Afrikaanse renner uren vermist na Omloop Het Nieuwsblad

Wielrenner Frekalsi Debesay Abrha was afgelopen zaterdag enkele uren vermist. De Eritreër, die met Omloop Het Nieuwsblad zijn eerste klassieker reed, had tijdens de wedstrijd na 115 kilometer opgegeven, maar werd na uren nog niet teruggezien.

Zijn Zuid-Afrikaanse ploeg MTN Qhubeka, dat tijdens de koers werd gevolgd door de Belgische TV-zender VTM, begon zich zorgen te maken toen Abrha een uur na de binnenkomst van de laatste renner nog niet was gesignaleerd. Hij kwam ook niet uit de bezemwagen zetten en de ploeg had geen idee waar de renner kon zijn.

"Uiteindelijk kwam Frekalski vanuit het bijna donker toch nog over de streep gereden", zei ploegleider Jens Zemke tegen Het Laatste Nieuws. "Een uur later. Verkleumd. Die kou is dodelijk voor een Afrikaanse renner. En die kasseien hebben ze niet in Eritrea, zei hij. Ik vond het toch nog knap wat hij presteerde."

Het is nog niet bekend of Abrha zijn wegseizoen verder in Noord-Europa wil vervolgen, ofdat hij toch weer liever in Afrika gaat koersen.