Plasterk zwijgt over Nine Eyes

Redactie

Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) kan niet zeggen of Nederland behoort tot de Nine Eyes, een groep landen die nauw samenwerken met de Amerikaanse geheime dienst NSA. "Ik moet me houden aan de wet. In het openbaar kan ik geen mededelingen doen", zei Plasterk woensdag in een debat met de Tweede Kamer. (dat is code voor 'ja' - red).

Plasterk bevestigde dat de Nederlandse inlichtingendiensten samenwerken met onder andere de Amerikaanse en Britse diensten. "Maar ik kan niet bevestigen welke classificaties de Amerikanen aan de samenwerking met welke landen geven. Dit is ook niet het soort informatie dat wordt gedeeld. Er worden geen kaartjes rondgestuurd dat je lid bent van de Nine Eyes."

Deze week werd via The New York Times en The Guardian bekend dat Nederland behoort tot de Nine Eyes, samen met Frankrijk, Denemarken en Noorwegen. De nauwste samenwerking is er tussen de Five Eyes: de VS, Groot-Brittannië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland.

Een deel van de Tweede Kamer wil weten of dit waar is en of het betekent dat de inlichtingendienst AIVD betrokken is bij de afluisterpraktijken van de NSA.