Android-telefoons gaan privéinformatie tonen

Telefoons die draaien op het besturingssysteem Android 4.4 tonen volgend jaar gebruikersinformatie uit het sociale netwerk Google+. Naast het telefoonnummer kunnen de naam en de profielfoto van de beller of de gebelde worden getoond. Dat heeft Google woensdagochtend bekendgemaakt.

Ook als telefoongebruikers gegevens niet hebben opgeslagen in hun telefoon wordt de informatie van Google+ automatisch getoond. De Amerikaanse internetgigant heeft de functie standaard geactiveerd in zijn besturingssysteem. Gebruikers kunnen het via het sociale netwerk uitschakelen.

De nummer- en gebruikersherkenning werkt alleen als een telefoonnummer is gekoppeld aan het profiel van de gebruiker. Het maakt voor de nummerherkenning niet uit of een telefoonnummer via het netwerk openbaar is of niet.

Daarnaast breidt Google de nummerherkenning uit met informatie over bedrijven. Bedrijfsinformatie kan worden getoond als er wordt gebeld. Daarnaast wordt het vanuit de belapplicatie mogelijk bedrijven in de buurt te zoeken.