'Thuiszorg toch niet naar gemeenten'

Redactie

De thuiszorg komt toch niet volledig onder de verantwoordelijkheid van gemeenten te vallen. De persoonlijke verzorging wordt in de Zorgverzekeringswet ondergebracht, schrijft NRC Handelsblad woensdag op basis van ingewijden.

Tegen de plannen uit het regeerakkoord bestonden veel bezwaren van de zorgsector. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) zou met deze stap aan die bezwaren tegemoet komen. Ook lijkt hij zo verzekerd van een meerderheid in de Eerste Kamer voor het hervormen van de langdurige zorg. Het kabinet wil de uitgaven aan bijzondere ziektekosten terugbrengen van 27 miljard euro per jaar naar tien miljard euro per jaar.

Gemeenten gaan in de thuiszorg al over een flink aantal taken. Zo regelen zij onder meer de huishoudelijke hulp, scootmobielen en aanpassingen aan het huis, bijvoorbeeld een verlaagde keuken voor iemand in een rolstoel. Ook regelen gemeenten vervoer voor gehandicapten als dat nodig is.

De persoonlijke verzorging viel tot nu toe onder de AWBZ en zou ook naar gemeenten gaan. In september meldde Nieuwsuur al dat Van Rijn mogelijk op dat besluit terugkomt. "Wij hebben hem toen om duidelijkheid gevraagd omdat de gemeenten zich nu voorbereiden op de nieuwe taken die ze zouden krijgen toebedeeld", zegt een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

De VNG vindt dat de persoonlijke verzorging gewoon door gemeenten moet worden uitgevoerd, zoals al was gepland. "Wij komen toch al bij die mensen thuis. Het wordt dan gemakkelijker om taken te combineren en de burger wordt zo ook beter bediend", legt de woordvoerder uit. De VNG wil nog niet inhoudelijk op het bericht ingaan omdat er nog geen Kamerbrief is. Die zou woensdag worden verstuurd.