn Citroën was vernield door een volgespoten condoom.

De beste man staat het huilen nader dan het lachen. Het hele raam is gebarsten. De schok werd echter nog groter toen hij zag hoe de ravage was aangericht.

Op de ruitenwisser hangt namelijk een condoom, gevuld met een glibberige substantie. Het kapotje blijkt van een hoog flatgebouw te zijn gegooid. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan van vernieling.

Ohja, pics van het incident zijn te vinden in het bronartikel

Plasterk voor rechter vanwege spionage NSA

Een groep burgers en instanties, waaronder de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de Vereniging van Strafrechtadvocaten, de oprichter van XS4ALL Rop Gongrijp en internetjournalist Brenno de Winter, daagt minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken voor de rechter. Dat schrijft De Winter woensdag op de website ThePostOnline.

Volgens de groep overtreedt de Amerikaanse inlichtingendienst NSA in Nederland de wet en levert ze vervolgens informatie aan de Nederlandse geheime dienst AIVD. Die praktijk moet stoppen, vinden ze. Ook moet Plasterk duidelijk maken wie er getroffen is door de praktijken van de NSA en hoe de gegevensuitwisseling met de AIVD eruit ziet.

De Tweede Kamer houdt woensdag een debat met Plasterk over de kwestie NSA. Daar zal waarschijnlijk gewoon om de hete brij worden heengedraaid. Overigens is technisch gesproken de Nederlandse Staat gedagvaard.

Uitspraak Greenpeace-zaak 22 november

Het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg doet op 22 november uitspraak in de zaak die Nederland aanspande tegen de Russische Federatie over het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en diens bemanning. Dat hebben de rechters van het tribunaal gezegd.

In een drie uur durende hoorzitting, en onder grote belangstelling van de internationale media, bepleitte Nederland woensdag de vrijgave van het schip door Rusland en de vrijlating van dertig bemanningsleden, onder wie ook twee Nederlanders. De Arctic Sunrise werd 19 september, volgens de Nederlanders op onrechtmatige gronden, in de Barentszzee door de Russische kustwacht geënterd en opgebracht. De bemanning, die zich daarvoor schuldig had gemaakt aan het ongeoorloofd betreden van het boorplatform, werd gearresteerd en zit sindsdien in Rusland in hechtenis.

In Hamburg was geen Russische afvaardiging aanwezig omdat Moskou het gezag van het Internationale Zeerechttribunaal in deze zaak niet erkent. Als in Russische ogen de nationale soevereiniteit in het geding is, behoudt Moskou zich het recht voor om uitspraken van het hof naast zich neer te leggen.

Voor de 22 rechters van het tribunaal bepleitte de Nederlandse delegatie dat de Russen in strijd met internationaal recht handelden toen zij besloten om de Arctic Sunrise te enteren. "Daarom is alles wat op de entering volgde ook onrechtmatig", betoogde René Lefeber van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Er was geen sprake van piraterij, en een verdere aanklacht van 'hooliganisme' heeft binnen het internationaal recht geen status, aldus Lefeber.

Volgens Nederland staat de afwezigheid van Rusland bij de hoorzitting een bindende uitspraak door het Internationale Zeerechttribunaal niet in de weg.

Met het aanspannen van een zaak tegen Rusland voert Nederland de druk op de Russische president Vladimir Poetin hoog op. Achter de schermen vindt bovendien druk diplomatiek overleg plaats. Zowel Buitenlandse Zaken als natuurlijk de 'activisten' van Greenpeace zelf hoopt dat als gevolg van die gesprekken, in combinatie met de zaak in Hamburg, de Russen uiteindelijk overstag zullen gaan. Mogelijk al tijdens een bezoek van koning Willem-Alexander, komende vrijdag en zaterdag, aan president Poetin.

René Lefeber deed in Hamburg een dramatische oproep aan Poetin. "De winter komt eraan. Mijn regering bidt dat de bemanning veilig naar huis kan komen." Dat die bemanning zonder toestemming een boorplatform betraden lijkt niet belangrijk te zijn.

Ouwe man doucht in meisjeskleedkamer

De politie van het Zweedse Nybro heeft een vies oud mannetje opgepakt. De beste man was stiekem gaan douchen in de meisjeskleedkamer van een middelbare school.

Een groep tienermeisjes van de Åkrahäll school kreeg deze week een onaangename verrassing. Terwijl zij zich na het gymmen wilden douchen, stond daar een ouwe snoeperd onder de warme straal.

Volgens de politie deed het kereltje het niet per ongeluk. "Zulke incidenten zijn slechts zeer zelden eenmalig", aldus Bromsnor. Het opaatje wordt nu aangeklaagd wegens aanranding en het betreden van verboden terrein.

Bekerduel Cambuur - Utrecht vroeg door Glazen Huis

Het bekertreffen tussen SC Cambuur en FC Utrecht wordt op 18 december al om 15.30 uur gespeeld. Dat is besloten omdat later die woensdag in Leeuwarden het Glazen Huis van 3FM wordt geopend. De Friese hoofdstad wil de twee evenementen niet gelijktijdig plaats laten vinden.

"We zijn ons ervan bewust dat dit geen optimale situatie is voor beide clubs, alle betrokken supporters en voetballiefhebbers. Het verschuiven van competitieduels is helaas niet mogelijk. Het is erg vervelend dat woensdagmiddag half vier de enige mogelijkheid is gebleken voor dit bekerduel. De KNVB beker is bij uitstek een toernooi dat voor een zo groot mogelijk publiek toegankelijk moet zijn. Ondanks het tijdstip hopen we van harte dat supporters de mogelijkheid vinden om de wedstrijd van hun club te aanschouwen", aldus een woordvoerder van de KNVB.

Volledig programma

Dinsdag 17 december 2013
20.00 uur: Excelsior – PEC Zwolle

Woensdag 18 december 2013
15.30 uur: SC Cambuur – FC Utrecht
18.45 uur: AZ – sc Heerenveen
19.45 uur: Roda JC - Vitesse
20.00 uur: JVC Cuijk – MVV Maastricht
20.45 uur: Heracles Almelo – Feyenoord

Donderdag 19 december 2013
18.45 uur: FC Groningen – N.E.C.
20.45 uur: IJsselmeervogels – Ajax

PvdA draaikont over JSF

De PvdA stemt nog niet in met de aanschaf van 37 JSF's. De fractie heeft nog meerdere vragen over het gevechtsvliegtuig. Wel vindt PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink dat het tijd is voor de 'volgende stap' in het slepende dossier over de vervanging van de F-16. "Het stoplicht staat op oranje", zei ze woensdag tijdens een debat over de toekomst van de krijgsmacht.

De opstelling van Eijsink leidde tot irritatie bij de overige fracties. Die wilden weten of de PvdA nu wel of niet akkoord is met de aanschaf van het vliegtuig. "Dus u zegt nu definitief ja?", vroeg D66-Kamerlid Wassila Hachchi. Eijsink herhaalde dat ze nog vragen heeft aan het kabinet voor de PvdA een knoop doorhakt.

"Zijn dit vragen, of voorwaarden?", wilde GroenLinks-leider Bram van Ojik weten. Wederom bleef Eijsink vaag. "We hebben ons altijd kritisch opgesteld, en dat hoort ook bij zo'n groot traject. Dat zullen we ook blijven doen."

SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemde de onduidelijkheid van Eijsink denigrerend naar de PvdA-achterban. "De PvdA is nog wendbaarder dan de JSF", zei hij. "U solt met uw achterban!" Volgens Eijsink zou het juist van weinig respect richting de PvdA-leden getuigen als ze niet eerst de antwoorden van het kabinet zou afwachten.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) geeft later op de dag antwoord op de vragen die Eijsink stelde, onder meer over de inzetbaarheid van de vliegtuigen, de kosten, de geluidshinder en het onderhoud.

'Thuiszorg toch niet naar gemeenten'

De thuiszorg komt toch niet volledig onder de verantwoordelijkheid van gemeenten te vallen. De persoonlijke verzorging wordt in de Zorgverzekeringswet ondergebracht, schrijft NRC Handelsblad woensdag op basis van ingewijden.

Tegen de plannen uit het regeerakkoord bestonden veel bezwaren van de zorgsector. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) zou met deze stap aan die bezwaren tegemoet komen. Ook lijkt hij zo verzekerd van een meerderheid in de Eerste Kamer voor het hervormen van de langdurige zorg. Het kabinet wil de uitgaven aan bijzondere ziektekosten terugbrengen van 27 miljard euro per jaar naar tien miljard euro per jaar.

Gemeenten gaan in de thuiszorg al over een flink aantal taken. Zo regelen zij onder meer de huishoudelijke hulp, scootmobielen en aanpassingen aan het huis, bijvoorbeeld een verlaagde keuken voor iemand in een rolstoel. Ook regelen gemeenten vervoer voor gehandicapten als dat nodig is.

De persoonlijke verzorging viel tot nu toe onder de AWBZ en zou ook naar gemeenten gaan. In september meldde Nieuwsuur al dat Van Rijn mogelijk op dat besluit terugkomt. "Wij hebben hem toen om duidelijkheid gevraagd omdat de gemeenten zich nu voorbereiden op de nieuwe taken die ze zouden krijgen toebedeeld", zegt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

De VNG vindt dat de persoonlijke verzorging gewoon door gemeenten moet worden uitgevoerd, zoals al was gepland. "Wij komen toch al bij die mensen thuis. Het wordt dan gemakkelijker om taken te combineren en de burger wordt zo ook beter bediend", legt de woordvoerder uit. De VNG wil nog niet inhoudelijk op het bericht ingaan omdat er nog geen Kamerbrief is. Die zou woensdag worden verstuurd.

België onderzoekt hacken kantoor Di Rupo

In België is een onderzoek ingesteld naar twee vermoedelijke pogingen tot hacking in het kantoor van premier Elio di Rupo. Het is nog te vroeg om te zeggen of het gaat om sabotage of spionage, zei de Belgische justitie woensdag.

Een van de twee mogelijke aanvallen vond vorig jaar plaats, de andere vorige maand. Eind oktober werd door het kantoor van Di Rupo een klacht ingediend.

Vorige week maakte Finland gewag van een aanval op zijn computernetwerken. Daarbij werd geen gevoelige informatie buitgemaakt, liet het land weten.

Lewandowski bevestigt nogmaals transfer

Robert Lewandowski vertrekt na dit seizoen bij Borussia Dortmund. Het lijkt erop dat de spits voor Bayern München heeft gekozen. Enkele maanden geleden liet Lewandowski dat hij in januari bekend maakt waar hij volgend seizoen speelt. Bayern München is de belangrijkste kandidaat om hem (transfervrij) over te nemen.

"Ik voel me goed bij Dortmund, maar ik wil graag iets nieuws ervaren volgend seizoen", zegt Lewandowksi tegen Sport Bild. "Het enige wat ik er nog over wil zeggen is dat niemand me meer over dit onderwerp hoeft te vragen. Ik concentreer me nu op Dortmund en wil me niet laten afleiden."

Ook algemeen directeur Joachim Watzke legt zich neer bij een vertrek van de topschutter. "We zijn duidelijk overeengekomen dat onze wegen deze zomer scheiden. We kijken logischerwijs dan ook al naar vervangers."

Schaars lijkt fit voor 'Zagreb', Bakkali niet

Goed nieuws voor Phillip Cocu: Stijn Schaars lijkt het aanstaande treffen met Dinamo Zagreb te halen. De ervaren middenvelder moest zich tijdens het competitieduel met PEC Zwolle al vroeg laten vervangen, naar later bleek met een gekneusde heup.

Afgaande op de woensdagochtendtraining is Schaars echter voldoende hersteld om donderdag aan te treden tege de Kroaten. Dat geldt niet voor Zakaria Bakkali. De talentvolle aanvaller van PSV kon net als Schaars de negentig minuten niet volmaken tegen PEC, en is onvoldoende fit om donderdag in actie te komen. Een enkelblessure houdt hem in de lappenmand.

Clubleiding Utrecht stuit op verzet spelers

FC Utrecht moet bezuinigen en wil in dat kader het bonussysteem voor de spelers grondig renoveren. De selectie van FC Utrecht ontvangt een premie per behaald punt, waar de meeste Eredivisie-clubs zijn overgeschakeld naar een systeem waarbij alleen een goede eindklassering een bonus oplevert.

Die weg wil de clubleiding van de Domstedelingen ook volgen. "Ons premiestelsel was nog uit de gouden tijd. We moeten pas op de plaats maken, dus ook op dat vlak", verklaart algemeen directeur Wilco van Schaik tegenover Voetbal International.

De spelers zijn echter niet van plan om zich daar zomaar bij neer te leggen. Ze schakelden zelfs een advocaat in om hun belangen te behartigen. "Ik had verwacht dat het makkelijker zou gaan", geeft Van Schaik toe.

"We zijn er nog altijd niet uit, maar het gebeurt in goede harmonie. Zodat de spelers zich optimaal kunnen focussen op het voetbal hebben ze een advocaat die hun belangen behartigt. Hij overlegt intensief met onze advocaat en ik verwacht binnen enkele weken een resultaat waar beide partijen tevreden mee kunnen zijn."

Hogere celstraf (20 jaar) voor dood Jennefer

Anthony K. heeft in hoger beroep een hogere straf gekregen voor de dood van de 10-jarige Jennefer van Oostende uit Rotterdam. Het gerechtshof in Den Haag sprak K. weliswaar vrij van moord en verkrachting, maar veroordeelde hem tot 20 jaar celstraf voor doodslag op en seksueel misbruik van het meisje.

De rechtbank veroordeelde K. eerder tot 18 jaar. Toen vroeg justitie om een levenslange celstraf. In hoger beroep had het Openbaar Ministerie 30 jaar geëist.

Jennefer verdween in oktober 2011. De politie vond het stoffelijk overschot van het meisje in de slaapbank van K. Hij lag daar toen zelf op te slapen. In de kelder van zijn woning zou hij het slachtoffertje hebben gewurgd. K. is de ex-vriend van Jennefer's zus.

'Iran moet op Facebook'

Iraniërs moeten zonder tussenkomst van de autoriteiten rechtstreeks toegang tot sociale media zoals Facebook krijgen. Dit heeft de minister van Cultuur en Islamitische Oriëntatie, Ali Janati, gezegd. Iraanse media meldden woensdag dat de bewindsman af wil van de hindernissen die in Iran zijn opgeworpen voor toegang tot sociale internetmedia.

