FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 februari 2013

'Stevens in beeld bij 1. FC Nürnberg'

1. FC Nürnberg ziet in Huub Stevens een geschikte kandidaat voor het hoofdtrainerschap. Dat meldt Voetbal International. Stevens zit sinds 16 december vorig jaar zonder club, nadat Schalke 04 hem de laan uitstuurde vanwege teleurstellende resultaten.

De zaakwaarnemenr van de oefenmeester zou volgens VI inmiddels een eerste gesprek heben gevoerd met Nürnberg. De Bundesliga-club bezet momenteel de veertiende positie in de Bundesliga. Nürnberg wordt momenteel geleid door beloftencoach Michael Wiesinger, die tijdelijk werd aangesteld nadat Dieter Hecking zijn toekomst vervolgde bij VfL Wolfsburg. Mocht Stevens voor Nürnberg kiezen, dan wordt het zijn vijfde Duitse club in zijn loopbaan. Eerder zwaaide de Nederlander de scepter bij Schalke, Hertha BSC, 1. FC Köln en Hamburger SV.

[Upd] IKEA stopt met verkoop gehaktballen in Europa

IKEA onderzoekt of er ook paardenvlees zit in gehaktballetjes die in vestigingen in Nederland liggen. "We zijn dat nog aan het bekijken en verwachten er later op de dag meer over te kunnen zeggen", zegt een woordvoerder van IKEA Nederland maandag.

De Tsjechische veterinaire dienst meldde maandag dat paardenvlees is gevonden in gehaktballetjes die in de Tsjechische vestigingen van de Zweedse meubelgigant werden verkocht.

De köttbullar bevatten volgens het etiket rund- en varkensvlees. De kiloverpakkingen zijn geproduceerd in Zweden. Ook in hamburgers die waren geïmporteerd uit Polen en waren gelabeld als rundvlees is paardenvlees gevonden.

update 23.42 uur
Ikea stopt in bijna heel Europa met de verkoop van zijn Zweedse gehaktballen. De balletjes, waarin Tsjechische autoriteiten paardenvlees hebben gevonden, zijn ook niet meer in de restaurants van de meubelketen te krijgen. Dat heeft een woordvoerder van Ikea Nederland maandag tegen het ANP gezegd. 

[Pemier League] Bale schiet Tottenham naar derde plaats

Tottenham Hotspur is ten koste van Chelsea gestegen naar de derde plaats in de Premier League. Door een schitterend doelpunt vlak voor tijd van Gareth Bale werd uit bij West Ham United met 3-2 gewonnen. Chelsea leed zondag een 2-0 nederlaag bij Manchester City.

Bale opende na dertien minuten met zijn eerste doelpunt van de avond de score, maar daarna leek West Ham de wedstrijd te doen kantelen. Andy Carroll zorgde voor een 1-1 ruststand, Joe Cole maakte er na een uur 2-1 van. West Ham zat er in het laatste kwartier aardig doorheen en daarvan profiteerde Gylfi Sigurdsson met een doelpunt uit de kluts.

Net toen iedereen zich met een gelijkspel verzoend leek te hebben, besliste Bale de wedstrijd door met een stijlvolle uithaal van buiten het strafschopgebied doelman Jussi Jääskeläinen kansloos te laten. Tottenham komt na 27 wedstrijden op 51 punten, twee meer dan Chelsea. Alleen Manchester United (68) en Manchester City (56) staan er beter voor. In Engeland plaatsen de bovenste drie clubs zich direct voor de Champions League, de nummer vier begint in de voorronde.

Surinaamse passagiers keren zich tegen marechaussee

Enkele honderden passagiers van een vlucht uit Paramaribo hebben zich maandagmiddag op Schiphol verbaal tegen de Koninklijke Marechaussee gekeerd. Daardoor kon een geplande strenge 'honderdprocentscontrole' niet volledig plaatsvinden.

De vlucht, uitgevoerd door de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), was vanuit Suriname met vier uren vertraging vertrokken. Volgens nieuwssite Starnieuws kreeg de marechaussee nog tijdens de vlucht een anonieme tip dat er een wapen aan boord zou zijn. Daarop werd besloten na landing alle bagage in beslag te nemen en het hele toestel ondersteboven te keren.

De passagiers moesten tijdens die actie meer dan vier uur wachten in de aankomsthal op Schiphol. Op een gegeven moment werd de sfeer in de aankomsthal zo grimmig, dat de marechaussee het niet meer verantwoord vond de controle uit te voeren.

Een woordvoerder van de marechaussee kan die versie van de feiten bevestigen noch ontkennen, en kan ook niet aangeven of er daadwerkelijk een wapen werd gevonden. "We zijn de controle preventief gestopt, voor het echt uit de hand zou lopen, dus niet alle passagiers hebben de uitgebreide controle ondergaan. Het is naar mijn weten de allereerste keer dat die niet is kunnen doorgaan", vertelt woordvoerder Muller tegenover Novum.

De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij wil niet reageren op het incident. "Alles met betrekking tot de veiligheid is de verantwoordelijkheid van de luchthaven van aankomst", aldus SLM-directeur Ewald Henshuys desgevraagd.

De honderdprocentscontroles, de procedure waarbij passagiers uit Suriname en de Antillen op Schiphol extra streng worden gecontroleerd op het smokkelen van verdovende middelen, is al sinds de invoering in 2003 controversieel. De procedure leidde tot diplomatieke conflicten tussen Paramaribo en Den Haag, nadat meermaals Surinaamse ministers door de marechaussee aan die controle waren onderworpen.

De Hoge Raad besliste medio vorig jaar nog dat de douaneautoriteiten op Schiphol de wettelijke bevoegdheid missen om tijdens honderdprocentcontroles persoonlijke informatie in te winnen van passagiers.


Surinaamse passagiers keren zich tegen marechaussee (Foto: Novum)

Zynga sluit vestiging in Baltimore

De Zynga-studio die gerund werd door Civilization-designer Brian Reynolds is niet meer. Dat werd vandaag bevestigd als deel van een bezuinigingsplan. Bij de studio werkten een aantal Civilization-veteranen, waaronder Dorian Newcomb en Soren Johnson, aan CityVille 2

De studio werd in 2009 geopend door Zynga. Zynga stelde Reynolds aan als de man om de studio te leiden, en die huurde vervolgens enkele oud-collega's in. De game waaraan werd gewerkt, CityVille 2, is eerder deze maand gecanceld. Reynolds had de studio toen al verlaten.

Reynolds heeft inmiddels al plannen om een nieuwe, eigen studio op te richten in de regio, die zich specifiek richt op mobile games. Hij wil graag weer terug naar het ontwerpen van zijn eigen games, in plaats van meerdere projecten te overzien bij een groot bedrijf.

Duitse regering wil verbod op NPD

De Duitse federale regering steunt plannen om de extreemrechtse Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) via juridische weg te verbieden. Minister van binnenlandse zaken Hans-Peter Friedrich vertelde het parlement maandag dat de regering, in navolging van de zestien Duitse deelstaten, om een verbod zal vragen, meldde persbureau dpa.

De regering beschuldigt de NPD ervan racisme, xenofobie en antisemitisme uit te dragen, waarmee de partij in strijd met de Duitse grondwet zou handelen.

Tien jaar geleden wilde het Duitse grondwettelijk hof nog van geen verbod weten, omdat bewijsmateriaal tegen de partij afkomstig was van betaalde informanten binnen de NPD.

Rood is het nieuwe groen

Het is maar goed dat ik geen rijbewijs heb, laat staan een auto. Zo doe ik niet aan verkeerslichten. Nu zijn ze daar in Drenthe al wel aan gewend, maar ik moest zo nodig verhuizen naar Noord-Holland. Daar snappen ze nog niet dat wélke kleur het verkeerslicht ook heeft, ik tóch meestal doorloop. Zonder dat ik mezelf in levensgevaar breng overigens. Ik kijk wel uit. Wachten totdat het rode licht gedoofd is, is er voor mij niet bij. Enig idee hoeveel tijd van je leven je staat te wachten? Mij niet gezien.

Grosjean wil zijn leven beteren bij de start

Als het aan Romain Grosjean ligt gaat hij komend seizoen geen gekke dingen meer uithalen bij de start. De Lotus-coureur raakte vorig jaar meerdere malen  betrokken bij incidenten bij de start, daardoor miste hij de Italiaanse Grand Prix vanwege een schorsing, die hij kreeg na afloop van de Belgische Grand Prix.

“Als ik mijn werk goed doe, goede races zonder incidenten rijd en in de eerste vier of vijf races een paar goede resultaten behaal, zal iedereen zien dat ik geen slechte coureur ben. Dat weet iedereen denk ik ook wel. Ik heb in het verleden titels gewonnen, alleen vorig jaar ging het wat minder. Ik heb fouten gemaakt, maar soms had ik ook wat pech. Het was geluk dat er in Spa niemand gewond is geraakt, maar ik was niet de enige die bij de start wild deed. Hoe dan ook, ik heb hard gewerkt om incidenten in de toekomst te voorkomen,” aldus de Fransman.

[JL] Sparta thuis hard onderuit tegen Den Bosch

Sparta Rotterdam heeft maandag de eerste thuisnederlaag van het seizoen geleden. De koploper van de Jupiler League ging op het Kasteel met maar liefst 5-1 onderuit tegen FC Den Bosch. Sparta kwam via Iliass bel Hassani nog wel op voorsprong, maar had daarna niets meer in de melk te brokkelen.

Sparta leek na de winterstop met vier zeges op rij hard op weg naar de Eredivisie. Den Bosch, eveneens bezig aan een mooie reeks, bleek echter maling te hebben aan de reputatie van de Rotterdammers. Via Tom van Weert en Randy Wolters werd de achterstand nog voor rust omgebogen in een voorsprong. In de tweede helft maakten opnieuw Wolters, Benjamin van den Broek en Ralf Seuntjens de vernedering voor Sparta compleet.

MVV Maastricht profiteerde optimaal van de uitglijder van Sparta. De Limburgers wonnen door late goals van Tom van Hyfte en Michael la Rosa met 2-0 bij FC Oss. Het verschil tussen Sparta en MVV bedraagt nog maar één puntje.

In de strijd om de derde periode lieten De Graafschap en Go Ahead Eagles geen steek vallen. De Graafschap won met 5-2 van Go Ahead Eagles, Volendam was FC Dordrecht met 6-1 de baas. Beide ploegen hebben evenveel verliespunten, maar Volendam heeft volgende week maandag nog een wedstrijd tegoed.

Goss nieuwe technisch directeur bij McLaren

McLaren heeft bekend gemaakt dat Tim Goss met onmiddelijke ingang de functie van technisch directeur gaat overnemen van Paddy Lowe. Het ziet er naar uit dat Paddy Lowe in 2014 de overstap naar het team van Mercedes maakt. om die reden krijgt de 50-jarige Brit een andere rol binnen het team.

Tim Goss begon zijn carriere in de Formule 1 in 1986 bij Cosworth, en maakte in 1990 de overstap naar McLaren. De Brit beklede diverse functies bij McLaren, hij was de afgelopen twee seizoenen Director of Engineering. 

“Ik wil Tim graag feliciteren met zijn nieuwe functie. Na twintig buitengewone dienstjaren heeft hij dit meer dan verdiend. Hij is een rustig persoon met een competitieve instelling en enorm veel ervaring op het gebied van het ontwerpen en ontwikkelen van Formule 1-auto’s. Hij opereerde misschien niet altijd op de voorgrond, maar speelde de afgelopen 23 jaar een cruciale rol in onze organisatie. In zijn nieuwe functie zal hij daar ongetwijfeld mee verder gaan. Ik weet zeker dat hij de juiste persoon is om onze technische afdeling aan te sturen,”  aldus McLaren-teambaas Martin Whitmarsh.

Paardenvlees bij twee bedrijven aangetroffen

Bij twee vleesbedrijven die de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft onderzocht op het verwerken van paardenvlees zijn verdachte monsters aangetroffen. Dat laat staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) maandagavond weten. Een van de twee bedrijven is de vleesverwerker in Oss die vorige week al was gesloten.

De NVWA nam 370 monsters af bij bedrijven variërend van slachthuizen tot supermarkten. Die worden onderzocht op het mengen van paardenvlees met rundvlees en het gebruik van verboden diergeneesmiddelen. In 203 monsters die nu al zijn onderzocht, is niets bijzonders aangetroffen.

Dijksma is maandag in Brussel om met haar Europese collega's te praten over het paardenvleesschandaal. "Fraudeurs moeten niet in het ene land worden vervolgd en dan vervolgens uitwijken naar andere landen en van daaruit verder frauderen", zegt ze. "Ik wil daarom een Europees register waarin mensen en bedrijven staan die eerder zijn veroordeeld."

Nelly Frijda vindt onderscheiding grote verrassing

Nelly Frijda was zondag aangenaam verrast toen ze de Andreaspenning in ontvangst mocht nemen. De 76-jarige actrice kreeg de gemeentelijke onderscheiding nadat ze in het Amsterdamse theater Carré haar allerlaatste toneelvoorstelling speelde.

"Wat daarna gebeurde was natuurlijk een grote verrassing", vertelde Frijda maandagavond in RTL Boulevard. "Ik dacht: we gaan gewoon een drankje drinken. Ik had niet deze toestanden in mijn hoofd, nee."

Met de laatste opvoering van Yab Yum - Het Circus van de Nacht zette de actrice een punt achter haar toneelcarrière. "Het leek me een geschikt moment", motiveert ze. "Ik wil weleens grote reizen maken en ik kan nu nog gewoon lopen."

Pluto's maan gaat Vulcan heten

Fans van Star Trek kunnen hun lol op. Een van de twee nieuwe manen van dwergplaneet Pluto krijgt de naam die acteur William Shatner - kapitein Kirk in de eerste Star Trek-serie - had geopperd: Vulcan.

Astronomen hadden op internet een stemming georganiseerd om de twee nieuwe manen een naam te geven. Alle opties moesten verband houden met de Griekse of Romeinse mythologie. Vulcan (Vulcanus in het Nederlands) was de Romeinse god van lava en rook, en de neef van Pluto. Vulcan was echter ook de planeet in Star Trek waar de mensachtige wezens met puntige oren - de Vulcans - vandaan kwamen.

De tweede maan wordt waarschijnlijk vernoemd naar Cerberus, de driekoppige hond die in de Griekse mythologie over de poorten van de onderwereld waakte.

Bekende en wat minder bekende Fok!kers hebben ook een aantal voorstellen gedaan op de site om de manen namen te geven, zo kwam maily met Styx. Ser met een moeilijke achternaam kwam met Donald en Mickey. Beardy dacht aan Charybdis en Scylla. Padlarf noemde Orpheus en Eurydice. Accept en Giro, zoals David1976 voorstelde vond men geen goed idee. Vu vond het onzin maar noemde toch maar een paar namen, Atropos en Epiales was ingezonden door Hans1988. Rock en Roll van schaakstuk is het ook niet geworden. Berkel en Rodenrijs die werden voorgesteld door Ouwesok was al vergeven. Goofy van Login werd 'm niet, evenals FOK! en JOU dat DaKKIE1984 wel een goed idee leek. geen Henk en Ingrid. Ying en Yang van InsGesicht waren ook kansloos. Atë van Wuh stond om een reden niet op de shortlist. de Godin van de opkomende woede, Lyssa van EricOscuro haalde het niet. Lacrimosa en dominae via Universe: jammerdebammer. Sterretje en Yue van respectievelijk Farth-vader en Ludootje kwamen ook niet verder dan 'misschien'. 

Wie wèl mogelijk de doorslaggevende was Whiskers met haar 'Cerberus', zoals te lezen valt in de derde alinea.

De Internationale Astronomische Unie heeft het laatste woord over de namen voor de manen. Het zou dus zomaar nog steeds Mork en Mindy of zoiets onzinnig kunnen worden.

[Serie A] Napoli raakt verder achterop in titelstrijd

Napoli heeft in de strijd om het kampioenschap in Italië slechte zaken gedaan. Op bezoek bij Udinese kwam de club van trainer Walter Mazzarri niet verder dan 0-0. Door het derde gelijkspel op rij ziet Napoli de achterstand op Juventus, dat zondag met 3-0 won van Siena, oplopen tot zes punten.

De kansen in Stadio Friuli waren schaars, al mocht Napoli de meeste aanspraak maken op een overwinning. Edinson Cavani en Marek Hamsik hadden het vizier echter niet op scherp staan. Napoli wacht, inclusief de verloren Europa Leaguewedstrijden tegen het Tsjechische Viktoria Plzen, al vier wedstrijden op een goal.

Herman Koch ziet mogelijkheid Jiskefet Amerika

Herman Koch zou het niet vreemd vinden als men in de Verenigde Staten interesse toont in Jiskefet. De Engelse vertaling van zijn boek Het Diner is momenteel een succes aan de andere kant van de oceaan, waardoor personages als de Lullo's zomaar kunnen worden ontdekt.

"De interesse is natuurlijk van: wat voor soort programma heb jij dan gemaakt? Want ze komen er uiteindelijk allemaal achter", vertelde hij maandagavond in De Wereld Draait Door. "Ik denk op zich dat als je daar een paar dvd's laat rondslingeren, dat het misschien wel wordt opgepikt. Waarom niet?"

De Nederlandse verfilming van Het Diner verschijnt dit najaar in de Nederlandse bioscopen. "Het is nu hot dat boek. Dus uiteindelijk zal er wel degelijk een Amerikaanse remake, versie, van gemaakt worden", zei Koch.

Renault wil motoren aan minder teams leveren

Motorbouwer Renault hoopt dat het zijn klantenbestand in de Formule 1 niet hoeft uit te bereiden. Momenteel krijgen vier teams motoren van het Franse merk, maar de baas van de motorensectie Jean-Michel Jalinier gaf aan dat het liever drie teams dan vijf teams van motoren zou willen voorzien.

