Plukken crimineel vaak moeizaam

Redactie

Het afpakken van crimineel vermogen verloopt nog vaak moeizaam. Van het bedrag dat criminelen volgens de rechter terug moesten betalen, is ongeveer een derde daadwerkelijk geïncasseerd. Dat staat in een rapport dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Onderzoekers bekeken bij 102 daders hoe het plukken is verlopen. In totaal moest bijna 27,5 miljoen euro worden terugbetaald. Daarvan kwam tot nu toe ruim 10,7 miljoen euro terug. In ruim de helft van de zaken is het volledige bedrag inmiddels betaald.

Om het geld sneller terug te krijgen heeft het kabinet al extra geïnvesteerd. Door de inzet van integrale afpakteams, waarin verschillende overheidsdiensten samenwerken, worden criminelen harder in de portemonnee geraakt. Het totale bedrag dat justitie afpakt van criminelen moet vanaf 2018 oplopen tot ruim honderd miljoen.

Opstelten gaat daarnaast steviger inzetten op de aanpak van zware criminelen en bendes die zich onaantastbaar wanen. In 2014 moet het aantal aangepakte criminele samenwerkingsverbanden verdubbeld zijn ten opzichte van vijf jaar eerder.

Volgens de minister ligt de intensivering van de aanpak van georganiseerde misdaad op koers. In de afgelopen jaren zijn telkens meer organisaties aangepakt. Het gaat vooral om drugs- en mensenhandel en kinderporno. Verder ligt de aandacht bij witwassen, fraude cybercrime en milieucriminaliteit.


Plukken crimineel vaak moeizaam (Foto: Novum)