Succesvolle test raketverdedigingssysteem IsraŽl

Israël en de Verenigde Staten hebben maandag een succesvolle test uitgevoerd met het nieuwe Arrow 3-raketverdedigingssysteem. Voor het eerst werd een Arrow 3-raket, die bedoeld is om eventuele ballistische raketten uit Iran te onderscheppen, de ruimte in gestuurd.

De Arrow 3-raketten maken deel uit van een gelaagd Israëlisch systeem om allerlei soorten raketten te onderscheppen, van korteafstandsraketten uit de Gazastrook en Libanon tot raketten die verder kunnen reiken, uit Syrië en Iran. Voor korteafstandsraketten heeft Israël het raketschild Iron Dome. De Arrow-raketten moeten in de toekomst in staat zijn Iraanse ballistische Shahab-raketten te onderscheppen.

De test werd uitgevoerd boven de Middellandse Zee. Volgens het Israëlische ministerie van defensie was het de eerste succesvolle test met een Arrow 3-raket. "De Arrow 3-onderschepper is succesvol gelanceerd en zoals gepland heeft hij een baan buiten de atmosfeer afgelegd", aldus een verklaring van het ministerie. "De succesvolle test is een mijlpaal in de ontwikkeling van het Arrow 3-wapensysteem en vergroot het vertrouwen dat Israël zich in de toekomst kan verdedigen tegen de dreiging van ballistische raketten."

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu toont de test niet alleen aan waar Israël technologisch gezien toe in staat is, maar ook hoe nauw zijn land samenwerkt met de Verenigde Staten. "Israël doet altijd een vreedzame handreiking, maar we zijn ook altijd voorbereid op andere opties", zei de premier.

Ballistische raketten zijn raketten die na de lancering de atmosfeer verlaten, alvorens terug te keren naar de aarde om hun doel te treffen. De Arrow 3-raketten zijn bedoeld om een dergelijke raket al in de ruimte te onderscheppen. Over drie jaar moet het systeem gebruiksklaar zijn. Het Arrow 2-systeem, dat raketten binnen de dampkring moet onderscheppen, is al operationeel.