"Vijf teams voorzien van motoren is toch echt het maximum", zei Jalinier tegen Autosport.com. "Dat is het maximum om de kwaliteit te kunnen garanderen. Meer dan vijf teams gaan we echt niet doen. Ik zou zelfs blijer zijn als we van vier naar drie teams zouden gaan, zodat we ons werk fatsoenlijk kunnen uitvoeren."

Momenteel leveren de Fransen de motoren voor Lotus, Red Bull, Williams en Caterham en lijkt het erop dat Toro Rosso in 2014 zich daarbij wil voegen. Ferrari en Mercedes hebben al uitgesproken zich bij voorkeur bij het huidige aantal teams te houden.

Jalinier gaf ook aan dat de kosten voor de motoren in 2014, waarvoor V6-motoren worden gebouwd, nog onbekend zijn. Wel lijken de kosten van 15 miljoen euro voor dit seizoen omhoog te gaan richting 20 miljoen euro. Dit kan voor vele teams ook weer een flinke tik op het budget geven. Gezien het feit dat Renault motoren levert voor bijna de helft van de grid, vinden ze dat ze ook meer invloed in de regels moeten krijgen.

"Er zijn momenteel misschien drie teams die geen problemen hebben met hun budget. We moeten rustig aan doen als we zaken willen doen met de andere teams. Aangezien we al vier teams voorzien van motoren zouden we misschien meer invloed moeten kunnen uitoefenen op de toekomstige regels. We werken met het budget van een team uit de middenmoot, dus moeten we denk ik ook een stem van een team uit de middenmoot krijgen", zo sloot Jalinier af.

Celstraffen geëist voor rellen Haren

Twee vermeende hoofdrolspelers van de rellen in Haren moeten als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt een flinke poos de cel in. Het OM eiste maandag celstraffen tot anderhalf jaar, waarvan een deel voorwaardelijk, tegen het tweetal. Het gaat om de hoogste strafeisen tot nu toe in het proces.

De twee mannen van 18 jaar en 25 jaar oud uit Bolsward en Niehove (Groningen) waren volgens het OM nadrukkelijk aanwezig in de frontlinie tijden de zogeheten Facebookrellen in het Groningse dorp. Zij staken onder meer een geparkeerde auto in de brand. Volgens de brandweer was dit levensgevaarlijk voor andere relschoppers in de buurt.

De 25-jarige verdachte hoorde een celstraf van een jaar, waarvan vier maanden voorwaardelijk tegen zich eisen. Het OM eiste tegen de 18-jarige man anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk.

Celstraffen geëist voor rellen in Haren
Celstraffen geëist voor rellen in Haren (Foto: ANP)

Bloedig geweld na voetbalruzie in Nigeria

Geweld tussen christelijke en islamitische jongeren op een voetbalveld in het oosten van Nigeria heeft in het weekeinde aan meer dan twintig mensen het leven gekost. Ook werden meer dan vijftig gebouwen in het stadje Wukari beschadigd, waaronder moskees en kerken. Dat heeft de politie maandag gezegd.

De vlam schoot in de pan na een ruzie op het voetbalveld. Er zijn zo'n honderd arrestaties verricht en de politie heeft haar aanwezigheid in het gebied verruimd.

Christenen en moslims leven doorgaans vreedzaam samen in Nigeria, maar door een toenemend aantal aanslagen door islamitische extremisten zijn de spanningen toegenomen.

Toivonen klaar voor rentree bij Jong PSV

Ola Toivonen is klaar voor zijn rentree bij Jong PSV. Dit meldt het Eindhovens Dagblad op zijn website. De Zweed nam eerder vandaag deel aan de laatste training en is fit om te spelen.

Na het duel tussen Jong PSV en Jong FC Groningen, dat op De Herdgang wordt gespeeld, bepaalt de medische staf of de Zweed fit genoeg is om deel uit te maken van de wedstrijdselectie voor dit weekend. PSV neemt het zaterdag namelijk op tegen VVV-Venlo.

Dit zou voor trainer Dick Advocaat in elk geval één zorg minder zijn. De Eindhovenaren missen dit weekend namelijk Kevin Strootman en Jeremain Lens, vanwege schorsingen. Dat zou dus kunnen betekenen dat Toivonen direct al in de basis zou kunnen starten.

'Minder hbo'ers door leenstelsel'

Als het sociale leenstelsel voor studenten wordt ingevoerd, zullen enkele duizenden studenten meer het hoger beroepsonderwijs mijden dan waar eerder van was uitgegaan. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) in opdracht van minister Jet Bussemaker van Onderwijs.

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister maandag dat 7700 hbo-studenten zullen afzien van hun studie bij het nieuwe stelsel van studiefinanciering als er wordt uitgegaan van een bachelor-opleiding van 4 jaar. Dat zijn er 3700 meer dan uit een eerdere berekening van het CPB naar voren kwam. Toen werd nog uitgegaan van een 3-jarige bachelor-opleiding.

[Video] Bizarre goal bij Galatasaray - Orduspor

Soms maak je als keeper iets mee, dat zou je het liefst zo snel mogelijk weer vergeten. In het competitieduel tegen Orduspor overkwam de keeper van Galatasaray, Fernando Muslera, een moment dat hij niet snel meer zal vergeten.

Bij een uittrap kwam de bal op tegen de rug van ploeggenoot Selcuk Inan aan. Het object kwam vervolgens terug, ging over Muslera heen en belandde prompt in de goal, wat tevens een 0-1 achterstand voor Galatasaray betekende.

Heb je bij bovenstaande nog geen beeld, bekijk het filmpje dan hieronder.

'Huistra langer bij De Graafschap'

De directie van De Graafschap heeft laten weten dat men langer door wil met trainer Pieter Huistra. Dit weet Omroep Gelderland vanavond te melden.

Volgens technisch manager Roland Vroomans staan De Superboeren open over een langer verblijf van Huistra. Over twee weken nemen beide partijen plaats aan de onderhandelingstafel. De verwachting is dat de oefenmeester een meerjarige overeenkomst bij de club uit Doetinchem zal steken.

Afgelopen zondag gaf Huistra al aan een langer verblijf bij De Graafschap te zien zitten. Bovendien ziet de trainer voldoende mogelijkheden om in de komende jaren 'iets moois' bij de blauw-witten uit het oosten van het land neer te zetten.

Robben: "Dit wordt een sensationele wedstrijd"

Arjen Robben verwacht veel van het bekerduel tussen Bayern München en Borussia Dortmund komende woensdag. "We willen winnen, we moeten winnen."

De vleugelspeler laat in gesprek met Bild weten dat Bayern er veel aan gelegen is om te winnen van Dortmund. "We willen de bekerfinale bereiken. We willen winnen en we moeten winnen. Dortmund volgt ons goed en ze weten natuurlijk dat we een sterke ploeg hebben."

"Zij zullen ook sterker voor de dag komen dan normaal, omdat ze weten dat we goed zijn. Dit wordt een sensationele wedstrijd en we moeten zorgen dat we voor ieder stukje gras vechten, meer dan honderd procent geven. Hoe we winnen maakt me niet uit, een 1-0 na verlenging is ook goed."

Vorig seizoen kwamen de twee teams elkaar pas in de finale van de DFB Pokal tegen. Destijds was Dortmund met 5-2 te sterk. Een week later verloor Bayern ook nog de finale van de Champions League. "Toen werden we vooraf de hemel ingeprezen, maar bleken we uiteindelijk de verliezer. Het was één grote catastrofe, we weten hoe snel het kan gaan."

Bevolkingsregister VS stapt af van 'neger'

Na meer dan honderd jaar schrapt het Amerikaanse bevolkingsregister de categorie 'neger' (of negro in het Engels red,)  bij de verschillende onderzoeken die het houdt. In plaats daarvan worden voortaan de modernere termen 'zwart' of 'Afrikaans-Amerikaans' gebruikt.

Volgens het bevolkingsregister, het Census Bureau, gaat de wijziging volgend jaar in, om samen te vallen met een onderzoek onder meer dan 3,5 miljoen Amerikaanse huishoudens. Volgens Nicholas Jones van het bevolkingsregister wordt van het woord 'neger' afgestapt omdat veel zwarte Amerikanen de term ouderwets en beledigend vinden.

"Grote kans dat Chadli in de zomer vertrekt"

Nacer Chadli is volgens zijn zaakwaarnemer bezig aan zijn laatste seizoen bij FC Twente. De agent claimt zelfs dat er in de winterstop een flink bedrag is geboden op de aanvaller.

"Er is een grote kans dat Chadli Twente in de zomer gaat verlaten", laat Daniel Evrard weten aan het Belgische medium Voetbalkrant. "Hij is de beste 23-jarige speler in Nederland. De Serie A zou fantastisch zijn, maar zes clubs uit Engeland en Duitsland volgen hem. Een bod van twaalf miljoen euro werd in januari nog geweigerd."

De Belgisch international kampte dit seizoen veelvuldig met blessures, maar evengoed scoorde Chadli dertien keer in 26 wedstrijden. De prestaties zorgen voor interesse vanuit het buitenland. "We zien wel wat er deze zomer met mijzelf gaat gebeuren. Ik heb nog een contract tot 2014 en misschien dien ik dat wel gewoon uit", liet Chadli eerder al weten.

Nacer Chadli kwam in de zomer van 2009 over van AGOVV Apeldoorn. Bij FC Twente wist de aanvaller al snel een basisplaats te bemachtigen en speelde hij zich tevens in het Belgische nationale ploeg.

15.000 veroordeelden voortvluchtig

In Nederland lopen 15.696 veroordeelden rond die nog een celstraf moeten uitzitten. Dat schrijven minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindslieden hebben de afgelopen tijd het aantal en het soort openstaande vrijheidsstraffen beter in kaart gebracht. Het gaat om 12.936 zaken en nog eens 2760 zaken die kunnen worden gezien als 'werkvoorraad'. Van de ruim vijftienduizend zaken bestaat 35,5 procent aan personen die zijn veroordeeld voor diefstal of inbraak. In tachtig procent van de gevallen gaat het om een celstraf van minder dan drie maanden. In vier procent betreft het een straf van een jaar of meer.

Openstaande celstraffen ontstaan, omdat mensen hun proces in vrijheid mogen afwachten en zich vervolgens uit de voeten maken voor politie en justitie. Ook personen die niet terugkeren van verlof vallen onder deze groep. Opstelten en Teeven kondigen in hun brief extra maatregelen aan om het aantal personen dat hun straf ontloopt, terug te dringen.

Binnen elke eenheid van de Nationale Politie wordt een team opgericht dat zich hiermee bezig gaat houden. Bijzondere aandacht krijgen voortvluchtigen die zijn veroordeeld voor een gevangenisstraf van meer dan drie maanden en voor zeden- en geweldsmisdrijven. Ook komen er meer mogelijkheden om de paspoorten van voortvluchtigen ongeldig te verklaren of de afgifte van het paspoort te weigeren.

Er is al een wetsvoorstel ingediend dat het mogelijk moet maken om verdachten of veroordeelden eerder in het strafproces op te sluiten. Hiermee wordt ook voorkomen dat ze de benen nemen. Sinds 2011 is het mogelijk om de uitkering van voortvluchtigen stop te zetten. Dat is inmiddels 1200 keer gebeurd.

Verder zet een team van het Openbaar Ministerie zich sinds 2008 in om veroordeelden met een celstraf van meer dan vier maanden op te sporen. Het OM is in 2011 bovendien begonnen met het opnieuw opsporen van 6500 veroordeelden. Dit heeft ertoe geleid dat inmiddels 344 personen alsnog achter de tralies zijn beland.

Willem II mist Mulder in degradatiekraker

Willem II kan tijdens de belangrijke uitwedstrijd bij PEC Zwolle niet beschikken over aanvoerder Hans Mulder. De middenvelder liep vrijdag tijdens de thuiswedstrijd met NEC (2-3) een knieblessure op en moest zich vroegtijdig laten vervangen. De wedstrijd van komend weekend met PEC komt daardoor waarschijnlijk te vroeg, meldt het Algemeen Dagblad.

Mulder hoopt de week erna terug te keren in de competitiewedstrijd tegen VVV-Venlo. Mogelijk mist Willem II komend weekend ook Niek Vossebelt, die net als Mulder kampt met knieklachten.

Voor Willem II is het duel met PEC van groot belang. De Tilburgers staan op de laatste plaats met acht punten minder dan concurrenten VVV en Roda JC.

Ontploffing door wollen trui in Groningen

Een wollen trui van een Groningse man is maandag vermoedelijk de oorzaak geweest van een kleine ontploffing in een zijn woning. De explosie ontstond bij het klussen door wrijving van de trui, zegt een woordvoerder van de brandweer.

De man was bezig met een aantal spuitbussen in zijn kelder. In de slecht geventileerde ruimte bleef het drijfgas afkomstig uit de bussen hangen. Het kwam tot een ontploffing als gevolg van wrijving van de trui. Door de klap sneuvelden twee ruiten. De man kwam met de schrik vrij.

Van Zweden: "Het was één grote gekte"

Swansea City legde zondag beslag op de League Cup. Eigenaar John van Zweden is in de wolken met de prestigieuze prijs.

De Haagse eigenaar zag Swansea op Wembley schitteren tegen Bradford City, dat met een 5-0 nederlaag werd weggevaagd. De League Cup werd daarmee veroverd, de eerste echte prijs voor Van Zweden als eigenaar van Swansea.

"Het is en was één grote gekte", aldus Van Zweden aan Voetbal International. "Het is heel apart. Ik was twee dagen geleden al naar Londen gegaan; ik was er klaar mee dat iedereen kaarten wilde. Er liepen gisteren zoveel mensen uit Den Haag, gelukkig zijn de meesten binnen gekomen."

"Ik stond ook strak van de spanning. Je gaat de eerste prijs in honderd jaar pakken. Ik schatte de kans dat we hem gingen winnen op tachtig procent, maar twintig procent dat het de andere kant op zou gaan. Gelukkig hebben we ze op onze manier naar de slachtbank geleid."

Afgelopen weekend verscheen hier op FOK!sport een special over Swansea City en John van Zweden.

Toekomst Razia bij Marussia nog onzeker

De toekomst van Luiz Razia bij Marussia is nu al onzeker. De sponsoren van de Braziliaan hebben hun geld nog niet overgemaakt, waardoor Razia niet in actie mocht komen bij de test in Barcelona vorige week.

Het team heeft hem voorlopig op non-actief gesteld, maar Razia zelf denkt dat het allemaal wel goed komt. "In het contract zijn er verschillende partijen en ze hebben verantwoordelijkheden", zegt Razia. "We hebben echter vertrouwen, ook al zijn er wat problemen. We hebben er alles aan gedaan om voorbereid te zijn, dus we kunnen onszelf niets verwijten."

Vooralsnog gaat Razia er we vanuit dat hij komende week in actie kan komen tijdens de laatste testdagen voor het seizoen begint. Ook die test wordt in Barcelona gehouden.

Afrikaanse renner uren vermist na Omloop Het Nieuwsblad

Wielrenner Frekalsi Debesay Abrha was afgelopen zaterdag enkele uren vermist. De Eritreër, die met Omloop Het Nieuwsblad zijn eerste klassieker reed, had tijdens de wedstrijd na 115 kilometer opgegeven, maar werd na uren nog niet teruggezien.

Zijn Zuid-Afrikaanse ploeg MTN Qhubeka, dat tijdens de koers werd gevolgd door de Belgische TV-zender VTM, begon zich zorgen te maken toen Abrha een uur na de binnenkomst van de laatste renner nog niet was gesignaleerd. Hij kwam ook niet uit de bezemwagen zetten en de ploeg had geen idee waar de renner kon zijn.

"Uiteindelijk kwam Frekalski vanuit het bijna donker toch nog over de streep gereden", zei ploegleider Jens Zemke tegen Het Laatste Nieuws. "Een uur later. Verkleumd. Die kou is dodelijk voor een Afrikaanse renner. En die kasseien hebben ze niet in Eritrea, zei hij. Ik vond het toch nog knap wat hij presteerde."

Het is nog niet bekend of Abrha zijn wegseizoen verder in Noord-Europa wil vervolgen, ofdat hij toch weer liever in Afrika gaat koersen.

Leraar toont porno op beamer in lokaal

Een gastdocent hoeft niet meer terug te komen bij Universiteit Wageningen. Aanleiding is dat hij op de universiteit porno keek na afloop van een college.

De docent wist echter niet dat zijn laptop nog aangesloten zat op de beamer. Ook zat de laptop aangesloten op het interne tv-kanaal. Studenten in een aangrenzend lokaal maakten foto's en stuurden die rond. De gastdocent, een Belg, was al jaren een graag geziene gast op de universiteit.

Bekijk hier de foto (NSFW)

Geen factuur kinderopvang voor vakantieweken

Kinderdagverblijven mogen ouders niet dwingen te betalen voor opvang tijdens de vakantie. Dat vindt minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA). Hij wil dat de kinderopvang contracten gaat aanbieden van 48 weken, in plaats van 52 weken per jaar.

Nu moeten ouders vaak betalen voor het gehele jaar, terwijl ze gemiddeld ruim vier weken per jaar geen gebruik maken van de opvang, zo blijkt uit onderzoek dat Asscher heeft laten uitvoeren. Asscher wijst er verder op dat werknemers minstens vier weken vakantie per jaar hebben. Daarom hebben ouders in principe geen 52 weken opvang nodig.

