Koningspaar dineert met Poetin

Tijdens hun bezoek aan Rusland dineren koning Willem-Alexander en koningin Máxima vrijdagavond met Vladimir Poetin. De Russische president ontvangt hen daarvoor in het Kremlin, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst woensdag. Het programma is nu pas bekendgemaakt.

Willem-Alexander en Máxima bezoeken Rusland in het kader van het Nederland-Ruslandjaar. Vrijdag maakte premier Mark Rutte (VVD) duidelijk dat Willem-Alexander daarom geen gevoelige zaken gaat bespreken. Zo laat de koning zich niet uit over de situatie van de gevangen Greenpeace-activisten.

Een van de gevangen Nederlandse activisten, Faiza Oulahsen, had de koning daar in een brief om gevraagd. "Ze zijn er om de vriendschap met Rusland te onderstrepen", zei Rutte. Hij zei dat het aan de meereizende minister van Buitenlandse Zaken is om politieke gesprekken te voeren. Het is niet bekend of Frans Timmermans (PvdA) van plan is over de activisten te praten. Woensdag werd duidelijk dat een droomboek voor Poetin van de Gaykrant en COC Nederland ook niet door de koning wordt meegenomen.

Het koningspaar is zaterdag aanwezig bij de opening van een bijeenkomst van Nederlandse en Russische bedrijfsleiders. De bijeenkomst wordt geopend door de Russische vicepremier Arkady Dvorkovitsj en minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA). Zij en minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) zijn al enkele dagen met een bedrijvendelegatie in Rusland.

Na de bijeenkomst bezoeken Willem-Alexander en Máxima een expositie in het Tretyakov Museum. Bij de tentoonstelling wordt een vergelijking gemaakt tussen de Russische en de Nederlandse romantische schilderkunst. Het koninklijk bezoek wordt afgesloten met een concert van het Nederlandse Koninklijk Concertgebouworkest in het Tchaikovsky Conservatorium. Het orkest maakt een wereldtournee vanwege zijn 125-jarig bestaan.