Hockeyer Mahieu betrapt op cocaïne en MDMA

Boris (borisz)

Hockeyer Jesse Mahieu is bij een dopingcontrole positief bevonden op cocaïne en MDMA. De speler van Pinoké is ontslagen door zijn club en werd voor één jaar geschorst. Mahieu is de eerste Nederlandse topsporter sinds turner Yuri van Gelder en biljarter Nick Zuijkerbuijk in 2009 die betrapt is op het gebruik van cocaïne.

Het is de eerste keer dat bij het hockey een dopinggeval naar buiten komt. Het jaaroverzicht van de Nederlandse Dopingautoriteit zegt dat in 2011 62 controles zijn uitgevoerd in het hockey, waarbij drie spelers positief testten. Twee van deze positieve gevallen hadden een medische dispensatie. De derde hockeyer waarvan de naam niet bekend is gemaakt werd drie maanden geschorst vanwege cannabis. Naar verluidt zal het gaan om een speler in de overgangsklasse, een niveau onder de hoofdklasse. 

De 34-jarige Mahieu gaf aan dat hij de drugs had gebruikt op een feestje voor het begin van het hoofdklasseseizoen. In oktober werd de oud-international voorlopig geschorst. Pinoké gaf toen aan dat hij last had van een rugblessure. Mahieu vroeg geen contra-expertise aan. In principe zou hij voor twee jaar worden geschorst, maar na de hoorzitting bij de tuchtcommissie van de hockeybond werd besloten hem voor één jaar te schorsen. 

"De tuchtcommissie kan de straf verlagen als zij tot het inhoudelijke oordeel komt dat in dat specifieke geval sprake is van dermate weinig schuld of nalatigheid dat er grond is voor strafvermindering", aldus Herman Ram, directeur van de Nederlande dopingautoriteit. Mahieu kwam 2002 en 2006 vijftig keer uit voor het Nederlands hockeyelftal en won in 2004 zilver tijdens Olympische Spelen van Athene. De verdediger werd twee keer landskampioen met Amsterdam, de club die hij vijf jaar geleden verruilde voor Pinoké.