Asscher wil niet verplicht stellen dat ouders alleen hoeven te betalen voor de uren die hun kind daadwerkelijk bij de opvang heeft doorgebracht, zoals een deel van de Tweede Kamer eerder heeft bepleit. Het draagt niet bij aan een stabiele en veilige omgeving als ouders de hele dag door kinderen komen halen en brengen, stelt Asscher.

Erfelijk risico op borstkanker lager dan gedacht

Vrouwen met een erfelijke aanleg voor borstkanker hebben een minder grote kans op deze ziekte dan tot nu toe werd aangenomen. Nu wordt uitgegaan van een kans van zestig tot tachtig procent, maar uit onderzoek van genetisch epidemioloog Richard Brohet van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis blijkt dat dat rond de 45 procent ligt. Dit is nog steeds aanzienlijk, benadrukt hij.

Het gaat om vrouwen die een mutatie in het BRCA1/2-gen hebben. Brohet onderzocht 758 families uit heel Nederland, waaronder ook minder zwaar belaste families. Voorheen werden voornamelijk families met veel borstkankergevallen getest.

Brohet toonde verder aan dat ook hormonale invloeden en leefstijl een rol kunnen spelen bij het ontstaan van erfelijke borstkanker. "Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het gebruik van de pil. Deze factoren komen met name tot uiting bij vrouwen uit de recente generaties". Brohet vindt het overigens te vroeg om pilgebruik te ontraden bij vrouwen met BRCA1/2-genmutatie. Hiervoor is verder onderzoek nodig.

Volgens Brohet kunnen de resultaten van zijn studies helpen om tot verbeterde risicomodellen te komen. Hiermee zijn artsen in de toekomst beter in staat om advies op maat te geven. Er is inmiddels een landelijk vervolgonderzoek gestart.

Alt-J wil Dr. Dre op nieuw album

Alt-J hoopt op een samenwerking met Dr. Dre. Dat zei bandlid Gus Unger-Hamilton tegen de BBC. De Britse alternatieve band, die in november de prestigieuze Mercury Award won, bracht vorig jaar zijn debuutalbum An Awesome Wave uit.

"Dre", antwoordt Unger-Hamilton vastberaden als hem wordt gevraagd wie er op het wensenlijstje staat voor de tweede plaat. "Dat zou fantastisch zijn. We willen al sinds het begin met hem werken." De 48-jarige Dr. Dre wordt beschouwd als meest succesvolle hiphopproducent ooit.

De vier mannen van Alt-J, die dinsdag optreden in Utrecht en binnenkort op Pinkpop staan, willen verder net als vorige keer hun studio in Brixton in duiken voor opnamen. "Wij vieren met onze producent. Dat ging vorige keer goed, dus dat willen we niet veranderen." Wanneer het nieuwe album moet uitkomen, is niet bekend.

Wildcards voor Waalse Pijl en 'Luik' uitgedeeld

De ASO heeft de wildcards voor de WorldTour-koersen Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik bekend gemaakt. In totaal mocht de organisator, die ook de Tour de France organiseert, zes wildcards voor beide klassiekers uitdelen.

AccentJobs-Wanty, Crelan-Euphony, IAM Cycling en Topsport Vlaanderen-Baloise mogen bij beide Ardennenklassiekers op komen draven, terwijl Sojasun en Colombia nog naar de Waalse Pijl mogen komen. Europcar en Cofidis mogen dan weer bij La Doyenne in actie komen. De koersen worden op woensdag 17 april (Waalse Pijl) en zondag 21 april verreden.

Beloning voor neonazi-informant

De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst is onder vuur komen te liggen vanwege flinke vergoedingen aan een informant binnen een neonazistische terreurbeweging. Het Duitse weekblad Bild am Sonntag meldde zondag dat de informant 180 duizend euro heeft ontvangen.

De informant kreeg het geld gedurende een periode van achttien jaar. Zowel de Duitse oppositie als diverse anti-nazibewegingen hebben kritiek geuit op de betalingen.

De veiligheidsdienst wil niet op de berichten reageren. Het hoofd van de Bondsdagcommissie die een reeks moorden onderzoekt die door de groep zouden zijn gepleegd heeft echter bevestigd dat het door Bild genoemde bedrag klopt.

Werkstraf geëist tegen disciminerende politicus

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep een werkstraf van veertig uur geëist tegen een politicus wegens homodiscriminatie. De Amsterdamse politicus Delano Felter zei op 24 februari 2010 tegenover de Amsterdamse omroep AT5 dat 'de homofiel te dominant wordt'. Hij werd in september vorig jaar vrijgesproken, maar het OM ging in hoger beroep.

Voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen op 3 maart 2010 zei de katholieke Felter, lijsttrekker van de Republikeinse Moderne Partij (RMP), bij een debat in De Rode Hoed dat er te veel homo's in het Amsterdamse bestuur zitten. "Hele homofiele groepen, zoals bij de politie, moeten gewoon weg", zei hij.

Het COC deed aangifte wegens discriminatie, waarna het OM tot vervolging overging. In eerste aanleg was de eis een boete van 750 euro. De rechter sprak Felter vrij. Het OM kon zich met dit oordeel niet verenigen en stelde hoger beroep in.

"De groep homoseksuelen wordt door hem als minderwaardig neergezet", meldt justitie. "Als burgers die niet volwaardig zijn. Deze uitingen van onverdraagzaamheid kunnen niet getolereerd worden. Discriminatie van groepen mensen, dient te worden bestraft. Het gaat hier om een zeer ernstig feit."

Het hof doet op 11 maart uitspraak.

Overwerk Federer in eerste ronde Dubai

Titelverdediger Roger Federer heeft maandag met moeite de tweede ronde van het ATP-toernooi in Dubai bereikt. De Zwitser had drie sets nodig om zich van Malek Jaziri uit Tunesië te ontdoen: 5-7, 6-0 en 6-2. Mikhail Youzhny (8) won van Blaz Kavcic uit Slovenië: 1-6, 6-1 en 6-3. Andreas Seppi klopte Paul-Henri Mathieu: 6-3 en 7-5.

Federer leek goed op weg tegen Jaziri, maar de Tunesiër bleef op eigen opslag goed overeind. Een verrassende break in de elfde game betekende setwinst voor de nummer 128 van de wereld.

Vervolgens zette Federer aan en brak hij Jaziri meteen in de eerste opslagbeurt van de Tunesiër in het tweede bedrijf. Dat kunstje herhaalde hij nog twee keer en in twintig minuten was de set met 6-0 voor de Zwitser.

In de beslissende derde set deed Jaziri weer iets beter mee. Op 3-2 voor Federer moest de underdog een breakpunt toestaan aan de nummer twee van de wereld. Dat benutte Federer en op 5-2 sloeg hij nogmaals toe.

Ouders op dievenpad laten peuter thuis achter

Een 26-jarige moeder en haar 32-jarige vriend uit Weert gingen in de nacht van zondag op maandag op dievenpad terwijl ze hun 3-jarige peuter alleen thuis achterlieten. Het tweetal werd betrapt waarna agenten het kind thuis alleen en zonder toezicht aantroffen. De politie heeft Bureau Jeugdzorg gewaarschuwd, zei een woordvoerder maandag.

Het tweetal wilde spullen stelen uit een garage aan de Groenling in Weert. De eigenaar had de sleutel in de deur laten zitten. De man had dat gezien en de sleutel meegenomen, om later met zijn vriendin terug te keren en de poort te openen. Een toevallig passerende patrouille van de politie verijdelde de inbraak en hield het duo aan.

De moeder verklaarde dat haar kind nog alleen thuis zat.

Succesvolle test raketverdedigingssysteem Israël

Israël en de Verenigde Staten hebben maandag een succesvolle test uitgevoerd met het nieuwe Arrow 3-raketverdedigingssysteem. Voor het eerst werd een Arrow 3-raket, die bedoeld is om eventuele ballistische raketten uit Iran te onderscheppen, de ruimte in gestuurd.

De Arrow 3-raketten maken deel uit van een gelaagd Israëlisch systeem om allerlei soorten raketten te onderscheppen, van korteafstandsraketten uit de Gazastrook en Libanon tot raketten die verder kunnen reiken, uit Syrië en Iran. Voor korteafstandsraketten heeft Israël het raketschild Iron Dome. De Arrow-raketten moeten in de toekomst in staat zijn Iraanse ballistische Shahab-raketten te onderscheppen.

De test werd uitgevoerd boven de Middellandse Zee. Volgens het Israëlische ministerie van defensie was het de eerste succesvolle test met een Arrow 3-raket. "De Arrow 3-onderschepper is succesvol gelanceerd en zoals gepland heeft hij een baan buiten de atmosfeer afgelegd", aldus een verklaring van het ministerie. "De succesvolle test is een mijlpaal in de ontwikkeling van het Arrow 3-wapensysteem en vergroot het vertrouwen dat Israël zich in de toekomst kan verdedigen tegen de dreiging van ballistische raketten."

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu toont de test niet alleen aan waar Israël technologisch gezien toe in staat is, maar ook hoe nauw zijn land samenwerkt met de Verenigde Staten. "Israël doet altijd een vreedzame handreiking, maar we zijn ook altijd voorbereid op andere opties", zei de premier.

Ballistische raketten zijn raketten die na de lancering de atmosfeer verlaten, alvorens terug te keren naar de aarde om hun doel te treffen. De Arrow 3-raketten zijn bedoeld om een dergelijke raket al in de ruimte te onderscheppen. Over drie jaar moet het systeem gebruiksklaar zijn. Het Arrow 2-systeem, dat raketten binnen de dampkring moet onderscheppen, is al operationeel.

Ranulph Fiennes geeft Antarctica-reis op

De Britse avonturier Randulph Fiennes heeft zijn poging om Antarctica over te steken gestaakt. Fiennes moest opgeven omdat hij kampt met ernstige bevriezingsverschijnselen.

De 68-jarige Fiennes en zijn vijf kompanen wilden een van de grootste uitdagingen voor poolverkenners aangaan: Antarctica in de winter oversteken, een tocht van bijna vierduizend kilometer in een gebied waar het kwik kan dalen tot -70 graden Celsius.

Fiennes zit nog in Antarctica. Zijn evacuatie wordt voorbereid, maar is voorlopig opgeschort vanwege een sneeuwstorm. De rest van zijn team wil de reis afmaken.

Mogelijk Nederlanders betrokken bij eierfraude

Ruim dertig Nederlandse kippenbedrijven zijn mogelijk betrokken bij een Duitse fraudezaak met biologische eieren. Ze zouden kippen hebben geleverd aan de verdachte bedrijven in Duitsland. Dat meldt de NOS maandag op basis van justitie in Oldenburg.

Enkele honderden Duitse pluimveehouders worden ervan verdacht eieren ten onrechte als biologisch op de markt te hebben gebracht. De legkippen werden niet op de voorgeschreven manier gehouden. Zo werden te veel kippen in een stal gehouden en werden mogelijk ook andere wetten voor dierenwelzijn overtreden.

De betrokken Nederlanders zouden dubbele vrachtbrieven bij de kippen hebben geleverd. Op een stond het juiste aantal leghennen en op een tweede stond een lager aantal. De nepbrief kan gebruikt worden om te bewijzen dat de betreffende boer niet te veel kippen in zijn stal heeft. Naar verluidt hebben miljoenen eieren ten onrechte het predicaat bio-ei gekregen.


Mogelijk Nederlanders betrokken bij eierfraude (Foto: Novum)

Ondersteuning nostalgische versie RuneScape

Jagex, de makers van de free to play adventuregame RuneScape bevestigen de lancering van Old School RuneScape, nadat vele fans al hun steun hadden betuigd om deze service te hosten op de RuneScape-website.

RuneScape in de oorspronkelijke vorm eind 2007 is door de spelers vaak geroemd als een van de meest bepalende periodes van de game. Sinds 2007 heeft de game grote verbeteringen ondergaan, waaronder een volledig nieuwe grafische- en audio-engine, een upgrade van het vechtsysteem, additionele quests en updates die wekelijks zijn toegevoegd.

De spelers van Runescape bepalen volgende week met hun stem in hoeverre de Old School RuneScape ondersteuning moet krijgen, variërend van een basisservice met minimaal kritisch onderhoud, tot wellicht een volledig ontwikkelteam dat verder bouwt aan de game in een andere richting, waarvoor de spelers hebben gestemd.

"Het is niet de eerste keer dat we zo’n belangrijke beslissing hebben overgelaten aan onze community", aldus Mark Gerhard, Jagex CEO, "In 2011 deden we een vergelijkbare poll, waarbij onze spelers konden bepalen of we Free Trade en de Wilderness, die uit de game waren gehaald, weer terug moesten halen. We zijn erg gepassioneerd over het ontwikkelen van innovatieve en tot de verbeelding sprekende content voor onze spelers en streven in alles na om onze community te verrassen en vermaken. Dit jaar is onze ambitie hetzelfde en willen we een game bouwen voor het volgende decennium. De toewijding, passie, feedback en het enthousiasme van onze spelers vormt de kompas, energie en voldoening die kracht geeft aan Jagex."

Gerhard gaat verder: "Er komt altijd een bepaalde nostalgie kijken als je praat over dingen uit het verleden, dus moesten we echt zeker weten dat Old School RuneScape iets is dat een behoorlijk aantal spelers oprecht wilden, in plaats van dat ze een vluchtige interesse hebben. Met meer dan 250.000 stemmen die al zijn uitgebracht is de populariteit van dit initiatief duidelijk."

De vroege toegang tot de Old School 2007 servers start vandaag en alle spelers die stemmen kunnen hun avontuur al beginnen voor de officiële lancering. De poll blijft open voor spelers om te spelen tot en met vrijdag 1 maart a.s. Om te stemmen kun je gaan naar: www.RuneScape.com/oldschool.

Gabe Newell krijgt Bafta voor levenswerk

De Amerikaanse game-ontwikkelaar Gabe Newell krijgt een Bafta voor zijn bijdrage aan de game-industrie. Dat heeft de British Academy of Film and Television Arts bekendgemaakt. Newell is de eigenaar van gamebedrijf Valve en verantwoordelijk voor onder meer de downloadservice Steam en het schietspel Half-Life.

De jury van de Bafta prijst de Amerikaan om zijn visie en voor de wijze waarop hij het gamelandschap heeft veranderd. Door in te loggen op Steam kunnen gamers overal hun spellen downloaden en spelen. "Hij is een inspirerende ontwikkelaar en verdient deze erkenning", meent de jury.

De Bafta Fellowship wordt elk jaar vergeven aan een toonaangevend persoon in de game-industrie. Vorig jaar kreeg de Britse ontwikkelaar Peter Molyneux, de bedenker van onder meer Black & White en Fable, een Bafta uitgereikt. Het jaar daarvoor was Super Mario-bedenker Shigeru Miyamoto de gelukkige.

De Bafta's worden 5 maart uitgereikt in Londen.

Canadese ambassadeur dankt Affleck voor dankwoord

De oud-ambassadeur van Canada in Iran is blij dat Ben Affleck in zijn Oscarspeech Canada bedankte. Ken Taylor, die in Teheran in 1979 zat tijdens de gijzeling op de Amerikaanse ambassade, uitte eerder kritiek op de film omdat hij vond dat Affleck de rol van de Canadezen in het redden van zes ontsnapte Amerikanen had geminimaliseerd.

Afflecks film Argo gaat over zes Amerikanen die op tijd uit de ambassade weten te vluchten en schuilen in Taylors huis in Teheran. De CIA en Canada werkten samen om de zes Iran uit te krijgen door te doen of de zes Canadezen waren die in Iran werkten aan een sciencefictionfilm getiteld Argo.

De film van Affleck en producent George Clooney won zondagnacht de Academy Award voor beste film. Argo won in totaal drie Oscars.


Canadese ambassadeur dankt Affleck voor dankwoord (Foto: Novum)

PSV'er Pieters mag weer met bal trainen

PSV-verdediger Erik Pieters mag weer met de bal trainen. Dat meldt de linksback maandag op Twitter. Met ingepakte hand gaat de international weer het veld op. "Hand gaat vanaf morgen ingepakt worden en de trainingen gaan beginnen", schrijft hij. "Starten met hardlopen en pass en trappen."

Pieters blesseerde zich half januari tijdens een woedeuitbarsting. In het duel met PEC Zwolle kreeg hij een rode kaart en uit boosheid sloeg hij in de catacomben van het Philips Stadion een ruit in. Daarbij liep hij ernstige snijwonden op aan zijn hand en arm. Pieters maakte tegen PEC juist zijn rentree na maanden blessureleed.

Staat eist schadevergoeding van KPN

De Nederlandse Staat eist van telecombedrijf KPN een vergoeding voor 'aanzienlijke schade' die geleden is doordat KPN de aanbesteding van vaste telefonie in 2010 heeft gehinderd. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dat maandag laten weten.

Volgens het ministerie heeft KPN de aanbesteding voor vaste telefonie, die tot gunning in 2010 had moeten leiden, gehinderd door 'onrechtmatig handelen' bij haar inschrijving. Daardoor kon de opdracht pas in 2012 definitief worden verleend (aan Tele2), voor een hoger bedrag dan de eerdere inschrijving van KPN.

"De staat heeft hierdoor aanzienlijke schade geleden", aldus een persbericht van Binnenlandse Zaken. "Pogingen om de schade in der minne te regelen tussen het ministerie en KPN hebben niet tot overeenstemming geleid."

Staat eist schadevergoeding van KPN
Staat eist schadevergoeding van KPN (Foto: ANP)

Centrumlinks van Bersani aan kop in Italië

De centrumlinkse coalitie van Pier Luigi Bersani gaat in de exitpolls van de Italiaanse parlementsverkiezingen aan kop. Het verbond kan rekenen op 35,5 procent van de stemmen in het lagerhuis, meldde zender Sky Italia. De centrumrechtse coalitie van oud-premier Silvio Berlusconi volgt met 29 procent.

