FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 12 maart 2013

Armin van Buuren treedt op voor koning

Dj Armin van Buuren draait op 30 april op de kop van het Java-eiland in Amsterdam voor de nieuwe koning en koningin. Hij treedt samen op met het Koninklijk Concertgebouworkest tijdens de koningsvaart in de avond.

Dat liet een woordvoerster van het Concertgebouworkest dinsdag weten. Wat voor muziek het orkest en de dj spelen, is nog niet bekend. Daarover treedt het Concertgebouworkest nog in overleg met Armin van Buuren.

Dj Armin van Buuren treedt op voor koning
Dj Armin van Buuren treedt op voor koning (Foto: ANP)

WADA vraagt opnieuw om bloedzakken Fuentes

Het WADA heeft in de rechtszaak in dopingschandaal Operacion Puerto opnieuw gevraagd om de bloedzakken die in 2006 werden aangetroffen bij Eufemiano Fuentes. Het antidopingagentschap wil weten welke sporters er klant waren bij de omstreden Spaanse arts, die een gevangenisstraf van twee jaar tegen zich hoorde eisen.

"De bloedzakken horen naar het WADA of een andere bevoegde instantie gestuurd te worden", betoogde de advocaat. Het Italiaans olympisch comité en de Spaanse wielerbond dienden een soortgelijk verzoek in. Tot nu toe kregen ze van de Spaanse justitie telkens nul op het rekest.

Tijdens het onderzoek kwamen voorlopig alleen namen van wielrenners die klant waren bij Fuentes naar buiten. Het vermoeden dat ook andere sporters bij de arts over de vloer kwamen voor bloedtransfusies wordt ondersteund door een verklaring van Alberto Leon die dinsdag in de rechtszaal werd voorgelezen.

Leon, zelf klant bij Fuentes, vertelde al in 2006 aan een jury dat hij tijdens zijn bezoekjes verschillende 'bekende gezichten uit de sportwereld' ontmoette. In 2011 pleegde de voormalig mountainbiker zelfmoord.

Mogelijk komt de volledige waarheid rondom Operacion Puerto dankzij de hoofdpersoon later alsnog boven tafel. Fuentes vertelde dinsdag na de zitting aan de media bezig te zijn met een boek. Daarin belooft hij 'alles' te onthullen. Hij vertelde ook zijn functie als sportarts niet meer op te pakken. "Die behoefte heb ik niet meer. Ik ben van plan artikelen te publiceren en wetenschappelijk onderzoek te doen."

Miljoenenschikking in misbruikzaak kerk VS

Het aartsbisdom Los Angeles, kardinaal Roger Mahony en een voormalige priester betalen samen 9,9 miljoen dollar aan vier slachtoffers van seksueel misbruik. Advocaten van de slachtoffers maakten de schikking dinsdag bekend.

Mahony, die in 2011 met pensioen ging als hoofd van het grootste Amerikaanse aartsbisdom, is nu in Rome voor de verkiezing van een nieuwe paus.

Mahony werd ervan beschuldigd dat hij de priester tegen strafvervolging heeft beschermd door hem over te plaatsen. Het is onderdeel van de schikking dat geen van de betrokkenen schuld hoeft te bekennen.

Opnieuw aanhouding voor fraude bij SNS

Opnieuw is een verdachte aangehouden in het strafrechtelijk onderzoek naar fraude bij SNS. De man, die bij SNS Property Finance heeft gewerkt, wordt verdacht van omkoping, oplichting en witwassen. Dat meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie dinsdag.

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft dinsdag zijn huis en kantoor doorzocht en administratie in beslag genomen.

Vorige maand werden al de voormalige interim-topman van Property Finance en een vrouw die bij de vastgoedtak van SNS werkte aangehouden op verdenking van omkoping, witwassen en oplichting.

'IsraŽl brengt Palestijnse economie schade toe'

Israël brengt de Palestijnse economie schade toe met zijn controleposten, het vertraagd overmaken van miljoenen euro's aan belastinginkomsten en het blokkeren van de export vanuit de Gazastrook. Dat zegt de Wereldbank in een rapport dat dinsdag werd vrijgegeven.

Verslechterende infrastructuur voor water en transport vormen een serieus probleem, met name in Gaza, aldus het rapport. De economische beslommeringen worden nog eens aangewakkerd door een terugval in donorgelden, waardoor de Palestijnse Autoriteit zich genoodzaakt ziet geld te lenen van plaatselijke banken.

De kleine Palestijnse economie is de laatste twintig jaar afgebrokkeld. De export vormt nog maar zeven procent van de economie, een van de laagste percentages ter wereld.

Israël voert veiligheidsoverwegingen aan als reden voor het inperken van de Palestijnse handelsactiviteiten.

Mogelijk toch ontruimingen op 30 april

Directe omwonenden van de Nieuwe Kerk in Amsterdam moeten mogelijk tijdens de inhuldiging van koning Willem Alexander op 30 april om veiligheidsredenen toch hun huis uit. Volgens burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan (PvdA) komt daarover eind deze maand of begin volgende maand duidelijkheid. De horecaondernemingen op de Dam en het Damrak mogen openblijven, maar krijgen geen terrasvergunning.

Tijdens een bijeenkomst voor bewoners en ondernemers van het gebied rondom de Dam dinsdagavond werden de veiligheidsmaatregelen op 30 april bekendgemaakt. De belangrijke aanvoerroutes rondom de Dam worden vanaf 29 april geheel voor verkeer afgesloten. Ook de parkeergarages in het gebied zijn niet meer bereikbaar. Naast drieduizend man politie uit Amsterdam worden zesduizend politieagenten van buiten ingezet.

In de Nieuwe Kerk worden op 30 april op last van de brandweer maximaal 2396 gasten toegelaten. Zij worden via verschillende routes naar de inhuldiging vervoerd. "Als er problemen zijn, kunnen we switchen" , aldus locatiecommandant van de politie Amsterdam Herman Hilgeman. De bezoekersstromen vanaf het Centraal Station worden bij grote drukte afgebogen. Dreigt er toch verstopping te ontstaan, dan wordt het Damrak ook voor voetgangers afgesloten.

De bewoners van de Gravenstraat en Eggertstraat rondom de Nieuwe Kerk blijven vooralsnog in onduidelijkheid of ze in hun huis mogen blijven of op kosten van de gemeente elders worden ondergebracht. "Wij zijn nog net niet bij het besluit om bepaalde mensen te vragen niet thuis te zijn", aldus de burgemeester. "Maar de stad hermetisch op slot gooien of droogleggen, dat is niet aan de orde."

Online Zelfmoord

Het begon allemaal zo leuk, met Facebook. Gezellig online met al je vrienden, familie en collega’s. Oud-studiegenoten kwam ik weer tegen en zelfs een paar vriendjes van de basisschool. Op enig moment zat ik hele dagen alleen nog maar op Facebook. Het was zo erg dat ik tijdens een voetbalwedstrijd, in het stadion nog diverse keren mijn prikbord ververste op zoek naar updates. Zelfs mijn vrouw die naast me op de bank zat, sprak me niet meer aan. Als ze wilde weten of ik nog koffie wilde, of hoe laat we zouden gaan eten, verscheen er een rood bolletje bovenin mijn telefoon.  ”Jij bent echt verslaafd!” grapte mijn voetbalmaat wel eens. Hij had gelijk. Verslavingen zijn niet goed en dit was ook een verslaving geworden. Ik kan niet tegen verslavingen omdat ik dan niet meer de baas ben. Dat begon te irriteren.

[CL] Uitslagen achtste finales (12/03/2013)

Vanavond stonden er opnieuw twee returns op het programma in de achtste finales van de Champions League. FC Barcelona ontving AC Milan, terwijl Galatasaray op bezoek ging bij Schalke 04. Hieronder de uitslagen.

FC Barcelona - AC Milan

Na de 2-0 nederlaag in Milan was de opgave voor FC Barcelona duidelijk. De Spaanse topclub zocht vanaf het beginsignaal de aanval en dit resulteerde al na vijf minuten in de 1-0. Messi kreeg de bal randje zestien in de voeten gespeeld, legde de bal tussen vijf spelers van AC Milan voor zijn linkervoet en wist vervolgens de linkerbovenhoek te vinden.

Milan beperkte zich vooral het eerste half uur tot verdedigen, maar kreeg in de slotfase van de eerste helft plots een enorme mogelijkheid op de gelijkmaker. Niang mocht na een fout van Mescherano alleen op Valdés af, maar hij zag zijn poging op de paal belanden. Een minuut later bracht Messi de 2-0 op het scorebord. Op aangeven van Iniesta schoot hij de bal laag in de rechterhoek achter Milan-goalie Abbiati.

Milan leek van slag, maar besefte ook dat Barcelona bij een tegendoelpunt van de Italiaanse ploeg weer tweemaal moest scoren. De ploeg van Allegri speelde in het tweede bedrijf met iets meer durf, maar incasseerde al snel de 3-0. David Villa schoot knap raak in de verre hoek. Allegri bracht vervolgens aanvallers Muntari, Robinho en Krkic binnen de lijnen. In de slotfase resulteerde dit in en overwicht, maar Barcelona counterde in de slotminuut naar de 4-0. Jordi Alba was de gevierde man. 

Karakteristieken

FC Barcelona*

4 - 0

AC Milan

 5' Messi
 40' Messi
 55' Villa
90' Alba
   
 
 Gele kaart: Pedro (FC Barcelona), Boateng, Flamini, Mexès (AC Milan)
 
Stadion: Nou Camp, Barcelona
Toeschouwers: 90.000
Arbiter: Kassai (Hon)
 
Opstelling:   Opstelling:
Valdés
Alves
Piqué
Mascherano (Puyol/77)
Alba
Xavi
Busquets
Iniesta
Pedro (Adriano/84)
Messi
Villa (Alexis/75)
  Abbiati
Abate
Mexès
Zapata
Constant
Montolivo
Ambrosini (Robinho/60)
Flamini (Krkic/75)
Niang (Muntari/60)
K. Boateng
El Shaarawy

Schalke 04 - Galatasaray

In Istanbul eindigde het duel tussen Galatasaray en Schalke 04 in 1-1. Zodoende moest de Turkse ploeg in Gelsenkirchen op jacht naar doelpunten. Na een kleine twintig minuten kreeg de ploeg van trainer Terim een flinke tegenslag te verwerken. Neustädter kreeg de bal uit een corner voor zijn voeten en schoot namens Schalke de 1-0 binnen.

Na dit doelpunt nam Galatasaray de regie in handen en boog de achterstand nog voor rust om in een 1-2 voorsprong. Voormalig Schalke-speler Hamit Altintop schoot van grote afstand raak en niet veel later maakte Yilmaz uit een counter de 1-2.

Na rust kwam Schalke via een doelpunt van Bastos op 2-2, maar verder dan dit doelpunt kwam de Duitse ploeg niet. In de slotminuut werd het via invaller Bulut zelfs 2-3 voor Galatasaray. Wesley Sneijder begon in de basis bij de Turkse ploeg, maar werd twintig minuten voor tijd vervangen door ex-PSV'er Amrabat. Onze landgenoot zorgde met enkele afstandsschoten voor gevaar namens Galatasaray.

Karakteristieken

Schalke 04

2 - 3

Galatasaray*

 18' Neustädter
 63' Bastos
   37' Hamit Altintop
 42' B. Yilmaz 
90+4  Bulut
 
 Gele kaart: Höger, Kolasinac (Schalke 04), Drogba (Galatasaray)
 
Stadion: Veltins Arena, Gelsenkirchen
Toeschouwers: 60.000
Arbiter: Eriksson (Zwe)
 
Opstelling:   Opstelling:
Hildebrand
Uchida
Höwedes
Matip
Klasinac
Farfán
Höger (Meyer/85)
Draxler
Neustädter (Fuchs/46)
Bastos
Pukki (Obasi/85)
  Muslera
Eboué
Kaya (Zan/79)
Nounkeu
Riera
Hamit Altintop
Melo
Sneijder (Amrabat/70)
Inan
Drogba
B. Yilmaz (Bulut/86)


Wees een assassin in Dishonored

Dat Dishonored nieuwe DLC zou krijgen is al een tijd bekend. Bethesda heeft vandaag een screenshot vrijgegeven van de aankomende DLC die geheel om de singleplayer draait. Daarnaast is bekendgemaakt dat we morgen meer informatie krijgen en zelfs mogelijk een trailer.

In de screenshot kijken we vanuit het oogpunt van een van de kidnappers en de aanslag op een belangrijk personage uit Dishonored. Wie de game heeft gespeeld zal al snel zien wat er hier gaat gebeuren en waar de DLC over het algemeen over zal gaan. Met de DLC spelen we dus vanuit een ander oogpunt dan hoofdpersonage Corvo uit de game zelf.

[Upd] Inwoners Leeuwarden zonder water

Leeuwarden en enkele omliggende dorpen zitten dinsdagavond zonder water. Dat liet de politie weten.

In de wijk Westeinde zou een breuk zijn ontstaan in een watertransportleiding. Monteurs van waterleidingbedrijf Vitens zijn onderweg om de storing te verhelpen.

Volgens een woordvoerder van de politie kan het nog wel even duren voordat de waterdruk weer is hersteld. Brandweer, politie en veiligheidsregio komen daarom bij elkaar om de situatie te bespreken.

Update 22.16 uur

Inmiddels hebben delen van Leeuwarden en de omliggende dorpen weer water. Het lek bevindt zich in een transportleiding aan de Planetenlaan/Hildagoweg op industrieterrein de Hemrik in Leeuwarden. Vitens is bezig met reparaties en verwacht tot na middernacht bezig te zijn om het lek gedicht te krijgen.

Herbezwangering Doutzen Kroes duurt nog even

Doutzen Kroes wil voorlopig nog niet opnieuw volgezwangerd worden. "Ik vind Phyllon nu nog zo leuk, het lijkt me moeilijk die aandacht te verdelen", vertelde het topmodel in RTL Boulevard.

Kroes, die twee jaar geleden beviel van haar zoon, vraagt zich af of ze genoeg energie heeft voor een groter gezin. "Ik wil nu nog eventjes genieten." Het model bekent dat ze dankzij haar zoon een beter figuur heeft. "Het is een combinatie van gezond eten, de gym en achter mijn zoon aan rennen."

FOK!sport foto onderschrift zondag 10 maart

FOK!sport zal in 2013 van start gaan met een foto onderschrift competitie. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke zondag en woensdag een nieuwe foto plaatsen.

Afgelopen woensdag was de zestiende ronde. De winnaar van de vorige ronde (volgens de FOK!sport redactie) was JJdJ1984 met het volgende onderschrift: "Jij geeft me nu het adres van de kapper van Ronaldo."

Opgave van zondag 10 maart

Dit weekend was het WK shorttrack in het Hongaarse Debrecen. Hier zijn de Rus Viktor An (l) en de Nederlander Sjinkie Knegt met elkaar in de weer. (Foto: Pro Shots)

Wereldbeker skispringen voor Schlierenzauer

Gregor Schlierenzauer is de winnaar geworden van de wereldbeker schansspringen. De Oostenrijker had voldoende aan een vijfde plaats in het Finse Kuopio.

Het betekend voor Schlierenzauer, die eerder ook al in 2009 de wereldbeker won, de afsluiting van een succesvol seizoen. Hij won de vierschansentoernooi en hij loste de Finse legende Matti Nykänen af als skispringer met de meeste overwinningen in de wereldbeker.

De wedstrijd in Kuopio werd gewonnen door de Pool Kamil Stoch.

Nederland bombardeert Taliban

Nederlandse F-16's hebben afgelopen week in Afghanistan twee bommen afgeworpen op posities van de Taliban. Zij ondersteunden daarmee een Amerikaans kamp in de provincie Kunar dat werd beschoten. Na het bombardement was het vuurgevecht afgelopen, meldt het ministerie van Defensie dinsdag in zijn weekoverzicht.

Eerder in de week stegen de jachtvliegtuigen ook al op om vechtende Amerikaanse eenheden te helpen. Daarbij werden geen wapens ingezet.

Nieuwe Bush in politiek VS

Na George H.W. Bush en George W. Bush maakt nu George P. Bush (36) zich op om de politieke ladder in de Verenigde Staten te beklimmen. Na maanden van geruchten maakte de jonge Bush dinsdag bekend dat hij zich kandideert voor de post van commissaris van het bureau voor landerijen in Texas, een belangrijke opstap naar een hoger ambt.

Het jongere familielid van de twee oud-presidenten - George P. is de kleinzoon van George H.W. en de neef van George W. - wordt gezien als grote politieke belofte. Hij is jurist en Spaanstalig, omdat zijn moeder uit Mexico komt. Dat maakt hem interessant voor conservatieve Hispanics.

Cassatie tegen vrijspraak antihomochristen

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam gaat in cassatie tegen de vrijspraak van de Amsterdamse politicus Delano Felter die ervan wordt verdacht te hebben aangezet tot discriminatie en belediging van homo's. Het gerechtshof in Amsterdam sprak hem maandag vrij vanwege de 'zeer ruime' vrijheid van meningsuiting van een politicus.

De katholieke Felter, lijsttrekker van de Republikeinse Moderne Partij (RMP), zei in 2010 tegenover AT5 dat 'de homofiel te dominant wordt'. Ook zei hij bij een debat in De Rode Hoed dat er te veel homo's in het Amsterdamse bestuur zitten.

Het COC deed daarop aangifte wegens discriminatie, waarop het OM besloot Felter te vervolgen. In eerste aanleg was de eis een boete van 750 euro. De rechter sprak Felter vervolgens vrij. Het OM stelde daarop hoger beroep in en eiste voor het hof een werkstraf van veertig uur en een voorwaardelijke celstraf van een week. Het hof sprak hem echter vrij. De betreffende uitspraken zouden onder de ruime vrijheid van meningsuiting van een politicus vallen.

Het OM zegt zich niet te kunnen vinden in de beslissing van het hof en ziet in de motivering 'voldoende aanknopingspunten' om de zaak aan de Hoge Raad voor te leggen. Daarmee is de vrijspraak van Felter nog niet onherroepelijk.

Microsoft open-sourcet delen van Kinect-code

Microsoft heeft delen van de Kinect-code open-source gemaakt en op CodePlex geplaatst, meldt tech-site VentureBeat. Met de actie probeert het bedrijf meer feedback te krijgen van developers om zo het apparaat nog verder te kunnen verbeteren.

