Er is een nieuwe paus!

Rampampam, we hebbemis! Om 6 minuten over zeven is er witte rook opgestegen uit de Sixtijnse kapel op het Sint Pietersplein in Vaticaanstad. Dit betekent dat na de vijfde stemronde een nieuwe paus is gekozen door kardinalen in de Sixtijnse Kapel.

Wie er gekozen is, is nog niet bekend. Over enkele ogenblikken zal de naam van de nieuwe paus worden bekendgemaakt.

Update 20.12 uur:
Jorge Mario Bergoglio is de nieuwe paus geworden. Dat bleek zojuist bij de 'balkonscene' op het Sint Pietersplein in Vaticaanstad. De bekendmaking is door zeker een miljoen mensen op het plein bekeken, evenals miljoenen televisiekijkers wereldwijd.

Bergoglio is de voormalig aartsbisschop van Buenos Aires. Hij zal als paus de naam 'Franciscus de eerste' gaan dragen.

Update 20.54 uur:
In een eerste toespraak heeft de Paus zichzelf geïntroduceerd: 
"Lieve broeders en zusters, goedenavond. Eerst wil ik bidden voor Benedictus XVI". Vervolgens bedankte Franciscus de katholieke kerk, de aanwezigen op het Sint-Pietersplein en zijn 'broederkardinalen'. Hierna sprak hij de zegen uit.

Update 23.55 uur:
De nieuw gekozen paus Franciscus I is in zijn geboorteland Argentinië niet onomstreden. Mensenrechtenactivisten en journalisten beschuldigen Jorge Mario Bergoglio van verantwoordelijkheid voor de ontvoering van twee jezuïeten die in 1976, in de eerste maanden van de militaire dictatuur, werkten in arme wijken in Buenos Aires.

De leiding van de jezuïetenorde zou de twee hebben verzocht hun werkplekken te verlaten om problemen met de militaire autoriteiten te voorkomen. Het werk in arme wijken werd als socialistisch en dus verdacht beschouwd. Het tweetal weigerde zijn stek te verlaten.

Bergoglio, die toen deel uitmaakte van de leiding van de jezuïeten in Argentinië, zou vervolgens tegen de militairen hebben gezegd dat het tweetal niet meer voor de orde werkte en zou aldus voor de militairen de weg hebben vrijgemaakt om met hen te doen wat hun goeddunkte.

Bergoglio zelf heeft nooit op deze aantijgingen willen reageren, maar verklaarde enkele jaren geleden tegen de media dat hij juist verscheidene mensen heeft geholpen om een schuilplaats te vinden. Ook zou hij iemand de grens over hebben geholpen om te vluchten voor de militairen. Ook zei Bergoglio bij de militairen diverse malen navraag te hebben gedaan naar de twee jezuïeten. Die werden uiteindelijk door de militairen vrijgelaten.Livebeelden vanaf het Sint-Pietersplein