Demissionair premier Mario Monti en zijn coalitie van centrumpartijen staat in de exitpoll van Sky op 9,5 procent, ver achter komiek Beppe Grillo, die met zijn populistische aanval op het establishment negentien procent van de kiezers wist te behagen.

De stembureaus sluiten om 15.00 uur. De eerste uitslagen worden in de daaropvolgende uren verwacht.

Holleeder vicevoorzitter van motorclub

Willem Holleeder is betrokken bij een nieuwe motorclub. Dat meldt de NOS op basis van verschillende bronnen. De bekende crimineel zou vicevoorzitter zijn geworden van No Surrender.

De nieuwe motorclub zou zijn opgericht door enkele (ex-) Hells Angels en leden van de inmiddels opgeheven Satudarah-chapter in Zundert. Tien leden van deze chapter zijn veroordeeld wegens zware mishandeling, bedreiging, drugs- en wapenbezit.

Holleeder kreeg onlangs te horen dat zijn wekelijkse column in Nieuwe Revu stopt. Zijn stukjes zorgden niet voor de gehoopte stijging van de oplage.

Roda JC laat zaak Tamata voorkomen

Roda JC is niet akkoord gegaan met een schikkingsvoorstel voor Abel Tamata. Dat meldt de Limburgse eredivisionist maandag. Eerder op de dag had Tamata van de aanklager betaald voetbal van de KNVB een voorstel voor een duel schorsing ontvangen. Hij kreeg zondag tegen FC Utrecht rood voor een overtreding op Édouard Duplan.

De aanklager vond dat Tamata Duplan een duidelijke scoringskans ontnam. Roda is het daar echter niet mee eens en kiest ervoor om de zaak door de tuchtcommissie van de voetbalbond te laten behandelen. Die komt donderdagavond bijeen.

Caro Emerald en Blaudzun bij 3FM Awards

Caro Emerald en Blaudzun geven een optreden bij de uitreiking van de 3FM Awards. Ook The Opposites, Racoon en Laura Jansen beklimmen 18 april het podium van de Gashouder in Amsterdam.

3FM maakt binnenkort meer namen bekend van artiesten die optreden bij de awardshow. Luisteraars kunnen vanaf 20 maart via de website van de radiozender stemmen op hun favoriete Nederlandse artiesten.

Racoon was vorig jaar de grote winnaar van de 3FM Awards. De band won in de categorieën beste artiest pop, beste single en beste album. Go Back to the Zoo volgde met twee prijzen, voor beste band en beste artiest rock.

Zoekactie in IJ levert niets op

De zoekactie naar lichaamsdelen maandag in het IJ in Amsterdam heeft niets opgeleverd. In het water zijn geen andere lichaamsdelen gevonden. Wel zijn een auto en een busje uit het water gevist. Of die iets met de zaak te maken hebben, wordt nog onderzocht. Dat zegt een woordvoerder van de politie.

De zoektocht werd in samenwerking met de marine gedaan naar aanleiding van de vondst van een menselijke romp, eind vorige maand. Vijf duikers maakten met een onderwaterrobot onder meer sonaropnamen. Zo kon snel worden nagegaan of er lichaamsdelen in het water liggen.

Het is nog altijd niet duidelijk wie het slachtoffer is. Een voorbijganger merkte op 30 januari een blauw pakket op in het IJ, ter hoogte van de NDSM-werf. Toen duikers het pakket uit het water hadden gehaald bleek dat er een romp in zat.

Ex-piloot Julio Poch blijft vastzitten

Voormalig Transavia-piloot Julio Poch komt niet vrij. De rechters in Argentinië hebben een verzoek tot voorlopige vrijlating maandag afgewezen, laat zijn advocaat Gerardo Ibañez weten.

Nadat Poch vorige week maandag een verklaring aflegde om de rechters te overtuigen van zijn onschuld diende zijn advocaat het verzoek donderdag in.

Het advocatenteam van Poch heeft al vaker geprobeerd hem voorlopig vrij te krijgen, maar dat lukte niet. Poch zit al 3,5 jaar vast. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag ondersteunt de voorlopige vrijlating van Poch, die de Nederlandse en Argentijnse nationaliteit heeft.

Poch staat terecht voor betrokkenheid bij de zogenoemde dodenvluchten tijdens de laatste Argentijnse dictatuur (1976-1983). Hierbij werden tegenstanders van het regime gedrogeerd uit vliegtuigen in zee gegooid.

Nederlanders negatiever over euro

Nederlanders zijn het afgelopen jaar negatiever geworden over de euro. Het aantal mensen dat de gemeenschappelijke munt benoemde als positief resultaat van de Europese Unie daalde van 31 procent begin 2012 naar 26 procent aan het eind van dat jaar. Dat blijkt uit de zogeheten Eurobarometer die de Europese Commissie maandag heeft gepubliceerd.

Nederlanders zijn daarmee positiever dan de gemiddelde Europeaan, hoewel die ook negatiever is geworden. Dat percentage daalde van 21 naar 18 procent. Het vrije verkeer van personen, goederen en diensten wordt door 36 procent van de Nederlanders genoemd als meest positieve resultaat van de EU, gevolgd door de vrede die sinds de Tweede Wereldoorlog heerst tussen de lidstaten (33 procent).

Ook vinden steeds minder Nederlanders dat de EU de crisis moet bestrijden. In 2011 vond nog ruim de helft van de ondervraagden (53 procent) dat dit een taak van de EU was, inmiddels is dat 36 procent. Van de gemiddelde Europese burger vindt 49 procent dat de EU de crisis moet bestrijden.

Uit het onderzoek blijkt verder dat het aantal Nederlanders dat zich 'Europees burger' voelt, vorig jaar is toegenomen. In Nederland steeg het aantal van zestig naar 67 procent. In heel Europa steeg dit percentage licht, van 61 naar 63 procent. In Nederland zijn het vooral de 55-plussers die zich vaker (72 procent) Europeaan voelen dan jongeren (63 procent).

Weinig inwoners van de EU zijn van plan om met het zogeheten Europees burgerinitiatief (EBI) de democratie binnen de EU te 'versterken' door een onderwerp op de Europese agenda te zetten, blijkt uit de peiling. Een op de vijf Europeanen overweegt om hiervan gebruik te maken. Dat geldt ook voor de Nederlandse respondenten (21 procent).

De Europese Commissie meet sinds 1973 de publieke opinie over Europese zaken. De gegevens voor de huidige Eurobarometer werden tussen 3 en 18 november 2012 vergaard. In totaal werden 26.622 Europese burgers geïnterviewd. De Nederlandse cijfers zijn gebaseerd op 1016 interviews.


Nederlanders negatiever over euro (Foto: Novum)

Gattuso speler/trainer van FC Sion

De Italiaan Gennaro Gattuso is voortaan speler/trainer van FC Sion. De aanvoerder is maandag door het bestuur van de Zwitserse club benoemd als opvolger van Victor Muñoz die een dag na de 4-0-nederlaag tegen FC Thun uit zijn functie is ontheven. De eerste wedstrijd van Gattuso als oefenmeester is op woensdag. De ploeg neemt het dan in het bekertoernooi op tegen Lausanne.

De Italiaanse oud-wereldkampioen die afgelopen zomer na 13 jaar AC Milan in Zwitserland neerstreek, is de vijfde trainer van de ploeg dit seizoen. Behalve Muñoz zaten ook Pierre-André Schürmann, Michel Decastel en Sébastien Fournier dit seizoen als eindverantwoordelijke op de bank.

Italiaans OM wil proces tegen kapitein rampcruise

Het openbaar ministerie in het Italiaanse Grosseto wil de kapitein van het cruiseschip Costa Concordia vervolgen voor doodslag. Dat heeft justitie maandag bekendgemaakt. Het schip liep vorig jaar op een rif voor het Italiaanse eiland Giglio en kapseisde. Daarbij kwamen 32 mensen om het leven.

Het openbaar ministerie wil de kapitein, Francesco Schettino, niet alleen vervolgen voor doodslag, maar ook voor het veroorzaken van schipbreuk en het verlaten van het schip, terwijl de evacuatie van de passagiers en de bemanning nog in volle gang was. Een rechter moet beslissen of er een proces tegen Schettino komt. Ook tegen vijf andere bemanningsleden, onder wie twee officieren op de brug, zijn aanklachten ingediend.

Het openbaar ministerie zei maandag ook dat Costa Crociere, de Italiaanse rederij van het rampschip, een verzoek tot schikking heeft ingediend. Als het schikkingsvoorstel wordt geaccepteerd moet Costa Crociere een boete van een miljoen euro betalen. In dat geval wordt afgezien van een rechtszaak.

Roelvink gaat niet vreemd ondanks 'toestemming'

Het huwelijk van Dries Roelvink loopt niet op de klippen na een buitenechtelijk avontuurtje. Zijn vrouw heeft hem laten weten dat ze niet direct haar biezen pakt als hij met een ander het bed induikt. Desondanks houdt de zanger zich koest.

"In mijn huwelijk is het wel zo, mocht ik een slippertje maken, hoeft dat niet meteen einde huwelijk te betekenen", bevestigt Roelvink maandagmiddag aan Novum Nieuws. "Nee, dat niet", antwoord hij echter op de vraag of hij al eens is vreemdgegaan.

De 54-jarige zanger beloofde drie jaar geleden eeuwige trouw aan zijn Honoria. Volgens Roelvink is de ruimte die hij krijgt juist de kracht van zijn huwelijk.

CIDI: onderzoek antisemitisme onder scholieren

Minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) moet antisemitische vooroordelen onder middelbare scholieren onderzoeken. Hiertoe heeft het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) maandag opgeroepen. Aanleiding vormt een televisieprogramma waarin Turkse jongeren de Holocaust goedkeuren.

In het zondag uitgezonden NTR-programma Onbevoegd Gezag zeiden een aantal Turkse jongeren dat ze de moord op miljoenen joden in de Tweede Wereldoorlog goed vonden. "Wat Hitler met de joden heeft gedaan, daar ben ik wel tevreden mee", zei een jongen.

Eerder onderzoek onder Amsterdamse middelbare scholieren wees uit dat er nog veel vooroordelen over joden bestaan. Uit een onderzoek dat voor een afstudeerscriptie werd gedaan bleek dat veel scholieren joden als 'rijk en gierig' beschouwen.

Het CIDI wil dat er landelijk onderzoek komt. Aan de hand van de uitkomsten kan dan bekeken worden welke maatregelen nodig zijn. "Het is een taak van de landelijke overheid om discriminatie, in welke vorm dan ook, te bestrijden", stelt het CIDI.

Kingdom Hearts 1.5 HD in herfst verkrijgbaar

De eerste Kingdom Hearts HD-compilatie wordt dit najaar uitgegeven voor de PlayStation 3. Het bevat Kingdom Hearts Final Mix, Kingdom Hearts Re:Chain of Memories en de tussenfilmpjes uit het Nintendo DS-spel 358/2 Days in verbeterde kwaliteit.

Kingdom Hearts kwam eind 2002 uit voor de PlayStation 2. Twee jaar later verscheen Kingdom Hearts: Chain of Memories voor de draagbare Gameboy Advance-spelcomputer. Beide spellen zijn in Kingdom Hearts HD 1.5 Remix grafisch aangepast dankzij de verbeterde rekenkracht van de PlayStation 3. Daarnaast zijn enkele kleine aanpassingen doorgevoerd, bijvoorbeeld in de interface.

Fans van de serie wachten sinds 2006 op Kingdom Hearts 3. Sinds die tijd zijn verschillende spellen in de reeks uitgegeven voor de PSP en Nintendo DS. Vorig jaar verscheen Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance voor de Nintendo 3DS. Hoewel er plannen zijn voor Kingdom Hearts 3 heeft uitgever Square Enix nooit details losgelaten rond het achtste spel in de reeks.


Kingdom Hearts HD in herfst verkrijgbaar

Battlefield 4 komt uit voor next-gen consoles

Frank Gibeau, EA's Labels president, heeft in een blog-post bevestigd dat Battlefield 4 een next-gen release krijgt. Gibeau haalde de recent aangekondigde PS4 aan en vertelde dat EA hevig heeft geïnvesteerd in nieuwe technologie.

"We’ve been investing and innovating on new technology for months. Console partners who have seen our early work agree, EA’s next-gen software is nothing short of astonishing"

“At a GameStop company meeting earlier this week, we gave 500 store managers a sneak peak at Battlefield 4. The game received a huge ovation and thousands of fans reacted to a single enthusiastic Tweet by GameStop’s CEO.”

Waarschijnlijk mogen we Battlefield 4 binnenkort zelf bezichtigen.

Noodoplossing Fyra mogelijk een blijvertje

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) sluit niet uit dat de tijdelijke intercity tussen Den Haag en Brussel ook in de toekomst moet blijven rijden. Zij hoopt echter nog altijd dat de problemen met de gewraakte Fyra V250 snel worden opgelost, zodat deze snelle treinen weer kunnen worden ingezet tussen Amsterdam en Brussel.

Maar als dat onverhoopt niet lukt en er minder Fyra V250-treinen worden ingezet dan de nu geplande 16, dan zou de vervangende verbinding weleens een blijvertje kunnen worden. Dat schrijft Mansveld maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Het (gedeeltelijke) behoud van de trein tussen Den Haag en Brussel is een van de scenario's die Mansveld en de NS en de Belgische vervoerder NMBS bekijken om tot een definitieve oplossing te komen. Al die scenario's zullen begin april naar de Kamer worden gestuurd. Rond de zomer verwacht Mansveld van de NS nog een technische analyse over de problemen met de Fyra's.

Pas daarna kan worden gekozen voor een definitieve oplossing. Mansveld kan nu nog niet overzien hoe lang het gaat duren om de problemen met de V250 op te lossen, schrijft ze. Op het moment wordt door meer dan 200 mensen aan het materieel gewerkt. Onder die technici zijn ook mensen van AnsaldoBreda, de Italiaanse leverancier van de Fyra.

Brand in kantoor beschoten advocaat Waalre

In het kantoor van de advocaat die donderdag in zijn woonplaats Waalre werd beschoten heeft zondagnacht brand gewoed. De recherche onderzoekt of de brand is aangestoken, zei een politiewoordvoerder maandag op Radio 1.

Als de brand inderdaad is aangestoken, onderzoekt de politie of er een verband is met de schietpartij. Toen de brandmelding binnenkwam, vergezelden agenten met kogelvrije vesten de brandweer. "Met het oog op de zaken die de afgelopen jaren hebben gespeeld in Waalre is dat niet ongebruikelijk", zei de politiewoordvoerder.

Het gemeentehuis in Waalre was in juli het doelwit van een aanslag. Inwoners wezen al snel naar bewoners van een woonwagenkamp als de mogelijke daders. Tussen de gemeente en de bewoners van het kamp bestaat al enkele jaren onenigheid over illegale gebouwen op het kamp. Het is nog niet duidelijk wie achter de aanslag op het gemeentehuis zit. Bij de schietpartij van donderdag werd de advocaat, Marcel Senders, niet geraakt. De schutter ging er na het incident aan de Vlasrootlaan vandoor op een fiets. De kantoorgenoot van de advocaat zei tegen Omroep Brabant een sterk vermoeden te hebben van de identiteit van de dader, maar hij wilde niet zeggen om wie het gaat.

Nieuwe Kerk bijna maand dicht voor inhuldiging

De Nieuwe Kerk in Amsterdam gaat bijna een maand dicht voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april. Die tijd is nodig om de kerk op tijd ingericht te hebben, meldt de NOS maandag. Na het paasweekeinde, dat tot en met maandag 1 april duurt, gaat de Nieuwe Kerk dicht.

Een week later sluit het Paleis op de Dam tijdelijk. Op de dag van de inhuldiging tekent koningin Beatrix in het paleis de akte van abdicatie, daarna volgt de balkonscène.

Een tentoonstelling over indianen, die nu nog in de Nieuwe Kerk is te zien, sluit vanwege de werkzaamheden voor de inhuldiging twee weken eerder dan gepland. Het Nationaal Comité Inhuldiging maakt maandagmiddag meer bekend over de feestelijkheden rond de troonswisseling.

'Uncharted 3-multiplayer wordt free-to-play'

De Amerikaanse PlayStation Blog vermelde heel kort dat het multiplayer-gedeelte van Uncharted 3 gratis zou worden voor PlayStation Plus-leden. Sony verwijderde de aankondiging razendsnel, maar niet voordat meerdere mensen het hadden gezien natuurlijk.

Het is nu onduidelijk wanneer we dit mogen verwachten en of het ook naar Europa komt, maar meer informatie laat waarschijnlijk niet lang op zich wachten.

Hartoperatie vaak minder risicovol dan dotteren

In complexe gevallen kunnen patiënten met vernauwde kransslagaders beter worden geopereerd dan gedotterd. Na een dotterbehandeling, waar in de meeste gevallen voor gekozen wordt, is het risico op overlijden groter dan na een openhartoperatie. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC in Rotterdam.

In Nederland worden jaarlijks ruim 38 duizend mensen gedotterd. Een bypassoperatie is veel ingrijpender en wordt daarom veel minder vaak gedaan, zo'n 4500 keer per jaar. Welke behandeling een patiënt krijgt, hangt af van de ernst van de verstopping, maar volgens het Erasmus MC kiest een arts bij twijfel eerder voor een dotterbehandeling.

Een openhartoperatie is volgens de onderzoekers echter de beste optie voor patiënten met ernstige verstoppingen of vernauwingen op meerdere plekken. "Ze overlijden minder vaak aan een hartinfarct", zegt hoogleraar cardiothoracale chirurgie Pieter Kappetein. Van alle patiënten met ernstige verstoppingen is zeventig procent beter af na een operatie.