Censuur blokkeert de toegang tot onder meer Facebook, Twitter, Instagram en YouTube, maar ook de toegang tot persinstellingen en tal van ondernemingen. Janati wil dat sites alleen worden geblokkeerd als daar zeer ernstige redenen voor zijn. Hij zette uiteen dat hij daar niet zelf over gaat. Een speciaal censuurcomité dat internet 'filtert' voor de Iraanse gebruikers zit achter de censuur.

Janati keerde zich vorige maand tegen de overdreven censuur van boeken. Hij wil het aantal verboden boeken drastisch terugbrengen.

'Iran moet op Facebook'
'Iran moet op Facebook'

KPN iTV Online app nu op Xbox 360

Na eerdere launches van entertainment apps als Netflix, Pathé Thuis, Fox Sports en RTL XL, biedt KPN vanaf vandaag als eerste de mogelijkheid live televisie te kijken op Xbox 360.

Met de Interactieve TV Online app voor Xbox 360 kunnen Interactieve TV-klanten van KPN onder andere live televisie kijken, programma’s terugkijken via Programma Gemist, de programmagids raadplegen en gebruikmaken van Videotheek Thuis. De Interactieve TV Online app biedt Interactieve TV klanten de mogelijkheid om hun Xbox 360 als extra tv-ontvanger te gebruiken, zoals bijvoorbeeld in kamers waar geen kabels zijn getrokken om TV te kijken. KPN-klanten konden met Interactieve TV Online al eerder live televisie kijken via de laptop, tablet, pc en smartphone.

Voor toegang tot de Interactieve TV Online app op Xbox 360 heeft de klant een Xbox Live Gold-lidmaatschap nodig. En de Xbox360 dient ook verbonden te zijn met Internet via het modem van KPN. De KPN Interactieve TV Online app is vanaf nu te downloaden via de Apps-pagina op het Xbox 360 Dashboard.

KPN App

Leerlingen geweigerd op nieuwe islamitische school

De nieuwe islamitische school voor voortgezet onderwijs in Rotterdam, De Opperd, wil om verschillende redenen vijf leerlingen niet toelaten tot de school. De Opperd is speciaal opgericht voor oud-leerlingen van het voormalig Ibn Ghaldoun. De scholieren zijn verdachte in de eindexamenfraudezaak of hebben zich met hun ouders fel verzet tegen de komst van de nieuwe islamitische school.

Dat zegt bestuurder Wim Littooij van de school waarvoor de nieuwe Stichting Islamitisch Voortgezet Onderwijs Rotterdam (SIVOR) is opgericht. De leerlingen en hun ouders probeerden dinsdag in twee kort gedingen toch op de nieuwe school te worden toegelaten. In de eerste zaak draait het om één van de verdachten in de eindexamenfraudezaak, Sahila. Zij wil met haar twee broers op de nieuwe school worden toegelaten.

Verdachte en dreigende leerlingen geweigerd
Verdachte en dreigende leerlingen geweigerd (Foto: ANP)

Fans PEC plakken naam fraudeverdachte af op tribune

PEC Zwolle-supporters hebben de naam van oud-verdediger Klaas Drost afgeplakt in het stadion van de club. Dat deden ze omdat de inmiddels 60-jarige oud-speler dinsdag werd opgepakt op verdenking van fraude met persoonsgebonden budgetten. Drost, die zestien jaar voor de Overijsselse club speelde, is een van de vier oud-spelers die een tribune in het IJsseldeltastadion naar zich vernoemd kreeg.

Groep Z-038, de harde kern van de Zwolse aanhang, plaatste dinsdagavond laat foto's op Twitter van de afgeplakte naam. '"Klaas Drost is de tribunenaam onwaardig", schrijven de fans. "Hopelijk doet de club hier iets mee. Wij zijn al begonnen. Klaas heeft veel betekend voor PEC, maar zo ga je niet met mensen om."

Drost en zijn vrouw werden dinsdag opgepakt omdat zij voor miljoenen fraude zouden hebben gepleegd met persoonsgebonden budgetten (pgb's). Het bedrijf van het tweetal biedt hulp aan mensen met autisme en psychische en psychiatrische problemen. Ze zouden echter meer geld uit de persoonsgebonden budgetten hebben gekregen dan aan hulp werd geboden.

PEC Zwolle beraadt zich nog op een reactie, liet algemeen directeur Edward van Wonderen woensdag in De Stentor weten. "We hebben er vanmiddag intern overleg over. We willen in alle rust en zorgvuldigheid onze gedachten over de zaak laten gaan."

Opnieuw meer broeikasgassen in atmosfeer

De hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer bereikte in 2012 opnieuw een record. Bovendien was de groei van de concentratie CO2 (koolstofdioxide) en N2O (lachgas) vorig jaar groter dan de gemiddelde stijging van het voorgaande decennium, zo blijkt uit woensdag gepubliceerd onderzoek van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).

De hoeveelheid methaan in de atmosfeer groeide even hard als in de 4 jaar ervoor. "De hoeveelheden van al deze belangrijke broeikasgassen hebben opnieuw recordhoogten bereikt", concludeerde secretaris-generaal Michel Jarraud van de WMO op een persconferentie. ,,De trend die klimaatverandering veroorzaakt, wordt hierdoor versneld", zei hij.

Duitsers op de bres voor Sint Maarten

De moslims willen Sint Maarten ook behouden. Met deze kop vestigde de Duitse krant Rheinische Post woensdag de aandacht op de discussie over het regionale feest van Sint Maarten. In de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen (NRW) lopen Sint Maartenvieringen gevaar sinds een linkse partijleider opperde het feest maar af te schaffen om islamitische kinderen niet lastig te vallen met christelijke tradities.

Rüdiger Sagel, NRW-voorzitter van Die Linke, bepleitte het stoppen van de inzamelingen en optochten waarbij Sint Maarten vaak te paard wordt opgevoerd en snoepgoed voor kinderen wordt weggeven.

Sint Maarten of Maarten van Tours leefde in de 4e eeuw en was al in zijn tijd een beroemd weldoener. Hij werd op 11 november 397 onder massale belangstelling begraven in Tours.

Duitsers op de bres voor Sint Maarten
Duitsers op de bres voor Sint Maarten (Foto: ANP)

Android-telefoons gaan privéinformatie tonen

Telefoons die draaien op het besturingssysteem Android 4.4 tonen volgend jaar gebruikersinformatie uit het sociale netwerk Google+. Naast het telefoonnummer kunnen de naam en de profielfoto van de beller of de gebelde worden getoond. Dat heeft Google woensdagochtend bekendgemaakt.

Ook als telefoongebruikers gegevens niet hebben opgeslagen in hun telefoon wordt de informatie van Google+ automatisch getoond. De Amerikaanse internetgigant heeft de functie standaard geactiveerd in zijn besturingssysteem. Gebruikers kunnen het via het sociale netwerk uitschakelen.

De nummer- en gebruikersherkenning werkt alleen als een telefoonnummer is gekoppeld aan het profiel van de gebruiker. Het maakt voor de nummerherkenning niet uit of een telefoonnummer via het netwerk openbaar is of niet.

Daarnaast breidt Google de nummerherkenning uit met informatie over bedrijven. Bedrijfsinformatie kan worden getoond als er wordt gebeld. Daarnaast wordt het vanuit de belapplicatie mogelijk bedrijven in de buurt te zoeken.

Pauluskerk ziet steeds meer vluchtelingen op straat

In Rotterdam leven steeds meer vluchtelingen zonder verblijfspapieren op straat. Dat stelt de Rotterdamse Pauluskerk, waar het aantal mensen dat aanklopte voor hulp in nog geen halfjaar verdubbelde van 160 naar 320.

