FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 7 november 2013

Miley Cyrus gearriveerd in Amsterdam

Miley Cyrus is donderdagavond aangekomen in Amsterdam. Dat melden diverse bronnen. De Amerikaanse zangeres is in Nederland voor de MTV EMA, die zondag worden uitgereikt.

Miley is niet de enige ster die donderdag al in Amsterdam arriveerde. Ook LMFAO-rapper Redfoo is al in de hoofdstad. De Backstreet Boys zijn eveneens in Amsterdam, zij verzorgen vrijdagavond een optreden.

Voor de MTV EMA komen ook onder anderen Katy Perry en Robin Thicke, waarmee Cyrus bij de uitreiking van de MTV VMA's twerkte, naar Nederland. Het is voor het eerst dat de muziekprijzen worden uitgereikt in Amsterdam. In 1997 vond het spektakel plaats in Rotterdam.

Berbermilitie bezet aardgascomplex LibiŽ

Een vijftigtal strijders van een Berbermilitie heeft donderdag het olie- en aardgascomplex Mellitah bij Zwara in het westen van Libië bezet. Ze eisen dat het complex en de uitvoer van gas naar Italië worden stilgelegd, zei een medewerker.

Het complex is een gezamenlijke onderneming van de Libische Nationale Oliemaatschappij en het Italiaanse Eni. Volgens de medewerker willen de bezetters druk uitoefenen op het interim-parlement om hun bevolkingsgroep een grotere vertegenwoordiging te geven in het panel dat een nieuwe grondwet voor Libië moet opstellen. De Berbers vormen ongeveer een vijfde van de bevolking van Libië, maar hebben maar zes zetels in het zestig leden tellende panel.

Onder Moammar Gadhafi werden de Berbers in Libië onderdrukt. Ze willen in de nieuwe grondwet garanties voor hun rechten, taal en cultuur.

Sinds de val van Gadhafi in 2011 kampt Libië met milities die met elkaar wedijveren om macht en financiële belangen. Milities in het oosten hebben zich olie-exportstations toegeëigend, waardoor de nationale economie grote schade lijdt. De milities moeten zich voor het einde van het jaar formeel aansluiten bij het reguliere leger of de politie. De regering zegt ze daarna niet meer hun diensten te zullen betalen, maar het is de vraag of de milities zich iets van dit dreigement zullen aantrekken.

[EL] Uitslag AZ - Shakhter Karagandy

De Alkmaarders leken voorafgaand aan het duel een makkelijke avond tegemoet te gaan. Shakhter Karagandy reisde namelijk met slechts veertien selectiespelers inclusief twee keepers af naar Nederland. De rest kreeg vrij met het oog op de bekerfinale die de club binnenkort speelt.

AZ maakte gebruik van de situatie door veel gevaar te stichten. De club bestookte in de eerste helft het doel van Shakhter met een paar goede schoten. De 20-jarige Stas Pokatilov voorkwam in het doel van de Kazachstanen echter dat er een vroege goal zou vallen.

Celso Ortiz brak kort na de rust de ban voor AZ. De ploeg van trainer Dick Advocaat snakte naar een doelpunt en kreeg die in principe cadeau van doelman Pokatilov. De sluitpost leek de bal makkelijk te houden, maar liet deze uit zijn handen glippen: 1-0.

AZ kwam daarna amper meer in gevaar. Het was vooral Johan Berg Gudmundsson die gevaar stichtte. Hij ging even later naar de kant voor Daniel Avdic, die zijn Europese debuut maakte voor de Noord-Hollanders. De spits zag na 73 minuten spelen een poging voor een doelpunt geblokkeerd worden door Pokatilov. Doelman Alvaro Esteban voorkwam iets later dat de gelijkmaker op het scorebord zou komen.

Advocaat en zijn mannen profiteren van een gelijkspel bij Maccabi Haifa - PAOK Saloniki. Daardoor is AZ alleen nog door een wonder te achterhalen in de groepsfase. Maccabi Haifa of Shakhter Karagandy zal dan twee keer moeten winnen in de komende groepsduels.

AZ

1 - 0

Shakhter Karagandy

 55' Ortíz    
 
 Gele kaart: Borantaev (Shakhter Karagandy)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 12000
Arbiter: Hansson(Zwe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
M.Johansson
Gouweleeuw
Wuytens
Viergever
Gudelj
Ortíz
Martens
Beerens
A.Jóhannsson (Avdic/46)
Gudmundsson (Henriksen/83)
  Pokatilov
Simcevic
Maliy
Vasiljevic
Tarasov
Borantaev
Darabayev
Bayzhanov
Cañas
Ghazaryan
Zenkovich (Murtazayev/72)

Twitter sluit 73 procent boven introductiekoers

Het aandeel Twitter is donderdag op de dag van de beursgang in New York gesloten op een koers van bijna 45 dollar (ruim 32 euro). Dat is 73 procent meer dan de 26 dollar waarvoor het internetbedrijf zijn aandelen naar de markt bracht. Tegen die prijs is het sociale medium ruim 31 miljard dollar waard.

Het verschil tussen de introductiewaarde van de aandelen Twitter en het bedrag waarvoor die werden verhandeld, gaat echter niet naar de eigenaren van het bedrijf. Zij hebben woensdagavond lokale tijd al hun 26 dollar per aandeel gekregen en haalden samen zo 2,1 miljard dollar op. Alles wat de aandelen nu meer waard zijn, is winst voor de vroege kopers.

Hollande en Gauck herdenken WO I samen

De Franse president François Hollande en zijn Duitse ambtgenoot Joachim Gauck willen het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog (1914) komend jaar samen herdenken. Gauck heeft een uitnodiging voor een herdenking op 3 augustus 2014 aanvaard, aldus Hollande donderdag in een toespraak.

Die markeerde daarnaast het startsein voor een serie herdenkingsactiviteiten in Frankrijk in het kader van 100 jaar WO I. De socialist riep zijn landgenoten in zijn rede op tot meer patriottisme en eenheid. "De Eerste Wereldoorlog herinnert ons eraan hoe sterk een natie kan zijn als zij de rijen sluit", aldus Hollande.

Arriva test achteraf betalen via smartphone

Openbaarvervoerbedrijf Arriva begint een proef met achteraf betalen voor een reis via een smartphone. Het betaalsysteem Touch and Travel wordt als het aan Arriva ligt de 'volgende evolutionaire stap' in de ov-wereld.

Met het systeem kunnen reizigers inchecken via de applicatie op hun smartphone om op het eindstation uit te checken, meldt Deutsche Bahn-dochter Arriva donderdag. Het systeem verzorgt zelf de route- en tariefbepaling. De reiskosten worden achteraf via automatische incasso in rekening gebracht.

Vooraf geselecteerde testpersonen kunnen tijdens de proef met de applicatie reizen met de noordelijke treinen van Arriva en een aantal bussen in Friesland. In- en uitchecken bij een overstap naar een ander Arriva-vervoermiddel is onnodig.

Arriva belooft de bevindingen van de proef te delen met andere geïnteresseerde partijen. Het systeem draait volgens Arriva sinds 2010 succesvol in Duitsland, waar Deutsche Bahn het introduceerde.

Het ov-bedrijf stelt dat vervoerders zich aan moeten passen aan de constant veranderende wensen van reizigers. "Waar openbaar vervoer tot dusver een overwegend 'prepaid' karakter had, worden 'postpaid'-oplossingen vaker vereist", aldus de vervoerder.

Sylvie Meis trots op meisjesnaam

Sylvie van der Vaart gaat weer door het leven als Sylvie Meis. "Zo heb ik altijd geheten", legde de presentatrice donderdag uit in RTL Boulevard. "Ik heb de naam van mijn ex altijd gebruikt omdat ik met hem getrouwd was en ik daarin vrij traditioneel ben. Maar ik ben net zo trots om weer Sylvie Meis te heten."

De scheiding van Sylvie en Rafael is zo goed als rond. "Over een paar weken is het echt zo ver, dan is het officieel." Het huwelijk van de presentatrice en voetballer, dat volgens velen een sprookjeshuwelijk was, klapte op 1 januari uiteen.

Sylvie liet eerder al doorschemeren dat het al langer rommelde. "Het is altijd een proces van jaren als je terug gaat kijken. Als je alles op een rijtje zet, denk je toch: wanneer is het dan begonnen, wanneer heb ik dat gevoeld. Dat is wel meer dan een weekje of zes."

Dat Sylvie lang haar mond over de breuk met Rafael hield, komt volgens de ex-voetbalvrouw doordat ze de scheiding een plek moest geven. "Zoals dat gaat als je heftige dingen in je leven meemaakt, moet je dat gewoon verwerken. Voor mijn gevoel ben ik nu weer rustig en kan ik het allemaal wat meer handelen."

Rafael is inmiddels gelukkig met Sabia Engizek, de voormalig beste vriendin van Sylvie. Sabia is zelfs in verwachting. "Dat gun ik hem van harte", vertelde Sylvie, die zelf 'happy single' is. "Hij is een geboren papa. Hij is heel, heel blij. Dat begrijp ik ook. Het is toch iets wonderlijks, een nieuw leven, zij schenkt hem dat kind."

Ook Damián, het zoontje van Sylvie en Rafael, is blij met de komst van het tweede kind van zijn vader. "Hij vindt het wonderbaarlijk dat er een baby in die buik zit", vertelde Sylvie. Ook voor Damián zijn de afgelopen maanden heftig geweest. "Op het moment dat een van de ouders een flink tempo heeft om alles te doen, is dat voor een kind ook een hele aanpassing. Daar moet je over praten. En dat doen we ook."

Sylvie communiceert nauwelijks met Rafael, bekende ze in SBS Shownieuws. "Net zoals in elke scheiding is het bij ons ook lastig om op dit moment te communiceren. We hebben gezamenlijk zeggenschap over Damián, dat doen we 50/50. Daarover praten we, maar verder is het contact er niet." Sylvie is er echter zeker van dat ze ooit weer gezellig op de koffie gaat bij haar ex. "Tijd heelt alle wonden."

Sylvie Meis (Foto: Novum)
Sylvie Meis (Foto: Novum)

[WTF] Rojer en Qureshi buigen voor Bryans

Jean-Julien Rojer en Aisam-Ul-Haq Qureshi hebben donderdag ook hun tweede duel bij de ATP World Tour Finals niet gewonnen. Het Nederlands-Pakistaanse dubbel boog voor de Amerikanen Bob en Mike Bryan. Pas in de supertiebreak viel de beslissing: 6-7 (3), 6-1 en 12-14.

Eerder verloren Rojer en Qureshi al van Mariusz Fyrstenberg en Marcin Matkowski uit Polen. Het duo wacht nog een ontmoeting met Ivan Dodig uit Kroatië en de Braziliaan Marcelo Melo. Rojer en Qureshi zijn aan hun laatste toernooi samen bezig. Rojer gaat verder met de Roemeen Horia Tecau, Qureshi keert terug naar de Indiër Rohan Bopanna.

'220 euro minder zorgpremie gezin'

Een gezin is volgend jaar gemiddeld 220 euro minder kwijt aan de zorgverzekering. Dat meldt verzekeringssite.nl donderdag na een analyse. Het is volgens de site voor het eerst sinds jaren dat een gezin substantieel minder gaat betalen voor de zorgverzekering. Vorig jaar steeg de premie minimaal.

De lagere kosten zijn vooral te danken aan de daling van de premie van de basisverzekering. De premies voor de basisverzekering voor volgend jaar dalen gemiddeld met negen procent ten opzichte van dit jaar. Tachtig procent van de premies kosten per maand minder dan honderd euro.

De grootste premiedaling van bijna veertien procent is te vinden bij Zilveren Kruis Achmea. De goedkoopste zorgverzekeringen van Zekur, Bewuzt en Anderzorg moeten hun premie nog bekendmaken.

Gemiddeld stijgen de premies van de aanvullende zorgverzekeringen ongeveer twee procent. Er zijn echt ook uitschieters. Zo stijgt de tandverzekering van De Friesland met bijna zestien procent.

Video woedende crack-burgervader Toronto online

Er is een nieuwe video opgedoken met Rob Ford, de burgemeester van Toronto. Op de beelden is een woedende Ford te zien die dreigende woorden als 'doden' en 'moord' uit. Ford, die direct nadat de video online was gezet de pers te woord stond, zei dat hij in de video 'zeer, zeer ernstig onder invloed van drank' is.

Het is onduidelijk wat de context van de video is, wanneer de beelden zijn opgenomen en tegen wie Ford te keer gaat. Op een bepaald moment zegt Ford dat hij 'ervoor zal zorgen' dat iemand overlijdt. Ook zegt een zichtbaar boze Ford tegen iemand in de kamer, mogelijk de man die de beelden filmt, dat hij een onbekende derde persoon wil doden.

De politie maakte vorige week bekend een exemplaar van een video in handen te hebben waarin te zien is dat Ford crack rookt. Ford gaf dinsdag toe dat hij een jaar geleden in een dronken bui crack heeft gerookt en zondag dat hij een alcoholprobleem heeft.

Inmiddels wordt de roep om Fords aftreden steeds luider. Gemeenteraadslid James Pasternak riep Ford op een 'waardige manier terug te treden'. "De video is erg verontrustend. Het is erg schokkend, het is erg treurig."


Nieuwe video woedende burgervader Toronto online

Zwarte Piet krijgt kleurige lippen

Voor Zwarte Pieten is er dit jaar voor de intocht van Sinterklaas in Amsterdam een grotere keuze in de kleur van hun lippenstift. Ook zal er een grotere variatie van zwarte haren te zien zijn en maakt het gigantische pietenhoofd dat jaren meereed geen deel meer uit van de stoet. Dat meldt de Stichting Sinterklaas Intocht Amsterdam donderdag.

Woensdag werd al bekend dat Zwarte Pieten bij de intocht van Sinterklaas in Amsterdam geen gouden oorringen dragen. Donderdag zat het organiserend comité om tafel met de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en een aantal zeurpieten die bezwaar aantekenden tegen het verlenen van de vergunning voor de intocht op 17 november.

In totaal 21 huilies tekenden bezwaar aan. De meeste bezwaren gingen over de Zwarte Pieten, die racistisch zouden zijn. De bezwaarschriftencommissie wees de bezwaren eind vorige maand af.

De stichting stelt zich bewust te zijn van de gevoelens van Sinterklaasliefhebbers en van de zeurpieten. Aanpassingen moeten volgens de stichting echter geleidelijk worden doorgevoerd.

De zeurpieten hebben volgens de stichting overigens aangegeven de aanpassingen onvoldoende te vinden. Ze zouden echter wel verder willen praten. "Na deze intocht zullen de gesprekken dan ook op korte termijn verder worden gevoerd waarbij getracht zal worden, met steun van de burgemeester ook andere grote optochten in het land en de NTR aan tafel te krijgen."

Senaat VS verbiedt discriminatie GLBT's op werk

De Amerikaanse Senaat heeft donderdag met ruime meerderheid een wetsvoorstel aanvaard om discriminatie van homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders op het werk te verbieden. De uitslag van de stemming was 64 voor en 32 tegen.

De kans dat het voorstel ook door het Huis van Afgevaardigden wordt aangenomen is gering. Toch beoordelen voorvechters van homorechten de stemming in de Senaat als een belangrijke overwinning.

Breuk in Duitse formatie dreigt om migranten

De Duitse kabinetsformatie dreigt stuk te lopen op het immigatie- en naturalisatiebeleid. De sociaaldemocratische SPD wil geen regeerakkoord sluiten, als er geen mogelijkheid komt om twee paspoorten te hebben en te houden. De CDU/CSU wil de huidige 'optieregeling' zo veel mogelijk in stand houden, zo bleek donderdag bij de onderhandelingen.

Veel in Duitsland geboren kinderen van buitenlanders hebben twee paspoorten, maar moeten nu voor hun 23e verjaardag vooréén nationaliteit kiezen. Turken die uit loyaliteit het paspoort van hun land van herkomst houden, worden nu onder dwang 'uitgeburgerd'. Voor de SPD is deze zogeheten optiedwang 'onhoudbaar'. De CDU/CSU wil hooguit het keuzemoment tot de 30e verjaardag uitstellen.

Breuk in Duitse formatie dreigt om migranten
Breuk in Duitse formatie dreigt om migranten (Foto: ANP)

WK Hockey 2018 naar Engeland en India

Engeland en India organiseren in 2018 de WK’s. De Britten worden gastheer van het vrouwentoernooi, India neemt de mannenvariant op zich. Van 7 tot en met 21 juli 2018 wordt het WK voor vrouwen gehouden. Ruim vier maanden later (van 1 tot en met 16 december) strijden de mannen om de mondiale beker.

Aan beide toernooien doen dan zestien landen mee. Bij het WK komende zomer in Den Haag komen slechts twaalf teams in actie. Het is niet voor het eerst dat in India een WK gespeeld gaat worden. In 1980 en 2010 werd het mondiale eindtoernooi al gehouden in dat land. Voor Engeland zal het de eerste keer zijn dat ze een WK organiseren. 

[EL] Uitslag PSV - Dinamo Zagreb

PSV heeft vanavond goede zaken gedaan in de Europa League. In eigen huis werd met 2-0 van Dinamo Zagreb gewonnen. De doelpunten werden gemaakt door Adam Maher en Ola Toivonen, maar dit hadden er meer kunnen en misschien wel moeten zijn.

Bij PSV maakten Santiago Arias, Jorrit Hendrix, Toivonen en Memphis Depay hun rentree in de basis. Dit ging ten koste van Joshua Brenet, Karim Rekik, Zakaria Bakkali en Oscar Hiljemark.

In de eerste helft was PSV de betere partij. Dit leverde mogelijkheden op voor Jürgen Locadia, Depay en Toivonen op. Zij slaagden er echter niet in om het doelman Oliver Zelenika van Dinamo Zagreb het lastig te maken. De Kroaten kwamen er via de counter een aantal keer dreigend uit, maar telkens slaagde PSV er in om de poging onschadelijk te maken.