Kappetein onderzocht achttienhonderd patiënten die uitgebreide vaatafwijkingen hadden een operatie of een dotterbehandeling hebben gehad. Van de patiënten die een operatie hadden ondergaan overleed 5,3 procent binnen vijf jaar aan een hartinfarct. Bij de mensen die gedotterd waren was dat negen procent. Ook hadden de geopereerde patiënten minder vaak nieuwe vernauwingen.

De hoogleraar benadrukt dat dotteren wel een goede optie kan zijn bij minder ernstige verstoppingen.

Ook Amy Macdonald en Racoon op Bospop

Amy Macdonald en Racoon zijn in juli van de partij tijdens Bospop. De komst van de twee acts werd maandag bekendgemaakt door de organisatie van het festival in Weert. Ook Steven Wilson, Thunder, The Fabulous Thunderbirds en BloYaTop zijn toegevoegd aan de line-up.

Eind vorig jaar werd de komst van onder meer ZZ Top, Golden Earring en Rowwen Hèze al aangekondigd. De 33e editie van Bospop vindt plaats op 13 en 14 juli in Weert. Dit jaar keert het festival terug naar de oorspronkelijke locatie, sportpark Boshoven.

De afgelopen drie jaar vond Bospop plaats op een terrein aan de Eindhovenseweg. De kaartverkoop voor het festival is reeds gestart.

Dode man in Twents water is vermiste Pool

De dode man die zondag in het Twentse Ambt Delden in het water werd gevonden, is inderdaad een man uit Polen die sinds eerder die dag werd vermist. De 40-jarige man was met een groepje aan het nachtvissen bij het Twentekanaal en is door een ongeluk in het water terechtgekomen en verdronken, meldt de politie maandag.

De politie kreeg zondag aan het einde van de middag een melding over een vermiste Pool. Na een zoektocht trof de politie in het water het levenloze lichaam van een man aan. Onderzoek wees uit dat hij door een ongeluk om het leven is gekomen.

Lieke van Lexmond: voorlopig geen kinderen

Lieke van Lexmond is 'voorlopig echt nog niet' bezig met kinderen. "Er is nog niet eens een man in mijn leven", vertelt Lieke, die sinds vrijdag te zien is als jurylid in Everybody Dance Now, in Spits.

Toch voelt de 31-jarige Van Lexmond zich naar eigen zeggen al een beetje moeder. "De kinderen van mijn zus, die ik echt elke dag wel even zie, zijn fantastisch." Van Lexmond wil haar aandacht voorlopig richten op haar carrière. "Ik ben zo blij en dankbaar voor alles wat ik nu mag doen, dat ik daar volop van wil genieten."

Lieke zag afgelopen zomer haar relatie met Jurriaan Oerlemans, de broer van Reinout, stranden. Eerder was ze samen met onder anderen Jeroen Rietbergen en Mark van Eeuwen.

Veldhovenaar komt om bij bedrijfsongeluk

Een 53-jarige man uit Veldhoven is zondag om het leven gekomen bij een bedrijfsongeluk in het Klokgebouw in Eindhoven. Een collega trof het levenloze lichaam van de man maandagochtend aan, meldt een woordvoerder van de Inspectie SZW, voorheen de Arbeidsinspectie.

De man was alleen aan het werk. Waarschijnlijk is hij van een ladder gevallen. De inspectie onderzoekt wat er precies is gebeurd in het gebouw op het voormalige Philipsterrein.

Paus maakt eerder begin conclaaf mogelijk

Paus Benedictus XVI heeft maandag enkele Vaticaanse regels aangepast, zodat het conclaaf om zijn opvolger te kiezen eerder kan beginnen. De paus legt zijn ambt op 28 februari neer, maar de kardinalen hoeven niet nog vijftien dagen te wachten om zich over de opvolging te beraden als zij allemaal eerder in Rome zijn.

De begindatum is voor de rooms-katholieke kerk belangrijk, omdat Pasen op 31 maart valt en de Heilige Week op 24 maart begint. Dit is een van de plechtigste liturgische periodes voor de kerk en om op tijd een paus te hebben zou de kerkvorst al op zondag 17 maart geïnstalleerd moeten zijn, wat kort dag wordt als het conclaaf pas op 15 maart begint.

Man door het lint om koude pizza

Een 27-jarige man uit Amersfoort is zondag volledig door het lint gegaan in een pizzeria omdat hij een koude pizza kreeg thuisbezorgd. Toen hij verhaal ging halen bij de betreffende zaak sloeg hij een medewerkster in haar gezicht. Hij is aangehouden, meldt de politie maandag.

De vrouw liep de klap op toen ze de man, die haar de huid volschold, samen met een andere klant de pizzeria uit probeerde te werken. De man was daar verschenen nadat hij in eerste instantie thuis de pizzeria had gebeld toen zijn avondeten een koude hap bleek te zijn. De zaak wilde de pizza echter niet terugnemen, waarop de man naar de pizzeria kwam.

De gewaarschuwde politie klopte even later bij de woning van de woedende man aan. Hij is na verhoor vrijgelaten met een proces-verbaal op zak.

Hockeyer Mahieu betrapt op cocaïne en MDMA

Hockeyer Jesse Mahieu is bij een dopingcontrole positief bevonden op cocaïne en MDMA. De speler van Pinoké is ontslagen door zijn club en werd voor één jaar geschorst. Mahieu is de eerste Nederlandse topsporter sinds turner Yuri van Gelder en biljarter Nick Zuijkerbuijk in 2009 die betrapt is op het gebruik van cocaïne.

Het is de eerste keer dat bij het hockey een dopinggeval naar buiten komt. Het jaaroverzicht van de Nederlandse Dopingautoriteit zegt dat in 2011 62 controles zijn uitgevoerd in het hockey, waarbij drie spelers positief testten. Twee van deze positieve gevallen hadden een medische dispensatie. De derde hockeyer waarvan de naam niet bekend is gemaakt werd drie maanden geschorst vanwege cannabis. Naar verluidt zal het gaan om een speler in de overgangsklasse, een niveau onder de hoofdklasse. 

De 34-jarige Mahieu gaf aan dat hij de drugs had gebruikt op een feestje voor het begin van het hoofdklasseseizoen. In oktober werd de oud-international voorlopig geschorst. Pinoké gaf toen aan dat hij last had van een rugblessure. Mahieu vroeg geen contra-expertise aan. In principe zou hij voor twee jaar worden geschorst, maar na de hoorzitting bij de tuchtcommissie van de hockeybond werd besloten hem voor één jaar te schorsen. 

"De tuchtcommissie kan de straf verlagen als zij tot het inhoudelijke oordeel komt dat in dat specifieke geval sprake is van dermate weinig schuld of nalatigheid dat er grond is voor strafvermindering", aldus Herman Ram, directeur van de Nederlande dopingautoriteit. Mahieu kwam 2002 en 2006 vijftig keer uit voor het Nederlands hockeyelftal en won in 2004 zilver tijdens Olympische Spelen van Athene. De verdediger werd twee keer landskampioen met Amsterdam, de club die hij vijf jaar geleden verruilde voor Pinoké. 

[Upd] Drie duels Jupiler League afgelast

Het eerstedivisieduel tussen Fortuna Sittard en Cambuur Leeuwarden gaat maandagavond niet door. Dat meldt Cambuur op Twitter. Het veld in Sittard is door sneeuwval onbespeelbaar geworden. Maandag om 11.00 uur werd het afgekeurd.

De wedstrijd tussen De Graafschap en Go Ahead Eagles is ook nog onzeker. De club uit Doetinchem meldt dat er met man en macht wordt gewerkt om het veld sneeuwvrij te maken. Om 13.15 uur wordt de grasmat op de Vijverberg gekeurd.

Maandag staat bijna een volledige speelronde op het programma in de Eerste Divisie. De meeste wedstrijden zijn inhaalduels die in december en januari al eerder waren afgelast.

Update 13.26 uur
Ook de duels Emmen - Excelsior en Eindhoven - Veendam zijn afgelast. De wedstrijd tussen De Graafschap en Go Ahead Eagles gaat wel door.

Paardenvlees in Zweedse gehaktballetjes IKEA

In de Zweedse gehaktballetjes van IKEA, die volgens het etiket rund- en varkensvlees bevatten, is paardenvlees aangetroffen. De gehaktballetjes werden verkocht in de Tsjechische vestigingen van de meubelgigant. Dat heeft de Tsjechische veterinaire dienst maandag gezegd. De kiloverpakkingen met gehaktballetjes zijn geproduceerd in Zweden.

Niet alleen in de gehaktballetjes van IKEA, maar ook in hamburgers die zijn geïmporteerd uit Polen en waren gelabeld als rundvlees is paardenvlees aangetroffen, aldus de dienst.

Vorige week werd in Tsjechië voor het eerst paardenvlees aangetroffen in voedsel dat volgens het etiket slechts rundvlees bevatte. Het ging om diepvrieslasagne die was geproduceerd door Tavola S.A. Comigel. De Tsjechische autoriteiten zijn na waarschuwingen van Ierland druk bezig om te controleren of rundvlees dat is geïmporteerd uit Ierland inderdaad rundvlees is en geen paardenvlees.

Leden Satudarah mogelijk betrokken bij schietpartij

De politie in Duitsland onderzoekt of de Nederlandse motorclub Satudarah betrokken is geweest bij een schietpartij op een Hells Angel zondag in Oberhausen. Het 23-jarige slachtoffer raakte ernstig gewond maar is niet in levensgevaar, melden Duitse media.

De politie vermoedt dat een rivaliserende motorbende achter de schietpartij zit. In het Duitse Ruhrgebied komt het regelmatig tot gewelddadige conflicten tussen Satudarah, Hells Angels en de Duitse club Bandidos. De drie clubs worden in verband gebracht met de georganiseerde misdaad.

Na de schietpartij zondag verzamelden zich zo'n zeventig Hells Angels bij het ziekenhuis waar het slachtoffer werd geopereerd. De politie blokkeerde vervolgens uit voorzorg de toegang tot het ziekenhuis.

Blessure Martins Indi valt mee

De blessure van Feyenoorder Bruno Martins Indi valt mee. Dat meldt de Rotterdamse club maandag. Martins Indi viel zondag in de met 2-1 gewonnen topper tegen PSV uit met een spierblessure aan zijn bovenbeen. Gevreesd werd voor een hamstringblessure en een langdurig herstel.

Hoe lang Martins Indi nu aan de kant staat en wat hij precies heeft, maakte Feyenoord niet bekend. De Oranje-international wordt de komende periode intensief behandeld 'om hem zo snel mogelijk weer op het veld te krijgen', meldt de club.

FIFA neemt ban 58 Chinezen over

De FIFA heeft de schorsing van 58 Chinese voetballers en voetbalfunctionarissen overgenomen. Dat maakte de wereldvoetbalbond maandag bekend. De Chinezen zijn geschorst wegens matchfixing en omkoping. Ze mogen nu nergens op de wereld nog in het voetbal actief zijn.

Van de geschorsten kregen er 33 een levenslange schorsing. De overige 25 moeten vijf jaar van de kant toekijken. Onder anderen scheidsrechter Jun Lu, die op het WK van 2002 twee duels floot, en de oud-internationals Si Shen, Hong Qi, Jin Jiang en Ming Li werden voor het leven uitgesloten.

De sancties volgen volgens de FIFA op onderzoek en rechtszaken tussen 2010 en 2012. De gemanipuleerde wedstrijden werden 'in de jaren negentig en het begin van deze eeuw' gespeeld.

PSV beboet amokmaker Lens

PSV heeft Jeremain Lens beboet voor zijn wangedrag na afloop van de met 2-1 verloren wedstrijd tegen Feyenoord. Dat heeft de koploper in de Eredivisie maandag bekendgemaakt. Lens wachtte in de spelerstunnel Feyenoorder Joris Mathijsen op, waarna een opstootje ontstond. Maandag had hij een gesprek met de clubleiding.

PSV keurt het gedrag van Lens in de catacomben af, verklaarde technisch directeur Marcel Brands. De aanvaller, die inmiddels spijt betuigde, moet een 'maximale boete' betalen. Het geld gaat naar een goed doel.

Belastingschuld Lindsay Lohan loopt op

Het einde van de financiële problemen van Lindsay Lohan is nog lang niet in zicht. De actrice heeft ook in 2011 te weinig belasting betaald. Dat blijkt uit een document dat in handen is van entertainmentwebsite TMZ. Lohan had de belastingdienst al achter zich aan vanwege een schuld uit 2009 en 2010.

Over 2011 moet Lohan nog zo'n 57 duizend dollar aan belasting betalen. Ook haar schuld uit 2010 staat nog open, die is volgens TMZ ruim 140 duizend dollar. Dankzij hulp van Charlie Sheen, die Lohan een ton schonk, kon de actrice haar schuld uit 2009 wel afbetalen.

Niet alleen vanwege niet betaalde belastingen zit Lohan in de problemen. De actrice moet zich nog steeds verantwoorden voor een auto-ongeluk. In juni reed ze haar Porsche in de prak. Vervolgens zou Lindsay hebben gelogen tegen de politie.

PS4-abonnement biedt toegang tot duizenden spellen

Abonnementen voor de PlayStation 4 moeten gamers toegang bieden tot duizenden spellen. Dat is de droom die Sony-topman Shuhei Yoshida voor ogen heeft, vertelt hij in een interview met de Britse krant The Guardian. Games kunnen via het PlayStation Network online gestreamd worden naar de PS4, vergelijkbaar met on-demand films.

Dankzij Gaikai, een internetdienst voor het streamen van games, kunnen bijvoorbeeld PlayStation 3-spellen gespeeld worden op moderne smartphones, de PlayStation Vita en de PlayStation 3. Yoshida acht het wenselijk dat gamers met een abonnement toegang krijgen tot nagenoeg alles wat ooit is gemaakt voor de Playstation-spelcomputers.

Voor de PlayStation 3 kunnen consumenten al een abonnement afsluiten. Met een PlayStation Plus-lidmaatschap krijgen gamers gratis games, korting op spellen en meer online opslagruimte.

Yoshida ziet een toekomst voor zich waarbij verschillende abonnementen worden aangeboden. "We kunnen gouden, zilveren of platina abonnementen aanbieden bijvoorbeeld", zegt de topman tegenover de krant. Dergelijke abonnementen zijn pas handig wanneer Sony genoeg content te bieden heeft, liet hij aantekenen.

De PlayStation 4 moet dit najaar op de markt komen.


PS4-abonnement biedt toegang tot duizenden spellen

Paus aanvaardt ontslag kardinaal O'Brien

De paus heeft het ontslag van kardinaal Keith O'Brien aanvaard. O'Brien, de hoogste katholieke geestelijke van Groot-Brittannië, geeft zijn functie op na beschuldigingen van 'ongepast gedrag'.

Drie priesters en een ex-priester betichten O' Brien ervan hen in het verleden 'op ongepaste wijze te hebben benaderd'.

"De heilige vader heeft nu besloten dat mijn ontslag vandaag effectief wordt", aldus O'Brien maandag.

Vrouw in brand gestoken door kennis

Een 28-jarige vrouw uit Eindhoven is zondag gewond geraakt toen ze door een plaatsgenoot in brand werd gestoken. Ze liep op meerdere plekken brandwonden op, meldt de politie maandag.

De vrouw belde rond 19.00 uur de politie met de mededeling dat ze in een woning aan de Orteliusweg mishandeld was door een 55-jarige kennis bij wie ze op bezoek was. De man zou opeens zijn doorgedraaid en haar onder meer enkele keren tegen de muur hebben gesmeten, om haar vervolgens in brand te steken.

De vrouw wist de woning te ontvluchten en schakelde de politie in. Die hield de Eindhovenaar aan op verdenking van zware mishandeling.

Nachtmerrie

Het begon met een klein bericht waar iedereen al van wist dat het gebeurde maar niet in welke grootte en mate. Dagen erna werd dit kleine bericht gevoed met een soort gif waardoor het na een week gigantische proporties aannam. Zelfs tot maffiapraktijken aan toe! En alles draaide om een edel dier: Het paard in uw voedsel.
Nee. Ik stel u gerust. Dit verhaal gaat niet in op het nieuws, eerder wat het met mij deed.

Jongste Oscargenomineerde speelt weesmeisje Annie

Quvenzhané Wallis gaat het beroemde weesmeisje Annie spelen in een nieuwe versie van de muziekfilm uit 1982. De 9-jarige Wallis maakte zondagnacht als jongste genomineerde ooit kans op een Oscar voor haar hoofdrol in het drama Beasts of the Southern Wild. Jennifer Lawrence ging er echter met het Oscargoud vandoor.

Quvenzhané Wallis werkt hard aan haar filmcarrière. Ze heeft ook een kleine rol in de nieuwe film Twelve Years a Slave van Shame-regisseur Steve McQueen te pakken. Annie moet volgend jaar in de bioscopen draaien.

De jeugdige actrice neemt de rol over van Willow Smith, die de film moest laten schieten omdat ze inmiddels te oud is. De film wordt geproduceerd door haar ouders Will Smith en Jada Pinkett Smith. De muzikale film wordt geregisseerd door Will Gluck. Jay-Z maakt de muziek voor de film.

Opnames musical Annie van Jay-Z starten in voorjaar (Novum)
Opnames musical Annie van Jay-Z starten in voorjaar (Novum)

Van Gaal: "Dit is dezelfde Pellè"

Louis van Gaal geniet van de recente prestaties van Graziano Pellè bij Feyenoord. De huidige bondscoach werkte met de Italiaan samen bij AZ. In 2009 werd Van Gaal met Pellè kampioen van Nederland. "Graziano heeft dit altijd gekund", zegt de trainer. "Bij AZ speelde hij niet anders dan nu."

