'Arafat is vermoord'

In de resten van PLO-leider Yasser Arafat is een niveau van radioactief polonium gevonden dat achttien keer hoger is dan normaal. Dat zeggen Zwitserse onderzoekers die testen op de overblijfselen hebben uitgevoerd, meldt Al Jazeera, die het rapport van het Zwitserse laboratorium in handen heeft. De wetenschappers stellen met tot 83 procent zekerheid te kunnen zeggen dat Arafat is vergiftigd met de radioactieve isotoop.

Arafat overleed in 2004 in een ziekenhuis in Frankrijk, maar de doodsoorzaak is nooit vastgesteld. Veel Palestijnen verdenken Israël ervan Arafat te hebben vergiftigd, een claim die door Israël wordt ontkend. Vorig jaar ontdekte een Zwitsers laboratorium sporen van polonium-210 op kledingstukken die Arafats weduwe beschikbaar had gesteld. Zij heeft dinsdag een kopie van het rapport ontvangen. In het rapport staat alleen wat Arafat het leven heeft gekost, niet of hij opzettelijk is vergiftigd of hoe dat dan zou zijn gebeurd.

Polonium vervalt snel. Sommige deskundigen waarschuwen daarom dat er te veel tijd verstreken kan zijn om eenduidige conclusies te trekken.