Er zijn 22 code samples online geplaatst die geschreven zijn in de programmeertalen C++, VisualBasic en C#. De samples omvatten features als Face Tracking, Depth of Field en besturing via spraak en geluid. Ontwikkelaars die geïnteresseerd zijn moeten Visual Studio, Microsoft .NET en de Kinect for Windows-SDK downloaden om aan de slag te kunnen.

Alle code is uitgebracht onder een Apache 2.0-licentie, wat het mogelijk maakt om zonder grenzen de code te gebruiken, te veranderen of te verspreiden. Wil je ook een kijkje nemen? Klik dan hier.

Burgemeester Bats van Haren neemt ontslag

Burgemeester Rob Bats van Haren stapt op. Bats moest zich dinsdagavond verantwoorden in de gemeenteraad voor zijn optreden ten tijde van de 'Facebookrellen'. Aan het einde van zijn verklaring maakte hij bekend per 1 april ontslag te nemen.

Bats had het rapport vorige week woensdag al in handen en had "er toen geen goed gevoel over." "Ik had toen mijn conclusie al getrokken", aldus de burgemeester, die echter tot dinsdag wilde wachten om in de raad verantwoording af te leggen.

"Om als burgemeester in Haren met de enorme uitdagingen die er liggen om te kunnen gaan en om daaraan leiding te kunnen geven, moet je volle steun en draagvlak hebben", verklaarde Bats. "Ik ben er sinds vorige week woensdag van overtuigd en vastbesloten dat ik dat niet meer kan als uw burgemeester."

Burgemeester Bats van Haren neemt ontslag
Burgemeester Bats van Haren neemt ontslag (Foto: ANP)

Trainer Gall verlaat ziekenhuis

Trainer Joop Gall van het noodlijdende FC Emmen heeft dinsdagmiddag het ziekenhuis verlaten. Daar onderging hij een dotterbehandeling.

De ex-prof werd maandag na een medische controle ter observatie opgenomen. Via het Dagblad van het Noorden liet hij dinsdag weten zich weer "kiplekker" te voelen. Gall hoopt vrijdag alweer op de bank te zitten bij de uitwedstrijd tegen De Graafschap.

Hoesen niet ongeduldig of ongelukkig

Aanvaller Danny Hoesen sloot afgelopen zomer aan bij Ajax. Hij kwam over van Fulham en begon bij de beloften. Al snel kreeg hij een kans in de hoofdmacht van de Amsterdammers.

Door een blessure van eerste aanvaller Kolbeinn Sigthórsson kreeg de jonge Hoesen een kans in het eerste team. Een aantal keer begon hij zelfs in de basis. Nu Sigthórsson weer terug is van een schouderkwetsuur weet Hoesen dat speeltijd niet vanzelfsprekend meer is.

"Nu Kolbeinn weer fit is, zal ik de komende tijd misschien wat minder in beeld zijn", vertelt Hoesen in het Ajax-magazine 1900. "Maar ik ben niet ongeduldig en zeker niet ongelukkig. Ik heb nog een contract voor ruim twee jaar, plus een optie. Mijn tijd komt heus nog wel."

Hoesen (22) maakte in oktober zijn debuut namens Ajax. Hij speelde toen 25 minuten mee in de Champions League, tegen Real Madrid. Een maand later maakte hij zijn competitiedebuut en kwam hij tot scoren. Tot op heden speelde Hoesen in zeventien wedstrijden waarin hij vijf keer scoorde.

Sneijder in basiself voor CL-duel bij Schalke

Wesley Sneijder verschijnt dinsdagavond aan de aftrap in het Champions Leagueduel van Galatasaray bij Schalke 04. De 28-jarige spelmaker heeft net als Didier Drogba, een andere grote aankoop, een basisplaats gekregen van coach Fatih Terim. Sneijder kwam afgelopen transferperiode over van Internazionale, maar wist nog niet aan het hoge verwachtingspatroon te voldoen.

Terim vertelde maandag op de persconferentie dat Sneijder sowieso speeltijd zou krijgen, maar wilde toen nog niet onthullen of de Nederlander een basisplaats zou krijgen. In de heenwedstrijd in Istanbul, die in 1-1 eindigde, werd Sneijder al in de rust gewisseld. Bij Schalke 04 is er geen Nederlandse inbreng, aangezien Klaas-Jan Huntelaar en Ibrahim Afellay beide geblesseerd zijn. De winnaar van Schalke - Galatasaray schaart zich bij de laatste acht van het kampioenenbal.

Spielberg wil oorlogsfilm maken in Kashmir

Steven Spielberg wil een film over de Tweede Wereldoorlog opnemen in Kashmir. Dat laat de filmmaker weten aan de Indiase krant The Times of India. Het kan een gevaarlijke onderneming worden, want de grensstreek tussen India, Pakistan en China geldt al jaren als risicovol. Alle drie de landen maken aanspraak op het gebied.

Aan een scenario wordt gewerkt, zegt Spielberg, hoewel hij nog niet wil vertellen waar het verhaal over gaat. "We zijn van plan ook in Kashmir te filmen. Maar we moeten nog bepalen wie we gaan casten, waar we gaan opnemen en wie gaat regisseren." Spielberg lijkt hoe dan ook betrokken te zijn als producent.

Spielberg kwam tot het idee nadat hij twee jaar geleden een hele stapel negatieven vond die zijn vader als soldaat tijdens de Tweede Wereldoorlog in India had gemaakt. De inmiddels 96-jarige Arnold Spielberg diende als technicus voor een eskadron Amerikaanse bommenwerpers.

"Ik vond vierhonderd negatieven die mijn vader nooit had laten ontwikkelen", vertelt Spielberg. "Het waren prachtige foto's van zijn tijd in Karachi, Bombay, Calcutta en andere steden tijdens de Tweede Wereldoorlog."

"Toen hij me er vroeger over vertelde, kon ik me er niet zoveel bij voorstellen", gaat de 66-jarige Spielberg verder. "Pas bij het zien van die foto's begreep ik wat hij daar had gedaan. Ik zag Indiase kindertjes die om de Amerikaanse jeeps speelden, en fantastische opnames van olifanten en koeien en bazaars."

De Tweede Wereldoorlog is voor Spielberg allerminst onbekend terrein. Hij regisseerde al de veelgeprezen drama's Schindler's List en Saving Private Ryan, en produceerde Flags of Our Fathers en Letters from Iwo Jima. Ook in de Indiana Jones-films dient nazi-Duitsland als achtergrond.

De laatste keer dat Spielberg in India was voor filmopnames was in 1983, voor Indiana Jones and the Temple of Doom. De keer daarvoor was in de jaren zeventig, voor enkele scènes in Close Encounters of the Third Kind.


Spielberg wil oorlogsfilm maken in Kashmir (Foto: Novum)

Iran overweegt aanklacht tegen filmmakers Argo

De Iraanse overheid is van plan de makers van de Oscarwinnende film Argo aan te klagen. Dat melden diverse Iraanse media. De autoriteiten vinden dat de film van Ben Affleck een onrealistisch beeld neerzet van Iran.

Een groepje ambtenaren heeft de film maandag in besloten kring bekeken in Teheran en wil overgaan tot een rechtszaak. De Franse advocate Isabelle Coutant-Peyre is in Iran om met de ambtenaren te bekijken hoe het land juridische stappen zou kunnen ondernemen tegen de filmmakers. De Française is bekend als advocaat van de Venezolaanse terrorist Ilich Ramírez Sánchez.

De film werd geproduceerd door George Clooney en won in februari de Oscar voor beste film. De Iraanse regering gaf toen aan de film te zien als Amerikaanse propaganda gericht tegen Iran. In januari werd bekend dat de regering ook werkt aan een Iraanse tegenhanger van Argo.

Argo vertelt het verhaal van de bevrijding van een groep Amerikaanse ambassademedewerkers uit Teheran.


Iran overweegt aanklacht tegen filmmakers Argo (Foto: Novum)

Regisseur ziet filmversie 24 niet gebeuren

Antoine Fuqua ziet de verfilming van de veelbeken tv-serie 24 niet meer zitten. "Ja, dat gaat niet gebeuren", zegt de beoogde regisseur van het filmproject tegen de Amerikaanse filmsite Indiewire. "Ik denk dat het helemaal niet gaat gebeuren, maar zeker niet met mij."

Over het filmproject wordt al jaren gespeculeerd. Vorig jaar werd al bekend dat de producenten ruzie hadden over geld en dat hoofdrolspeler Kiefer Sutherland niet tevreden zou zijn met zijn gage van twee miljoen dollar.

"Ik denk dat hij geen goed aanbod heeft gekregen", aldus Fuqua. "De klok tikte door en ik ging door met een ander project."

In 2008 kwamen de makers van 24 al met een televisiefilm naar aanleiding van de serie. 24: Redemption, trapte het zevende seizoen af. De film werd gemaakt, nadat de productie van de serie werd stilgelegd vanwege de schrijversstaking die in 2007 begon.

De serie kwam na acht seizoenen in 2010 ten einde. Fuqua is bekend van films als Training Day en Shooter. Hij heeft de afgelopen jaren gewerkt aan de thriller Olympus Has Fallen met Morgan Freeman. Die film komt 9 mei uit. De regisseur heeft daarnaast nog twee andere films in de pijplijn.


Regisseur ziet filmversie 24 niet gebeuren (Foto: Novum)

Zwarte rook: nog geen nieuwe paus

De kardinalen in de Sixtijnse Kapel hebben dinsdag nog geen nieuwe paus gekozen. Uit de schoorsteen boven de kapel kringelde zwarte rook omhoog. Het stemmen wordt woensdag hervat.

De 115 kardinalen sloten zich dinsdagmiddag op in de kapel om zich aan hun belangrijke taak te wijden. Als een gegadigde voor het pausschap een tweederdemeerderheid verkrijgt, maken de kardinalen met witte rook wereldkundig. Het nieuws zal bovendien met klokgelui worden aangekondigd.

De geringe kans dat het conclaaf nu al een nieuwe kerkvorst zou opleveren, weerhield veel katholieken en andere nieuwsgierigen er niet van in groten getale naar het Sint-Pietersplein te komen, in de hoop als eerste een glimp op te vangen van de nieuwe paus.

FA wil Southampton aanpakken voor wangedrag

De Engelse voetbalbond FA heeft Southampton aangeklaagd vanwege wangedrag in de wedstrijd tegen Norwich City. Spelers van de Engelse club beklaagden zich zaterdag massaal bij scheidsrechter Mark Clattenburg, nadat die de thuisploeg in blessuretijd een nogal dubieuze strafschop had gegeven. En passant stormde trainer Mauricio Pochettino na afloop ook nog het veld op om zijn ongenoegen te uiten.

Omdat Southampton-keeper Artur Boruc de strafschop stopte, had Clattenburgs omstreden beslissing geen gevolgen voor de Saints. De wedstrijd eindigde in 0-0. De huidige nummer zestien van de Premier League heeft tot vrijdag om te reageren op de aanklacht.

Gordon en Ali B hebben fittie bij X Factor

X Factor-juryleden Gordon en Ali B hebben een behoorlijke aanvaring gehad. Gordon vond het niet kunnen dat de rapper zijn talenten urenlang op het podium liet staan.

"Je moet wel keuzes maken", reageerde Gordon in RTL Boulevard. "Ik ben ontploft in de jurykamer."

Ali B geeft toe dat hij niet alles perfect doet omdat hij pas voor de eerste keer jureert. "Ik vond het wat voorbarig", vindt de rapper. "Maar ik kan er niet mee zitten."

Martijn Krabbé presenteert het nieuwe seizoen van X Factor, dat 19 april start, dit keer zonder Wendy van Dijk. "Ik mis haar enorm", vertelt de presentator, die inmiddels met opnames is begonnen.

'Ook Michelle Obama is gehackt'

Ook Michelle Obama is naar verluidt slachtoffer van een hacker. Volgens de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ is persoonlijke financiële informatie van de first lady op internet gepubliceerd. Eerder werd al bekend dat andere beroemdheden waren getroffen.

Een website, waarvan TMZ de naam niet noemt, zou onder meer bank-, creditcardgegevens en het sofinummer van Obama in bezit hebben. Ook de Amerikaanse vicepresident Joe Biden zou zijn gehackt.

Maandag werd bekend dat ook financiële informatie van sterren als Jay-Z, Beyoncé, Ashton Kutcher, Kim Kardashian en Paris Hilton op straat ligt. Geen van de slachtoffers heeft nog gereageerd.

De FBI heeft bevestigd dat de zaak wordt onderzocht. Bronnen vertellen aan TMZ dat de FBI al langer bezig is met een onderzoek naar de hackers.

Leven mogelijk geweest op Mars

De planeet Mars kan in het verleden over de juiste omstandigheden hebben beschikt om leven mogelijk te maken. Dat blijkt uit analyse van een monster van een Marssteen, zeiden wetenschappers van NASA dinsdag in Washington.

De Marsrover Curiosity boorde onlangs een gat in een steen en nam een kleine hap van de boorstof om in zijn ingebouwde laboratorium te analyseren. De steen bevatte kleimineralen die in een omgeving met water zijn gevormd, zeiden wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Die omstandigheden kunnen geschikt zijn geweest voor micro-organismen.

Eerder trof de Curiosity al een ander teken van een waterig Marsverleden aan, toen de rover door een oude bedding van wat mogelijk een rivier is geweest reed.

Dopingarts Fuentes werkt aan 'alles onthullend' boek

De beruchte Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes werkt aan een boek. Daarin is de 57-jarige medicus van plan om "alles" rond zijn praktijken te onthullen. Dat zei hij dinsdag na een nieuwe zittingsdag in het slepende proces in Madrid waar hij en vier anderen terecht staan wegens het in gevaar brengen van de volksgezondheid.

Fuentes liet tevens weten dat hij volledig stopt met zijn werkzaamheden als arts. Hij wil zich gaan toeleggen op het schrijven van artikelen en het verrichten van wetenschappelijk onderzoek.

Mogelijk moet Fuentes in de cel beginnen met zijn nieuwe bezigheden. Het openbaar ministerie eiste dinsdag opnieuw een gevangenisstraf en een beroepsverbod van 2 jaar tegen de medicus, die in 2006 werd ontmaskerd.

De andere vier verdachten in 'Operación Puerto' zijn de zus van Fuentes, die ploegarts was, en drie voormalige ploegleiders: Manolo Saiz, José Ignacio Labarta en Vicente Belda. Ook zij kregen dinsdag weer een strafeis van 2 jaar cel te horen.

Dopingarts Fuentes werkt aan boek
Dopingarts Fuentes werkt aan boek (Foto: ANP)

'Veel Nederlandse jihadstrijders in buitenland'

Zo'n honderd Nederlandse moslims vechten in landen als Afghanistan, Somalie en Syrie mee. Daarmee is Nederland een van de grotere leveranciers van Europese strijders, meldt de NOS dinsdag.

Het overgrote deel van de strijders zou in Syrië zitten en de meesten hebben zich volgens de NOS aangesloten bij de extremistische Jabhat al-Nusra-beweging. Al-Nusra streeft naar het vestigen van een islamistische staat in Syrië zodra president Bashar Assad is verdreven.

De Nederlandse deelname groeit volgens de NOS snel. Niet heel lang geleden stond de teller nog op enkele tientallen jihadstrijders. Het zou niet alleen gaan om jongeren. Ook dertigers die in Nederland een gezin achterlaten zijn naar Syrië afgereisd. De grote vrees onder terrorismebestrijders is dat de mannen hun oorlogservaringen meenemen naar Nederland en verder radicaliseren. Ook is er vrees voor getraumatiseerde strijders die in Nederland kunnen ontsporen.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) publiceert woensdag het nieuwe Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland. Nu wordt de dreiging nog omschreven als 'beperkt'.

In de vorige publicatie van december werd de 'aanzuigende werking op jihadgangers' van de strijd in Syrië nog toegeschreven aan een kleine groep'. Die groep is volgens bronnen snel groter aan het worden, aldus de NOS.

Vogelgriep bij kippenbedrijf Lochem

Bij een pluimveebedrijf in Lochem is vogelgriep vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om de milde variant van het virus, maar omdat die kan muteren tot de zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant moet het bedrijf worden geruimd. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken.

Het Gelderse bedrijf heeft 85 duizend legkippen en drie stallen met buitenuitloop. Vanaf dinsdagmiddag geldt in een zone van een kilometer rond het bedrijf een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel.

Binnen het gebied liggen drie andere pluimveebedrijven. De dieren op deze bedrijven worden de komende dagen gecontroleerd op vogelgriep. De bedrijven moeten hun pluimvee de komende tijd binnen houden.

Duitsland zoekt nazi's

In Duitsland zijn 182 gezochte neonazi's voor de autoriteiten op de vlucht. Dat heeft het Duitse ministerie van binnenlandse zaken medegedeeld nadat leden van de oppositie in de Bondsdag hadden gevraagd naar het aantal gezochte mensen met 'rechts-extreme motieven'.

Het gaat om delicten als het dragen van nazisymbolen en opruiing, maar ook drugsbezit of verkeersovertredingen.

Aan het vermogen van de autoriteiten om gezochte extremisten op te sporen wordt getwijfeld sinds twee jaar geleden bekend werd dat drie neonazi's tussen 1998 en 2011 tien moorden konden plegen terwijl ze door de politie gezocht werden.

Volgens het ministerie van binnenlandse zaken werden in november 266 rechts-extremisten gezocht. Nadien zijn verscheidene van hen opgepakt of van de opsporingslijsten afgevoerd. In totaal worden 140 duizend mensen gezocht voor wie aanhoudingsbevelen zijn afgegeven.

Bioscoopschutter VS zegt onschuldig te zijn

De van een dodelijke schietpartij in een bioscoop in de Amerikaanse staat Colorado verdachte James Holmes ontkent schuldig te zijn aan het bloedbad. Dat zei zijn verdediging dinsdag in de rechtbank. Als hij wordt veroordeeld kan hij levenslang of de doodstraf krijgen, tenzij hij later zal aansturen op ontoerekeningsvatbaarheid wegens krankzinnigheid.

Holmes (25) wordt ervan verdacht in juli vorig jaar het vuur te hebben geopend op bezoekers van een bioscoop in de stad Aurora. Twaalf mensen kwamen om en zeventig raakten gewond.

