'Geen poging tot doofpot van Tepco'

Hoewel de eigenaar van de Japanse kerncentrale Fukushima Dai-ichi, Tepco, onderzoekers verkeerd heeft geïnformeerd en een inspectie van belangrijke apparatuur heeft tegengehouden, is er geen sprake van dat Tepco de zaak in de doofpot heeft willen stoppen. Dat is de conclusie van een onafhankelijke commissie die door Tepco is aangesteld om aantijgingen van een parlementaire commissie te onderzoeken.

De zaak draait om een parlementair onderzoek naar de apparatuur van reactor nummer 1. Volgens een lid van het onderzoeksteam dat namens de parlementscommissie onderzoek moest doen, moesten onderzoekers noodgedwongen een onderzoek naar de noodkoelinstallatie schrappen. Tepco wordt ervan beschuldigd de onderzoekers te hebben voorgelogen door te zeggen dat er in het gebouw geen licht was en dat het er bovendien gevaarlijk was.

De commissie die door Tepco is aangesteld heeft de aantijgingen onderzocht. De conclusie is dat een medewerker van Tepco de situatie bij reactor nummer 1 niet goed heeft ingeschat. Het bedrijf zou niet de bedoeling hebben gehad om apparatuur weg te houden van de onderzoekers.