FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 26 februari 2013

Rotterdammer opgepakt voor moord op Belg

Een 21-jarige Rotterdammer is dinsdag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op een 37-jarige Belg in Rotterdam . De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Een arrestatieteam hield de verdachte rond 14.00 uur aan in een auto in de omgeving van Amsterdam. De man is vastgezet voor verhoor.

Het 37-jarige slachtoffer uit Meeuwen-Gruitrode, in de Belgische provincie Limburg, werd 20 januari dood aangetroffen in zijn auto aan de Essenburgsingel. Hij bleek te zijn neergeschoten.

De politie zet het onderzoek voort. Het OM in Rotterdam heeft een beloning van tienduizend euro uitgeloofd voor de gouden tip in de moordzaak. Het is nog te vroeg om te zeggen op basis waarvan de verdachte is aangehouden en of sprake was van de gouden tip, aldus een woordvoerder van justitie.

[FA Cup] Everton in replay langs Oldham

Everton is er dinsdagavond alsnog in geslaagd de kwartfinales te bereiken van het toernooi om de begeerde FA-beker. De club uit Liverpool was in de herhaling wél te sterk voor cupfighter Oldham Athletic: 3-1.

De Belg Kevin Mirallas, Leighton Baines (strafschop) en Leon Osman maakten de doelpunten op Goodison Park. Matt Smith, die thuis in de laatste minuut voor de 2-2 had gezorgd, verzachtte de pijn van Oldham iets. Bij Everton bekeek John Heitinga de wedstrijd vanaf de reservebank.

[DFB Pokal] Dost scoort voor halvefinalist Wolfsburg

VfL Wolfsburg heeft de halve finale van de DFB Pokal bereikt. Kickers Offenbach werd met 1-2 verslagen. Bas Dost was verantwoordelijk voor de tweede treffer van de subtopper.

Na een rustige eerste helft tegen Kickers Offenbach zette Ivica Olic in de 50ste minuut de openingstreffer op het bord. De spits, in de zomer overgekomen van Bayern München, dook vanaf rechts op en kopte de 0-1 binnen voor Wolfsburg.

Offenbach drong daarna enkele keren aan voor de gelijkmaker, maar Dost was na 71 minuten beslissend voor zijn club. De oud-speler van onder meer sc Heerenveen en Heracles Almelo werd bediend door Diego en kon met gemak de score verdubbelen.

Wolfsburg zat op rozen, maar bleek nog niet veilig. Negen minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd maakte Marcel Stadel de 1-2 voor Offenbach. Hij stond op de goede plek na een voorzet van de rechter kant en bracht de spanning terug in de wedstrijd.

De Boer: "Was Ebecilio na debuut kwijt"

Frank de Boer zegt dat het feit dat Lorenzo Ebecilio het niet heeft gemaakt bij Ajax aan de speler zelf valt te wijten. "Hij kwam in het eerste, we werden kampioen, hij kreeg een nieuw contract en ik was hem kwijt. Niet meer te bereiken", verklaart De Boer aan NUSport.

"Anderen hebben veelvuldig met hem gepraat en ik heb zelf drie keer serieus met hem gesproken", vertelt de oefenmeester. "Aan het begin van dit seizoen voor het laatst. Toen zei ik: 'Goed, als we een volgende keer hier zitten en we praten weer hetzelfde, dan schudden we elkaar de hand en is het: tot ziens."

Ebecilio maakte half januari de overstap van Ajax naar Metallurg Doñetsk. De aanvaller kwam niet meer voor in de plannen van De Boer. Hij speelde 38 wedstrijden in de hoofdmacht van de Amsterdammers en vond daarin negen keer het net.

[Copa] Real deelt mokerslag uit aan Barça

FC Barcelona lijkt zich dit seizoen enkel op de competitie te moeten richten. Na de teleurstelling in de Champions League knikkerde Real Madrid de Catalanen uit het bekertoernooi.

Cristiano Ronaldo had een groot aandeel in de uitschakeling van Barcelona. De aanvaller besliste het duel door binnen een uur twee keer te scoren. De Portugese vedette mocht al na dertien minuten voor zijn eerste treffer aantekenen. Hij werd in het strafschopgebied neergehaald door Gerard Piqué en kreeg een terechte penalty toebedeeld. Daaruit schoot hij Real op een vroege 0-1 voorsprong. De rest van de eerste helft was aantrekkelijk, maar leverde geen doelpunt op voor Barcelona. De Catalanen wachten zodoende al vier wedstrijden op een treffer in de eerste 45 minuten.


Na de rust schoot Real Madrid uit de startblokken, maar een poging van Fabio Coentrao leverde niets op. Twaalf minuten na de rust was het dan toch weer raak voor De Koninklijke. Ronaldo stond op de goede plaats op de score te verdubbelen. Barça-doelman Pinto kon een schot van Angel di Maria nog wel keren, maar stootte de bal in de voeten van de sterspeler van Real. De Madrilenen bleven op een doelpunt jagen en hanteerden daarbij de counter. Barça wist zich geen raad met de speelwijze van Real en dat werd de ploeg van trainer Tito Vilanova na 68 minuten fataal. Raphael Varane kopte de 0-3 binnen uit een corner van Mesut Özil. Vlak voor tijd maakte Jordi Alba nog wel de 1-3, maar zijn doelpunt was er slechts één voor de statistieken. De verdediger werd vanaf links vrijgespeeld door Andres Iniesta en tikte diagonaal binnen.


Barça en Real speelden op 30 januari al met 1-1 gelijk. Cesc Fabregas en Varana verzorgden destijds de treffers. Door de ruime zege van vanavond verzekerde Real zich van de finale van de Copa del Rey. Sevilla en Atletico maken woensdagavond uit wie de tegenstander van de hoofdstedelingen is.

Willem II'er Piqué mag training hervatten

Mitchell Piqué hervat woensdag de training bij Willem II. De verdediger raakte een week geleden onwel op de training en lag enkele dagen in het ziekenhuis. De artsen hebben de 33-jarige Piqué nu groen licht gegeven om weer voorzichtig aan de slag te gaan.

Piqué heeft in het ziekenhuis diverse onderzoeken ondergaan. Volgens de artsen werd de voetballer onwel vanwege 'een storinkje' in zijn hoofd en is hij daar nu volledig van hersteld. De club heeft een revalidatieprogramma opgesteld voor de linksback, die net was hersteld van een knieblessure.

Derde verdachte vast voor 'slootmoord' Den Dolder

Een 41-jarige man uit Soest is dinsdag opgepakt voor de moord op een 43-jarige plaatsgenoot. Onderzocht wordt nog wat de rol is van de verdachte bij de gewelddadige dood van het slachtoffer, meldt de politie. In het onderzoek werden eerder al een 41-jarige man uit Amersfoort en een 66-jarige man uit Soest aangehouden. Zij zitten nog vast.

Het lichaam van het slachtoffer werd 13 januari gevonden in een sloot op de Embranchementsweg in Den Dolder. Hij bleek te zijn doodgeschoten.

In verband met het onderzoek wil de politie verder niets kwijt over de zaak.

Games voor bijna nop op Xbox Live

Iedereen houdt van sale. Vooral als je daarbij erg toffe dingen voor niks kan krijgen. Microsoft geeft tot 4 maart wel 85% korting op bepaalde games, met elke dag bepaalde toppers die eruit springen. Zo was vandaag in het teken van Halo en zal morgen in het teken staan van andere games.

Daarnaast zijn een aantal games de hele week bijna gratis op te halen. Nog nooit Bioshock gespeeld? Download die dan nu voor vijf euro. The Darkness altijd al willen spelen, maar nooit opgehaald? Voor hetzelfde bedrag staat hij op je harde schijf. Naast bovenstaande games zijn ook onder andere Kane and Lynch: Dead Men, Tomb Raider: Legend, GRID, Dirt 2 en Virtua Fighter 5 voor vijf euro te downloaden.

De complete lijst van nog uit te komen dagelijke deals staat, zonder datum, hier en de complete lijst van alle wekelijkse deals staat hier. Happy shopping!

Ier in Limburg gepakt voor moord in Spanje

Een 28-jarige Ier die wordt verdacht van moord is dinsdagochtend aangehouden in een Limburgs vakantiepark. De arrestatie op het park in Heel vond plaats op verzoek van de Spaanse autoriteiten, meldt het Openbaar Ministerie.

De moord dateert van 21 april 2010. Voor de arrestatie van de Ier had Spanje een Europees arrestatiebevel uitgegeven. Hoelang de verdachte al in Nederland was, is onbekend.

'Kabinet blijft doof en blind'

Emile Roemer is niet te spreken over het bericht dat het kabinet van plan zou zijn om in 2014 nog eens 4 miljard euro extra te bezuinigen. "Het kabinet blijft doof en blind en wil 4 miljard éxtra bezuinigen in 2014. Bezuinigingen zullen leiden tot nog meer werkloosheid en economische krimp", zo laat de leider van de SP dinsdagavond weten op Twitter.

Het kabinet gaat volgend jaar mogelijk de belastingen verhogen en belastingschijven bevriezen. Ook wordt gedacht aan een nul-lijn in de zorg en elders in de semi-publieke sector.

Roemer: kabinet blijft doof en blind
Roemer: kabinet blijft doof en blind (Foto: ANP)

Kim Kardashian grootste hypocriet

Kim Kardashian is de grootste hypocriet op aarde. Kim gaf tijdens een interview toe dat ze veel te hard was geweest voor haar zus Kourtney.

Kim gaf haar niet te zuinige kritiek toen ze zwanger was van haar eerste kindje, zoontje Mason. Kourtney was ten tijde van de zwangerschap nog niet getrouwd met haar vriend Scott Disick. Ik zei: "Hoe kon je dit doen?! Je bent niet getrouwd. Ik was daar heel erg streng en strikt in. Kourtney zei dat ze niet wilde trouwen. Achteraf gezien had ze haar gezinsleven veel beter op de rit dan ik."

De al een paar maanden zwangere Kim doet het nu wel volgens haar eigen regels. De moraalridder was namelijk al wel getrouwd toen ze zwanger raakte. Alleen niet met de man die haar bezwangerde, (Kanye West). Kim is namelijk nog getrouwd met een andere vent, Kris humphries.

Haar tweede huwelijk ging Kim nog slechter af dan haar eerste. Al na 72 dagen bracht het stel naar buiten dat ze gingen scheiden. Met haar eerste vent hield ze het iets langer vol. Pas na vier jaar liep haar sprookje op de klippen. Kim heeft dus echt wel bewezen iemand te zijn om goed naar te luisteren wanneer je advies wil hebben over normen en waarden.

De 32-jarige, rondborstige, Kim zegt het nu rustig aan te gaan doen. "We willen wel graag trouwen maar we hebben dat gevoel van haast niet. Ik heb een beste vriend die mij begrijpt en mij door alle moeilijke ervaringen heen helpt. Het voelt gewoon alsof Kanye het echt is voor mij."

De zwangerschap levert Kim trouwens van alles op. Zo zijn haar borsten al drie cupmaten gegroeid en heeft haar kont er nog nooit zo groot uitgezien. Foto's hier en hier.

Muziekomzet groeit door downloads

De wereldwijde muziekmarkt is vorig jaar met 0,3 procent gegroeid ten opzichte van 2011. Het is de eerste keer sinds 1999 dat de omzet in de muziekindustrie weer stijgt, meldt de International Federation of the Phonographic Industry dinsdag. De omzetstijging is vooral terug te leiden tot de groei in het aantal betaalde downloads.

De totale wereldwijde omzet bedroeg vorig jaar 12,6 miljard euro. De inkomsten uit digitale muziek stegen vorig jaar met negen procent naar 4,3 miljard euro. Ruim een derde van de inkomsten van de muziekindustrie komt nu uit digitale muziek.

De digitale inkomsten bleven in Nederland achter vergeleken met de wereldwijde ontwikkelingen. In Nederland werden in 2012 tien miljoen cd's verkocht, 3,5 miljoen minder dan het jaar daarvoor. De Nederlandse consument gaf een kwart minder uit aan cd's, platen en andere fysieke muziekproducten, terwijl de bestedingen aan downloads en muziekstreams naar schatting met 67,7 procent steeg.

Nog steeds bedroegen de inkomsten uit het fysieke product 132,6 miljoen euro, tegen 57 miljoen euro uit digitale muziek. Dat blijkt uit cijfers van GfK Retail and Technology Benelux die brancheorganisatie van de entertainmentindustrie NVPI dinsdag bekendmaakte.

De NVPI schat dat de omzetstijging de komende jaren doorzet, ook in Nederland. Voorwaarde is volgens een woordvoerder dat de regering blijf strijden tegen het illegale aanbod, en dat organisaties blijven komen met nieuwe manieren om digitale muziek aan de man te brengen.


Omzet muzieksector in de lift door downloads (Foto: Novum)

Autodief slaapt achter stuur

Slapen achter het stuur kan gevaarlijk zijn. Een autodief in Oostenrijk moet zijn dutje mogelijk bekopen met een celstraf. De 17-jarige jongen viel in slaap terwijl hij bezig was een auto te stelen.

De eigenaresse van de auto vond de jongen - die dronken leek - zondag slapend in haar auto. De deur was opengebroken en een deel van de bedrading van de auto was blootgelegd, om het voertuig aan de praat te krijgen. Nadat hij was ontdekt draaide hij zijn werkzaamheden aan de bedrading terug en ging hij ervandoor. De politie wist hem op te sporen nadat de vrouw aangifte had gedaan.

Politie Mexico vindt drugskanon bij grens

De politie in de Mexicaanse grensstad Mexicali heeft een provisorisch kanon in beslag genomen dat werd gebruikt om drugs over de grens naar de Verenigde Staten te schieten.

Het kanon bestaat uit een plastic pijp en een metalen tank waar perslucht doorheen liep uit de motor van een oude auto. Volgens de politie konden met het kanon cilinders met drugs van ruim dertien kilo worden afgevuurd. Het apparaat werd gevonden nadat de Mexicaanse politie tips had gekregen van haar Amerikaanse collega's, die de drugs hadden gevonden.

Waterballet na koperdiefstal

Een flatgebouw in Nijmegen is dinsdag onder water komen te staan na de diefstal van een koperen leiding. De waterleiding in het elf verdiepingen tellende gebouw is voorlopig afgesloten. De politie spreekt dinsdagavond van een enorm waterballet. In totaal liepen 24 woningen waterschade op.

Een bewoonster van de flat waarschuwde rond 17.30 uur de brandweer over lekkage. De vrouw was al op onderzoek uitgegaan in het pand, maar kon de oorzaak niet vinden.

De hulpdiensten ontdekten dat de oorzaak zich op de elfde verdieping bevond. Daar was in een ruimte een deel van een koperen leiding gestolen.

Bekeken wordt nog welke maatregelen er moeten worden genomen voor de bewoners.

FOK!sport foto onderschrift zondag 24 februari

FOK!sport zal in 2013 van start gaan met een foto onderschrift competitie. Een concept dat goed is gejat van het FOK!forum, waar onder meer Sport en Voetbal al eerder met het idee aan de haal zijn gegaan. FOK!sport zal elke zondag en woensdag een nieuwe foto plaatsen.

Afgelopen woensdag was de twaalfde ronde. De winnaar van de vorige ronde (volgens de FOK!sport redactie) was Godafoss met het volgende onderschrift: "Mr. T zoekt zijn heil in de NBA."

Opgave van zondag 24 februari
 Robin van Persie raakte gister geblesseerd bij een duel van zijn club Manchester United. Maar wat gebeurede er precies? (Foto: Pro Shots) 

Opgave Sijsling tegen Haas

Igor Sijsling heeft in de eerste ronde van het ATP-toernooi van Delray Beach op moeten geven. In de partij tegen Tommy Haas moest hij de handdoek werpen bij 1-1 in sets. 

Sijsling had goede kansen tegen de Duitser en paktr de eerste set met 7-5. In de tweede ging het gelijk op tot Sijsling hard door zijn enkel ging.  Na een blessurebehandeling ging hij nog even verder, maar na de 4-6 setverlies stopte een gefrustreerde Sijsling ermee.  

Ke$ha schreef met moeder over vagina

Poprockster Ke$ha schreef, geloof het of niet, samen met haar moeder een liedje over haar eigen vagina. Het nummer 'Gold Trans Am' begon als ode aan haar auto. Het eindigde echter als een ode aan haar vagina.

De blonde dame vertelde dat het nummer in het begin ging over haar favoriete en enige auto, een Trans Am, die het bijna vaker niet dan wel doet. Maar toen veranderde het onderwerp, zoals altijd bij popmuziek, in iets ranzigs: haar vagina. De Trans Am uit het liedje is dus een synoniem voor haar vagina.

"Maar mijn vagina is trouwens prima in orde. Mijn doos werkt 100% van de tijd. Mijn moeder en ik hebben een speciale band. We schrijven bijvoorbeeld ook liedjes over jongens en seks. Mensen vinden dat wellicht raar. Maar je moet er niet te diep over nadenken."

"Veel culturen hebben last van bekrompenheid. Mensen zitten vast in een patroon om altijd maar het juiste te doen. Zolang je niemand pijn doet moet je jezelf vrijlaten om te kunnen fantaseren."

Libanese internationals geschorst voor matchfixing

Twee internationals van Libanon zijn voor het leven geschorst wegens matchfixing. Dat heeft de Aziatische voetbalbond dinsdag bekendgemaakt. De spelers, Mahmoud al Ali en Ramez Dayoub, zouden in ruil voor geld van wedkantoren met opzet wedstrijden hebben verloren. Ze moeten naast de schorsing ook een boete van ruim tienduizend euro betalen.

Behalve de twee hoofdverdachten werden nog 22 voetballers bestraft. Zij krijgen schorsingen variërend van één tot drie seizoenen. Op het moment dat ze het geld aannamen, speelden alle betrokkenen in de Libanese competitie.

De Aziatische voetbalbond stelde vorige week een taskforce in om de strijd tegen matchfixing te intensiveren. Ook in Europa zijn de laatste jaren op grote schaal wedstrijden verkocht, maakte Europol eerder deze maand bekend.

[DFB Pokal] SC Freiburg voor het eerst in halve finale

SC Freiburg heeft voor het eerst in de clubgeschiedenis de halve finale van de DFB Pokal behaald. FSV Mainz werd in de slotfase op miraculeuze wijze afgetroefd. Al na twee minuten lag de bal voor het eerst in de touwen van Freiburg. Shawn Parker, die even daarvoor al een goede kans had gehad, krreeg de openingstreffer op een presenteerblaadje aangeboden. Chimedu Ede zette hem vrij voor het doel, waarna hij de bal zonder moeite kon binnenschieten.

Oud-NEC-speler Niki Zimling zette Mainz na vier minuten al op een veilige 2-0 voorsprong. Adam Szalai bracht de bal vanaf rechts voor het doel. Zimling kreeg de bal in zijn bezit en joeg deze vanaf twintig meter tegen de touwen. Voor Freiburg stond er zodoende een zware opdracht op het programma om de bekerdroom te verwezenlijken.

Freiburg drong voor de rust nog wel enkele malen aan om de aansluitingstreffer te forceren, maar de club slaagde er pas na 86 minuten om de 2-1 te maken. Het schot van Matthias Ginter werd nog wel gekeerd, maar Santini kon van dichtbij de bal over de doellijn werken.

Met nog vier reguliere speelminuten op de klok leek doorbekeren voor Freiburg onmogelijk, maar de ploeg presteerde in de slotminuut het onmogelijke. Daniel Caliguiri mocht aanleggen vanaf de strafschopstip en zette de verdiende 2-2 op het scorebord. Caliguiri stond even later ook aan de basis van de 2-3. In de 18e minuut van de verlenging kreeg hij de bal bij de tweede paal voor zijn voeten om de winnende treffer binnen te werken.

Sekstape Kim Kardashian bijna vergaan in brand

De wereld is ontsnapt aan een mogelijke ramp. Een brand in het porno-hoofdkwartier van de wereld, het kantoor van Vivid Enterainment, dreigde bijna de originele sekstape van ons aller Kim Kardashian te vernietigen.

De originele videoband met daarop de 20 minuten durende sekspartij van Kim en haar toenmalige scharrel, lag veilig opgeborgen in een kluis op het kantoor van de grote baas.