Volgens de openbare aanklagers heeft Holmes de moordpartij tijdens de première van de Batman-film The Dark Knight Rises zorgvuldig voorbereid. Zij hebben hem aangeklaagd wegens moord en poging tot moord en willen tegen hem de doodstraf eisen.

'Geen verlichting meer in winkels en kantoren'

Het kabinet moet onnodige verlichting van kantoren en winkels aanpakken. Dat wil de Tweede Kamer, die dinsdag instemde met een motie van deze strekking van de Partij voor de Dieren, D66 en de ChristenUnie.

Aanleiding is het voornemen van de Franse minister van milieu om kantoren en winkels te verplichten om 's avonds het licht uit te doen. Het kabinet moet hier ook werk van maken en het aanpakken van onnodige verlichting betrekken bij plannen voor energiebesparing, aldus de Kamer.

'Tongzoen niet langer verkrachting'

Een gedwongen tongzoen geldt niet langer als verkrachting. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. Met de uitspraak komt de Hoge Raad terug op zijn eerdere oordeel dat ieder seksueel binnendringen van het lichaam, dus ook een tongzoen, moet worden gezien als verkrachting. Op dat oordeel was kritiek.

Volgens de raad zou het bestempelen van een tongzoen als verkrachting strijdig zijn met het algemene taalgebruik. Bovendien werd een veroordeling voor verkrachting vanwege een tongzoen vaak als onrechtvaardig ervaren.

Iemand dwingen tot een tongzoen blijft strafbaar, maar zou vanaf nu onder een lichter wetsartikel moeten vallen. Zo is de maximale celstraf voor aanranding acht jaar tegenover twaalf jaar voor verkrachting.

Nibali komt op derde plaats UCI-ranglijst binnen

Vincenzo Nibali is door zijn zege in de Tirreno-Adriatico de nieuwe nummer drie van de UCI-ranglijst. Met 106 punten moet de Italiaan van Astana Richie Porte (Sky) en Tom-Jelte Slagter (Blanco Pro Cycling) voor laten gaan. Porte won Parijs-Nice, Slagter de Tour Down Under.

In het ploegenklassement doet Omega Pharma-Quick-Step goede zaken. De Belgische formatie haalde in de Tirreno ritzeges in de ploegentijdrit en de afsluitende tijdrit. Bovendien eindigde Michal Kwiatkowski als vierde in het klassement. Daardoor stijgt de ploeg van de negende naar de derde plaats. Sky blijft eerste, Blanco tweede.

In het landenklassement zakt Nederland van de tweede naar de derde plaats. Spanje blijft dat klassement soeverein aanvoeren. De Verenigde Staten springen over Nederland heen.

Samenzweerder tegen Hitler overleden

Ewald-Heinrich von Kleist, de laatste nog levende deelnemer aan de samenzwering in 1944 om Adolf Hitler te vermoorden, is op 8 maart op 90-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn weduwe Gundula dinsdag meegedeeld.

Von Kleist was een jonge luitenant in het leger toen de leider van het complot, kolonel Claus von Stauffenberg, hem vroeg een koffertje met explosieven naar een geplande vergadering met Hitler te brengen. Het plan werd echter gewijzigd en het was Von Stauffenberg zelf die op 20 juli 1944 het koffertje met de bom plaatste. Hitler overleefde de aanslag echter.

Von Kleist werd gearresteerd en wekenlang door de Gestapo verhoord. Maar hij werd onverwachts vrijgelaten, terwijl de meeste overige samenzweerders onder wie zijn eigen vader werden geëxecuteerd.

Bouterse beloont moordverdachte

Voor de tweede keer heeft Desi Bouterse, de president van Suriname, één van zijn medeverdachten in het Decemberproces tot ambassadeur benoemd. Dat gebeurde dinsdagmiddag tijdens een plechtigheid in een koloniaal pand aan de Waterkant in Paramaribo.

Errol Alibux (64) werd door Bouterse benoemd tot gevolmachtigd niet-residerend ambassadeur van de republiek Suriname voor Turkije. De diplomaat is niet onomstreden en staat op de lijst van verdachten die zich voor de rechter moeten verantwoorden voor hun mogelijke rol bij de Decembermoorden van 8 december 1982.

Op het moment van de moorden was Alibux minister van Sociale Zaken. Volgens een getuigenverklaring was hij rond het tijdstip van de executies in Fort Zeelandia. Alibux zelf ontkende echter steeds elke betrokkenheid.

Drie maanden na de Decembermoorden werd Alibux premier van Suriname, nog later werd hij door Bouterse benoemd als diplomaat. Daardoor is Alibux volgens president Bouterse een gerespecteerd man, en een geknipte kandidaat. "De keuze voor Alibux als ambassadeur is een bewuste keuze. Hij heeft veel ervaring en kennis over de diplomatie en kan in Turkije heel veel voor Suriname halen. Eigenlijk was hij al met pensioen, maar ik heb hem verplicht de job te aanvaarden", benadrukte Bouterse.

Alibux bedankte in zijn toespraak Bouterse voor het vertrouwen. "Het doet me goed opnieuw benoemd te worden door de man die me in het verleden al eens tot diplomaat benoemde. Nu slaan we onze vleugels uit richting Turkije. President Bouterse toont hiermee durf te hebben."

Het is nog de vraag of de bewegingsvrijheid van Alibux zal worden belemmerd door Den Haag. Dat besloot vorig jaar, na de aanname van de amnestiewet, alle verdachten van de Decembermoorden geen visum meer te verlenen voor Nederland. Alibux zelf ligt er niet wakker van. "Er zijn 1001 manieren om van Suriname naar Turkije te reizen, daar hebben we Schiphol niet voor nodig", reageerde hij kort.

Ook bestaat discussie of Den Haag wel een visum kan weigeren aan diplomaten, die onschendbaarheid genieten. Het is al de tweede keer dat iemand op de verdachtenlijst een diplomatiek paspoort krijgt. Eerder al werd Harvey Naarendorp, op het moment van de Decembermoorden minister van Buitenlandse Zaken, geïnstalleerd als ambassadeur in Parijs.

'Korting op zorgpremie alleen na conditietest'

Alleen mensen die gezond leven, moeten nog in aanmerking komen voor korting op hun ziektekostenverzekering via de werkgever. Ze moeten bijvoorbeeld jaarlijks een conditietest afleggen. Dat staat in een dinsdag verschenen advies van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ).

Nu kan iedereen korting krijgen, via de werkgever of bijvoorbeeld een patiëntenvereniging. Met de premiekortingen is jaarlijks zo'n zeshonderd miljoen euro gemoeid. Het is een 'voor de hand liggende optie' om de premiekortingen te koppelen aan gezond gedrag, stelt de raad in het advies, dat gaat over de vraag hoe de solidariteit in het zorgstelsel overeind kan worden gehouden ondanks de vergrijzing en de exploderende kosten.

Volgens de RVZ is het vooral zaak de kosten van de zorg terug te brengen, onder meer door gezond leven meer aan te moedigen. Ook moeten financiële prikkels voor artsen om 'productie te draaien' worden weggenomen. Patiënten moeten precies te zien krijgen hoeveel kosten hun verzekeraar voor hen heeft vergoed.

De RVZ wil verder af van het huidige eigen risico. Wie nu zijn eigen risico heeft verbruikt, merkt verder helemaal niets meer van de zorgkosten die voor hem of haar worden gemaakt. Om daar verandering in te brengen wil stelt de raad een procentuele eigen bijdrage voor, eventueel met een inkomensafhankelijk maximum.

Het Centrum voor Ethiek en Gezondheid, een onderdeel van de RVZ, heeft de argumenten in kaart gebracht voor en tegen 'leefstijldifferentiatie', wat bijvoorbeeld inhoudt dat rokers een hogere premie betalen dan niet-rokers. De conclusie is dat zo'n aanpak uitvoerbaar is, maar er niet per se toe leidt dat mensen zich gezonder gaan gedragen. Ook zijn er juridische en ethische haken en ogen.

Bolsjoj-dansers steunen 'zuuraanvaller'

Dansers en andere medewerkers van het Bolsjoj-theater in Moskou hebben het opgenomen voor topdanser Pavel Dmitritsjenko. Die bekende vorige week dat hij de aanslag met zuur op directeur Sergej Filin (42) heeft beraamd. Hij zou razend zijn geweest, omdat Filin zijn geliefde, ballerina Anzjelika Vorontsova, geen grote rollen gaf.

Het Russische persbureau Interfax meldde dinsdag dat meer dan 300 medewerkers van het theater een brief van solidariteit met Dmitritsjenko hebben ondertekend. Zij menen dat de politie de bekentenis van de 29-jarige topdanser heeft afgedwongen.

Filin kreeg op 17 januari voor zijn huis zwavelzuur in zijn gezicht en ogen gegooid. Daardoor raakte hij bijna blind. Hij verblijft nu in een universteitskliniek in de Duitse stad Aken. Daar wordt geprobeerd zijn gezichtsvermogen zo veel mogelijk te herstellen.

Bolsjoj-dansers steunen verdachte zuuraanval
Bolsjoj-dansers steunen verdachte zuuraanval (Foto: ANP)

Splinter Cell: Blacklist Ultimatum Editie onthuld

Ubisoft heeft na de Paladin Aircraft Edition van Splinter Cell: Blacklist, die overigens een op afstand bestuurbaar vliegtuigje bevat, nog twee edities van de game onthuld.

De Splinter Cell: Blacklist Ultimatum Editie bevat een (echt) Spec-Ops digitaal horloge, een 24 pagina's tellende strip en extra DLC in de vorm van enkele maps en items. Deze editie kost 79,99 euro voor consoles en 59,99 euro voor pc.

De Splinter Cell: Blacklist 5th Freedom Editie bevat dan weer een steelbook case, een 24 centimeter groot beeldje van Sam Fisher, een 96 pagina's tellende strip en dezelfde DLC als de Ultimate Edition samen met nog wat extra kostuums en wapens. Deze editie kost 99,99 euro voor consoles en 79,99 euro voor pc.

Splinter Cell: Blacklist verschijnt op 20 augustus voor Xbox 360, PlayStation 3 en pc. Beide edities kunnen via de Uplay-winkel besteld worden.

Splinter Cell: Blacklist Ultimatum Editie

Splinter Cell: Blacklist 5th Freedom Silver Editie

Wielerwedstrijd Nokere Koerse afgelast door sneeuw

De Belgische wielerkoers Nokere Koerse gaat woensdag niet door. Dat heeft de organisatie dinsdag besloten na overleg met de veiligheidsdiensten. Door de vele sneeuwval kan de organisatie de veiligheid van de renners, volgers en toeschouwers niet garanderen. Sinds 1944 is het pas de derde keer dat de koers niet wordt verreden. Eerder gebeurde dat in 1959 en 1962.

Nokere Koerse is niet de eerste wielerwedstrijd die dit seizoen moet wijken voor de winter. Kuurne-Brussel-Kuurne werd eind februari ook al afgelast. Afgelopen weekeinde werden twee koersen in Drenthe geschrapt. Dwars door Drenthe voor de mannen en de Euregio Cup voor de vrouwen gingen zondag niet door.

Battlefield 3 krijgt patch van 2 GB

EA heeft vandaag een wel heel grote patch uitgebracht voor Battlefield 3. De 1,92 GB grote patch bevat hoogstwaarschijnlijk de nieuwe DLC End Game

De uitgever gaf dit echter niet toe, en zei enkel het volgende: "Multiplayer Update 6 contains improvements to the multiplayer portions of the game. We strongly advise you download it."

Battlefield 3: End Game verscheen vorige week voor PlayStation 3 en vandaag voor Xbox 360 en pc. De DLC kost 800 Microsoft Points.

Battlefield 3 niet langer in de maak voor Wii U (Novum)

Eindzege Nibali in Tirreno-Adriatico

Vincenzo Nibali heeft voor de tweede keer in zijn carrière de Tirreno-Adriatico gewonnen. De afsluitende tijdrit, gewonnen door Tony Martin, bracht geen verandering meer in het algemeen klassement.

Nibali had na zijn sterke optreden in de etappe naar Porto Sant'Elpidio afgelopen maandag een voorsprong opgebouwd van 30 seconden op zijn naaste concurrent Chris Froome. Die marge bleek ruim voldoende in de rit tegen de klok in San Benedetto del Tronto. De Engelsman legde de 9,2 kilometer weliswaar sneller af dan de Italiaan maar haalde slechts zeven seconden van zijn achterstand af.

De zege in de tijdrit ging naar tijdritspecialist Tony Martin. Der Pantzerwagen was zes seconden sneller dan de nummer twee Adriano Malori en mocht zo de laatste etappe in de Tirreno-Adriatico op zijn palmares bijschrijven. Alberto Contador reed een sterke tijdrit en schoof op naar plek drie en maakte het erepodium met Froome en Nibali compleet.

Wout Poels zette in de tijdrit de kroon op zijn sterke Tirreno-Adriatico. De Limburger van Vacansoleil-DCM, pas sinds kort hersteld van zijn zware val in de Tour de France, wist zijn tiende plaats in het algemeen klassement veilig te stellen.


Zevende etappe: San Benedetto del Tronto - San Benedetto del Tronto (9km)

1. Tony Martin Duitsland/Omega Pharma-Quick Step 10m23s
2. Adriano Malori Italië/Lampre-Merida 6s
3. Andrey Amador Costa Rica/Movistar 10s
4. Fabian Cancellara Zwitserland/RadioShack-Leopard-Trek 12s
5. Jonathan Castroviejo Spanje/Movistar 14s
6. Chris Froome Groot-Brittannië/Team Sky 15s
7. Hayden Roulston Nieuw-Zeeland/RadioShack-Leopard-Trek 20s
8. Michal Kwiatkowski Polen/Omega Pharma-Quick Step 21s
9. Dario Cataldo Italië/Team Sky 23s
10. Tom Dumoulin Nederland/Argos-Shimano 24s


Eindklassement Tirreno-Adriatico 2013

1. Vincenzo Nibali Italië/Astana 28u08m17s
2. Chris Froome Groot-Brittannië/Team Sky 23s
3. Alberto Contador Spanje/Saxo Bank-Tinkoff 52s
4. Michal Kwiatkowski Polen/Omega Pharma-Quick Step 53s
5. Joaquim Rodríguez Spanje/Katusha 54s
6. Chris Horner Verenigde Staten/RadioShack-Leopard-Trek 1m21s
7. Mauro Santambrogio Italië/Vini Fantini-Sella Italia 2m03s
8. Andrey Amador Costa Rica/Movistar 2s42s
9. Przemyslaw Niemiec Polen/Lampre-Merida 3m19s
10. Wout Poels Nederland/Vacansoleil-DCM 3m35s

'Kannibaal' New York schuldig bevonden

Een politieagent in New York die voor de rechter werd gedaagd omdat hij van plan zou zijn vrouwen te ontvoeren, te koken en op te eten is door de jury schuldig bevonden. Dat liet zij dinsdag in de rechtbank in Manhattan weten.

De 28-jarige Gilberto Valle werd vorig jaar door de FBI in de kraag gevat nadat zijn vrouw een klacht tegen hem had ingediend.

Volgens de aanklagers beraamde Valle met geestverwanten op een website voor fetisjisten plannen om vrouwen, onder wie zijn eigen echtgenote, te ontvoeren, te martelen en op te eten. Volgens zijn advocaat fantaseerde Valle slechts over dergelijke scenario's en was er geen enkele reden tot zorg.

Staatsbosbeheer verpatst natuurgebieden

Staatsbosbeheer verkoopt vanaf mei natuurterreinen in de Overijsselse gemeenten Hellendoorn en Wierden. De maatregel vloeit voor uit het regeerakkoord van kabinet-Rutte 1, waarin was opgenomen dat Staatsbosbeheer tussen 2013 en 2017 honderd miljoen euro moet bijdragen aan het terugdringen van het begrotingstekort.

De te verkopen gebieden liggen buiten de Ecologische Hoofdstructuur, het netwerk van natuurgebieden in Nederland. Het gaat om 128 hectare in de omgeving van het dorp Daarle, die zijn verdeeld in 76 kavels en dit voorjaar in vier fasen worden aangeboden.

In de eerste fase gaat het om zestien kavels, vooral kleinere bossen, grasland en houtwallen, variërend in grootte van een halve tot vijf hectare. Later wordt ook het 21 hectare grote natuurgebied Bruineveld verkocht. De netto-opbrengst vloeit rechtstreeks naar de staatskas.

De kijkdagen staan gepland in april. De verkoop is in handen van Troostwijk Vastgoed Verkoop. De natuurterreinen worden per online verkoop openbaar verkocht. Iedereen mag bieden.


Staatsbosbeheer verpatst natuurgebieden Overijssel (Foto: Novum)

Kinderpornocartoon tekenen mag toch

Het tekenen van een kinderpornocartoon is toch toegestaan. In 2002 is het maken en verspreiden van virtuele kinderporno dan wel strafbaar gesteld, maar daarbij gaat het alleen om kinderporno die niet van echt is te onderscheiden, oordeelt de Hoge Raad dinsdag.

De zaak draait om een man uit Valkenswaard die in 2008 en begin 2009 kinderpornocartoons maakte en verspreidde. Het ging onder meer om tekeningen waarop meisjes onder de 13 een man pijpen en jongens die elkaar oraal bevredigen.

Het hof sprak de tekenaar eerder vrij, waarop justitie in cassatie ging. De Hoge Raad oordeelt nu dat de kinderen in de met de computer getekende strips duidelijk niet echt lijken. Omdat dat voor de gemiddelde kijker direct duidelijk is, ziet de Hoge Raad geen strafbaar feit. De wetgeving die in 2002 werd ingevoerd doelt op virtuele kinderporno die niet van echt is te onderscheiden.

'Herkeuring ADHD'ers niet nodig voor rijbewijs'

Het is niet nodig om iedere drie jaar te keuren of ADHD-patiënten geen gevaar op de weg vormen, zoals nu gebeurt. Dat adviseert de Gezondheidsraad dinsdag aan minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD). Als een ADHD'er eenmaal heeft bewezen dat zijn stoornis er niet voor zorgt dat hij bijvoorbeeld agressief of impulsief rijdt, blijft dat doorgaans zo.

De mate waarin ADHD de rijvaardigheid aantast, verschilt volgens de Gezondheidsraad sterk per persoon. Onder meer de intelligentie en het inzicht in de eigen ziekte spelen daarbij een rol. Naarmate de rijervaring toeneemt, wordt het risico op ongelukken kleiner.

