Groen licht voor test nieuwe accu Boeing Dreamliner

Boeing heeft toestemming gekregen van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten om een nieuwe accu voor de geplaagde Dreamliner te testen. Met het dinsdag verleende fiat van de Federal Aviation Administration (FAA) is de Amerikaanse vliegtuigbouwer een stap dichterbij het weer in de lucht krijgen van het beoogde toptoestel.

Het plan van Boeing behelst onder meer een wijziging van de onderdelen van de accu, waardoor de kans op kortsluiting moet worden geminimaliseerd. Ook worden de accu's beter geïsoleerd en wordt de plaats waar de accu's staan in het vliegtuig beter belucht, maakte de luchtvaartautoriteit bekend.

Een woordvoerder van Boeing zegt dat er tot nu toe twee testvluchten zijn uitgevoerd. Een met een volledig vernieuwde batterij, en een met de oude batterij in een betere verpakking.

De FAA maakte niet bekend wanneer de vanwege brandgevaar op de grond gezette Dreamliners weer mogen vliegen. Geschat wordt dat de autoriteit mogelijk medio of eind april toestemming aan Boeing geeft om weer te vliegen met de Dreamliners. De vliegtuigbouwer moet dan nog wel vijftig al geleverde toestellen verbouwen. Die zijn geleverd aan acht verschillen vliegmaatschappijen in zeven landen. Daadwerkelijke ingebruikname van de toestellen vindt daarom mogelijk pas begin mei plaats.

De vijftig al geleverde Dreamliners staan sinds januari aan de grond. De Dreamliner, oftewel de Boeing 787, is het eerste vliegtuig dat gebruik maakt van lithium-ionbatterijen. Die zijn gevoelig voor oververhitting. Op 7 januari vloog een accu in brand in een geparkeerde Dreamliner van ANA in Boston. Op 16 januari moest een vlucht van ANA zelfs een noodlanding maken vanwege een oververhitte accu.