"Wat hij nu laat zien, is niet anders dan toen hij in Nederland kwam. Er is alleen een verschil, hij is nu krachtiger en sterker in de duels. Maar dit is dezelfde Pelle", vervolgt Van Gaal in De Telegraaf.

De bondscoach wist in zijn tijd bij AZ al wat Pellè in zijn mars had. "Maar hij was nog jong en hij had bij mij ook met een enorme concurrentie te maken van Shota Arveladze en Moussa Dembele. Die concurrentie is er nu niet. Bij Feyenoord speelt hij altijd en dat geeft hem vertrouwen. En je ziet dat hij door dat toegenomen zelfvertrouwen zoveel scoort."

Iran bespot Oscarwinst Argo

Iraanse media hekelen de Oscar die de politieke film Argo zondagnacht won. De Iraanse staatstelevisie noemde de film van Ben Affleck 'reclame voor de CIA'. Het drama gaat over het gijzeldrama in de Amerikaanse ambassade in Teheran in 1979. Het Iraanse persbureau Mehr noemt de Oscar 'politiek gemotiveerd', omdat Michelle Obama de winnaar aankondigde.

De First Lady was via een videoverbinding bij de uitreiking in Los Angeles aanwezig. Ze kondigde de Oscar voor beste film aan met Jack Nicholson, die wel op het podium stond. Affleck speelt in zijn film een CIA-agent die een radicaal plan bedenkt om zes gevluchte ambtenaren Iran uit te smokkelen.

Een lid van de gemeenteraad van Teheran dat zelf als student deelnam aan de bestorming van de Amerikaanse ambassade vindt dat de film het geweld overdrijft dat destijds werd gebruikt. Volgens de Iraanse minister van Cultuur Mohammad Hosseini heeft Hollywood de geschiedenis verdraaid.

Een gepensioneerde leraar, Reza Abbasi, maakte de revolutie zelf mee en neemt het daarentegen op voor de Amerikanen. "Ik weet dat Hollywood de feiten vaak aanpast om de film beter te maken, maar het kwam dicht bij de realiteit." Veel Iraniërs zagen Argo op gekopieerde dvd's.

Na de bestorming in november 1979 werden 52 Amerikanen 444 dagen gegijzeld. Enkelen wisten te ontsnappen en vluchtten naar de Canadese ambassade. Argo gaat over het plan dat de CIA bedacht op de ambtenaren Iran uit te smokkelen. De film won zondagnacht in totaal drie Oscars.

Iran bespot Oscarwinst Argo (Foto: Novum)Iran bespot Oscarwinst Argo (Foto: Novum)

Rel om 'racistische' tweet Dewinter

Smaak is helaas niet te koop, en ook een goed gevoel voor humor haal je niet in de winkel. Vlaams politicus Filip Dewinter zal dat waarschijnlijk betreuren. Hij is namelijk in opspraak geraakt nadat hij een foto op Twitter plaatste die volgens critici noch grappig noch smaakvol is.

Dewinter, namens Vlaams Belang ondervoorzitter van het Vlaams parlement, senator en gemeenteraadslid in Antwerpen, schreef namelijk een tweet waarin hij een linkje verwerkte naar een foto. Daarop zijn twee vrouwen in boerka te zien die tussen twee zwarte vuilniszakken staan. Daarbij schreef hij: "Zoek de vijf verschillen." En dat is not done volgens sommige van onze zuiderburen.

Partijvoorzitter van het Vlaams Belang Gerolf Annemans valt Dewinter nog bij, door te stellen dat het verschil 'm zit in dat een vuilniszak wél nuttig is. Ene 'Koen Godderis' wijst erop dat 71% van de lezers van Het Laatste Nieuws de foto grappig vinden. Anderen reageren echter veel negatiever.

Zo zegt een man die zich 'Lander Kennis' noemt: "Het is en blijft onverbeterlijk laag bij de gronds racisme. Zum kotsen!." Een ander klaagt over de kwaliteit van de fotobewerking, met de woorden 'photoshop noob level'. 'Kristian VDH' vindt dat hij Dewinter het vanwege zijn functie niet kan maken: "voor een politieker is dat grapje maken onverantwoord. Je representeerd BE."

Aan welke kant van het debat je ook staat, iedereen zal het eens zijn met de tweet van ene 'Luk Balcer': "Dankzij Twitter kom je te pas en te onpas te weten wie de echte randdebielen zijn."

Philips haalt Electronics uit naam

Philips wil de aanduiding Electronics uit zijn officiële bedrijfsnaam schrappen. Het bedrijf richt zich steeds meer op gezondheidszorg en energiezuinige verlichting, waardoor de naam Electronics volgens topman Frans van Houten niet meer goed de werkzaamheden van het bedrijf dekt. Dat maakte het bedrijf uit Eindhoven maandag bekend.

De aandeelhouders beslissen op 3 mei of Koninklijke Philips Electronics N.V. in het vervolg Koninklijke Philips N.V. gaat heten.


Philips wil Electronics uit bedrijfsnaam schrappen (Foto: Novum)

Steeds vaker drugsafval gedumpt in buitengebied

In bossen en op het platteland wordt steeds vaker drugsafval gedumpt. In 2011 werden nog zestig dumpingen geregistreerd, vorig jaar waren dat er negentig en dit jaar staat de teller al op dertig, bevestigt een politiewoordvoerder maandag na een bericht hierover in De Telegraaf. Hij kon overigens niet direct zeggen of het totaal aantal gevonden liters ook is toegenomen.

Bij het maken van bijvoorbeeld xtc ontstaan reststoffen die drugsbendes in het buitengebied dumpen. Daarom worden geregeld jerrycans en vaten midden in de natuur gevonden.

Staatsbosbeheer kampt door het toenemende aantal dumpingen op zijn grond met stijgende saneringskosten. De eigenaar van de grond waar het drugsafval wordt gevonden moet de schoonmaakkosten namelijk betalen. Boeren kampen ook met dit probleem.

Het saneren moet vanwege de risico's worden gedaan door een gespecialiseerd bedrijf en loopt volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer al snel in de papieren. "Het begint bij achtduizend euro, maar als een van de vaten lekt moet de grond worden afgegraven en dan begin je bij tienduizend euro." In ongeveer een op de drie gevallen is sprake van lekkende vaten of jerrycans.

Als de lekkende jerrycans op tijd worden gevonden, kan de milieuschade nog worden beteugeld. "Maar je moet er niet aan denken dat jerrycans in een waterwingebied een tijd ongemerkt lekken."

Staatsbosbeheer is jaarlijks een half miljoen euro kwijt aan het opruimen van afval. Hoeveel geld aan het opruimen van de resten van drugslaboratoria wordt besteed, is niet bekend.

Bij het aantreffen van gedumpt drugsafval wordt de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen ingeschakeld, die ook drugslaboratoria ontmantelt. "Daar weten ze welke gevaren aan dit soort chemicaliën kleven", zegt de politiewoordvoerder. "Een gewone rechercheur wil gewoon sporenonderzoek doen, maar dat is bij dit soort vondsten niet zonder risico."

Duitsland wil strengere regels voedseletikettering

Duitsland wil strengere regels voor de herkomstvermelding van ingrediënten van voedselproducten, om het door het paardenvleeschandaal geschonden consumentenvertrouwen te herstellen. Dat heeft de Duitse minister van landbouw Ilse Aigner maandag aan het begin van een vergadering met collega's uit de 27 lidstaten van de Europese Unie gezegd.

In verschillende landen blijkt goedkoop paardenvlees als rundvlees te zijn verkocht en in levensmiddelen verwerkt. Oostenrijk steunt het voorstel van Duitsland om strengere etiketteringsregels in te voeren, Ierland en enkele andere landen stellen dat de regels streng genoeg zijn, maar dat er beter moet worden gecontroleerd.

HTM deelt dagkaarten uit voor sneeuwoverlast

Openbaarvervoerbedrijf HTM geeft veertigduizend dagkaarten weg. De Haagse stadsvervoerder wil daarmee reizigers tegemoetkomen voor de hinder die ze hebben ondervonden door uitgevallen en vertraagde trams en bussen door het winterse weer.

Volgens HTM hebben de winterse omstandigheden en het rijden van een aangepaste dienstregeling veel ongemak veroorzaakt. HTM zegt zich er bovendien van bewust te zijn dat de informatievoorziening niet voldoende was.

Reizigers kunnen daarom via de website van de vervoerder een kaart aanvragen, waarmee ze een dag gratis kunnen reizen op alle bus- en tramlijnen.


HTM deelt dagkaarten uit voor sneeuwoverlast (Foto: Novum)

Nederlanders gezocht om fataal ongeluk Antwerpen

De Belgische politie is op zoek naar een groep Nederlanders die zaterdag betrokken waren bij ruzie die uitmondde in een fataal ongeluk in Antwerpen. Het 22-jarige slachtoffer werd na een ruzie met acht inzittenden van twee auto's met Nederlandse kentekenplaten, per ongeluk overreden door zijn eigen neef. Dat schrijven Belgische media.

De man zat met zijn neef en nog iemand in een auto toen hij het aan de stok kreeg met de Nederlanders. De bestuurders van de Nederlandse voertuigen reden de drie Antwerpse Turken tot twee keer toe klem, waarna een vechtpartij ontstond.

Na de vechtpartij stapten twee van de drie Belgen in hun auto en reden weg. De bestuurder besefte niet dat zijn neef niet in de auto zat, maar neergeslagen voor de auto lag. Het slachtoffer werd vervolgens twee keer overreden.

De bestuurder meldde zich later zelf bij de politie. Aanvankelijk probeerde hij de Nederlanders de schuld te geven, maar uiteindelijk vertelde hij de waarheid. De politie is toch op zoek naar de Nederlanders omdat ze worden verdacht van agressie in het verkeer en geweldpleging.

Tepels Anne Hathaway op Twitter

De tepels van Anne Hathaway twitteren. De actrice verscheen zondag op de rode loper van de Oscars met een opvallende jurk, waarin haar borsten alle aandacht kregen. Niet veel later doken Hathaways tepels op Twitter op met een eigen account.

"We willen er graag even op wijzen dat wij de beste vrouwelijke bijrol hebben gewonnen zonder enige steun", delen Hathaways tepels met de wereld. Ook worden grappen gemaakt over het ontbreken van de bh van de 30-jarige actrice, die zondag met een Oscar naar huis ging. "We zijn heel blij deel uit te maken van dit team."

Hathaways tepels zijn niet de eerste lichaamsdelen die opduiken op Twitter. Vorig jaar begon het rechterbeen van Angelina Jolie berichtjes de wereld in te slingeren nadat de actrice opvallend poseerde op de rode loper van de Oscars. Overigens voelt Jolies been weinig voor Hathaways tepels. "Ze is mij niet."

En voor alle nieuwsgierige geilneven: pics.

Makers nemen risico's Metal Gear Solid voor lief

De makers van het actiespel Metal Gear Solid: Ground Zeroes gaan door met het verwerken van taboes in hun game. Het risico dat het spel daardoor minder zal verkopen nemen ze daarbij voor lief. Ontwikkelaar Hideo Kojima noemt in een interview met de website Videogamer de boodschap van het spel het belangrijkst.

Kojima maakt niet duidelijk om wat voor taboes het gaat, maar hij wil graag die extra stap zetten. "In vergelijking met films en boeken hebben games nog een lange weg te gaan. Met Ground Zeroes wil ik die stap maken", zei de Japanse gameontwikkelaar. Volgens hem is het overbrengen van de boodschap belangrijker dan commercieel succes.

De Metal Gear Solid-series draait om een futuristische oorlog in een tijd dat mensen cybernetisch aangepast worden. Of de taboes waar Kojima over spreekt draaien om een politieke boodschap of om seks en geweld, is niet bekend.

Metal Gear Solid: Ground Zeroes moet eind dit jaar op de markt verschijnen voor in ieder geval de Xbox 360 en PlayStation 3.


Makers nemen risico's Metal Gear Solid voor lief 

Weening tweede in Langkawi

De Nederlandse wielrenner Pieter Weening is maandag als tweede geëindigd in de vijfde etappe van de Ronde van Langkawi. Het was een zware rit met aankomst bergop in Genting, op een kleine 1700 meter hoogte. Weening kwam 26 seconden na ritwinnaar Julian David Arredondo over de streep. De Colombiaan werd meteen de nieuwe leider.

Weening, die rijdt voor het Australische Orica GreenEdge, staat ook tweede in het algemeen klassement op 1.22 van Arredondo. De Spanjaard Sergio Pardilla is op 2.10 derde. De Ronde van Langkawi eindigt zaterdag.

Weening tweede in Langkawi
Weening tweede in Langkawi (Foto: ANP)

Golfer Kuchar wint WK matchplay

De Amerikaanse golfer Matt Kuchar heeft zondag het WK matchplay gewonnen. In het Amerikaanse Arizona was hij in de finale met 2&1 zijn landgenoot Hunter Mahan de baas. De derde plek was voor de Australiër Jason Day. Hij versloeg Ian Poulter uit Engeland met 1 up.

Kuchar speelde de hele week al goed op het toernooi. Tegen achtereenvolgens Hiroyuki Fujita, Sergio Garcia, Nicolas Colsaerts, Robert Garrigus, Day en Mahan hoefde hij nooit de achttiende hole te spelen. Tegen Garcia en Mahan kwam hij daar het dichtste bij, maar had hij zijn partijen na de zeventiende hole al beslist.

Kiki Bertens blijft 47e op ranglijst

Kiki Bertens staat ook deze week in de top vijftig van de wereld. De Wateringse tennisster bezet net als vorige week de 47e positie. Arantxa Rus steeg twee plaatsen. Zij klom van de 72e naar de zeventigste positie. Richel Hogenkamp is op de 211e positie de eerstvolgende Nederlandse op de ranglijst.

Petra Kvitova is de hoogste stijger op de wereldranglijst. Dankzij haar zege in Dubai, waar ze Sara Errani versloeg in de eindstrijd, springt ze over de Italiaanse heen van acht naar zeven. Serena Williams blijft de nummer één van de wereld voor Victoria Azarenka, Maria Sharapova, Agnieszka Radwanska en Na Li.

Haase stijgt, Sijsling zakt

Tennisser Robin Haase is deze week twee plaatsen gestegen op de wereldranglijst. De Hagenaar ging in Marseille weliswaar al in de eerste ronde onderuit, maar ging toch van de vijftigste naar de 48e stek. Igor Sijsling zakte van 71 naar 74 ondanks het bereiken van de tweede ronde in Memphis. Vorig jaar won hij het challenger van Wolfsburg in dezelfde week.

Thiemo de Bakker boekte ook een plaatsje winst. Hij staat nu 110e. De komende weken probeert hij bij challengertoernooien in Zuid-Amerika zijn ranking verder op te krikken.

Aan de top van de ranglijst veranderde niets. Novak Djokovic, Roger Federer, Andy Murray, David Ferrer en Rafael Nadal blijven de nummers een tot en met vijf. Marin Cilic was de hoogstgeplaatse speler die steeg. De Kroaat ging van twaalf naar elf.

Dertien atleten naar EK indoor

De Atletiekunie vaardigt dertien atleten af naar het EK indoor dat van vrijdag tot en met zondag in Göteborg wordt afgewerkt. Dat meldt de bond maandag. Meerkamper Eelco Sintnicolaas is de grootste medaillekandidaat van de Nederlandse afvaardiging. Dafne Schippers en Robert Lathouwers kunnen mogelijk verrassen op respectievelijk de 60 en de 800 meter.

Sintnicolaas krijgt op de zevenkamp gezelschap van Pelle Rietveld. Op de vijfkamp komen Remona Fransen en Nadine Broersen in actie. Schippers en Jamile Samuel lopen de 60 meter, Sharona Bakker de 60 meter horden. Bij de mannen loopt Koen Smet die laatste afstand ook.

Lathouwers krijgt op de 800 meter concurrentie van Thijmen Kupers, Mark Nouws loopt de 1500 meter. Hink-stap-springer Fabian Florant en 400 meter-loopster Madiea Ghafoor zijn de laatste afgevaardigden.

Programmamanager topatletiek Willem van der Worp heeft vertrouwen in de ploeg. "We hebben een team waarvan een groot aantal zich al vroeg gekwalificeerd heeft, met meestal een ruime marge ten opzichte van de limiet. We vliegen woensdag aanstaande dan ook met optimisme naar Göteborg", stelt hij. Hij memoreert bovendien dat Nederland de afgelopen negen EK's indoor een medaille haalde.

Argo wint Oscar beste film

Argo heeft vannacht in Hollywood de Oscar voor Beste Film gewonnen. Na de bekendmaking van de nominaties leek dit een verloren strijd. Ben Affleck was als regisseur namelijk niet genomineerd in de categorie 'Beste Regie'. Slechts drie keer werd een beeldje voor de 'Beste Film' uitgereikt aan een film die niet ook genomineerd was voor 'Beste Regie'. Ang Lee kreeg dit beeldje voor Life of Pi.

Argo won uiteindelijk drie beeldjes in totaal. Er waren ook prijzen voor 'Editing' en 'Adapted Screenplay.' Life of Pi won met 4 Oscars de meeste prijzen. Naast de prijs voor 'Beste Regie' vielen deze voornamelijk in de technische categorieën, waarbij ook Nederlander Erik-Jan de Boer een Oscar won. Lincoln viel uiteindelijk tegen en wist maar twee nominaties te verzilveren. Het gaat hier om 'Production Design' en Daniel Day-Lewis won voor zijn vertolking van Abraham Lincoln als eerste acteur voor de derde keer het beeldje voor 'Mannelijke Hoofdrol'. Django Unchained won twee prijzen voor 'Screenplay' en 'Mannelijke Bijrol'. Christoph Waltz mocht dit beeldje meenemen voor zijn rol als premiejager. Les Misérables won drie beeldjes, waaronder 'Make-up' en natuurlijk die voor 'Vrouwelijke Bijrol' Anne Hathaway. Een verrassing was er nog bij de 'Beste Actrice', waar Jennifer Lawrence, al dan niet struikelend, een beeldje mocht ophalen voor haar vertolking in Silver Linings Playbook. Een complete lijst met alle winaars verschijnt later vandaag op de filmpagina!

