PvdA draaikont over JSF

De PvdA stemt nog niet in met de aanschaf van 37 JSF's. De fractie heeft nog meerdere vragen over het gevechtsvliegtuig. Wel vindt PvdA-Kamerlid Angelien Eijsink dat het tijd is voor de 'volgende stap' in het slepende dossier over de vervanging van de F-16. "Het stoplicht staat op oranje", zei ze woensdag tijdens een debat over de toekomst van de krijgsmacht.

De opstelling van Eijsink leidde tot irritatie bij de overige fracties. Die wilden weten of de PvdA nu wel of niet akkoord is met de aanschaf van het vliegtuig. "Dus u zegt nu definitief ja?", vroeg D66-Kamerlid Wassila Hachchi. Eijsink herhaalde dat ze nog vragen heeft aan het kabinet voor de PvdA een knoop doorhakt.

"Zijn dit vragen, of voorwaarden?", wilde GroenLinks-leider Bram van Ojik weten. Wederom bleef Eijsink vaag. "We hebben ons altijd kritisch opgesteld, en dat hoort ook bij zo'n groot traject. Dat zullen we ook blijven doen."

SP-Kamerlid Jasper van Dijk noemde de onduidelijkheid van Eijsink denigrerend naar de PvdA-achterban. "De PvdA is nog wendbaarder dan de JSF", zei hij. "U solt met uw achterban!" Volgens Eijsink zou het juist van weinig respect richting de PvdA-leden getuigen als ze niet eerst de antwoorden van het kabinet zou afwachten.

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) geeft later op de dag antwoord op de vragen die Eijsink stelde, onder meer over de inzetbaarheid van de vliegtuigen, de kosten, de geluidshinder en het onderhoud.