Supertyfoon op weg naar Filipijnen

De Filipijnen kunnen zich gaan opmaken voor de zwaarste orkaan van dit jaar. De supertyfoon Haiyan teistert op dit moment de Palau eilandengroep in de Stille Oceaan en zal daarna doortrekken als zware orkaan van de vijfde categorie richting de Filipijnen. 

De orkaan heeft op dit moment windsnelheden van 250 km/u en zal naar verwachting nog in kracht toenemen. Het pad zal tot op het laatst onzeker blijven maar het lijkt erop dat vooral het midden van de Filipijnen de zwaarste klappen te verduren gaan krijgen. Er wordt in zeer korte tijd een enorme hoeveelheid regen verwacht, en ook de krachtige wind zal vermoedelijk een groot probleem gaan vormen.

De Filipijnen worden jaarlijks getroffen door meerdere orkanen, maar Haiyan is tot nu toe de krachtigste en tevens gevaarlijkste van 2013. Wat hem extra gevaarlijk maakt is het feit dat een kleinere tyfoon deze week al enorme bakken water op het land heeft gedumpt waardoor de grond zwaar verzadigd is. Die orkaan trekt inmiddels richting China maar de grootte, kracht en uitwerking van Haiyan op het drassige midden van de Filipijnen laat zich lastig voorspellen. 

De meeste orkanen treffen het noorden van het eiland bij Luzon, maar deze lijkt meer naar het midden te gaan en ook Manila kan zich opmaken voor Haiyan. De komende twee dagen zal duidelijk worden hoe krachtig de orkaan daadwerkelijk wordt voor ze vrijdag met volle kracht op het land zal inbeuken.