Amsterdam op scherp om Ajax - Celtic

De politie staat woensdag in Amsterdam op scherp in verband met mogelijke confrontaties tussen supporters van Ajax en Celtic. Dat laat een woordvoerder van de politie weten. Tevens is er een noodbevel van de gemeente van kracht in verband met de mogelijke aanwezigheid van aanhangers van het Duitse St. Pauli, Dinamo Zagreb uit Kroatië en Anderlecht uit België. Supporters van die clubs kunnen daardoor direct de stad worden uitgezet.

Ajax en Celtic spelen woensdagavond tegen elkaar in de Champions League. Veel supporters van de Schotse club hebben dat aangegrepen voor een trip naar Amsterdam. Woensdagmiddag verzamelden zich al zeker 1500 aanhangers op de Dam. De politie is aanwezig om een oogje in het zeil te houden. Ook zijn agenten op 24 paarden aan het surveilleren.

Ondanks dat veel supporters al behoorlijk onder invloed zijn, zijn er voor zover bekend nog geen opstootjes of andere problemen geweest. Dinsdagavond ging het wel mis in een bar in Amsterdam waar een groep Celtic-supporters werd aangevallen door aanhangers van Ajax. Naar verluidt werden negen Ajacieden aangehouden.

Celtic waarschuwt naar aanleiding van het incident zijn supporters woensdag op de clubsite om extra voorzichtig te zijn tijdens hun bezoek aan Amsterdam.

Berichten dat er ook aanhangers van PSV van plan zijn om de orde te verstoren in de hoofdstad, kon de woordvoerder niet bevestigen. De club uit Eindhoven speelt donderdag tegen Zagreb.

De politie heeft geen extra maatregelen genomen in verband met de aanwezigheid van koningin Máxima op de Amsterdamse beurs in verband met het honderdjarig bestaan van het pand van de effectenbeurs. Ook reikt koning Willem-Alexander de Erasmusprijs in het paleis op de Dam uit aan Jürgen Habermas. Volgens de woordvoerder worden zij goed beveiligd.