Pluto's maan gaat Vulcan heten

Fans van Star Trek kunnen hun lol op. Een van de twee nieuwe manen van dwergplaneet Pluto krijgt de naam die acteur William Shatner - kapitein Kirk in de eerste Star Trek-serie - had geopperd: Vulcan.

Astronomen hadden op internet een stemming georganiseerd om de twee nieuwe manen een naam te geven. Alle opties moesten verband houden met de Griekse of Romeinse mythologie. Vulcan (Vulcanus in het Nederlands) was de Romeinse god van lava en rook, en de neef van Pluto. Vulcan was echter ook de planeet in Star Trek waar de mensachtige wezens met puntige oren - de Vulcans - vandaan kwamen.

De tweede maan wordt waarschijnlijk vernoemd naar Cerberus, de driekoppige hond die in de Griekse mythologie over de poorten van de onderwereld waakte.

Bekende en wat minder bekende Fok!kers hebben ook een aantal voorstellen gedaan op de site om de manen namen te geven, zo kwam maily met Styx. Ser met een moeilijke achternaam kwam met Donald en Mickey. Beardy dacht aan Charybdis en Scylla. Padlarf noemde Orpheus en Eurydice. Accept en Giro, zoals David1976 voorstelde vond men geen goed idee. Vu vond het onzin maar noemde toch maar een paar namen, Atropos en Epiales was ingezonden door Hans1988. Rock en Roll van schaakstuk is het ook niet geworden. Berkel en Rodenrijs die werden voorgesteld door Ouwesok was al vergeven. Goofy van Login werd 'm niet, evenals FOK! en JOU dat DaKKIE1984 wel een goed idee leek. geen Henk en Ingrid. Ying en Yang van InsGesicht waren ook kansloos. Atë van Wuh stond om een reden niet op de shortlist. de Godin van de opkomende woede, Lyssa van EricOscuro haalde het niet. Lacrimosa en dominae via Universe: jammerdebammer. Sterretje en Yue van respectievelijk Farth-vader en Ludootje kwamen ook niet verder dan 'misschien'. 

Wie wèl mogelijk de doorslaggevende was Whiskers met haar 'Cerberus', zoals te lezen valt in de derde alinea.

De Internationale Astronomische Unie heeft het laatste woord over de namen voor de manen. Het zou dus zomaar nog steeds Mork en Mindy of zoiets onzinnig kunnen worden.