Een op zes wantrouwt goede doelen

Redactie

Een op de zes Nederlanders heeft er geen vertrouwen in dat donaties aan goede doelen goed terechtkomen. Dat meldt adviesbureau Cendris op basis van onderzoek onder 7300 respondenten. Desondanks blijken Nederlanders toch vrijgevig. Negentig procent van de ondervraagden steunt een of meer goede doelen.

Nederlanders zeggen meer inspraak te willen in het type bestedingen van charitatieve instellingen. Een derde van de ondervraagden zegt nu geen idee te hebben waar de donaties precies naartoe gaan. Bijna de helft van de respondenten wil zelf kunnen bepalen naar welk project zijn of haar geld gaat. 87 procent vindt dat de goededoelenorganisaties moeten kunnen bewijzen dat ze hun ontvangen giften goed hebben besteed.

Een collectant die langs de deuren gaat blijkt voor goede doelen de lucratiefste manier om geld binnen te halen. Zeventig procent van de ondervraagden geeft hieraan de voorkeur. Elf procent zegt het afgelopen jaar te hebben gedoneerd nadat ze een uitnodiging in de brievenbus hadden gekregen. De telefonische wervingsmethode blijkt het minst gewaardeerd. Meer dan de helft van de respondenten zei hier ronduit een hekel aan te hebben.

Voor een derde van de ondervraagden is het feit het 'een goed gevoel geeft' de belangrijkste reden om te doneren aan goededoelenorganisaties. Een kwart van de bevraagden noemt geven aan een goed doel zelfs een plicht. Het populairste goede doel is volgens Cendris KWF Kankerbestrijding. De Nederlandse Hartstichting en het Longfonds (voorheen het Astmafonds) volgen op twee en drie.