Affleck acceptance

FOK!filmtips van de dag: Wild Hogs

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

Een Gruffalo? Wat is dat voor een beest? Vos, Uil en Slang hebben nog nooit van hem gehoord. Alleen Muis weet precies hoe hij eruitziet. Maar dat hij er echt eentje zou tegenkomen - dat had Muis toch niet verwacht. The Gruffalo is een animatieverfilming van een populair Brits verhaaltje dat kinderen graag voorgelezen krijgen voor het slapengaan. Op Eerste Kerstdag 2009 keken 9,8 miljoen Britten naar de première op BBC1. Regisseurs Jakob Schuh en Max Lang werden genomineerd voor een Bafta en Oscar. Ga er een half uurtje voor zitten om 11:30 op Nederland 3.

 

Vier mannen in een midlife-crisis besluiten hun geroutineerde en doorsneeleven een andere draai te geven en beginnen aan een freewheeling trip op de motor. Na lang dromen van een tijdelijke bevrijding van hun zware banen en familieverantwoordelijkheden, kunnen zij niet wachten de vrijheid van echte motorrijders te voelen. Ze ontdekken een hele nieuwe wereld maar de reis begint wel hun verstand en geluk op de proef te stellen. Vooral wanneer ze meerijden met de Del Fuegos, een echte biker-gang die allerminst zitten te wachten op een benadering van de groentjes. Tijdens de zoektocht naar avontuur van de vier vrienden, realiseren ze zich al gauw dat ze zich in hebben gelaten met een reis die ze nooit zullen vergeten. Spring achterop bij de Wild Hogs om 20:30 bij SBS6.

Twee vrouwen komen door middel van een advertentie met elkaar in contact en besluiten om voor een maand hun leven, inclusief partner, te verruilen. De levensruil bevalt zo goed, dat ze een maand later besluiten om het contract met een tweede maand te verlengen. De situatie wordt nog gecompliceerder als de vrouwen steeds meer hun draai vinden in het leven van de ander. Met Renée Soutendijk, Monique van de Ven en Edwin de Vries. Een maand later om 20:30 op RTL8.

Filmposter een maand later

'Rabobank naar rechter voor restschuld'

De Rabobank moet in het vervolg naar de rechter als het de restschuld wil innen als huizen gedwongen worden verkocht. Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag. De standaardhypotheekakte die Rabobank opstelt, biedt de bank volgens de Hoge Raad niet voldoende ruimte om zich zomaar andere bezittingen dan de woning toe te eigenen.

De Hoge Raad deed deze uitspraak onlangs in een proefproces tussen de Rabobank en deurwaarderskantoor GGN. De voornamelijk buitenlandse beleggers zien volgens het FD graag dat banken een ruime bevoegdheid hebben om schulden terug te vorderen.

Door de uitspraak wordt het innen van een restschuld voor Rabobank bewerkelijker. ING liet de krant weten dat het vorderingen wel specifiek omschrijft op de akte en dat het probleem bij hen dus niet speelt.

Lokale interruptie: Een nieuwe partijvoorzitter

Voorzitter Ingrid van Engelshoven neemt afscheid. Haar maximale termijn als voorzitter van de partijorganisatie zit erop. Ze begon in 2007 toen de partij verslagen in de touwen hing en de partijorganisatie ook niet al te vitaal meer was. En eigenlijk was die nooit bijzonder en professioneel geweest. Maar daar werd snel verandering in gebracht. Waar Alexander Pechtold de partij in de ogen van het grote publiek weer interessant maakte, daar werkte Ingrid aan een solide en volwassen partijorganisatie. Leden kregen er weer zin in, dood gewaande partijafdelingen werden opnieuw actief, het volledig verwaarloosde wetenschappelijk bureau kreeg een nieuwe impuls en de campagnes werden op indrukwekkende wijze geprofessionaliseerd. Natuurlijk is de politieke leider het meest verantwoordelijk voor de wederopstanding. Maar de enorme groei is uiteindelijk zonder al teveel problemen verlopen en dat is toch wel op het conto van Ingrid van Engelshoven te schrijven.

Verbeek: "Het vertrouwen was weg"

AZ kwam zondag een vroeg tegendoelpunt tegen NAC Breda niet meer te boven, zag ook trainer Gertjan Verbeek. De Alkmaarders verloren in eigen stadion met 0-1 door een treffer van Nemanja Gudelj. "Het vertrouwen was daarna weg. Pas na een half uur keerde dat terug en toen was het al rust", reageerde Verbeek tegenover het ANP.

Na rust ging AZ tevergeefs op zoek naar de gelijkmaker. "We waren uiteindelijk wel dominant, maar als je zo weinig creëert als wij doen, heb je daar niets aan", aldus de AZ-coach. "We speelden reactievoetbal, er was weinig beweging zonder bal. We hebben uiteindelijk nog wel alles gegeven, maar het was niet genoeg."

AZ is door de thuisnederlaag gezakt naar de dertiende plaats in de Eredivisie. Behalve NAC Breda heeft ook sc Heerenveen de ploeg van Verbeek ingehaald. Woensdag speelt AZ in de halve finale van de KNVB Beker tegen Ajax (uit), vier dagen later volgt een uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk.

Aanklager kijkt naar ruzie catabomben Kuip

De aanklager betaald voetbal van de KNVB buigt zich over de ruzie tussen spelers van PSV en Feyenoord zondag na afloop van hun onderlinge duel in de Kuip. De kans is groot dat hij een vooronderzoek start, zodat hij in staat is om straffen uit te delen.

Een boze Jeremain Lens wachtte in de catacomben van het stadion tegenstander Joris Mathijsen op. De verdediger van Feyenoord zou hem tijdens het duel een elleboog hebben gegeven. Lens pakte zijn ploeggenoot bij het Nederlands elftal bij zijn shirt, vlak onder zijn kin. Daarna bemoeiden verschillende spelers van beide clubs zich met het opstootje.

De directie van PSV en Dick Advocaat hebben al aangekondigd dat ze met Lens in gesprek gaan. De club uit Eindhoven beslist vervolgens of het maatregelen tegen de aanvaller neemt.

Aanklager kijkt naar ruzie catabomben Kuip
Aanklager kijkt naar ruzie catabomben Kuip (Foto: ANP)

Eriksen: "Misten beetje geluk"

Ajax liet zondag dure punten liggen in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag, tot ongenoegen van Christian Eriksen. Ajax creëerde genoeg kansen, maar de Amsterdammers bleven steken op 1-1. "De bal wilde er gewoon niet in, het was een beetje geluk dat we misten. Ik begreep ook dat de inzet van Kolbeinn Sigthorsson over de lijn was. Ik probeerde zelf wel iets te forceren, maar dat lukte helaas niet", aldus Eriksen tegen NUsport.

De Deen gaf aan dat de wedstrijd van donderdag tegen Steaua Boekarest ook een rol speelde. "Het zou kunnen dat we op dit moment een beetje vertrouwen missen en de nederlaag tegen Steaua hebben meegenomen naar deze wedstrijd. We waren ook wel een beetje moe."

Ook verdediger Toby Alderweireld baalt van de remise. "We kregen weinig ruimte, zowel voorin als tussen de linies. Er werden in de eerste helft nog twee goals afgekeurd. Ik begreep dat die beslissingen beiden onterecht waren. Dat is heel zuur." Ajax staat nu twee punten achter op koploper PSV, dat zondag in De Kuip van Feyenoord verloor.

'Problemen Fyra niet voor deadline te verhelpen'

Het gaat de Italiaanse fabrikant Ansaldobreda niet lukken om de problemen met de hogesnelheidstrein Fyra binnen de afgesproken drie maanden te verhelpen. Het kan wel een jaar duren voordat een oplossing is gevonden, schrijft De Telegraaf maandag op basis van ingewijden.

Vanwege aanhoudende problemen werd de Fyra vorige maand uit de running genomen. Sinds vorige week vervangt een intercity tussen Den Haag en brussel de Fyra. De NS en de Belgische NMBS hebben Ansaldobreda drie maanden de tijd gegeven om de problemen te verhelpen. Het is volgens de krant vrijwel zeker dat die deadline niet wordt gehaald.

Daarmee is het volgens De Telegraaf hoogst onzeker of de Fyra ooit nog zal rijden. Het contract tussen NMBS en Ansaldobreda wordt namelijk verbroken als de deadline niet wordt gehaald. Het is niet duidelijk of de NS het contract ook verbreekt omdat dan niet zeker is of het spoorbedrijf de geïnvesteerde honderd miljoen euro nog terugkrijgt.

De Fyra zou kampen met zeer ernstige softwarefouten in het beveiligingssysteem. Het overschakelen van het Nederlandse naar het Belgische netwerk zou regelmatig verkeerd gaan, waardoor de trein stilvalt. Ook denkt het systeem soms dat de trein de andere kant oprijdt, waardoor automatisch de remmen in werking treden.


'Problemen Fyra niet voor deadline te verhelpen' (Foto: Novum)

'Coup 1980 bracht Suriname welvaart'

De goede economische ontwikkelingen en groeiende welvaart die Suriname nu meemaakt, zijn voor een belangrijk deel te danken aan de staatsgreep van 1980. Dat zei president Desi Bouterse in de nacht van zondag op maandag tijdens de herdenking van die militaire coup van 25 februari 1980.

Bouterse, de leider van de groep van 16 militairen die de staatsgreep pleegde, greep de herdenkingsbijeenkomst aan om uit te leggen waarom ze de macht hadden overgenomen. De situatie in het land liet hen geen keus, zei hij. ,,De democratie werd met voeten getreden. De gemeenschap zag geen toekomst. Het was ondraaglijk, dus er moest iets gebeuren’’, aldus Bouterse.

Hij benadrukte dat de militairen nooit uit zijn geweest op macht.

Trotse Laudrup: "We speelden geweldig"

Swansea City veroverde zondag met overmacht de League Cup door in de finale Bradford City met 0-5 te verslaan. Coach Michael Laudrup kon zijn geluk niet op. "Ik ben heel erg trots op mijn team. Bradford heeft op weg naar Wembley onder meer Arsenal en Aston Villa uitgeschakeld, dus het was niet makkelijk. Maar na het tweede doelpunt kon je duidelijk het verschil zien", sprak de winnende manager van Swansea tegen Sky Sports.

"Bradford had tegen clubs uit de Premier League nooit op achterstand gestaan", ging Laudrup verder. "We wisten dus dat we in hoog tempo moesten spelen om als eerste te scoren. Dat lukte. Ik vind dat we een goede wedstrijd hebben gespeeld. We waren geweldig."

Voor de Deen is deze prijs de mooiste prestatie uit zijn trainersloopbaan. "Als je met een club voor het eerst in 100 jaar een prijs wint... De eerste trofee is altijd speciaal. Volgend seizoen gaan we Europa in, dat wordt een fantastische ervaring."

FOK! wat een weer...Iets minder koud

Goedemorgen! De meeste sneeuw is dit weekend in het zuidoosten- en oosten van ons land gevallen. In Limburg viel plaatselijk zelfs vijftien tot twintig centimeter, terwijl het in het noordwesten grotendeels groen bleef. Als er daar neerslag viel was dat hoofdzakelijk natte sneeuw. De temperatuur lag daar dan ook wat hoger dan in de rest van het land.

Vandaag blijft het grotendeels bewolkt en lokaal valt er nog wat lichte regen of natte sneeuw. In het zuidoosten blijft het waarschijnlijk wat langer doorsneeuwen, maar ook daar lijkt er niet zo veel meer bij te gaan vallen. De temperaturen liggen vanmiddag tussen de 1 en 4 graden. De wind komt uit het noordoosten is matig tot vrij krachtig.

De komende dagen zal het wat zachter zijn dan dat we gewend waren, want overdag ligt het kwik rond de 6 graden. Het blijft deze week verder overwegend droog, maar wel overwegend bewolkt.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Schaapje in de sneeuw. Dit schaap dat KlapMongeul tegenkwam heeft weinig last van het huidige winterweer.

Weiland in de sneeuw
Ook bij KlapMongeaul waren de hoeveelheden sneeuw niet zo groot.


'Kinderen steeds dikker door reclame'

Nederlandse kinderen eten en drinken steeds ongezonder en worden steeds dikker door de opmars van marketing die gericht is op kinderen. Dat stelt consumentenorganisatie Foodwatch, die een burgerinitiatief start voor een wet die reclame voor ongezonde kinderproducten verbiedt.

Een op de vijf kinderen tussen de 10 en 12 jaar is te zwaar en Nederlandse kinderen zijn in Europa kampioen fris drinken. Volgens Foodwatch komt dat onder meer door de 'grenzeloze' marketing voor ongezonde kinderproducten. Nederland is volgens Foodwatch koploper op het gebied van kindermarketing voor ongezond voedsel. Geen enkel ander Europees land besteedt er zo veel aan als Nederland.

Foodwatch onderzocht de afgelopen maanden zelf zeshonderd kinderproducten. Daaruit bleek dat het aanbod overwegend ongezond is. In 85 procent van de producten zit te veel suiker, zout of vet.

"Hoe kunnen kinderen onderscheiden wat gezond is, als ongezond de norm is?", vraagt directeur van Foodwatch Bart van Opzeeland zich af. Ook ouders hebben volgens hem hulp nodig. "Want ze staan alleen tegenover miljardenbudgetten en lobbypraktijken die voedselfabrikanten lenen van de vroegere tabakslobby: misleiden, verleiden en schuld afschuiven."

Volgens Foodwatch begint de marketing van te zoete, te zoute en te vette producten al vanaf de leeftijd van zes maanden. De overheid moet kinderen en ouders via een wet in bescherming nemen tegen 'foute kindermarketing', aldus de consumentenorganisatie. Als de wet er is kunnen reclamemakers hun marketingexpertise voortaan inzetten voor gezonde producten, oppert Foodwatch.

'Gearbox heeft geld gestolen van SEGA'

Gearbox Software heeft geld dat zij van SEGA hebben gekregen voor Aliens: Colonial Marines gebruikt voor de ontwikkeling van Borderlands 2 en Duke Nukem Forever. Dat schrijft Bryan Danielson in zijn blog Sega Awakens. Bryan Danielson zou een pseudoniem zijn van een medewerker van SEGA.

Het verhaal klinkt in eerste instantie een beetje als iemand die maar wat roept op het internet, maar website Destructoid zegt bevestiging te hebben gekregen van de meeste van de geruchten die Danielson neerlegt.

Volgens het blog zou Gearbox stelselmatig geld hebben weggesluisd dat bedoeld was voor Aliens: Colonial Marines. De blogger legt zelfs de beschuldiging neer dat Gearbox heeft gestolen van SEGA. 

"Pitchford and Gearbox wanted to focus heavily on Duke Nukem Forever, but how would they get the money to hire some of the 3D Realms team and even buy the intellectual property? Sure, they made a lot from Borderlands, but guess where they got the money to fund Borderlands in the first place? Yup, SEGA", aldus Bryan Danielson.

Volgens de blogger heeft SEGA nog geprobeerd een deel van haar geld terug te krijgen door een spel uit te brengen wat eigenlijk nooit de binnenkant van een winkel had mogen zien.

"This game should have been cancelled permanently, and the final product is undeniable proof of it. Despite that, I believe SEGA wanted to try to get some of the money back, at the fans’ expense. SEGA should have also watched the project and development a lot better, because there was a lot of warning signs that said this was a disaster in the making."

"I strongly believe that SEGA should not have released the game and made the fans pay for it, they should have taken Gearbox straight to court, because they stole money from us to fund Borderlands and Duke Nukem Forever."

Aliens: Colonial Marines is sinds 12 februari beschikbaar op Xbox 360, PlayStation 3, Wii U en pc. Het spel heeft een flinke lading kritiek te verwerken gekregen voor de kwaliteit. Zo zou ondermeer het eindproduct grafisch vele malen slechter zijn dan een eerder uitgebrachte demo. In deze review kun je lezen wat onze eigen WesleyB vindt van de game.

Aliens: Colonial Marines

Bertens treft Rus in Acapulco

Kiki Bertens moet het in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Acapulco opnemen tegen landgenote Aranxta Rus. De dames treffen elkaar vandaag al. Voor Bertens, als vijfde geplaatst,  het haar eerste toernooi sinds haar opgsve in de halve finale van het toernooi van Parijs.

Richel Hoogenkampwist het hoofdtoernooi niet te bereiken.  Ze verloor in de tweede en laatste kwalificatieronde in drie sets.  

Nishikori verslaat Lopez in finale Memphis

Kei Nishikori heeft zondag het ATP-toernooi in Memphis gewonnen. De als vijfde geplaatste Japanner was in de finale met 6-2 en 6-3 te sterk voor Feliciano Lopez uit Spanje. Hij plaatste in de openingsgame direct een break en sloeg in het vervolg van de eerste set nog een keer toe. In het tweede bedrijf volstonden twee breaks voor de winst.

De 23-jarige Nishikori, die in de kwartfinale al afrekende met Marin Cilic (1), had zijn enige eerdere ontmoeting met Lopez in 2011 in Barcelona nog verloren. Voor de mondiale nummer 22 is het de derde titel in zijn loopbaan. Hij was in 2008 de beste in Delray Beach en vorig jaar won hij voor eigen publiek het toernooi in Tokyo.


