15.000 veroordeelden voortvluchtig

In Nederland lopen 15.696 veroordeelden rond die nog een celstraf moeten uitzitten. Dat schrijven minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD) maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindslieden hebben de afgelopen tijd het aantal en het soort openstaande vrijheidsstraffen beter in kaart gebracht. Het gaat om 12.936 zaken en nog eens 2760 zaken die kunnen worden gezien als 'werkvoorraad'. Van de ruim vijftienduizend zaken bestaat 35,5 procent aan personen die zijn veroordeeld voor diefstal of inbraak. In tachtig procent van de gevallen gaat het om een celstraf van minder dan drie maanden. In vier procent betreft het een straf van een jaar of meer.

Openstaande celstraffen ontstaan, omdat mensen hun proces in vrijheid mogen afwachten en zich vervolgens uit de voeten maken voor politie en justitie. Ook personen die niet terugkeren van verlof vallen onder deze groep. Opstelten en Teeven kondigen in hun brief extra maatregelen aan om het aantal personen dat hun straf ontloopt, terug te dringen.

Binnen elke eenheid van de Nationale Politie wordt een team opgericht dat zich hiermee bezig gaat houden. Bijzondere aandacht krijgen voortvluchtigen die zijn veroordeeld voor een gevangenisstraf van meer dan drie maanden en voor zeden- en geweldsmisdrijven. Ook komen er meer mogelijkheden om de paspoorten van voortvluchtigen ongeldig te verklaren of de afgifte van het paspoort te weigeren.

Er is al een wetsvoorstel ingediend dat het mogelijk moet maken om verdachten of veroordeelden eerder in het strafproces op te sluiten. Hiermee wordt ook voorkomen dat ze de benen nemen. Sinds 2011 is het mogelijk om de uitkering van voortvluchtigen stop te zetten. Dat is inmiddels 1200 keer gebeurd.

Verder zet een team van het Openbaar Ministerie zich sinds 2008 in om veroordeelden met een celstraf van meer dan vier maanden op te sporen. Het OM is in 2011 bovendien begonnen met het opnieuw opsporen van 6500 veroordeelden. Dit heeft ertoe geleid dat inmiddels 344 personen alsnog achter de tralies zijn beland.