Na een klein half uur spelen was het uiteindelijk raak. Luciano Narsingh leverde een prima voorzet af op Maher, die van dichtbij eenvoudig kon scoren. Het was voor de middenvelder zijn eerste officiële goal in dienst van PSV.

Ook in de tweede helft bleef PSV het spel dicteren en moest Dinamo Zagreb het vooral hebben van counters. Uiteindelijk was het Toivonen, die de wedstrijd in het slot gooide. De Zweed schoot na bijna een uur spelen raak. Narsingh was, net als bij de eerste goal van PSV, opnieuw de aangever.

In het resterende half uur waren Maher, tot drie keer toe zelfs, en Locadia nog wel in de buurt van een derde treffer, maar deze werd niet meer gemaakt. Ook Jozefzoon had in de slotfase nog een goede kans. Zijn afronding was echter niet zuiver genoeg.

Door de twee treffers tegen Dinamo Zagreb pakte PSV na vijf wedstrijden op rij zonder winst eindelijk weer drie punten en staat in groep B nu op de tweede plaats met zeven punten.


PSV

2 - 0

Dinamo Zagreb

 29' Maher
 57' Toivonen
   
 
 Gele kaart: Antolic, Pivaric, (Dinamo Zagreb)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 10.000
Arbiter: Balaj
 
Opstelling:   Opstelling:
Tyton
Arías
Bruma
Hendrix (Zanka/69)
Willems
Toivonen
Schaars (Hiljemark/79)
Maher
Narsingh (Jozefzoon/76)
Locadia
Depay
  Zelenika
Pinto
Addy
Simunic
Pivaric
Brozovic
Antolic
Lima (Rukavina/46)
Soudani (Cop/63)
Sammir (Halilovic/77)
Fernandes

Tieners opgepakt na uitgeven vals geld

Vijf tieners uit Arnhem en Elst zijn donderdag opgepakt nadat op twee plekken in het Gelderse Elst vals geld werd uitgegeven. Drie tieners werden op een middelbare school aangehouden, meldt de politie.

De politie werd rond 10.30 uur gewaarschuwd dat bij een horecagelegenheid in Elst was afgerekend met een vermoedelijk vals bankbiljet. Niet lang daarna bleek dat een jongen op de weekmarkt ook had geprobeerd met vals geld te betalen. De marktkoopman betrapte de jongen echter, die vervolgens de benen nam.

Surveillerende agenten hielden de jongen korte tijd later in het centrum aan. Een tweede jongen meldde zich, die mogelijk ook bij de zaak betrokken is. Ook hij is aangehouden. De drie tieners die op school werden opgepakt, zijn gearresteerd in het onderzoek naar het valse geld dat in de horecagelegenheid werd uitgegeven.

Onderzocht wordt nog hoe de tieners aan de valse biljetten zijn gekomen. Voorlopig zitten zij nog op het politiebureau.

Ook Krakau wil Winterspelen 2022

De Poolse stad Krakau heeft zich samen met Zakopane en de Slowaakse stad Jasna kandidaat gesteld voor de Olympische Winterspelen van 2022. Andrej Krasnicki, het hoofd van het Pools Olympisch Comité maakte dat donderdag samen met zijn Slowaakse collega Frantisek Chmelar bekend. Er werd al gerekend op een gezamenlijke Pools-Slowaakse kandidatuur.

Naast Krakau stelden Beijing samen met de Noord-Chinese stad Zhangjiakou, de Oekraïense stad Lviv en Almaty in Kazachstan zich al eerder kandidaat. De Noorse hoofdstad Oslo was eerder donderdag de vierde geïnteresseerde.

Naar verwachting stelt ook München zich opnieuw kandidaat. Zondag wordt in de Beierse stad een referendum gehouden over de kandidatuur. Als die wordt goedgekeurd maakt München het begin volgende week officieel.

Donderdag is de deadline voor de kandidaatstelling voor de Spelen van 2022. Midden volgend jaar volgt dan een eerste schifting, in 2015 valt de definitieve beslissing. De Winterspelen van volgend jaar worden in het Russische Sochi gehouden. Vier jaar later is Pyeongchang in Zuid-Korea de gaststad.

[Upd] 2 doden bij gijzeling Reuver

In het Limburgse Reuver heeft vandaag een gijzeling plaatsgevonden. Een man heeft zijn ex op straat neergeschoten en is met zijn dochtertje en een vuurwapen een woning binnengegaan. De politie heeft hierop de omgeving afgezet en naastgelegen woningen ontruimd. Ook de kinderen van een nabijgelegen school en kinderdagopvang moesten binnenblijven en werden later geëvacueerd.

Buurman Roger van Schoote zag alles gebeuren en verklaarde tegenover de regionale zender L1 dat de man naar zijn ex riep 'Je krijgt haar nooit meer te zien, ik maak je kapot', waarna hij zijn ex in haar been schoot. Van Schoote zag dat de man met zijn dochtertje wegliep en schoot de neergeschoten vrouw te hulp. Hij sleepte de vrouw naar binnen terwijl de ex op hem af liep en probeerde te schieten. Het wapen weigerde echter en de held trok de gewonde vrouw zijn huis binnen, en verleende EHBO.

De gewapende man bleef nog enige tijd voor de deur staan maar vluchtte later zijn woning in, alwaar hij zich met zijn dochtertje verschanste. De gewonde vrouw is per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis, volgens Van Schoote is ze in ieder geval in haar been getroffen. De politie probeerde de schutter met onderhandelaars te bereiken. Er was veel politie op de been en ook werd er een ambulancepost ingericht om voorbereid te zijn op alle mogelijke scenario's.

Update 13.46 uur
Het arrestatieteam van de politie heeft bij verschillende buurhuizen de deur geforceerd om betere positie in te kunnen nemen om de woning te omsingelen. Tevens is er in Roermond een woning onderzocht, waarschijnlijk woont hier de gijzelnemer.

Burgemeester Dassen van de gemeente Beesel bevestigt tegenover L1 dat de man een 3-jarig dochtertje in de woning bij zich heeft. De politie heeft volgens haar contact gehad met de man: "Er is goed contact met de verdachte. Uiteraard wordt het kind in gijzeling gehouden, en dat baart ons zorgen. Maar we hebben hoop op een goede afloop".

De school die in de buurt van de schietpartij ligt is inmiddels ook ontruimd. In een aantal woningen rondom de woning zitten nog bewoners die niet naar buiten mogen voor hun veiligheid. De veiligheidsregio heeft een informatienummer ingesteld voor vragen: 088-1190110.

Update 13.51 uur
Volgens berichten van L1 maakt de politie zich momenteel klaar om de woning binnen te vallen.

Update 14.44 uur
Een verslaggever van L1 staat bij de wijk en heeft twee 'flinke knallen' gehoord. Eerder zag hij leden van het arrestatieteam met stormram lopen. De politie zou nu bezig zijn met de inval in de woning, zo bevestigt ook een buurman die nog in zijn huis zit aan regionale zender L1.

Volgens deze buurman wordt er door de politie huisraad naar buiten gegooid. De man en zijn dochtertje zijn nog niet de woning uitgebracht.

Update 15.15 uur
Een verslaggeefster van L1 is in de buurt van de woning en zag dat er iemand op een brancard door ambulancebroeders is afgevoerd. Een tweede persoon is nog niet naar buiten gebracht, voor zover zij kon zien. De omgeving is nog hermetisch afgezet. Om 17.00 uur zullen de autoriteiten een persconferentie beleggen over het voorval.

Update 15.24 uur
Dagblad De Limburger meldde dat de man is aangehouden. Zij zouden dit hebben gehoord van bronnen binnen de politieactie. De politiewoordvoerder kon dit nog niet bevestigen. De ambulances die uit voorzorg in de wijk stonden maken zich wel gereed om te vertrekken uit de wijk.

Update 16.26 uur
Volgens NOS op 3 zijn er vandaag twee doden gevallen bij het gijzeldrama in Reuver. Het zou gaan om de gijzelnemer en zijn 3-jarige dochtertje. De politie bevestigt dat er twee lichamen zijn aangetroffen in de woning.

Update 17.36 uur Persconferentie
In een gezamelijke perconferentie hebben politie, justitie en gemeente een toelichting gegeven op wat er vandaag gebeurd is:

De meldkamer van de politie heeft om 8.53 uur de eerste melding gekregen van een schietpartij op de Zonnedauw in Reuver. Ter hoogte van huisnummer 5 is een gewonde vrouw aangetroffen welke de moeder van het kind bleek te zijn. Zij heeft de hulpverleners gezegd dat haar ex hun dochtertje heeft meegenomen naar huisnummer 11.

De vrouw heeft een schotwond in haar been en is zwaargewond afgevoerd naar een ziekenhuis. Ze gaf ook nog aan dat ze vreesde dat er in het huis nog 2 slachtoffers zouden vallen, ze woonde bij haar ouders.

De politie schakelt een helikopter en ook onderhandelaars in die een goed contact leggen met de dader. De dader belt ook zelf naar de politie om aan te geven dat hij zijn dochtertje gijzelt. De man verschanst zich op de eerste etage van de woning

De schutter is bewapend met een UZI en een handgranaat en dreigt met geweld als de politie de woning zou binnenvallen. In de loop van de ochtend lijkt hij tot inkeer te komen en zegt dat hij een stomme streek uithaalt.

'Nog een half uurtje knuffelen'
Hij vraagt een half uur de tijd om te knuffelen met zijn dochtertje omdat hij haar door een omgangsregeling weinig ziet. Hij wil rond 12.30 uur vrijwillig met zijn dochtertje naar buiten komen.

Van familieleden hoort de politie dat de man eerder heeft gezegd dat hij zelfmoord wil plegen. Na 12.30 uur krijgt de politie geen contact meer met de man. Later verklaren agenten ergens tussen 12.30 en 15.00 uur 2 doffe ploffen te hebben gehoord. Zij identificeerden deze niet als schoten, te meer omdat de man mee lijkt te werken.

Rond 15.00 uur besluit men om de woning binnen te vallen. Het arrestatieteam trof een gebarricadeerde trapopgang aan en had moeite om op de eerste etage te komen. Hier troffen zij de 2 levenloze lichamen aan van de man en zijn 3-jarig dochtertje. De twee zijn door kogels om het leven gekomen.

Bekend bij hulpverlening
Volgens justitie is de vermoedelijke dader een man uit 1969 uit Roermond, hij is bekend bij politie en justitie met oude antecedenten, voor het laatst is hij in 2005 veroordeeld. Sinds september is het gezin bekend bij hulpverleners waaronder meldpunt huiselijk geweld. Door bemiddeling van hulpverleners is er een omgangsregeling voor de vader afgesproken.

Burgemeester Dassen meldt nog dat de woningen direct om het betreffende huis waren bestempeld tot binnenring en de bewoners werd gevraagd binnen te blijven. De woningen daar omheen, de buitenring, en een school zijn geëvacueerd en opgevangen in buurtcentrum 'de Schakel'. In dit buurtcentrum zal vanavond om 19.00 uur een besloten bijeenkomst zijn voor omwonenden.

Toevoeging:
Ten tijde van de persconferentie werd de moeder van het vermoorde kind geopereerd. Ze was nog niet op de hoogte gebracht van het dramatische einde van de levens van haar dochtertje en ex-partner.

Inval ReuverInval Reuver (beeld: L1)

Huta Galung na twee rondes klaar in Ortisei

Tennisser Jesse Huta Galung is bij het challengertoernooi in het Italiaanse Ortisei in de tweede ronde gesneuveld. De nummer 106 van de wereld boog in drie sets voor de twintig plaatsen lager geklasseerde Duitser Dustin Brown: 7-6 (2), 5-7 en 4-6. Huta Galungs zege in de eerste ronde was zijn eerste na zes nederlagen.

Huta Galung had in de derde set een break voorsprong. Nadat hij die uit handen had gegeven was er nog een goede kans voor de geboren Haarlemmer. Bij een 4-4 stand kreeg hij een breakpunt op de opslag van Brown. De Duitser werkte dat weg en pakte vervolgens op de opslag van Huta Galung wel een break, die direct de zege betekende.

BraziliŽ en Duitsland komen met privacyresolutie VN

Brazilië en Duitsland hebben donderdag een resolutie ingediend bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties waarin alle landen worden opgeroepen de internationaal gegarandeerde privacyrechten op internet en andere elektronische communicatiemiddelen uit te breiden.

De voorgestelde resolutie volgt op de recente berichtgeving over het afluisteren van wereldleiders door de Verenigde Staten, onder wie de Braziliaanse president Dilma Rousseff en de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De snelle technologische ontwikkelingen zorgen er volgens de ontwerpresolutie voor dat er meer mogelijkheden zijn tot 'in de gaten houden, onderscheppen en het verzamelen van gegevens, iets wat mogelijk mensenrechten schendt'.

Resoluties van de Algemene Vergadering zijn juridisch niet bindend, maar geven wel vaak de opinie van de wereld weer en hebben moreel en politiek gewicht.

Ys: Memories of Celceta in het Engels

Wij zielige Europeanen moeten tot begin 2014 wachten om Ys: Memories of Celceta te kunnen spelen. Ondertussen kunnen we wel filmpjes van de Engelse-versie bekijken, die op 26 november uitkomt in Amerika.

Deze Ys-game is een volledige remakte van Ys IV, waardoor het nu veel meer op Ys Seven lijk. Alleen de fans begrijpen het nog, maar wees gerust, elke Ys-game staat qua verhaal op zichzelf.

'Activisten Greenpeace ook beschuldigd van verzet'

Een aantal leden van de bemanning van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise wordt ook aangeklaagd wegens het bieden van verzet tegen ordehandhavers. Dat heeft een woordvoerder van de Russische onderzoekscommissie die op de zaak zit gezegd tegen de Russische nieuwssite gazeta.ru.

Een woordvoerder van Greenpeace kan het bericht donderdagavond niet bevestigen. De commissie waarschuwde eerder al dat meer aanklachten kunnen volgen, waaronder voor het gebruiken van geweld tegen autoriteiten. Daarvoor kan een celstraf van maximaal tien jaar worden gegeven.

De waarschuwing werd gedaan, nadat de commissie bekend had gemaakt de activisten, die sinds september vastzitten, te willen vervolgen voor hooliganisme. Daar staat maximaal zeven jaar cel op. Eerder werden ze nog beschuldigd van piraterij, waar een maximale gevangenisstraf van vijftien jaar op staat.

Greenpeace stelde vorige week vrijdag echter dat Rusland de aanklacht tegen de dertig activisten niet heeft afgezwakt maar juist verzwaard. De recentste beschuldiging van hooliganisme zou de beschuldiging van piraterij niet hebben vervangen.

Stierenvechten is cultureel erfgoed

Stierenvechten vormt onderdeel van het Spaanse cultureel erfgoed. Woensdagavond laat stemde de Spaanse Senaat in met een wet die dat vastlegt. De vraag is echter of het iets verandert aan het verbod op stierenvechten in de noordoostelijke regio Catalonië.

In theorie prevaleert de landelijke wetgeving boven de regionale, maar de controle op evenementen als stierenvechten ligt bij regionale regeringen en elke poging om het Catalaanse verbod terug te draaien zal fel worden aangevochten bij de rechter.

De nieuwe wet komt voort uit een petitie van voorstanders van het stierenvechten die zeshonderdduizend handtekeningen ophaalden, waaronder die van premier Mariano Rajoy en Nobelprijswinnaar Mario Vargas Llosa.

Indrukwekkende trailer voor Robocop

Vandaag is een indrukwekkende nieuwe trailer voor de reboot van Paul Verhoevens klassieker Robocop online gezet.Nadat we in september al een voorproefje hadden gehad kunnen we, na het bekijken van het onderstaande filmpje, alleen maar concluderen dat we nu al erg veel zin hebben aan deze knallende actiefilm.

De door José Padilha geregisseerde rolprent speelt zich af in het jaar 2028. Omnicorp is een miljardenbedrijf dat robots aan het Amerikaanse leger levert. Tot op dat moment werden deze alleen in het buitenland ingezet maar het bedrijf wil omstreden technologieën ook in haar eigen land gaan gebruiken. Wanneer politieagent Alex Murphy (Joel Kinnaman) ernstig gewond raakt in Detroit maakt OmniCorp van hem een half mens, half robot genaamd Robocop. Het doel van Omnicorp is om in elke Amerikaanse stad een Robocop te plaatsen maar ze hebben één probleem. Murphy heeft namelijk nog wel een eigen wil en is uit op wraak!

De Argentijnse regisseur José Padilha maakte eerder naam met de explosieve actiefilms Ônibus 174 en Tropa de Elite 1 & 2. Naast Joel Kinnaman zien we Samuel L. Jackson, Gary Oldman, Michael Keaton, Jay Baruchel en Abbie Cornish in de belangrijkste rollen. Robocop draait vanaf 13 februari in de Nederlandse bioscopen.


Dead or alive, you're coming with me!

Knack kun je ook met zijn tweetjes

Platformers lenen zich prima voor multiplayer. PS4-launchtitel Knack maakt het mogelijk om een tweede speler in het spel te brengen, maar het is een feature die bedacht is voor kinderen en beginnende gamers. 'Robo Knack' kan niet groeien en is er vooral om Knack te ondersteunen.

"A second player can drop in or drop out at any time, and controls Knack's shiny metallic helper called Robo Knack. Robo Knack has a move set somewhat similar to Knack's, but in addition Robo Knack can donate parts to Knack and heal him with a touch of the Triangle button", aldus een medewerker van de PlayStation Blog.

Een grootse dag

Op 12 augustus 1958 kwamen de grootste Jazz muzikanten van dat moment bij elkaar in Harlem voor een foto die later als legendarisch de boeken in zou gaan. 40 jaar later werd het in Amerika overgedaan door XXL met 200 Amerikaanse hiphop artiesten. Op 19 september van dit jaar is het nogmaals gedaan, maar dan met 150 prominenten uit de Nederlandse hiphop. Hieronder vind je de making of van deze foto, welke herken jij?

