'Nijmegen meest verstopte stad'

Redactie

In geen enkele Nederlandse stad staan automobilisten zo vaak vast in het verkeer als in Nijmegen. Door files duurt een autorit daar gemiddeld twintig procent langer, concludeert TomTom uit gegevens die via navigatiesystemen zijn verzameld.

Eerder dit jaar voerde Groningen de lijst nog aan. Daar is de situatie iets verbeterd, de stad staat nu op de tweede plaats. In de top 5 volgen verder Den Haag, Rotterdam en Amsterdam. Rotterdam heeft de zwaarste avondspits, daar duurt een reis gemiddeld 54 procent langer dan wanneer het verkeer vrij kan doorstromen.

Nijmegen weet dat het wegennetwerk in en rond de stad kwetsbaar is, schrijft de gemeente in een reactie. De kwetsbaarheid zou komen doordat het noorden maar een toegangsweg heeft in de vorm van een stadsbrug over de Waal. Daar komt bij dat de A50 bij Nijmegen een van de meest filegevoelige wegen van Nederland is. De stad wijst erop dat de afgelopen jaren honderden miljoenen in betere infrastructuur zijn gestoken.

Zo komt er een tweede stadsbrug, die eind deze maand klaar is. Het werk aan die brug heeft wel bijgedragen aan de verkeershinder. De gemeente verwacht dat de brug veel verlichting brengt. Ook de verbreding van de A50 zal zijn effect hebben op de drukte rond Nijmegen, denkt de gemeente.

Alleen het aanleggen van meer wegen is volgens de gemeente geen oplossing. Daarom wordt ook gewerkt aan een goed openbaar vervoer en snelfietspaden.

Wereldwijd gezien voert Moskou net als vorig jaar de lijst van TomTom aan. De situatie is met een procentpunt verbeterd, maar een rit duurt daar door files gemiddeld 65 procent langer dan het geval zou zijn bij lege wegen. In de avondspits loopt dit op tot 133 procent. In de wereldwijde top 5 volgen verder Istanbul, Rio de Janeiro, Warschau en Palermo.