Duizenden extra parkeervakken voor troonswisseling

Redactie

In Amsterdam-Noord worden vanwege de troonswisseling tweeduizend tijdelijke parkeerplaatsen aangelegd. Ook rijden er 30 april gratis pendelbussen en vaart een extra pont, zegt een woordvoerder van de gemeente woensdag. Op de tijdelijke parkeerplaatsen kan gratis worden geparkeerd.

"De ervaring leert dat met Koninginnedag veel mensen uit de kop van Noord-Holland met de auto naar Amsterdam komen", zegt de woordvoerder. Niet alleen vanwege de troonswisseling wordt een hoger aantal bezoekers uit het noorden verwacht. "Vanwege de vaartocht van Willem-Alexander over het IJ verwachten wij dat er nog veel meer met de auto komen. Dat is namelijk in Noord en dat is voor hen dichterbij."

De extra parkeerplaatsen worden aangelegd op voormalige industrieterreinen. "Zo willen we voorkomen dat het voor de buurtbewoners een parkeerchaos wordt. Ook hopen we zo het treinverkeer te ontlasten." Op Amsterdam Centraal wordt het vaak enorm druk. In 2010 was de chaos compleet toen treinreizigers na lang wachten voor het station aan de noodrem trokken, waarop de deuren opengingen en mensen over het spoor begonnen te lopen. Hierdoor kwam het treinverkeer lam te liggen.

Vanaf de Prins Hendrikkade bij Amsterdam Centraal rijden pendelbussen naar de publieksvakken langs het IJ. "Vanaf het station gezien rijden de bussen langs de oostkant. Langs de westkant gaat een pont varen." Wegen en kades langs het IJ worden sneller aangelegd om plaats te bieden aan de kijkers.

Net als op andere zon- en feestdagen kan gratis worden geparkeerd op gemeentelijke parkeerplaatsen. Dat geldt echter niet voor sommige parkeergarages die eigendom zijn van commerciële bedrijven.

De totale kosten voor de festiviteiten rond de troonswisseling werden eerder al geraamd op zeven miljoen euro. Een groot deel gaat op aan beveiligingskosten zoals crowdmanagement. "We bekijken nog of het rijk een deel van de kosten kan dragen. Ook zijn we op zoek naar sponsors, dat kan in de vorm van een bijdrage of door gratis een dienst te verlenen." Op de dag van de troonswisseling worden negenduizend agenten ingezet, maar dat drukt niet op de begroting van de gemeente omdat het om agenten van de landelijke politie gaat.