Homobrief valt slecht in Rusland

De opmerkingen van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) over Russische homo's die lijden onder de antihomowet vormen een nieuwe poging om Rusland te vernederen. Daar zinspeelde voorzitter van de Russische parlementscommissie voor families, vrouwen en kinderen Elena Mizoelina op, meldt het Russische persbureau RIA Novosti woensdag.

Dinsdag schreef Timmermans aan de Tweede Kamer dat Russische homo's die lijden onder de nieuwe wet die 'homopropaganda' verbiedt asiel kunnen krijgen in Nederland. De minister stelde in de brief dat uit een nieuw ambtsbericht blijkt dat de positie van lesbiennes, homo's, biseksuelen en transgenders (LGBT's) in Rusland 'op diverse terreinen onder druk' staat.

De situatie van homo's wordt 'uiteraard meegewogen' bij de beoordeling van asielverzoeken, liet Timmermans weten. "Bij de beoordeling van asielverzoeken geldt bijvoorbeeld dat een onmenselijke behandeling moet worden beschouwd als een ernstige schending van de grondrechten", aldus Timmermans.

Verschillende Russische parlementsleden achten het volgens RIA Novosti onwaarschijnlijk dat Russen massaal naar Nederland vluchten om er asiel aan te vragen. "Deze aankondiging is meer dan vreemd. Maar de minister en de Nederlandse regering kunnen doen wat ze willen op hun eigen grondgebied", aldus Mizoelina.

Mizoelina was een van de ontwerpers van de antihomowet. Het Kremlin blijft erbij dat de wet uitsluitend is gericht op het beschermen van kinderen en niet discriminerend is tegen homo's of probeert te voorkomen dat volwassenen een keuze maken rond hun geaardheid.