Al 6600 varkens uit Chinese rivier gevist

Redactie

De Chinese autoriteiten hebben opnieuw honderden dode varkens uit de rivier de Huangpu bij Shanghai gevist. Het totaal aantal karkassen dat sinds vrijdag is geborgen is opgelopen tot 6600. Veel inwoners vrezen voor de kwaliteit van het drinkwater, maar de autoriteiten houden vol dat er geen enkel gevaar voor de volksgezondheid is.

De varkens die in Shanghai uit het water worden gehaald, zijn vermoedelijk gedumpt in de stad Jiaxing, in de provincie Zhejiang. De politie heeft de afgelopen tijd acties uitgevoerd om te voorkomen dat vlees van zieke varkens wordt verhandeld. Eerder werd duidelijk dat boeren soms karkassen van zieke varkens aan slachthuizen verkopen, in plaats van de dieren te verbranden of te begraven. Dat vlees komt vervolgens op de markt terecht en levert een gevaar op voor de volksgezondheid. Het Chinese ministerie van openbare veiligheid heeft verklaard dit probleem hard te willen aanpakken. Dit heeft ertoe geleid dat varkensboeren de dode varkens niet meer kwijt kunnen. Sommige boeren hebben daarom de karkassen in de rivier gedumpt.

Woensdag heeft een rechtbank in Zhejiang 46 mensen veroordeeld tot celstraffen voor het leveren van varkensvlees dat de volksgezondheid in het geding brengt. Het vlees was afkomstig van zieke varkens die tussen 2010 en 2012 werden aangekocht en geslacht. Bovendien werd in de stad Wenling 6218 kilo varkensvlees in beslag genomen, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua.