Artsen willen censuur op berispingen.

MarcusViridis

De artsenorganisatie KNMG wil dat berispingen en boetes die het Medisch Tuchtcollege oplegt aan artsen niet meer publiek worden gemaakt in kranten. Daarom gaat KNMG op korte termijn minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vragen hier een einde aan te maken, meldt de organisatie woensdag.

Artsen die een berisping hebben gekregen van het Medisch Tuchtcollege worden sinds juli vorig jaar door het ministerie in krantenadvertenties met naam en toenaam genoemd. Ook worden de berispingen online gepubliceerd. Voor artsen die beboet worden geldt hetzelfde. Voorheen plaatste het ministerie alleen berichten van artsen die zijn geschorst of hun beroep niet meer mogen uitoefenen.

KNMG vindt het publiek maken van berispingen 'buiten proportie'. De organisatie uitte in het verleden al vaker haar onvrede. "We hopen dat de minister oog heeft voor de buitenproportionele negatieve effecten voor de arts, maar ook zijn directe omgeving", aldus KNMG-voorzitter Rutger Jan van der Gaag in een schriftelijke verklaring.

Van der Gaag vindt dat de publicatie een vertekend beeld schept van goede en minder goede artsen. "In de advertentie wordt gesproken over een vergrijp, alsof we het hier hebben over een misdaad. Artsen kunnen zich tegen deze stigmatisering niet verweren met een toelichting op het gebeurde vanwege hun beroepsgeheim", zegt de KNMG-voorzitter in het EO-programma De Vijfde Dag, dat woensdag aandacht aan het onderwerp besteedt.

Volgens KNMG is een berisping een relatief lichte maatregel 'die niets zegt over de totale kwaliteit van zorg door de betrokken arts'. De artsen vinden verder dat het openbaar maken van deze tuchtmaatregelen voor de patiënt geen zinvolle informatie oplevert, zoals de minister beoogde met de maatregel. De organisatie wil dat de minister ervoor zorgt dat er geen publicaties meer komen in krantenadvertenties. Tegen publicatie van berispingen op de website van het artsenregister, zoals dat ook gebeurt, maakt KNMG geen bezwaar. Het publiceren van schorsingen en zogeheten doorhalingen in kranten hoeft van de organisatie evenmin te stopppen.

Tot nu toe verschenen negentien van deze berispingsberichten in kranten, meldt De Vijfde Dag. Behalve de persoonsgegevens worden ook de aard van het vergrijp vermeld, zoals bijvoorbeeld schending van het beroepsgeheim of grensoverschrijdend gedrag.

Een woordvoerder van VWS laat weten dat is besloten tot het openbaar maken van berispingen en boetes omdat dit meer transparantie geeft in het registratiesysteem voor artsen en hulpverleners en hun bevoegdheden. Over drie jaar wordt de nieuwe maatregel geëvalueerd.