Zes Schotse hooligans voorgeleid

Zes Schotse hooligans die woensdag in Amsterdam werden opgepakt rond de wedstrijd tussen Ajax en Celtic worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Twaalf andere Schotse supporters die nog vastzaten, worden donderdag na het betalen van een boete oplopend tot vijfhonderd euro vrijgelaten, meldt een politiewoordvoerder.

In totaal werden woensdag rond het duel in Amsterdam 39 arrestaties verricht. Daarvan zaten er donderdag aan het begin van de middag nog achttien vast. De zes die voor de rechter-commissaris worden geleid, worden verdacht van openlijke geweldpleging.

Voorafgaand aan de wedstrijd hadden honderden supporters van beide clubs zich op de Dam verzameld. De politie voerde meerdere charges uit. Bij de ongeregeldheden raakten acht agenten in burger gewond. Ze werden geslagen met flessen en stokken. Een van hen raakte bewusteloos. Anderen liepen kneuzingen op of wonden die gehecht moesten worden.

Shorttracker Knegt maakt geslaagde comeback

Vandaag heeft shorttracker Sjinkie Knegt tijdens het eerste olympisch kwalificatietoernooi in Turijn de kwartfinales bereikt op de 1500 meter. Het was het eerste optreden van Knegt sinds de operatie aan zijn knie in augustus. Het wereldbekertoernooi in Turijn is samen met het toernooi volgende week in het Russische Kolomna bepalend voor de deelname aan de Winterspelen in Sochi.

Niet alleen Knegt kwalificeerde zich voor de kwartfinales, ook Niels Kerstholt en Jorien ter Mors plaatsten zich voor de kwartfinales die zaterdag verreden worden. Over de twee toernooien is een plaats bij de beste 36 vereist voor deelname in Sochi. Als dat lukt mogen er vijf heren en vijf dames naar de Spelen, lukt dat niet dat is er een maximum van drie per sekse. Belangrijk is vooral dat Nederland zich plaatst met de aflossingsploegen. 

Koen Hakkenberg (33e), Lara van Ruijven (29e) en Rianne de Vries (32e) bleven steken in de heats na de voorrondes. Vandaag worden ook nog de voorrondes en heats voor de 500 meter afgewerkt. Morgen staan onder andere de belangrijke heats en kwartfinales voor de aflossing op het programma. 

Vier Eredivisiespelers in IJslandse selectie

Bondscoach Lars Lagerbäck heeft vier IJslanders uit de Eredivisie opgeroepen voor de play-off wedstrijden tegen Kroatië. Alfred Finnbogason (sc Heerenveen), Jóhann Berg Gudmundsson (AZ), Victor Pálsson (NEC) en Kolbeinn Sigthórsson (Ajax) zijn opgeroepen voor het cruciale tweeluik.

IJsland speelt op 15 november eerst thuis, waarna de beslissing 4 dagen later valt in Kroatië. De wedstrijd in Kroatië staat onder leiding van de Nederlandse scheidsrechter Björn Kuipers. IJsland heeft zich nog nooit gekwalificeerd voor een groot eindtoernooi, Kroatië deed drie keer eerder mee aan het wereldkampioenschap.

De volledige selectie

Doelmannen: Gunnleifur Gunnleifsson (Breiðablik), Hannes Þór Halldórsson (KR), Haraldur Björnsson (Fredrikstad).

Verdedigers: Birkir Már Sævarsson (Brann), Ragnar Sigurðsson (FC København), Kári Árnason (Rotherham), Eggert Gunnþór Jónsson (Belenenses), Ari Freyr Skúlason (OB), Hallgrímur Jónasson (SønderjyskE), Kristinn Jónsson (Breiðablik), Sölvi Geir Ottesen (Ural).

Middenvelders: Emill Hallfreðsson (Verona), Aron Einar Gunnarsson (Cardiff), Helgi Valur Daníelsson (Belenenses), Jóhann Berg Guðmundsson (AZ Alkmaar), Birkir Bjarnason (Sampdoria), Rúrik Gíslason (FC København), Ólafur Ingi Skúlason (Zulte-Waregem), Gylfi Þór Sigurðsson (Tottenham), Guðlaugur Victor Pálsson (N.E.C.).

Aanvallers: Eiður Smári Guðjohnsen (Club Brugge), Kolbeinn Sigþórsson (Ajax), Arnór Smárason (Helsingborg), Alfreð Finnbogason (sc Heerenveen).

[WTF] Federer verslaat Gasquet

Roger Federer blijft bij de ATP World Tour Finals in Londen in de race voor een plaats in de halve finale. De als zesde geplaatste Zwitser won met 6-4, 6-3 van Richard Gasquet. Beide spelers hadden hun eerste groepswedstrijd verloren. Een plaats bij de eerste twee in de poule is vereist om de halve eindstrijd te halen.

Federer gaf in de eerste set nog een 4-2 voorsprong uit handen, maar na een nieuwe break op 4-4 kreeg hij Gasquet alsnog op de knieën. In de tweede set sloeg de zesvoudig winnaar van het eindejaarstoernooi direct een beslissende kloof om daarna niet meer in de problemen te komen.

Novak Djokovic en Juan Martin del Potro spelen donderdagavond de andere wedstrijd in groep B. Zaterdag worden de laatste groepsduels gespeeld.

Barcelona verder met Zubizarreta

Andoni Zubizarreta blijft ook na dit seizoen technisch directeur van FC Barcelona. De oud-doelman heeft zijn contract met de Spaanse kampioen met twee jaar verlengd tot medio 2016. De 52-jarige Zubizarreta bekleedt zijn huidige functie sinds de komst van voorzitter Sandro Rosell in 2010.

Barcelona won onder Zubizarreta de Champions League en werd drie keer kampioen van Spanje. De 126-voudig international was verantwoordelijk voor het aantrekken van onder anderen Cesc Fabregas, Alexis Sanchez, Alexandre Song en Neymar.

Kuipers fluit play-off KroatiŽ - IJsland

Björn Kuipers is op 19 november leidsman bij de WK-play-off tussen Kroatië en IJsland. De Nederlander is door de FIFA aangewezen, meldt de KNVB donderdag. De wedstrijd in Zagreb is de return tussen de twee landen die de vrijdag ervoor al in Reykjavik tegenover elkaar staan.

Kuipers krijgt steun van assistenten Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Pol van Boekel is de vierde man. De 40-jarige Kuipers fluit in Zagreb zijn zevende WK-kwalificatieduel. Kuipers leidde ook al 26 wedstrijden in de Champions League, twee duels op het laatste EK en de finale van de Confederations Cup.

FOK!filmtip van de dag: The Accused (1988)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

 The Accused

Vanavond zijn er weer meerdere leuke films op de tv. Zo hadden we kunnen kiezen voor The Dukes of Hazzard (NET5 om 20.30 uur) of The Rock (20.30 uur op Veronica). De FOK!filmtip van de dag gaat echter vandaag naar het sterke drama The Accused, die om 20.30 uur te zien is op RTL8.

 The Accused 1

In de film The Accused van Jonathan Kaplan draait het om Sarah Tobias, een jonge grofgebekte vrouw die graag naar de kroeg gaat om mannen op te jutten. Op zekere avond komt ze een groep dronken kerels tegen en wordt verkracht. Assistent-officier van justitie Kathryn Murphy probeert haar over te halen om de aanklacht te veranderen. Sarah heeft namelijk nogal een verleden van drank- en drugsmisbruik. Sarah peinst daar echter niet over. Ze wil maar één ding en dat is gerechtigheid.

 The Accused 2

Kaplan baseerde zijn indrukwekkende dramafilm The Accused op de groepsverkrachting van Cheryl Araujo in 1983 in New Badford, Massachusetts. Vooral voor Kelly McGillis, die de assistent-officier van justitie speelt, was het maken van deze film een behoorlijke beproeving. De actrice was in 1982 in haar eigen huis mishandeld en verkracht. McGillis zag deze film dan ook als een manier om aandacht te krijgen voor de slachtoffers van verkrachtingszaken. The Accused werd gemaakt met een budget van 5 miljoen dollar maar zou ongeveer vijf keer zoveel opbrengen. Jodie Foster won voor haar rol een Oscar.

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Regering wil reisgegevens opslaan

De regering wil reisgegevens opslaan om potentiële terroristen beter te kunnen opsporen. Wanneer iemand Nederland verlaat of binnenkomt, dan wordt dat in de toekomst geregistreerd en bewaard. Dat heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof donderdag gezegd tegen RTL Nieuws.

"Nu worden uw reisgegevens niet opgeslagen. Wat we willen is dat alle reisgegevens worden opgeslagen, daarmee ter beschikking komen van inlichtingen- en veiligheidsdiensten", zei Schoof voor de camera van RTL. Hij wil daarmee beter zicht krijgen op potentiële terroristen, zoals de Nederlanders die momenteel in Syrië vechten.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) zou later deze maand een wetsvoorstel presenteren waarmee hij deze registratie regelt. Schoof zegt dat de registratie onder 'hele stringente voorwaarden' moet plaatsvinden. Momenteel vechten zo'n honderd Nederlandse jihadisten in Syrië. De geheime dienst AIVD maakt zich grote zorgen maakt over de toenemende radicalisering van islamitische jongeren als gevolg van de strijd in Syrië.

Blokker waarschuwt voor speelgoedpinguÔn

Een speelgoedpinguïn met sjaal van Blokker is mogelijk gevaarlijk. De ogen van de knuffel kunnen loslaten, waardoor verstikkingsgevaar ontstaat, zo melden het bedrijf en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit donderdag. De speelgoedbeesten werden verkocht sinds oktober 2011.

Het gaat om een grote en een kleine variant. Consumenten die in bezit zijn van de knuffel wordt verzocht de pinguïn onmiddellijk buiten het bereik te plaatsen van kinderen onder de 3 jaar. Klanten die de knuffel terugbrengen naar de winkel krijgen het aankoopbedrag terug.

De winkelketen biedt excuses aan voor het ongemak.

Eerste patiŽnte met MERS in Spanje

In Spanje is het eerste slachtoffer van het MERS-virus, de nieuwe variant van het SARS-virus, in het ziekenhuis opgenomen. Dat heeft het Spaanse ministerie van volksgezondheid gezegd. Het slachtoffer, een vrouw, heeft het virus vermoedelijk opgelopen in Saudi-Arabië.

In een verklaring schrijft het ministerie dat het gaat om een van oorsprong Marokkaanse met de Spaanse nationaliteit. Ze werd op 1 november opgenomen in het ziekenhuis. Ze had in oktober een bezoek gebracht aan Saudi-Arabië en werd daar gediagnosticeerd met een longontsteking.

Volgens het ministerie is de vrouw herstellende en vormt ze geen gevaar voor de volksgezondheid. Het afgelopen jaar zijn ongeveer vijftig mensen bezweken aan het MERS-virus.

Boete en werkstraf voor luidruchtige seks

Een 40-jarige man uit Utrecht die zo luidruchtig seks had dat hij zijn buren nachtenlang wakker hield, is donderdag veroordeeld tot een boete van vijfhonderd euro. Ook werd hem een werkstraf van veertig uur opgelegd omdat hij naakt over de galerij van zijn flat liep.

De buren stoorden zich al jaren aan het bedgedrag van de man. Tussen 2011 en 2013 hoorden ze hem 'schreeuwen, kreunen, gillen, joelen, bonken en stommelen'. Ook maakte hij volgens zijn buren 'oerwoudgeluiden'.

De politierechter in Utrecht legde de man duizend euro boete op, waarvan vijfhonderd voorwaardelijk, vanwege burengerucht. Het naaktlopen werd bestraft op basis van schennis van de eerbaarheid, wat hem tachtig uur werkstraf opleverde, waarvan veertig voorwaardelijk. Ook moet de man zich klinisch laten behandelen.

Turkije neemt raketten in beslag

De Turkse autoriteiten hebben een vrachtwagen doorzocht en daarbij zo'n 1200 raketkoppen in beslag genomen. Dat hebben de autoriteiten donderdag gezegd.

Volgens gouverneur Huseyin Avni Cos werden de wapens ontdekt in de stad Adana, op zo'n tweehonderd kilometer van de Turks-Syrische grens. De doorzoeking van de vrachtwagen was onderdeel van een actie tegen smokkelaars. Er is een onderzoek gesteld. Aangenomen wordt dat de wapens bestemd waren voor 'een organisatie of staat buiten Turkije'. Meer details werden niet gegeven.

Turkije is een belangrijk doorvoerland voor rebellen die het opnemen tegen het regime van de Syrische president Bashar Assad.

[Upd] Bossche juf stuurt geile sms'jes

Het 'geile juffen'-bericht van vandaag neemt ons mee naar eigen land. Een lerares uit Den Bosch heeft onlangs de zak gekregen omdat ze een aantal leerlingen pikante sms'jes heeft gestuurd.

De docente was tot voor kort werkzaam op het ds. Pierson College in de Brabantse hoofdstad. Naast haar ontslag, kan ze ook nog eens een rechtszaak tegemoet zien. De school zal binnenkort aangifte doen, zo heeft de politie bevestigd. "Er zijn voldoende aanknopingspunten voor nader onderzoek, waaruit kan blijken dat strafbare feiten zijn gepleegd", zo laat de politie weten.

Meerdere leerlingen zouden rooie oortjes hebben gekregen van de geile boodschappen van de juf in kwestie. De ouders van de betrokken leerlingen zijn inmiddels per brief op de hoogte gesteld.

Rector Alma van Bommel rept in de brief over een 'vervelende situatie die enkele dagen geleden aan het licht is gekomen'. "Vanuit het belang van het onderwijs en de veiligheid in de school, is besloten om afscheid te nemen van de werknemer", licht de directie van de Bossche school toe.

Update 10.25 uur:
Omroep Brabant weet inmiddels meer. Volgens de regionale omroep betreft het hier een geschiedenisdocente.

Wie de dame in kwestie is, daar moeten we naar gissen. Leerlingen is vandaag namelijk verboden om met de pers te praten. Dit werd hen in de klas meegedeeld.

De slachtoffers zouden twee jongens zijn. Zij zijn vorige week tegen een begeleider van de school uit de school geklapt over de seksueel getinte tekstberichtjes van de juf.

De bewuste sms'jes zijn inmiddels verder verspreid. Rector van Bommel denkt niet dat de geile lerares ook seksuele handelingen heeft verricht bij de scholieren.

Update 12.00 uur:
Inmiddels hebben toch enkele scholieren Omroep Brabant te woord gestaan. De bewuste docente wordt omschreven als een heel aardige docente, van wie je zoiets nooit zou verwachten. Wel vinden de leerlingen het terecht dat zij is ontslagen.

De sms'jes en WhatsApp-berichten die de juf heeft verstuurd, zijn massaal via sociale media verspreid. Meer dan honderd scholieren zouden een screendump onder ogen hebben gekregen.

In de berichten nam de juf geen blad voor de mond. Zo zou zij hebben gestuurd: "Ik zoen je van je hoofd tot je borst, daarna zal ik je pijpen."

Update 16.00 uur:
Omroep Brabant heeft inmiddels een screendump gepost van een van de WhatsApp-conversaties. En het valt niet mee om daar geen harde plasser van te krijgen.

"Ik trek je shirt uit en kus je nek langzaam kussend van je hals naar je borstkas", schrijft de geile docente. "En als je het vervolg weten wil, moet je zondag maar komen. Maar zal je alvast verklappen dat ik naar beneden blijf kussen."

Blatter tegen verhoging WK-deelnemers

Sepp Blatter is van mening dat een toename van het aantal deelnemende landen aan een WK-eindronde, de kwaliteit zal doen verminderen. Blatter is wel voor een andere verdeling.

De Zwitserse baas van De Wereldvoetbalbond FIFA vindt dat een eerlijkere verdeling wél een optie is. "Ik denk dat het verhogen van het aantal deelnemers de kwaliteit zal doen afnemen. Maar ik denk wel over een eerlijkere verdeling van de beschikbare tickets over de continenten."

"Nu doen immers dertien Europese landen mee, terwijl er Zuid-Amerika slechts vijf of zes landen mag afvaardigen. Dat is niet erg democratisch", vertelt Blatter tijdens een persconferentie in Iran.

"Laten we het WK van 2014 in Brazilië even afwachten. Daarna gaan we ons buigen over deze kwesties. Misschien hebben we tijdens het volgende WK wel 128 deelnemende landen, net zoals bij de Grand Slam in het tennis", grapt de bestuurder.

'PlayStation 3 volgend jaar heter dan ooit'

PlayStation 3-eigenaren in Japan zullen volgend jaar weer goed aan hun trekken komen. Kadokawa Games heeft namelijk een aantal nieuwe screenshots van hun aankomende PlayStation 3-exclusive More! SoniComi vrijgegeven.

More! SoniComi is een re-release van hun pc-game SoniComi. Alleen zal de PlayStation 3-versie 140 "More!" kledingstukken bevatten, dit komt neer op een totaal van meer dan 1.000. Het aantal beschikbare kledingstukken zal toe nemen naarmate je verder komt in de story-mode. Het is ook mogelijk om "SoniCoins" verdienen in de opnamemodus, door foto's te nemen van de hoofdpersoon Super Sonico en je een hogere score behaald levert dat extra SoniCoins op.

SoniComi werd uitgebracht op vijfentwintig november 2011 voor pc. De game is een visuele roman waarin de speler de rol van Sonico's cameraman op zich neemt. 

More! SoniComi is exclusief voor PlayStation 3 en verschijnt op twintig maart 2014 in Japan.

More! Sonicomi

More! Sonicomi

More! Sonicomi

Afgeknalde aap blijkt moslima

Een man uit het Saoedi-Arabische Taif heeft per ongeluk een bejaarde vrouw neergeschoten. De beste man zag de moslima aan voor een aap.

