Akkoord politieke integratie FARC

Redactie

De Colombiaanse regering en de FARC zijn het eens geworden over de integratie van de rebellenbeweging in de Colombiaanse politiek. De rebellen hebben beloofd hun wapens neer te leggen en voortaan als politieke partij op te treden, verklaarden de beide kampen woensdag.

Onderhandelaars van de twee kampen sloten woensdag in de Cubaanse hoofdstad Havana, waar het vredesoverleg plaatsvindt, een 'fundamenteel' deelakkoord. Er zou overeenstemming zijn over het recht op het voeren van oppositie en de invoering van 'speciale kieskringen'. Die moeten ervoor zorgen dat, zodra de vrede is getekend, politieke en maatschappelijke organisaties die niet hebben deelgenomen aan de verkiezingen toch kunnen plaatsnemen in het parlement.

De bekering van de guerrillero's tot het democratische proces is een cruciale stap in het slepende vredesproces. Tijdens een vorige onderhandelingsronde wisten de regering en de rebellen het al wel eens te worden over de hervorming van het grondbezit, een ander heikel punt. Binnenkort buigen de onderhandelaars zich over de drugskwestie.

De deelakkoorden over de landhervorming en de politieke integratie van de FARC zijn de belangrijkste doorbraak sinds de jaren tachtig, zegt de voormalige onderhandelaar Hector Riveros. ''Twee van de lastigste obstakels zijn gepasseerd'', aldus Riveros. ''Het proces heeft zes onderdelen, waarvan het zesde de uitvoering van de eerste vijf is. We hebben er al twee achter de rug, dus we zitten al op veertig procent.''

Ook parlementariër Ivan Cepeda is lovend. Er is nog veel werk te verzetten, maar het tussenakkoord is 'een geweldige overwinning voor de vrede', zei hij. ''Dit bewijst dat de onderhandelaars niet op het strand daiquiri's drinken.''


Het Nederlandse Farc-lid Tanja Nijmeijer, speciaal voor de fans