Italiaans OM wil proces tegen kapitein rampcruise

Redactie

Het openbaar ministerie in het Italiaanse Grosseto wil de kapitein van het cruiseschip Costa Concordia vervolgen voor doodslag. Dat heeft justitie maandag bekendgemaakt. Het schip liep vorig jaar op een rif voor het Italiaanse eiland Giglio en kapseisde. Daarbij kwamen 32 mensen om het leven.

Het openbaar ministerie wil de kapitein, Francesco Schettino, niet alleen vervolgen voor doodslag, maar ook voor het veroorzaken van schipbreuk en het verlaten van het schip, terwijl de evacuatie van de passagiers en de bemanning nog in volle gang was. Een rechter moet beslissen of er een proces tegen Schettino komt. Ook tegen vijf andere bemanningsleden, onder wie twee officieren op de brug, zijn aanklachten ingediend.

Het openbaar ministerie zei maandag ook dat Costa Crociere, de Italiaanse rederij van het rampschip, een verzoek tot schikking heeft ingediend. Als het schikkingsvoorstel wordt geaccepteerd moet Costa Crociere een boete van een miljoen euro betalen. In dat geval wordt afgezien van een rechtszaak.