De man, van in de dertig, bedacht zich geen moment toen hij een aap meende te ontdekken bovenin een fruitboom. Hij pakte zijn geweer, legde aan en schoot. Raak!

De 'aap' dwarrelde levenloos naar beneden. Toen ontdekte de Arabier dat de aap een vrouw van in de zestig was, die in de top van de boom fruit aan het plukken was.

De schutter bracht de vrouw nog naar het ziekenhuis, maar zij bleek al het loodje te hebben gelegd. De man heeft zichzelf inmiddels gemeld bij de politie.

EU beschermt Nederlandse basterdsuiker

De Europese Commissie heeft Nederlandse basterdsuiker toegevoegd aan de lijst beschermde benamingen. De suiker krijgt de bescherming als 'gegarandeerde traditionele specialiteit'. Dat maakte de commissie donderdag bekend.

De nieuwe status van basterdsuiker beschermt het product tegen namaaksuikers. Basterdsuiker wordt verkregen door gezeefde kristalsuiker te mengen met invertsuiker, een combinatie van suikerstroop en een kleine hoeveelheid zuur. Het is een typisch Nederlands product.

Ook het Portugese Travia da Beira Baixa, de Duitse Westfälischer Knochenschinken en de Spaanse Plátano de Canarias zijn voortaan beschermde landbouwproducten. Eerder werden suikerstroop en diverse kazen op de lijst van beschermde benamingen gezet.

Directeur declareerde hoer als juridische service

Een voormalig divisiedirecteur van Ballast Nedam moet negentig uur werkstraf uitvoeren vanwege valsheid in geschrifte. Hij liet tussen 1998 en 2002 privékosten opvoeren als zakelijke kosten. Zo werden escortservicekosten op facturen omschreven als juridische dienstverlening.

De ex-directeur van het bouwbedrijf zette administratieve medewerkers aan tot het plegen van de valsheid in geschrifte. De rechtbank in Arnhem legde de straf donderdag op met de aantekening dat niet kan worden uitgesloten dat het gedrag van de directeur in de bedrijfscultuur tot op zekere hoogte normaal was.

Getuigen hebben verklaard dat zulke praktijken bij Ballast Nedam werden geaccepteerd of getolereerd, maar dit neemt de laakbaarheid van zijn handelen niet weg, aldus de rechtbank. Hij had als bestuurder van het bouwbedrijf het goede voorbeeld moeten geven.

De rechters hebben bij het bepalen van de straf ook gelet op de lengte van de procedure, de publiciteit en het feit dat de man vermogen is kwijtgeraakt en persoonlijk failliet is verklaard.

Het Openbaar Ministerie en de verdediging vonden dat de rechtbank de zaak niet in behandeling had moeten nemen omdat er een schikking overeen was gekomen, maar daar dachten de rechters anders over.

Steve Carell neemt politie op hak in komedieserie

Steve Carell gaat een humoristische politieserie maken. De acteur, vooral bekend van de Amerikaanse versie van de comedyserie The Office, tekent met zijn vrouw Nancy Carell voor de teksten en de productie van Tribeca. Hij is zelf niet te zien in de serie.

Tribeca draait om een speciaal team bij de politie in Los Angeles, bestaande uit kleurrijke figuren en geleid door Angie Tribeca. De serie biedt een satirische blik op het politiewezen, schrijft het Amerikaanse tijdschrift The Hollyood Reporter.

Carell en zijn vrouw ontwikkelen het project voor de Amerikaanse kabelzender TBS. Het gaat in eerste instantie om een proefaflevering.

Amnesty: Shell manipuleert rapporten olielekkages

Shell manipuleert onderzoeken naar en documenten over olievervuiling in de Nigerdelta in Nigeria. Beweringen van het olieconcern over vervuiling en opruimwerkzaamheden zijn vaak niet waar. Dat stellen Amnesty International en het Centre for Environment, Human Rights and Development (CEHRD) in een donderdag gepubliceerd rapport.

Er wordt vaak een loopje genomen met de oorzaak van lekkages, de omvang van de vervuiling of de wijze waarop de oliesmurrie wordt opgeruimd, aldus het rapport. Zogenoemde officiële onderzoeksrapporten kunnen 'zeer subjectief, misleidend of ronduit onjuist' zijn, zegt Accufacts, een onafhankelijke Amerikaanse specialist in olielekkages, die de betreffende rapporten tegen het licht hield.

Vaak hangt de toekomst van boeren en vissers in het gebied van dit soort rapporten af. Het rapport onderbouwt wat Amnesty al langer beweert, namelijk dat oliebedrijven lekkages als gevolg van corrosie of andere mankementen dikwijls wijten aan sabotage. In dat laatste geval heeft de plaatselijke gemeenschap die door de lekkage getroffen wordt geen recht op schadevergoeding.

Ondanks hun betwistbare aard wordt dit soort rapporten in rechtszaken over aansprakelijkheid rond olielekkages toch door rechters gewogen. Dat is volgens Amnesty ook in Nederland gebeurd toen een Nigeriaanse gemeenschap haar eis om schadevergoeding zag worden afgewezen. De rechter was van mening dat Shell voldoende had gedaan om sabotage aan zijn pijpleidingen te voorkomen.

Shell Nigeria verwerpt de 'ongefundeerde beweringen' van de mensenrechtenorganisatie en zegt 'meer transparantie en onafhankelijk toezicht' rond olielekkages na te streven. Het bedrijf houdt vol dat de meeste lekkages het gevolg zijn van diefstal van naar schatting honderd- tot tweehonderdduizend vaten ruwe olie per dag.

Wallage bemiddelt in aardbevingsgebied Groningen

Jacques Wallage (PvdA) en Pieter van Geel (CDA) gaan bemiddelen tussen de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM), de rijksoverheid en inwoners van Groningen. Dat heeft de provincie donderdag bekendgemaakt. De partijen leven op gespannen voet door een reeks aardbevingen.

Wallage en Van Geel moeten met een voorstel komen over hoe Groningen het beste met de aardbevingen om kan gaan. Dat voorstel moet voor 1 februari zijn ingediend. Wallage was van 1998 tot 2009 burgemeester van Groningen en Van Geel is oud-staatssecretaris van Milieu.

De Commissie Meijer kwam vorige week met een advies over het aardbevingsgevaar in de provincie Groningen als gevolg van gaswinning. De commissie onder leiding van Wim Meijer stelde een 'dialoogtafel' voor om de spanningen tussen de betrokkenen weg te nemen.

De commissie, waar ook Van Geel deel van uitmaakte, oordeelde dat Groningen recht heeft op maatregelen om de schade van gaswinning te compenseren. De kosten daarvan zijn 895 miljoen euro, die grotendeels door de NAM zou moeten worden opgehoest. De provincie zou nog een honderd miljoen moeten bijdragen.

Weduwe Arafat wil gerechtigheid

De Palestijnse leiding moet op zoek naar gerechtigheid voor de dood van Yasser Arafat. Dat heeft Arafats weduwe Suha Arafat donderdag gezegd. Een dag eerder had ze de onderzoeksresultaten ontvangen van Zwitserse wetenschappers die stelden dat Arafat waarschijnlijk is vergiftigd met het radioactieve polonium.

Arafat overleed in 2004 in Frankrijk. Een maand eerder was hij in zijn hoofdkantoor op de Westelijke Jordaanoever ziek geworden. Volgens de Palestijnen is Arafat vermoord door Israël, maar dat wordt door Jeruzalem ontkend.

Suha noemde Israël niet bij naam, maar zei wel dat alleen landen met nucleaire mogelijkheden toegang hebben tot polonium. De dood van haar echtgenoot noemde ze een misdrijf. Zijn opvolgers moeten volgens haar in internationale gerechtshoven op zoek naar de middelen om een juridische strijd te beginnen.

Loodsen moeten miljoenen krijgen van Vlaanderen

De Vlaamse overheid moet het Nederlandse Loodswezen een vergoeding van acht miljoen euro betalen, omdat Vlaanderen de loodstarieven op de Schelde sinds 2009 te laag heeft vastgesteld. Dat heeft een Belgisch-Nederlandse arbitragecommissie onlangs bepaald, zo schrijft NRC Handelsblad donderdag.

Door de lage tarieven kregen de Nederlandse loodsen minder geld voor hun diensten op de rivier. De bedrijven zouden zo vier jaar lang grofweg vijftien procent te weinig hebben ontvangen voor het begeleiden van zeeschepen van en naar de havens van Antwerpen en Gent.

De uitspraak van de arbitragecommissie uit september is vertrouwelijk, maar wordt in NRC Handelsblad bevestigd door het Nederlandse Loodswezen en het Vlaamse Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust. De Vlaamse overheid heeft nog niets betaald en is daarom voor de rechter gedaagd.

Fred Kuipers, voorzitter van de Regionale Loodsencorporatie Scheldemonden verwacht dat de rechtbank binnenkort een beslissing neemt. verantwoordelijk Vlaams minister van mobiliteit, Hilde Crevits, wil volgens een woordvoerder niet reageren.

Van de 460 Nederlandse loodsen is meer dan een derde actief op de Schelde. Daar begeleiden zij bijna 28 procent van alle schepen die op Antwerpen en Gent varen. Het gaat daarbij om pakweg tienduizend reizen per jaar.

Natuurclubs nemen afscheid van korhoen

Het korhoen kan waarschijnlijk niet van de ondergang worden gered. De vogelsoort dreigt uit te sterven door de slechte kwaliteit van het leefgebied en genetische verandering. Dat concluderen Vogelbescherming Nederland, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten uit onderzoek naar de achteruitgang van de vogelsoort.

Op de Sallandse Heuvelrug in Overijssel leven de laatste korhoenders. Bijplaatsing van Zweedse soortgenoten heeft volgens de drie natuurorganisaties onder de huidige omstandigheden geen zin. Ze stoppen daar dan ook mee. Dit jaar mochten 25 korhoenders naar Nederland overkomen. Vorig jaar werden al vijf Scandinavische korhoenders in het natuurgebied losgelaten.

De belangrijkste oorzaak voor het uitsterven is de ongunstige kwaliteit van het leefgebied. De van origine boerenlandvogel gedijt niet meer in agrarisch gebied. Ze hebben weinig meer te eten doordat insecten verdwijnen door de hoge stikstofuitstoot vanwege het gebruik van kunstmest. Ook de 'versnippering' van natuurgebieden speelt mee. Daardoor raken soorten geïsoleerd en 'genetisch verlamd', aldus de natuurorganisaties.

De organisaties zijn ook bezorgd om andere soorten. In Nederland is volgens de natuurclubs nog vijftien procent van de oorspronkelijke biodiversiteit over. In heel Europa zou dat vijftig procent zijn en in de rest van de wereld 75.

De Vogelbescherming, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten hebben het onderzoeksrapport aangeboden aan staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA). Er staan ook aanbevelingen in over het beheer van de Sallandse korhoenpopulatie. De organisaties zeggen belangrijke stappen van de overheid te verwachten.

Dost maakt mogelijk rentree tegen Dortmund

Bas Dost maakt zaterdag mogelijk zijn rentree na maandenlang blessureleed. De Nederlandse aanvaller van VfL Wolfsburg wordt voor de thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund waarschijnlijk opgenomen in de selectie, liet trainer Dieter Hecking donderdag weten op een persconferentie.

Dost kwam door een slepende enkelblessure sinds augustus niet meer in actie. Het jaar daarvoor was hij in zijn eerste Bundesligaseizoen goed voor acht goals in 28 wedstrijden.

[Roddelcorner] Zoenen met Siem de Jong en puzzelen met Cavendish

Elke week gaan we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samenbrengen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Scheidsrechters rijden 2000 kilometer voor Cambuur - Feyenoord
De Telegraaf kwam tot een opmerkelijke rekensom. De scheidsrechters die de KNVB de wei in stuurde in Leeuwarden voor de wedstrijd Cambuur - Feyenoord moesten die dag maarliefst 2000 kilometer afleggen.

Vierde official Martin van den Kerkhof kwam er het beste vanaf, vanuit zijn woonplaats Amsterdam hoefde hij maar 280 kilometer te rijden die dag. Scheidsrechter Pol van Boekel, die in Oost-Brabant woont, reed zondag 450 kilometer voor zijn werkzaamheden. Brabander Berry Simons legde 490 kilometer af. Maar topper van de dag was assistent Angelo Boonman, hij moest vanuit Sluis (Zeeuws-Vlaanderen) komen. Hij kon maarliefst 760 reiskilometers noteren.

Eigen doelpunt bij het basketbal
In het voetbal komen eigen doelpunten wel vaker voor maar bij het basketbal is het vrij uniek. James Young van het collegeteam Kentucky Wildcats kreeg het voor elkaar. En ook nog op een wonderschone manier.

James Young doet het bijna onmogelijke (Bron: YouTube)

Bolt: "De vrouwen wierpen zich voor mijn voeten"
Het is algemeen bekend dat Usain Bolt van feestjes en vrouwen houdt. Hij laat niet na dat duidelijk te vermelden in zijn autobiografie. Bij de Olympische Spelen in Beijing ging het zelfs de pet van Bolt te boven. "De vrouwen wierpen zich voor mijn voeten. Dat was niet nieuw voor mij maar na Peking was dat toch nog wat anders. Ik kon elke vrouw krijgen die ik wilde. Als ik in een dancing kwam, keek ik rond en dacht: 'Hm, wie zal ik meenemen? Jou? Jou? Nee, jou! Kom mee.' Voor een jonge gast van 22 als ik ging een droom in vervulling. Ik voelde me als een kind in een snoepwinkel."

Ook een veelbesproken uitstapje met twee bekende dames uit Hollywood kon niet onvermeld blijven. Bolt ontkracht wel meteen de nodige roddels rond het uitstapje met Heidi Klum en Sandra Bullock. "Ik was op promotietour in Hollywood toen ik in een restaurant in Beverly Hills beide dames aan een andere tafel opmerkte. Toen ik vertrok herkenden ze mij en vroegen ze of ik me nog ging amuseren. 'Ja hoor, willen jullie meekomen?', vroeg ik al lachend. 'Zeker, wanneer vertrekken we?', antwoordden ze meteen. Man, wat een nacht! We maakten veel lol, dansten en dronken champagne. Maar daar bleef het bij, in tegenstelling tot wat er daags nadien op internet verscheen..."

Siem de Jong geeft zoentips
Bij dokter Corrie, een item van NTR schooltv, gaf Siem de Jong zoentips. De Jong was openhartig over zijn eerste ervaringen op het gebied van zoenen. "Ik kan mijn eerste zoen nog goed herinneren", vertelt De Jong. "Het was met een meisje dat ik leuk vond. Van tevoren krijg je veel tips. Er wordt gezegd dat je veel tong moet gebruiken en een beetje moet draaien. Maar later merk je dat dat niet de bedoeling is. De eerste keer was ik ook wel zenuwachtig", aldus de aanvoerder van Ajax.

Naast deze praktische tips gaf De Jong nog een andere belangrijke tip aan de kinderen mee. "Ik vond het belangrijk dat ik zoende met een meisje dat ik leuk vond en op een moment dat ik zelf wilde. Dat is wat ik jullie mee wil geven." Misschien dat de lezers van FOK!sport ook nog iets met deze tips kunnen.

Gouden zwemmer Sun Yang de cel in
De Chinese zwemmer Sun Yang behaalde op de Spelen van Londen twee gouden medailles. Maar deze week kwam hij op een wat minder leuke manier in het nieuws. Yang raakte betrokken bij een auto-ongeluk in een geleende Porsche SUV. Tot overmaat van ramp ontdekte de politie dat hij niet eens in het bezit is van een rijbewijs. Het gevolg hiervan was dat de zwemmer een boete kreeg en zeven dagen de cel in moet.

Yang reageerde vol berouw. "Het spijt me zeer wat ik heb gedaan. Als atleet en bekend persoon moet ik een rolmodel zijn, maar ik heb in die verantwoordelijkheid gefaald". Het smoesje van de Chinees was opmerkelijk. "Omdat ik me zo focus op trainen en wedstrijden zwemmen, ken ik de wetten niet zo goed. Ik zal de regels goed bestuderen en hoop dat iedereen me de kans geeft mijn fout te herstellen."

De Chinese zwemmer dacht dat het leed hiermee geleden was. Maar vandaag werd bekend dat de Chinese zwembond hem voorlopig geschorst heeft. "Yang is voor alle competities in binnen- en buitenland geschorst." Hierdoor heeft Yang wel mooi de tijd om zich in de regels te gaan verdiepen.

Ronaldo in zijn eigen onderbroekje
Waar we vorige week wat eye candy hadden voor de mannen met de dames van de NBA-sterren, hebben we deze week wat voor de dames. Vorige week presenteerde Christiano Ronaldo de nieuwe collectie van zijn eigen ondergoedlijn. Voor de liefhebbers van de Portugese aanvaller hebben we hier een achter de schermen filmpje van de fotoshoot.

Christiano Ronaldo in zijn onderbroekje (Bron: YouTube)

Naast de liefhebberij voor zijn eigen onderbroekjes blijkt Ronaldo nog meer interesses te hebben. Zo is hij een liefhebber van kickboksen. Op internet dook een filmpje op waarin hij samen met ploeggenoten Karim Benzema en Marcelo hun succeswensen overbrengen aan Badr Hari. De Nederlandse kickbokser neemt het vrijdag in Moskou op tegen Alexey Ignashov.

Cavendish sprint zo snel dankzij sudoku's
Trainen doe je niet alleen op de weg maar ook met puzzels aldus Mark Cavendish in een interview met The Telegraph. "Veel van mijn collega's werken alleen aan hun fysiek, terwijl wielrennen soms toch wel een denksport is", aldus Cavendish. "Een massasprint kan je met een reeks schaakzetten vergelijken. Daarbij heb je niet de tijd om na te denken hoe te reageren, je moet onmiddellijk handelen. Daarom houd ik mijn geest scherp. Constant ben ik puzzels aan het oplossen. Mijn iPad staat vol met sudoku's, hanidoku's, slitherlinks en andere logische puzzels. Of ik dan een genie ben? De laatste keer dat ik een IQ-test invulde wel, ja. Ik heb ook een fotografisch geheugen. De laatste tien kilometer van Milaan-Sanremo kan ik zo tot in detail beschrijven."

