BuZa biedt hulp aan bij sneeuwproblemen Frankrijk

Redactie

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Frankrijk dinsdag hulp geboden bij het oplossen van de problemen als gevolg van de zware sneeuwval in het land. De Franse regering heeft echter via de crisiscoördinatie van de EU laten weten geen hulp nodig te hebben. Dat laat een woordvoerder van het ministerie dinsdag weten.

Bij de Franse autoriteiten is er op aangedrongen op te treden tegen de 'onhoudbare situatie' van mensen die vastzitten. Hoeveel Nederlanders door de sneeuw in Frankrijk vastzitten is moeilijk in te schatten, aldus de zegsman. Tot dusverre meldde slechts één persoon zich bij het ministerie. Hem is meegedeeld dat de Franse hulpdiensten werken aan een oplossing.

De Fransen strooien zout en ruimen sneeuw. Het ministerie laat weten mee te leven met de Nederlanders en Fransen in nood. Ook blijft Nederland bereid alle gewenste en mogelijke assistentie te bieden. Met de Franse autoriteiten blijft Buitenlandse Zaken 'in nauw contact'. Mensen die de weg op gaan in het buitenland wordt geadviseerd zich goed op de hoogte te stellen van de actuele weersituatie en de situatie op de weg.

In sommige delen van Frankrijk viel wel vijftig centimeter sneeuw en raadde de overheid mensen aan alleen in het uiterste geval naar buiten te gaan. Het leger werd ingezet om wegen vrij te maken en mensen uit ingesneeuwde auto's en bussen te halen, vooral in Normandië.