Cameron belt Poetin over Greenpeace-schip

Redactie

De Britse premier David Cameron heeft het bij de Russische president Vladimir Poetin opgenomen voor de gevangen bemanning van de Arctic Sunrise. Zes van de dertig door Rusland opgepakte opvarenden van het Greenpeace-schip zijn Brit.

Cameron belde dinsdag met Poetin en vroeg hem volgens het Britse persbureau PA om een 'onmiddellijk, eerlijk en proportioneel optreden' van de Russische rechterlijke macht in de Arctic Sunrise-zaak. ''Poetin begreep Camerons zorgen en beloofde hem op de hoogte te houden'', zei een woordvoerder van de premier woensdag.

Nederland, de vlaggenstaat van de Arctic Sunrise, heeft het Internationaal Zeerechttribunaal in Hamburg gevraagd Rusland op te dragen het schip vrij te geven en de bemanning vrij te laten. Op 22 november doet het tribunaal uitspraak.

De Arctic Sunrise werd op 19 september, volgens de Nederlanders op onrechtmatige gronden, in de Barentszzee door de Russische kustwacht geënterd en opgebracht. De opvarenden, die even zich even daarvoor ongeoorloofd toegang tot het booreiland verschaften, zijn zoals iedereen die dat gedaan zou hebben gearresteerd en zitten sindsdien in Rusland in hechtenis te klagen over het slechte voedsel en gebrek aan uitzicht.