Engels leren doe je met de Teletubbies
De sjeiks van Manchester City halen hun spelers uit de hele wereld. Maar op het veld is het wel handig als iedereen Engels spreekt. Om dat voor elkaar te krijgen adviseert de club de spelers onder andere om voetbalwedstrijden te kijken met Engels commentaar. Een andere belangrijke tip is om veel naar de zender CBeebies te kijken. De Engelse zender met kinderseries zoals Pingu en de Teletubbies is inmiddels enorm populair on de spelers. "Sommige spelers kijken nog liever dan hun eigen kinderen naar de zender", aldus een bron binnen de club.

OM wil openbaar proces minderjarige examendieven

Het Openbaar Ministerie wil de zaken tegen de twee minderjarige verdachten in het proces rondom de examendiefstallen in het openbaar behandelen. Dat heeft de officier van justitie donderdag gevraagd tijdens een regiezitting in de rechtbank in Rotterdam. De inhoudelijke behandeling van de zaak is waarschijnlijk eind januari.

De elf examendieven stonden donderdag voor het eerst voor de rechter. De leerlingen die verdacht worden van de examendiefstallen bij de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun zijn de school via een dakraam binnengekomen, zo stelde justitie tijdens de zitting. Waarschijnlijk zijn ze meerdere keren naar binnengegaan om de in totaal 27 gestolen examens te pakken te krijgen.

De inbraken vonden vermoedelijk eind april, begin mei plaats. De verdachten fotografeerden de examens, waarna de originele exemplaren weer werden teruggelegd in de kluis waar ze werden bewaard. Daarna werden ze voornamelijk via internet verder verspreid.

Inmiddels is duidelijk dat meer dan honderd mensen de gestolen examens hebben gekregen. Zij worden verdacht ven heling. In totaal zijn 159 mensen gehoord als verdachte. Van 65 van deze verdachten is de naam doorgegeven aan de onderwijsinspectie.

De verdachten zijn tussen de 16 en 21 jaar oud en worden verdacht van de daadwerkelijke inbraak, betrokkenheid daarbij of het verder verspreiden van de examens. Acht van hen waren eindexamenleerlingen van Ibn Ghaldoun.

Twee andere verdachten zijn een jonger zusje en een oudere broer van een van de eindexamenleerlingen. De elfde verdachte is een neef, die op een andere school eindexamen deed. Hij zou de vermeende inbrekers hebben aangespoord om ook vmbo-examens te stelen.

Nog achttien relschoppende Celtic-fans vast

Van de 39 mensen die woensdag in Amsterdam rond de wedstrijd tussen Ajax en Celtic werden aangehouden, zitten er donderdag nog achttien vast. Het zijn allemaal Schotten. De meesten worden verdacht van openlijke geweldpleging.

Voorafgaand aan de wedstrijd hadden honderden supporters van beide clubs zich op de Dam verzameld. De politie moest meerdere charges uitvoeren om supporters uiteen te drijven.

Bij de ongeregeldheden raakten acht agenten in burger gewond. Ze werden geslagen met flessen en stokken. Een van hen raakte bewusteloos. Anderen liepen kneuzingen op of wonden die gehecht moesten worden.

'Mogelijke hervorming Jupiler Pro League'

De opzet van de Belgische voetbalcompetitie gaat mogelijk op de schop. Momenteel is er de Eerste Klasse met zestien clubs en de Tweede Klasse met achttien clubs. Na de competitie worden er play-offs gespeeld om het kampioenschap, Europese plekken en degradatie. 

In het nieuwe voorstel van consultancybureau Ernst & Young zou de Eerste Klasse worden uitgebreid naar 24 ploegen. De clubs worden verdeeld in een A-poule en B-poule. Na het spelen van 22 wedstrijden gaat de top acht van de A-poule spelen om het kampioenschap en de Europese tickets. De slechtste vier van de A-poule en de beste vier van de B-poule spelen een competitie voor een plek in de A-poule volgend seizoen. De acht slechtste clubs uit de B-poule strijden om degradatie naar de Tweede Klasse te voorkomen. 

Volgend seizoen moet de Belgische voetbalbond op zoek naar een nieuw televisiecontract. De huidige rechtenhouder Telenet betaalt momenteel 55 miljoen euro per seizoen. Nu zou de Amerikaanse zender Fox geïnteresseerd zijn. Voorwaarde is wel dat de Belgische competitie vernieuwt. FOX bezit momenteel al de exclusieve rechten van de Serie A en de Eredivisie. Vanaf 2015/2016 zullen ze ook de Bundesliga gaan uitzenden.

De grote clubs uit de Jupiler Pro league ondersteunen dit idee. De kleinere ploegen zijn er tegen. Anderlecht is alvast voorstander en zet zijn schouders onder dit project. "Het klopt dat Ernst & Young enkele voorstellen heeft gedaan", zegt Ludwin Sneyers, CEO van de Pro League, aan Het Nieuwsblad. "Er moet nog bekeken worden wat kan en wat niet kan. Het thema zal sowieso aan bod komen bij de clubs."

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 45

Hollywood houdt zich rustig deze week, met slechts een remake van een filmklassieker als wapenfeit. Naast een Nederlandse thriller is de rest van de releases vooral te vinden in de kleinere filmhuizen.

Carrie

Wanneer een schuw tienermeisje gepest wordt, ontdekt ze dat ze over een unieke wijze beschikt om van zich af te bijten. Maar wanneer ze echt onder druk gezet wordt, bijt ze te hard terug, met desastreuze gevolgen.

Het Diner

Twee echtparen gaan een avond uit eten. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Syrië, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen. Die hebben namelijk iets verschrikkelijks op hun geweten wat hun toekomst kan verwoesten...

The Human Scale

Documentaire over het leven in stedelijke gebieden, wat de situatie is voor 50% van de wereldbevolking. Over veertig jaar zal dit 80% zijn. Regisseur Andreas Dalsgaard laat zien hoe leven in een megastad zowel intrigerend als problematisch is, door gesprekken met experts in stedelijk leven.

Blackfish

Een betoverende psychologische thriller met een orka in de hoofdrol, Blackfish is de eerste film sinds Grizzly Man die toont hoe de natuur wraak kan nemen op de mens wanneer hij tot het uiterste wordt gedreven.

La Grande Belezza

La grande belleza is een cinematografische ode aan Fellini’s La Dolce Vita en de stad Rome en de film is betoverend, openhartig en ironisch tegelijkertijd.

Bovenstaande films zijn vanaf deze week te zien in grotere en kleinere bioscopen.

'Belkin ondervraagt personeel na boek Rasmussen'

De ploegleiding van Belkin vraagt naar aanleiding van het boek van oud-wielrenner Michael Rasmussen opheldering van enkele medewerkers. Dat meldt de NOS donderdag. Onder anderen ploegarts Dion van Bommel en chauffeur Piet de Vos zouden in de tijd dat ze voor de Rabobankploeg werkten een rol hebben gespeeld bij het georganiseerde dopinggebruik.

Belkin zou medewerkers willen ondervragen en confronteren met de beschuldigingen. De Nederlandse ploeg was donderdag vooralsnog niet bereikbaar voor commentaar.

Rasmussen beweert dat De Vos tijdens de Tour de France epo in zijn onderbroek verstopte toen twee agenten de teambus onderzochten. Van Bommel zou onder meer een cortisonenattest hebben voorgeschreven zonder dat er sprake was van een blessure. De cortisonen waren volgens de Deen slechts bedoeld om harder te gaan rijden.

Vorig jaar moest de renners en de staf van de drie Nederlandse World Tourploegen aangeven of ze ooit doping hadden gebruikt of ervan op de hoogte waren. Bijna iedereen beantwoordde die vragen negatief.

Ophef om brief voor Japanse keizer

Een Japanse parlementariër heeft voor veel ophef gezorgd door keizer Akihito tijdens een tuinfeest een brief te overhandigen over de ramp bij de kerncentrale Fukushima Dai-ichi. Het is hoogst ongebruikelijk om de keizer iets te geven en volgens veel mensen is het uiterst ongepast.

Op beelden van het incident is te zien hoe de 79-jarige keizer samen met zijn vrouw Michiko een groep gasten begroet. Vervolgens geeft parlementariër en ex-acteur Tara Yamamoto de keizer een brief. Die neemt deze zonder blikken of blozen aan, spreekt kort met Yamamoto en draait zich vervolgens om. De kamerheer neemt daarna de brief van de keizer over, terwijl de keizerin haar man aan zijn arm trekt.

Yamamato kreeg van alle kanten kritiek op zijn actie. Veel conservatieve Japanners zien de keizer nog altijd als goddelijk en menen dat gewone mensen niet eens met hem mogen praten. Toch zijn er de laatste jaren dingen veranderd. De keizer spreekt inmiddels geregeld met gewone mensen. Hoewel er geen officiële wet is, is het echter nog altijd niet de bedoeling dat mensen hem aanraken, iets geven of met hem praten, zonder dat daarvoor toestemming is gegeven.

Een commissie van het Japanse hogerhuis overweegt nu disciplinaire maatregelen tegen Yamamoto. De verwachting is dat daar deze week een beslissing over wordt genomen. Yamamoto heeft zijn excuses aangeboden, maar weigert op te stappen. Hij zei slechts de keizer op de hoogte te hebben willen stellen van de crisis in Fukushima.

De hofhouding van de keizer liet eerder deze week weten dat Yamamoto's actie 'ongepast' was en dat het incident gevolgen kan hebben voor volgende openbare evenementen. De hofhouding heeft de brief nog altijd in bezit, maar de keizer heeft de brief niet gelezen, aldus een woordvoerder.

'Vitesse en KNVB praten over ADO-uit'

Vitesse is nog altijd niet uitgesproken over de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Op een erbarmelijk slecht veld moest er van de KNVB gespeeld worden. Vitesse verloor met 2-1.

Voetbal International schrijft dat algemeen directeur Joost de Wit nog deze week om de tafel gaat met de KNVB. Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen is zijn gesprekspartner. Vitesse klaagde voorafgaand aan het duel al over het slechte veld in Den Haag. Toch moest de wedstrijd doorgang vinden, waarna Vitesse werd verslagen. Het veld was zo slecht, dat het thuisduel van ADO tegen sc Heerenveen wél werd afgelast.

Vitesse liet eerder al weten het duel over te willen spelen, maar daar geeft de KNVB voorlopig geen gehoor aan. Als de wedstrijd wel werd overgespeeld en Vitesse had die wedstrijd gewonnen, dan waren de Arnhemmers nu koploper in de Eredivisie geweest. ADO heeft inmiddels al versneld kunstgras aangelegd.

Meisje filmt slapende Justin Bieber

Een filmpje van een slapende Justin Bieber na een vermeend avontuurtje is op internet verschenen. In de video getiteld 'Justin Bieber slaapt met een meisje in Brazilië' is te zien dat de zanger op een grote sofa ligt en hoe het meisje dat het filmpje maakt hem een handkus toeblaast.

Wie het meisje is, is onduidelijk. Geruchten op het internet variëren van model Gaby del Campo tot een prostituee. De 19-jarige zanger, die momenteel optredens geeft in Brazilië, zou vorige week al een bordeel in Rio de Janeiro hebben bezocht en met enkele meisjes zijn vertrokken.

Wilders en Le Pen geven woensdag persconferentie

PVV-leider Geert Wilders en Marine Le Pen, de leider van de extreemrechtse Franse partij Front National, houden woensdag een gezamenlijke persconferentie in Den Haag. Dat heeft de PVV donderdag laten weten.

Dat Le Pen naar Nederland zou komen voor een ontmoeting met Wilders, was al bekend. De twee ontmoetten elkaar in april al een keer, toen Wilders Le Pen bezocht in Parijs. Wilders nodigde de Française toen uit naar Nederland te komen.

Wilders zocht toenadering tot het Front National omdat hij met andere eurosceptische partijen een politiek blok wil vormen in het Europees Parlement. Zo bezocht hij in augustus in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen ook al Heinz-Christian Strache, de leider van de uiterst rechtse FPÖ.

Oslo stelt zich kandidaat voor Winterspelen 2022

Oslo hoopt de Olympische Winterspelen van 2022 te mogen organiseren. Het organisatiecomité zal de Noorse hoofdstad voor de deadline van volgende week donderdag officieel als kandidaat aanmelden bij het IOC, liet een woordvoerder weten. De Winterspelen vonden in 1952 ook plaats in Oslo.

Met de aanmelding van Oslo staat het aantal kandidaat-steden voor de Spelen van 2022 op vier. Eerder maakten het Oekraïense Lvov, het Kazachstaanse Alma Ata en de Chinese hoofdstad Beijing bekend het evenement graag in huis te halen. Daar komen waarschijnlijk München en een gezamenlijke kandidatuur van Polen en Slowakije nog bij.

De keuze voor de gaststad van de Winterspelen van 2022 valt in 2015. Volgende zomer wordt een eerste schifting gemaakt. De komende Winterspelen vinden plaats in het Russische Sochi, in 2018 is het Zuid-Koreaanse Pyeongchang aan de beurt.

CoD: Ghosts doet paasei van Zelda

Dat Call of Duty: Ghosts niet vies is van een beetje kopieerwerk, dat weten we al. Dat Activision nu ook al kopieert van Zelda, dat hadden wij niet kunnen bedenken. Je kan dan wel een potje schieten in Ghosts, maar potten breken daarentegen?

In de Wii U-versie van Ghosts is namelijk een easter egg te vinden. Ergens in een kamer is namelijk een trofee te vinden in de vorm van een rupee met daarop de tekst: ‘most bushes cut and pots smashed’.

Of deze easter egg op andere platformen dan de Wii U te vinden is, is nog onbekend.

Trofee

Wouten breken in bij studenten

Politieagenten hebben woensdag ingebroken in 30 Groningse studentenkotten. De politie wilde hiermee laten zien dat de kamers en studentenhuizen slecht beveiligd zijn, zo maakte de politie donderdag bekend. Als de studenten niet thuis waren, lieten de wouten als bewijs een polaroidfoto achter, waarop ze poseerden in de kamer.

De agenten klommen door ramen om binnen te komen en maakten ook gebruik van bekende inbrekersmethodes als hengelen en flipperen. In totaal werd bij 42 studentenhuizen een poging tot inbraak gedaan. In dertig gevallen lukte dat. Er zouden veel waardevolle spullen als laptops en tablets zijn aangetroffen.

Politie Groningen breekt in bij 30 studenten
Wouten breken in bij studenten (Foto: ANP)

'Nederjihadisten radicaliseren verder'

Er zijn 'zorgelijke aanwijzingen' dat kleine groepen islamitische jongeren in Nederland verder radicaliseren. In de afgelopen maanden is op internet de openlijke propaganda voor deelname aan de strijd in Syrië sterk gestegen.

Zo wordt steeds vaker op Facebook door Nederlanders de jihadgang naar Syrië verheerlijkt, verslag gedaan van de strijd en jihadistische propaganda verspreid. Maar jongeren komen ook op openbare plekken bijeen om 'onder meer blijk te geven van hun extremistische gedachtegoed'.

Dat staat in het Dreigingsbeeld Terrorisme, dat minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) donderdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het dreigingsniveau blijft op substantieel staan, het een na hoogste niveau. Dat houdt in dat de kans op een aanslag in Nederland reëel is.

Steeds meer Nederlanders reizen naar Syrië voor de jihad. In augustus nam het aantal Syriëgangers weer toe in vergelijking met de maanden daarvoor. Daar strijden waarschijnlijk steeds meer Nederlandse jihadisten onder de vlag van het aan al-Qaida gelieerde Jabhat al-Nusra.

Zorgen over radicalisering jihadisten
'Nederjihadisten radicaliseren verder' (Foto: ANP)

Doden bij schietpartij kapperszaak Detroit

Een schietpartij bij een kapperszaak in het Amerikaanse Detroit heeft woensdagavond aan twee mensen het leven gekost. Acht mensen zijn gewond geraakt. De kapperszaak stond bekend als een illegale gokhal. Of de schietpartij iets met deze illegale praktijken te maken had, is nog niet duidelijk, zei de politie.

Volgens getuigen werd voor de deur van de zaak het vuur geopend vanuit twee auto's. De inzittenden schoten op elkaar, maar ook op de aanwezigen in de zaak.

De daders zijn voortvluchtig. Het gaat volgens de politie om twee, mogelijk drie schutters.

Drietal internationals negeert HIL-advies Van Ass

Jaap Stockmann, Pirmin Blaak en Sander Baart nemen volgend jaar ‘gewoon’ deel aan de Hockey India League. Bondscoach Paul van Ass raadt zijn internationals af deel te nemen aan de lucratieve competitie, met het oog op het WK van volgende zomer.

Ondanks dit advies reist het trio toch naar India af. "Het mag duidelijk zijn dat je extra risico loopt door deel te nemen", aldus de keuzeheer. "Ieder maakt zijn eigen afweging en is zelf verantwoordelijk voor de arbeid-rust-verhouding", betoogt Van Ass. "Ik heb de spelers duidelijk gemaakt dat naar de HIL gaan, niet betekent dat je uit de selectie wordt gezet. De afweging moet eenieder uiteindelijk voor zichzelf maken."

Drie andere internationals – Jeroen Hertzberger, Wouter Jolie en Marcel Balkestein – besloten wel gehoor te geven aan de oproep van Van Ass. Zij hebben besloten niet naar India te gaan. Ook Tim Jenniskens, die in tegenstellig tot de rest slechts een contract had voor een jaar, zal niet actief zijn tijdens de HIL.

Van der Meer blijft bij Wouda

Maud van der Meer maakte vandaag bekend dat ze voorlopig blijft trainen bij Marcel Wouda in Eindhoven. Van der Meer heeft na de breuk tussen Ranomi Kromowidjojo en Wouda zichzelf verschillende mogelijkheden voorgehouden.

Van der Meer kiest nu voor Wouda en Eindhoven. De Udense heeft nog wel contact met Martin Truijens in het trainingscentrum in Amsterdam, maar voorlopig blijft haar keuze bij Wouda en Eindhoven. "Het voelt goed bij Marcel en ik wil dit graag zo houden", verklaart Van der Meer, die in voorbereiding is voor de Swim Cup in Amsterdam en het EK kortebaan in Herning in december. 

IE11 krijgt een persoonlijk gezicht met anime

Heb je je ooit afgevraagt hoe Internet Explorer eruit zou zien als een anime-personage? Vast niet. Maar Microsoft heeft deze keer een hele speciale manier gevonden om hun nieuwste browser, Internet Explorer 11, te promoten.

Inplaats van een raar liedje en wat flitsende features te laten zien. Kunnen we nu kennis maken met Inori Aizawa, de personificatie van Internet Explorer. Er is zelfs een anime gemaakt waarin Inori vecht tegen een horde van slechte websites en virussen die je zou kunnen vinden tijdens het surfen. Inmiddels heeft Inori ook al haar eigen Facebook-pagina.

Bekijk ook eens www.internetexplorertan.com/home/ om de Inori-versie van Internet Explorer te zien. Het grappige is dat als je de pagina in Chrome bezoekt je Inori ziet huilen.

Man molesteert kattendodende hond

Een 26-jarige man uit Heerlen is woensdagavond aangehouden voor het mishandelen van de hond van zijn zus. De Limburger gaf als reden op dat de hond zijn kat had doodgebeten en zijn computer had vernield.

Getuigen hadden gezien dat de man de hond bij de voetbalvelden in de wijk Chevremont in Kerkrade aan een paal had gebonden en op het dier begon in te slaan en te schoppen. Toen hij klaar was liet hij de hond achter en liep hij weg. De getuigen belden de politie, waarop agenten hem rond middernacht op de Sint Pieterstraat aanhielden. De man bekende de dierenmishandeling.

De hond is in beslag genomen en overgedragen aan personeel van de dierenambulance.

Vrije keus advocaat bij rechtsbijstandsverzekering

Iedereen met een rechtsbijstandverzekering mag zelf een advocaat uitkiezen. Dat volgt uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie, meldt de website Legaldutch donderdag. Het is een tegenslag voor rechtsbijstandsverzekeraars, die tot op heden bepalen of zij een eigen medewerker inzetten of dat de verzekerde een advocaat mag kiezen.

Volgens het hof mogen de verzekeraars hun klanten niet het recht ontzeggen om voor procedures zelf een advocaat te kiezen op kosten van de verzekeraar. Het gaat daarbij om alle procedures, ook die waarvoor de inzet van een advocaat niet verplicht is, maar door de verzekerde wel wordt gewenst. Dat zijn in hoofdzaak procedures bij de kantonrechter en de bestuursrechter.

De uitspraak heeft grote gevolgen voor de verzekeraars, die naar eigen opgave in Nederland drie miljoen particulieren en vierhonderdduizend ondernemingen als klant hebben en jaarlijks vierhonderdduizend geschillen behandelen. Als verzekerden vaker een externe advocaat inschakelen, gaan de kosten voor rechtsbijstand waarschijnlijk sterk omhoog, en daarmee ook de premies.

De uitspraak is uitgelokt door vragen van de Hoge Raad of de polisvoorwaarden van marktleider DAS Rechtsbijstand niet in strijd zijn met het Europees recht. In die voorwaarden stelt DAS dat het in beginsel zelf rechtshulp verleent, tenzij de verzekeraar zelf beslist dat de zaak mag worden uitbesteed.

Bij andere verzekeraars gelden soms andere voorwaarden, afhankelijk van de vraag of een advocaat bij een zaak verplicht is of niet. Rechtsbijstandsverzekeraars laten de meeste geschillen bij voorkeur behandelen door eigen medewerkers, die geen advocaat zijn. Zo houden ze de kosten en de premie laag. Pas als er belangenconflict is - bijvoorbeeld omdat bij een geschil beide partijen dezelfde verzekeraar hebben - mogen de verzekerden in de regel wel zelf een advocaat kiezen.

De kwestie werd aangespannen door een verzekerde die vond dat hij onterecht was ontslagen en een schadevergoeding wilde. Voor die procedure bij de kantonrechter wilde hij een advocaat in de arm nemen, ook al is dat niet verplicht. DAS wees dat verzoek af. De zaak werd gevoerd tot de Hoge Raad.

Omdat de vrije keuze van een advocaat gevolgen kan hebben op de premies voor rechtsbijstand en daardoor op de toegankelijkheid van het recht, vond de Hoge Raad het nodig de Europese rechter te raadplegen.

Moerdijk vraagt inwoners naar toekomst dorp

Inwoners van Moerdijk mogen zeggen of ze toekomst zien in hun dorp. Dat gebeurt naar aanleiding van een advies van oud-minister Ed Nijpels vorige maand. Hij stelde in een rapport dat Moerdijk moet wijken voor de groei van de haven en de industrie. De gemeente Moerdijk wil nu weten wat de dorpsbewoners zelf vinden.

De enquête moet in december worden gehouden, bevestigt een woordvoerder van de gemeente. Moerdijk wil de resultaten gebruiken bij de beslissing of het dorp echt wordt opgeheven. Vorig jaar telde het dorp Moerdijk ruim elfhonderd inwoners.

Inflatie naar laagste niveau in drie jaar

De inflatie is vorige maand gedaald naar het laagste niveau in bijna drie jaar. De prijzen van producten stegen in oktober slechts met 1,6 procent ten opzichte van een jaar eerder, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend. Vorige maand kwam de geldontwaarding nog uit op 2,4 procent.

De daling is vooral het gevolg van de btw-verhoging die vorig jaar oktober werd doorgevoerd. Daardoor werden veel producten in een klap veel duurder en was de inflatie zodoende een jaar lang vrij hoog. Nu de effecten van die btw-verhoging wegvallen, zakt de inflatie even abrupt weer in.

Consumenten zagen producten eveneens minder in prijs stijgen, omdat benzine en voedingsmiddelen vorige maand minder snel duur werden. Voeding was 1,1 procent duurder dan een jaar eerder, tegen 2,3 procent in september. Een liter loodvrij eurobenzine was in oktober zelfs 6,1 procent goedkoper dan een jaar eerder.

De Nederlandse inflatie volgens de Europese meetmethode HICP daalde eveneens van 2,4 procent in september naar 1,3 procent in september. De geldontwaarding is daarmee in Nederland nog altijd hoger dan in de rest van de eurozone, waar producten in een jaar gemiddeld slechts 0,7 procent in prijs stegen.

Tadzjiekse president met 83,6 procent herkozen

President Emomali Rachmon van Tadzjikistan is, zoals verwacht, herkozen voor nog een termijn van zeven jaar. Volgens de Tadzjiekse kiesraad heeft Rachmon een verpletterende verkiezingsoverwinning behaald. Hij kreeg 83,6 procent van de stemmen. De kandidaat die het dichtst bij kwam kreeg vijf procent.

Dat Rachmon de verkiezingen zou winnen stond al vast. De vraag was alleen met hoeveel procent van de stemmen. Rachmons enige politieke opponent van betekenis mocht niet meedoen en op het stembiljet stonden weliswaar nog vijf andere presidentskandidaten, maar die waren allen alleen maar vol lof over de autocraat Rachmon.

De 61-jarige president is al ruim twintig jaar aan de macht in de straatarme voormalige Sovjetrepubliek. Bij de vorige verkiezingen, in 2006, behaalde hij 79 procent van de stemmen. In het parlement maken Rachmons getrouwen de dienst uit. De belangrijkste oppositiepartij, de Islamitische Opwekkingspartij van Tadzjikistan, wordt de mond gesnoerd. Andere tegenstanders van de president krijgen al evenmin ruimte.

Rachmon greep begin jaren negentig, na de ineenstorting van de Sovjet-Unie, met steun van Rusland de macht in Tadzjikistan. Hij waakte al die jaren zorgvuldig over de warme banden met Rusland. Het voormalige moederland heeft vijfduizend man in Tadzjikistan gelegerd, en er liggen een paar belangrijke Russische ruimtevaartbases en volgstations.

Mocht het ooit nodig zijn, dan beschikt Moskou over een machtig, al meermalen beproefd instrument om Tadzjikistan in het gelid te dwingen. Van de acht miljoen Tadzjieken werken er een miljoen in het buitenland. Het salaris dat die gastarbeiders naar huis sturen bedraagt maar liefst de helft van het Tadzjiekse bruto nationaal product. Zodra het Kremlin dreigt met de uitzetting van Tadzjiekse arbeiders of het aanscherpen van de toelatingseisen, kiest de Tadzjiekse regering al gauw eieren voor haar geld.

Sven Kramer nog niet bezig met wereldrecord

Na zijn zeer goede optreden in Heerenveen tijdens het NK Afstanden in Heerenveen lijkt een wereldrecord op de 5000m tot de mogelijkheden te behoren voor Sven Kramer tijdens de eerste wereldbekerwedstrijd op het snelle ijs van Calgary. De huidig olympisch kampioen op deze afstand is hier echt nog niet mee bezig.

"Ik heb ook geen idee of het mogelijk is", meldt Kramer op de website van zijn ploeg TVM. "Ik ben hier om een goede World Cup te rijden en ook in Salt Lake City. Als een wereldrecord nodig is, is dat nodig. Maar het is niet zo dat ik er bij voorbaat al onwijs mee bezig ben." Hij snapt dat de verwachtingen hooggespannen zijn. "In Heerenveen ging het heel goed en dat gaat het nog steeds. Het is hier wel weer even wennen door de jetlag en de hoogte, maar dat geldt voor iedereen. Ik ga eerst wel kijken wat mensen voor mij doen, dan weet ik een beetje wat nodig is. Het kan ook zijn dat ik als eerste moet, dan moet het gas erop."

Coach Gerard Kemkers geeft aan dat het wereldrecord geen doel is voor Kramer. "We hebben eerst een blok richting de NK afgewerkt en zijn nu bezig met de route naar het volgende hoogtepunt, dat is de kwalificatie voor de OS. Deze wedstrijden staan daarvan in dienst."

Het wereldrecord op de 5000m is al in handen van Sven Kramer. De mondiale toptijd stamt uit november 2007 en staat op 6:03,32. 

Locadia: "Het begint aan me te vreten"

Jürgen Locadia heeft na zijn fantastische eredivisiedebuut een jaar geleden tegen VVV-Venlo (drie goals) de hoge verwachtingen niet kunnen inlossen bij PSV.

"Het begint wel te vreten aan me, maar ik moet doorgaan. Ik leef van goals", zegt de spits, die te weinig scoort voor de Eindhovenaren, in De Telegraaf. "In het begin, toen ik pas bij het team kwam, scoorde ik veel. Toen maakte ik ze aan de lopende band. Nu gaat het minder."

"Als het team niet goed draait, draai ik ook niet goed en dat merk je aan de productie. Je bent als spits toch voor een deel afhankelijk van de aanvoer die je krijgt. Het heeft ook veel met wedstrijdritme te maken. Dat je weer in die flow komt, zodat je niet meer hoeft na te denken over situaties, maar het automatisch gaat."

Locadia hoopt na zijn optreden tegen PEC Zwolle donderdag weer te spelen in de Europa League-wedstrijd tegen Dinamo Zagreb. "Ik heb tot nu toe niet echt twee, drie wedstrijden achter elkaar in de basis gestaan. Iedere voetballer wil elke week spelen. Daar word je beter van."

BarÁa niet met B-team naar Amsterdam

FC Barcelona is al zeker van de volgende ronde in de Champions League, maar zal over drie weken niet met een B-team afreizen naar Amsterdam voor het duel met Ajax. Coach Gerardo Martino wil tijdens het duel in de Arena de groepswinst veiligstellen.

"De druk is er gelukkig vanaf nu we sowieso overwinteren, maar we hebben de plicht om deze groep te winnen. Dat is ook goed voor de loting, al weet je nooit wie je kunt treffen. Voorlopig lijkt het erop dat alle favorieten doorgaan", aldus Martino.

Barcelona legt bij een gelijkspel tegen Ajax beslag op de koppositie. De Amsterdammers kunnen elk punt goed gebruiken in de strijd om plek twee. Martino zag Lionel Messi woensdag weer tot scoren komen tegen AC Milan (3-1). Het was het eerste doelpunt van de aanvaller in lange tijd. "Het is een risico om negatieve beweringen te doen over Messi, vandaag speelde hij fenomenaal", aldus de Barça-coach.

Britse media teleurgesteld in optreden Celtic

Britse media schrijven de eerste overwinning van Ajax dit seizoen in de groepsfase van de Champions League vooral toe aan het falen van Celtic. De club, die met 1-0 onderuitging in de Amsterdam Arena, haalde niet het gebruikelijke niveau, zo luidt het algemene oordeel. Wel is er volop lof voor de wijze waarop Lasse Schöne het winnende doelpunt maakte.

Celtic kwam vol vertrouwen naar Amsterdam. "Maar dat gevoel bleek volledig onterecht", vindt Daily Record, de grootste krant van Schotland. "Ze zullen zich na afloop misschien hebben afgevraagd of ze het wel waard zijn om te overwinteren in de Champions League. Zelden zal de Schotse kampioen de Nederlandse stad van de zonde zo terneergeslagen en gepijnigd hebben verlaten als afgelopen avond."

Waar Celtic het volgens de krant liet afweten, kwam Ajax juist veel beter voor de dag dan in de met 2-1 verloren uitwedstrijd in Glasgow. "Ajax oogde levendiger en robuuster. Ze straalden uit dat ze Celtic pijn wilden doen en niet alleen maar het balletje wilden rondspelen." De beslissende goal wordt omschreven als 'een uitbraak van verbluffende kwaliteit.'

De BBC spreekt eveneens over een 'wonderschoon doelpunt' van Schöne, dat genoeg was om Celtic af te straffen voor 'hun slechtste optreden dit seizoen in de Champions League.' "Het was extra teleurstellend gezien de goede uitgangspositie waarmee ze aan de wedstrijd begonnen. De meegereisde fans kregen echter niets om voor te juichen."

Virgil van Dijk, de Nederlandse verdediger in Schotse dienst, onttrok zich volgens de Britse omroep samen met de keeper aan de malaise. "Op een bitter teleurstellende avond bleven alleen Van Dijk en Forster overeind. Trainer Neil Lennon zal weten dat er nog heel veel vooruitgang geboekt moet worden om de volgende ronde te halen."

EU-hof: Asielrecht voor homo's

Een homoseksuele geaardheid kan recht geven op een vluchtelingenstatus in een ander land. Homoseksuele asielzoekers kunnen namelijk in hun land van herkomst gevaar lopen te worden vervolgd op grond van hun geaardheid, bijvoorbeeld met een gevangenisstraf voor homoseksuele handelingen.

Homoseksuele asielzoekers kunnen zodoende een bepaalde "sociale groep" vormen die recht heeft op internationale bescherming, stelt het Europees Hof van Justitie in Luxemburg donderdag. De rechters bogen zich over de kwestie op verzoek van de Nederlandse justitie wegens drie lopende asielprocedures. Personen uit Sierra Leone, Uganda en Senegal willen in Nederland de vluchtelingenstatus krijgen omdat zij vrezen dat zij in hun land van herkomst worden vervolgd omdat zij homo zijn.

EU-hof: Recht op asiel voor homoseksuelen
EU-hof: asielrecht voor homo's (Foto: ANP)

Zaccheroni: "Japan moet lef tonen tegen Nederland"

Nederland oefent volgende week zaterdag 16 november tegen Japan. Bondscoach Alberto Zaccheroni wil tegen Oranje meten waar zijn ploeg staat. Na het duel met Oranje speelt Japan een paar dagen later een oefenwedstrijd tegen België.

"We zijn er in geslaagd om twee fantastische uitwedstrijden te regelen", zegt technisch directeur Hiromi Hara donderdag op de persconferentie. "Het enige wat we van ons team vragen is dat ze hun best doen en laten zien hoe goed ze kunnen spelen tegen Nederland en België."

Vorige maand ging de nationale ploeg van Japan twee keer onderuit. Wit-Rusland bleek met 1-0 te sterk en van Servië werd met 2-0 verloren. "In oktober speelden we niet goed", vervolgt Hara. "Dat kan iedereen zich nog wel herinneren. De wedstrijden in november zijn dus een geweldige kans om ons te verbeteren tegen de sterkst mogelijke tegenstanders.”

Ook bondscoach Alberto Zaccheroni wil zich revancheren na de nederlagen van vorige maand. "In oktober zijn we er niet in geslaagd onze doelen te bewerkstelligen. De komende wedstrijden zijn vriendschappelijk, maar ik zie het als belangrijke testen voor ons. We zullen gaan zien of onze gewenste speelstijl en tactiek werkt tegen deze landen. Tijdens deze trip naar Europa willen we onze spelers meer ervaring op laten doen. Nederland staat achtste op de wereldranglijst en België is ook een fantastische tegenstander."

De Braziliaanse keuzeheer van Japan heeft Oranje hoog zitten. "Sinds 2009 is er geen beter team meer geweest dan Nederland. Ik ben benieuwd hoe onze spelers het zullen doen. Nederland laat de bal graag rond gaan, terwijl België wat fysieker speelt. Ik wil dat mijn spelers in ieder geval veel lef tonen."

