Duitsland verbiedt salafistische organisaties

De Duitse autoriteiten hebben woensdag twee ultraconservatieve islamitische organisaties verboden. De twee organisaties, DawaFFM en Islamic Audios, zouden betrokken zijn bij activiteiten die in strijd zijn met de grondwet.

In een verklaring zei de Duitse minister van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich dat de politie panden in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Hessen is binnengevallen. De invallen houden verband met DawaFFM en Islamic Audios.

Volgens Friedrich proberen de twee organisaties 'op een agressieve en militante wijze onze maatschappij te veranderen en de democratie te vervangen door een salafistisch systeem' op basis van de sharia.

Vorig jaar raakte in Bonn een groep salafisten slaags met deelnemers aan een extreemrechtse betoging. Sindsdien houdt Duitsland de salafisten, zo'n vierduizend in heel Duitsland, strenger in de gaten. Vorig jaar werd de groep Millatu Ibrahim al verboden. Woensdag werd ook An-Nussrah, dat banden zou hebben met Millatu Ibrahim, op de lijst met verboden organisaties gezet.