Vertonghen: "Ajax speelt al maanden het beste voetbal"

Maarten (rubbereend)

Na een wat minder sterke periode is Ajax weer koploper en is het kandidaat voor de landstitel. Jan Vertonghen ziet vanuit Londen een herkenbaar patroon.

Voordat Vertonghen vorig jaar naar Tottenham Hotspur vertrok werd hij twee keer op rij kampioen met Ajax. Die twee kampioenschappen werden op dezelfde manier behaald. Eerst volgde een dip, waarna in de tweede seizoenshelft een sterke serie werd neergezet.

"Het is herkenbaar. Alles heeft te maken met het inpassen van spelers", zegt Vertonghen tegenover het Algemeen Dagblad. "Elk jaar raakt Ajax drie, vier belangrijke spelers kwijt en moeten de nieuwelingen wennen aan het systeem en elkaar."

"De speelwijze, zeker die onder Frank de Boer, heb je niet zomaar even onder de knie", vervolgt Vertonghen. "Dat vergt veel training en tactische aanpak. Druk zetten, opbouwen van achteruit, risicovol verdedigen. Maar als het eenmaal gaat lopen, kan Ajax een machine worden die niet meer te stoppen is."

Vanuit Engeland volgt Vertonghen Ajax nog op de voet. "Met Moisander, Poulsen als nieuwe spelers, en nu Van Rhijn op rechts en Daley op links vast in de verdediging, weet je dat je tijd nodig hebt."

"Toch hebben ze de vorm eerder te pakken dan andere jaren. Ajax speelt al maanden het beste voetbal. En als er dan verloren wordt, of puntverlies geleden zoals tegen Roda JC en ADO Den Haag, dan is niemand in paniek. Ajax weet dat het altijd kan terugvallen op het eigen systeem en het voetbal. Dat geeft vertrouwen", aldus Vertonghen.

Net als Ajax kende Vertonghen vorig jaar in de eerste helft van het seizoen een mindere periode, waarna hij zich herpakte. "In oktober had ik even een mindere periode. Maar daarna voelde ik vertrouwen. Kon ik doorgroeien naar een hoger niveau. Dat vertrouwen voel ik nu ook bij Tottenham. Dat betaalt zich uit."