Zaccheroni wil de komende twee duels zo goed mogelijk benutten. "Er is niet veel tijd meer tot aan het WK. Na deze twee wedstrijden spelen we alleen nog maar een vriendschappelijke wedstrijd in maart. Dus we moeten deze wedstrijden ontzettend serieus nemen. Het is een goede kans voor mijn spelers om hun kwaliteiten te tonen en zich te meten met grote voetballanden."

Klopp: "Arsenal kan CL winnen"

Arsenal boekte woensdag een belangrijke zege in de Champions League bij Borussia Dortmund (0-1). Dortmund-trainer Jürgen Klopp denkt dat de Londenaren dit seizoen met de eindzege aan de haal kunnen gaan. 

"Ja, Arsenal kan de Champions League winnen. Het zijn jonge, gezonde en goede technici. Ze hebben het slim gewonnen vanavond en kunnen de finale halen en die ook winnen, als ze niet tegen Bayern München hoeven te spelen", zei Klopp.

Dortmund maakt zelf nog kans op het behalen van de volgende ronde in het miljoenenbal. De Duitsers staan met zes punten op de derde plaats. Napoli en Arsenal hebben negen punten. 

"Wij hadden elf schoten voordat zij scoorden en soms leek het alsof ze verdedigden met vier benen, maar voetbal is een spel van resultaten", zei Klopp over het duel met Arsenal. "Na de wedstrijd is het lastig, maar je moet vooruit kijken. Dit is een sterke groep. Het positieve is dat we ons met twee zeges kwalificeren."

Japan zonder Havenaar tegen Nederland

Mike Havenaar ontbreekt volgende week zaterdag bij Japan in de oefeninterland tegen het Nederlands elftal. De spits van Vitesse is door bondscoach Alberto Zaccheroni niet opgenomen in zijn 23-koppige selectie. Vorige maand kreeg Havenaar nog wel speeltijd in de verloren duels tegen Servië (0-2) en Wit-Rusland (0-1).

De selectie van Japan herbergt wel twee spelers met een verleden in de Eredivisie. Oud-VVV'ers Maya Yoshida (Southampton) en Keisuke Honda (CSKA Moskou) zijn opgeroepen. Twaalf van de 23 spelers verdienen hun geld in Europa, onder wie Shinji Kagawa van Manchester United.

Nederland en Japan treffen elkaar in de Cristal Arena in Genk, waar Japan op dat moment op trainingsstage is. De aftrap is om 13.15 uur. Beide landen hebben zich al geplaatst voor het WK in Brazilië.

De Jong: "Hopen de lijn door te trekken"

Siem de Jong was na zege van Ajax op Celtic uiteraard gelukkig met de winst, maar de aanvoerder vond dat de Amsterdammer nog nauwkeuriger hadden moeten zijn.

Ajax had woensdagavond weer eens reden tot juichen. "We hebben de afgelopen tijd hier wel een paar ererondes gelopen, maar zonder goed resultaat. Dit is wat lekkerder", vertelt captain De Jong tegen de NOS. "Het was een zware wedstrijd en je zag in de slotfase de krachten wegvloeien omdat we de hele wedstrijd druk hadden gezet."

"We kregen niet heel veel kansen, maar grote delen van de wedstrijd waren wij beter. In de slotfase hadden we beter moeten omgaan met de ruimte. Als je het beter uitspeelt kom je nog op 2-0", aldus de middenvelder, die vanavond in de spits speelde.

"Zolang een tweede doelpunt uitblijft, weet je dat de bal er ook aan de andere kant in kan gaan. We hadden het onszelf iets makkelijker kunnen maken. Maar hopelijk kunnen we deze lijn doortrekken. Zo zie je maar dat de situatie snel kan omdraaien", besluit De Jong.

Brands: "Denk dat we er met Ola uit gaan komen"

PSV hoopt snel duidelijkheid te hebben van Ola Toivonen. Technisch directeur Marcel Brands heeft een positief gevoel na de eerste gesprekken. Brands zat woensdag met zowel Toivonen als zijn zaakwaarnemer Mino Raiola om de tafel om een nieuw contract te bespreken.

"Er is nog geen witte rook, maar het waren goede, positieve gesprekken, waar snel een vervolg op zal komen", zegt de technisch directeur in De Telegraaf. "Het positieve gevoel dat ik had, is na deze gesprekken alleen maar sterker geworden. Ik denk dat we er samen uit gaan komen. Zij komen zo spoedig mogelijk bij me terug met een reactie."

Brands wilde aanvankelijk het liefst dat Toivonen voor de komende interlandweek duidelijkheid gaf, maar dat maakt hem niet eens meer zoveel uit. "Liever een dag later en dat een speler helemaal overtuigd is van de deal, dan een dag vroeger en dat die overtuiging ontbreekt."

Olympische vlam onderweg naar de ruimte

Een raket met aan boord de olympische vlam is donderdag met succes gelanceerd vanaf het kosmodroom Bajkonoer in Kazachstan. De vlam wordt eerst naar het internationaal ruimtestation ISS gestuurd, waarna de bemanning van het ISS met de fakkel een ruimtewandeling maakt.

Tijdens de reis naar het ISS en aan boord van het ruimtestation brandt de fakkel niet. Dit zou te veel zuurstof kosten en bovendien gevaarlijk zijn. Hoewel de olympische vlam eerder in de ruimte is geweest - voor de Olympische Spelen in Atlanta, in 1996, is het de eerste keer dat de fakkel daadwerkelijk meegenomen wordt voor een ruimtewandeling.

"Het is een grote verantwoordelijkheid, maar tegelijkertijd ontzettend leuk om met dit symbool van de vrede te werken", aldus kosmonaut Michail Tjoerin, een van de ruimtereizigers, voorafgaand aan de lancering. De olympische vlam blijft vijf dagen in de ruimte. Maandag brengen drie astronauten de fakkel weer terug naar de aarde.

De fakkeltocht is de langste in de geschiedenis van de Spelen. In totaal legt de vlam 65 duizend kilometer af, per vliegtuig, trein, auto en zelfs een rendierslee. De grootste afstand wordt echter afgelegd door bijna veertienduizend fakkeldragers.

Biohacker laat sensor in arm inplanten

Een zogenaamde 'biohacker' laat een sensor in zijn arm planten. Via zijn tablet of ander android-gestuurd apparaat kan hij constant bij houden hoe het met zijn lichaam gaat. Met behulp van een 'flesh engineer' laat hij het ding in z'n arm planten. Zo kan hij een sms'je als er een koorts aan zit te komen. Handig, toch?

 Terechte klacht in de YouTubereacties: "Hoe laad je dat ding op?"

Met dank aan visjes_circle voor de submits.

'Mantelzorg ouderen schiet tekort'

Ouderen krijgen onvoldoende mantelzorg. Dat stelt de SP donderdag op basis van eigen onderzoek onder 224 huisartsen. Driekwart van de ondervraagden zegt bovendien dat ouderen minder toegang hebben tot verzorgingshuizen. De artsen waarschuwen dan ook voor vereenzaming, verwaarlozing en ondervoeding van hun oudere patiënten.

De SP wilde weten wat het effect van de bezuinigingen op de thuiszorg zijn. Kamerlid Renske Leijten zegt geschrokken te zijn van de uitkomsten. "Je ziet waar deze kabinetsplannen toe leiden. Als mensen verstoken blijven van professionele zorg gaat het echt de verkeerde kant op", zegt ze in een verklaring.

Slechts twaalf procent van de ondervraagde huisartsen vindt het voornemen om mantelzorgers meer taken te geven reëel. De respondenten zien dat veel mantelzorgers te ver weg wonen, overbelast zijn of zelf te druk zijn.

Donderdag debatteert de Tweede Kamer over de toekomst van de mantelzorg.

Meer uitkeringen aangevraagd

Het aantal mensen dat een WW-uitkering aanvraagt, is in de eerste acht maanden van dit jaar met bijna een kwart gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft uitkeringsinstantie UWV donderdag bekendgemaakt. In totaal werden er tot en met eind augustus ruim vierhonderdduizend nieuwe uitkeringen toegekend.

Tegelijkertijd hebben ook meer werkzoekenden een baan gevonden, aldus het UWV. Ondanks de moeizame economische omstandigheden gingen een kleine 170.000 mensen weer aan het werk. Dat is een kleine stijging ten opzichte van vorig jaar, zo stelt de uitkeringsinstantie. Het merendeel van hen had een WW-uitkering.

Daarnaast heeft het UWV in de eerste acht maanden meer mensen op hun uitkering gekort omdat ze niet goed genoeg hun best deden om werk te vinden. In totaal werden 85.000 mensen om die reden berispt. Dat zijn er dertigduizend meer dan een jaar eerder.

'Spionage is verraad aan IT-industrie'

Een van de uitvinders van het world wide web, de Brit Tim Berners-Lee, noemt de spionage op internet door Britse en Amerikaanse geheime diensten 'verraad aan de IT-industrie'. Hij zei dat in een gesprek met de Britse krant The Guardian.

Berners-Lee is vooral kwaad omdat de geheime diensten de beveiliging van het internet volgens hem hebben verzwakt door de versleuteling van codes (encryptie) te breken waarmee data van gebruikers worden beveiligd. Hij noemt het besluit van de geheime diensten NSA en GCHQ om dat te doen 'verschrikkelijk en dwaas'. Honderden miljoenen internetgebruikers vertrouwen volgens hem op de beveiliging.

Donderdag staat in het Britse parlement een hoorzitting op het programma waarbij de top van de Britse geheime diensten GCHQ, MI5 en MI6 aan de tand wordt gevoeld over internetspionage.

Uitvinder internet: spionage is'dwaas'
Uitvinder internet: spionage is'dwaas' (Foto: ANP)

Stijging wo-studenten komt door vrouwen

De enorme stijging van het aantal studenten aan universiteiten wordt vrijwel volledig verklaard doordat steeds meer vrouwen gaan studeren. Het aantal vrouwelijke studenten is sinds 1980 tweeënhalf keer zo groot geworden. Dat schrijft Trouw donderdag.

In dertig jaar steeg het aantal studenten aan universiteiten met 84.000, waarvan tienduizend is toe te schrijven aan mannen. Sinds 2006 zijn er meer vrouwelijke studenten dan mannelijke. Momenteel studeren zesduizend vrouwen meer dan mannen.

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) spreekt van een goede ontwikkeling. Wel wijst ze erop dat de arbeidsmarkt nog niet helemaal van de tendens profiteert. "Werkgevers herkennen de kwaliteiten van vrouwen niet altijd. En hoogopgeleide vrouwen blijven nogal eens thuis vanwege de kinderen", aldus de minister in de krant.

Ontspoorde goederenwagon van spoor getild

De goederenwagon die woensdag ontspoorde in het Twentse Borne is van het spoor gehaald. Het treinstel is donderdagochtend met een kraan op een dieplader getakeld, waarna de veertigduizend kilo wegende wagon via een door defensie aangelegde noodweg werd afgevoerd.

De locomotief en de wagons voor het ontspoorde treinstel waren al weg. De vijf wagons die achter de ontspoorde wagon zaten worden later donderdag weggesleept. Daarna kunnen de herstelwerkzaamheden aan het spoor beginnen.

Er moeten onder meer zesduizend dwarsliggers en kabels en leidingen worden vervangen. Prorail verwacht tot en met zondag bezig te zijn met de klus. Maandag moeten er weer treinen rijden tussen Almelo en Hengelo.

Ontuchtzaak op Twentse zorgboerderij

De 21-jarige zoon van een echtpaar met een zorgboerderij in Twente wordt verdacht van ontucht. De ouders van een van de kinderen deden in augustus aangifte. Sindsdien doet de politie onderzoek naar de mogelijke ontuchtzaak op de zorgboerderij in de gemeente Hof van Twente.

De ontucht zou in 2011 zijn gepleegd, laat de politie donderdag weten. De politie heeft aanwijzingen dat de verdachte mogelijk meer slachtoffers heeft gemaakt, maar er zijn geen andere aangiftes. De man is verhoord, maar zit niet vast.

In een brief aan de ouders en verzorgers van de kinderen schrijven de eigenaren van de zorgboerderij 'vreselijk geschrokken' te zijn van de aangifte. "Wij hadden geen enkele aanleiding om te vermoeden dat dit zich op ons erf voordeed", staat in de brief die RTV Oost online heeft gezet.

De ouders van de verdachte schrijven ook dat hun oudste zoon niet meer op het erf van de boerderij mag komen vanwege de verdenking. De ouders van kinderen die mogelijk slachtoffer zijn geworden van ontucht zijn vorige week door de politie op de hoogte gebracht van de zaak.

'Ook Russen in snel schaatspak'

De Russische schaatsers zullen tijdens de Olympische Winterspelen in Sochi over hetzelfde snelle schaatspak beschikken als de Nederlandse ploeg. Dat meldt De Telegraaf donderdag. De Russische schaatsbond heeft ook een overeenkomst met Sportconfex, dat de outfit heeft ontwikkeld en geproduceerd.

Sven Kramer maakte onlangs tijdens de Nederlandse kampioenschappen afstanden op de 5 en 10 kilometer indruk in het pak. De coaches van de verschillende teams krijgen volgens De Telegraaf donderdagavond in Calgary officieel van Arie Koops, directeur sport van de KNSB, en Bert van der Tuuk, de directeur van Sportconfex, te horen dat het pak voor Nederland de outfit voor de Spelen wordt.

In Calgary worden vanaf vrijdag de eerste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen verreden.

'Ook Russen in snel schaatspak'
'Ook Russen in snel schaatspak' (Foto: ANP)

Vijftigduizend baby's geholpen door Serious Request

Het Rode Kruis heeft dankzij de opbrengst van de inzamelingsactie 3FM Serious Request in bijna een jaar tijd ruim vijftigduizend baby's en 45 duizend zwangere vrouwen geholpen. Dat heeft de hulporganisatie donderdag bekendgemaakt.

In december haalde de radiozender uiteindelijk een recordbedrag van 13,8 miljoen euro op. De dj's in het Glazen Huis, vorig jaar in Enschede, vroegen aandacht voor het terugdringen van de wereldwijde babysterfte.

Het Rode Kruis heeft tot nu toe duizenden baby's en zwangere vrouwen geholpen verspreid over dertien landen. Ook zijn er fietsambulances aangeschaft en is de opleiding van vroedvrouwen en gezondheidspersoneel gefinancierd. De organisatie verwacht in 2015 uiteindelijk 140 duizend baby's en ruim negentigduizend zwangere vrouwen te hebben geholpen.

Dinsdag maakt 3FM de drie dj's bekend die vanaf 18 december zes dagen niet eten en tegen betaling muziek draaien. Het Glazen Huis staat dit jaar in Leeuwarden en vraagt aandacht voor kinderen die sterven door diarree.

Olympische vlam onderweg naar de ruimte

Een raket met aan boord de olympische vlam is donderdag met succes gelanceerd vanaf het kosmodroom Bajkonoer in Kazachstan. De vlam wordt eerst naar het internationaal ruimtestation ISS gestuurd, waarna de bemanning van het ISS met de fakkel een ruimtewandeling maakt.

Tijdens de reis naar het ISS en aan boord van het ruimtestation brandt de fakkel niet. Dit zou te veel zuurstof kosten en bovendien gevaarlijk zijn. Hoewel de olympische vlam eerder in de ruimte is geweest - voor de Olympische Spelen in Atlanta, in 1996, is het de eerste keer dat de fakkel daadwerkelijk meegenomen wordt voor een ruimtewandeling.

"Het is een grote verantwoordelijkheid, maar tegelijkertijd ontzettend leuk om met dit symbool van de vrede te werken", aldus kosmonaut Michail Tjoerin, een van de ruimtereizigers, voorafgaand aan de lancering.

De olympische vlam blijft vijf dagen in de ruimte. Maandag brengen drie astronauten de fakkel weer terug naar de aarde.

De fakkeltocht is de langste in de geschiedenis van de Spelen. In totaal legt de vlam 65 duizend kilometer af, per vliegtuig, trein, auto en zelfs een rendierslee. De grootste afstand wordt echter afgelegd door bijna veertienduizend fakkeldragers.

'Gesneuvelde Nederlander kreeg giften voor jihad'

De Marokkaanse Amsterdammer die vorige week in Jemen om het leven kwam zamelde voor zijn vertrek geld in voor de jihad. Nederlandse 'broeders in het geloof' maakten volgens de Volkskrant in augustus 1850 euro naar hem over.

Op de website selefienederland.nl wordt verantwoording afgelegd over de donaties. Het grootste deel van het geld was bestemd voor de jihad, een deel voor behoeftigen en een deel voor de beveiliging van de koranschool in Damaj, waar de 25-jarige Amsterdammer studeerde. Het is volgens de krant niet duidelijk of er nog meer geld naar de Nederlander is overgemaakt.

De Nederlander kwam om het leven bij gevechten tussen sjiitische en soennitische moslims in Damaj. Wat er precies is gebeurd is niet duidelijk. In de provincie Saada in het noorden van Jemen bevechten sjiieten en soennieten elkaar al jaren. Het conflict heeft al veel levens geëist.

FOK!filmblik: Hšxan (1922)

In het FOK!filmblik van vandaag komen we een cineastisch meesterwerk uit de twintiger jaren van de vorige eeuw tegen. Het was namelijk op 7 november 1922 dat de Zweedse occulte horror documentaire Häxan voor het eerst in de Deense bioscopen te zien was. Häxan was een Zweeds/Deense film, geregisseerd door Benjamin Christensen, waarin we op documentaire-achtige wijze een beeld kregen van hekserij en de heksenvervolging in Europa.

H?xan

Wat Häxan vooral zo bijzonder maakte was het gebruik van voor die tijd zeer indrukwekkende speciale effecten. Ook was het gebruikte thema in die tijd nogal controversieel te noemen. De film, waarin we Satan, de hel, martelende monniken en andere (seksuele) perversiteiten voorbij zien komen, werd destijds verboden in Amerika en mocht ook in vele andere landen pas vertoond worden als er flink in het celluloid gesnoeid was.