De eerste keuring voor ADHD'ers, bestaande uit een medische keuring en een rijtest, moet volgens de Gezondheidsraad blijven bestaan. Daar kan worden bekeken of iemands stoornis hem een gevaar op de weg maakt of niet.

Als iemand eenmaal door de keuring is, zal hij steeds meer rijervaring opdoen en dus alleen maar beter gaan rijden. Het heeft dan dus geen zin om hem steeds weer te keuren, concludeert de Gezondheidsraad.

Bestuurders van personenauto's worden nu nog om de drie jaar herkeurd. Die van vrachtwagens en autobussen moeten ierder jaar een herkeuring ondergaan. Als een ADHD'er toch door zijn stoornis vaak de fout in gaat, wordt hij volgens de raad uiteindelijk net als alle wegpiraten wel een keer aangepakt. Daar komt bij dat beroepschauffeurs om de vijf jaar een medische keuring ondergaan. Eventuele problemen kunnen daar dan ook aan het licht komen.

Een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur kon niet direct zeggen of de herkeuring nu wordt afgeschaft.

Dorpje VS verwerpt verplicht wapenbezit

Inwoners van Byron, een klein dorpje in de Amerikaanse staat Maine, hebben een voorstel verworpen om via de wet mensen te verplichten een wapen in huis te hebben. Slechts vijftig mensen stemden tegen het wetsvoorstel, maar het was voldoende om het in de prullenbak te doen belanden. Volgens een aantal van de 140 dorpelingen is het dorp mikpunt van spot geworden door het voorstel.

De wet had moeten voorkomen dat strenge wapenwetgeving van de federale regering van kracht zou worden. Die vlieger gaat nu niet op.

De vrees dat de strengere wapenwetgeving, waar de federale overheid op aanstuurt, leidt tot maatregelen om de wapenverkoop in te perken heeft sommige gemeenten ertoe gebracht inwoners te 'verplichten' of te adviseren wapens bij zich te dragen. Dat de regering de wapenwetgeving wil aanscherpen is het gevolg van de schietpartij op een school in Newtown in de staat Connecticut. Daarbij kwamen 26 scholieren en leerkrachten om het leven. De machtige Amerikaanse wapenlobby verzet zich tegen het inperken van het recht op wapenbezit.

Nederlandse strooiwagens naar BelgiŽ

Rijkswaterstaat helpt dinsdagmiddag in België bij de bestrijding van gladheid op de snelwegen in dat land. In totaal vijf strooiwagens en sneeuwschuivers worden ingezet om onder meer Belgisch Limburg van sneeuw te ontdoen. De hevige sneeuwval in België leidde dinsdagochtend al tot chaos op het spoor en de weg.

Rijkswaterstaat heeft de hulp zelf aangeboden. Het materieel komt uit Den Bosch en Breda, waar de de strooiwagens en sneeuwschuivers gezien de weersverwachtingen voor Noord-Brabant gemist kunnen worden, aldus Rijkswaterstaat.

Ter voorbereiding op de Belgische avondspits worden onder meer de rijkswegen E313 Antwerpen-Hasselt-Luik, E314 Leuven-Maasmechelen en de E19 Antwerpen-Brussel sneeuwvrij gemaakt.

'Prijzen e-boeken te hoog'

Consumenten van e-boeken zijn vaak ontevreden over het aantal titels waaruit ze kunnen kiezen. Daarnaast vinden Nederlandse lezers e-boeken vaak te duur. Dat meldt uitgever Bookboon Publishing op basis van een enquête onder bijna 2500 consumenten.

Bijna een kwart van de respondenten verwacht dit jaar een tablet of e-reader te kopen. De kosten voor digitale boeken vormen volgens Buus Madsen, topman bij Bookboon, echter een obstakel. Dat komt doordat e-boeken bijna net zo prijzig zijn als gedrukte boeken.

Zo'n 22,7 procent van de geënquêteerden vond de prijs van e-boeken te hoog. Sommige ondervraagden in de enquête zagen daarom af van een aankoop. Bijna veertig procent van de respondenten vond dat er te weinig titels werden aangeboden.

Nederland loopt op het gebied van digitale boeken nog achter op landen als Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, meldt Madsen in een verklaring. "Mensen zijn nieuwsgierig en ze downloaden hun eerste e-boeken. Veel van hen zijn echter teleurgesteld, onder andere omdat er niet genoeg titels beschikbaar zijn."

Songfestivalnummer Anouk scoort onder gokkers

Anouk maakt met haar Birds volgens gokkers flinke kans het Eurovisie Songfestival te winnen. Bij de meeste bookmakers staat ze op de derde plek, na favoriet Denemarken en Noorwegen.

Gokkers die op Anouk willen inzetten krijgen momenteel bij de meeste bookmakers tussen de negen en tien euro terug voor elke euro inzet, mocht de Haagse zangeres winnen. Bij Denemarken is dat ongeveer 4,50 euro en bij Noorwegen 6,50 euro.

Hoe lager het bedrag, hoe hoger de bookmakers de kans inschatten dat het liedje gaat winnen en andersom. Op een euro inzet op de Belgen, die pas dinsdagavond de officiële versie van hun songfestivalinzending bekendmaken, maken gokkers momenteel meer dan honderd euro winst als het liedje als eerste eindigt.

Anouk treedt op tijdens de eerste halve finale van het Songfestival op 14 mei in het Zweedse Malmö. Haar inzending Birds werd maandag officieel aan de pers gepresenteerd.

Aantal spookburgers stijgt tot bijna half miljoen

In Nederland zijn momenteel 427.304 spookburgers. Afgelopen jaar kwamen er 32.000 bij. Daarmee groeit het aantal mensen dat niet woont op het bij de gemeente opgegeven adres sneller dan ooit, meldt RTL Nieuws dinsdag op basis van opgevraagde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De schade die deze groep veroorzaakt bedraagt volgens RTL jaarlijks tenminste honderd miljoen euro.

Spookburgers zijn mensen die onvindbaar raken, doordat ze zich bijvoorbeeld niet registreren bij een verhuizing naar het buitenland. Maar ook burgers die belasting willen ontduiken of frauderen laten zich niet op het juiste adres registeren bij de gemeente.

In absolute aantallen telt Amsterdam de meeste spookburgers. Volgens het CBS waren dat er afgelopen jaar ruim 85.000. Een jaar eerder waren dat er nog ruim tachtig duizend, in 2010 nog bijna 77 duizend. In Rotterdam waren er het afgelopen jaar bijna 45.000 onvindbare burgers, in Utrecht ruim negenduizend.

Het ministerie van Sociale Zaken nam vorig jaar nog maatregelen om spookburgers aan te pakken. Gemeenten mogen vanaf dit jaar bij uitkeringsinstantie UWV adresgegevens van alle inwoners opvragen, zodat zij hun eigen administratie kunnen corrigeren. Veel spookburgers blijken namelijk onvindbaar voor de Belastingdienst, terwijl ze van het UWV wel een uitkering ontvangen.

Volgens het ministerie zijn spookburgers jarenlang niet goed geregistreerd maar wordt deze groep nu eerder ontdekt door actief adresonderzoek en huisbezoek. Met name Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht doen daar veel aan, aldus het ministerie tegenover RTL Nieuws.

Faillissement dreigt voor SC Veendam

SC Veendam dreigt opnieuw failliet te gaan. De club uit de Jupiler League heeft dinsdag surseance van betaling aangevraagd. Drie jaar geleden moest de formatie dit ook doen. "We hebben nu nog de mogelijkheid om ons clubje te redden", zei interim-directeur Piet Scholtens dinsdag.

Veendam kampt met financiële problemen. Een groep investeerders onder leiding van hoofdsponsor Koos Gjaltema liet Veendam maandag weten voorlopig geen geld in de club te willen steken. Veendam is nog met een aantal partijen in gesprek en houdt nog verschillende acties om alsnog aan geld te komen.

Faillissement dreigt voor SC Veendam
Faillissement dreigt voor SC Veendam (Foto: ANP)

Sociale aspecten Ouya ontbreken voorlopig

De Ouya-spelcomputer beschikt voorlopig niet over de mogelijkheid online te chatten of een vriendenlijst bij te houden. Deze functies worden eind dit jaar via een update toegevoegd. Wel wordt de mogelijkheid online met of tegen elkaar te spelen ingebouwd. Dat heeft een woordvoerder van Ouya gezegd tegen techwebsite The Verge.

Ouya draait op het besturingssysteem Android, dat vooral bekend is van smartphones en tablets. De makers van Ouya willen gamen op de televisie toegankelijk maken door games tegen een lage prijs beschikbaar te maken in een online shop.

De spelcomputer wordt eind deze maand uitgestuurd naar geldschieters. In juni moet de spelcomputer overal in de winkel liggen.


Sociale aspecten Ouya ontbreken voorlopig

FOK!filmtips van de dag: The Fast and the Furious

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Allereerst is Oz the Great and Powerful een filmtip vanavond. Vanaf 18.30 uur ben je welkom bij de Pathé Arena in Amsterdam. Op vertoon van je gereserveerde kaartjes mag je naar binnen. Veel (kijk)plezier!

Niet getreurd als je niet kan of geen kaartjes hebt, vanaf aanstaande donderdag draait de nieuwste film van Sam Raimi in de bioscoop.

De agenten Jack Traven en Harry Temple redden een groep mensen uit een gesaboteerde lift, zodat het brein achter de sabotage, Howard Payne, zijn losgeld wel kan vergeten. Payne besluit een nieuwe uitdaging voor Traven op te zetten: hij plaatst een bom op een stadsbus. Als de bus beneden de 50 mijl per uur zal gaan rijden, zal de bom exploderen. Aan Traven om samen met de passagier Annie Porter de andere passagiers in veiligheid te brengen. Speed om 20.30 uur op RTL7.

The Fast and the Furious is geregisseerd door Rob Cohen die ook verantwoordelijk was voor The Skulls. Hoofdrollen zijn weggelegd voor Paul Walker en Vin Diesel, die bekend werd door zijn rol in het oorlogsdrama Saving Private Ryan van Steven Spielberg.

De straten van Los Angeles worden geteisterd door jongeren die in hun zwaar opgevoerde auto's deelnemen aan illegale straatraces. Brain O'Conner is een jonge undercover agent die infiltreert in het illegale racewereldje en er zo achter probeert te komen of straatracer Domenic Toretto achter een stel vrachtovervallen zit. Ondertussen wordt hij ook nog eens verliefd op het zusje van Dom. Om 22.45 uur op RTL7.

Het scenario van de komedie Hot Rod werd geschreven door Pam Brady, die samen met Trey Parker en Matt Stone ook het script schreef van de South Park-film en Team America: World Police. Regisseur Akiva Schaffer verdiende zijn sporen bij de populaire Amerikaanse komedieshow Saturday Night Live, waar ook de hoofdrolspelers Andy Samberg en Jorma Taccone vandaan komen. De drie voegden veel eigen materiaal toe aan het script en verfilmden het tussen twee seizoenen van SNL door en vroegen maatje Bill Hader er ook nog bij. De rol van stuntelige stuntman Rod Kimble was oorspronkelijk bedoeld voor Will Ferrell. Sissy Spacek en Ian 'Lovejoy' McShane spelen Rods ouders.

Rod Kimble wil zijn hele leven maar één ding en dat is stuntman worden, net als zijn overleden vader. Zijn stiefvader vindt hem maar een watje en daagt Rod elke keer weer uit om hem als een echte man tegen de vlakte te slaan, maar iedere keer ziet hij alle hoeken van het huis. Dan wordt zijn stiefvader Frank ernstig ziek en heeft een harttransplantatie nodig, maar daar is geen geld voor. Rod gaat proberen om over vijftien bussen te springen, om zo geld in te zamelen voor de operatie. En wat is het eerste wat hij zal doen als Frank weer beter is? Hem helemaal in elkaar slaan. Om 00.50 uur op RTL7.

Geen fan van bussen of auto’s? Kijk dan naar She’s the Man, Showtime, Racing for Time of Ocean’s Twelve.

BarÁa-preses beschuldigd van fraude in BraziliŽ

Barcelona-voorzitter Sandro Rosell wordt in Brazilië beschuldigd van fraude. Het sportmarketingbedrijf Ailanto, waar Rosell eigenaar van is, organiseerde in 2008 een oefeninterland tussen Brazilië en Portugal. Dat zou zijn gebeurd zonder dat er een fatsoenlijke aanbesteding was geweest.

Ook zou er een vervalst document zijn gebruikt om het bedrijf het contract voor de wedstrijd te gunnen. Braziliaanse aanklagers zeggen dat Ailanto vier miljoen dollar kreeg om het duel in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia te organiseren. Als Rosell schuldig wordt bevonden zou hij tot acht jaar celstraf kunnen krijgen. Zijn Braziliaanse advocaat heeft de aantijgingen in lokale media van de hand gewezen. Hij noemt de beschuldigingen 'onverantwoord'.

Eriksen: "Eerder bovenaan dan verwacht"

De inhaalrace waarmee Ajax de voorbije jaren twee landstitels op haar naam schreef werd dit seizoen enkele weken eerder ingezet dan gebruikelijk.

Met nog acht speelronden voor de boeg gaan de Amsterdammers voor de eerste keer dit seizoen aan kop in de Eredivisie. Een overwinning op PEC Zwolle was vanwege de nederlaag die PSV leed tegen sc Heerenveen voldoende om de koppositie te bemachtigen.

Christian Eriksen vertolkte een hoofdrol in de voorbije successeizoenen van Ajax en is vastberaden ook dit jaar met de landstitel af te sluiten. "We staan misschien wel iets eerder bovenaan dan verwacht", zegt hij tegenover Ajax TV. "Het is nu de kunst om die koppositie vast te kunnen houden. Daar gaan we voor." De eerste horde op weg naar titelprolongatie is een uitduel met AZ. PSV ontvangt RKC Waalwijk en nummer drie Feyenoord krijgt FC Utrecht op bezoek.

Kamer ruziet over IsraŽl-etiketten

Het besluit dat producten uit Israëlische nederzettingen geen label mogen hebben waarop staat dat het product uit Israël komt, leidde dinsdag tot verontwaardigde reacties bij een aantal partijen in de Tweede Kamer. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) blijft echter bij het besluit.

De nederzettingen op de Westoever, de Golanhoogte en in Oost-Jeruzalem worden internationaal niet erkend als Israëlisch grondgebied. Daarom hebben de EU-lidstaten vorig jaar besloten dat de etiketten moeten worden aangepast. Dat Timmermans hier nu uitvoering aan geeft, leidde tot verontwaardigde reacties bij de partijen in de Tweede Kamer die Israël een warm hart toe dragen.

SGP-fractieleider Kees van der Staaij die Timmermans ter verantwoording had geroepen, sprak van 'Israël-bashen'. De bewindsman laat zich voor het karretje spannen van anti-Israël-activisten, want de maatregel kan niet anders worden gezien dan een opmaat tot een boycot, stelde hij.

Bovendien zou de minister zich moeten bezighouden met het vredesproces en niet met het 'brandmerken' van producten uit Israëlische gebieden. PVV'er Raymond de Roon liet zich harder uit. Het kabinet 'verraadt' Israël met dit plan. "Het is een dolkstoot in de rug van Israël." Joël Voordewind (ChristenUnie) sprak van een 'klap in het gezicht van Israël'.

Deze woorden brachten Timmermans niet van zijn stuk, al riep hij wel op om de discussie 'zakelijk' te voeren. Hij herhaalde dat het gaat om eerlijke voorlichting aan consumenten. "Het is doodsimpel. De nederzettingen liggen niet in Israël dus op de producten mag niet staan dat ze komen uit Israël." De minister wees erop dat het vorige kabinet hier al mee heeft ingestemd.

SP-leider Emile Roemer vroeg Timmermans om dit beleid dan ook uit te dragen als het om ander omstreden gebieden gaat, zoals de Westelijke Sahara. "U heeft een punt", antwoordde Timmermans. Op producten uit dat gebied mag evenmin staan dat ze zijn geproduceerd in Marokko. Hij beloofde dit in Europa aan te kaarten.

Britse bokser zoekt twittercriticus op

De Britse bokser Curtis Woodhouse is zo kwaad geworden op een anonieme criticaster op Twitter, dat hij besloot de man op te zoeken. De oud-voetballer van Hull City werd op Twitter lastiggevallen sinds hij vrijdag een titelgevecht om de Engelse lichtweltergewichttitel verloor.

Toen Woodhouse er genoeg van had deed hij een oproep om informatie over zijn kwelgeest te krijgen. "Ik geef duizend pond aan diegene die me een adres en foto van deze man bezorgt", schreef hij op de berichtendienst. "Klop, klop." Uit een volgend bericht blijkt dat Woodhouse in Noord-Engeland bij de man in de straat heeft gestaan. "Hij kwam nooit buiten spelen, dus ik ga naar huis. Het was misschien wat dom wat ik vandaag deed, maar soms is het genoeg."

Maandagavond kwam Woodhouse erachter dat hij mensen kan blokkeren op Twitter. "Hadden jullie me wel eerder kunnen laten weten", schreef hij aan zijn volgers. "Dat had me twintig pond aan benzine gescheeld." Voormalig wereldkampioen zwaargewicht Lennox Lewis kon de actie van Woodhouse wel waarderen. Hij liet op Twitter weten het verhaal van Woodhouse geweldig te vinden.

Mansveld geeft NS 2,75 miljoen euro boete

De Nederlandse Spoorwegen moeten een boete van 2,75 miljoen euro betalen, omdat de reiziger niet tevreden genoeg is over de dienstverlening van het bedrijf. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) dinsdag besloten, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

NS voldeed in 2011 niet aan alle afspraken over klanttevredenheid. Daarom kreeg het bedrijf een voorlopige boete opgelegd. Nu de situatie in 2012 niet is verbeterd, moet de NS de 2,75 miljoen euro daadwerkelijk gaan overmaken.

Daarnaast heeft Mansveld voor 2012 nog een voorlopige boete opgelegd, eveneens van 2,75 miljoen euro. Die wordt kwijtgescholden als de NS in 2013 voldoende presteert op klanttevredenheid.