Nishikori verslaat Lopez in finale Memphis (Foto: Novum)

Ang Lee wint Oscar beste regie

Regisseur Ang Lee heeft zondagavond zijn tweede Oscar gewonnen. Hij kreeg het beeldje voor zijn spirituele epos Life of Pi. Eerder won hij de prijs al voor zijn homodrama Brokeback Mountain.

Het was de vierde Oscar die Life of Pi in de wacht sleepte. De film vertelt over een jongen die na een schipbreuk ruim 200 dagen moet overleven in een sloep samen met een Bengaalse tijger.

Ang Lee wint Oscar beste regie
Ang Lee wint Oscar beste regie (Foto: ANP)

LIVEBLOG: Oscars 2013

Vanaf 02:30 vannacht is er live overgeschakeld naar het Dolby Theatre in Los Angeles, alwaar Seth MacFarlane je zal begeleiden voor de 85ste uitreiking van de Academy Awards oftewel de Oscars. Wie gaat er zo’n felbegeerd beeldje mee naar huis nemen en mag een plekje vrijmaken op zijn of haar schoorsteenmantel? Crewleden DragonFodder, Syth86 en dekatophetspek houden je op de hoogte middels dit liveblog. And the Oscar goes to…

Het feest is begonnen! Met als thema 'muziek in films' heeft Seth macFarlane zojuist de Oscarshow geopend. Nog een beetje onwennig, maar dat komt vast wel goed. 

De genomineerden voor Beste Acteur in een Bijrol zijn:

Alan Arkin voor Argo, Robert De Niro voor Silver Linings Playbook, Philip Seymour Hoffman voor The Master, Tommy Lee Jones voor Lincoln en Christoph Waltz voor Django Unchained.

De winnaar is: Christoph Waltz voor Django Unchained.

De genomineerden voor Beste Korte Animatiefilm zijn:

Adam and Dog, Fresh GuacamoleHead over HeelsMaggie Simpson in The Longest Daycare en Paperman.

De winnaar is: Paperman van John Kahrs.

beste geanimeerde kortfilm: Paperman
beste geanimeerde kortfilm: Paperman

De genomineerden voor Beste Animatiefilm zijn:

BraveFrankenweenieParaNormanPirates! en Wreck-It Ralph.

De winnaar is: Brave

De genomineerden voor Beste Camerawerk zijn:

Anna KareninaDjango UnchainedLife of PiLincoln en Skyfall.

De winnaar is: Life of Pi, Claudio Miranda

5 Avengers delen Oscars uit voor camerawerk en visuele effecten5 Avengers delen Oscars uit voor camerawerk en visuele effecten

De genomineerden voor Beste Visuele Effecten zijn:

The Hobbit: An Unexpected JourneyLife of PiThe AvengersPrometheus en Snow White and the Huntsman.

De winnaar is: Life of Pi, met onder andere onze eigen Erik-Jan de Boer

Zoals gebruikelijk sinds een zekere Halle Berry aan overacting deed tijdens een ontvangstspeech, worden de mannen van het special effectsteam van Life of Pi afgekapt met muziek - de dreigende tune van Jaws om precies te zijn. Daar ga je wel sneller van praten. 

De genomineerden voor Beste Kostuumdesign zijn:

Anna KareninaLes MisérablesLincolnMirror Mirror (Show White) en Snow White and the Huntsman.

De winnaar is: Anna Karenina, Jacqueline Durran

Anna Karenina wint beste kostuumontwerp
Anna Karenina wint beste kostuumontwerp

De genomineerden voor Beste Make-Up en Haarstyling zijn:

HitchcockThe Hobbit: An Unexpected Journey en Les Misérables.

De winnaar is: Les Miserables, Lisa Westcott, Julia Cartnell

Tijd voor een ode aan 50 jaar James Bond! En aangezien het thema van deze avond filmmuziek is, is het passend dat dit gevierd wordt met iconische Bond-songs. Shirley trapt af met Goldfinger.

Shirley Bassey heeft nog steeds een strot van goud
Shirley Bassey heeft nog steeds een strot van goud

De genomineerden voor Beste Korte Film zijn:

AsadBuzkashi BoysCurfewDeath of a Shadow (Dood van een schaduw) en Henry.

De winnaar is: Curfew van Shawn Christensen

De genomineerden voor Beste Korte Documentaire zijn:

InocenteKings PointMondays at RacineOpen Heart en Redemption.

De winnaar is: Innocente van Sean Fine en Andrea Nix Fine

Liam Neeson presenteert 3 van de 6 genomineerden voor beste film
Liam Neeson presenteert 3 van de 6 genomineerden voor Beste Film

De genomineerden voor Beste Documentaire zijn:

5 Broken CamerasThe GatekeepersHow to Survive a PlagueThe Invisible War en Searching for Sugar Man.

De winnaar is: Searching for Sugar Man.

De genomineerden voor Beste niet-Engelstalige Film zijn:

Amour (Oostenrijk), Kon-Tiki (Noorwegen), NO (Chili), Rebelle (Canada) en Royal Affair (Denemarken).

De winnaar is: Amour (Oostenrijk).

Je kunt geen thema avond over filmmuziek hebben zonder een musicalnummer. En dus zingt Catherina Zeta Jones uit Chicago, Jennifer Hudson uit Dreamgirls en de halve cast van Les Misérables brengt het nummer One Day More. 

De cast van Les Miserables
De cast van Les Misérables

De genomineerden voor Beste Geluidsmixage zijn:

Argo, Les Misérables, Life of Pi, Lincoln en Skyfall.

De winnaar is: Les Misérables

Ted en Mark Wahlberg reiken awards uit voor soundesign en geluidsmontage
Ted en Mark Wahlberg reiken Oscars uit voor geluidsmontage en geluidsmontage

De genomineerden voor Beste Geluidsmontage zijn:

ArgoDjango UnchainedLife of PiSkyfall en Zero Dark Thirty.

De winnaar is: Zero Dark Thirty én Skyfall. Jep: een gelijkspel!

De genomineerden voor Beste Actrice in een Bijrol zijn:

Amy Adams voor The Master, Sally Field voor Lincoln. Anne Hathaway voor Les Misérables, Helen Hunt voor The Sessions en Jacki Weaver voor Silver Linings Playbook.

De winnares is: Anne Hathaway voor Les Misérables

Anne Hathaway sleept zoals verwacht een beeldje in de wacht
Anne Hathaway sleept zoals verwacht een beeldje in de wacht

De genomineerden voor Beste Montage zijn:

ArgoLife of PiLincolnSilver Linings Playbook  en Zero Dark Thirty.

De winnaar is: Argo, William Goldenberg.

Adele zingt haar Bondhit Skyfall
Adele zingt haar Bondhit Skyfall

De genomineerden voor Beste Productiedesign zijn:

Anna KareninaThe Hobbit: An Unexpected JourneyLes MisérablesLife of Pi en Lincoln.

De winnaar is: Lincoln

Lincoln pakt het beeldje voor productiedesign
Lincoln pakt het beeldje voor Productiedesign

De genomineerden voor Beste Muziek zijn:

Anna KareninaArgoLife of PiLincoln en Skyfall.

De winnaar is: Life of Pi, Michael Denna

De cast van Chicago presenteert de oscars voor beste soundtrack en beste song
De cast van Chicago presenteert de oscars voor beste soundtrack en beste song

De genomineerden voor Beste Song zijn:

Chasing IceLife of PiLes MisérablesTed en Skyfall.

De winnaar is: Skyfall

Adele Adkins en Paul Epworth ontvangen de Oscar voor beste song
Adele Adkins en Paul Epworth ontvangen de Oscar voor beste song

De genomineerden voor Beste Bewerkte Scenario zijn:

ArgoBeasts of the Southern WildLife of PiLincoln en Silver Linings Playbook.

De winnaar is: Argo, Chris Terrio

Charlize Theron en Dustin Hoffman geven de Oscars voor schrijfwerk weg
Charlize Theron en Dustin Hoffman geven de Oscars voor schrijfwerk weg

De genomineerden voor Beste Originele Scenario zijn:

AmourDjango UnchainedFlightMoonrise Kingdom en Zero Dark Thirty.

De winnaar is: Django Unchained, Quentin Tarantino

De genomineerden voor Beste Regie zijn:

Michael Haneke voor Amour, David O. Russell voor Silver Linings Playbook, Steven Spielberg voor Lincoln, Ang Lee voor Life of Pi en Benh Zeitlin voor Beasts of Southern Wild.

De winnaar is: Ang Lee voor Life of Pi

Ang Lee wint regie-Oscar voor Life of Pi
Ang Lee wint regie-Oscar voor Life of Pi

De genomineerden voor Beste Actrice zijn:

Jessica Chastain voor Zero Dark Thirty, Jennifer Lawrence voor Silver Linings Playbook, Emmanuelle Riva voor Amour, Quvenzhané Wallis voor Beasts of the Southern Wild en Naomi Watts voor The Impossible.

De winnares is: Jennifer Lawrence voor Silver Linings Playbook

Jennifer Lawrence is aardig onder de indruk van haar oscar
Jennifer Lawrence is aardig onder de indruk van haar Oscar

De genomineerden voor Beste Acteur zijn:

Bradley Cooper voor Silver Linings Playbook, Daniel Day-Lewis voor Lincoln, Hugh Jackman voor Les Misérables, Joaquin Phoenix voor The Master en Denzel Washington voor Flight.

De winnaar is: Daniel Day Lewis voor Lincoln

De Oscar voor beste film wordt aangekondigd door niemand minder dan Michelle Obama
De Oscar voor beste film wordt aangekondigd door niemand minder dan Michelle Obama

De genomineerden voor Beste Film zijn:

Amour, Argo, Beasts of the Southern Wild, Django Unchained, Life of Pi, Lincoln, Les Misérables, Silver Linings Playbook en Zero Dark Thirty.

De winnaar is: Argo

Het productieteam van Argo, met een emotionele Ben Affleck
Het productieteam van Argo, met een emotionele Ben Affleck

En zo zit de 85ste editie van de Academy Awards er weer op. Zijn jullie het eens met de winnaars? Wat vonden jullie van de presentatie van Seth MacFarlane? Laat het hieronder weten. We beloven dat we alles lezen, maar eerst gaan we onze bedjes opzoeken. Welterusten! 

Grote Russen

Ik begon in meerdere vuistdikke pillen, van Dostojefski tot Tolstoj, maar ik wist er nooit één uit te lezen. Dit had veel te maken met één van de terechte vooroordelen: elk karakter heeft een grote diversiteit aan bijnamen, voornamen, functienamen, achternamen en wat dies meer zij. Slavische namen, die voor ons Germaanse brein vrijwel niet uit elkaar te houden zijn, zeker vanwege de ongelooflijke hoeveelheid die je per bladzijde over je uitgestrooid krijgt.

Hathaway & Waltz winnen bijrol-Oscars

Anne Hathaway en Christoph Waltz hebben zondagnacht de Oscars voor beste actrice en acteur in een bijrol gewonnen. Hathaway ontving de prijs voor haar rol in de musicalverfilming Les Misérables, Waltz voor zijn rol in de western Django Unchained. Beide acteurs werden gezien als favoriet. Ze hadden ieder al de Britse Bafta in dezelfde categorieën en de op zak en werden ook door de acteursvakbond SAG voor hun rollen geëerd.

Hathaway won de Oscar voor haar rol als de kaalgeschoren en aan lager wal geraakte Fantine in het Parijs van de negentiende eeuw. De Amerikaanse kreeg in 2009 al een Oscarnominatie voor haar hoofdrol in Rachel Getting Married.

Waltz won het felbegeerde gouden beeldje voor zijn bijrol van Dr. King Schultz, een premiejager die de slaaf Django, de rol van Jamie Foxx, op sleeptouw neemt. Tot nu toe legt samenwerken met Tarantino de Duitse acteur geen windeieren. Bij hun vorige gezamenlijke film Inglourious Basterds uit 2009 won Waltz ook al de Oscar voor zijn bijrol als nazikolonel Hans Landa. Zo heeft Waltz zijn beide Oscarnominaties weten te verzilveren.

De Oscars werden zondagnacht voor de 85e keer uitgereikt vanuit Los Angeles. Als vanouds werd de ceremonie gehouden in het Dolby Theatre, voorheen het Kodak Theatre. De presentatie werd verzorgd door Family Guy-bedenker Seth MacFarlane.


Hathaway en Waltz winnen bijrol-Oscars (Foto: Novum)

Amour wint Oscar beste buitenlandse film

Amour heeft de Oscar voor beste buitenlandse film gewonnen. Het Franstalige drama van regisseur Michael Haneke was veruit favoriet voor deze prijs.

Amour gaat over een oud echtpaar waarvan de relatie onder spanning komt te staan als de vrouw getroffen wordt door een herseninfarct. Het drama won het afgelopen jaar al talloze grote prijzen, waaronder een Gouden Palm en een aantal European Film Awards.

Amour wint Oscar beste buitenlandse film
Amour wint Oscar beste buitenlandse film (Foto: ANP)

Toch vleugje Nederlands Oscarsucces

Het drama Life of Pi heeft zondagnacht de Oscar voor beste visuele effecten gewonnen. Hiermee is er toch een vleugje Oscarsucces voor Nederland, dat verder niet meedeed aan de Oscarrace. De in Amsterdam geboren Erik-Jan de Boer maakte namelijk deel uit van het visuele effectenteam en was persoonlijk verantwoordelijk voor het animeren van de Bengaalse tijger waarmee hoofdpersoon Pi wekenlang op een reddingsboot ronddobbert.

De Boer werd eerder deze maand al geëerd door zijn collega?s van de Visual Effects Society, de Amerikaanse vakbond voor makers van visuele effecten, voor het beste geanimeerde personage in een speelfilm.

Life of Pi is genomineerd voor maar liefst elf Oscars, waaronder voor beste film, en moet daarmee alleen Lincoln met twaalf nominaties voor zich dulden. De film won eerder op de avond al de Oscar voor beste cinematografie en eerder deze maand de Britse Bafta voor beste visuele effecten en cinematografie.


Toch vleugje Nederlands Oscarsucces (Foto: Novum)

Raúl Castro herkozen als president Cuba

De president van Cuba, Raúl Castro, is zondag zoals verwacht door de Nationale Vergadering herkozen voor een tweede ambtstermijn van 5 jaar. De 81-jarige Castro kondigde aan dat hij in 2018 met pensioen gaat, als deze termijn is afgelopen. De verkiezingen in het communistische land zijn eigenlijk een formaliteit.

Vorige week hintte Castro al dat hij wel met pensioen zou willen. Castro, die in in 2008 zijn zieke broer Fidel opvolgde als president, heeft de afgelopen jaren herhaaldelijk gezegd dat leiders van de communistische partij en de regering moeten worden gehouden aan twee termijnen van vijf jaar.

Zijn broer Fidel Castro (86) verscheen zondag na een lange periode van afwezigheid ook weer in het parlement. Tijdens de openingszitting van de Nationale Vergadering nam hij zijn stoel in naast zijn broer Raúl.

Sinds Fidel Castro in 2006 ziek werd, heeft hij zich alleen nog in 2010 in het parlement vertoond. In 2008 had hij de macht overgedragen aan Raúl. Begin deze maand verscheen hij ook even in het openbaar toen hij zijn stem uitbracht voor de Nationale Vergadering.

Raúl Castro herkozen als president Cuba
Raúl Castro herkozen als president Cuba (Foto: ANP)

[Ligue 1] PSG verslaat Marseille, debuut Beckham

Paris Saint-Germain heeft in Ligue 1 uitstekende zaken gedaan door concurrent Olympique Marseille met 2-0 te verslaan. De thuisploeg kwam in Parijs al na elf minuten op voorsprong, toen Nicolas N'Koulou een schot van Lucas Moura van richting veranderde. Doelman Steve Mandanda werd daarmee door zijn eigen speler op het verkeerde been gezet: 1-0. Kort na rust verzuimde Mathieu Valbuena de gelijkmaker te noteren voor Marseille.

Paris Saint-Germain ging uiteindelijk zeer effectief met de scoringskansen om, want ook het tweede schot op doel leverde een doelpunt op. In blessuretijd besliste Zlatan Ibrahimovic het duel met zijn 22e competitietreffer van het seizoen. David Beckham, die geen basisplek had, mocht in het laatste kwartier zijn debuut maken.

In Ligue 1 heeft PSG nu een gat van acht punten geslagen met Olympique Marseille, dat nu derde staat. Nummer twee Olympique Lyon staat drie punten achter de Parijse koploper.

'Amerikanen in Afghanistan martelen burgers'

President Hamid Karzai van Afghanistan heeft Amerikaanse militaire eenheden de opdracht gegeven dat ze de provincie Wardak binnen 2 weken moeten verlaten. De Amerikanen worden verdacht van marteling en zelfs van het doden van onschuldige burgers. Dat heeft een woordvoerder van de president zondag gezegd.

Volgens de zegsman zijn er klachten van burgers over het wangedrag van Amerikaanse en Afghaanse militairen. De internationale troepenmacht in Afghanistan (ISAF) zei in een reactie de beschuldigingen serieus te nemen en de zaak te onderzoeken.

Waarnemers menen dat dit besluit van Karzai de toch al moeizame relatie met de Verenigde Staten verder onder druk zet. Washington wil dat de meeste van zijn troepen eind 2014 weg zijn uit Afghanistan. Karzai uitte vaker scherpe kritiek op Amerikaanse troepen.

Onlangs besloot Karzai dat Afghaanse troepen in bewoonde gebieden niet meer de luchtsteun mogen inroepen van de NAVO, omdat hierbij veel onschuldige burgers zouden worden gedood.

'Amerikanen Afghanistan martelen burgers'
'Amerikanen Afghanistan martelen burgers' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.