H?xan 1

Häxan, die destijds werd gemaakt voor het ongelooflijk hoge budget van 2 miljoen Zweedse kronen, was de allerduurste filmproductie uit Scandinavië in het stomme filmtijdperk. Regisseur Christensen probeerde met de film een parallel te trekken tussen de middeleeuwse heksenvervolging en de misstanden in de psychiatrie van zijn eigen tijd.

H?xan 2

Bij Archive.Org is de film, die in Amerika in het publieke domein terechtgekomen is, compleet te downloaden. Maar ook de Engelstalige versie met de stem van William S. Burroughs is op YouTube te vinden!

Twitter treedt toe tot Amerikaanse beurs

Wanneer op Wall Street donderdagmiddag Nederlandse tijd de gong luidt, treedt opnieuw een groot internetbedrijf toe tot de beurs. Na onder meer Google, Facebook en Linkedin krijgt nu ook Twitter een beursnotering. De microblogdienst biedt ongeveer zeventig miljoen aandelen aan en kan zo 2,1 miljard dollar (bijna 1,6 miljard euro) ophalen.

De beursgang van Twitter is daarmee de grootste van een internetonderneming sinds Facebook vorig jaar tot de Nasdaq toetrad. De opbrengst van 2,1 miljard dollar valt echter in het niet bij de zestien miljard dollar die Facebook vorig jaar bij beursgang binnensleepte. Wel haalt Twitter vermoedelijk meer op dan Google, dat aan de aandelenuitgifte in 2004 ongeveer 1,9 miljard dollar verdiende.

Omdat bedrijven lang niet altijd hun hele belang naar de beurs brengen, ligt de werkelijke waarde van het bedrijf vaak hoger. Zo werd Facebook tegen een aandelenprijs van 38 dollar bij beursgang op ruim tachtig miljard dollar gewaardeerd. Bij Google en Linkedin was dat respectievelijk 23 en ruim vier miljard dollar.

Met de introductiekoers van 26 dollar per aandeel heeft het bedrijf Twitter momenteel een waarde van ruim 18 miljard dollar. De vraag is echter of het sociale medium dat bedrag ook echt waard is. Marktvorsers vrezen bij internetbedrijven vaak dat de aandelen te hoog zijn geprijsd, waarna de koers in sommige gevallen in korte tijd sterk kan dalen.

Anders dan bedrijven zoals staalfabrikanten en telefoonbouwers leveren internetbedrijven namelijk geen specifiek product. Ze zijn vaak grotendeels of volledig afhankelijk van advertentie-inkomsten, die plots stevig kunnen inzakken. Daardoor valt het vaak moeilijk in te schatten of bij zulke concerns de hoge aandelenprijs ook echt gerechtvaardigd is.

Zo zakte het aandeel Facebook vorig jaar in korte tijd tot ver onder de introductieprijs, omdat het bedrijf er niet in slaagde om inkomsten uit de mobiele versie van het netwerk te halen. Ook Twitter is voor zijn winst sterk afhankelijk van advertenties, zo bleek onlangs opnieuw uit documenten die het bedrijf bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC had ingediend.

Uit diezelfde documenten kwam ook naar voren dat de Amerikaanse microblogdienst sinds de lancering in 2006 nog nooit winst heeft behaald. In de eerste zes maanden van dit jaar kwam Twitter bijvoorbeeld zeventig miljoen dollar tekort. Het totale verlies sinds de oprichting zeven jaar geleden bedraagt maar liefst 420 miljoen dollar.

Of de introductieprijs van Twitter daarom te hoog ligt, valt echter niet te voorzien. Bovendien hoeft een flinke koersval in de eerste weken niet te betekenen dat het bedrijf te optimistisch is geweest. Zo zakte het aandeel Linkedin in korte tijd tot ver onder de introductieprijs van 45 dollar, maar steeg het sindsdien naar een waarde van ruim 225 dollar.

Ook Facebook kroop uit het dal nadat het aandeel na introductie fors verloor. Toen halverwege dit jaar bleek dat het sociale netwerk steeds meer aan mobiele advertenties ging verdienen, steeg de koers langzaam tot boven de 38 dollar. Inmiddels is het waardepapier van Facebook ruim vijftig dollar waard.

De waardestijging van Google spant echter de kroon. Toen het internetbedrijf in 2004 voor 85 dollar per aandeel naar de beurs werd gebracht, vroeg The New York Times zich hardop af of de volgende internetbubbel aanstaande was. Negen jaar later wisselt een aandeel in de zoekmachinegigant voor meer dan duizend euro van hand, twaalf keer zo veel als bij de beursgang.

Examendieven voor het eerst voor rechter

De elf leerlingen die worden verdacht van betrokkenheid bij de examendiefstallen bij de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun staan donderdag voor het eerst voor de rechter. De zaak wordt nog niet inhoudelijk behandeld. Het gaat om een zogeheten regiezitting, waarin de zaak wordt voorbereid.

Van de elf verdachten waren er acht eindexamenleerlingen van Ibn Ghaldoun. Naast de acht eindexamenleerlingen worden ook een niet-eindexamenkandidaat en een oud-leerling van de islamitische school, en een eindexamenkandidaat van een andere school verdacht. Twee van de elf verdachten zijn minderjarig.

De zaak kwam eind mei aan het rollen toen bleek dat het vwo-examen Frans was uitgelekt en op internet was geplaatst. Uiteindelijk bleek na onderzoek dat er in totaal 27 eindexamens waren gestolen van Ibn Ghaldoun. Het ging om vijftien vwo-, tien havo- en twee vmbo-examens.

Door de diefstal van de examens moesten bijna zeventienduizend leerlingen het vwo-examen Frans een dag later maken. Alle andere gestolen examens werden later op het Ibn Ghaldoun ongeldig verklaard. Sommige leerlingen zaten daardoor nog tot in augustus in de examenstress. In totaal meldden zich 26 leerlingen die gebruik wilden maken van een inkeerregeling. Ze hadden vooraf de gestolen examens ingezien maar mochten die overmaken als ze zich vrijwillig meldden.

De examenfraude resulteerde uiteindelijk in het dichtdraaien van de geldkraan van Ibn Ghaldoun door staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD), waarna de scholengemeenschap failliet werd verklaard. Honderden leerlingen moesten daardoor naar een andere school zoeken.

Hoe de examens uiteindelijk gestolen konden worden, moet tijdens de rechtszaak duidelijk worden. Mogelijk konden de leerlingen bij de examens door middel van een zoekgeraakte sleutel van de kluis. Bij de kluis, waar de examens in opgeborgen lagen, zijn geen braaksporen gevonden.

HEMA komt met ziektekostenverzekering

HEMA gaat een goedkope verzekering voor ziektekosten aanbieden. Dat schrijft De Telegraaf donderdag. Het is de eerste keer dat een winkelketen een zorgverzekering onder eigen merknaam gaat verkopen.

De verzekering is er vanaf 69 euro per maand voor een basispakket. Met de verzekeringspas krijgen klanten bovendien tien procent korting op bijna elke aankoop bij HEMA-filialen.

Vrijwel alle verzekeraars hebben de premies voor de basisverzekering voor ziektekosten inmiddels bekendgemaakt. De meeste premies gaan volgend jaar ten opzichte van dit jaar omlaag. Dat heeft deels te maken met de lagere kosten die verzekeraars hebben, maar ook met harde concurrentie tussen verzekeraars.

Militair vast voor doden baby

Een 30-jarige militair zit sinds vorige week vast op verdenking van het doden van zijn baby. Hij wordt ook verdacht van poging tot doodslag op zijn andere kind. Dat schrijft De Telegraaf donderdag.

De in Almere wonende George A. meldde zich vorig jaar juni in het ziekenhuis met zijn zes weken oude eerste kind. Kort daarna overleed het jongetje. De onderofficier werd aangehouden, maar mocht uiteindelijk zijn proces thuis afwachten. Hij werd door zijn werkgever op non-actief gezet.

Half september meldde de militair zich opnieuw op de eerste hulp, dit keer met zijn tweede kind. Het leven van het vijf weken oude meisje kon volgens de krant ternauwernood worden gered.

De marechaussee pakte de Almeerder opnieuw op. Hij ontkent iets te maken te hebben met de dood en bijna-dood van zijn kinderen en zegt dat ze een aangeboren afwijking hadden. A. moet zich op 9 december voor de militaire rechtbank in Arnhem verantwoorden.

[CL] De Boer zag de wil om te winnen

Ajax-trainer Frank de Boer was na de 1-0 overwinning op Celtic in de Champions League tevreden over het spel van zijn ploeg. "Ze hebben keihard geknokt en ik heb de echte wil gezien om te winnen. We zijn een terechte winnaar", liet De Boer na afloop weten voor de camera van de NOS.

"Ik heb hele mooie aanvallen gezien", vervolgde de oefenmeester, die wel kritisch was over het spel van zijn ploeg na de goal van Lasse Schöne in de 51e minuut. "Het is jammer dat er in die fase twijfel komt, het hinken op twee gedachten. Misschien missen we dan een beetje ervaring om de tegenstander helemaal weg te spelen."

Al met al wilde De Boer echter niet te veel klagen. "We hebben nog niets, maar dit geeft vertrouwen. Dat moet je zeker meenemen."

LocoCycle gaat voor live-action

Gamestudio Twisted Pixel heeft een live-actiontrailer uitgebracht voor hun racegame LocoCycle. Je krijgt niet echt een idee van wat het spel je gaat brengen, maar het geeft wel de absurditeit van het spel goed weer.

LocoCycle draait om een motor met kuntmatige intelligentie genaamd I.R.I.S.. In een vlucht naar de vrijheid moet ze zich een weg banen door een wereld van wanorde waar gevaarlijke motorbendes de vrije hand hebben. Oh ja, ze sleept daarbij ook nog eens de hele rit haar monteur Pablo met zich mee.

LocoCycle komt in 2014 uit als launchtitel voor Xbox One.

[WTF] Berdych verslaat Ferrer in Londen

Tomas Berdych heeft David Ferrer woensdag zijn tweede nederlaag op de ATP World Tour Finals bezorgd. De 28-jarige Tsjech was in Londen met tweemaal 6-4 te sterk voor de Spanjaard en maakt daardoor nog alle kans op een plek bij de laatste vier. Beide spelers hadden hun eerste groepsduel verloren.

In dezelfde poule is Rafael Nadal na een overwinning op Stanislas Wawrinka al zeker van de halve finale. Berdych neemt het vrijdag in de O2 Arena op tegen Nadal, terwijl Ferrer nog Wawrinka treft.

FOK! wat een weer... Tweedeling

Hallo! Bijna een week geleden kwam ik terug uit Kos en sindsdien heb ik hooguit een uurtje de zon gezien. Ook gisteren liet de zon het op de meeste plaatsen weer volledig afweten. Vandaag kunnen we in een deel van het land de zon wél weer eens begroeten.

Zeker in het noorden en noordwesten breekt de zon vanmiddag geregeld door en blijft het overwegend droog. In het westen is er kans op een paar kleinere opklaringen, in het midden blijft het grotendeels bewolkt en in het zuiden en oosten valt er nog geruime tijd regen of motregen. U ziet het, het beste weer is vandaag voor het noordwesten. De storing die gisteren binnentrok blijft vandaag slepen boven de hele zuidoostelijke helft van ons land als gevolg van golfvorming. Ik moet er wel bij zeggen dat een kleine verschuiving grote gevolgen kan hebben. Dit moeten we dus even aankijken.

De wind uit west- tot zuidwest is matig tot vrij krachtig, langs de kust mogelijk krachtig. De maxima liggen rond de 11 graden.

Ook na morgen blijft het uiterst wisselvallig. In vergelijking met gisteren lijkt het hogedrukgebied voor volgende week nog maar weinig kans te maken. Misschien liggen de kaarten er vanmiddag wel weer anders bij. Tot in het weekend blijft het dus zeer onbestendig weer.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Zonso
Een prachtige zonsondergang gezien door de ogen van KlapMongeaul.

kZonsO

 

 ZOnso
Zeer kleurrijk, Klap! 

 

Twitter vraagt 26 dollar voor aandeel

Twitter vraagt 26 dollar (ruim 19 euro) per aandeel dat het bedrijf donderdag uitgeeft. De beursgang levert de microblogdienst ongeveer 2,1 miljard dollar op.

De aandelenprijs is hoger dan Twitter eerder aankondigde. De afgelopen dagen bleek de vraag naar het nieuwe aandeel groot.

Twitter is, zodra de handel aan de New Yorkse beurs NYSE donderdag is geopend, zo'n 18 miljard dollar waard.

VVD beticht CDA van kiezersbedrog

Aan het eind van het debat over de begroting van Infrastructuur en Milieu zijn Ton Elias (VVD) en Sander de Rouwe (CDA) nog even hard met elkaar in aanvaring gekomen. De VVD'er verweet het CDA kiezersbedrog, omdat De Rouwe had gezegd dat er in acht maanden tijd acht miljard euro is bezuinigd op asfalt.

Volgens Elias is deze uitspraak 'feitelijk onjuist'. Het bedrag wordt namelijk uitgesmeerd over een aantal jaar. Dat is 'geen faire oppositie' en kiezersbedrog, brieste Elias. "U probeert de mensen een rad voor ogen te draaien." De VVD'er sloeg zichzelf op de borst door te stellen dat hij eerlijk is geweest over de bezuinigingen, die de VVD als asfaltpartij zwaar op de maag liggen.

De Rouwe was niet onder de indruk van de taal van zijn voormalige coalitiepartner. Hij herhaalde zijn tirade tegen de bezuinigingen op de aanleg van infrastructuur. Hij hield staande dat de afgelopen acht maanden de VVD de infrabegroting 'helemaal kapot' heeft gemaakt. "En dit is nog maar het begin", voorspelde hij.

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) erkende woensdag tijdens het debat weliswaar dat er fors wordt bezuinigd, maar onder de streep valt het allemaal wel mee. Er wordt acht miljard gesneden, maar de afgelopen jaren is er ook zeven miljard extra in het fonds gestroomd. Per saldo is er de afgelopen vijftien jaar één miljard euro afgegaan, aldus de bewindsvrouw.

Eerste claim op doek uit kunstschat MŁnchen

De eerste claim op een van de geroofde kunstwerken die in 2011 in München werden gevonden is een feit. De familie van een inmiddels overleden kunsthandelaar uit Parijs zegt dat een schilderij van Henri Matisse dat deel uitmaakt van de roofkunstschat door de nazi's werd gestolen van hun voorvader.

Het Duitse weekblad Focus onthulde zondag dat in 2011 meer dan veertienhonderd kunstwerken werden gevonden in een huis in München. De nazaten van kunsthandelaar Paul Rosenberg maken nu aanspraak op een schilderij van Matisse, waarop een zittende vrouw staat afgebeeld. De advocaat van de familie is bezig een officiële claim in te dienen voor het doek.

Hooligans verwonden acht agenten in Amsterdam

Acht agenten zijn woensdag gewond geraakt bij ongeregeldheden op de Dam in Amsterdam voorafgaand aan de wedstrijd van Ajax tegen Celtic. Een van de agenten is bewusteloos geslagen. De agenten werden geslagen met flessen en stokken, meldt een politiewoordvoerder.

De agenten in burger werden rond 17.30 uur plotseling aangevallen door supporters van Celtic. Waarom die zich tegen de agenten keerden, is nog onduidelijk. De agenten zijn naar een ziekenhuis gebracht. Ze liepen kneuzingen op en hebben hechtingen nodig aan lippen of wenkbrauwen.

Vanwege de aanval op de agenten voerde de politie charges uit. Vooralsnog zijn circa vijftien arrestaties verricht. Het gaat hierbij vooral om supporters van Celtic. Na de charges werd het volgens de zegsman weer rustig.

Hennis 'dolblij' met steun voor JSF

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) is 'echt dolblij' met de instemming van de Tweede Kamer met de aanschaf van 37 JSF-toestellen. Dat heeft Hennis woensdagavond gezegd, nadat tegen het einde van een lang debat was gebleken dat coalitiepartij PvdA groen licht geeft voor het zeer omstreden gevechtsvliegtuig.

"Ik ben echt dolblij met het feit dat er een ruime parlementaire meerderheid is", zei Hennis. "We kunnen nu duidelijkheid bieden aan de krijgsmacht, de luchtmacht, de Nederlandse bevolking en onze internationale partners."

Sjaak (5): Preek

De deur van het café ging open. Daar was ze. Ze zag me gelijk en kwam op mij af. 'Dag Sjaak,' zei ze zachtjes. Haar glimlach was om in te lijsten.
'Jacques, Fien. Goed om je weer te zien.'
Ze pakte mijn hand vast en kuste mij op mijn mond.
'Dag Fien,' zei ik tegen Fien. 'Daar zijn we weer. Fijn dat je mailde. Ga zitten.' Ik wees haar een tafeltje. Ze bleef mijn hand vasthouden. 'Wat wil je drinken?' vroeg ik toen ze had plaatsgenomen.
'Eh, ik weet niet…'
'We maken er een wijntje van,' zei ik beslist.
'Maar ik drink niet.'
'Om het te vieren,' drong ik aan. En om 's te kijken hoe ver ik je kan krijgen.
'Vooruit.'

Phoenix Wright: Ace Attorney - Dual Destinies

De man met misschien wel de beste kapsel in gaming is terug. Phoenix Wright heeft, na een minder grote rol in Ace Attorney 4, zijn advocaat-speldje terug waardoor hij weer zijn ambt mag beoefenen. Hij is echter niet de hoofdpersoon, die rol deelt hij met Apollo Justice en Athena Cykes. Ook die twee hebben bijzondere coupes, blijkbaar het teken van een goede pleitbezorger.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #214 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1303
special
Random Pics van de Dag #1302
review
Destiny 2: The Final Shape
special
Random Pics van de Dag #1301
special
Random Pics van de Dag #1300
©FOK.nl e.a.