Colorado stemt voor 'wiettaks'

Danny

Wie vanaf januari cannabis koopt in de Amerikaanse staat Colorado, betaalt daar ook belasting over. Een grote meerderheid van de kiezers heeft ingestemd met een 'wiettaks': 65 procent stemde dinsdag tijdens een referendum voor de maatregel.

Er wordt in totaal 25 procent aan belastingen en accijns geheven over marihuana. Die mag vanaf 1 januari voor recreatief gebruik worden verkocht aan mensen boven de 21 jaar. Dat is het gevolg van een eerder referendum, waarin de bevolking bepaalde dat het gebruik en bezit van cannabis niet meer strafbaar moet zijn. Lokale overheden mogen nog een extra verkoopbelasting heffen. In Denver komt er bijvoorbeeld nog 3,5 procent bovenop.

Met de belastingopbrengst wordt de regulering van de wiethandel betaald. Ook gaat een aanzienlijk deel van de miljoenen dollars naar het onderwijs in de staat.

De VS verkeert momenteel in een bizarre situatie. In diverse staten is het recreatief gebruik, bezit en verkoop van marihuana gelegaliseerd, maar op federaal niveau zijn deze zaken nog steeds strafbaar. Wel heeft Obama gezegd dat het opsporen van mensen die recreatief marihuana gebruiken geen prioriteit is voor de federale opsporingsdiensten.