De Pauluskerk luidt de noodklok omdat veel van de vluchtelingen op straat wonen en de wintermaanden voor de deur staan. "We mogen vluchtelingen niet in de kou laten staan", vindt dominee Dick Couvée. Hij verklaart de stijging door het besluit van de overheid om minder vluchtelingen op te sluiten in gevangenissen.

In Rotterdam leven volgens de Pauluskerk zo'n twintigduizend mensen zonder verblijfspapieren. De meeste vluchtelingen die bij de Rotterdamse kerk aankloppen komen uit Irak, Burundi, Somalië, Sierra Leone en Afghanistan.

Het gaat volgens de dominee vaak om mensen die wel weg moeten, maar niet uitgezet kunnen worden. Ze leven steeds vaker onder erbarmelijke omstandigheden. "Vluchtelingen zouden in Nederland wettelijk recht moeten krijgen op bed, bad en brood."

Ophef om kostuums brandende Twin Towers

Twee Britse studenten hebben een hoop ophef veroorzaakt in Groot-Brittannië door verkleed als brandende Twin Towers naar een Halloweenfeestje te komen. De meisjes wonnen zelfs nog een prijs met hun kostuums, zo meldt The Sun woensdag.

De pakken waren gebaseerd op de aanslagen in New York van 11 september 2001 en bestonden uit twee 'brandende torens' met daarop de gecrashte vliegtuigen en de labels 'noordertoren' en 'zuidertoren'. Ook droegen de vriendinnen een hoedje dat rook moest voorstellen en waarop slachtoffers die hun dood tegemoet sprongen, waren geknutseld. Bovenop hun hoofden prijkte de Amerikaanse vlag.

Ook enkele andere Halloweenkostuums veroorzaakten dit jaar ophef. Zo kreeg ook een Amerikaanse studente die zich had verkleed als slachtoffer van de aanslag bij de marathon van Boston - in hardlooptenue en met nepschrammen - veel kritiek over zich heen op Twitter.

Ophef om kostuums brandende Twin Towers
Ophef om kostuums brandende Twin Towers (Foto: ANP)

De Blasio nieuwe burgemeester NY

De Democraat Bill de Blasio (52) mag zich binnenkort de 109e burgemeester van New York noemen. Nu de meeste stemmen zijn geteld, blijkt dat hij zijn ruime voorsprong (73 tegen 24 procent van de stemmen) op rivaal en republikein Joe Lotha niet meer kan verliezen. Lotha heeft zijn verlies ook al toegegeven.

De Democraat heeft de verkiezingen "overweldigend" gewonnen, aldus de New York Times Bill de Blasio gold al als de gedoodverfde winnaar van de verkiezingen: hij lag in peilingen 40 procentpunten voor op Lhota. Het is voor het eerst sinds 1993 dat de metropool een Democratische burgemeester krijgt.

Volgens de krant stemden bevolkingsgroepen die doorgaans sterk verdeeld zijn, dit keer opvallend eensgezind voor 52-jarige politicus. De Blasio kreeg steun uit alle hoeken van de samenleving. Lhota zei tegen The New York Times zich geen illusies te maken over de uitkomst. Hij wil laten onderzoeken waar het mis ging in zijn campagne.

De grootste stad van Amerika heeft zich "luid en duidelijk uitgesproken voor het inslaan van een progressieve weg", zei De Blasio in zijn overwinningsspeech. Het verkleinen van inkomensverschillen wordt zijn topprioriteit, liet hij weten.

Terwijl zijn voorganger Michael Bloomberg zich volgens critici te veel richtte op de al erg rijke buurt Manhattan, beloofde De Blasio zich meer om de minder welgestelde New Yorker in andere wijken te zullen bekommeren. Zijn campagne richtte zich voornamelijk op kwesties als inkomensongelijkheid en de peperdure woonlasten in de stad. De stad die zichzelf continu blijft ontwikkelen en verbeteren, hoeft daarin niet zoveel mensen achter zich te laten, vindt hij.

Ook in een aantal andere Amerikaanse steden en staten vonden burgemeesters- of gouverneursverkiezingen plaats. Zo mag Chris Christie, mogelijk een presidentskandidaat voor 2016, aanblijven als gouverneur van New Jersey. In de staat Virginia won de democraat Terry McAuliffe op het nippertje van de Republikein Ken Cuccinelli. McAuliffe staat bekend om zijn goede band met Obama, terwijl Cuccinelli juist steun van de Tea Party kreeg.


De Blasio nieuwe burgemeester NY (NOS op 3)

Prison Architect behaalt bijna 8 miljoen dollar omzet

Prison Architect heeft al bijna 8 miljoen dollar omgezet. Een geweldige prestatie als je bedenkt dat ontwikkelaar Introversion Software uit slechts zeven personen bestaat. Nog beter aangezien het spel nog steeds slechts een alfaversie is.

"[We're] astonished at how well crowd-funding has worked for us," zo liet Introversion Software weten in de aankondiging, "[the revenue is] a figure we would never have dreamed of achieving."

"This investment by our alpha customers is enabling us to turn Prison Architect into the game we envisioned without having to make any creative sacrifices or cut any corners - this is the very reason we're proud to be independent."

De alfaversie van Prison Architect kwam uit in september 2012 en is gespeeld door meer dan 250 duizend mensen. Een releasedatum voor de definitieve versie is nog niet bekend.

Prison Architect

Chilton blijft waarschijnlijk bij Marussia

Het lijkt erop dat de line-up bij het Formule 1-team Marussia ook komend seizoen zal bestaan uit Jules Bianchi en Max Chilton. Eerstgenoemde heeft al een contract op zak en ook Chilton lijkt te blijven, ondanks dat hij aan andere renstallen gelinkt is, zo meldt hij op de officiële site van de Formule 1.

"Het meest waarschijnlijke is dat ik volgend jaar bij Marussia blijf, al moet ik natuurlijk wel eerst een deal hebben. Het team heeft veel potentie, maar het is daarbij wel van groot belang dat we Caterham voor blijven in het kampioenschap, aangezien het prijzengeld dat we krijgen een groot deel van ons jaarlijkse budget vormt. Het geld dat de tiende plaats met zich meebrengt, zouden we dus mooi in de auto voor volgend jaar kunnen steken. Dat zou ons enorm helpen om sterk aan het seizoen 2014 te kunnen beginnen."

PlayStation 3 is 80 miljoen keer verkocht

Sony heeft bekendgemaakt dat sinds de lancering van de PlayStation 3 er 80 miljoen van deze consoles verkocht zijn. Verder wist Sony ons te vertellen dat er maar liefst 4332 games, digitale games niet meegerekend, voor de PlayStation 3 uitgekomen zijn.

The Last of Us en Journey ziet Sony als dé toppers. The Last of Us verkocht bijna 3,5 miljoen keer in minder dan drie weken. Ook over PSN is het Japanse bedrijf tevreden. Er zijn meer dan 150 miljoen accounts voor het netwerk en er zijn meer dan 220 duizend "digital content options" te vinden.

Vorige maand liet Microsoft al weten dat er van de Xbox 360 ook 80 miljoen exemplaren zijn verkocht. Toch verbleken de verkoopcijfers van deze beide consoles vergeleken met de Nintendo Wii. De Wii verkocht meer dan 100 miljoen keer over de gehele wereld. De echte koning qua verkoopcijfers blijft echter de PlayStation 2. De voorganger van de PS3 verkocht maar liefst 155 miljoen keer, waardoor het de bestverkopende console ooit is.