De brand brak uit op het dak van het gebouw. Een koeltoren van de airconditioning vloog in brand. De brandweer kon door snel uit te rukken erger voorkomen. Na enige uren gaf de brandweer het gebouw weer vrij. Waarschijnlijk hebben de brandweerlieden het gebouw grondig gecontroleerd.

Naast de tape van Kim lagen er nog veel meer beroemde bandjes in de kluis. Zo bevat de schoenendoos onder andere ook de film '1 night in Paris'. Een film over een piemel die een avond in beroemdheid Paris Hilton verbleef. Uiteraard ligt ook de tape van Pamela Anderson en Tommy Lee hier te verstoffen.

Liefhebbers kunnen weer met een gerust hart en een doosje tissues naar de bekende sites surfen om deze klassiekertjes te bekijken.

Anzhi haalt nog meer versterking

De Russische voetbalclub Anzhi Makhachkala blijft maar actief op de transfermarkt. Vandaag versterkte de ploeg van Guus Hiddink zich met Emir Spahic. De verdediger wordt gehuurd van het Spaanse Sevilla, daarna kan Anzhi de 32-jarige Bosnische international eventueel definitief overnemen.

"Spahic heeft het trainingskamp in Cartaya verlaten en is op weg naar Moskou", zo liet Sevilla weten op zijn site. "Hij moet nu zelf nog tot een akkoord komen met Anzhi, dat tot woensdag de tijd heeft hem te registreren voor de competitie." Spahic speelde eerder in Rusland al voor Torpedo en Lokomotiv Moskou. In 2009 vertrok hij naar het Franse Montpellier, om in 2011 uit te komen in Sevilla.

Chris Brown zal Rihanna nooit meer slaan

Rapper en professioneel vrouwenbokser, Chris Brown, zal zijn vriendin Rihanna nooit meer slaan. Dit zei hij nadat hij gevraagd werd over zijn relatie met zangeres Rihanna.

Chris Brown verbouwde in 2009 het gezicht van Rihanna waar hij toen ook al een relatie mee had. Uiteindelijk werd hij daar dan ook voor veroordeeld. Rihanna heeft hem inmiddels vergeven en is weer diep onder invloed van haar vriendje Chris.

Brown zei: "Ik heb ontzettend spijt van die avond. Het was echt de grootste fout van mijn leven. Maar ze houdt van mij dus ja, wat kan ik zeggen. Al heb ik er wel hard voor moeten werken. Ik heb erg veel geleerd van die avond, ik was toen nog jong maar ik ben erg gegroeid in de afgelopen jaren. Ik nam alles voor lief."

De mishandelaar zei dat zijn fans en vrienden hem gesteund hebben in die moeilijke tijd. "De mensen die mij wél echt kennen en mijn fans hebben mij er doorheen getrokken. Mensen bekritiseren mij en vallen mij constant aan. Maar daar trek ik mij niets van aan. Zij kennen mij niet en zij kennen ons niet."

Rihanna heeft het haar lover vergeven. Al zal ze hem wel verlaten als hij haar weer zou slaan. "Hij heeft niet de luxe om het weer te verpesten.' Chris zei dat hij zijn voortaan niet meer zijn vuisten zal gebruiken om zijn mening kracht bij te zetten. 'Ik heb er echt van geleerd en zal haar nooit meer slaan."

Dishonored-DLC trophies uitgelekt

Voor wie niet kan wachten om weer met Corvo Attano aan de slag te gaan is er goed nieuws. Er is een lijst met trofeeën uitgelekt voor de DLC "The Other Side of The Coin" van Dishonored.

Just Business - You got the information needed from the Rothwild Slaughterhouse
Missing Pieces - You obtained Delilah Copperspoon’s identity from Thalia Timish
Well Connected - You purchased all of the Favors in The Other Side of the Coin
No Regrets - You completed The Other Side of the Coin in High Chaos
Redemptive Path - You completed The Other Side of the Coin in Low Chaos
Whisper Ways - You completed The Other Side of the Coin without alerting anyone
Cleaner Hands - You completed The Other Side of the Coin without killing anyone
Rats and Ashes - You caused a death using an arc mine and a rat
Message from the Empress - You performed a drop assassination from atop the Empress statue
Stone Cold Heart - You spoke with the statue of Delilah in Timsh’s estate

Verdere details over de DLC of de releasedatum zijn nog niet bekend, maar de liefhebbers kunnen binnenkort weer aan de slag met Dishonored.

Meer Cubaanse sigaren gepaft in 2012

Cuba heeft vorig jaar meer sigaren verkocht dan in 2011, ondanks de aanhoudende economische crisis. Dat heeft het Cubaanse staatstabaksbedrijf Habanos bekendgemaakt.

In totaal verkocht Habanos in 2012 voor omgerekend 315 miljoen euro aan sigaren, vergeleken met zo'n 303 miljoen euro in 2011. Het nieuws werd dinsdag bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse sigarenfestival in Havana. Ondanks de economische crisis worden de meeste Cubaanse sigaren nog altijd geïmporteerd door Spanje.

Het festival heeft zo'n vijftienhonderd mensen uit zeventig landen getrokken. Er is onder meer een wedstrijd voor sigarensommeliers, een tentoonstelling over koken met tabak en een veiling van humidors die soms voor honderdduizenden euro's van eigenaar wisselen.

Het festival trekt dit jaar ook enkele beroemde gasten, onder wie Boris Becker, de Cubaanse zangeres Omara Portuondo en drie voormalige spelers uit de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA.

Oudste hotel van Nederland in brand

In het naar eigen zeggen oudste hotel van Nederland, hotel De Draak in Bergen op Zoom, woedt dinsdagavond een zeer grote brand. De brand is vermoedelijk uitgebroken in de sauna. De brandweer is op zoek naar de brandhaard. De brandweer denkt dat er geen mensen in het pand meer aanwezig zijn, meldt een woordvoerder.

Het hotel staat aan de Grote Markt in het centrum van Bergen op Zoom. Vanwege het historische karakter van het pand zijn volgens de zegsvrouw veel brandweerlieden en materieel ingezet. De woordvoerster stelt dat het pand uit de Middeleeuwen stamt.

Asscher gaat eisen stellen aan Turkse internaten

Turkse internaten moeten gaan voldoen aan nog op te stellen pedagogische, veiligheids- en welzijnseisen. Ook komt er toezicht. Dat heeft minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) Lodewijk Asscher (PvdA) dinsdag geschreven aan de Tweede Kamer.

Asscher kwam tot het besluit na een overleg dinsdag met vertegenwoordigers van de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Arnhem, Almelo en Dordrecht over de situatie in Turkse internaten. Tijdens het overleg is volgens Asscher geconstateerd dat er geen waarborgen zijn voor het pedagogische klimaat in Turkse en andere privaat gefinancierde internaten waar kinderen wonen en waarvoor geen toezicht is geregeld. "Dat baart ons zorgen", schrijft de minister.

De bedoeling van de eisen is vooral dat de internaten ervoor zorgen dat kinderen in de internaten 'meedoen in de Nederlandse samenleving'. "Om een plek te vinden in Nederland is het van belang dat migranten in aanraking komen met mensen met andere denkbeelden of een andere levensstijl. Dat geldt zeker voor kinderen. Het is niet wenselijk wanneer zij opgroeien in afzondering van de rest van de samenleving", aldus Asscher.

De eisen worden opgesteld door een aantal gemeenten en het rijk, in overleg met internaatbesturen. In mei moet duidelijk zijn aan welke eisen de internaten moeten voldoen en hoe het toezicht vorm krijgt. Ook andere private internaten waar geen toezicht op is moeten aan de eisen gaan voldoen. Bij afspraken over het toezicht wordt aangesloten bij bestaande regels voor bijvoorbeeld de kinderopvang en de jeugdzorg, aldus Asscher.

Na mei bekijkt de minister of het toezicht voldoet en of er wellicht wettelijke eisen aan de internaten moeten worden gesteld.

Afgelopen jaar bleek dat moskee-internaten in Utrecht en Rotterdam niet over de juiste vergunningen beschikken om kinderen onderdak te bieden. In sommmige gevallen was de brandveiligheid verre van goed geregeld. Rotterdam gaf in november aan toezicht te gaan houden op de moskee-internaten in de stad.

Asscher noemde het in december ?zorgelijk? dat kinderen verblijven in religieuze internaten die hun integratie in de Nederlandse samenleving niet bevorderen. Hij zei toen voorstander te zijn van toezicht door gemeenten.

Filmindustrie praat in april over toekomst

Filmmakers, acteurs, bioscoophouders en politici gaan op 11 april praten over de toekomst van de Nederlandse film. De zogeheten filmtop, een initiatief van VVD, PvdA en D66, zal in Den Haag worden gehouden. Dat schrijft minister Jet Bussemaker (Cultuur) dinsdag aan de Tweede Kamer.

De filmtop wordt georganiseerd door het Filmfonds en het ministerie. Op de top moet worden gezocht naar een steuntje in de rug voor de Nederlandse filmindustrie. Gedacht wordt aan een zogeheten tax shelter, waardoor net als in andere landen minder belasting betaald hoeft te worden.

Filmindustrie praat in april over toekomst
Filmindustrie praat in april over toekomst (Foto: ANP)

'Tot vier miljard extra bezuinigingen op komst'

Het kabinet wil volgend jaar 3,5 tot vier miljard euro extra bezuinigen om het begrotingstekort te verlagen. Dat meldt RTL Nieuws dinsdagavond op basis van bronnen. Dit jaar wordt het lastig, maar volgend jaar moet het begrotingstekort weer onder de Europese norm van drie procent zitten.

Een van de plannen is dat bijna iedereen meer belasting gaat betalen. De belastingschijven worden bevroren. Deze maatregel levert een miljard euro op. Voor personeel in de zorg en voor andere mensen in de semipublieke sector dreigt de nullijn.

Door nu al aan te geven welke maatregelen in 2014 worden doorgevoerd, zou het kabinet extra onzekerheid willen voorkomen. Vrijdag zou de ministerraad verder vergaderen over een nieuwe ronde van bezuinigingen.

Donderdag maakt het Centraal Planbureau (CPB) de economische verwachtingen voor 2013 en 2014 bekend. Dan wordt duidelijk of extra bezuinigingen nodig zijn om binnen de Europese norm te blijven. Eind april moet het kabinet een conceptbegroting voor 2014 naar Brussel sturen.

Dinsdag meldde een woordvoerder van het ministerie van Financiën dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) woensdagochtend begint aan een rondje langs alle fracties om 'het proces van de komende maanden' door te nemen. Hij wil dit rondje af hebben voordat de cijfers van het CPB bekend worden gemaakt. Het kabinet is voor een meerderheid in de Eerste Kamer afhankelijk van de steun van de oppositie, omdat daar een meerderheid voor VVD en PvdA ontbreekt.

Mansveld wil meer grip op ov-chipkaart

Het rijk wil meer te zeggen krijgen over de ov-chipkaart. Dat heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) dinsdag laten weten in een brief aan de Tweede Kamer.

De ov-chipkaart valt nu onder de vervoerbedrijven en de regionale overheden. De samenwerking tussen deze partijen verloopt vaak moeizaam, constateert Mansveld.

Slepende kwesties zoals het dubbele opstaptarief worden daarom niet opgelost. Ze wil het rijk daarom meer wettelijke bevoegdheden geven 'indien de besluitvorming stokt'. Het ministerie kan straks besluiten nemen over 'onderwerpen met een nationale impact', de regels bepalen rondom de productie, beheer en uitgifte van de chipkaart.

Mansveld werkt ook aan een 'nieuwe eigendomsstuctuur' van TLS, het bedrijf achter de chipkaart. TLS is nu eigendom van de vervoerbedrijven. Ook onderzoekt Mansveld of er een onafhankelijke toezichthouder moet komen.

Tsonga verliest al in eerste ronde Dubai

Jo-Wilfried Tsonga is bij het ATP-toernooi van Dubai niet verder gekomen dan de eerste ronde. De als vijfde geplaatste Fransman ging verrassend onderuit tegen zijn landgenoot Michaël Llodra: 6-7 (3), 2-6. Het is pas de eerste keer in zeven ontmoetingen dat Llodra van Tsonga weet te winnen.

Tsonga is niet de enige geplaatste speler voor wie al na de eerste ronde het doek valt. De Serviër Janko Tipsarevic (6) moest met duidelijke cijfers zijn meerdere erkennen in Nikolay Davydenko uit Rusland: 0-6, 5-7.

Novak Djokovic kwam niet in de problemen. De nummer één van de wereld was in een Servisch onderonsje Viktor Troicki de baas: 6-1, 6-4. De Spanjaard Roberto Bautista-Agut is woensdag zijn volgende tegenstander.

Problemen stapelen zich op voor SC Veendam

Het voortbestaan van SC Veendam hangt opnieuw aan een zijden draadje. De club uit de Eerste Divisie heeft van de gemeente te horen gekregen dat er geen sprake kan zijn van kwijtschelding of opschorting van de huurverplichtingen van het stadion. Veendam kan daardoor mogelijk deze maand de salarissen al niet meer betalen.

Veendam had de toezegging van de gemeente nodig om de mediagelden van de KNVB vooruitbetaald te krijgen. Daarmee is een bedrag van ongeveer 150.000 euro gemoeid. De club zit nu met de handen in het haar en gaat zich beraden over de huidige situatie.

Het water staat Veendam al een tijdje tot aan de lippen. De Groningse club, die in 2010 op het nippertje van de ondergang werd gered, kampt met een aanzienlijk begrotingstekort. De KNVB gaf Veendam onlangs uitstel tot 1 april om met een plan van aanpak te komen. Pogingen om geld te genereren hebben vooralsnog echter weinig opgeleverd.

Veendam bezet momenteel de tiende plaats in de Jupiler League. Na RBC, Haarlem en AGOVV kan het de vierde club in korte tijd worden die uit het betaald voetbal verdwijnt.

Sylvia Hoeks te moe voor rol in Kenau

Sylvia Hoeks laat de rol in het historische drama Kenau schieten. De 29-jarige actrice kampt met vermoeidheidsverschijnselen. "De doorlopende werkdruk en de rollen die ik heb gespeeld de afgelopen jaren zijn me niet in de koude kleren gaan zitten", zegt Hoeks in een verklaring. Sophie van Winden neemt haar rol in Kenau over.

Hoeks had in december al aangegeven minder te gaan werken. "Ik hoopte de afgelopen maanden genoeg rust te hebben genomen", vertelt de actrice. Na het filmfestival van Berlijn waar ze eerder deze maand was voor haar film The Best Offer bleek dat ze oververmoeid was. "Ik had me enorm verheugd op Kenau, maar mijn gezondheid gaat voor".

In The Best Offer is Hoeks te zien naast internationale filmsterren als Geoffrey Rush en Donald Sutherland. Vorig jaar was ze te zien in het drama Het Meisje en de Dood en de Duitse komedie Vatertage. Daarnaast had ze een rol in de tv-serie Bloedverwanten.

Van Winden won een Gouden Kalf voor haar bijrol in Leef!. Ze is in Kenau te zien naast Monic Hendrickx, die de titelrol van Kenau Simonsdochter Hasselaer speelt. Zij runde een scheepswerf toen Haarlem werd belegerd door de Spanjaarden in 1572. Van Winden neemt de rol over van Magdalena, die zich bij het vrouwenleger van Kenau aansluit.

De film wordt geregisseerd door Maarten Treurniet en het scenario is geschreven door Karen van Holst Pellekaan en Marnie Blok. De opnames zijn maandag begonnen in Hongarije. Donderdag is de eerste draaidag van Van Winden. Kenau moet in februari volgend jaar in de bioscopen draaien.


Sylvia Hoeks te moe voor rol in Kenau (Foto: Novum)

NVU-leider veroordeeld om discriminatie

Leider van de Nederlandse Volksunie (NVU) Constant Kusters is door een rechtbank in Almelo veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur en twee weken voorwaardelijke celstraf. Dit omdat tijdens een demonstratie in Enschede volgens de rechter ontoelaatbare leuzen en symbolen werden gebruikt.

Zo werd er 'Nederland voor de Nederlanders' en 'Ali B. en Mustafa, terug naar Ankara' gescandeerd. Die leuzen zijn volgens de rechter 'beledigend en grievend voor een grote groep mensen'.

Daarnaast werden spandoeken met het Keltisch kruis en het opschrift 'white power' meegedragen, wat strafbaar is. Kusters word door de rechter als leider van de demonstratie medeverantwoordelijk gehouden voor de uitingen van de deelnemers.

Naast Kusters werden ook drie anderen veroordeeld tot straffen van 500 euro boete tot 30 uur taakstraf. De beklaagden hebben zich gedurende de hele rechtszaak op hun zwijgrecht beroepen en waren niet aanwezig bij het vonnis. Wel kunnen ze nog in hoger beroep gaan tegen de uitspraak.

Uit den ouden doosch: Sega Genesis-commercial

Vandaag een klein stukje FOK!games-geschiedenisles. Terwijl de strijd tegenwoordig wordt uitgevochten door Microsoft, Nintendo en Sony, was dat vroeger vooral een gevecht tussen Nintendo en Sega. En toen ging het écht hard tegen hard.

Enkele jaren na de North American Videogame Crash begon de games-industrie in Noord-Amerika voet aan de grond te krijgen. De welbekende console van Nintendo, de NES, werd in 1985 uitgebracht en had in eerste instantie vrij spel en veroverde een flink deel van de markt. Echter kwam in 1988 Sega met de Genesis-console, die technologisch superieur was aan de Nintendo, met zijn 16-bits tegenover de 8-bit Nintendo.

Sega had echter wel een probleem, namelijk: hoe krijg je voet aan de grond met een achterstand van 3 jaar? Nou, zo dus:

Genesis does what NintenDON'T!

De marketing van Sega bleek succesvol te zijn, want wereldwijd verkocht de console zo'n 40 miljoen stuks.

Verzekeraar bespaart fors door goedkope medicijnen

Verzekeraars hebben de afgelopen vijf jaar tussen de 750 en 900 miljoen euro bespaard door de voorkeur te geven aan goedkopere varianten van medicijnen. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 4,8 miljard euro uitgegeven aan apotheekzorg en Nederlanders gingen de afgelopen jaren vaker naar de apotheek. Dat laatste is echter niet terug te zien in de kosten van apotheekzorg vanwege het zogenoemde preferentiebeleid, dat inhoudt dat verzekeraars de voorkeur geven aan geneesmiddelen met de gunstigste prijs.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de meeste mensen tevreden zijn met de bereikbaarheid van apotheken en over de zorg die ze er krijgen. Het aantal apotheken is de laatste jaren stabiel gebleven. De uitbaters klagen echter over forse omzetdalingen.


Verzekeraar bespaart fors door goedkope medicijnen (Foto: Novum)

Angry Birds-cartoon komt volgende maand uit

Volgende maand wordt een cartoon-versie van de populaire Angry Birds gelanceerd, Angry Birds Toons. De première vind plaats op 16 en 17 maart, daarna zal er wekelijks een aflevering online verschijnen.

De serie is bedoeld om meer diepte te geven aan de karakters die de hoofdrol spelen in de games van Rovio. De afleveringen worden online uitgebracht op de Angry Birds Toons-site. Waarschijnlijk zullen deze gewoon op YouTube verschijnen, waardoor ook wij Nederlanders van de serie kunnen genieten, in plaats van dat we enkele jaren moeten wachten tot hij hier op de buis verschijnt.

De trailer van Angry Birds Toons

Van der Vaart blesseert zich op training

Rafael van der Vaart heeft aan een training bij Hamburger SV een scheenbeenblessure overgehouden. De middenvelder kreeg tijdens een oefenpotje een schop te verwerken. Hij liep daarbij een flinke snee in zijn scheenbeen op.

Hamburger SV verwacht Van der Vaart niet lang kwijt te zijn. Op de officiële website geeft de Duitse club aan dat de Nederlander naar verwachting woensdag al terugkeert op het trainingsveld.

Van der Vaart werd slachtoffer van de straftraining die HSV kreeg na de oorwassing tegen Hannover 96. Trainer Thorsten Fink was allerminst blij met de 5-1 nederlaag tegen de naaste concurrent. De formatie van Fink zag het verschil met Hannover 96 verkleind worden tot één punt. De nummer zes van de Duitse Bundesliga voelt verder ook de hete adem van FSV Mainz en Schalke 04.