Honkballers weer niet opgewassen tegen Japan

De Nederlandse honkbalploeg heeft weer niet kunnen winnen van Japan. In de plaatsingswedstrijd voor de halve finale waren de Aziaten in Tokyo met 10-6 te sterk. Eerder in de tweede ronde was Nederland nog met 16-4 afgedroogd door Japan.

Door de nederlaag speelt Oranje maandagnacht Nederlandse tijd in San Francisco tegen de winnaar van de Amerikaanse tweederondepoule. Japan komt zondagnacht al in actie tegen de nummer twee van die poule. De finale wordt volgende week dinsdagnacht gespeeld.

Nederland begon verrassend sterk aan de wedstrijd. Andrelton Simmons, de eerste slagman van de wedstrijd, joeg de bal meteen de tribune in voor een homerun en een 1-0 voorsprong. In de tweede inning ging het echter mis voor Oranje. Werper David Bergman had zijn handen vol aan de Japanse slagmensen en kreeg vijf runs om zijn oren, waaronder een single homerun van Shinnosuke Abe. Nadat Bergman was vervangen door Jonatan Isenia sloeg Abe nog een homerun met twee lopers op de honken: 8-1.

Innings lang bleef de enorme achterstand op de borden staan dankzij sterk verdedigend werk van Nederland en in de zevende inning scoorde de ploeg van Hensley Meulens eindelijk opnieuw. Curt Smith en Kalian Sams zorgden voor een 3-8 achterstand. In de achtste inning sprokkelde Oranje weer een paar runs erbij. Hainley Statia, Jonathan Schoop en Sams brachten de spanning bij 6-8 weer terug in de wedstrijd.

In de gelijkmakende slagbeurt leek Nederland Japan opnieuw te kunnen bedwingen, maar na de eerste twee uit ging het toch nog mis. Katsuya Kakunada en Nobuhiro Matsuda scoorden beiden hun tweede run van de partij: 10-6. In de laatste inning kon Nederland niets meer terugdoen.


Honkballers weer niet opgewassen tegen Japan (Foto: Novum)

Zeven grote feesten in Amsterdam op 30 april

Op 30 april is in Amsterdam plaats voor zeven grote dance-evenementen. Dat meldt een gemeentewoordvoerder dinsdag. In totaal is plek voor zo'n honderdduizend feestgangers. De feesten zijn alleen toegankelijk met een kaartje, dat gekocht moet worden in de voorverkoop.

De feesten vinden plaats aan de rand van de stad, onder meer op de NDSM-werf en bij de RAI. Deze locaties zijn gekozen om de binnenstad te ontlasten. De grootste evenementen zijn het Q-day Festival bij het Olympisch Stadion met ruimte voor 35.000 bezoekers en het Queensland Festival bij de RAI, waar 25.000 feestvierders terechtkunnen.

De gemeente laat weten dat er geen grote vergunningen zijn geweigerd. Wel heeft een aantal organisatoren zich teruggetrokken. Eerder werd al bekend dat het Museumplein op 30 april wordt ingericht als Oranjeplein. Daar kunnen de festiviteiten de hele dag op grote schermen worden gevolgd. 's Avonds wordt op het plein een Koningsbal georganiseerd, een onderdeel van de Koningsnacht.

Volgende week neemt de gemeente officieel een besluit over zo'n 220 vergunningen voor kleinere evenementen in de stad. Het uitgangspunt is dat Koninginnedag ondanks de bijzonder inhuldiging van de koning op de gebruikelijke manier doorgaat.

'Chileense doelman krijgt kans bij FC Twente'

FC Twente gunt José Lafrentz de aankomende weken de kans om een contract bij De Tukkers in de wacht te slepen. Lafrentz is een 20-jarige doelman uit Chili, die momenteel in zijn geboorteland onder contract staat bij Santiago Wanderers.

De aankomende veertien dagen krijgt hij de kans om de technische staf te overtuigen van zijn capaciteiten, zo meldt Voetbal International. Nikolay Mihaylov geldt op het moment als eerste keus van trainer Alfred Schreuder en zijn stand-in Sander Boschker committeerde zich onlangs voor een extra jaar aan FC Twente. Met de proefperiode van Lafrentz lijken de Enschedeërs in te spelen op een zomers vertrek van Mihaylov.

Giro mogelijk ingekort naar twee weken

Algemeen directeur Michele Acquarone van organisator RCS Sport vindt dat de gehele wielerkalander opnieuw goed beken zou moeten worden. Hij vindt dat toprenners aan de start moeten staan van de belangrijkste wedstrijden. Daarvoor zou hij zelfs de Giro d'Italia in willen korten.

RCS Sport is organisator van onder andere de Giro d'Italia, Milaan-San Remo, Ronde van Lombardije en de Tirreno-Adriatico. Dit jaar zijn Milaan - San Remo en Lombardije al van een zaterdag naar zondag verschoven. "Het is niet uitgesloten dat we dat volgend jaar weer gaan veranderen, want we moeten het geheel van de kalender eens herbekijken", aldus Acquarone.

"Het is raar dat Parijs-Nice en de Tirreno overlappen. Als het nodig zou blijken, wil ik de Ronde van Italië beperken tot twee koersweken. Maar ik wil niet de enige zijn die moet inbinden", vervolgde de koersdirecteur.

Beenhakker: "Gevoelsmatig denk ik dat Ajax zal winnen"

Nu Leo Beenhakker niet meer actief bij een Nederlandse club betrokken is laat hij als onafhankelijke partij zijn licht schijnen over de zinderende titelstrijd in de Eredivisie.

Ofschoon de topploegen aan elkaar gewaagd zijn in de ogen van Don Leo, dicht hij Ajax de grootste kans toe. "Gevoelsmatig denk ik dat Ajax aan het langste eind gaat trekken", vertelt hij tegenover Metro. "Ze spelen het meest regulier en zijn ook in staat om te winnen als ze minder spelen. Maar ik zeg er meteen bij, het is natte vingerwerk."

Geen enkele club met kampioensaspiraties maakt een constant seizoen door. Toch wil Beenhakker niet spreken van een 'kampioen van de armoede'. "De mensen die dat zeggen die snappen het niet", legt hij uit. "Het betekent dat de krachtsverschillen niet zo groot waren, zoals nu ook het geval is."

Eerder verkondigde Beenhakker al ook Vitesse niet uit te vlakken in de titelrace. "Waarom niet? Alle teams hebben hetzelfde probleem. Er ontbreekt regelmaat. Niemand is in staat om een reeks neer te zetten", zei hij toen in gesprek met NUsport.

Van Nistelrooij wordt stagiair bij PSV

Als speler werkte hij zich geleidelijk naar de absolute top. Of Ruud van Nistelrooij ook over uitzonderlijke trainerscapaciteiten beschikt zal de aankomende jaren blijken.

Zijn start in het trainersgilde zal Van Nistelrooij maken op een voor hem bekende plek. De voormalige aanvaller van achtereenvolgens FC Den Bosch, sc Heerenveen, PSV, Manchester United, Real Madrid, Hamburger SV en Málaga zal zijn eerste stage afwerken bij PSV.

Een aanbod van de Eindhovenaren werd enthousiast ontvangen door de 36-jarige Ossenaar. Tegenover het Eindhovens Dagblad bevestigde hij zijn aanstaande carrièremove.

"Ik krijg mogelijkheden om bij het eerste elftal en de jeugd te kijken. Daar ben ik heel content mee", aldus Van Nistelrooij. "Wanneer het precies gaat gebeuren, weet ik nog niet. In september start de cursus om mijn trainersdiploma's te halen en daar hoort zeker een stage bij PSV bij."

Tuyp hoopt op buitenlandse club

Jack Tuyp vertrekt aan het einde van het seizoen bij FC Volendam. De 29-jarige spits hoopt op een afscheid met een prijs. Het contract van Tuyp loopt aan het einde van het seizoen af. Volendam wilde graag met de spits verder, maar hij wees een aanbod af. Tuyp wil weg uit Volendam en sluit een club uit het buitenland niet uit.

"Ik kijk met trots op deze periode terug en hoop in de toekomst weer terug te keren bij mijn club", zegt Tuyp tegenover RTV Noord-Holland. "Ik wil het seizoen graag goed afsluiten en het zou fantastisch zijn om weg te gaan met een prijs." Tuyp speelde zijn gehele loopbaan bij FC Volendam, op een seizoen na. In 2004/2005 droeg hij het shirt van FC Groningen, om daarna weer terug te keren bij Volendam.

Super Metroid met orkest

Componist Blake Robinson komt vanaf volgende week met een nieuw album waarin hij orkestraal de Nintendo-game Super Metroid ten gehore brengt. Super Metroid Symphony is ingespeeld door het Blake Robinson Synthetic Orchestra en bevat 30 nummers van de game.    

Het album Super Metroid Symphony is vanaf 19 maart 2013 verkrijgbaar via iTunes. Hieronder staat een trailer met alvast een voorproefje van het album.  

Gattuso bezig aan laatste seizoen

Gennaro Gattuso hangt zijn schoenen na dit seizoen in de wilgen. De voormalige middenvelder van AC Milan wil zich storten op een loopbaan als trainer.

De 35-jarige Italiaan staat momenteel onder contract bij het Zwitserse FC Sion. Na een loopbaan van achttien jaar vindt hij het mooi geweest. Gattuso werd in februari aangesteld als speler/coach bij Sion. In juni zal hij zijn laatste wedstrijd spelen en zich dan volledig gaan richten op het trainerschap.

"In juni hang ik mijn schoenen in de wilgen en wijd ik me volledig aan een nieuwe carriere", zegt de Italiaan tegenover Tuttosport. Gattuso is van mening dat hij een goede trainer gaat worden. "Ik heb de ambitie en vastberadenheid om succesvol te zijn als coach. Ik word vergeleken met Antonio Conte en dat is een eer. Ik hoop dezelfde successen als hem te behalen als trainer."

"Er zijn bepaalde vergelijkingen tussen ons. We hebben allebei Marcello Lippi en Carlo Ancelotti als trainer gehad. Zij waren mijn leermeesters", aldus Gattuso.

Kledingstukken te koop voor Black Ops 2

Tegen betaling kunnen Xbox 360-gamers hun Call of Duty: Black Ops 2-soldaat woensdag voorzien van nieuwe camouflagekleding. Daarnaast kunnen extra vooropgezette wapencombinaties en meer opslagruimte voor video's en foto's gekocht worden. Deze uitbreidingen kosten grofweg twee euro. Dat heeft Activision bekendgemaakt.

Het gamebedrijf spreekt van 'micro items', en benadrukt dat het niet gaat om virtuele voorwerpen die een voordeel kunnen opleveren in het spel. Het is de eerste keer dat Activision geld vraagt voor kledingstukken in de Call of Duty-reeks. Gamers konden al langer hun Call of Duty-spel uitbreiden met extra speelvelden voor de competitieve online schietpartijtjes.

De micro items zijn vanaf woensdag alleen verkrijgbaar voor de Xbox 360. Activision wil de downloadbare kledingstukken later ook aanbieden voor de PlayStation 3- en pc-versies van het schietspel.


Kledingstukken te koop voor Black Ops 2

Negatief advies CBV omtrent Schreuder

Belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal heeft de KNVB een negatief advies gegeven omtrent de wens van FC Twente om het seizoen af te maken met Alfred Schreuder.

Schreuder nam het stokje reeds over van Steve McClaren, die na een paar zware maanden besloot op te stappen. Schreuder beschikt echter niet over de juiste papieren en mag het seizoen dan ook niet afmaken. Twente hoopte op een oplossing om tot aan het einde van het seizoen een stroman te vinden, maar voorlopig wil niemand zich lenen voor die functie.

De CBV sprak met Schreuder en de potentiële stromannen Patrick Kluivert en Michel Jansen over de regels en de verklaring van hun standpunt. "Alfred gaf aan wel te begrijpen waarom we er bovenop zitten", zegt directeur Gerard Marsman in de Telegraaf. De licentiecommissie van de KNVB heeft het verzoek van FC Twente in beraad en doet naar verwachting binnen een week uitspraak in de zaak.

Wenen biedt niet op Olympische Spelen 2028

Wenen is niet meer van plan een gooi te doen naar de Spelen van 2028. De Oostenrijkse hoofdstad gooit de handdoek in de ring nadat 72 procent van de inwoners zich in een referendum tegen de plannen keerde. Burgemeester Michael Häupl maakte de eerste resultaten dinsdag bekend. Stemmen per post kan nog tot maandag, maar grote veranderingen worden niet meer verwacht.

Oostenrijk heeft de Zomerspelen nog nooit georganiseerd. Wenen was voor 1964 kandidaat, maar toen gingen de Spelen naar Tokyo. Datzelfde jaar was Innsbruck wel de gastheer van de Winterspelen. In 1976 werden de Winterspelen daar weer gehouden.

Middelkoop al klaar op challenger Sarajevo

Tennisser Matwé Middelkoop is in de eerste ronde van het challengertoernooi in Sarajevo uitgeschakeld. De Leerdammer boog met 6-3 en 6-4 voor Jan Mertl uit Tsjechië. De 29-jarige Middelkoop is de nummer 242 van de wereld, zijn twee jaar oudere tegenstander staat zeventig plaatsen hoger.

Middelkoop was niet kansloos op het Bosnische hardcourt. Hij kreeg twee breakkansen tegen Mertl, maar die werkte de Tsjech beiden weg. Vier keer moest Middelkoop een breakpunt toestaan. In beide sets leverde dat Mertl een break op.

Vrijspraak Jomanda in zaak Millecam definitief

Jomanda krijgt definitief geen straf voor het ontraden van chemotherapie aan comédienne Sylvia Millecam. De voorwaardelijke celstraffen van drie en zes weken voor twee alternatieve genezers blijven staan. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald.

Justitie had eind 2010 een jaar cel geëist tegen Jomanda, maar het gerechtshof in Amsterdam sprak haar vrij. Justitie besloot na een halfjaar beraad definitief in cassatie te gaan. Zonder resultaat, blijkt nu.

Millecam overleed in augustus 2001 op 45-jarige leeftijd aan de gevolgen van borstkanker. Artsen hadden haar aangeraden haar tumor te laten behandelen in een regulier ziekenhuis. Het zelfverklaard genezend medium Jomanda en twee alternatieve genezers uit Millingen aan den Rijn en De Meern vertelden Millecam dat ze geen kanker had, maar een bacteriële infectie. Millecam vertrouwde het drietal en zag van chemotherapie af.

Frankrijk haalt drieprocentsnorm niet

Het begrotingstekort van Frankrijk komt dit jaar naar verwachting uit op 3,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Daarmee voldoet het land net als Nederland niet aan de Europese norm van maximaal drie procent. President François Hollande maakte de bijgestelde voorspelling dinsdag bekend.

De Franse regering had al eerder gewaarschuwd dat het de drieprocentsnorm waarschijnlijk niet zou halen vanwege de lagere economische groei. Bij de opstelling van de begroting over 2013 was uitgegaan van een groei van het bbp van 0,8 procent. De Europese Commissie voorspelde vorige maand in de winterraming dat de Franse economie met slechts 0,1 procent groeit dit jaar.

Minister van financiën Pierre Moscovici sloot eerder deze maand uit dat Frankrijk dit jaar nog meer gaat bezuinigen om wel aan de begrotingseis te voldoen. Dat zou de groeiperspectieven voor het land alleen maar verslechteren, meent de ambtgenoot van Jeroen Dijsselbloem. Moscovici verwacht dat de Europese Commissie Frankrijk meer tijd gaat gunnen om het huishoudboekje op orde te krijgen.

Het tekort van Nederland komt dit jaar uit op 3,3 procent, becijferde het Centraal Planbureau eind vorige maand. Het kabinet-Rutte 2 besloot net als Frankrijk dit jaar niet extra in te grijpen. Voor volgend jaar worden wel 4,3 miljard euro extra bezuinigingen gepland om het tekort onder de drie procent te krijgen.

Roda in gesprek met Parma om Danilo

Roda JC is met Parma in gesprek om Danilo langer in Kerkrade te houden. De verdediger wordt dit seizoen gehuurd van de Italiaanse club.

Roda JC heeft in de huurovereenkomst een optie tot koop bedongen, maar het afgesproken bedrag blijkt nu te hoog voor de Eredivisionist. Directeur Marcel van den Bunder twijfelt of Roda wel in staat is Danilo definitief over te nemen. "Maar wij willen inderdaad langer door met Danilo. Hij is gelukkig bij ons en onze technische staf is heel tevreden over hem", zegt Van den Bunder tegen Voetbal International.

"Jonge spelers zoals hij maken heus nog wel eens een foutje, maar hij heeft zich ontwikkeld tot een speler met toegevoegde waarde voor Roda. We zijn in gesprek met Parma. Openingen om tot elkaar te komen, zijn er in ieder geval." De 21-jarige Danilo is dit seizoen een vaste waarde in het elftal van trainer Ruud Brood. Hij kwam dit seizoen tot dusver 25 keer in actie.

De kwartfinalisten van Injustice God Among Us

Vandaag zijn door Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment de kwartfinales van de Injustice Gods Among Us-competitie bekendgemaakt.

Deze week gaan Batman en Wonder Woman de strijd met elkaar aan. Flash mag met The Joker een robbertje gaan knokken.
De twee overige kwartfinales gaan tussen Aquaman en Green Lantern, Superman is geloot tegen Green Arrow.

Ben je zo fanatiek dat je wilt voorspellen wie er wint? Dan kun je eerst de analyses bekijken en daarna naar deze site. Op de pagina zie je eerdere gevechten en mag jij voorspellen wie er wint. De held of schurk met de meeste stemmen gaat door naar de halve finale.

Injustice: Gods Among Us komt 19 april uit op PlayStation 3, Xbox 360 en Wii U.

Injustice God amongst Us

Studie kosten ov ingetrokken wegens fouten

Een studie over het openbaar vervoer van SEO Economisch Onderzoek is ingetrokken omdat er fouten in zijn gemaakt. De onderzoekers stelden dat de rijkssubsidie voor bus, tram en metro de afgelopen jaren is verdubbeld maar dat dit heeft nauwelijks geleid tot meer reizigers. SEO erkent nu dat verkeerde conclusies zijn getrokken.

Vervoerders trokken de conclusies meteen al in twijfel, wat voor SEO de aanleiding was nader onderzoek te doen. "Daaruit is gebleken dat de rijkssubsidies voor openbaar vervoer uit 2004 ten onrechte zijn vergeleken met de rijksbijdrage (BDU) in de jaren erna", schrijft SEO op zijn website. "Daardoor zijn de uitgaven aan regionaal openbaar vervoer in 2004 onderschat, en is de groei in die uitgaven in de periode 2004-2010 overschat."

