JXD S7300 Dual Core HD Game Pad 2

Roy

Een tablet is meestal niet echt handig om te gamen omdat veel games knoppen nodig hebben voor een lekkere besturing. Dat heeft de industrie inmiddels ook door en er komen dit jaar verschillende gaming tablets uit zoals de Wikipad en de Razer Edge. Ook zijn er inmiddels talloze goedkope Android-units beschikbaar en wij hebben kunnen spelen met de JXD S7300 van Chinese makelij.

De belofte die JXD maakt, is dat ze een geweldige tablet bieden die uitermate geschikt zou zijn voor games, inclusief retro-games via emulatie. Met een uiterlijk dat gebaseerd is op de Wii U-controller, dus scherm met twee analoge sticks, een d-pad en (schouder)knoppen lijkt het op het eerste oog ook zeker gelukt. Ook qua specificaties ziet het er wel aardig uit met een 1,5 GHz dual-core CPU, 1GB RAM, Android 4.1, usb on the go en een HDMI-uitgang.

Standaard firmware vs custom firmware
De S7300 wordt standaard geleverd met een eigen firmware gebaseerd op Android 4.1. Deze is echter dramatisch omdat bijvoorbeeld de linkerknop van de d-pad dan standaard ingedrukt wordt. Via Dingoonity kun je echter verschillende custom firmwares downloaden die het apparaat sneller en beter maken. Dit is voor iedereen aan te raden.

firmware

Voordat we aan de review begonnen, hebben we jullie hulp ingeschakeld zodat we wisten wat jullie wilden weten van een dergelijk apparaat. Jullie vroegen onder andere naar de batterijduur, de bouwkwaliteit en de videomogelijkheden. Vrijwel alles zal in de review besproken worden en in de toekomst zullen we deze opzet vaker gaan gebruiken.

Als eerste zullen we de bouwkwaliteit bespreken want dat is het eerste wat je opmerkt als je de S7300 uit de doos haalt. Je merkt direct dat je geen iPad of Galaxy Tab in handen hebt; het plastic kraakt wat en het scherm heeft geen mooie glasplaat ter bescherming. Bij een prijs van nog geen 150 dollar hoef je dat ook niet te verwachten, maar het is wel jammer. De knoppen om te gamen zijn daarentegen wel allemaal voldoende, alleen is de plaatsing van de schouderknoppen niet ideaal. Deze zitten naast elkaar in plaats van achter elkaar.

De S7300 als tablet
De gewone tabletfuncties, zoals surfen op internet, facebooken, video kijken en muziek luisteren verlopen allemaal zonder problemen zolang je niet té veel eist. Als je veel apps open hebt staan en je gaat een videobestand in full HD kijken, wil het nog wel eens stotteren. Het aansluiten van je tablet op je tv met behulp van de HDMI-uitgang zie ik om die reden (en het feit dat je aan het idee 'tablet' voorbijgaat) ook niet als een selling point.

Van een user kregen we trouwens de vraag of XBMC werkt in combinatie met deze tablet en het antwoord moeten we helaas verschuldigd blijven. De app is te installeren, maar ik kon geen bestanden over het netwerk streamen vanaf mijn pc naar de tablet. 

Er zijn verschillende accessoires beschikbaar zoals een toetsenbordcover waarmee je van je handheld een soort laptop kunt maken. Helaas vond ik het toetsenbord aan de kleine kant en blijft de handheld niet goed zitten in de haken waardoor hij regelmatig naar beneden schuift. Geen aanrader dus en ik had 'm dus niet mee hoeven te bestellen eigenlijk. Mijn eigen draadloze Logitech-set met usb-dongle werkt namelijk ook direct.

Wat betreft de batterijduur ben ik zeer te spreken. In standby gaat het apparaat enkele dagen mee en video afspelen of gamen kun je er zo'n zes uur mee doen. Langer dan Vita en 3DS!

Gamen met knoppen!
Het gamen, het belangrijkste speerpunt van deze tablet natuurlijk, is een beetje 50-50. Er zijn flink wat Android-games die standaard controllers (en dus knoppen) ondersteunen en al die games werken zonder gedoe. Je zet in het menu de controlleroptie aan en voilà, klaar.

Games die geen controller ondersteunen kun je via het mapping tooltje zo instellen dat de knoppen het aanraken op het scherm overnemen. De grafische overlay die je altijd ziet in Android-games wijs je toe aan de verschillende knoppen en daarna kun je alsnog met knoppen gamen. Over het algemeen werkt dit erg goed, ik heb flink wat Dead Space zonder problemen kunnen spelen waar ik op een gewone tablet steeds snel opgepeuzeld werd door de Necromorphs. Het enige dat niet ingesteld kan worden zijn de veegbewegingen als je moet swipen.

knoppen mapping

Ook kun je niet de d-pad loskoppelen van de linker analoge stick, die doen hetzelfde in de hardware van de JXD. Vreemde keuze, maar helaas is het niet anders.

Kickin' it old skool
Eén van de meest gestelde vragen die we kregen voordat we aan de slag gingen met onze review unit was of emulatie erop werkt. Kunnen we NES, SNES, PlayStation One, etc. erop spelen? Het antwoord hierop is ja en nee. Oude consoles zoals NES en GameBoy werken prima zonder haperingen. Het is even zoeken naar een emulator die bij je past qua gebruiksgemak maar daarna kun je al je oude games spelen. Vanaf de Super Nintendo wordt het echter wel moeilijker. Traditioneel is de Super Nintendo lastig om te emuleren vanwege alle speciale trucjes en chips die Nintendo in de hardware en in de games stopte. Star Fox loopt bijvoorbeeld voor geen meter (net als andere games die gebruikmaakten van de SuperFX-chip) terwijl je Chrono Trigger zonder problemen kunt spelen.

Latere generaties, zoals de Nintendo 64 en PlayStation One, zijn een stuk lastiger om te draaien. Ik heb wat Banjo Kazooie en Ocarina of Time kunnen spelen alsmede Destruction Derby, Tomb Raider en Chrono Cross, maar echt blij werd ik er niet van. Met zo'n 15-20 frames per seconde en stotterend geluid irriteer je je eerder dan dat je overladen wordt met nostalgische gevoelens. Tevens heb je veel last van bugs die de games onspeelbaar kunnen maken. Nu zijn er talloze apps die als emulator kunnen dienen maar na het uitproberen van een stuk of vijf apps per console was ik er wel weer klaar mee.

Conclusie
De grote vraag na dit hele verhaal is of je met een S7300 een must-have in huis haalt of een apparaat dat het net niet is. Zelf ben ik er nog niet helemaal uit. Aan de ene kant heb je voor weinig geld een volledige tablet mét knoppen en aan de andere kant heb je een product dat niet af is.

Als je weet wat je doet, en bereid bent om er veel tijd in te steken, dan is de S7300 zeker de moeite waard. De custom firmware die inmiddels beschikbaar is, lost veel problemen op en maakt het een beter apparaat. Wil je echter iets dat direct zonder al te veel gedoe werkt dan kun je beter nog even wachten. Er komt vast wel een keer een tablet met knoppen die voor iedereen geschikt is!

Korting!
De JXD S7300 die wij besproken hebben is gesponsord door Willgoo. Op moment van schrijven kost de gamepad nog geen 150 dollar en kunnen FOK!kers 5% korting krijgen door een pm te sturen naar FOK!games-eindredactie. De kortingscode die je krijgt is geldig t/m 31 maart 2013 en te gebruiken voor alle artikelen van deze pagina (dus ook bij de combi-deals!).