Fabrikant mag veiligheid Fyra onderzoeken

Redactie

AnsaldoBreda mag onderzoek doen naar de veiligheid van de Fyra V250-treinen. De rechtbank in Utrecht heeft de Italiaanse fabrikant toestemming gegeven voor een voorlopig deskundigenonderzoek naar de deugdelijkheid van de spaghettiboemels, zo is woensdag bekendgemaakt.

Deze zomer ving de fabrikant in een kort geding nog bot bij de rechter met het verzoek om onafhankelijke experts de 'deugdelijkheid' van de treinen onder de loep te laten nemen. De drie eerdere technische rapporten die leidden tot het einde van de Fyra waren volgens de advocaat van AnsaldoBreda niet onafhankelijk. Daarop begonnen de Italianen een civiele procedure om alsnog zo'n onderzoek te krijgen, ditmaal wel met succes.

De NS en de Belgische NMBS vinden zo'n onderzoek niet nodig. Het te laat leveren van de treinstellen en het ontbreken van toestemming om de treinen toe te staan op het spoor is volgens deze spoorbedrijven al voldoende om van de koopovereenkomst af te kunnen.

"De rechtbank stelt echter voorop dat een verzoek tot het houden van een voorlopig deskundigenonderzoek, als het aan de wettelijke vereisten voldoet, in principe wordt toegestaan", zo staat te lezen in een verklaring van de rechtbank. Daarnaast vindt de rechter 'het bepaald niet uitgesloten' dat de gebreken van de trein en hoe daarmee is omgegaan een rol kunnen gaan spelen in de juridische procedures die al lopen of nog gaan lopen.

Omdat het een complex geschil betreft, heeft de rechtbank een rechter-commissaris benoemd die het onderzoek gaat begeleiden. Onder zijn leiding wordt bepaald welke deskundigen aan de slag gaan en wat de onderzoeksvragen zijn. Hierover vindt vermoedelijk in december nog een nadere zitting plaats.

De NS en NMBS besloten deze zomer om het contract met de Fyra op te zeggen, na grote problemen na de ingebruikname in de winter. Sindsdien zijn AnsaldoBreda en de NS verwikkeld in verschillende juridische procedures. De Italianen bestrijden dat de trein onveilig is. De Tweede Kamer houdt een parlementaire enquête over het debacle.

Wegroestende spaghettiboemel (Foto: Novum)
Wegroestende spaghettiboemel (Foto: Novum)