Ook op andere onderdelen van het rapport is aanvullend onderzoek gedaan na kritiek van onder andere Maatschappij Voor Beter OV. Uit dat onderzoek is gebleken dat 'het algemene beeld van groei van de uitgaven aan regionaal openbaar vervoer met onzekerheid is omgeven'.

Het onderzoeksbureau biedt zijn excuses aan voor de fout en gaat 'verdiepend onderzoek' doen om meer zekerheid te krijgen over de gebruikte cijfers en de gemaakte veronderstellingen.


Studie kosten ov ingetrokken wegens fouten (Foto: Novum)

Palermo kiest weer voor coach Sannino

Serie A-club Palermo heeft Giuseppe Sannino aangesteld als trainer. Hij volgt de maandag ontslagen Gian Piero Gasperini op als oefenmeester bij de Siciliaanse club. De aanstelling van de 55-jarige Italiaan is opmerkelijk omdat hij eerder dit seizoen al na drie wedstrijden werd ontslagen.

Palermo heeft dit seizoen sowieso een opmerkelijke trainersgeschiedenis. Na Sannino's ontslag in september werd Gasperini aangesteld. Die moest begin februari plaatsmaken voor Alberto Malesani, maar hij werd na drie duels alweer ingeruild voor Gasperini. Deze keer duurde het twee duels voor hij zijn ontslag kreeg bij de nummer laatst van de Serie A.


Palermo kiest weer voor coach Sannino (Foto: Novum)

Joke Bruijs en Nasrdin Dchar winnen prijs in LA

Joke Bruijs, Nasrdin Dchar en John Buijsman hebben zondag een prijs voor beste groep acteurs gewonnen voor de korte film Sorry. De film werd gemaakt en bekroond in het kader van het internationale 48 Hour Film Project, waarbij filmmakers twee etmalen de tijd krijgen om een korte film af te leveren.

De Franse film Jacques Serres won in Los Angeles de prijs voor beste film die in 48 uur is gemaakt. De film werd ook beloond met de prijs voor beste regie en beste scenario.

Sorry van regisseur Jeroen Houben duurt iets meer dan vijf minuten en gaat over een gezin dat door een auto-ongeluk om het leven is gekomen. Vader, moeder en zoon ruziën in de auto over de oorzaak van hun dood en over hun leven als gezin. Sorry won in Rotterdam al de prijs voor beste film op de nationale variant van het festival.

Van Geel: "Zaak om de rust te bewaren"

Met nog acht wedstrijden voor de boeg is Feyenoord één van de vier titelkandidaten. Hoewel men het de Rotterdammers het meest lijkt te gunnen, lijkt dat geen rol te spelen.

Dat denkt technisch directeur Martin van Geel. In de komende wedstrijden treft Feyenoord clubs als ADO Den Haag en FC Utrecht, clubs die een grote antipathie hebben tegen Ajax. Van Geel denkt dat dat niet gaat meespelen in de titelrace.

"Als ze het ons het meest gunnen, dan zal dat ná het seizoen zijn", zegt Van Geel in het Algemeen Dagblad. "Voorlopig strijdt iedereen voor zijn eigen kans. En zo hoort het. Het is bovenal zaak om de rust te bewaren. Dat anderen nu anders naar ons gaan kijken, is prima. Dat hoort erbij. Zolang we onszelf maar niet gek maken."

Feyenoord neemt het in de komende wedstrijden op tegen FC Utrecht (thuis, 17 maart), sc Heerenveen (uit, 30 maart), VVV-Venlo (thuis, 5 april), RKC Waalwijk (uit, 14 april), Vitesse (thuis, 21 april), Heracles Almelo (thuis, 28 april), ADO Den Haag (uit, 5 mei) en NAC Breda (12 mei, thuis).

Beckenbauer ziet Rooney graag bij Bayern

Franz Beckenbauer ziet Wayne Rooney graag naar Bayern München komen. De toekomst van Rooney op Old Trafford is onzeker. In de Engelse media worden de transfergeruchten gevoed doordat manager Sir Alex Ferguson zijn spits geen basisplaats gaf in het cruciale Champions League duel met Real Madrid.

De geruchten over een eventueel vertrek bij Manchester United zijn ook aangekomen bij Beckenbauer. De erevoorzitter van Bayern ziet Rooney graag naar München komen. Hij beschrijft de Engelse spits als "een van 's werelds beste spelers".

"Ik zou erg blij zijn als Wayne Rooney naar Bayern komt", zegt de voormalige Duitse wereldkampioen in de Duitse media. Pep Guardiola neemt komende zomer het stokje over van trainer Jupp Heynckes en heeft van Bayern al een groot bedrag toegezegd gekregen om komende zomer uit te geven.

Arsenal drie weken zonder Wilshere

Jack Wilshere mist woensdag het Champions Leagueduel tegen Bayern München. De middenvelder van Arsenal heeft een enkelblessure en staat drie weken buitenspel. Dat heeft Arsenal-manager Arsène Wenger dinsdag gezegd. Wilshere ontbreekt daardoor ook bij Engeland in de WK-kwalificatieduels tegen San Marino en Montenegro.

Wilshere heeft volgens Wenger een ontsteking in zijn enkel nadat hij begin maart tegen Tottenham Hotspur geblesseerd was geraakt. Door Wilshere nu rust te geven wil Wenger voorkomen dat zijn speler weer langdurig moet missen. Wilshere stond het hele vorige seizoen aan de kant met een enkelblessure.

Vanmarcke richt zich op Parijs-Roubaix

Sep Vanmarcke zal er alles aan doen om op tijd fit te geraken. Gisteren kreeg de Belg van Blanco Pro Cycling te horen dat zijn knie niet geopereerd hoeft te worden, zo meldt Het Nieuwsblad. Mede daarom richt hij zijn pijlen op De Hel van het Noorden.

Vanmarcke, vorig jaar winnaar van de Omloop het Nieuwsblad, geeft tekst en uitleg: “De slijmbeurs van mijn rechterknie is niet gescheurd zoals gevreesd. Dat is op zich goed nieuws. Maar door het vocht dat in mijn knie zit, mag ik toch een week niet fietsen. Mijn knie wordt een week lang gekoeld en behandeld. Daarna moet ik opnieuw op controle.” Vanmarcke kwam in de vijfde etappe van de Tirreno-Adriatico ten val.

“Ik voelde in de Tirreno dat mijn conditie goed was en nog verbeterde. Dit is natuurlijk een streep door mijn rekening. De trainingen die ik in principe nodig had om nog beter te worden, mis ik nu. Ik hoop nog om in orde te zijn voor de E3 en Gent-Wevelgem, maar die kans is klein. Ik mik eerder op de Ronde, en vooral op Parijs-Roubaix. Zodra ik kan, ga ik keihard werken om zoveel mogelijk recht te zetten”, aldus Vanmarcke.

'Denen gebruikten op Olympische Spelen'

Drie van de vijf Deense wielrenners op de Olympische Spelen van 2004 zouden doping hebben gebruikt. Dit heeft Michael Rasmussen tegenover de Deense dopingautoriteit verklaard, zo schrijft de Deense krant Politiken.

Het Deense team van dat jaar bestond naast Rasmussen uit Frank Hoj, Bo Hamburger, Nicki Sörensen en Lars Michaelsen. De vijf coureurs deelden destijds een appartement. De verboden middelen zouden het Olympische dorp in zijn gesmokkeld in een muziekdrager. Het zou gaan om cortisonen.

In het huidige peloton is van de vijf renners enkel Nicki Sörensen nog actief. De renner van Team Saxo-Tinkoff verklaarde niets met het voorval te maken te hebben.

Beerschot vraagt uitstel van betaling aan

De Antwerpse voetbalclub Beerschot heeft dinsdag uitstel van betaling aangevraagd. Voorzitter Patrick Vanoppen bevestigt dat tegenover de Gazet van Antwerpen. Verder commentaar geeft de club niet totdat de rechter een uitspraak over het verzoek gedaan. Het is de eerste keer dat een club uit de Belgische Eerste Klasse surseance aanvraagt.

Beerschot ontstond in 1999 toen Beerschot en Germinal Ekeren fuseerden tot Germinal Beerschot. Een machtsstrijd binnen het bestuur werd in 2011 in het voordeel van de Beerschotgetrouwen beslist en Germinal werd uit de naam geschrapt. De ploeg zou al lang in financieel zwaar weer verkeren.

Ook sportief gaat het Beerschot niet voor de wind. De Antwerpers staan vijftiende en zijn veroordeeld tot de play-offs III. Samen met nummer laatst Cercle Brugge wordt in vijf duels bepaald wie van de twee degradeert.

Banken 'verheugd' over hypotheekplannen

De Nederlandse bankensector is 'verheugd' over de vooruitgang die verkenner Kees van Dijkhuizen heeft geboekt om pensioenfondsen een grotere rol te geven bij het financieren van hypotheken. Dat liet de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dinsdag weten.

"Het is in het belang van consumenten dat banken en pensioenfondsen met elkaar in gesprek zijn om te kijken hoe institutionele beleggers kunnen bijdragen aan de hypotheekfinanciering in Nederland", aldus de NVB. Volgens de belangenbehartiger wordt Nederland daarmee minder afhankelijk van de internationale kapitaalmarkt en blijft een betaalbare financiering van woningen gewaarborgd.

Banken'verheugd' over hypotheekplannen
Banken 'verheugd' over hypotheekplannen (Foto: ANP)

Sneeuwval leidt in BelgiŽ tot nieuw filerecord

Hevige sneeuwval heeft dinsdag in België tot een nieuw filerecord geleid. Rond 07.30 uur stond in het land vijftienhonderd kilometer file, melden Belgische media.

Ruim driehonderd strooiwagens proberen de gladheid te bestrijden. Door de aanhoudende sneeuwbuien gaat dat niet gemakkelijk. Alle tunnels zijn uit voorzorg dicht. Automobilisten wordt aangeraden thuis te blijven.

Ook in Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië is de overlast groot. In Frankrijk ligt op sommige wegen tientallen centimeters sneeuw. Honderden automobilisten raakten ingesneeuwd. Sommigen hebben hun voertuig verlaten om de nacht elders door te brengen. In het zuidoosten van Groot-Brittannië strandden ook honderden automobilisten. Sommigen zaten meer dan tien uur vast in files van meer dan vijftig kilometer, meldt het Britse persbureau PA.

In Duitsland gebeurden maandag al honderden ongelukken, waarbij zeker acht mensen gewond raakten.

Vergeleken met de problemen in het buitenland valt de overlast in Nederland nog mee. Vooral het zuiden is door de sneeuwval getroffen. Op de A2 van Maastricht naar Eindhoven staat tussen Nederweert en knooppunt Leenderheide al bijna 25 kilometer, meldt de Verkeersinformatiedienst.

Tussen Maasbracht en Urmond staat bijna 20 kilometer. De sneeuw en de daarmee gepaarde gladheid treffen vooral Zeeland, Noord-Brabant, Limburg en een klein stuk van Gelderland, zei een woordvoerder van de ANWB eerder.

De NS rijdt in het zuiden volgens een aangepaste dienstregeling. De sneeuwval heeft nog niet tot grote storingen geleid.


Sneeuwval leidt in België tot nieuw filerecord (Foto: Novum)

Nederlandse games in San Francisco

Het Nederlandse consulaat in San Francisco opent zijn deuren voor videogames. Onder de noemer INDIGO laten twintig game developers uit eigen land van 25 tot en met 30 maart hun mooiste titels zien aan een internationaal publiek van vakgenoten, investeerders, uitgevers, pers en spelers.

Het evenement vindt plaats parallel aan de Game Developers Conference (GDC) in het nabij gelegen Moscone Center, de meest toonaangevende beurs ter wereld gericht op makers van videogames.

De organisatie van INDIGO ligt in handen van Dutch Game Garden, de stichting die bedrijvigheid in de Nederlandse gamesindustrie faciliteert. “Nederland telt zelf slechts een handvol uitgevers, in San Francisco verzamelen zich er honderden om veelbelovende games te zoeken”, zegt JP van Seventer, development director van Dutch Game Garden. “INDIGO stelt ons in staat een groot aantal makers van zowel entertainmentgames als toegepaste games uit eigen land in één klap onder hun aandacht te brengen. Ook ontmoeten de aanwezige gamedevelopers vakgenoten uit de hele wereld, financiers en potentiële creatieve- en zakelijke partners.

Dutch Game Garden heeft INDIGO de afgelopen jaren meerdere keren succesvol georganiseerd op verschillende locaties in Nederland. Het is de eerste keer dat het evenement buiten de landsgrenzen verschijnt, dankzij de gastvrijheid van het consulaat. Het volledige adres is The Netherlands Consulate General, 120 Kearny Street, Suite 3100, San Francisco, CA 94104. De deuren voor INDIGO zijn geopend van maandag 25 maart tot en met zaterdag 30 maart.

Binnenkort verschijnt meer info over de geselecteerde games en het programma op www.indigoshowcase.nl.

Auto staat vaak op naam van man

De meeste auto's staan op naam van een man. Begin 2011 had de helft van alle volwassen Nederlanders een auto op zijn of haar naam geregistreerd staan. Twee derde van hen was man, een derde vrouw, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vooral bij oudere generaties is het verschil tussen mannen en vrouwen groot. Van de 75-plussers hebben mannen vier keer zo vaak een auto op naam staan als vrouwen, bij 18- tot 25-jarigen is dit nagenoeg gelijk.

Van de alleenstaande mannen bezit de helft een auto, tegenover bijna veertig procent van de alleenstaande vrouwen. Bij samenwonende stellen is het verschil tussen mannen en vrouwen veel groter. Onder paren zonder kinderen heeft bijna driekwart van de mannen een personenauto op zijn naam staan, tegenover dertig procent van de vrouwen. Bij paren met kinderen is het verschil tussen mannen en vrouwen iets kleiner.


Auto staat vaak op naam van man (Foto: Novum)

Kritiek op 'randstedelijke arrogantie' Cohen

De aanbevelingen van de commissie-Cohen naar aanleiding van de Facebook-rellen in Haren neigen hier en daar naar 'randstedelijke arrogantie'. Dat schrijft de adviseur crisisbeheersing van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters Wouter Jong in een weblog.

Als voorbeeld noemt hij de aanbeveling om de ervaringen van de grote steden te gebruiken bij problemen. De Jong wijst erop dat in het verleden ook grote steden juist gebruik hebben gemaakt van ervaringen van kleinere gemeenten.

De Jong noemt het vrijdag gepresenteerde rapport verder een 'grondige analyse' van de avond zelf, maar 'weinig concreet' als het om de aanbevelingen gaat. De Harense gemeenteraad debatteert dinsdagavond over het rapport.

'PSV haalt Montenegrijns talent Boljevic'

PSV heeft zich voor volgend seizoen versterkt met de 17-jarige linksbuiten Aleksandar Boljevic. Dat meldt De Telegraaf dinsdag. De Montenegrijn is afkomstig van FK Zeta uit de hoofdstad Podgorica, waar hij dit seizoen doorbrak bij het eerste elftal.

Afgelopen augustus zag PSV Boljevic van dichtbij. Toen speelde PSV tegen Zeta in de play-offs voor een plaats in de Europa League. In beide duels speelde de toen pas 16-jarige Boljevic negentig minuten mee. PSV won beide wedstrijden.

Monster Hunter 3: Ultimate Battle Trailer

Op de site van Capcom is een nieuwe trailer bekend gemaakt van Monster Hunter 3:Ultimate 

Vorige maand werd bekend dat er een patch uitgegeven zal worden (medio april) die het mogelijk maakt om online te spelen via de 3DS. Daarnaast werkt Capcom ook aan de mogelijklijkheid om als Europeaan contact te maken met Amerika en vice versa.

De game verschijnt op 22 maart op de europese markt.

 

Dienstregeling Thalys ernstig verstoord door sneeuw

De dienstregeling van de hogesnelheidstrein Thalys is dinsdag ernstig verstoord door hevige sneeuwval. Alle treinen die vanuit Parijs naar Amsterdam en Schiphol hadden moeten komen zijn geschrapt of enkele uren vertraagd.

Ook enkele treinen die van Amsterdam naar Parijs hadden moeten rijden blijven op het station. Thalys adviseert reizigers hun reis uit te stellen. Zij kunnen hun geld terugvragen.

Vooral op het spoor in België en Frankrijk is de chaos groot. Daar geldt voor alle treinen dat ze zijn vertraagd of geschrapt. Dat de problemen daar ernstiger zijn is logisch omdat de sneeuwval daar een stuk heviger is dan in Nederland. In Duitsland is net als in Nederland een beperkt aantal uitgaande lijnen geschrapt of vertraagd.

De NS rijdt uit voorzorg in het zuiden van het land volgens een aangepaste dienstregeling. Daar is deze ochtend van grote storingen nog geen sprake geweest.

Op de buitenlandse wegen leidde de sneeuwval ook al tot een chaos. Honderden auto's strandden op de snelwegen in Frankrijk en het zuidoosten van Groot-Brittannië. Velen verlieten hun auto om de nacht elders door te brengen. In Frankrijk werden vrachtwagens van enkele snelwegen geweerd. In Nederland leidde de sneeuwval tot lange files op de A2 tussen Maastricht en Eindhoven. De rest van het land bleef gespaard.

Kojima pleit voor gamepilots

Een pilotversie van een spel kan dienen als test voor gameontwikkelaars. De Japanse ontwikkelaar Hideo Kojima, vooral bekend van de Metal Gear Solid-reeks, denkt met deze pilots de interesse van gamers te peilen. Dat zei hij in een interview met het Britse gametijdschrift Edge. Pilots worden ook bij televisieseries gebruikt om interesse van het publiek te meten.

"Het kan via downloadkanalen gedistribueerd worden", suggereerde de gameontwikkelaar. "Wanneer het succesvol is, kan er doorgewerkt worden." Op die manier denkt Kojima te voorkomen dat gameontwikkelaars vier jaar voor niets aan een spel werken.