Man met 167 openstaande boetes gepakt

Een 42-jarige man die nog 167 boetes moest betalen is dinsdag opgepakt in het Gelderse Velp. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 26 duizend euro. De man zonder vaste verblijfplaats is in een cel gezet omdat hij dit bedrag vooralsnog niet heeft kunnen ophoesten, meldt de politie.

De arrestatie is volgens de politie te danken aan speurwerk van een wijkagent. De veldwachter, die wist dat de man nog een fiks aantal boetes open had staan, was er tijdens zijn werkzaamheden achtergekomen waar de wanbetaler verbleef.

Als de man de ruim 26 duizend euro niet betaalt, moet hij 1169 dagen zitten.

Ochtendstop verplicht voor prostituees Amsterdam

De prostitutieramen en bordelen in Amsterdam moeten in de vroege ochtend een aantal uren dicht. Prostituees krijgen in de late nachtelijke uren vaker te maken met agressieve en dronken klanten. Ook is het volgens het college van burgemeester en wethouders gevaarlijker om te werken omdat er te weinig toezicht en sociale controle is.

De bordelen en ramen sluiten daarom voortaan als de horeca ook dichtgaat. Doordeweeks mogen prostituees tussen 04.00 en 09.00 uur niet werken en in het weekend tussen 05.00 en 09.00 uur. Uit strafzaken blijkt dat veel slachtoffers van mensenhandel juist op deze uren werken. Prostituees maken bovendien vaak dagen van zo'n zeventien uur, wat door de invoering van sluitingstijden moet worden beperkt.

Het college besloot ook de minimumleeftijd voor prostituees te verhogen van 18 naar 21 jaar. Uit onderzoek blijkt dat juist jonge vrouwen vaker slachtoffer zijn van bijvoorbeeld gedwongen prostitutie en andere vormen van uitbuiting. "Bovendien vraagt de aard van het werk ook een zekere mate van volwassenheid", aldus het stadsbestuur.

Verder krijgen exploitanten meer verantwoordelijkheid om misstanden tegen te gaan. Zo moeten ze een bedrijfsplan hebben waarin staat hoe ze de rechten van prostituees beschermen. Ook moeten ze met potentiële werkneemsters een intakegesprek houden waarin duidelijk moet worden of ze zelfredzaam genoeg zijn om in de prostitutie te kunnen werken.

De gemeente hoopt met de maatregelen misstanden als uitbuiting en mensenhandel in de prostitutie beter te kunnen aanpakken. Eerder deze maand bleek al dat Amsterdam onderzoekt of op korte termijn een verplichte taaltoets voor prostituees kan worden ingevoerd.


Ochtendstop verplicht voor prostituees Amsterdam (Foto: Novum)

Kamer voor verhogen leeftijdgrens alcohol

De verhoging van de leeftijd waarop alcohol mag worden gekocht gaat van 16 naar 18 jaar. Een grote meerderheid van de Tweede Kamer staat achter het initiatiefwetsvoorstel dat dinsdag wordt behandeld. Alleen de PVV en D66 zijn tegen, zo bleek in het debat.

Mogelijk wordt het nog dit jaar verboden om alcoholhoudende drank te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. De nieuwe wet maakt ook het bezit van alcohol op straat en in de horeca strafbaar voor 18-minners.

Het wetsvoorstel is ingediend door ChristenUnie, PvdA, CDA en SGP en wordt gesteund door VVD, SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren. Alleen 50Plus heeft nog geen standpunt ingenomen. In het regeerakkoord staat ook dat de leeftijd omhoog moet.

ChristenUnie-Kamerlid en initiatiefnemer Joël Voordewind is blij met de brede steun. "Ik ben zeer verheugd dat we nu in de Tweede Kamer deze belangrijke stap kunnen zetten om tot gezondheidswinst te komen."

"Niet alleen de leeftijd gaat omhoog, maar er komt nu ook betere preventie en strenge lokale handhaving", stelt PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester. "Een sterk geheel om comazuipen tegen te gaan." Gemeenten moeten strenger gaan handhaven, staat in het wetsvoorstel.

"Met deze leeftijdsverhoging geven we ouders die hun kinderen willen beschermen het steuntje in de rug waar ze ons om hebben gevraagd. Daar hoort ook een strenge handhaving van gemeenten bij," vindt CDA-Kamerlid Hanke Bruins-Slot. SGP-Kamerlid Kees van der Staaij spreekt van 'pure gezondheidswinst en een welkome ondersteuning voor ouders en opvoeders'.

Ook de VVD kan zich vinden in het plan. "Alcohol is geen kinderspel", zei Kamerlid Arno Rutte dinsdag in het debat. Ook bij GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman is het besef ingedaald dat alcohol niet geschikt is voor kinderen. "De laatste tijd is er steeds meer bekend geworden over de werking van alcohol op het jonge brein." De SP is voor de verhoging, maar vindt ook dat drankindustrie haar verantwoordelijkheid moet nemen. "Het is vreemd om kinderen te criminaliseren terwijl de alcoholbranche buiten schot blijft", zei SP-Kamerlid Nine Kooiman.

De PVV is tegen het plan en spreekt van 'betutteling'. Volgens Fleur Agema ligt de verantwoordelijkheid bij de ouders, niet bij de overheid. "Met de meeste kinderen gaat het gewoon goed. Laat die partijen zich met belangrijkere zaken bezighouden: het land verkeert in een zware economische crisis."

D66-Kamerlid Vera Bergkamp is ook tegen het wetsvoorstel. "Op 1 januari van dit jaar is een nieuwe wet ingegaan die het in het bezit hebben van alcohol bij jongeren onder de 16 jaar strafbaar stelt. Laten we nou eerst die wet proberen te handhaven en hem daarna evalueren voordat we weer een nieuwe wet invoeren."

FOK!filmtips van de dag: Mr. Nobody

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

In dit vervolg op actiethriller The Fugitive is Tommy Lee Jones opnieuw te zien als Sam Gerard, een rol die hem voor de eerste keer de Oscar voor Beste Mannelijke Bijrol opleverde.

Gerard maakt als U.S. Marshal verbeten jacht op meer dan alleen een voortvluchtige verdachte. Voormalig undercover-agent Sheridan wordt verdacht van een tweetal moorden en slaat op de vlucht als het vliegtuig, waarin hij met andere verdachten wordt vervoerd, neerstort. Sheridan neemt zich voor nooit levend te worden aangehouden, maar Gerard is onvermoeibaar in zijn zoektocht naar zijn prooi. Een race tegen de klok ontvouwt zich, terwijl Sheridan zijn uiterste best doet de ware moordenaars te achterhalen en ondertussen uit handen te blijven van de U.S. Marshals. Je ziet Robert Downey Jr., Joe Pantoliano en Wesley Snips ook verschijnen op je scherm. U.S. Marshals om 20:30 op Veronica.

Vlak voor zijn dood blikt de 120-jarige Nemo Nobody, een rol van Jared Leto, terug op zijn leven en de keuzes die hij heeft gemaakt.

Het heden; Mr. Nobody leidt een burgerlijk bestaan met zijn vrouw Elise en hun kinderen. Plotseling ontwaakt hij in een zinkende auto. Hij verdrinkt en wordt wakker aan een zwembad bij een vrouw en kinderen die hij niet herkend. Het jaar 2092; de planeet Mars is de favoriete vakantiebestemming en de genetische wetenschap heeft de natuurlijke dood overwonnen. In een ziekenhuis sterft Mr. Nobody, terwijl de wereld meekijkt. Hij is de laatste sterfelijke op aarde. Zijn geheugen is gewist door ouderdom, maar onder hypnose komen zijn herinneringen terug.

De jaren '70: Nemo is zeven jaar oud. Wanneer zijn ouders scheiden wordt Nemo voor een onmogelijke keuze gesteld. Vanaf dat moment splitst zijn leven zich op en leeft hij parallelle levens. Te zien op RTL8 om 20:30.

Drie zwaargewichten in Hollywood Jeff Bridges, Tommy Lee Jones en Forest Whitaker bundelen de krachten in Blown Away.

Als Jimmy Dove stopt met zijn werk bij de explosievenopruimingsdienst heeft hij al vele levens gered. Nu wil hij stoppen en trouwt met een alleenstaande moeder. Als één van zijn vrienden sterft door een Ierse psychopaat wordt het een persoonlijke vendetta om te voorkomen dat er meer doden vallen. Hij kent de psychopaat namelijk nog van vroeger, toen hij een andere identiteit had in Belfast. De film begint om 23:00 op Veronica.

Je kan ook nog kiezen uit Raising Helen, Revenge of the Nerds IV: Nerds in Love, Porky’s Revenge, Manticore en Then She Found Me.

Het geheim van Lara's haar

Het zal niemand ontgaan zijn dat Lara Croft een vrouw is. Ondanks dat ze helemaal alleen op een onbekend eiland zit is het toch fantastisch om te weten dat haar kapsel mooi blijft. Tenminste, voor pc, want Tomb Raider op pc bevat namelijk TressFX, nieuwe technologie voor realistisch haar.

Dankzij de technologie zal het haar van Lara reageren op wind en bewegingen van haar hoofd. Hierbij is het tevens zo dat het haar niet door Lara's hoofd of kledingstukken gaat. TressFX komt alleen met de pc-versie van Tomb Raider. Gamers die de game voor PlayStation 3 of Xbox 360 kopen moeten het doen met minder mooie haren. Tomb Raider ligt 5 maart in de winkels voor PlayStation 3, Xbox 360 en pc.

Zonder TressFX

Zuid-Korea eert 'eeuwige held' Hiddink

Guus Hiddink heeft ruim tien jaar na het bereiken van de halve finale op het WK met Zuid-Korea opnieuw een onderscheiding gekregen. De Nederlandse coach mag zich vanaf nu 'Everlasting Hero' van het Aziatische land noemen. Hiddink kreeg de onderscheiding dinsdag tijdens opnamen voor College Tour uit handen van ambassadeur Key Cheol Lee.

Op het WK van 2002 eindigde Hiddink met Zuid-Korea als vierde. Het leverde hem als eerste buitenlander de titel ereburger van Zuid-Korea op. Ook ontving de Achterhoeker destijds de Blauwe Draak, de hoogste onderscheiding in de sport.

Hiddink kreeg dinsdag ook een persoonlijk bedankje van Psy. De Zuid-Koreaanse rapper, die met zijn nummer Gangnam Style onlangs een wereldhit scoorde, prees Hiddink in een videoboodschap voor zijn enorme verdiensten voor het land.

Psy is ook uitgenodigd om als gast aanwezig te zijn in College Tour, maar het is niet duidelijk of hij daaraan gehoor heeft gegeven. Het programma wordt vrijdagavond uitgezonden op Nederland 3.


Zuid-Korea eert 'eeuwige held' Hiddink (Foto: Novum)

Drietal meldt zich voor mishandeling Oosterhout

De politie heeft donderdag drie verdachten aangehouden voor een zware mishandeling vorige maand in Oosterhout. De drie inwoners van de Noord-Brabantse plaats van 17, 17 en 18 jaar meldden zich aan het einde van de middag met hun ouders en advocaten bij de politie in hun woonplaats.

Een 25-jarige man werd 19 januari 's nachts door vijf mannen mishandeld in de Klappeijstraat. Er leek geen duidelijke aanleiding te zijn. Toen het slachtoffer op de grond viel, bleven de daders op hem in slaan.

Het regionale opsporingsprogramma Bureau Brabant van Omroep Brabant besteedde maandag aandacht aan de mishandeling en zond beelden van het geweld uit. Naar aanleiding daarvan kwamen tientallen tips binnen, waarin ook namen werden genoemd.

Variabele kaartprijzen voor ballet en opera

Het Nationale Ballet en De Nederlandse Opera komen volgend seizoen met variabele toegangsprijzen op alle voorstellingen. Naarmate er minder stoelen beschikbaar zijn, stijgt de prijs van een kaartje.

Vanaf het begin van de losse kaartverkoop bestaat de mogelijkheid van een prijsverhoging voor voorstellingen. Wie dus meteen een kaartje koopt, betaalt het laagste tarief.

"Het past bij internationale ontwikkelingen", zei algemeen directeur Els van der Plas van de twee gezelschappen dinsdag. "Hoe populairder, hoe duurder." Ze merkt dat mensen steeds langer wachten met het kopen van een kaartje. "Hiermee hopen we dat mensen eerder kaarten bestellen."

Variabele kaartprijzen voor ballet en opera
Variabele kaartprijzen voor ballet en opera (Foto: ANP)

Buslading aan Castlevania-trailers

Het lijkt er bijna op dat Konami is vergeten om trailers uit te brengen voor Castlevania: Lords of Shadow - Mirror of Fate. De studio heeft namelijk iets meer dan een week voor de release maar liefst zes trailers uitgebracht voor het spel.

Naast een hoop gameplay zitten tussen de lading trailers verborgen ook de openingsfilmpje van het spel en het achtergrondverhaal van hoofdpersoon Simon Belmont.

Castlevania: Lords of Shadow - Mirror of Fate komt 8 maart uit op Nintendo 3DS.

Duitser Frings beëindigt voetbalcarrière

Torsten Frings heeft dinsdag een punt achter zijn voetbalcarrière gezet. De 36-jarige Duitser ziet zich daartoe gedwongen door aanhoudend blessureleed. Frings speelde vijftien seizoenen in de Bundesliga en kwam de laatste twee jaar uit voor Toronto FC. De 79-voudig international verloor met Duitsland zowel de WK-finale van 2002 als de EK-eindstrijd van 2008.

Frings speelde door een chronische heupblessure zijn laatste wedstrijd in augustus. "Tijdens het voorseizoen ontdekten we dat mijn herstel langer zou duren dan verwacht", zegt Frings. "Ik wil altijd het beste doen voor het team en dat is de reden dat ik besloten heb om weg te stappen." De Duitser kwam de afgelopen twee jaar tot 33 duels en twee goals voor de Canadese club, waar hij ploeggenoot was van de Nederlander Danny Koevermans.

Frings speelde verspreid over twee perioden twaalf seizoenen bij Werder Bremen. De middenvelder stapte in 2002 over naar Borussia Dortmund en kwam na een jaartje Bayern München in 2005 weer terug bij Werder. Frings werd eenmaal Duits kampioen, in het seizoen 2004-2005 met Bayern.

In internationaal opzicht greep Frings naast een hoofdprijs. Hij verloor met Duitsland in 2002 de WK-finale van Brazilië met 0-2. Zes jaar later moesten Frings en de zijnen in de finale van het EK eveneens hun meerdere erkennen in Spanje (0-1). Beide duels speelde Frings volledig mee.

Apple patenteert lerende iPhone

Toekomstige iPhones kunnen zich wellicht aanpassen aan de situatie van de gebruiker. Zo zou het geluid in een bioscoop kunnen worden uitgeschakeld of worden opgeschroefd in een luidruchtige ruimte. Ook kan de smartphone actief worden op het moment dat de telefoon uit een tas gehaald wordt. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd patent van Apple.

Zo'n 'intelligente' telefoon gebruikt sensoren die bijvoorbeeld de temperatuur, lichtsterkte en trillingen registreren. Op basis van eerdere handelingen van de gebruiker en de input van de sensoren kan het apparaat voorspellen wat de gebruiker gaat doen.

Het is niet bekend of en wanneer deze technologie wordt ingebouwd in toekomstige versies van de iPad of iPhone.

Vliegtuigbom Eelde woensdag tot ontploffing gebracht

De oude vliegtuigbom die dinsdag werd gevonden op Groningen Airport Eelde wordt woensdag tot ontploffing gebracht. Het is de bedoeling dat dit 's ochtends gebeurt, maar een exact tijdstip is nog niet bekend, laat een woordvoerder van de politie weten. Dinsdagmiddag worden vast voorbereidingen getroffen om de bom veilig te laten ontploffen.

Zo moet de vijfhonderdponder nog bij daglicht worden verplaatst naar een andere locatie op het vliegveld. Nu ligt de bom te dicht bij gebouwen. Medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie adviseerden de bom niet buiten het vliegveld te verplaatsen, aldus de woordvoerder.

Verder worden enkele honderden kuub zand naar het vliegveld gebracht om het projectiel onder te begraven. Ook blijft het vliegveld dicht en blijven omliggende bedrijven en twee woningen ontruimd totdat de bom is geëxplodeerd. In de nacht van dinsdag op woensdag bewaken agenten het vliegveld.

De bom van Duitse makelij werd dinsdagochtend gevonden bij graafwerkzaamheden. Op het vliegveld wordt gewerkt aan de verlenging van de start- en landingsbaan.

Racen op vliegvelden in Need for Speed: Most Wanted-DLC

Ea heeft een trailer vrijgegeven die draait rond drie nieuwe DLC-paketten voor Need for Speed: Most Wanted die vandaag op Xbox 360, morgen op PlayStation 3 en op 13 maart op Origin verschijnen.

De DLC kan apart of in een bundel voor 2000 Microsoft Points/20 euro gekocht worden. Een officiële beschrijving van elke uitbreiding vind je onderaan.

  • Terminal Velocity - Need for Speed Most Wanted Terminal Velocity introduces players to Hughes International Airport, an expansive new location in Fairhaven City that gives players more opportunities to race, jump and drift their way to becoming the Most Wanted racer. Take on new single player modes with heightened levels of maneuverability in some of the world's most coveted new rides including the Porsche 918 Spyder 2013, BMW 1 Series M Coupe 2012, Audi RS3 2012, Ford Fiesta ST 2012 and Alfa Romeo Mito QV 2012. The cars have been hand-picked for their tight controls, enabling them to bust through airport gates, while also being quick and light enough with the new Jump Nitrous mod to jump through and over everything else. Need for Speed Most Wanted Terminal Velocity is also packed with 136 new multiplayer milestones, 10 new multiplayer speedlists, 40 new billboards, 8 new achievements and more. Need for Speed Terminal Velocity will be available for 1200 MS points (£10.28) or £11.99.
  • Need for Speed Movie Legends - Always wanted to drive like your favorite action movie star? Now you can! Movie Legends features five of the world's most iconic cars to have graced the silver screen. Gamers can take out rivals with debonair style in the luxurious Aston Martin DBS 2008 and Aston Martin DB5. Those who want to make like bandits and elude the police can get behind the wheel of the Pontiac Firebird Trans-Am Special Edition 1977. Players can also harness the power and aggression of a Dodge Charger R/T 1970 for fast races and furious chases. Finally, for racers who want to know what it feels like to disappear in the blink of an eye, comes an all new Need for Speed Most Wanted car: the Shelby GT500 1967. Need for Speed Movie Legends also comes with 8 new single player sprint events, 136 new multiplayer milestones, 50 new license plates and more. Need for Speed Movie Legends will be available for 800 MS Points (£6.85) or £7.99.
  • NFS Heroes - Take a trip down memory lane in five famous cars from Need for Speed history: the raucous Lamborghini Diablo SV from Need for Speed III Hot Pursuit, the terrifyingly powerful Nissan Skyline GT-R (R34) from Need for Speed Underground, the 'drift-a-licious' Nissan 350Z from Need for Speed Underground 2, the ferocious Porsche 911 GT2 from Need for Speed Undercover and the ultimate Most Wanted car, the BMW M3 GTR from the 2005 Need for Speed Most Wanted. Players can test the limits of these Need for Speed throwbacks in 8 new high intensity Races and Speed Runs. Need for Speed Heroes also comes with 25 new liveries, 136 new multiplayer milestones and more. Need for Speed Heroes will be available for 800 MS Points (£6.85) or £7.99.

Pirate Bay weg uit Zweden

Filesharing website The Pirate Bay verhuist zijn servers naar Noorwegen en Spanje. Dat heeft de Zweedse Piratenpartij dinsdag gezegd. De Piratenpartij verzorgde de afgelopen drie jaar de internettoegang voor The Pirate Bay, maar is via de rechter onder druk gezet om de website te sluiten.

Partijwoordvoerster Anna Troberg zei dat zusterpartijen in Noorwegen en Catalonië nu de internettoegang gaan verzorgen. In Zweden dreigde de entertainmentindustrie met een rechtszaak.

Tot dusver is de entertainmentindustrie er niet in geslaagd om de populaire website te laten afsluiten, zelfs niet nadat de beheerders in 2009 waren veroordeeld wegens overtredingen van de auteursrechtenwet.

Alfa-versie ARMA 3 verschijnt volgende week

Uitgever Bohemia Interactive heeft aangekondigd dat de alfafase van Arma 3 op 5 maart begint. Vier missies worden vanaf dan beschikbaar gemaakt, samen met twee multiplayer-scenario's en modding support.