PS3

"Ghosts niet op 1080p vanwege beperkte resources"

De Xbox One kan Call of Duty: Ghosts niet draaien op native 1080p, omdat de ontwikkelaar problemen had om de game goed te optimaliseren, aldus Infinity Ward executive producer Mark Rubin. De PlayStation 4 lukt het wel om de game in native 1080p weer te geven.

"There's stuff in the console's OS that interacts with the game," aldus Rubin. "So, for instance, voice chat is often supported by the hardware manufacturer rather than the software, and you're just using their channel. When that stuff is changing - because they're developing it on their side - and the resources they're using are changing - your, from a game design standpoint, challenge is with trying to make enough room for those resources to be used but at the same time use as much resources as possible."

"One of the greatest challenges the engineers have to deal with is memory management, or thread management. There are X number of threads in your CPUs. Where in those threads is the stuff that's Microsoft or Sony? Where does it fall? How does it work? We don't have the SDKs for those features yet, and then they come in and you go, okay, well it needs 3MB of RAM - oh, crap, we only allocated two! You can't just take a MB from anywhere. It's not like there's just tonnes of it just laying there. You have to pull it from something else. And now you have to balance that somewhere."

"There's no specific, oh, well, the VO chat on Xbox took up so much resources that we couldn't do 1080p native. There's no definitive one to one per se cause and effect. It's just an overall thing. We took each system individually and said, "okay, let's make the best game for each system.""

"I think both look great. Some people might notice if they had them right next to each other. Some people might not. The Xbox One is 1080p output, it's just upscaled hardware wise. It was a late decision, too. That call wasn't made until a month ago."

Volgens Rubin betekent dit niet dat de Xbox One een zwakkere console is dan de PlayStation 4: "It's a much more complex answer - there's so much to it, it's a balancing act when you get into optimisation - we need more time with it all, basically. It could be years from now until we get to the point where we feel like we've maxed out what we can do on both platforms."

"We might get more resources back at one point. And that could make things change dramatically for the Xbox One, for instance. It's a long complicated road that will take years to develop, and I think at the end we'll have games looking very similar, usually, on both systems."

"This is the first game on the console and there's a lot for us to learn with the new hardware so it's a long-running process - you compare COD 2 to COD 4 it's a massive leap forward in graphical fidelity. So I think we expect the same thing on both platforms."

Call of Duty: Ghosts kwam gisteren uit voor pc, Xbox 360, PlayStation 3 en Wii U. Het spel is ook een launchtitel voor Xbox One en PlayStation 4.

Call of Duty: Ghosts-multiplayer preview (Foto: Activision)

Doelman Schwarzer nooit meer Socceroo

De Australische doelman Mark Schwarzer stopt als international. De 41-jarige tweede keeper van Chelsea maakte dat woensdag bekend nadat de nieuwe Australische bondscoach Ange Postecoglou hem had opgenomen in de selectie voor een oefenwedstrijd tegen Costa Rica. Schwarzer is de Australische recordinternational met 109 optredens sinds 1993.

Mitch Langerak lijkt nu de beste papieren te hebben om het doel van de Socceroos te verdedigen. De tweede doelman van Borussia Dortmund had ook bij de nationale ploeg maar een man voor zich. Hij speelde de laatste twee interlands van Australië ook al.

[NBA] James bereikt mijlpaal bij zege Heat

Basketballer LeBron James heeft dinsdag tijdens de 104-95 uitzege van Miami Heat bij Toronto Raptors een bijzondere mijlpaal bereikt. De vedette van Miami scoorde voor de vijfhonderdste wedstrijd op rij tenminste tien punten. Hij is na Michael Jordan (866 wedstrijden), Kareem Abdul-Jabbar (reeksen van 787 en 508 duels), Karl Malone (575 duels) en Moses Malone (526 wedstrijden) de vijfde NBA-speler die daarin slaagt.

Indiana Pacers won ook zijn vierde duel van het seizoen. Op bezoek bij Detroit Pistons werd het 99-91 voor de Pacers, dat als enige ploeg in de NBA nog zonder nederlaag is. Paul George was met 31 punten en tien rebounds de grote man bij de bezoekers.

Overige resultaten NBA dinsdag
Brooklyn Nets - Utah Jazz 104-88
New York Knicks - Charlotte Bobcats 97-102
New Orleans Pelicans - Phoenix Suns 98-104
Dallas Mavericks - Los Angeles Lakers 123-104
Denver Nuggets - San Antonio Spurs 94-102
Portland Trail Blazers - Houston Rockets 101-116
Sacramento Kings - Atlanta Hawks 100-105

Sekstape R'damse online gezet

In Rotterdam moest maandag een 36-jarige vrouw voor de rechter verschijnen wegens een mooi staaltje wraakporno. Zij had een sekstape waarop haar man een 30-jarige Rotterdamse alle hoeken van de kamer laat zien op Twitter gezet.

De jonge vrouw keek onlangs vreemd op toen ze haar computer aanzette. Op internet ging haar blote punani als een lopend vuurtje. Hierdoor voelde de Rotjeknorster zich lelijk in haar kruis getast.

De dame in kwestie had de avond tevoren een ruige avond beleefd met een getrouwde kerel. Terwijl zij door hem snoeihard werd genomen, had de beste man alles gefilmd met zijn mobieltje. De volgende ochtend ontdekte de bedrogen echtgenote de beelden, en zette het seksfilmpje direct online.

"Alleen om hem te pakken heb ik het op Twitter gezet met zijn naam erbij", vertelde de vrouw in de rechtbank, waar ze moest voorkomen wegens het opzettelijk beschadigen van de goede naam en eer van de Rotterdamse. "Tegen haar heb ik helemaal niks gezegd. Ze wist misschien niet eens dat hij met mij was."

De geile kerel zelf is vrijwel onherkenbaar. Van hem is slechts een lichaamsdeel te zien, waaraan alleen intimi hem kunnen herkennen. De vrouw is echter wel goed herkenbaar, aldus de aanklager. Zowel haar gezicht als sieraden kwamen in beeld. Hij eiste dan ook dertig uur schoffelen tegen de furie.

De rechter kon daar echter niet in meegaan. Op de vage bewijsfoto's van de sekstape kon hij de Rotterdamse niet herkennen. "Misschien is ze elders in de film beter te zien, maar daar kan ik niet over oordelen", zei de rechter en sprak de vrouw vrij. De aanklager had graag de hele pornofilm willen vertonen in de rechtbank, maar dit verzoek wees de rechter helaas af.

Boonen kijkt uit naar Tour de France

Het is nog lang niet zo ver, maar Tom Boonen heeft nu al zin in de Tour de France 2014, zo laat hij aan Het Laatste Nieuws weten. "De kasseienrit naar Arenberg kan iets voor mij zijn."

Boonen verfoeide de afgelopen jaren de Tour, maar de successen van zijn ploeg Omega Pharma-Quick-Step hebben hem van gedachten doen veranderen. "Succes werkt aanstekelijk en mijn hart bloedde. Ik begon de Tour zowaar te missen."