Daarnaast ziet Kojima nog een voordeel in de testversie. Gameontwikkelaars kunnen op een vroegtijdig moment met gebruikers communiceren en het spel naar de wens van de toekomstige gebruiker aanpassen. Tegenwoordig is het gebruikelijker dat een game in de laatste maanden met een beperkte hoeveelheid gamers wordt getest.

Hideo Kojima werkt op dit moment aan het actiespel Metal Gear Solid: Ground Zeroes.


Kojima pleit voor gamepilots 

[NBA] Utah Jazz weer naast Lakers in Western Conference

Utah Jazz laat zich de kaas niet van het brood snoepen in de NBA. De basketbalploeg won maandag in thuishaven Salt Lake City met 103-90 van Detroit Pistons. Utah staat daardoor weer op de achtste plaats in de Western Conference. Utah is momenteel in gevecht met Los Angeles Lakers om een play-offplaats.

San Antonio Spurs, de koploper in het Westen, won de topper tegen Oklahoma City Thunder, de nummer twee, met 105-93. Kevin Durant van Okalhoma City werd topscorer van het duel met 26 punten. Zijn ploeggenoot Serge Ibaka scoorde dertien punten en pakte zestien rebounds.

New York Knicks, op ruime achterstand achter Miami Heat de nummer twee van de Eastern Conference, ging hard onderuit bij Golden State Warriors. De Knicks werden in Californië volledig aan banden gelegd: 92-63.

Overige uitslagen NBA maandag
Philadelphia 76ers - Brooklyn Nets 106-97
Phoenix Suns - Denver Nuggets 93-108


Utah Jazz weer naast Lakers in Western Conference (Foto: Novum)

Moeder kardinaal: laat zoon geen paus worden

De hoogbejaarde moeder van de Oostenrijkse kardinaal Christoph Schönborn hoopt dat haar zoon niet tot paus wordt gekozen. De hele familie volgt het conclaaf vol angst. "Als hij paus zou worden, is het voor mij voorbij. Dan zie ik Christoph helemaal niet meer. Want ik heb niet de kracht om naar Rome te reizen", zegt Eleonore Schönborn (92) in de Oostenrijkse krant Kleine Zeitung.

De 68-jarige aartsbisschop van Wenen wordt gerekend tot de kandidaten voor het pausambt. Zijn moeder ziet hem nu al niet veel, maar ze kan nog eens in het jaar naar Wenen reizen om een paar weken bij haar zoon te logeren. Ook belt haar zoon haar elke zaterdag.

Schönborns moeder erkent dat het aanzien van haar adellijke familie zal stijgen, als hij tot paus wordt gekozen. Maar dat weegt voor haar niet op tegen het verdriet dat zij haar zoon niet meer zal zien.

Moeder kardinaal: laat zoon geen paus worden
Moeder kardinaal: laat zoon geen paus worden (Foto: ANP)

Dertig jammers onderschept op Schiphol

Op Schiphol is vorige week een partij van dertig zogeheten jammers onderschept. Dit zijn apparaten die het mobiele telefoonverkeer verstoren. Ze zijn in heel Europa verboden, maar worden nog veel gebruikt in Nederland, meldt een woordvoerder van het Agentschap Telecom dinsdag.

De dertig jammers waren bedoeld voor Nederlandse markt. Ze worden gebruikt door sommige bioscopen, kerken en bedrijven die niet willen dat er mobiel wordt gebeld. "Dit is niet alleen illegaal, maar ook gevaarlijk, omdat 112 ook onbereikbaar wordt", zegt de zegsvrouw van het agentschap, dat onder het ministerie van Economische Zaken valt.

Ook criminelen maken gebruik van jammers. Zo kunnen ze bij autodiefstal track-and-tracesystemen uitschakelen en politieonderzoeken frustreren.

Jaarlijks worden tussen de honderd en honderdvijftig jammers onderschept.

Opleiding mag trage student ook na 1 jaar wegsturen

Universiteiten en hogescholen mogen trage studenten ook na het eerste jaar wegsturen. Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) wil opleidingen zo meer ruimte geven om studenten te blijven prikkelen, meldt haar ministerie dinsdag. Studentenorganisaties reageren kritisch.

Nu mogen opleidingen studenten alleen weren als ze in het eerste jaar niet genoeg punten halen. Dat zou ervoor zorgen dat sommige studenten zich een jaar inspannen en daarna de teugels laten vieren. Behalve een oplopende studieschuld heeft de vertraging die ze dan oplopen weinig gevolgen. Bussemaker wil dat de instellingen een stok achter de deur blijven houden.

Voorlopig gaat het om een experiment. Instellingen die ook na het eerste jaar een bindend studieadvies willen geven, mogen zelf weten of ze studenten wegsturen, uitsluiten van bepaalde vakken of de geldigheid van tentamens inkorten. Studenten in het laatste jaar mogen niet worden weggestuurd.

De opleidingen die meedoen aan de proef moeten maatregelen nemen om de studiebegeleiding en de kwaliteit van de docenten te verbeteren. Ook moet de studielast 'redelijk' zijn. Studenten die worden weggestuurd, moeten worden begeleid bij het zoeken naar een alternatief.

Het Interstedelijk Studenten Overleg spreekt van een 'verschoolsing van het systeem'. De maatregel zou tot minder ondernemende studenten leiden. "Als je als student weet dat je van een opleiding verwijderd kunt worden, onderneem je niet veel naast je studie", schrijft ISO-voorzitter Thijs van Reekum in een reactie.

Deze maatregel treft studenten die zich naast hun studie willen ontwikkelen, reageert de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), een koepelorganisatie van studentenverenigingen. Het bestuurswerk dat veel studenten naast hun studie doen zou belangrijk zijn voor de start van een succesvolle carrière. Maar door dat werk dreigen ze volgens de LKvVnu van hun opleiding te worden gestuurd.

"De student die actief is en zich ontwikkelt naast de collegebanken zal hierdoor onmiddellijk geschaad worden", stelt voorzitter van de LKvV Jan van 't Westende.

De LKvV wijst erop dat het percentage studenten dat bestuurswerk doet vorig jaar al is gedaald van 23 naar 20 procent en vreest dat dit door de maatregel nog verder daalt. Na het afschaffen van de basisbeurs zouden studenten juist zekerheid nodig hebben.

Grazia voor mannen volgende week in schappen

Vrouwenblad Grazia heeft vanaf volgende week een mannelijke tegenhanger. Dinsdag ligt de eerste Grazia Man in de schappen, maakte uitgever Sanoma bekend. Dj Sunnery James is het eerste covermodel.

Het tijdschrift richt zich onder meer op mode, gadgets, auto's en vrouwen. Naast een interview met James zijn in het tijdschrift een fotoreportage met SBS-presentatrice Tess Milne en een portret van voetballer David Beckham te vinden. Daarnaast wordt ingegaan op een nieuwe sekshype en vertelt een man over de spijt die hij heeft over zijn tweede gezin.

De Grazia voor vrouwen komt wekelijks uit. Volgens een woordvoerder van Sanoma lezen veel mannen het tijdschrift mee. De Grazia Man komt twee keer per jaar uit.

The Great Gatsby opent filmfestival Cannes

The Great Gatsby van Baz Luhrmann wordt de openingsfilm van het filmfestival van Cannes. De 3D-film brengt hoofdrolspelers Leonardo DiCaprio, Tobey Maguire en Carey Mulligan op 15 mei naar de Franse kustplaats. Dat maakt het internationale filmfestival dinsdag bekend.

Ook rapper Jay-Z, die muziek voor de film maakte, is van de partij. Het drama is gebaseerd op het al vaker verfilmde gelijknamige boek van F. Scott Fitzgerald uit 1925. DiCaprio speelt de flamboyante miljonair Jay Gatsby die zich tijdens de roaring twenties stort op zijn uitbundige feestjes.

De Australische Baz Luhrmann was in 1992 voor het eerst in Cannes met zijn films Strictly Ballroom en in 2001 met Moulin Rouge. In Het wordt de tweede keer dat DiCaprio het filmfestival bezoekt. De eerste keer was in 2007 toen hij zijn documentaire The 11th Hour toonde.

The Great Gatsby wordt buiten de competitie op het filmfestival getoond. Dat betekend dat de film geen kans maakt op de prestigieuze Gouden Palm. Het drama draait vanaf 16 mei in de Nederlandse bioscopen. Het filmfestival van Cannes duurt tot en met 26 mei.


The Great Gatsby opent filmfestival Cannes (Foto: Novum)

Ron Gilbert weg bij Double Fine

Gameontwikkelaar Ron Gilbert legt zijn werkzaamheden bij gamestudio Double Fine neer. Gilbert werkte bij de studio aan het puzzelavontuur The Cave. Hij gaat nu op eigen houtje verder. Zo werkt hij aan een puzzelspel voor de iPhone en iPad. Dat heeft Gilbert maandagnacht bekendgemaakt.

Gilbert werd bij Double Fine, bekend van spellen als Costume Quest en Brütal Legend, herenigd met Tim Shafer. De twee werkten in het verleden onder meer samen aan het klassieke puzzelavontuur Monkey Island. Shafer, tegenwoordig eigenaar van Double Fine, haalde Gilbert in 2011 binnen om The Cave te kunnen maken.

Ron Gilbert werkt nu met Clayton Kauzlaric, een van de ontwikkelaars achter het actierollenspel Deathspank. Het tweetal maakt een puzzelspel, genaamd Scurvy Scallywags in The Voyage to Discover the Ultimate Sea Shanty: A Musical Match-3 Pirate RPG, voor de iPhone en iPad.


Ron Gilbert weg bij Double Fine (Foto: Novum)

Heart of the Swarm probleemloos gelanceerd

De lancering van het strategiespel Starcraft 2: Heart of the Swarm is vlekkeloos verlopen. Het pc-spel vereist een permanente internetverbinding, hetgeen vorige week voor grote serverproblemen zorgde bij de lancering van Simcity. Blizzard Entertainment heeft nog niet bekendgemaakt hoe vaak Starcraft 2: Heart of the Swarm is verkocht.

Gamebedrijf Blizzard ondervond vorig jaar mei problemen toen Diablo 3 op de markt kwam. Servers konden de drukte niet aan. Vorige week was het met Simcity weer raak. Gamers konden deze game meerdere dagen niet spelen. Op internet leidt het 'altijd online'-beleid tot discussie. Veel gamers zijn het niet eens met deze vorm van beveiliging.

Starcraft 2: Heart of the Swarm is het tweede deel in een drieluik. Van het eerste deel, Starcraft 2: Wings of Liberty, zijn wereldwijd meer dan zes miljoen exemplaren verkocht. Het ligt in de lijn der verwachting dat het nieuwe spel soortgelijke cijfers gaat halen.


Starcraft 2 probleemloos gelanceerd 

Download gratis de soundtrack van Mass Effect 3

Afgelopen week verscheen de laatste DLC van Mass Effect 3, Citadel. Bij de DLC zat ook nieuwe muziek in de game, die je vanaf nu gratis kunt downloaden. Via de website van BioWare kun je de soundtrack gratis downloaden. Citadel is vekrijgbaar voor PlayStation 3, Xbox 360 en Windows.

In Citadel krijgt Shepard te maken met een nieuwe vijand en zal daarbij de hulp moeten krijgen van iedereen die hij kent. Zo kom je onder andere Wrex, Jack en Zaeed weer tegen die samenwerken met Shepard. Naast een verhaal kun je ook een feest geven met al je teammates of gebruikmaken van een casino.

Cecile v/d Deeltijd

Terwijl ik de laatste boodschappen in mijn overvolle tas stopte, las ik de handgeschreven briefjes van de Leeuwarder buurtbewoners die iets aan elkaar proberen te verkopen. Advertenties voor kinderschoenen zonder vermelding van de schoenmaat, een hulp in de huishouding die in slordige letters zocht naar werk, een jonge gitaarleraar op zoek naar leerlingen. Daartussen zag ik ineens een heel ander briefje: “Cecile v/d Deeltijd: Wil je me bellen? Koos.”

New Kids-makers komen met romantische komedie

Steffen Haars en Flip van der Kuil werken aan de romantische komedie Bro's Before Ho's. Het wordt een 'lief verhaal vol met keiharde grappen', kondigt distributeur Benelux Film Distributors dinsdag aan. Haars en Van der Kuil maakten eerder samen de succesfilms New Kids Turbo en New Kids Nitro.

"Bro's Before Ho's is een romantische komedie, precies zoals wij die zelf zouden willen zien," aldus de twee regisseurs die ook het scenario schreven. De film gaat over een videotheekmedewerker en zijn beste vriend die verliefd worden op hetzelfde meisje.

Haars en Van der Kuil speelden zelf ook in de New Kids-films en -serie, maar gaan voor hun nieuwe filmproject op zoek naar andere acteurs. De opnamen van Bro's Before Ho's beginnen deze zomer. De komedie moet in december in de bioscopen draaien.


New Kids-makers komen met romantische komedie (Foto: Novum)

Naamswijziging voor publieke netten

De radio- en tv-zenders van de publieke omroep krijgen mogelijk een nieuwe naam. Dat bevestigt een woordvoerder van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) dinsdag na berichtgeving van De Telegraaf. Zo zou Nederland 1 worden omgedoopt tot NPO 1 en krijgt ook Radio 2 het voorvoegsel NPO.

De naamsverandering valt volgens de krant niet goed in Hilversum. Het is niet duidelijk wat de reden is voor de wijziging en gevreesd wordt dat de operatie veel geld gaat kosten in een tijd dat de publieke omroepen al driehonderd miljoen euro moeten bezuinigen.

Nederland 1 is qua kijkcijferaandeel het best bekeken net van Nederland. De top tien van best bekeken niet-sport programma's werd vorig jaar gedomineerd door Nederland 1 en RTL 4.

Flinke files in zuiden door sneeuw

De sneeuwval heeft dinsdagochtend in het zuiden van het land tot flinke overlast geleid. Op de A2 tussen Maastricht en Eindhoven stonden files met lengtes tot 23 kilometer, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Normaal staat op een dinsdag op het hoogtepunt zo'n tweehonderd kilometer en nu was dat 250 kilometer. "Maar dat komt alleen door de problemen in het zuiden. In de rest van het land was het juist rustiger dan normaal. Als het niet had gesneeuwd had er waarschijnlijk 150 kilometer gestaan." Inmiddels neemt de filelengte af.

Voor de avondspits worden geen problemen verwacht. "de sneeuw trekt het land in de loop van de dag uit en dan hebben we er geen last meer van", legt de woordvoerder uit.

De NS rijdt vanwege het winterweer volgens een aangepaste dienstregeling. Het KNMI waarschuwt in het noorden en zuiden voor plaatselijke gladheid en heeft voor Noord-Brabant en Limburg code oranje afgegeven.

De sneeuw zorgde maandagavond en - nacht in de rest van Europa voor veel heftigere problemen. In België stond op het hoogtepunt zestienhonderd kilometer file, goed voor een nieuw record. In Frankrijk lag tientallen centimeters sneeuw. Honderden automobilisten strandden, net als in het zuidoosten van Groot-Brittannië. Velen lieten hun auto achter om de nacht elders door te brengen. In het noorden van Duitsland gebeurden maandagavond honderden ongelukken.

'Klein wonder' Danny de Munk blijft uit

De ouders van Danny de Munk waren maandag niet aanwezig bij de presentatie van zijn nieuwe album. De zanger is sinds oktober met de twee gebrouilleerd. "Ik had nog zo gehoopt op een klein wonder. Maar helaas, het heeft niet zo mogen zijn", zegt hij.

"Ik heb er vaak over nagedacht, maar ik weet echt niet waarom ze mij negeren", vervolgt hij dinsdag in het AD. De Munk noemt het geschil 'pijnlijk en onwerkelijk'. "We hebben geen ruzie gehad, maar schijnbaar zitten mijn ouders met iets dat ik niet weet."

De zanger presenteerde maandag zijn verzamelalbum Mijn Levenslied. Een nieuw album verschijnt 'op zijn vroegst over een jaar'.

Falklands willen Brits blijven

Een overweldigende meerderheid van de bewoners van de Falklandeilanden, 99,8 procent, heeft er dinsdag in een referendum voor gekozen om onder Brits bestuur te blijven. Er werden 1517 geldige stemmen uitgebracht en slechts in drie gevallen werd er met 'nee' geantwoord op de vraag 'Wilt u dat de Falklandeilanden hun huidige politieke status als Brits overzees gebied houden?'.

De eilandengroep, voor de kust van Argentinië, wordt geclaimd door Groot-Brittannië en Argentinië. Met het referendum wilde het bestuur van de Falklandeilanden duidelijk maken dat bij elke beslissing over de toekomst van de eilandengroep rekening moet worden gehouden met de wens van de eilanders.

Op de dag van het referendum lieten veel Falklandeilanders al duidelijk blijken dat ze graag Brits willen blijven. Veel mensen zwaaiden met de Union Jack, terwijl anderen gekleed gingen in het rood-wit-blauw van de Britse vlag. "Het referendum toont de wereld hoe wij ons voelen, dat we Brits zijn en dat we Brits willen blijven. We willen niks, helemaal niks, met Argentinië te maken hebben", zei eilandbewoner Barry Nielson toen hij zijn stem uitbracht.

'Pensioenfondsen investeren in hypotheken'

Pensioenfondsen gaan via een nationale instelling hypotheken financieren. Banken krijgen daardoor meer ruimte om nieuwe leningen te verstrekken aan huizenkopers. Dat zegt voormalig thesaurier-generaal Kees van Dijkhuizen dinsdag in Het Financieele Dagblad. Hij verwacht dat pensioenfondsen voor miljarden euro's hypotheken gaan overnemen.

Het is volgens het FD de eerste doorbraak in het al drie jaar durende overleg tussen banken, pensioenfondsen en de staat. In het plan, dat nog moet worden uitgewerkt, geeft een nationale instelling kredieten met Nationale Hypotheekgarantie aan banken. Door obligaties uit te geven met staatsgarantie haalt de instelling zelf geld binnen, aldus het FD.

De instelling mag zelf geen hypotheken verkopen. Voor de pensioenfondsen vormen de obligaties aantrekkelijke investeringen, waarmee ze een hoger rendement kunnen halen.

'Utrecht richt pijlen op Van Duinen'

ADO Den Haag raakt publiekslieveling Mike van Duinen mogelijk kwijt aan FC Utrecht. De Domstedeling zien in de spits de ideale vervanger van Jacob Mulenga. Dat meldt Voetbal International. Mulenga vertrekt na dit seizoen bij de Domstedelingen, die daarom op zoek zijn naar een nieuwe spits. Daarbij is Van Duinen een interessante kandidaat.