Geïnteresseerden kunnen op twee manieren toegang krijgen tot de alfaversie. De makkelijkste optie is het kopen van of de Arma Alpha Pack (25 euro) of de Arma 3 digital deluxe edition (40 euro) via Steam. Beide edities verschaffen toegang tot de alfa-, bèta-, en volledige versie van de game.

Vanaf 12 maart kan je ook via een uitnodiging van een andere speler gratis aan de alfabeginnen.

Arma 3 verschijnt in het derde kwartaal van 2013, exclusief op Steam.

Pers welkom op zitting grensrechterzaak

De pers is als het aan de rechtbank ligt volgende maand welkom op een zitting in de zaak tegen de acht verdachten van betrokkenheid bij de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Zaken tegen minderjarigen worden normaal achter gesloten deuren behandeld, maar de rechtbank kan daar een uitzondering op maken.

De zitting van 11 maart is een zogeheten pro-formazitting. De rechtbank wil vanwege de maatschappelijke impact van de zaak dat journalisten de zitting mogen bijwonen. De officier van justitie en de verdediging moeten daar nog wel mee instemmen.

De voorzitter van de strafkamer wil een journalist per medium toelaten in een naastgelegen zaal die een videoverbinding met de zittingszaal heeft. Er mogen alleen opnamen worden gemaakt van de opkomst van de rechtbank en van de voordracht van de officier van justitie. Bovendien worden maximaal twee camera's tegelijk toegelaten.

De 41-jarige Nieuwenhuizen overleed begin december, nadat hij na een wedstrijd ernstig was mishandeld. In de zaak zitten zeven minderjarigen en 50-jarige man vast. De rechtbank Midden-Nederland wil de zaak voor de zomer inhoudelijk behandelen.

Aanklager wil PSV'er Lens drie duels schorsen

Jeremain Lens wordt mogelijk voor drie duels geschorst. De aanklager betaald voetbal heeft de aanvaller van PSV een schikkingsvoorstel van drie wedstrijden onvoorwaardelijke schorsing gedaan, meldt de KNVB dinsdag.

Lens wachtte zondag na afloop van de wedstrijd bij Feyenoord Joris Mathijsen in de catacomben op, waarna een opstootje ontstond. Lens heeft tot woensdag 11.00 uur om te reageren.

Filipijnen roepen sultan op Maleisië te verlaten

De Filipijnse president Benigno Aquino III heeft de leider van een Filipijnse moslimclan opgeroepen zich zo snel mogelijk terug te trekken uit Maleisië. Sultan Jamalul Kiram III van Sulu, een provincie in het zuiden van de Filipijnen, zegt dat een deel van de Maleisische staat Sabah, op het eiland Borneo, aan hem toebehoort en hij heeft zich met zijn aanhangers op het eiland verschanst.

Kiram en zijn 180 volgelingen, van wie zo'n dertig man gewapend is, reisden eerder deze maand in het geheim per boot naar Sabah. Het sultanaat van Kiram maakt al meer dan honderd jaar aanspraak op Lahad Datu, het district waar de sultan en zijn volgelingen zich al weken ophouden. In de Filipijnen dreigt Sulu ondertussen opgenomen te worden in een nieuwe regio, Bangsamoro, met een ruime mate van zelfbestuur. Deze ontwikkeling, tegen het zere been van de sultan en zijn aanhangers, vloeit voort uit een vredesakkoord dat de Filipijnse regering volgende maand verwacht te ondertekenen met de rebellen van het Moro Islamitisch Bevrijdingsfront (MILF).

Het Maleisische district Lahad Datu is rijk aan grondstoffen en veel mensen uit het zuiden van de Filipijnen zijn de afgelopen jaren hiernaartoe getrokken, in een poging de armoede en de islamitische opstand in het zuiden van de Filipijnen te ontvluchten.

De Maleisische autoriteiten beschouwen Kirams groep als gewapende indringers en hebben ze opgedragen te vertrekken. De politie heeft Kirams volgelingen omsingeld en ze tot dinsdag de tijd gegeven hun biezen te pakken.

Door hun weigering riskeren Kiram en zijn aanhangers dat met geweld een einde wordt gemaakt aan de situatie, aldus Aquino. De Filipijnse president noemde de actie van Kiram 'roekeloos' en zei dat deze gedoemd is te mislukken. Hoewel Filipijnse en Maleisische diplomaten proberen een vreedzame oplossing te vinden voor het conflict zei Aquino dat zijn regering zich voorbereidt op alle mogelijke scenario's. De marines van beide landen worden ingezet om te voorkomen dat nog meer mensen afreizen naar Lahad Datu.

Kirams broer Agbimuddin, die wordt gezien als de kroonprins van het sultanaat, zei dat de groep niet van plan is te vertrekken. "We zijn deze plek niet binnengevallen, want deze plek is van ons", aldus Agbimuddin Kiram. "Sabah is het bezit van de sultan van Sulu, dus wat voor misdaad begaan we hier? Als de Maleisische politie met wapens op ons afkomt, moeten we onszelf verdedigen."

Verdachten mishandeling Eindhoven vrij

Twee verdachten uit België die zich ruim een maand geleden meldden bij de Nederlandse politie voor de geruchtmakende mishandeling in Eindhoven komen dinsdagmiddag voorwaardelijk vrij. De rechtbank in Den Bosch heeft dat gemeld.

De jongens (15 en 17 jaar) moeten zich houden aan een lange reeks strenge voorwaarden. Ze mogen bijvoorbeeld niet in Eindhoven komen, krijgen huisarrest en mogen geen contact hebben met de medeverdachten.

Advocaat Peter van de Laar van de 17-jarige jongen uit Vosselaar zegt dat zijn cliënt ook naar een andere school moet waar hij intern zit. Hij moet meewerken aan een onderzoek naar zijn geestvermogens en heeft een meldplicht, wist de raadsman nog op te sommen.

Het Openbaar Ministerie had gevraagd om verlenging van het voorarrest maar legt zich neer bij de beslissing van de kinderrechter, aldus een woordvoerster.

Dance Valley introduceert vroegboekkorting

Bezoekers van Dance Valley die dit jaar vroeg een kaartje kopen, krijgen korting. Het vorig jaar niet uitverkochte festival introduceert een zogenoemd flexticket. Een ticket kost aanvankelijk 45 euro. Elke twee maanden wordt het ticket vijf euro duurder tot het uiteindelijk zestig euro kost.

Het festival zocht al eerder naar methoden om de kaartverkoop te stimuleren. Zo krijgen bezoekers van 17 jaar sinds vorige jaar korting en kwam er een mogelijkheid tot gespreide betaling.

Dance Valley is niet het enige festival dat met nieuwe verkoopmanieren probeert het hoofd te bieden aan de malaise in festivalland. Vorig jaar kondigde Dutch Valley aan dat het tickets gaat veilen. Bij de veiling gaan kaartjes van 49 euro dinsdag voor 36 euro over de toonbank.

Dance Valley voegde dinsdag ook alvast wat namen toe aan de programmering. Onder anderen Paul van Dyk en Flexican ft. MC Sef zijn 3 augustus te zien tijdens de negentiende editie van het festival in Spaarnwoude.

Brand bij kantoor beschoten advocaat aangestoken

De brand die op de vroege maandagochtend uitbrak in het kantoor van een advocaat in Waalre is aangestoken. De politie maakte dinsdagmiddag bekend uit te gaan van brandstichting. Of er een link is tussen de brand en de beschieting van een van de advocaten van het kantoor wordt nog onderzocht.

De brand in het advocatenkantoor aan de Markt in de Brabantse plaats werd rond 04.00 uur ontdekt door een passant. Hoewel de brandweer het vuur snel onder controle had, liep het pand flinke schade op. Dinsdag werd het kantoor technisch onderzocht, waarbij aanwijzingen werden gevonden voor brandstichting. Het pand werd dinsdag door de politie bewaakt om te voorkomen dat sporen verloren zouden gaan.

De politie onderzoekt naast de brand ook de schietpartij van afgelopen donderdag. De schutter wist per fiets te ontkomen. De advocaat werd niet geraakt maar raakte lichtgewond door glasscherven. Alle mogelijke scenario's worden onder de loep genomen, aldus de politie.

Het opsporingsprogramma Bureau Brabant besteedde maandagavond aandacht aan de twee zaken. Dat leverde geen enkele tip op, liet een woordvoerder van de politie dinsdag rond het middaguur weten.

Agent niet vervolgd voor schot op Appingedammer

De agent die vorig jaar in Appingedam een man in zijn been schoot, wordt niet vervolgd. Uit onderzoek van de Rijksrecherche is gebleken dat sprake was van noodweer, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie Noord-Nederland dinsdag.

De agent ging in juli af op een melding van een bedreiging in de Pelikaanstraat in de Groningse plaats. Toen agenten de 39-jarige verdachte wilden aanspreken, werd duidelijk dat hij een mes bij zich had. Na meerdere waarschuwingen gebruikte een agent pepperspray richting de man, maar zonder resultaat. Daarop besloot een tweede agent de man neer te schieten.

Bioshock Vita nog steeds niet in ontwikkeling

Bioshock Vita, een game die anderhalf jaar geleden reeds werd aangekondigd, is nog steeds niet in ontwikkeling. Dat zegt Ken Levine, oprichter van ontwikkelaar Irrational Games.

De oorzaak zou liggen bij het feit dat de onderhandelingen tussen uitgever Take-Two en Sony maar blijft aanslepen. Toen IGN naar de status van de game vroeg, zei Levine het volgende: 

That's out of my hands right now, that's with the business guys negotiating that business deal and trying to make it work for both sides. I've got my fingers crossed that that's going to happen because it's something I want to do but until somebody starts signing the cheques, there's nothing I can do... Hopefully it will come to fruition."

Bioshock: Infinite is daarentegen wel af en ligt vanaf 26 maart in de winkelrekken.

BioShock Infinite

Jongen (16) veroordeeld voor fatale val fietsster

De 16-jarige jongen die vorig jaar in Heemskerk een fietser met fatale gevolgen ten val bracht, is schuldig aan het overlijden van de 62-jarige vrouw. Dat heeft de rechtbank in Alkmaar dinsdag bepaald. De jongen kreeg een taakstraf van tachtig uur opgelegd, waarvan een gedeelte voorwaardelijk.

De destijds 15-jarige jongen fietste vorig jaar met twee andere jongens toen ze werden ingehaald door de vrouw. Toen ze net voorbij waren, pakte hij al fietsend het mandje vast dat de vrouw achterop had. Hij trok eraan en liet zich voortslepen, waarna de vrouw ten val kwam en ernstig hoofdletsel opliep. Bijna drie weken later overleed ze.

De jongen fietste na de val van de vrouw gewoon door. De rechtbank rekent het hem zwaar aan dat hij zich niet om de vrouw heeft bekommerd. Naast de taakstraf moet de jongen zich daarom ook laten begeleiden door Jeugdzorg, wat kan inhouden dat hij zich onder behandeling van een psycholoog of psychiater moet stellen. Ook moet hij de niet-verzekerde kosten van de begrafenis en de grafsteen betalen.

Justitie had een voorwaardelijke celstraf van twee weken, een werkstraf, een leerstraf en een agressietraining tegen de jongen geëist.

DSK verlangt naar rust

Dominique Strauss-Kahn, voormalig chef van het Internationaal Monetair Fonds, heeft genoeg van mensen die proberen over zijn rug geld te verdienen. DSK spande dinsdag een rechtszaak aan tegen de Frans-Argentijnse schrijfster Marcela Iacub, die in haar boek Belle et Bête beweert een seksuele relatie met DSK te hebben gehad.

Strauss-Kahn zei geschokt te zijn door het boek. "Ik heb er genoeg van dat mensen me gebruiken. Ik wil maar één ding en dat is met rust gelaten worden."

Het privéleven van DSK kwam in 2011 in de schijnwerpers te staan toen een kamermeisje van een hotel in New York hem beschuldigde van verkrachting. Vorig jaar schikte DSK met de vrouw.

Politie staakt opleiden nieuwe agenten

De politie is gestopt met het opleiden van nieuwe agenten. Een woordvoerder van de Politieacademie bevestigt een bericht van de NOS dat de Nationale Politie daartoe heeft besloten. Volgens de NOS telt de Nationale Politie al ruim tweeduizend medewerkers meer dan de bedoeling is.

De woordvoerder van de Politieacademie verwees voor meer informatie door naar de Nationale Politie. Die was dinsdagmiddag niet direct te bereiken.

Het besluit om te stoppen met oploeiden zou vorige week zijn genomen. Kandidaten die in april zouden beginnen met de opleiding, hebben te horen gekregen dat dat niet doorgaat. Hoelang de opleidingsstop gaat duren, is nog onduidelijk.

Tractors krijgen kenteken

Tractors en andere landbouwvoertuigen moeten worden voorzien van een kenteken. Dat staat in een voorstel van de PvdA waar de Tweede Kamer dinsdag mee heeft ingestemd. De politie kan zo beter optreden tegen verkeersovertredingen, is de verwachting.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid pleitte al in 2010 voor een verplicht tractorkenteken. De raad noemde het opvallend dat voor landbouwvoertuigen weinig regels gelden. Jaarlijks vallen gemiddeld zestien doden en zo'n honderd gewonden bij ongelukken met deze voertuigen. Dat zijn doorgaans andere weggebruikers, niet de bestuurders.

Rusland wil niet aan 'homopropaganda'

Rusland hoeft zich op geen enkele wijze te verplichten aan homoseksuele propaganda. Dat heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zijn Nederlandse ambtgenoot Frans Timmermans dinsdag op een gezamenlijke persconferentie meegedeeld in reactie op kritiek van Den Haag en de Europese Unie.

Het Russische lagerhuis keurde op 25 januari een wet goed die het verbiedt om minderjarigen van informatie te voorzien die wordt omschreven als 'propaganda van sodomie, lesbisch zijn, biseksualiteit en transgenderisme'. Openbare evenementen voor de rechten van homoseksuelen, zoals de Gay Pride, worden ook in de ban gedaan.

Timmermans drong er op 1 februari bij Rusland op aan de wet, die nog door het hogerhuis en de president moet worden goedgekeurd, niet in te voeren. "Discriminatie van homoseksuelen is onaanvaardbaar. Homorechten zijn mensenrechten en Rusland moet zich houden aan zijn internationale verplichtingen."

De Russische wet kan indruisen tegen 'fundamentele rechten', zei Timmermans dinsdag op de persconferentie en voegde eraan toe dat hij EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton aan zijn zijde weet.

Homoseksualiteit is sinds 1993 niet meer strafbaar in Rusland, maar homofobie is wijdverspreid. Homobijeenkomsten en -parades worden stelselmatig verboden.

Voorstanders van de wet zeggen dat de jeugd beschermd moet worden tegen 'homoseksuele propaganda', omdat jongeren de informatie niet kritisch op waarde zouden weten te schatten.

Rapen kievitseieren mag doorgaan in Friesland

Liefhebbers van het rapen van kievitseieren in Friesland kunnen opgelucht ademhalen. De rechtbank in Leeuwarden bepaalde dinsdag dat de ontheffing zoals die begin vorig jaar door het provinciebestuur is verleend gehandhaafd blijft. De Faunabescherming had de provincie Friesland voor de bestuursrechter gedaagd.

Het zoeken en rapen van kievitseieren is verboden in Nederland, behalve in Friesland, waar het een eeuwenoude traditie is. Volgens de Faunabescherming daalt het aantal kieviten al jaren doordat de eieren van de weidevogel worden geraapt. Om de kievitenstand weer op peil te krijgen, zou het 'aaisykjen' zoals het in Friesland wordt genoemd ten minste een paar jaar verboden moeten worden.

De provincie heeft begin vorig jaar een ontheffing verleend, onder voorwaarde dat de Friese eierzoekers in de periode dat gezocht mag worden -in de maand maart- maximaal 5939 eieren mogen rapen. Per persoon mogen maximaal vijftien eieren worden geraapt. De rechter is van oordeel dat dit systeem prima functioneert.

Katusha neemt Vicioso in genade aan

Katusha heeft de Spaanse wielrenner Angel Vicioso weer in genade aangenomen. De 35-jarige renner was tijdelijk geschorst, maar hij mag na zijn getuigenis in de Spaanse dopingzaak Operación Puerto weer fietsen. "We zijn tevreden over zijn getuigenis", aldus een woordvoerder van de Russische wielerploeg.

Vicioso raakte vorige week uit de gratie bij zijn ploeg omdat hij had gelogen over zijn getuigenis. De renner kwam niet opdagen bij de zitting en vertelde de ploegleiding dat zijn zaak al was afgesloten.

De renner heeft nu alsnog via een videoverbinding verteld aan de rechters dat hij tussen 2004 en 2006 hoofdverdachte Eufemiano Fuentes heeft geraadpleegd voor medische zaken, maar ontkende dat hij via de arts bloeddoping heeft toegepast.

Regeringspartijen verliezen zetels in peiling

Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben de afgelopen maand aan populariteit ingeboet. In de peiling van Eenvandaag verliest de VVD drie zetels en de PvdA vier ten opzichte van vier weken geleden. De liberalen houden 24 zetels over, de partij van Diederik Samsom valt terug naar 23. Samen hebben ze 47 zetels, 32 minder dan het huidige aantal in de Tweede Kamer.

De opmars van seniorenpartij 50Plus in de peiling is opvallend. De partij van Henk Krol krijgt tien zetels meer dan vier weken geleden en komt uit op negentien zetels. De SP behoudt 23 virtuele zetels.

De PVV levert drie zetels in en komt op zestien uit. Dat is evenveel als het CDA, dat twee zetels wint. D66 wint een zetel en staat op veertien.

De ChristenUnie blijft op zeven staan, GroenLinks zakt een zetel en houdt er drie over, evenveel als de stabiele SGP. De Partij voor de Dieren verliest een zetel en houdt er twee over, de Piratenpartij verliest een zetel ten opzichte van vier weken eerder en zou, als er vandaag verkiezingen zouden zijn, niet in de Tweede Kamer terechtkomen.

Janmaat over Arsenal: "Weet van niets"

De loopbaan van Daryl Janmaat zit in de lift. Via Feyenoord schopte de in Leidschendam geboren vleugelverdediger het tot Oranje. Volgens diverse Britse media is die ontwikkeling ook doorgedrongen tot de scoutingsboekjes van Arsenal.

De talentenspeurders zouden opdracht hebben gekregen om te zoeken naar een opvolger van Bacary Sagna, die in de zomer lijkt te vertrekken, en daarbij hun ogen laten vallen op Janmaat. Voor de rechtsback van de Rotterdammers zelf is die interesse nog onbekend. "Ik weet er niets van, volgens mij zijn het allemaal geruchten", zo vertrouwde hij VI Radio toe.

Bovendien voelt Janmaat zich op zijn gemak in de havenstad. "Ik ben op dit moment alleen maar bezig met Feyenoord." Met 24 speelronden achter de rug bezet Feyenoord de derde plaats op de ranglijst, achter PSV en Ajax. Janmaat heeft vertrouwen in een stunt. "Er is veel mogelijk. Er zijn nog tien wedstrijden te spelen, laten we ons daar op focussen."

Derksen zwaait af als hoofdredacteur VI

Johan Derksen stopt als hoofdredacteur van het medium Voetbal International. De 64-jarige Derksen was 36 jaar actief voor het weekblad. WPG Uitgevers maakt dinsdag het vertrek van de hoofdredacteur bekend.

Derksen zal zijn werkzaamheden tot en met augustus van dit jaar voortzetten, waarna hij afzwaait. Thijs van Veghel en Tom van Hulsen nemen het takenpakket van Derksen over. Derksen was in totaal 36 jaar werkzaam bij Voetbal International, waarvan 13 jaar als hoofdredacteur. Onder zijn leiding groeide het weekblad uit tot een toonaangevend merk in de voetbaljournalistiek met onder meer een TV-programma, radiostation, website en een boekenuitgeverij.

Overigens zal Derksen nog wel vier jaar doorgaan als columnist van het weekblad en is het nog niet bekend of hij ook stopt met zijn optredens in het TV-programma. "Ik heb het volste vertrouwen in mijn opvolgers en sta mijn werkkamer op 1 augustus met plezier af aan Thijs van Veghel en ik weet dat de organisatie in goede handen is bij Tom van Hulsen", laat Derksen in een eerste reactie weten.