De Belg was in het verleden zesmaal succesvol in de Tour en heeft ook een gele trui om zijn schouders gehad. In 2014 zet hij zijn zinnen op de vijfde etappe waarin het peloton over de Noord-Franse kasseien moet dokkeren. Boonen heeft bewezen dat hij dit kan, want in Parijs-Roubaix was hij al viermaal de beste. Over meer eerste plaatsen in de Tour denkt hij niet na. "De media zullen me ook niet meer vragen hoeveel ritten ik ga winnen. Daar hebben we Mark Cavendish voor. Ik heb er echt weer zin in."

Wildstar bèta komt deze winter

Komende winter gaat een nieuwe bètatest van Wildstar van start. Dat heeft ontwikkelaar Carbine Studios bekendgemaakt. Het zal de grootste publieke test van het spel tot nu toe worden.

"Yes, we're just about ready to start up the Winter Beta for WildStar. We'll be inviting tons of people, new and old, to check out the changes to WildStar, give us feedback, and play through the content to make sure we're ready for launch in Spring 2014."

Ook worden binnenkort de twee laatste classes bekendgemaakt. Daarnaast zijn de ontwikkelaars van plan om meerdere livestreams van WildStar te laten zien.

Mensen die zich in willen schrijven voor de bèta kunnen dat hier doen.


'Toilet ziekenhuis smeriger dan in café'

Toiletten in ziekenhuizen zijn gemiddeld smeriger dan in de horeca of in tankstations. Ook gemeentehuizen, sportclubs en warenhuizen scoren beter. De gezondheidszorg eindigt 'reddeloos onderaan', concludeert het platform voor schoonmaakprofessionals Service Management in het Nationaal Toiletonderzoek 2013.

De toilethygiëne in ziekenhuizen heeft volgens de onderzoekers een vrije val gemaakt. Vorig jaar werd nog 45 procent van de onderzochte wc's in de ziekenhuizen als goed beoordeeld. Nu is dat nog maar twintig procent. De helft van de toiletbrillen wordt zelfs als zeer slecht beoordeeld. De onderzoekers tekenen wel aan dat het niet om toiletten in patiëntenkamers gaat, maar om toiletten in de hal van een ziekenhuis of bij de polikliniek.

Niet eerder scoorde de gezondheidszorg zo slecht in het jaarlijkse onderzoek. Hoe dat komt, is niet onderzocht. In het rapport worden de bezuinigingen op de gezondheidszorg genoemd als mogelijke oorzaak.

Bij hoge nood zou beter kunnen worden uitgeweken naar een gemeentehuis, een sportclub of een tankstation. Daar is een derde van de wc's in orde. Ook hier is sprake van achteruitgang, want vorig jaar was 41 procent nog in orde. Bij tuinencentra, warenhuizen en bouwmarkten was een kwart proper. Vorig jaar was dat nog een derde.

Voor het onderzoek werden door het hele land van 150 toiletten monsters genomen van de toiletbril, de spoelknop, de deurknop aan de binnenkant van de deur en de knop van de kraan. Over het algemeen was 38 procent van de openbare toiletbrillen vies. Van de kraanknoppen was 28 procent onhygiënisch. Dat zou komen doordat die stevig moeten worden vastgepakt. De spoelknoppen zijn in negentien procent van de gevallen besmet. Van de deurknoppen was slechts negen procent vies, dat zou komen doordat die alleen maar met de onderkant van de hand wordt aangeraakt.

Asielzoekers in Duinrell opgevangen

De komende winter worden zeshonderd asielzoekers ondergebracht op vakantiepark Duinrell in Wassenaar. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en het vakantiepark hebben hier overeenstemming over bereikt, meldt het COA woensdag. De eerste asielzoekers worden 15 november ontvangen. Het contract loopt tot 28 maart.

Sinds 1997 zijn al zeven keer asielzoekers in het park opgevangen. Na 2011 is dit niet meer gebeurd, maar door onder meer de burgeroorlog in Syrië is er een verhoogde instroom van asielzoekers en heeft het COA extra capaciteit nodig. Dat zou ook komen doordat meer asielzoekers een verblijfsvergunning krijgen zonder uit te kunnen stromen omdat er niet altijd snel genoeg woningen beschikbaar zijn. De gemeente Wassenaar steunt de overeenkomst.

De asielzoekers die in Duinrell worden gehuisvest wachten de uitkomst van hun asielaanvraag af. Tijdens hun verblijf krijgen ze begeleiding die is gericht op hun asielprocedure en voorlichting over de regels en gebruiken in Nederland. Ook Duinrell verzorgt begeleiding. Omwonenden van het vakantiepark zijn dinsdag per brief geïnformeerd en worden uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst.

Los hiervan wordt de capaciteit van een asielzoekerscentrum in het Groningse Musselkanaal uitgebreid van 450 naar 500 plaatsen. Dat wordt gedaan door de huidige woningen aan te passen. Het asielzoekerscentrum is gevestigd in een voormalig bejaardencentrum met onder meer een verpleegsterflat en aanleunwoningen.

A15 in twee richtingen dicht door truckongeluk

De A15 is woensdagochtend bij Geldermalsen in beide richtingen afgesloten door een ongeluk met een vrachtwagen. De vrachtwagen is bij het ongeluk gekanteld en ligt nu dwars op de rijbaan richting Nijmegen. Een auto belandde in een sloot langs de rijbaan de andere kant op, melden de ANWB en de Verkeersinformatiedienst (VID). Het was niet direct duidelijk of er bij het ongeluk gewonden zijn gevallen.

De rijbanen zijn sinds 05.00 uur afgesloten. De rijbaan richting Gorinchem zou aanvankelijk rond 07.00 uur worden vrijgegeven, maar was een uur later nog altijd dicht. Het is niet bekend wanneer de rijbaan richting Nijmegen wordt vrijgegeven. De afsluitingen zorgen voor veel overlast tijdens de ochtendspits. Richting Gorinchem staat al meer dan tien kilometer file.

Verkeer dat van Nijmegen richting de Randstad gaat kan omrijden via Arnhem en Utrecht. Verkeer van Gorinchem naar Nijmegen kan omrijden via Den Bosch en Oss.

Bekijk de eerste aflevering van Ryse: Son of Rome 'The Fall'

Vanaf vandaag kun je de eerste aflevering van de live-action-serie Ryse: Son of Rome  ‘The Fall’ te bekijken. De eerste aflevering is behoorlijk bloederig en legt de basis van wat we in de overige afleveringen kunnen verwachten.

Het verhaal wordt verteld door ogen van Marius Titus, een romeinse soldaat die vastberaden is om de moord op zijn, door barbaren, vermoorde vrouw en familie te wreken.

De game Ryse: Son of Rome komt exclusief naar Xbox One.

Huwelijk Sylvie en Rafael al jaren in zwaar weer

Het huwelijk van Sylvie en Rafael van der Vaart stond al jaren op losse schroeven. In een interview met weekblad Privé vertelt Sylvie dat haar zogenoemde sprookjeshuwelijk al sinds midden 2009 in zwaar weer verkeerde. Vorig jaar gaf de presentatrice al aan te willen scheiden van de voetballer. Begin dit jaar werd de breuk wereldkundig na een ruzie tijdens nieuwjaar.

"Het is natuurlijk een vreselijke tijd geweest", blikt Sylvie terug in het interview, waarover De Telegraaf woensdag schrijft. "Er zijn dagen en nachten geweest dat ik in mijn bed heb liggen woelen en huilen, en echt niet meer wist hoe het verder moest."

