Teeven komt asielzoekers niet tegemoet

Fred Teeven (VVD) is niet bereid om de uitgeprocedeerde asielzoekers tegemoet te komen die in een leegstaande kerk in Amsterdam verblijven. De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie is het niet met hen eens dat zij niet kunnen worden uitgezet, bleek woensdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over het asielbeleid.

Voorafgaand aan het debat demonstreerden zo'n honderd asielzoekers op het Plein voor de Tweede Kamer. Bij het debat waren nog eens 150 man aanwezig. Zij vroegen aandacht voor de 130 asielzoekers die in november uit hun tentenkamp in Amsterdam Osdorp werden gezet en nu in een leegstaande kerk in Amsterdam bivakkeren.

Deze mensen zijn 'onuitzetbaar', zei ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind, die dit weekeinde een nacht in de kerk doorbracht samen met zijn collega's van GroenLinks en de SP. De asielzoekers worden steeds op straat gezet omdat ze niet terug kunnen naar hun land van herkomst en vragen aandacht voor dit probleem, stelde Voordewind.

Teeven is het niet met hem eens. "Niet deze hele groep is onuitzetbaar naar het oordeel van het kabinet." Hij wees erop dat zij ook niet op straat hoeven te belanden als zij willen meewerken aan hun uitzetting. "We zullen ze faciliteren als ze uit Nederland willen vertrekken."

De bewindsman had evenmin boodschap aan het bezwaar dat het niet de schuld is van de asielzoekers dat zij niet kunnen terugkeren, omdat zij bijvoorbeeld de juiste papieren niet kunnen krijgen. Volgens Teeven kunnen 'zeer weinig mensen' aanspraak maken op dit buitenschuldcriterium. Niettemin zal naar individuele gevallen worden gekeken. "Ik denk dat de aantallen zeer klein zullen zijn."

Asielzoekers van wie blijkt dat zij er inderdaad niets aan kunnen doen, kunnen een verblijfsvergunning krijgen. Voor de rest is er geen plaats in Nederland. Teeven noemde het na afloop van het debat 'treurig' dat de asielzoekers op het Plein en in de Tweede Kamer demonstreerden. "Ze hadden al lang weg moeten zijn."