Schreuder voorlopig hoofdtrainer FC Twente

Alfred Schreuder zal de aankomende vier weken aan het roer staan als hoofdtrainer ad interim van FC Twente. De 40-jarige trainer is daarmee voorlopig de opvolger van de opgestapte Steve McClaren. Eerder was Schreuder als assistent van de Engelse oefenmeester werkzaam. Tijdens een persconferentie sprak Schreuder zijn eerste woorden als hoofdtrainer.

"Voorlopig sta ik voor vier weken voor de groep. Dan kijken we verder", aldus de voormalige middenvelder van RKC Waalwijk, NAC Breda, Feyenoord, FC Twente en Vitesse. Of hij het seizoen afmaakt als hoofdtrainer is vooralsnog onduidelijk. De hand van Schreuder verschilt niet veel van die van McClaren, meent eerstgenoemde. "Iedereen denkt anders over voetbaldetails, maar in grote lijn gaan we op zelfde voet verder. Ik geloof erin dat resultaten vanzelf komen als je elke dag op veld dezelfde visie in praktijk brengt."

Maradona wil naam zuiveren in Italië

Diego Maradona wil zijn naam als belastingontduiker zuiveren. Dat zei de Argentijnse voetballegende dinsdag op een persconferentie in Napels. "Ik heb niemand vermoord. Ik ben hier om gerechtigheid te zoeken." Maradona zou de Italiaanse fiscus een bedrag van bijna veertig miljoen euro aan niet-betaalde belastingen schuldig zijn.

Maradona speelde tussen 1984 en 1991 voor Napoli, waarin hij de Italiaanse club onder meer aan de enige twee landstitels uit de historie hielp. Volgens de voormalig spelmaker zijn de clubofficials van destijds verantwoordelijk voor zijn enorme schuld. "Waarom moet ik betalen en zij niet? Ik ben een slachtoffer, want ik verdiende veel, maar ik wist niets van contractuele aspecten."

Maradona's advocaat zei onlangs dat zijn cliënt in het geschil aan het langste eind had getrokken. De belastingdienst liet echter eerder deze maand weten dat het bedrag dat de voetballer verschuldigd is nog steeds openstaat. De 52-jarige Maradona bezoekt vrijdag mogelijk de topper in de Serie A tussen Napoli en Juventus. De Napolitanen hebben momenteel een achterstand van zes punten op de Oude Dame.


Maradona wil naam zuiveren in Italië (Foto: Novum)

'Nadal past voor Miami en Indian Wells'

Rafael Nadal laat de tennistoernooien van Miami en Indian Wells schieten. Dat meldt de Spaanse sportkrant Marca dinsdag. Reden is dat beide evenementen op hardcourt worden gespeeld en Nadal met het oog op het naderende gravelseizoen geen risico wil nemen.

De Spanjaard maakte begin deze maand zijn rentree na zeven maanden afwezigheid. Nadals comeback verloopt in sportief opzicht voorspoedig. In Vina del Mar bereikte hij direct de finale en een week later was hij de sterkste in Sao Paulo. Deze week komt de 26-jarige Spanjaard nog in actie in Acapulco. Al deze toernooien worden afgewerkt op gravel. Om zijn gevoelige knie te ontlasten, heeft Nadal nu besloten niet naar de Verenigde Staten af te reizen. "De knie zit mij nog steeds dwars", tekende Marca op uit de mond van de voormalig nummer een van de wereld.

Zaak uitlevering mishandelaars Eindhoven uitgesteld

Het hof van beroep in Antwerpen beslist pas eind volgende maand of de vijf jongeren die een 22-jarige man in Eindhoven molesteerden moeten worden overgeleverd aan Nederland. Het hof heeft tot 26 maart nodig om conclusies die advocaten van de verdachten inleverden te lezen, zegt een woordvoerder. De uitspraak werd dinsdag verwacht.

Eerder bepaalde de rechtbank in Turnhout dat de verdachten naar Nederland moeten, maar zij gingen in beroep. Ook tegen de uitspraak van het hof is overigens beroep mogelijk.

Het 22-jarige slachtoffer uit Oirschot werd 4 januari door de groep aangevallen en tegen de grond gewerkt. Daarna werd hij meerdere keren tegen zijn hoofd geschopt terwijl hij op de grond zat. Toen hij lag kreeg hij uiteindelijk een ferme trap boven op zijn hoofd. De zaak veroorzaakte een schok van verontwaardiging toen de politie een video van de mishandeling vrijgaf. Op internet circuleerden al snel foto's met de namen van de betrokken jongeren, veelal aangeduid als hoofdschoppers.

De vijf verdachten meldden zich in België bij de politie. Zij werden 25 januari onder voorwaarden vrijgelaten. Nog drie jongeren van 15, 16 en 17 jaar meldden zich in Nederland bij de politie. Twee van hen zitten nog vast. De jongen van 16 jaar was niet direct betrokken en werd vrijgelaten, al is hij nog wel verdachte in de zaak.

Betogers Caïro bekogelen agenten met brandbommen

Betogers op het Tahrir-plein in de Egyptische hoofdstad Caïro hebben politieagenten dinsdagochtend met brandbommen en stenen bekogeld. Dat heeft een bron bij de politie gezegd. De agenten probeerden het plein, waar de betogers al maanden een sit-downprotest houden, weer te openen voor het verkeer.

Toen de agenten probeerden metalen wegversperringen op het plein te verwijderen werden ze op de korrel genomen door de demonstranten. Volgens de bron zijn zo'n zeventig betogers en straatverkopers gearresteerd.

Kamp: geen extra regels voor voedselveiligheid

Het kabinet is niet van plan om de regels aan te scherpen in reactie op de recente voedselschandalen. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft namelijk adequaat gereageerd, zei minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje.

De bewindsman werd aan de tand gevoeld door SP-Kamerlid Henk van Gerven. "Is ons voedsel veilig? Weten we wat we eten?", vroeg hij. De SP'er wees op het recente gesjoemel met paardenvlees, kippeneieren en - iets langer geleden - de met salmonella besmette zalm. "Er is elke maand een nieuw incident lijkt het wel." Van Gerven vroeg zich af of de NVWA wel is toegerust op deze schandalen.

Dat is het geval, antwoordde Kamp. Het is niet verstandig om op deze incidenten te reageren door de regels aan te scherpen of om meer regels af te kondigen. "We willen vooral hebben dat men zich aan de regels houdt." Ook moet er goed toezicht zijn met adequate controles. "Als er problemen zijn, dan pakken we die onmiddellijk aan."

De minister zei verder dat de NVWA bij het paardenvleesschandaal 'zeer adequaat' heeft gereageerd. Ook de Europese Commissie heeft meerdere malen geoordeeld dat de toezichthouder goed functioneert, aldus Kamp.

Cel en tbs voor bloederige doodslag buurman

Een 30-jarige Rotterdammer is dinsdag veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs voor het ombrengen van zijn buurman. De rechtbank in zijn woonplaats acht bewezen dat de man zijn buurman met een hamer of breekijzer doodsloeg, waarna hij het lichaam verminkte met een slijptol.

De Rotterdammer liet zijn dode buurman twee dagen in zijn woning liggen. Hij wilde het lichaam begraven in een park en stopte het daarom in een koffer. Toen bleek dat de rits niet dichtging, besloot hij stukjes van het lichaam af te snijden.

Met een slijptol sneed de Rotterdammer uiteindelijk op verschillende plekken in het lichaam en amputeerde het rechteronderbeen volledig. Uiteindelijk kwam de slijper vast te zitten in een rits, waardoor het niet lukte het lichaam volledig in stukken te snijden. Agenten die op een melding van burengerucht afgingen, troffen het 'gruwelijk verminkte' lichaam van het slachtoffer uiteindelijk aan.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden acht jaar cel en tbs. De rechtbank haalde van de celstraf drie jaar af, zodat de man eerder kan beginnen met zijn tbs-behandeling.

Anouk kan gewoon met Birds naar Songfestival

Anouk mag gewoon met het nummer Birds naar het Eurovisie Songfestival. Dinsdag bleek dat de zangeres een stuk van het liedje al in november 2011 zong, wat tot diskwalificatie zou kunnen leiden. Daarvan is echter geen sprake, laat de Europese omroeporganisatie EBU weten aan Novum Nieuws.

"Het nummer komt in aanmerking voor deelname", legt Sietse Bakker van de EBU uit. "Afgelopen jaar hebben we de reglementen aangepast. Een extra bepaling is dat een liedje niet commercieel mag zijn uitgebracht. Bij twijfel beslist de EBU."

Anouks Birds was zo'n twijfelgeval waarover de EBU zich heeft gebogen. De vraag was of Anouk baat heeft gehad bij de radio-uitzending van 10 november 2011 waarin ze een stukje van Birds zong. "Geheel in lijn met het reglement zijn we van oordeel dat de gedeeltelijke uitvoering van een demo van Birds op 3FM in 2011 het nummer geen promotioneel voordeel oplevert vis-à-vis de andere deelnemers."

De TROS, die over de Nederlandse inzending van het Songfestival gaat, was al op de hoogte van Anouks radio-optreden. "Met de reglementen in de hand maakten we ons geen zorgen", laat een woordvoerder van de omroep weten. "Op 11 maart maken we het nummer bekend zoals we willen dat het publiek het te horen krijgt. We zijn blij dat de EBU onze plannen gewoon door laat gaan."

Geen verbod op gebruik purschuim

Stef Blok (VVD) is niet van plan om woningisolatie met purschuim te verbieden. Dat heeft de minister voor Wonen dinsdag gezegd tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer.

De bewindsman was naar de Kamer geroepen door Albert de Vries (PvdA). Die eiste dat Blok een verbod op het gebruik van purschuim zou afkondigen in afwachting van een onderzoek naar de schadelijke effecten van het isolatiemiddel. Aanleiding was berichtgeving van Nieuwsuur. Dat programma meldde vorige week dat acht gezinnen hun woning hebben moeten verlaten, omdat er iets was misgegaan bij het aanbrengen van het pur.

Blok noemde de beelden van Nieuwsuur 'zeer indringend'. Maar hij wees erop dat de sector maatregelen heeft genomen. De isolatiebedrijven hebben aangekondigd de richtlijnen aan te scherpen, zowel voor het aanbrengen van het schuim als voor de nacontrole. "Ik vind dat hele wezenlijke stappen."

Een verbod is volgens hem nu niet aan de orde. "Ik zie geen reden om het product als geheel te verbieden." Nederland zou daarmee als enige land het gebruik verbieden, zei hij. Blok kondigde wel aan dat hij de regelgeving kritisch blijft bekijken. Ook houdt hij een vinger aan de pols wat het onderzoek betreft. Dat wordt door TNO uitgevoerd.

Om een vloer van een woning te isoleren met purschuim worden twee chemische componenten samengevoegd en vervolgens in de kruipruimte tegen de vloer van de woning gespoten. Als dat gebeurt mogen bewoners meestal nog thuis blijven. Soms gaat er iets fout bij het mengen van de chemicaliën, waardoor het middel niet uithardt. Dan blijven er dampen vrijkomen.

De branche ontkende lange tijd dat er een verband was tussen de klachten van bewoners en de isolatie, maar kondigen in Nieuwsuur toch maatregelen aan. Zo mogen bewoners voortaan niet meer thuis zijn als de woning wordt geïsoleerd en moet er tijdens het werk grondig worden geventileerd.

Nintendo Wii Mini komt naar Europa

In 2012 was de Wii Mini alleen aangekondigd voor Canada, maar vanaf vandaag heeft Nintendo bevestigd dat de Wii Mini ook naar Europa komt. Vanaf 22 maart 2013 wordt de console gelanceerd in Europa.

De Wii Mini, zoals de naam al zegt, is kleiner dan de originele Wii. Het systeem biedt geen toegang tot het internet, waardoor kanalen en online functies binnen games vervallen. Verder heeft het systeem één aansluiting voor USB en geen slot voor SD-kaart.   

Tevens voegt Nintendo bij de lancering twee titels toe aan de Nintendo Selects-serie, namelijk Mario Party 8 en Wii Sports Resort. De prijs is tot nu toe nog onbekend. 

Nintendo Wii MiniNintendo Wii Mini

Tien miljoen illegale sigaretten onderschept

De FIOD en de douane hebben vrijdagnacht in Tilburg een partij van ruim tien miljoen illegale sigaretten in beslag genomen. De sigaretten waren vermoedelijk bedoeld voor de Britse markt, laat een woordvoerder van de douane dinsdag weten. Een 68-jarige verdachte is aangehouden.

De partij werd aangetroffen in een loods en was niet voorzien van accijnszegels. Als de sigaretten op de Nederlandse markt terecht waren gekomen, was de overheid vermoedelijk ruim twee miljoen euro aan accijns misgelopen.

Vorige week bleek uit cijfers van de douane dat vorig jaar in totaal zo'n 62 miljoen sigaretten zijn onderschept. Het aantal in beslag genomen sigaretten daalt sinds 2009. In dat jaar werden nog zo'n 210 miljoen stuks ingenomen.

Aanhouding in moordzaak Weert

De politie heeft dinsdag een 49-jarige man uit Weert aangehouden voor betrokkenheid bij de moord op een 43-jarige plaatsgenoot. Het slachtoffer werd vorige maand doodgeschoten op een terrein aan de Ringbaan Oost.

De verdachte zit voorlopig vast. De politie wil verder niets kwijt over de aanhouding. Het onderzoek loopt nog.

De politie ging bij de vondst van het slachtoffer al direct uit van een misdrijf. De man komt oorspronkelijk uit Weert, maar woonde sinds enkele maanden in Venlo.

Bomans: "Jesse heeft vooral zichzelf in de steek gelaten"

De biecht van Jesse Mahieu heeft een flinke impact gehad op de selectie van Pinoké. Balder Bomans, na het vertrek van Mahieu  de aanvoerder bij de Amsterdammers, vertelt dat hij in eerste instantie erg boos was op zijn inmiddels geschorste voormalige teamgenoot. Inmiddels is de woede bekoeld en leeft Bomans met Mahieu mee.

"Toen ik het hoorde, heb ik Jesse de huid volgescholden", geeft Bomans toe. "Het is een superdomme fout van hem, dat is zo duidelijk als wat. Dit had niet mogen gebeuren, het had Jesse niet moeten overkomen. Hij laat niet alleen de club waar hij ontzettend veel van houdt in de steek. Ook ons, als team. Maar vooral zichzelf. Het is heel jammer voor hem dat zo’n mooie carrière op deze manier waarschijnlijk ten einde komt."

Bomans speelde jaren met Mahieu. Eerst bij Amsterdam, later bij Pinoké. "We hebben zo’n tien jaar met elkaar in het veld gestaan. Jesse was de laatste maanden niet zichzelf. Hij is er echt kapot van en wist natuurlijk wat er boven zijn hoofd hing. De laatste tijd was hij ook minder op de club aanwezig, hij vond het moeilijk om daar te zijn. We denken aan hem. We zijn teleurgesteld. Hoewel je je kan afvragen in hoeverre Jesse prestatiebevorderende middelen heeft gebruikt, staan de drugs die hij heeft genomen wel op de verboden lijst. Dan is een schorsing een logisch gevolg."

De ervaren middenvelder begrijpt dat zijn club zich openlijk distantieert van het gedrag van Mahieu. "Je moet als club aangeven dat je dit niet wil, afstand nemen. Het is ondertussen bijzonder vervelend voor Jesse als persoon, maar een logisch gevolg van zijn fout. Hij schaadt het imago van zijn geliefde club en zichzelf in zijn voorbeeldfunctie. Dan kan je dit niet accepteren."

'Indurain maakte jarenlang gebruik van dopingarts'

Ook vijfvoudig Tourwinnaar Miguel Indurain ontkomt niet aan de berichten over het gebruik van verboden middelen. Volgens de Italiaanse onderzoeker Sandro Donati had de Spanjaard nauw contact met Francesco Conconi, zo meldt de NOS. Conconi wordt gezien als de leermeester van de omstreden dopingarts Michele Ferrari.

Banesto, de ploeg van Indurain, sloot voor flinke bedragen contracten af met Conconi. Volgens Edwin Nijboer, in het verleden actief voor de Spaanse ploeg, liep Banesto alleen maar bij Conconi vanwege de beroemde Conconi-test. Van dopinggebruik was volgens hem geen sprake.

Sandro Donati spreekt hier openlijk zijn twijfels over uit. Volgens hem stelde de Conconi-test niet veel voor en diende het als wassen neus voor zaken die het daglicht niet konden verdragen. Er is nog nooit bewijs gevonden voor de vermeende praktijken van Conconi, die zelf weigert de pers te woord te staan.

Nederlands model in clip David Bowie

Het Nederlandse model Saskia de Brauw heeft een rolletje in de nieuwe clip van David Bowie. Het model acteert naast de Britse actrice Tilda Swinton en het Bosnische androgyne model Andrej Pejic.

Bowie en Swinton spelen in de clip een echtpaar. De Brauw speelt een man en vormt met Pejic een glamourkoppel dat naast Bowie en Swinton komt te wonen. De 31-jarige De Brauw heeft internationaal veel succes mede dankzij haar mannelijke uiterlijk. Bowie maakte in de jaren zeventig en tachtig ook furore met zijn androgyne verschijning.

De clip bij het nummer The Stars (Are Out Tonight) is de tweede die Bowie uit heeft gebracht in aanloop van zijn nieuwe album. In januari liet Bowie voor het eerst sinds tien jaar weer wat van zich horen met het nummer Where Are We Now. Zijn album The Next Day komt 10 maart uit. Bekijk hieronder de videoclip:

Paul Verhoevens filmproject maakt kans op Emmy

De Entertainment Experience maakt in april kans op een Digital Emmy Award. Het filmproject waarbij Paul Verhoeven met inbreng van het publiek het drama Steekspel maakte, is genomineerd in de categorie digitaal programma, non-fictie.

Het filmproject, opgezet door productiebedrijf FCCE van René Mioch in samenwerking met kabelexploitant Ziggo, neemt het op tegen drie andere digitale programma's uit Argentinië, Groot-Brittannië en Singapore. De winnaar van de prestigieuze tv-prijs wordt op 8 april bekendgemaakt in Cannes.

De film over een makelaarstycoon begon met een scenario van drie minuten dat werd geschreven door Kim van Kooten. Daarna mocht het publiek verder schrijven. Uit alle inzendingen koos Verhoeven samen met scenarist Robert Alberdingk Thijm de beste bijdragen.

Steekspel gaat in maart in de Nederlandse bioscopen draaien. De versie die het publiek maakte op basis van hetzelfde scenario is te bekijken op de website van de Entertainment Experience.

De 74-jarige Verhoeven heeft zelf gemengde gevoelens over het project. Hij liet vorig jaar weten de kwaliteit van de inzendingen maar matig te vinden. Tegelijkertijd was hij enthousiast over een aantal creatieve ideeën waar hij zelf nooit aan gedacht zou hebben.

Paul Verhoeven heeft oren naar nieuwe Conan-film (Foto: Novum)

O'Sullivan zal snookerwereldtitel verdedigen

Snookeraar Ronnie O'Sullivan zal zijn wereldtitel snooker gaan verdedigen. Dit heeft hij laten weten op een persconferentie in Londen. Rocket Ronnie heeft reguliere snookerseizoen links laten liggen vanwege een sabbatical. Hij had twijfels of hij nog wel door wilde gaan met professioneel snooker spelen. 

"Ik raakte verveeld. Ik heb mijn rust genomen en vond het tijd worden om weer te gaan doen wat ik bijna mijn hele leven al heb gedaan", aldus de viervoudig wereldkampioen. "Drie of vier maanden geleden dacht ik: ik verlies liever met 10-0 in Sheffield, dan lekker gaan lunchen, dineren of uitgaan". 

"Ik had tijd nodig om een aantal dingen uit te zoeken, maar ik had altijd in achterhoofd om weer terug te keren in de sport", aldus O'Sullivan.   Rocket Ronnie is afgedaald naar plek 24 op de wereldranglijst, maar omdat hij de titelverdediger is zal hij als eerste geplaast zijn. Het tijdstip van het bekendmaken van zijn rentree is geen toeval. Donderdag sluit namelijk de inschrijftermijn voor het WK, dat vanaf 20 april tot en met 6 mei gespeeld wordt in het Crucible Theatre in Sheffield. 