Volgens Sylvie heeft haar ziekte een grote rol gespeeld bij de scheiding. De ex-voetbalvrouw kreeg in mei 2009 te horen dat ze borstkanker had. "Ik ben de afgelopen jaren, na mijn ziekte, alleen maar bezig geweest met overleven. Mijn leven was een openbaar circus geworden. Nu kreeg ik de zorg erbij dat Damián zo min mogelijk mee moest krijgen van alle heisa."

Voor zoon Damián blijft Sylvie haar ex 'altijd dankbaar'. "Van mij geen kwaad woord over hem", vertelt Sylvie over Rafael, die inmiddels met zijn nieuwe liefde Sabia zijn tweede kind verwacht. "Hij heeft me het liefste gegeven wat ik heb: onze zoon Damián. En daar blijk ik hem eeuwig dankbaar voor."

Dat haar Franse flirt Guillaume onlangs de vuile was buiten hing in een Duits blad, heeft Sylvie vernederd. "De man is het niet waard om veel woorden aan vuil te maken", vertelt ze aan Privé. "Feit is dat ik nooit van plan ben geweest wat serieus met hem op te bouwen. Ook al had ik wel meer gewild, dan nog was het nooit wat geworden. Daarvoor waren onze karakters te verschillend."

Waarom Zarka onder meer vertelde dat hij na twee minuten al met Sylvie in bed lag, is voor haar nog steeds een raadsel. "Het zal met rancune te maken hebben. Misschien kon hij het tegenover zijn vrienden niet verkroppen dat hij de bons had gekregen?" Sylvie snapt ook niet hoe Guillaume haar zo zwart heeft kunnen maken. "Je kunt mij toch niet neerzetten als het domste wicht op aarde? Dan ga je toch ook wel een beetje voorbij aan wat ik de laatste jaren heb verwezenlijkt?"

Sylvie, die in tegenstelling tot wat Zarka beweerde zegt echt te kunnen koken, staat open voor een nieuwe relatie. "Ik ben natuurlijk wel teleurgesteld in de liefde. Als zelfs een huwelijk waarvan ik dacht dat het voor het leven was kan stuklopen. Toch sta ik wel open voor een nieuwe relatie, al heb ik geen idee waar ter wereld die man zich nu bevindt."

Met Rafael verwacht Sylvie weer door een deur te kunnen zodra de scheiding is afgerond. "Rafael en ik zijn geen mensen die hun problemen oplossen door ruzie met elkaar te maken. Ik ben er zelfs van overtuigd dat we straks, als we helemaal gewend zijn aan de nieuwe situatie in ons leven en de boel tot rust is gekomen, zelfs weer bij elkaar over de vloer kunnen om gewoon een kop koffie met elkaar te drinken."

Het ultieme pixel gevecht is gelijk op PS4 en Xbox One

Brian Hayes, creative director bij EA Canada, heeft bevestigd dat EA Sports UFC zal draaien op 1080p en met dertig frames per seconde op de zowel PlayStation 4 als Xbox One.

In een interview met Gaming Bolt vertelde Hayes dat, in eerdere projecten, 60FPS "niet altijd een enorm positief effect heeft op de gameplay".

"In feite, leverde 60FPS weinig voordeel ten opzichte van 30FPS. Tijdens het testen ontdekte het team zelfs dat de meeste spelers eigenlijk liever de game speelde wanneer deze draaide op 30FPS en met motion blur.", aldus Hayes.

EA Sports UFC verschijnt op PlayStation 4 en Xbox One en op dit moment is de verwachte releasedatum vijf mei 2014.

EA UFC

Twee doden bij steekpartij Amsterdam

Bij een steekpartij in de Amsterdamse wijk Slotermeer zijn dinsdagnacht twee doden gevallen. Op de Israël Queridostraat werden een man en een vrouw doodgestoken, meldt de politie.

Getuigen hoorden geschreeuw op straat en belden de politie. Agenten vonden een zwaargewonde vrouw op straat en begonnen haar te reanimeren. Andere agenten zagen dat de deur van een nabijgelegen woning openstond en vonden binnen een man die ook was neergestoken. Ook hij werd gereanimeerd, maar net als de vrouw was hij niet meer te redden.

De politie vermoedt dat de dader is gevlucht richting de Burgemeester Tienhovengracht. Het zou gaan om een blanke man van rond de 42 jaar oud.

Xbox Music gratis voor Gold-members

Via Twitter heeft Albert Penello, Directuer Product Management en Planning bij Microsoft, bevestigd dat Xbox-gebruikers met een Gold-lidmaatschap, niet meer apart lid hoeven te worden van Xbox Music. Wel zullen er periodieke ads tussen door komen.

De Xbox Music catalogus bevat momenteel meer dan dertig miljoen nummers. De dienst van Microsoft laat zich het beste vergelijken met Sony Music Unlimited alleen dan gratis.

Xbox Music is de opvolger van Microsoft's Zune, vanwege de beslissing van Microsoft om het "Zune" merk stop te zetten ten gunste van het meer aansprekende "Xbox" merk. Microsoft is van plan om met Xbox Music op deze manier meer direct te concurreren met Apple's iTunes Store, Google Play, Amazon MP3, Spotify en andere streaming diensten.

Xbox Music Gratis

FOK!filmblik: Dr. Goldfoot and the Bikini Machine (1965)

Soms heb je van die films dat je al nieuwsgierig begint te worden als je de titel hoort. Zo ook de film die we  vandaag in het FOK!filmblik tegenkomen. Dr. Goldfoot and the Bikini Machine liet zich bekijken als een parodie op de in die tijd zo populaire James Bond-film Goldfinger, Edgar Allan Poe verhalen en de onder jongeren succesvolle AIP Beach-films. De film maakte haar debuut op het witte doek op 6 november 1965.

Dr Goldfoot and the Bikini Machine

In de door Norman Taurog geregisseerde film zien we een sterke cast met Vincent Price, Frankie Avalon, Dwayne Hickman, Susan Hart, Jack Mullaney en Fred Clark in de belangrijkste rollen. Vincent Price is Dr. Goldfoot, een gestoorde professor die een bende vrouwelijke robots heeft ontworpen waarmee hij rijke mannen beroofd. Als één van zijn robots achter geheim agent Craig Gamble (Frankie Avalon) aangaat, heeft de professor met zijn gouden slippers een groot probleem.

Dr Goldfoot and the Bikini Machine 1

Dr. Goldfoot and the Bikini Machine zou in 1966 een vervolg krijgen, getiteld Dr. Goldfoot and the Girl Bombs. American International Pictures kon vervolgens niet achter blijven en bracht How to Stuff a Wild Bikini en The Ghost in the Invisible Bikini uit, tot genoegen van vele bioscoopgangers.

Dr Goldfoot and the Bikini Machine 2

In Groot Brittannië zou de film Dr. Goldfoot and the Bikini Machine worden uitgebracht onder de titel Dr. G. and the Bikini Machine, nadat ene Dr. Goldfoot uit Londen had gedreigd met een rechtszaak. De twee Dr. Goldfoot-films zouden een grote inspiratiebron gaan vormen voor de Austin Powers-films.

Dr Goldfoot and the Bikini Machine 3

Regisseur Norman Taurog maakte tussen 1920 en 1968 zo'n 181 films. Hij overleed in 1981 op 82-jarige leeftijd.

'Complotdenker kaapt dagboek moeder Vaatstra'

Complotdenkers zijn via een omweg aan het dagboek van de moeder van de vermoorde Marianne Vaatstra gekomen en dreigen dat nu te publiceren. Herhaalde emotionele oproepen om de zaak te laten rusten mochten niet baten, schrijft het AD woensdag.

