Steeds vaker drugsafval gedumpt in buitengebied

static

In bossen en op het platteland wordt steeds vaker drugsafval gedumpt. In 2011 werden nog zestig dumpingen geregistreerd, vorig jaar waren dat er negentig en dit jaar staat de teller al op dertig, bevestigt een politiewoordvoerder maandag na een bericht hierover in De Telegraaf. Hij kon overigens niet direct zeggen of het totaal aantal gevonden liters ook is toegenomen.

Bij het maken van bijvoorbeeld xtc ontstaan reststoffen die drugsbendes in het buitengebied dumpen. Daarom worden geregeld jerrycans en vaten midden in de natuur gevonden.

Staatsbosbeheer kampt door het toenemende aantal dumpingen op zijn grond met stijgende saneringskosten. De eigenaar van de grond waar het drugsafval wordt gevonden moet de schoonmaakkosten namelijk betalen. Boeren kampen ook met dit probleem.

Het saneren moet vanwege de risico's worden gedaan door een gespecialiseerd bedrijf en loopt volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer al snel in de papieren. "Het begint bij achtduizend euro, maar als een van de vaten lekt moet de grond worden afgegraven en dan begin je bij tienduizend euro." In ongeveer een op de drie gevallen is sprake van lekkende vaten of jerrycans.

Als de lekkende jerrycans op tijd worden gevonden, kan de milieuschade nog worden beteugeld. "Maar je moet er niet aan denken dat jerrycans in een waterwingebied een tijd ongemerkt lekken."

Staatsbosbeheer is jaarlijks een half miljoen euro kwijt aan het opruimen van afval. Hoeveel geld aan het opruimen van de resten van drugslaboratoria wordt besteed, is niet bekend.

Bij het aantreffen van gedumpt drugsafval wordt de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen ingeschakeld, die ook drugslaboratoria ontmantelt. "Daar weten ze welke gevaren aan dit soort chemicaliën kleven", zegt de politiewoordvoerder. "Een gewone rechercheur wil gewoon sporenonderzoek doen, maar dat is bij dit soort vondsten niet zonder risico."