Het is niet voor het eerst dat O'Sullivan na privéproblemen terugkeert in het snookercircuit. Ook aan het begin van vorig seizoen speelde The Rocket een tijd geen toernooien. In het verleden miste O'Sullivan toernooien door depressies en een drugsverslaving. Zo raakte hij zijn titel bij de Irish Masters kwijt toen uit een dopingtest bleek dat hij hasj had gerookt.

De 23-voudig toernooiwinnaar is in het bezit van meerdere records. Zo won hij op zijn zeventiende, als jongste speler ooit, een rankingtoernooi. Daarnaast maakte hij de snelste maximumbreak in een officiële wedstrijd. Ook bezit hij het record van meeste maximumbreaks, dat hij deelt met snookerlegende Stephen Hendry. Beiden maakten er in hun loopbaan elf.

Minecraft 1.5 over ongeveer twee weken beschikbaar

Goed nieuws voor iedereen die graag met pixels in andere pixels hakt, tegen pixels vecht en met pixels bouwt: Minecraft 1.5 staat op het programma om over ongeveer twee weken beschikbaar te zijn voor iedereen. De update heeft de naam Redstone en zal veel updates bevatten.

Dit heeft Minecraft lead designer Jens Bergensten op Twitter bekend gemaakt. De update bestaat uit kleine tweaks en grote aanpassingen. Zo zal het spel sneller laden, zullen schaduwen realistischer zijn, kunnen de textures zelf geanimeerd worden, is een scorebord-systeem in de maak en zal het makkelijker worden om de inventaris te inventariseren. Ook zullen de berichten die je ontvangt als je sterft uitgebreider zijn.

Ook zal Redstone nieuwe items brengen naar de wereld van Minecraft en nieuwe monsters. Als laatst lost Redstone een hele hoop bugs op. Al met al lijkt deze update Minecraft nog tijdrovender te maken. Met wat geluk houden jullie nog tijd voor FOK! over.

Minecraft-update komt over pakweg twee weken

Geen tips over brand en beschoten advocaat Waalre

Bij de politie is geen enkele tip binnengekomen over de advocaat die donderdag in Waalre werd beschoten, noch over de brand in zijn kantoor zondagnacht. Het opsporingsprogramma Bureau Brabant besteedde maandagavond aandacht aan de zaak, maar dat leverde vooralsnog niets op, laat een woordvoerder van de politie weten.

Een mogelijk verband tussen de schietpartij en de brand is nog onderwerp van onderzoek, laat de zegsman verder weten. Of de brand van zondag werd aangestoken wordt eveneens onderzocht. De politie hoopt daarover in de loop van de middag meer te kunnen zeggen.

De advocaat werd donderdagochtend op de Vlasrootlaan door een fietser beschoten toen hij in zijn auto zat. Het gaat om de 36-jarige advocaat Marcel Senders. Hij werd niet geraakt bij de schietpartij, maar raakte lichtgewond door glasscherven. De kantoorgenoot van de advocaat zei eerder tegen Omroep Brabant een sterk vermoeden te hebben van de identiteit van de dader, maar wilde toen niet zeggen om wie het gaat.

Volgens de regionale omroep is Senders omstreden. De advocaat zou verdachte zijn in een onderzoek naar faillissementsfraude en valsheid in geschrifte. In november zou hij enkele dagen vast hebben gezeten.

Het gemeentehuis in Waalre was in juli het doelwit van een aanslag. Inwoners wezen al snel naar bewoners van een woonwagenkamp als de mogelijke daders. Tussen de gemeente en de bewoners van het kamp bestaat al jaren onenigheid over illegale gebouwen op het kamp. Wie achter de aanslag op het gemeentehuis zit is nog onduidelijk.

Nine Inch Nails gaat weer toeren

Nine Inch Nails wil de wereld weer rond te gaan met een toer. De band toerde vier jaar geleden voor het laatst met de Wave Goodbye-toer, om een periode af te sluiten. Volgens frontman Trent Reznor was de band toe aan vernieuwing.

Reznor werkte onlangs met zanger en gitarist Adrien Belew aan muzikale ideeën. "De band is zichzelf weer helemaal opnieuw aan het uitvinden, en bestaat uit Eric Avery, Adrian Belew, Alessandro Cortini, Josh Eustis, Ilan Rubin en mijzelf", laat de zanger weten aan muziekwebsite Pitchfork.

"De eerste shows gaan deze zomer van start", vertelt de muzikant, bekend van nummers als Wish en Happiness in Slavery. "Gevolgd door een stadiontoer in de Verenigde Staten in de herfst, en veel andere data wereldwijd in 2014."

Buffels en ezels in vleesproducten Z-Afrika

Onderzoekers in Zuid-Afrika hebben in vleesproducten onder meer waterbuffel-, ezel- en geitenvlees aangetroffen. Op de etiketten stond niet aangegeven dat deze dieren in de producten waren verwerkt.

Drie hoogleraren van de Universiteit Stellenbosch onderzochten 139 monsters. In 99 daarvan bleken dieren te zijn verwerkt die niet op het etiket werden vermeld. De grootste boosdoeners waren worsten, hamburgers en broodbeleg.

Uit het onderzoek bleek verder dat 28 procent van de geteste producten soja en gluten bevatte zonder vermelding. In 37 procent werd varkensvlees aangetroffen en 23 procent bevatte kippenvlees zonder de juiste etikettering. "Dit onderzoekt bevestigt dat het onjuist etiketteren van bewerkt vlees schering en inslag is in Zuid-Afrika", zei onderzoeker Louwrens Hoffman dinsdag. "Dat is niet alleen een schending van de regels voor de etikettering van voedsel. Het draagt ook economische, religieuze, ethische en gezondheidsimplicaties met zich mee."

In tegenstelling tot in Europa werd er in geen enkel product paardenvlees aangetroffen.


Buffels en ezels in vleesproducten Z-Afrika (Foto: Novum)

'Trio verkracht Nederlandse toeriste in Thailand'

Een 23-jarige Nederlandse toeriste is zondag in Thailand verkracht door drie mannen. Een van de verdachten had de vrouw daarvoor dronken gevoerd in een bar in Chiang Mai, in het noorden van het land. Dat meldt de lokale Thaise krant Pattaya Daily News.

De Nederlandse werd in de bar aangesproken door een westerse man die iets met haar wilde drinken. Toen ze dronken was werd ze meegenomen naar een hotelkamer, waar ze seks met de man had.

Plotseling kwamen twee vrienden van de man binnen die mee wilden doen. De vrouw protesteerde, maar kon niet tegen het drietal op, schrijft de krant. Ze werd verkracht en raakte buiten bewustzijn. Toen ze wakker werd, waren de mannen weg.

Dijsselbloem wil liever geen onderzoek SNS Reaal

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft liever geen onderzoek naar mogelijk wanbeleid bij SNS Reaal. Dat zei hij dinsdag bij RTLZ in reactie op het voornemen van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) om zo'n onderzoek door de Ondernemingskamer te laten instellen.

Dijsselbloem verwacht dat de zaak juridische taaie materie wordt. "Het zal nog moeilijk worden om een zaak hard te maken op het punt van wanbeleid en wanbestuur", zei Dijsselbloem. "Er zijn investeringsbeslissingen genomen die buitengewoon slecht zijn uitgepakt en die daarom als mislukt kunnen worden beschouwd. Maar of je de ondernemer en bestuurder daarop rechtstreeks aansprakelijk kan stellen, of de instelling, is zeer de vraag."

De minister benadrukt dat het iedereen vrijstaat om een zaak te beginnen, maar hij verheugt zich er niet op. "Ik zou graag zien dat de SNS gewoon een doorstart kan maken."

De Raad van State heeft de nationalisering van SNS Reaal maandag definitief gemaakt. De onteigening van toekomstige claims was echter niet gerechtvaardigd, bepaalde de raad. De VEB was een week eerder al naar de Ondernemingskamer in Amsterdam gestapt om een enquêteprocedure te starten. "Dit zodat de onderste steen bij SNS boven kan komen en inzichtelijk wordt wie voor het wanbeleid bij SNS verantwoordelijk is."

Mochten claims worden toegekend, dat komt dat voor rekening van SNS Reaal, en dus indirect voor de enige aandeelhouder, de Nederlandse staat.

De rol van de Nederlandse staat en die van De Nederlandsche Bank onderzoekt Dijsselbloem overigens wel.


Dijsselbloem wil liever geen onderzoek SNS Reaal (Foto: Novum)

Justin Bieber met gasmasker over straat

Justin Bieber trok ondanks een vermomming maandag volop de aandacht toen hij door Londen liep. De 18-jarige zanger werd door verschillende media op de gevoelige plaat vastgelegd toen hij een gasmasker droeg.

Waarom het popidool het masker droeg is onduidelijk. Bieber probeerde eerder al op een bijzondere manier zijn gezicht te bedekken, vorig jaar werd de zanger gespot met een gouden masker.

Ondanks de bizarre vermommingen blijft de populariteit van Bieber groeien. Het tieneridool is de eerste die op Twitter meer dan 35 miljoen volgers heeft. Lady Gaga zit hem op de hielen, de zangeres heeft op het sociale medium 34,5 miljoen fans.

Van Gerwen derde op wereldranglijst

Darter Michael van Gerwen heeft zich bij de beste drie op de wereldranglijst van de PDC gevoegd. Door het winnen van beide UK Open Qualifiers in Crawley verdiende hij £12.000,- en steeg zodoende één plaats op de PDC Order of Merit.

Van Gerwen verstoot hiermee James Wade van de derde plek. Mighty Mike behoort momenteel tot de absolute top drie van de wereld, waar ook wereldkampioenen Phil Taylor en Adrian Lewis toe behoren. Raymond van Barneveld blijft na dit weekend op plaats acht staan.

Door het winnen van beide UK Open Qualifiers in Crawley mag Van Gerwen zich na het afgelopen weekend ook nog bij het elite groepje spelers voegen die twee vloertoernooien in één weekend hebben gewonnen. Eerder wisten Phil Taylor, Adrian Lewis, Raymond van Barneveld, Wes Newton, Dave Chisnall, Gary Anderson, Mervyn King en Robert Thornton deze unieke prestatie al neer te zetten.

De huidige top 10 van de PDC Order of Merit ziet er als volgt uit:

1 Taylor, Phil Engeland £754,500
2 Lewis, Adrian Engeland £354,300
3 van Gerwen, Michael Nederland £334,700
4 Wade, James Engeland £334,500
5 Whitlock, Simon Australië £269,000
6 Hamilton, Andy Engeland £240,900
7 Newton, Wesley Engeland £231,400
8 van Barneveld, Raymond Nederland £194,800
9 Pipe, Justin Engeland £182,800
10 Chisnall,Dave Engeland £181,800

KNVB-directeur ziet consensus over respect

Bert van Oostveen heeft het gevoel dat de neuzen in het betaalde voetbal weer dezelfde kant op staan met betrekking tot respect op het veld. Dat zei de KNVB-directeur na het gesprek waarvoor dinsdagochtend alle ondertekenaars van het handvest betaald voetbal waren uitgenodigd. De bond zag zich genoodzaakt de gedragscode opnieuw te bespreken, nadat de arbitrage flink onder druk was komen te staan.

Het handvest werd in december in het leven geroepen na de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen met als doel meer respect op het voetbalveld te creëren. Centraal stond de voorbeeldfunctie van het betaald voetbal. Het pakte anders uit. In plaats van meer respect kwamen discussies over beslissingen van scheids - en tuchtrechters op gang.

"Dat is nooit de bedoeling geweest. Gelukkig is dat vanochtend nog eens bevestigd en zijn alle partijen het daarover eens", zegt Van Oostveen in een reactie van de KNVB. "Het gaat niet om de kwaliteit van de arbitrage, die is gewoon op Europees niveau. Het gaat erom dat we met z'n allen normaal blijven doen."

Van Oostveen hield een goed gevoel over aan het gesprek. "Iedereen zit gelukkig weer op een lijn. Ik heb het gevoel dat het gros van de spelers en trainers het wel begrepen heeft. Dat is vandaag wel gebleken."

De KNVB-topman riep op tot meer zelfreflectie in het profvoetbal. Zeker nu de competitie in een spannende fase verkeert, is dat volgens hem geen overbodige luxe. "Voetbal is een emotionele sport maar soms is het ook goed om je verstand te gebruiken. Belangrijk is dat we allemaal kritisch naar onszelf kijken en de rol blijven spelen die we moeten spelen, zonder dat het leidt tot een heksenjacht."

Ferrari twijfelt over snelheid auto

Ferrari twijfelt of zijn racewagen straks bij de opening van het seizoen in de Formule 1 in Australië het snelst zal zijn. Het Italiaanse team hoopt dat de Spanjaard Fernando Alonso bij de openingsrace in maart in ieder geval dicht bij de concurrentie kan blijven.

"De situatie lijkt goed op dit moment. We zijn tevreden over het programma dat we hebben. Het doel is om dicht in de buurt te blijven bij de auto's van de concurrentie. Maar ik zal verbaasd zijn als we bij de eerste race de snelste auto zullen hebben. Het zit echter allemaal dicht bij elkaar en het seizoen is lang. Alles is mogelijk", aldus teambaas Stefano Domenicali.

Alonso moest vorig seizoen genoegen nemen met de tweede plaats achter de Duitser Sebastian Vettel.

The Wolverine op het strand van Omishima

Het is tegenwoordig heel trendy om foto's te tweeten tijdens de productie van een film. Zo blijft James Mangold niet graag achter en mogen we jullie voorzien met een paar plaatjes van The Wolverine, met niemand minder dan Hugh Jackman in de hoofdrol.

Hugh Jackman op de set in Omishima
Hugh Jackman op de set in Omishima

Omishima ligt in Japan en we zien hier een foto waar Jackman hout gaat hakken, waarmee mag je zelf invullen. Ook liet men weten grote rupsen (20cm groot) te hebben gevonden op het strand, maar op zulke funfacts zitten we ook niet bepaald te wachten.

Logan
Logan

Omdat er nog geen trailer is vrijgegeven moeten we het maar doen met deze kiekjes. Hopelijk duurt het niet meer al te lang voordat de trailer verschijnt.

Wolverine
Wolverine

De releasedatum voor The Wolverine staat gepland op 25 juli aanstaande.

Hugh Jackman
Hugh Jackman

Dikkie Dik en de Kwabbige Kleuter

Een kwabbige kleuter hobbelt door het pad van de supermarkt. Vroeger beukten die kinderen je knieën nog aan gort met hun kleine kutkarretjes, waarvan je het vlaggetje pas zag als het al in je oog prikte. Tegenwoordig doet de overdosis aan suiker zijn werk goed; het tempo is er aardig uit bij de aanstormende tientonners. Bij de koekjes blijft het kind staan. “MAMA! MAMA! IK WIL DIE-HIE!”

Feitje: er zijn steeds meer dikke kinderen in Nederland. Mening: foodwatch zegt dat de kindermarketing daar de schuld van is.

Ajax enkele weken zonder Sporkslede

Ajax moet het voorlopig stellen zonder Fabian Sporkslede. De 19-jarige middenvelder brak vorige week het middenvoetsbeentje van zijn linkervoet. Sporkslede is inmiddels voorzien van een gipsspalk en staat naar verwachting enkele weken buitenspel, meldt Ajax dinsdagochtend.

De verdedigende middenvelder krijgt eind deze week loopgips. Sporkslede maakte in september zijn debuut voor Ajax in de bekerwedstrijd bij Utrecht en heeft inmiddels vier officiële optredens achter zijn naam staan.

Zynga sluit drie kantoren

Het noodlijdende gamebedrijf Zynga sluit de deuren van zijn kantoren in Baltimore, Austin en Texas. Ook verdwijnen er banen bij een kantoor in New York. Het bedrijf, bekend van onder meer het Facebookspel Farmville, wil kosten besparen en afdelingen samenvoegen. Dat heeft Zynga maandagnacht bekendgemaakt.

Hoewel drie kantoren worden gesloten, verliezen maar dertig mensen hun baan. De meeste medewerkers kunnen terecht in andere kantoren van het gamebedrijf, waaronder een tweede kantoor in New York en Austin.

Zynga zit in zwaar weer. In december maakte het bedrijf bekend zijn kantoor in Japan te sluiten. Twee maanden eerder zette Zynga 160 medewerkers op straat. Tegenvallend succes van spellen heeft gezorgd voor een enorme waardedaling. In maart vorig jaar was het aandeel in Zynga nog bijna vijftien dollar. Dat is nu 3,40 dollar.


Zynga sluit drie kantoren

Franse minister: heftige strijd in Mali

Franse militairen zijn in de bergen in het noorden van Mali verwikkeld in 'zeer heftige gevechten' met islamitische extremisten, heeft de Franse minister van defensie Jean-Yves Le Drian dinsdag gezegd.

"Wij zijn nu bij het hart van het conflict", zei Le Drian. Zo lang er in de bergketen Adras des Ifoghas nog zo zwaar gevochten wordt, wil hij niet speculeren over een spoedige terugtrekking, zei hij in een gesprek met het radiostation RTL.

Frankrijk kwam op 11 januari in actie om het zwakke Malinese leger te helpen tegen de extremisten, die na het noorden een nog groter deel van het West-Afrikaanse land dreigden in te nemen. De kosten van de operatie zijn inmiddels opgelopen tot honderd miljoen euro, zei Le Drian. Sommigen in Frankrijk hebben gesuggereerd dat volgende maand met de terugtrekking van de vierduizend man sterke troepenmacht een begin kan worden gemaakt, maar Le Drian wil daar nog niet van weten.

Geen strafrechtelijk onderzoek naar Moszkowicz

Het Openbaar Ministerie stelt geen strafrechtelijk onderzoek in naar advocaat Bram Moszkowicz. Dat heeft justitie dinsdag bekendgemaakt. Tegen hem was door een ex-cliënt aangifte gedaan van verduistering, oplichting en valsheid in geschrifte. Justitie vindt dat dat geschil buiten het strafrecht om kan worden afgewikkeld.

Omdat Moszkowicz zijn zaak met de Belastingdienst heeft geschikt, ziet het OM ook af van vervolging over belastingontduiking. Justitie stelt dat dat een 'passende en adequate afdoening' is en vindt het instellen van een strafrechtelijk onderzoek 'niet opportuun'.


Geen strafrechtelijk onderzoek naar Moszkowicz (Foto: Novum)

Onderzoek naar plotselinge slijtage op spoor

ProRail heeft onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de slijtage op het spoor tussen Rotterdam en Utrecht. Dat heeft een woordvoerder van de spoorbeheerder dinsdag gezegd. Hij sprak van een 'uitzonderlijke situatie'. De slijtage kwam maandagmiddag bij een routinecontrole aan het licht.

Een groot stuk van de rails tussen station Capelle Schollevaar en Nieuwerkerk aan de IJssel bleek bij de controle niet te voldoen aan de veiligheidsnorm. Zo waren de spoorstaven niet overal dik genoeg. Hoewel slijtage normaal is, ging het in dit geval om een veel groter deel.

ProRail controleert regelmatig op slijtage. "Ieder stuk spoor komt minimaal een keer per maand aan bod", aldus de woordvoerder. "Hoe het kan dat we dit niet eerder hebben gemerkt, moet nu worden onderzocht. Of het een bijzondere oorzaak heeft of dat we gewoon te laat waren, kan ik nu nog niet zeggen."

Vanwege herstelwerkzaamheden reden dinsdagochtend geen treinen tussen Rotterdam Centraal en Gouda. De NS zette bussen in. Rond 11.00 uur kwam het treinverkeer weer op gang.


Onderzoek naar plotselinge slijtage op spoor (Foto: Novum)

Vliegveld Eelde ontruimd na vondst bom

Groningen Airport Eelde is dinsdagochtend ontruimd vanwege de vondst van een oude vliegtuigbom. De bom werd gevonden bij graafwerkzaamheden, meldt de marechaussee. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is ingeschakeld.

Na de vondst werd het vliegverkeer direct stilgelegd. Een woordvoerder van het vliegveld kon niet direct aangeven wat de gevolgen zijn.

Op het vliegveld wordt gewerkt aan een verlenging van de start- en landingsbaan. De baan wordt in plaats van de huidige achttienhonderd meter verlengd tot 2500 meter. De werkzaamheden moeten eind april klaar zijn.