Op verschillende sites van complotdenkers zijn al fragmenten uit het dagboek online gezet. Sommigen geloven dat Vaatstra het slachtoffer was van een rituele moord en dat Jasper S., die in april voor de moord en verkrachting van Vaatstra werd veroordeeld, slechts een katvanger is om het werkelijke schandaal te verhullen. In het dagboek zien de complotdenkers bewijs voor hun stellingen.

Een vriendin van de moeder had het dagboek van veertig bladzijdes geleend. Zij gaf het aan een van de complotdenkers, Wim Dankbaar. De moeder heeft volgens de krant inmiddels veel spijt van het uitlenen van haar persoonlijke schrijven en heeft inmiddels advocaat Yehudi Moszkowicz ingeschakeld om de publicatie te verbieden. De advocaat begint met een kort geding als Dankbaar zijn plannen doorzet. Vorige week eiste Moszkowicz alle kopieën van het dagboek op.

De familie had volgens de advocaat gehoopt de zaak na de rechtszaak te kunnen laten rusten. "Het is diep treurig dat de hele familie er nu opnieuw mee bezig is", zegt de advocaat. Dankbaar stelt in de krant dat het algemeen belang om de 'echte' moordenaar te vinden zwaarder weegt dan het belang van de nabestaanden. "Het dagboek laat zien hoe schandalig justitie haar en haar familie heeft behandeld. Het is zelfs zo erg, dat justitie de ware moordenaars van haar dochter heeft beschermd."

Justitie wil volgens de complotdenker niet dat er bepaalde zaken aan het licht komen. "Ik ga niet over lijken, dat doet justitie." Specialist auteursrecht Arnoud Engelfriet schat in de krant de kans dat de rechter de publicatie verbiedt in op 99 procent.

De 16-jarige Marianne Vaatstra werd in 1999 verkracht en vermoord in een weiland in Veenklooster. Jarenlang bleef ondanks uitvoerige onderzoeken onduidelijk wie de dader was. Uiteindelijk leidde een groot dna-verwantschapsonderzoek tot een doorbraak. De bedoeling was met het onderzoek familie van de dader tegen te komen, maar de dader bleek zelf dna te hebben afgestaan.

De 45-jarige melkveehouder Jasper S. uit Oudwoude werd op 18 november aangehouden. Na zijn bekentenis werd hij veroordeeld tot achttien jaar cel.

FOK! wat een weer... Het begint met een R...

Goedemorgen! De sterke westcirculatie die op dit moment op volle toeren draait hebben we in lange tijd niet meer gehad. Toch lijkt er in de loop van volgende week wel wat te gaan veranderen, maar ik moet wel zeggen dat het nog erg ver vooruit denken is. Vanmiddag gaat het weer eens regenen.

Ook gisteren regende het op veel plaatsen en na de regen volgden er nog een aantal buien waarbij er soms ook flinke windstoten optraden. Mijn regenmeter weet inmiddels geen raad meer met al dat water, want er viel in het afgelopen etmaal opnieuw 21 millimeter. Ik was dus net op tijd terug uit Kos. Het kwik was bedroevend laag met in de regen slechts 7 graden. De afgelopen nacht klaarde het wat op en viel er nog maar een enkele bui.

Vandaag beginnen we nog met wat zon, maar in de loop van de ochtend neemt de bewolking toe en volgt er vanuit het zuidwesten zonnesch..regen. De meeste neerslag lijkt in het zuiden en deels midden te gaan vallen. In het noorden blijft het iets droger, hoewel er ook daar een bui mogelijk is. De storing brengt ook zachte lucht mee zodat het kwik in het zuiden en zuidwesten later kan oplopen naar 13 graden. Het noorden blijft in de frissere lucht zitten. De wind blijft onveranderd met dezelfde kracht doorwaaien en draait van west naar zuid- tot zuidwest.

Na het weekend lijkt er dus een kentering aan te komen. Het zou kunnen zijn dat er zich een krachtig hogedrukgebied gaat ontwikkelen en dat wil zeggen dat het mogelijk droger en frisser gaat worden. Even afwachten nog.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 Pagr
Grijs en grauw was het ook bij DJMO. Zij maakte deze panoramafoto. Voor een grotere versie kun je op het plaatje klikken. Uiteraard was het daar ook nat.

ZonsoDJ
Vorige week zag het er daar heel anders uit met een prachtige zonsondergang. De twee gezichten van DJMO. 

 

 

 

[WTF] Djokovic verslaat Federer in Londen

Novak Djokovic heeft bij de ATP World Tour Finals in Londen gewonnen van Roger Federer. De Serviër versloeg in groep B de zesvoudig winnaar met 6-4, 6-7 (2), 6-2. Vorig jaar stonden de twee in de O2 Arena tegenover elkaar in de finale. Ook toen trok Djokovic aan het langste eind.

Door zijn overwinning gaat Djokovic samen met Juan Martin del Potro aan kop. De Argentijn versloeg Richard Gasquet maandag eveneens in drie sets. De beste twee tennissers uit elke poule plaatsen zich voor de halve finale.

Rambo schiet zich door drie films

Rambo doet niet moeilijk als het over geweld gaat, dus in de aankomende Rambo: The Video Game slaat en schiet hij zich een weg door van alles en nog wat, omdat hij daar goed in is.

Rambo: The Video Game neemt je mee door de eerste drie Rambo-films. Het wordt ontwikkeld door Teyon en uitgegeven door Reef Entertainment. De uitgever mikt op een release vroeg in 2014 voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3. 


'Hardcore Wii U-games komen in 2014'

Dit jaar zien we met hardcore gamingtitels nog niet veel gebeuren, maar volgend jaar staan ze voor Wii U te trappelen om uit te komen. Dat heeft Satoru Iwata, baas van Nintendo, gemeld tijdens een aandeelhoudersvergadering.

Dit jaar brengt Nintendo mainstream games voor Wii U uit om de verkoop te verbeteren. Natuurlijk zit daar ook Super Mario 3D World bij, naast Wii Fit U en Wii Sports Club. In 2014 gaat Nintendo Wii U-titels uitbrengen die gericht zijn op ervaren gamers.

Iwata zegt: "Voor het eind van dit kalenderjaar hebben we een aanbod van software dat plezier voor de hele familie geeft. Nintendo bereidt een aantal Wii U-games voor volgend jaar voor die sterk beroep doen op ervaren spelers, maar aan het eind van dit kalenderjaar hebben we een flink aantal aanbiedingen die gespeeld kunnen worden door de hele familie, vader en de kinderen, of grootouders en de kinderen."

Iwata gelooft dat dit de Wii U dit jaar onderscheid van PlayStation 4 en Xbox One, die zich in eerste instantie richten op de hardcore gamers. Nintendo wil zich met de Wii U tijdens de decembermaand richten op de families.

Spellen die voor 2014 al bekend zijn gemaakt zijn het altijd lastige Donkey Kong Country: Tropical FreezeBayonetta 2, een nieuwe RPG van Monolith Soft en Shin Megami Tensei X Fire Emblem, gemaakt door Atlus.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #134 (not very sfw!)
special
Weekend gifdump #97
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #134
special
FOK! Zien en doen: Maritiem Museum Rotterdam
special
AI Picture Gallery #59
special
Random Pics van de Dag #797
©FOK.nl e.a.