Cavendish heeft kritiek op dopingstrijd in tennis

Wielrenner Mark Cavendish van Omega Pharma-Quick Step heeft in zijn nieuwe autobiografie 'At Speed' kritiek op de dopingstrijd in het tennis. "Ik ben gefrustreerd door het verschil tussen het wielrennen en de andere sporten", meldt een fragment uit het boek dat vandaag gepubliceerd werd in de Britse krant The Telegraph.

"Neem nu tennis. Vijf jaar na de Internationale Wielerunie (UCI) heeft de Internationale Tennisfederatie (ITF) in 2013 eindelijk het biologisch paspoort ingesteld", alsdus de 28-jarige Brit. "In 2011 werd in het tennis een indrukwekkend totaal van 21 bloedcontroles buiten competitie uitgevoerd, tegenover 4613 in het wielrennen. En dan hoor je Andre Agassi zeggen dat de tenniswereld altijd vooropgaat in de dopingstrijd."

"Marion Bartoli beweert dat er geen doping is in het tennis. Hoe kan ze zo zeker zijn van haar zaak, als je weet dat Lance Armstrong honderden controles heeft omzeild", gaat Cavendish verder. "Het probleem met uitlatingen als die van Agassi en Bartoli is dat ze het idee bevestigen dat wielrennen vol is van doping en dat andere sporten clean zijn."

"In 2011 werd de UCI het eerste sportbestuurslichaam dat alle injecties bande, zelfs bij legale producten. Het verschil met andere sporten werd opnieuw duidelijk toen ik Tim Henman hoorde zeggen dat tennisspelers van vijfsetters herstellen dankzij een infuus. Voor ons is dat absoluut verboden", stelt de Britse renner.