PvdA-prominent noemt kabinet 'kaartenhuis'

Het kabinet verkeert in politieke problemen vanwege een 'lichtzinnige kabinetsformatie door onervaren lieden'. Premier Mark Rutte (VVD) en PvdA-leider Diederik Samsom hebben een 'kaartenhuis' gebouwd, zegt PvdA-prominent Ed van Thijn deze week in Elsevier, meldt het weekblad.

Koningin Beatrix had niet zomaar buitenspel moeten worden gezet tijdens de formatie. Hierdoor is een 'puinhoop' gecreëerd, aldus Van Thijn in Elsevier. Het kabinet heeft namelijk geen meerderheid in de Eerste Kamer en is daardoor afhankelijk van de oppositie. "Ik wil niet beweren dat de koningin heilig is of knapper dan de rest, maar ze kent de regels als geen ander. Bovendien omringt ze zich met adviseurs."

Van Thijn, die zelf ooit informateur was, haalt uit naar zijn partijgenoot Wouter Bos, die samen met VVD'er Henk Kamp het huidige kabinet in de steigers zette. Zij hebben ten onrechte gedacht dat het nieuwe kabinet met een minderheid in de Eerste Kamer kon regeren. "Ook de onderhandelaars Rutte en Samsom maakten een onvergeeflijke fout. Het gezelschap van vier was onervaren en lichtzinnig."

De PvdA'er denk niet dat de oude procedure in ere zal worden hersteld. "We moeten er wel van leren. De Kamer mag geen informateurs meer aantrekken die daar geen gevoel voor hebben." VVD-erelid Hans Wiegel zegt in Elsevier dat het kabinet er niet aan ontkomt om de coalitie uit te breiden met CDA en D66, om zo alsnog de parlementaire basis te verbreden. Volgens Wiegel zou dit wel eens een 'meesterzet' kunnen zijn.