Diskwalificatie? Anouk zong Eurovisienummer al in 2011

Anouks 'nieuwe' nummer voor het Eurovisie Songfestival van 2013, blijkt helemaal niet zo nieuw te zijn. De inzending van Nederland is namelijk al in 2011 gedeeltelijk op de radio geweest. Mogelijk is dit zelfs reden voor diskwalificatie, aangezien een songfestivalnummer niet voor een bepaalde datum bekend mag zijn.

Op het FOK!forum vond een oplettende user een oud fragment uit 2011 met een toch wel lang stuk van het Eurovisienummer van Anouk. Een couplet en een refrein zijn te horen in een uitzending van Giel Beelen. Of dit gevolgen gaat hebben voor de Nederlandse deelname is momenteel nog niet bekend, daarvoor is nadere bestudering van de EBU-regels nodig.

Het fragment is te beluisteren op deze link vanaf circa 7.00 minuten. De forumdiscussie is hier te volgen.

Vacansoleil neemt Poels mee naar Tirreno

Wout Poels start volgende week in de Tirreno-Adriatico. De winnaar van de jongerentrui van vorig jaar mag in de Italiaanse rittenkoers aan zijn vorm werken. Eerder deze maand maakte Poels zijn rentree nadat hij ruim een halfjaar aan de kant had gestaan na een val in de Tour. Daarbij scheurde hij onder meer een nier en zijn milt.

Vorig jaar werd Johnny Hoogerland vijfde in de Tirreno. De Zeeuw is door een aanrijding tijdens een training in Spanje echter niet van de partij. Behalve Poels starten Grega Bole, Juan Antonio Flecha, Sergey Lagutin, Marco Marcato, Mirko Selvaggi, Tomasz Marczynski en Boy van Poppel in Italië. De Tirreno-Adriatico staat van 6 tot en met 12 maart op de kalender.

Lieuwe Westra is de kopman in Parijs-Nice. De Rit naar de Zon, die zondag van start gaat, was vorig jaar zeer succesvol voor Vacansoleil. Westra was dicht bij de eindzege en won een rit. Ook Thomas de Gendt en Gustav Larsson pakten een dagprijs.

De ploeg die dit jaar Parijs-Nice rijdt is bijna hetzelfde als die van vorig jaar. Alleen Larsson, die niet meer voor Vacansoleil rijdt, is er niet meer bij. Martijn Keizer is zijn vervanger. Naast Keizer, Westra en De Gendt brengt de Nederlandse formatie Kris Boeckmans, Björn Leukemans, Frederik Veuchelen, Bert-jan Lindeman en Romain Feillu aan de start.

Marion Cotillard in Deux Jours, Une Nuit

De Belgische regisseurs Luc en Jean-Pierre Dardenne zijn geen vreemden bij filmfestivals. Het met een Palm d'Or bekroonde drama The Kid With The Bike krijgt een vervolg, genaamd Deux Jours, Une Nuit.

Voor deze nieuwe film is, de eveneens in België geboren, Marion Cotillard (The Dark Knight Rises) gevraagd om de hoofdrol te vertolken. Zij zal een vrouw spelen die haar collega's ervan moet overtuigen hun bonussen op te geven zodat zij haar baan kan behouden. Een Dardenne-veteraan, Fabrizio Rongione, zal haar echtgenoot spelen.

De productie van de film zal deze zomer van start gaan in België. Eerder heeft Cotillard zich al geleend voor de films Blood Ties en Lowlife. 

Marion Cotillard
Marion Cotillard

Nujabes

Vandaag 3 jaar geleden is Nujabes helaas overleden. Nujabes (omgedraaid zijn echte naam; Seba Jun), was een Japanse hiphop producer. Voornamelijk maakte hij jazzy hiphop muziek waar soms ook op gerapt werd. Sinds zijn dood heeft hij enorm veel muziek achtergelaten wat nog niet helemaal af was. In 3 jaar tijd wist hij nog een album vol te maken, wat afgemixt is door zijn vrienden. Vandaag is zijn aller laatste muziekstuk gereleased; Luv (sic) part 6 featuring Shing02 & Uyama Hiroto.

Nujabes

Hij inspireerde vele en ook ik ben dankzij hem van jazzy hiphop gaan houden. Ta-ku op Soundcloud had voor 25 avonden lang, ieder avond een beat gemaakt in de stijl van Nujabes.

Nexon investeert in Amerikaanse gamestudio

Het Koreaanse gamebedrijf Nexon investeert een onbekende hoeveelheid geld in de Amerikaanse gamestudio Robotoki. Robotoki, dat onder leiding staat van voormalig Call of Duty-community manager Robert Bowling, werkt aan het spel Human Element.

"Met deze investering doen we een stap in de richting om games te maken voor meerdere schermen en verschillende apparaten", zo stelt een woordvoerder van Nexon in een verklaring. Nexon is vooral bekend als uitgever van verschillende online spellen voor de pc, waaronder het rollenspel Maplestory en het schietspel War Rock.

Human Element is een spel waarin de speler moet overleven, 35 jaar na de uitbraak van een zombievirus. De game is in de maak voor de pc, de Ouya, de nieuwe generatie spelcomputers en smartphones en tablets die draaien op de besturingssystemen Android en iOS. Human Element moet in 2015 op de markt verschijnen.


Nexon investeert in Amerikaanse gamestudio

Apple trekt beurs voor onbedoelde uitgaven

Amerikaanse ouders met een iPhone of een iPad kunnen geld terugkrijgen van Apple als hun kind onbedoeld een aankoop heeft gedaan in een app. Het Californische bedrijf heeft bij een federale rechtbank een schikkingsvoorstel ingediend.

De aanklagers in de collectieve rechtszaak vonden dat het te gemakkelijk was om in een app aankopen te doen. Als in een app het wachtwoord werd ingevoerd om een aanschaf te doen, bleef dat een kwartier lang geldig. Daardoor was de koopfunctie niet altijd beveiligd. Bij sommige gedupeerden waren voor honderden dollars aan virtuele muntstukken kwijt. Apple vraagt sinds anderhalf jaar steeds opnieuw om het wachtwoord.

Wie meer dan dertig dollar kwijt is, kan het hele bedrag terugkrijgen. Anderen kunnen rekenen op een iTunes-tegoedbon van vijf dollar (ongeveer 3,80 euro). Het voorstel van Apple moet nog worden goedgekeurd door de federale rechtbank van Noord-Californië. De zaak komt vrijdag voor.

Na de goedkeuring moet Apple grofweg 23 miljoen Amerikaanse iTunes-gebruikers inlichten. Iedereen die tot twee jaar geleden via de Amerikaanse iTunes-winkel aankopen heeft gedaan in een app kan gebruikmaken van de regeling, mits de aankoop door een kind is gedaan.


Apple trekt beurs voor onbedoelde uitgaven

Mighty Switch Force 2 aangekondigd

Austin Ivansmith van WayForward heeft een sequel voor Mighty Switch Force aangekondigd op 3DS. Dat deed hij tijdens Destructoids 'Sup, Holmes?' webcast. Volgens Ivansmith komt het spel al binnen enkele maanden.

Mighty Switch Force is een actie-platformer waar politieagente Patricia Wagon stoute meiden moest vangen. Volgens Ivansmith maakt Patracia in deel twee echter "a surprise career change". Er is nog geen Wii U-versie aangekondigd voor deze sequel.

Munsterman: "Begrip voor zijn beslissing"

Steve McClaren had van voorzitter Joop Munsterman niet hoeven te vertrekken. Hij geloofde nog in een wederopstanding onder leiding van de Engelse coach. Dinsdagochtend kwamen beide partijen tot een akkoord over een vertrek van de trainer.

 "We zijn van mening dat de tegenvallende prestaties van Twente onder leiding van McClaren omgebogen zouden kunnen worden", zegt Munsterman in een reactie. "Steve heeft echter aangegeven dat het in het belang van een ieder beter is de club per direct te verlaten. Wij hebben begrip voor zijn beslissing en respecteren deze. Het is teleurstellend afscheid te moeten nemen van de trainer onder wiens leiding FC Twente de landstitel behaalde in 2010", aldus Munsterman.

Wie McClaren op lange termijn opvolgt is nog onbekend. "De trainingen en wedstrijden zullen vooralsnog worden geleid door Alfred Schreuder, geassisteerd door Boudewijn Pahlplatz en Youri Mulder."

Vin Diesel is Riddick

Deze zomer zien we Vin Diesel in alweer de zesde Fast and Furious-film, maar dit hoog aangeschreven vervolg is niet de enige sequel die het witte doek dit jaar zal belichten.

In november zien we het langverwachte Riddick naar de Nederlandse bioscopen komen. Deze antiheld maakte zijn entree in Pitch Black (2000) en werd opgevolgd in The Chronicles of Riddick (2004), maar kreeg hiervoor weinig erkenning door zowel critici als het publiek. Desondanks heeft Diesel altijd voorgenomen om dit personage nieuw leven in te blazen en deze poster geeft alvast een klein voorproefje op wat komen gaat.

Vin Diesel als Riddick
Vin Diesel als Riddick

De releasedatum voor Riddick staat op 21 november van dit jaar gepland.

Diablo op PlayStation vereist geen internet

De PlayStation-versie van het actierollenspel Diablo III hoeft niet permanent aan een internetverbinding te hangen. Dat suggereerde een woordvoerder van Sony voor de camera van Gametrailers. De pc- en Mac-versie van de game moet wel continu met internet verbonden zijn. Diablo III is in de maak voor de PlayStation 3 en PlayStation 4.

Welke functies offline beschikbaar zijn, zei de woordvoerder niet. Het gaat in ieder geval niet om competitieve spelfuncties en het veilinghuis voor virtuele wapens en kledingstukken. Of de meerspelerfunctie ook werkt met vier spelers op een scherm, liet hij in het midden.

Diablo III verscheen in mei voor de pc en Mac. Het actierollenspel vereist op deze computers een permanente internetverbinding omdat gamebedrijf Blizzard op die manier vals spelen wil tegengaan. De game is twaalf miljoen keer verkocht.

Exclusief naar de film met FOK!

Jullie herinneren je vast nog de geweldige voorpremière van John Carter die FOK! vorig jaar in samenwerking met Disney heeft gehouden. We gaan jullie samen met Disney wederom trakteren op een toffe exclusieve FOK!voorpremière.

Op 14 maart komt de film 'OZ THE GREAT AND POWERFUL' uit in de bioscoop. FOK! en Disney geven 500 FOK!ers de kans om twee dagen eerder al exclusief naar een FOK!voorpremière van deze film te gaan. Uiteraard is de film inclusief drankje, popcorn en een leuke goodiebag!

Wie ontzettend graag naar deze exclusieve FOK!voorpremière wil, kan vanaf nu op de op de speciale OZ-landingspagina voor deze actie zijn! Daar kan je vanavond maximaal 2 kaarten per persoon bestellen. Zorg dat je er bij bent, als exclusieve gast van Disney en FOK!

Meer informatie over deze actie, de trailer van de film en een plek om aan te geven dat je er natuurlijk ook bij bent, kan je hier vinden!

[Upd] Geen treinen tussen Zaandam en Sloterdijk

Door een aanrijding met een persoon ligt het treinverkeer tussen Zaandam en Amsterdam Sloterdijk dinsdagochtend volledig stil. Reizigers van en naar de kop van Noord-Holland, waaronder Alkmaar, Hoorn en Enkhuizen moeten omreizen via Haarlem. Dat meldt de NS.

De extra reistijd bedraagt meer dan een uur. De verstoring is naar verwachting rond 11.00 uur verholpen.

Ook tussen Rotterdam Centraal en Gouda moeten reizigers dinsdagochtend tot 11.00 uur rekening houden met extra reistijd vanwege herstelwerkzaamheden. De NS heeft bussen ingezet.

Update 10.04 uur

De verstoring tussen Zaandam en Sloterdijk is inmiddels verholpen. Er rijden echter nog steeds stopbussen en ook moet nog rekening worden gehouden met een langere reistijd.

Coen Bros. tekenen voor Unbroken

Vlak voor afgelopen kerst heeft Angelina Jolie aangekondigd haar volgende film te gaan regisseren. Unbroken wordt de verfilming van het gelijknamige boek van Laura Hillenbrand (Seabiscuit) en de gebroeders Coen (No Country for Old Men) zijn gevraagd het script te herschrijven.

Het boek vertelt het verhaal van Louie Zamperini, een atleet die nog meedeed met de Olympische Spelen in Berlijn, 1936. Het verhaal speelt zich af tijdens de tweede Wereldoorlog. Als een vlietuig van de luchtmacht neerstort in de Atlantische Oceaan moet Louie overleven op zee, 47 dagen lang, zonder eten en water. Nadat hij is aangevallen door haaien en aanspoelt op een Japans eiland wordt hij twee jaar lang vastgehouden waar hij al die tijd wordt gemarteld.

Angelina Jolie vond het verhaal zo aangrijpend dat ze vanaf het eerste moment deze film wilde regisseren. Ze heeft veel tijd en moeite gestoken om deze film mogelijk te maken, en nu ze Joel en Ethan Coen in de arm heeft geslagen, lijkt de film al enige vorm aan te nemen.

Angelina Jolie
Angelina Jolie

Froukje heeft bewondering voor lange relaties

Froukje de Both kijkt met bewondering naar stellen die al jaren samen zijn. "Dat is mij nog nooit gelukt", legt de presentatrice uit in 100% NL Magazine. "Op de een of andere manier lukt dat gewoon niet."

Waaraan dat ligt, weet Froukje niet. "Misschien ben ik wel heel onrustig", filosofeert de 40-jarige blondine, die zegt niet snel uitgekeken te zijn op iemand. "Maar ik ben wel altijd oprecht."

De Both ging in 2007 op zoek naar haar droomman in het programma Wie Wordt de Man van Froukje? Nog voordat de laatste aflevering werd uitgezonden, was haar relatie met winnaar Alexander Kruis al gestrand. Froukje was toen al samen met dj Dekky alias Jeroen te Rehorst.

Met Te Rehorst kreeg De Both in december 2008 dochter Emma. De trouwplannen van Froukje en Jeroen belandden begin vorig jaar definitief in de prullenbak, omdat de presentatrice viel voor haar tien jaar jongere collega Niek van der Bruggen. Met hem is ze nog steeds samen.

"Het is niet zo dat ik bewust op zoek ben naar een nieuw iemand", vertelt Froukje over haar liefdesleven. "Of bewust een jonger vriendje wil. Ik ben gewoon op zoek naar liefde. Net als iedereen." Dat haar queeste naar de liefde veel aandacht trekt, vindt De Both soms vervelend. "Het is mijn zoektocht en toevallig staan de spotlights daarop. Mensen vinden het kennelijk heerlijk om daar een oordeel over te hebben."

Barbie ziet acteercarrière wel zitten

Barbie wil graag actrice worden. De blondine is bekend van realityseries als Oh Oh Cherso en Barbie's Bruiloft, maar staat ook open voor andere dingen. "Voor tv-series en zo, dat vind ik hartstikke leuk", laat Barbie weten aan Spits. Dat ze geen acteerervaring heeft, ziet ze niet als een bezwaar.

"Soaps, zoals Goede Tijden", oppert Barbie, die eigenlijk Samantha de Jong heet. "En ik heb weleens Gooische Vrouwen gezien, en Divorce. Zulke dingen zou ik ook heel leuk vinden." Over haar gebrek aan ervaring doet ze luchtig. "Want ik kan me wel in iemand verplaatsen, hoor. Nee, ik heb nog geen ervaring opgedaan, maar dat is niet echt nodig, toch?"

De realityster hoopt op een glansrijke carrière. "Kijk naar Sylvie Meis. Die begon bij TMF en is heel ver gekomen", vertelt Barbie. "Zo zie je maar, je begint met kleine dingen en je eindigt groot. Misschien ligt er een kansje voor mij, ik hoop het."

Anouk niet naar Eurovision in Concert

Anouk staat niet op het podium tijdens Eurovision in Concert. De 37-jarige zangeres, die met het nummer Birds meedoet aan het Eurovisie Songfestival, heeft geen reden voor haar afwezigheid opgegeven. Dat schrijft het AD dinsdag.

De organisatie van het evenement is niet blij dat Anouk niet meedoet aan het voorproefje op het Songfestival, 13 april in De Melkweg. "Artiesten vliegen over vanuit Azerbeidzjan en Moldavië voor deze traditie. En Anouk, die om de hoek van De Melkweg woont, weigert op haar fiets te stappen. Niet bepaald een visitekaartje voor het gastland", laat de organisatie weten.

De TROS kijkt niet op van Anouks beslissing. "Anouk is Anouk, eigenzinnig en dat wisten we voordat we met haar in zee gingen", aldus een woordvoerder van de omroep. In totaal komen 25 acts die dit jaar op het Eurovisie Songfestival staan in april naar Amsterdam.

Nestlé met krappe voldoende toch meest verantwoord

Het Zwitserse Nestlé scoort met een krappe voldoende van 54 procent toch de eerste plaats wat betreft verantwoord ondernemen. Het Brits-Nederlandse voedingsconcern Unilever staat met een score van 49 procent tweede. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde vergelijking van het beleid van de tien grootste voedingsmiddelenbedrijven ter wereld door Oxfam.

De internationale hulporganisatie, waar het Nederlandse Oxfam Novib deel van uitmaakt, onderzocht het beleid van de bedrijven op het gebied van klimaat, vrouwenrechten en land- en watergebruik. Associated British Foods, bekend van Twinings-thee en Jordans-onbijtgranen, scoorde het slechtst met negentien procent.

"Niet één bedrijf komt door de test met een goede algemene score", klaagt directeur van Oxfam Novib Farah Karimi in een verklaring. "De productie van te veel levensmiddelen gaat ten koste van miljoenen mensen, die worden onderbetaald of wiens landrechten worden geschonden. Sommige van de bedrijven zijn op de goede weg en erkennen dat duurzaamheid belangrijk is voor hun bedrijfsvoering, maar het moet echt beter."

Oxfam beklaagt zich erover dat de bedrijven 'onnodig geheimzinning' doen over de herkomst van gewassen in hun toeleveringsketen. "Hierdoor kan hun bewering dat ze duurzaam en maatschappelijk verantwoord werken, moeilijk gestaafd worden", schrijft de organisatie.

Vijf Nederlandse kanshebbers kindermuseumprijs

Een derde van de genomineerden voor de 2013 Children's Museum Award is Nederlands. Tot de vijf Nederlandse kanshebbers behoren het Archeon in Alphen aan den Rijn en het Dick Bruna Huis in Utrecht. Verder maken tien musea uit onder meer Duitsland en Servië kans op de prijs, maakte de organisatie maandagavond bekend.

De andere Nederlandse gegadigden zijn het Drents Archief in Assen, Beeld en Geluid in Hilversum en het Maritiem Museum Rotterdam. Ook werden musea uit Oostenrijk, Canada, Jordanië, Zweden, Zwitserland en de Verenigde Staten genomineerd. Welke instelling de prijs wint, wordt bekend tijdens de uitreiking op 27 maart in Bologna.

De Children's Museum Awards zijn een initiatief van de European Museum Academy en Hands On! International, dat de kwaliteit van internationale kindermusea wil bevorderen. Om kans te maken moeten musea specifieke programma's of tentoonstellingen hebben voor de groep tot 14 jaar oud.

Leezer wint zesde rit Langkawi

Tom Leezer heeft Blanco Pro Cycling opnieuw een succes bezorgd in de Ronde van Langkawi. De Nederlandse renner won dinsdag de zesde etappe. Na een rit over 212,8 kilometer van Mentakab naar Kuantan kwam hij solo als eerste over de finish.

Eerder was Theo Bos succesvol in de eerste en tweede etappe van de wielerronde in Maleisië. Hij droeg ook de leiderstrui. Bos moest de ronde dinsdag ziek verlaten.

McClaren weg bij FC Twente

Trainer Steve McClaren is weg bij FC Twente. Dat meldt een journalist van de Tubantia. McClaren werd in januari 2012 aangesteld als opvolger van Co Adriaanse. Hij tekende toen een contract voor twee voor en een half jaar bij de club uit Enschede. 

"De club is groter dan een individu. Twente is te groot in mijn hart om de vooruitgang in de weg te staan", aldus McClaren in een verklaring bij Sky Sports. FC Twente staat momenteel vijfde in de eredivisie. Ze hebben zes punten achterstand op koploper PSV. 