Volgens VI houdt de technische staf van Utrecht de verrichtingen van de 21-jarige spits al lange tijd in de gaten. De aanvaller is bezig aan een sterk seizoen bij ADO. Van Duinen, die nog tot 2014 onder contract staat bij de residentieclub, trof tot dusver acht keer doel in 26 competitiewedstrijden.

Ambtenaren Haren scharen zich achter burgemeester

De ambtenaren van Haren nemen het in een brief aan de gemeenteraad op voor hun burgemeester Rob Bats, die al meerdere keren excuses heeft aangeboden voor de Facebook-rellen in de Groningse plaats. "De ondernemingsraad zou zijn vertrek betreuren", schrijven de ambtenaren in de brief die maandag door het Harener Weekblad online is gezet.

De gemeenteraad debatteert dinsdagavond over het onderzoek dat de commissie Cohen naar de rellen deed. De commissie had veel kritiek op het optreden van de autoriteiten.

De ambtenaren vrezen dat de raad het vertrouwen in de burgemeester opzegt. Zij waarschuwen dat er veel werk moet worden verzet en dat dit zonder burgemeester lastig wordt. Door het 'boegbeeld' weg te sturen zou het voortbestaan van de gemeente in gevaar komen omdat er een provinciale herindeling gepland staat. De burgemeester is volgens de ondernemingsraad de belangrijkste belangenbehartiger in de onderhandelingen hierover.

Ook wijzen de ambtenaren erop dat de burgemeester bij het uit de hand gelopen Project X-feest veel ervaring heeft opgedaan. Daarom zou hij de juiste persoon zijn om de nodige verbeteringen door te voeren.

Emmen vreest voor faillissement na dwangbevel

Het voortbestaan van FC Emmen staat op de tocht. Uitzendorganisatie Bikkel wil geld zien van de club. "We hebben een dwangbevel gekregen waarin staat dat we binnen twee dagen moeten betalen", vertelt directeur Jan van Erve aan RTV Drenthe. "Het gaat om een bedrag tussen de zestig en 65 duizend euro. Dat geld hebben we niet."

Emmen heeft nog een reden om niet tot betaling over te gaan. "Als wij toch gedwongen worden om te betalen, dan zijn wij ervan overtuigd dat ook andere partijen gecompenseerd willen worden uit het verleden", legt Van Erve uit. "Dat betekent een probleem voor het voortbestaan van betaald voetbal in Emmen."

De nummer dertien van de Jupiler League beleefde sowieso een slechte dag. Trainer Joop Gall moest ter observatie worden opgenomen in het ziekenhuis in Emmen. De club kan nog niet zeggen wat hem precies mankeert. Assistent Joseph Oosting zal dinsdag de training leiden.

Bolt opnieuw sportman van het jaar

Usain Bolt is voor de derde keer in zijn carrière uitgeroepen tot sportman van het jaar. De Laureus Award werd de Jamaicaanse atleet maandagavond in Rio de Janeiro toegekend wegens zijn drie olympische titels in Londen, op de 100, 200 en 4x100 meter.

Bij de vrouwen ging de eer naar de Britse atlete Jessica Ennis. Zij werd afgelopen zomer voor eigen publiek olympisch kampioene op de zevenkamp met een nationale recordscore van 6955 punten. Twee landgenoten van haar werden eveneens gehuldigd, tennisser Andy Murray (doorbraak van het jaar) en Sebastian Coe, wegens diens grote verdiensten voor de sport als atleet, bestuurder en voorzitter van het organisatiecomité van de Spelen van Londen.

Onderscheidingen waren er ook voor het Europese Ryder Cupteam, de Dominicaanse hordeloper Felix Sanchez, de Oostenrijkse 'skydiver' Felix Baumgartner, de Braziliaanse paralympiër Daniel Dias en diens collega-zwemmer Michael Phelps. De Amerikaan is met 22 olympische medailles, waarvan 18 gouden, de succesvolste sportman van de Olympische Spelen. Voor zijn oeuvre creëerde de Laureus Academy een speciale Award.

Koeman geeft internationals extra vrij

Feyenoord-trainer Ronald Koeman zal zijn training woensdag leiden zonder de Oranje-internationals. Stefan de Vrij, Daryl Janmaat, Joris Mathijsen, Bruno Martins Indi, Tonny Vilhena, Ruben Schaken en Jean-Paul Boëtius genieten die dag van een vrije dag.

Het is niet dat de eerste keer dat Koeman rekening houdt met de internationals. "We zijn zuinig op die jongens", zegt Koeman in Voetbal International. "Je moet ze soms gewoon wat rust gunnen, want er komt veel op ze af. Een groot deel van onze selectie heeft straks vrij tijdens de interlandperiode." 

"Maar onze internationals, en dat zijn er tegenwoordig nogal wat, moeten dan vol aan de bak, terwijl we daarna op zaterdagavond bij sc Heerenveen spelen en de vrijdag erna thuis tegen VVV-Venlo. We hebben iedereen fit en aan boord en dat wil ik graag zo houden."

Gay Krant stopt na ruim 30 jaar

Na 34 jaargangen komt er een einde aan de Gay Krant. De krant stopt ermee, na 676 edities, door de slechte economische omstandigheden. Dat heeft een woordvoerder laten weten.

Dinsdag wordt bij de rechtbank het faillissement aangevraagd. Bij de krant die zich al die tijd inzette voor de belangen van homoseksuelen, werken negen vaste medewerkers.

De Gay Krant zag de advertentiemarkt inzakken. De losse verkoop was gestaakt omdat de verspreider van de losse nummers onvoldoende kansen zag. Volgens de woordvoerder heeft de krant zijn doel, emancipatie, voor een belangrijk deel verwezenlijkt.

Onder leiding van Joop Boonstra en Henk Krol (nu Tweede Kamer-lid voor 50PLUS) groeide het blad uit van een informatief krantje van 'twee dubbelgevouwen A4'tjes' tot - naar eigen zeggen - het grootste homo-informatieblad van Europa. De Gay Krant gaf al in de jaren 80 informatie over aids en hiv, zette zich in voor meer rechten van homoseksuelen, organiseerde vakanties, voerde acties en startte tal van emancipatieprojecten.

Gay Krant stopt na ruim 30 jaar
Gay Krant stopt na ruim 30 jaar (Foto: ANP)

FOK! wat een weer...In het zuiden sneeuwval

Goedemorgen! Gisteren was het de koudste dag in 85 jaar en dat hebben we gemerkt. Er stond een bijzonder vervelende noordoostenwind en op de Waddeneilanden vielen er enkele zware sneeuwbuien. In het zuiden viel er meer aanhoudende sneeuw, terwijl er in het midden een paar kleine sneeuwbuitjes vielen.

De afgelopen nacht heeft het in zuiden nog flink doorgesneeuwd en waarschijnlijk duurt het nog wel even voordat alle neerslag ons land gaat verlaten. Ten noorden van de grote rivieren blijft het op veel plaatsen droog en vanuit het noorden komen er ook enkele opklaringen ons land binnen. De wind neemt gelukkig iets in kracht af, zodat de temperatuur ook iets hoger uitkomt dan gisteren. In het bewolkte zuiden blijft het licht vriezen, maar in de rest van het land komt het kwik iets boven 0 uit.

De eerstkomende dagen verlopen nog behoorlijk koud met temperaturen van iets boven het vriespunt. Tegen het einde van de week lijkt het iets zachter te gaan worden, maar dan neemt wel de kans op regen toe. Een definitieve overgang naar lenteweer zit er helaas nog niet in.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Wandeling qltelEen vervolg van de wandeling van qltel.

 
Conclaaf voor keuze nieuwe paus begint

115 kardinalen beginnen dinsdag met de keuze van een nieuwe paus. Na een mis in de Sint Pieter, waarin zij de zegen van de Heilige Geest afsmeken, gaan zij naar de Sixtijnse Kapel, waar de stemmingen van het zogeheten conclaaf plaatshebben. Stemgerechtigd zijn alle kardinalen die op 27 februari, de dag voor het vrijwillige aftreden van nu emeritus paus Benedictus XVI, de leeftijd van 80 jaar nog niet hadden bereikt.

Dinsdag wordt één keer gestemd. Algemeen wordt verwacht dat niemand de vereiste tweederdemeerderheid behaalt. Dan volgen de dagen erna vier stemmingen per dag, totdat iemand wel meer dan 66,6 procent van de stemmen heeft gekregen. In principe kan iedere katholieke man tot paus worden gekozen, maar sinds de verkiezing van paus Urbanus VI in 1378 is het niet meer voorgekomen dat een niet-kardinaal werd gekozen. In 2005 waren vier stemrondes nodig voor de uit Duitsland afkomstige Benedictus XVI uit de bus kwam.

Nederland wordt op het conclaaf vertegenwoordigd door de 59-jarige aartsbisschop van Utrecht, kardinaal Wim Eijk. Er zijn geen uitgesproken favorieten, maar volgens het Italiaanse persbureau ANSA lijken aartsbisschop Angelo Scola van Milaan en aartsbisschop Odilo Pedro Scherer van de Braziliaanse stad Sao Paulo voorop te liggen. Als de laatste inderdaad paus wordt, is hij de eerste paus van het Amerikaanse continent in de geschiedenis van de Rooms-Katholieke Kerk.

God of War: Ascension-trophy krijgt nieuwe naam

Eén van de trophies van God of War: Ascension krijgt een andere naam. Na een storm van kritiek heeft Sony besloten de trophy 'Bros before hos' te hernoemen naar 'Bros before foes' in een aanstaande update.

De trophy heeft alleen om de naam al de nodige kritiek ontvangen. Het feit dat je deze krijgt door een nog al brute actie uit te voeren tegen een vrouwelijk personage heeft de kritieken alleen maar feller gemaakt.

"We have created and will soon push out a patch for God of War: Ascension that alters the title of one of the game Trophies. The text was offensive to some members of our community and impacted their enjoyment of the game", zegt een woordvoerder van Sony.

"We are endlessly committed to ensuring that our community can fully enjoy the experiences the team has created. As such, we’ve addressed the feedback and amended the Trophy in question."

De update komt uit met de release van het spel. God of War: Ascension komt 13 maart uit op PlayStation 3.

God of War: Ascension (Foto: Sony)

Size does matter in Monster Hunter

Op de site van Capcom is een nieuwe trailer uitgebracht van Monster Hunter 3: Ultimate. Hierin zien we enkele gevechten met de grote monsters in het spel.

In de game zijn de spelers jagers en moeten opdrachten vervullen terwijl ze monsters moeten zoeken en verslaan. Hierdoor krijgen ze meer ervaring, mogelijkheden en items om zichzelf nog sterkere jagers te maken. In dit spel zijn er veel monsters en meer dan tweehonderd opdrachten om op te zoeken.

Vorige maand werd bekend dat Monster Hunter 3: Ultimate voor 3DS ook via de Wii U online kan, door middel van een patch die medio april uitkomt. De veelgevraagde optie om online met maximaal vier spelers in co-op mode te jagen op de handheld wordt dus geimplementeerd, mits je een Wii U hebt. Deze patch maakt het ook mogelijk maken om als Europeaan contact te maken met Amerika en vice versa.

Monster Hunter 3:Ultimate verschijnt 22 maart in de winkel voor Wii U en 3DS.

'Jonge Fransen wilden bomaanslag plegen'

Drie jonge Fransen die afgelopen donderdag werden opgepakt in Marignane bij Marseille waren van plan om 'in de komende dagen' een bomaanslag op een Frans doelwit te plegen. Dat heeft de Parijse officier van justitie François Molins maandag gezegd.

Molins zei dat een van de mannen de aandacht van de Amerikaanse autoriteiten had getrokken door een e-mail naar het Witte Huis te sturen. Hij trad niet in detail en de Amerikaanse ambassade in Parijs had geen commentaar.

De drie hadden zich volgens Molins voor een deel laten inspireren door Mohamed Merah, een moslimextremist die een jaar geleden in Toulouse en omgeving joodse schoolkinderen en Franse militairen doodschoot. Hij zei dat ze voorlopig zijn aangeklaagd wegens terrorisme.

1,7 miljoen downloads ingevulde belastingaangifte

Het vooraf ingevulde belastingaangifteformulier is tot en met zondag door 1,7 miljoen mensen gedownload. Zo'n 2,3 miljoen mensen hebben hun aangifte al opgestuurd naar de belastingdienst. Dat meldt een woordvoerder van de Belastingdienst maandag aan Novum Nieuws. In totaal moeten meer dan acht miljoen mensen dit jaar aangifte doen.

De vooraf ingevulde aangiftes zijn sinds 1 maart beschikbaar. In weekenden worden per dag ruim tweehonderdduizend formulieren gedownload, meldt de Belastingdienst. Doordeweeks ligt dat aantal rond de 130.000.

In totaal kregen ruim acht miljoen mensen dit jaar een belastingaangifte die al geheel of gedeeltelijk is ingevuld door de fiscus. In de praktijk krijgt de dienst echter meer aangiftes binnen. Voor het eerst heeft de Belastingdienst dit jaar de bedragen op bankrekeningen en de waarde van aandelen zelf ingevuld. Mensen moeten de ingevulde aangifte nog wel zelf controleren.

Mensen hebben tot 1 april de tijd om hun belastingaangifte te doen, tenzij zij uitstel vragen. De Belastingdienst verwacht in de laatste twee weken van maart en vooral op de laatste dagen van de maand een piek in het aantal mensen die het aangifteformulier downloaden.


1,7 miljoen downloads ingevulde belastingaangifte (Foto: Novum)

Snoop Dogg twijfelt over toekomst in reggaemuziek

Snoop Dogg weet nog niet of hij verder wil met reggae. "Misschien wil ik nu wel iets heel anders gaan doen", zegt de rapper, die in Jamaica een reggaeplaat opnam onder de naam Snoop Lion, tegen het Britse muziekblad NME.

Hoewel hij het in Jamaica naar zijn zin had, weet Snoop naar eigen zeggen niet of hij er terugkeert. "Misschien kom ik wel heel ergens anders terecht. Of misschien maak ik weer een rapalbum. Ik weet het nog niet."

Snoops reggaeplaat, genaamd Reincarnation, komt volgende maand uit. Onder dezelfde naam verschijnt ook een documentaire, waarin Snoops transformatie tot reggaezanger te zien is. Het album en de film zetten eerder kwaad bloed bij rastafari's, die van mening zijn dat Snoop rasta alleen gebruikt om zijn muziek en documentaire te verkopen.

Werkstraf geŽist tegen advocaat in havenschandaal

Tegen een advocaat die betrokken was bij het havenschandaal in Rotterdam is maandag een werkstraf van 240 uur, een boete van vijftigduizend euro en een voorwaardelijke celstraf van een half jaar geëist. Hij wordt verdacht van valsheid in geschriften. De zaak dient in hoger beroep, in eerste aanleg werd hij vrijgesproken.

De man werkte voor zakenman Joep van den Nieuwenhuizen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij in 2004 belangrijke stukken opgemaakt waarin opzettelijk onjuistheden waren opgenomen. Het Havenbedrijf Rotterdam en de gemeente Rotterdam werden voor vele miljoenen gedupeerd.

Het OM vindt dat de geëiste straf recht doet aan de ernst van de feiten. "Bij de eis weegt zwaar mee dat verdachte vanuit zijn hoedanigheid als advocaat het vertrouwen heeft geschaad in het economisch verkeer. Ook heeft hij het aanzien van de beroepsgroep van advocaten geschaad."

De zaak wordt later voortgezet.

EU scherpt sancties tegen Iran aan

De Europese Unie heeft maandag haar sancties tegen Iran aangescherpt. Aanleiding voor de verscherpte strafmaatregelen zijn meldingen van mensenrechtenschendingen in de Islamitische Republiek.

De ministers van buitenlandse zaken van de EU-lidstaten besloten negen mensen toe te voegen aan de lijst van Iraniërs tegen wie een reisverbod geldt en wier tegoeden zijn bevroren. In totaal staan er nu 87 Iraniërs op deze sanctielijst. De ministers besloten maandag ook de tegoeden van een Iraans bedrijf te bevriezen. De namen van de personen en het bedrijf worden dinsdag bekendgemaakt.

De sancties blijven tot 13 april 2014 van kracht.

VN-helikopter van de radar in Congo

Een helikopter van de vredesmissie van de Verenigde Naties in Congo met vier bemanningsleden aan boord is zaterdag in de provincie Zuid-Kivu, ergens tussen Bukavu en Shabunda, van de radar verdwenen. Dat heeft VN-woordvoerder Martin Nesirky maandag gezegd.

Het wrak van het toestel is gevonden en een reddingsteam bevindt zich op enkele kilometers afstand, zei Nesirky. Vanwege slecht weer en het onbegaanbare terrein hebben ze de helikopter nog niet kunnen bereiken.

'Willem II en Streppel gaan langer door'

Willem II en Jürgen Streppel gaan binnenkort met elkaar in gesprek. De samenwerking bevalt van beide kanten goed. Willem II hoopt de trainer ook te kunnen verleiden voor de positie van technisch directeur. De Tilburgse club hoopt het nieuws deze week wereldkundig te maken. Dat meldt Voetbal International.

Hoe lang Streppel bij zal tekenen, is nog niet bekend. De oefenmeester onderhandelt met de club nog over de contractduur. Streppel is bij Willem II bezig aan zijn tweede seizoen. De keuzeheer dwong vorig seizoen promotie naar de Eredivisie af, maar vecht dit seizoen tegen degradatie. De Tilburgers staan momenteel laatste met vijf punten minder dan VVV-Venlo.

Emmen-coach Gall opgenomen in ziekenhuis

FC Emmen-trainer Joop Gall is vanmorgen ter observatie opgenomen in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Gall ging eerst voor controle naar het ziekenhuis, nadat hij druk op zijn borst voelde. De oefenmeester werd vervolgens uit voorzorg opgenomen.

Emmen zou vanavond eigenlijk aantreden tegen Cambuur Leeuwarden, maar vanwege de winterse weersomstandigheden en een bevroren veld werd dat duel uiteindelijk afgelast. Onder leiding van Gall staat Emmen momenteel op de dertiende plaats in de Jupiler League.

Laatste reviews en specials
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
©FOK.nl e.a.