Dijksma wil naming and shaming bij voedselfraude

Staatssecretaris van Landbouw Sharon Dijksma (PvdA) wil dat er een lijst komt van mensen die in Europese landen zijn veroordeeld voor voedselfraude. Met een dergelijke praktijk van 'naming and shaming' hoopt Dijksma overtreders harder aan te pakken. Ook moet het een waarschuwingssysteem zijn voor andere landen, zegt ze woensdag in de Volkskrant.

Volgens Dijksma wordt het steeds moeilijker de bron op te sporen van voedselfraude. Dat komt doordat de keten van agrarische producten steeds langer is geworden. "Neem dat paardenvlees. Dat kwam via Roemenië en Luxemburg in een Nederlandse koelcel. Daarna ging het naar weer een ander land om uiteindelijk als rundvlees in de Franse lasagne te belanden", schetst de staatsecretaris.

De keten is volgens Dijksma zo lang geworden dat kan worden afgevraagd hoe vat op de zaak kan worden gehouden. De komende weken wil Dijksma met de voedselsector hierover nadenken.

Dat strenger straffen kan helpen, is wel 'het signaal' dat de staatssecretaris krijgt, zegt ze. Ze wil criminelen echter niet alleen aanpakken via het strafrecht, maar ook via het bestuursrecht. "Dan kunnen we sneller hun bedrijf stilleggen. Ik wil een sluitend net rond voedselfraudeurs. Recidivisten wil ik sneller en harder aanpakken." Daarbij zou een lijst met veroordeelde voedselfraudeurs kunnen helpen, denkt Dijksma.