Het was de tweede termijn voor McClaren bij FC Twente. Eerder was hij er trainer van de zomer van 2008 tot de zomer van 2010. Hij sloot zijn periode af met de landstitel. Volgens Q-music zou de club in onderhandeling zijn met Gert Jan Verbeek, de huidige trainer van AZ. 

'Beyond Good and Evil 2 komt eraan'

Yves Guillemot, bestuursvoorzitter van de Frans-Canadese uitgever Ubisoft, heeft laten weten dat Beyond Good and Evil 2 nog steeds onderweg is, maar dat hij er nog niet over kan praten.

"I don’t give comments anymore on BG&E2, because I think the next time next time we communicate we have to have something new. It’s coming", zegt Guillemot in een interview. Voor welke generatie spelcomputers het spel uitkomt, is niet bekend. Voorheen stond het spel gepland voor Xbox 360, PlayStation 3 en zelfs Wii U, maar het kan zomaar doorgeschoven worden.

Duurt lang.

Ridiculous Fishing ingediend bij Apple

De Nederlandse onafhankelijke ontwikkelaar Vlambeer heeft kenbaar gemaakt dat de titel Ridiculous Fishing eindelijk is ingediend ter goedkeurig bij Apple. Het spel is bijna af, laat de ontwikkelaar weten.

Zodra het project af is, dan sluit Vlambeer een pijnlijke periode af. Ridiculous Fishing - A Tale of Redemption, zoals het spel volledig heet, heeft tijdens de ontwikkeling heel wat last gehad van het kopieergedrag van Gamenauts Ninja Fishing; een spel waarvan diens ontwikkelaar altijd heeft gezegd te zijn geïnspireerd door Vlambeers titel.

Ninja Fishing heeft ervoor gezorgd dat het Vlambeer-team bijna het project geannuleerd had. Sterker nog, het was zelfs een tijdje onzeker of de succesvolle Super Crate Box-ontwikkelaar nog zou voortbestaan na dit probleem. Sinds 2010 werkt Vlambeer al aan  Ridiculous Fishing - A Tale of Redemption.

Dat het zo lang duurt voordat het spel uitkomt, valt niet enkel te wijten aan Ninja Fishing. Ondertussen heeft de studio gewerkt aan drie andere titels voordat het spel na de kerst van vorig jaar weer onder de loep werd genomen.

De Bakker snel uitgeschakeld in Salinas

Thiemo de Bakker is maandag (plaatselijke tijd) uitgeschakeld in de eerste ronde van het challengertoernooi in Salinas. De als eerste gerangschikte De Bakker ging in Ecuador met 6-2, 0-6 en 6-1 onderuit tegen de Argentijn Facundo Bagnis, de nummer 255 van de wereld.

De Bakker, 110e op de mondiale lijst, haalde twee weken geleden de tweede ronde van bij het ABN Amro World Tennis Tournament. Hij was toen niet opgewassen tegen de Zwitser Roger Federer. Hij keek er toen naar uit om in de challenger tour weer op gravel te gaan spelen.

'AZ heropent jacht op Gouweleeuw'

AZ geeft de hoop op Jeffrey Gouweleeuw niet op. De Alkmaarders hopen de verdediger komende zomer alsnog in te lijven. Afgelopen weekend heeft AZ opnieuw contact gezocht met Heerenveen, zo weet Voetbal International.

Gouweleeuw liet eerder zelf al weten graag naar Alkmaar te vertrekken, maar in januari bleek een bod van ongeveer twee miljoen euro niet voldoende voor Heerenveen. Technisch directeur Johan Hansma bevestigt dat AZ zich opnieuw heeft gemeld. "Het klopt dat we opnieuw met elkaar in gesprek zijn. Er zit nu geen tijdsdruk op, maar alle partijen zijn ook niet van plan om er een maandenlang proces van te maken. De voorkeur van Jeffrey is duidelijk en dat respecteren wij."

"Aangezien hij zijn contract tot medio 2014 niet wil verlengen, zou voor ons financieel gezien een verkoop in de zomer de beste optie zijn. Toch is het logisch dat we hem niet zomaar de deur uit laten lopen."

19 doden door crash met luchtballon in Egypte

19 toeristen zijn dinsdag omgekomen doordat de luchtballon waar zij in zaten, neerstortte in Egypte. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in Caïro bekendgemaakt.

Het ongeval gebeurde in de plaats Luxor. In de luchtballon zouden 20 toeristen hebben gezeten. De oorzaak van de crash is niet bekend. Over de identiteit van de slachtoffers zijn nog geen mededelingen gedaan.

19 doden door crash met luchtballon in Egypte
19 doden door crash met luchtballon in Egypte (Foto: ANP)

'Rabo krijgt hoge boete voor Liborschandaal'

Rabobank krijgt waarschijnlijk een boete van minstens 440 miljoen dollar (337 miljoen euro) vanwege zijn rol in het Liborschandaal. Dat meldde persbureau Bloomberg dinsdag op basis van ingewijden.

Rabo zou de eerstvolgende bank zijn die een schikking treft met Britse en Amerikaanse toezichthouders vanwege de misstanden rond de vaststelling van het internationaal veelgebruikte rentetarief Libor. Eerder werden de Britse banken Barclays en Royal Bank of Scotland (RBS) en het Zwitserse UBS beboet voor de ongeoorloofde afspraken die handelaren van die banken maakten omtrent het rentetarief.

De boete van Rabobank zou tussen de bedragen liggen die Barclays en RBS moeten betalen. Zij kregen respectievelijk boetes van 440 miljoen en 612 miljoen dollar.

'Rabo krijgt hoge boete voor Liborschandaal'
'Rabo krijgt hoge boete voor Liborschandaal' (Foto: ANP)

Impasse dreigt na verkiezingen Italië

De Italiaanse verkiezingen hebben geen van de coalities een werkbare meerderheid opgeleverd. Het centrumlinkse blok van Pier Luigi Bersani krijgt volgens de voorlopige verkiezingsuitslag de meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, maar komt zetels tekort in de Senaat.

Centrumrechts onder leiding van oud-premier Silvio Berlusconi wordt met 116 zetels het grootste blok in de Senaat. Centrumlinks krijgt daar 113 zetels. Dat betekent dat geen enkel blok een meerderheid in de Senaat heeft, wat volgens waarnemers een onwerkbare situatie kan opleveren.

Om de vertrouwensstemming in de Senaat te overleven, heeft een regering de goedkeuring van 158 senatoren nodig. Bersani moet dus tientallen centrumrechtse senatoren achter zich krijgen, of een deal sluiten met de enige echte winnaar van de verkiezingen: oud-komiek Beppe Grillo. Of dat tot de mogelijkheden behoort, is echter zeer de vraag. De excentrieke Grillo heeft met zijn protestpartij 5 Sterren (M5S) uit het niets een kwart van de stemmen gekregen. Hij heeft zich fel tegen het in zijn ogen volkomen corrupte establishment gekeerd.

Huidig premier Mario Monti en zijn politieke bondgenoten kunnen het verschil niet maken: zij kregen slechts 10 procent van de kiezers achter zich.

Janet Jackson in het geniep getrouwd

Janet Jackson is vorig jaar getrouwd. De 46-jarige zangeres heeft in het diepste geheim haar jawoord gegeven aan zakenman Wissam Al Mana, heeft ze maandag onthuld naar aanleiding van geruchten over een op handen zijnde grootse bruiloft.

"De geruchten over een extravagante bruiloft zijn simpelweg niet waar. Vorig jaar zijn we getouwd tijdens een kleine, besloten en prachtige ceremonie", laat het echtpaar in een verklaring weten aan het showbizzprogramma Entertainment Tonight.

"Onze huwelijkscadeaus aan elkaar waren een donatie aan onze favoriete kinderorganisaties", aldus Jackson en Al Mana, die vragen om privacy.

'Arts werkt onderzoek medische misser vaak tegen'

Artsen en ziekenhuizen werken onderzoeken naar mogelijke medische missers vaak tegen. Onterechte angst die bij ziekenhuizen en artsen heerst als het Openbaar Ministerie langskomt belemmert de rechtsgang, zegt officier van justitie Marjolein van Eykelen dinsdag in De Telegraaf.

Een voorbeeld is volgens Van Eykelen de plicht van artsen om bij het overlijden van minderjarigen een forensisch arts in te schakelen om de doodsoorzaak vast te stellen. "In de helft van de gevallen gebeurt dat niet", zei ze volgens de krant op een congres over patiëntveiligheid dat de VVD maandag in de Tweede Kamer organiseerde.

De aanklaagster is specialist medisch strafrecht en is onder meer betrokken bij het proces tegen de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur. Haar team behandelt jaarlijks zo'n honderd dossiers. Slechts in enkele gevallen leidt een dossier tot een strafzaak.

Ziekenhuizen zouden bijna standaard weigeren inzage te geven in medische informatie, zelfs als de nabestaanden van een slachtoffer daar toestemming voor geven. de aanklaagster wijst erop dat de Hoge Raad in 2008 bepaalde dat het medisch beroepsgeheim wordt opgeheven als nabestaanden dat goed vinden. Als een ziekenhuis toch protest indient, levert dat volgens Van Eykelen acht maanden vertraging op. Dat zou funest zijn voor de waarheidsvinding.

Verwijtbare sterfgevallen zijn vaak het gevolg van een aaneenschakeling van fouten. Voor patiënten en nabestaanden is het soms een raadsel wat er is gebeurd, blijkt volgens de krant uit promotieonderzoek van Rolinka Wijne. Zij is lid van het medisch tuchtcollege. Als niet bekend is wat er is gebeurd, is het ook niet mogelijk om de schade te verhalen of de verantwoordelijken te straffen. Patiënten en nabestaanden moeten volgens Wijne meer rechten krijgen om informatie boven tafel te krijgen.

De VVD bekijkt aan de hand van de informatie uit het congres of de regelgeving moet worden aangepast. In november stelde de partij al dat de registratie van incidenten beter moet.

Plofkip vanaf 2015 uitgefaseerd

Vanaf 2015 schakelen alle Nederlandse supermarkten over op een kippenras dat trager groeit dan de plofkip. Ook krijgen de vleeskippen vanaf dat jaar meer ruimte en afleiding, bevestigt een woordvoerder van de brancheorganisatie voor supermarkten CBL dinsdag na een bericht hierover in de Volkskrant.

De nieuwe kip moet maximaal vijftig gram per dag in gewicht toenemen. Bij de plofkip is dat 65 gram.

De kippen krijgen vanaf 2015 tien procent meer ruimte dan nu. Ook krijgen ze meer strooisel en meer graankorrels en strobalen om de verveling te verdrijven. Het licht blijft dan zes uur uit zodat de nacht voor de kippen langer duurt, nu blijft het licht nog maar vier uur uit. Supermarkten, slachterijen en pluimveehouders hebben hier maandagavond afspraken over gemaakt.

Verder zijn afspraken gemaakt over het gebruik van antibiotica. "Ook willen we de milieudruk zo laag mogelijk houden. Dat is een hele opgave omdat die toeneemt zodra je meer aandacht geeft aan het welzijn van de kippen", zegt de woordvoerder.

Vorig jaar kwamen supermarkten al overeen dat de plofkip in 2020 niet meer wordt verkocht. Nu is een plan gemaakt hoe wordt overgeschakeld. Wakker Dier vindt dat de supermarkten sneller moeten overschakelen, maar dat is volgens het CBL niet haalbaar omdat het overschakelen op een ander ras tijd vergt. Supermarktketen Deen kondigde eerder aan uiterlijk in 2014 geen plofkip meer te verkopen. Unilever, Johma, Olvarit en Struik zegden ook toe te stoppen met plofkip.

Vejinovic weigert gesprek met Heracles

Het lijkt erop dat Marko Vejinovic Heracles Almelo na dit seizoen de rug toekeert. Heracles wilde graag met Vejinovic in gesprek over contractverlenging, maar de aanvallende middenvelder heeft daar inmiddels voor bedankt. Dat meldt Voetbal International. Vejinovic beschikt in Almelo over een aflopende verbintenis.

Heracles zou volgens het medium zelfs bereid zijn tot salarisverhoging. Vejinovic heeft zijn zinnen echter gezet op een volgende stap in zijn loopbaan. De middenvelder speelt sinds 2009 voor Heracles, dat hem destijds overnam van AZ.

FOK! wat een weer...Bewolkt.

Goedemorgen! In Limburg heeft het plaatselijk 2 dagen aan één stuk door gesneeuwd, en zodoende onstond er in Kerkrade een sneeuwdek van maar liefst 25 centimeter. Ook daar zal het vandaag wel overwegend droog worden, maar de zon zullen we vrijwel nergens te zien krijgen. De temperatuur loopt weer een graadje op en zal vanmiddag ongeveer 5 graden bedragen. Er staat weinig wind.

In de loop van de week zal de zon wat vaker gaan doorbreken, zodat er het buiten allemaal wat gezelliger uit zal gaan zien. De noordeljke wind is inmiddels ook afgenomen, maar stelt in het binnenland met windkracht 3 niet zoveel meer voor. Met een graad of 5 én minder wind is het dus al een stuk aangenamer weer om buiten te zijn.

Wat verder opviel was de zware sneeuwval op Corsica. Daar vielen enkele tientallen centimeters sneeuw en ook in het noorden van Italië was het bar winterweer. Het echte lenteweer vinden we terug op Kreta.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.


Eendengevecht
ADQ maakte deze prachtige foto van een eendengevecht in Den Haag.


Ontwikkelaar zoekt 150.000 dollar voor één personage

Skullgirls-ontwikkelaar Lab Zero Games is een crowdfundingcampagne gestart. Via de website Indiegogo willen zij 150.000 dollar ophalen. Met dit geld kunnen zij een DLC-personage ontwikkelen voor Skullgirls, Squigly.

Als het doel gehaald wordt zal Squigly gratis beschikbaar komen in het spel. Omdat het bedrag erg hoog lijkt voor één enkel personage heeft de ontwikkelaar de ontwikkelingskosten opgesomd voor de geïntereseerden.

$48.000: Staff Salaries – 8 people for 10 weeks
$30.000: Animation and Clean-up Contracting
$4.000: Voice recording
$2.000: Hit-box Contracting
$5.000: Audio Implementation Contracting
$20.000: QA Testing
$10.000: 1st Party Certification
$10.500: IndieGoGo and Payment Processing Fees
$20.500: Manufacturing and Shipping Physical Perks

Skullgirls is beschikbaar op PlayStation 3 en Xbox 360.

Watch Dogs heeft een eigen game-engine

Watch Dogs draait op een nieuwe engine met de naam Disrupt. Dat meldt Watch Dogs technical director Sebastian Viard via zijn Twitter-account. Hiermee maakt hij een eind aan de geruchten dat het spel zou draaien op AnvilNext, de engine van Assassin's Creed III. De Disrupt-engine is door Ubisoft Montreal ontwikkeld speciaal voor de open wereld van Watch Dogs.

Watch Dogs komt eind 2013 uit op Xbox 360, PlayStation 3, PlayStation 4, pc en Wii U.

Watch Dogs (Foto: Ubisoft)

Bertens ronde verder in Acapulco

Kiki Bertens heeft zich weten te plaatsen voor de tweede ronde van het WTA-toernooi van Acapulco. Ds Nederlandse, als vijfde geplaatst in Mexico,  versloeg de Canadese Sharon Fichman in twee sets; 6-2 en 7-5.

Beryens zou oorspronkelijk spelen tegen Aranxta Rus, maar die trok zich voor het duel terug. In de tweede ronde  treft ze de winnares van de partij tussen Maria Jose Martinez Sanchez en Alexandra Panova.

Jeremain Lens deed niks verkeerd

Er gebeurde dit weekend weer genoeg op het hoogste niveau in het Nederlandse voetbal. Zo speelde Ajax geheel onnozel en dus verdiend gelijk tegen het armzalige ADO en won Heerenveen eindelijk weer eens wedstrijd. Maarrrr, natuurlijk draaide het daar niet om, in alle praatprogramma's van ons immer in kwaliteit tanende televisiebestel. Nadat de heerlijk spectaculaire wedstrijd Feyenoord – PSV eindigde in een 2 – 1 overwinning voor de thuisclub, ging het in de zogenoemde catacomben even flink los. Hoort niet! Kan niet! Mag niet! Riep het publiek en overig overschot aan analytici vanachter hun houten bureau waar al dan geen camera op was gericht. Huichelaars.

Gigantische explosie in Damascus

De Syrische hoofdstad Damascus is maandag opgeschrikt door een gigantische explosie. Dat hebben de staatstelevisie en inwoners van de stad gezegd.

Na de explosie braken er zware vuurgevechten uit, die tot verdere paniek leidden. Wat het doelwit van de explosie was is nog onduidelijk. Ook over slachtoffers is nog geen informatie beschikbaar. De staatstelevisie sprak van een 'terroristische' explosie in de noordoostelijke wijk Qaboun.

Nieuwe mitrailleurs voor militairen

Het ministerie van Defensie gaat bijna drieduizend nieuwe mitrailleurs aanschaffen. Dat schrijft minister van Defensie Jeanine Hennis (VVD) maandag in een Kamerbrief. De vervanging van de huidige mitrailleurs kost tussen de vijftig en honderd miljoen euro.

Het gaat om de vervanging van de middelzware mitrailleur MAG 7,62 mm en de zware mitrailleur Browning .50 inch. De wapens dateren uit de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw en hebben steeds meer onderhoud nodig, wat gepaard gaat met sterk stijgende kosten.

De wapens, alsmede de nachtkijkers en de vizieren die ook worden gekocht, moeten in 2017 zijn geleverd.

Van Geel: "Opstootje te groot woord"

Martin van Geel is niet van plan om stappen te ondernemen tegen de Feyenoorders die betrokken waren bij het incident na de wedstrijd tegen PSV.

Na afloop van het competitieduel tussen Feyenoord en PSV (2-1) stond PSV-aanvaller Jeremain Lens Feyenoord-verdediger Joris Mathijsen op te wachten om verhaal te halen over een incident in de wedstrijd. Vervolgens liep het incident uit de hand.

"Er wordt over en weer getrokken en geduwd", aldus Van Geel tegenover RTV Rijnmond. "Een opstootje is misschien een te groot woord. Joris was zelf meteen weg, zo professioneel en rustig was hij wel. Het was eigenlijk een kluwen spelers en begeleiders die elkaar wegduwden. Dat is wat ik heb gezien."

"Daarbij is geen klap gevallen", vervolgt de technisch directeur. "Hier en daar wordt ook nog weleens gerept over een slaande ruzie, maar dat heb ik niet geconstateerd."

Centrumlinks grootste in lagerhuis Italië

De centrumlinkse coalitie van Pier Luigi Bersani heeft maandag de winst gepakt in de verkiezingen voor het Italiaanse lagerhuis. Dat meldde de omroep Rai. Door de wederopstanding van het centrumrechtse blok van oud-premier Silvio Berlusconi kan waarschijnlijk echter beter van een pyrrusoverwinning worden gesproken. Bersani is de grootste partij in het lagerhuis geworden, maar omdat Berlusconi mogelijk in de senaat met de winst aan de haal gaat, wordt de formatie van een stabiele coalitie een crime. Er moet ernstig rekening mee worden gehouden dat Italië binnen enkele maanden opnieuw naar de stembus moet.

De komiek Beppe Grillo heeft een zeer opmerkelijke opmars gemaakt. Zijn Vijfsterrenbeweging maakt als politieke debutant een grootse entree in het politieke theater en wordt de derde partij in de volksvertegenwoordiging. Of Grillo ook als serieus coalitiegenoot moet worden beschouwd is nog maar de vraag. Zijn beweging, die zich kenmerkt door een populistische kruistocht tegen de gevestigde orde, heeft van tevoren laten weten geen nieuwe bezuinigingen te willen, ook al zullen die hard nodig zijn.

Het centrumverbond van demissionair premier Mario Monti stelde teleur en haalt mogelijk minder dan tien procent van de stemmen. Dat bemoeilijkt een coalitie tussen Monti en Bersani aanzienlijk, omdat ze bij lange na niet genoeg zetels hebben voor een meerderheid. Een derde logische coalitiegenoot is niet voorhanden. Desondanks zei Monti tevreden te zijn met het resultaat van zijn coalitie. Maar, benadrukte hij, 'het landsbestuur moet gewaarborgd blijven'.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.