'Burgemeester Toronto moet weg'

Leden van het stadsbestuur van Toronto willen dat de locoburgemeester van de Canadese stad burgemeester Rob Ford 'op waardige wijze' het stadhuis uitwerkt. Ford gaf dinsdag toe crack cocaïne te hebben gerookt, na maanden van ontkenning. Aan aftreden wil hij echter niet denken.

Gemeenteraadslid James Pasternak zei woensdag dat er een einde moet komen aan de controverse rondom Fords persoon. Hij heeft locoburgemeester Norm Kelly gevraagd nogmaals met Ford in gesprek te gaan.

In mei kwamen er al berichten naar buiten dat Ford crack had gerookt en dat zijn drugsgebruik was gefilmd. De politie maakte vorige week bekend een exemplaar van de video in handen te hebben. Ford gaf dinsdag toe dat hij een jaar geleden in een dronken bui 'waarschijnlijk' crack heeft gerookt.

"Deze fouten zullen niet meer voorkomen", zei Ford, die zich in een verklaring voor de pers 'zeer beschaamd' toonde. Maar 'ik ben gekozen om een klus te doen en ik ben voornemens dat te blijven doen'. Ford verklaarde dat de kiezers in 2014 over zijn politieke lot kunnen beslissen.